Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.01.2014 08:42 - Домашни мехлеми
Автор: budha1 Категория: Други   
Прочетен: 5750 Коментари: 0 Гласове:
2



 Змийско мляко. Сушени стъркове, събрани през пролетта в началото на цъфтежа, се счукват в дървено хаванче, пресява се през ситно сито. Смесват се равни количества билков прах и разтопена гореща свинска мас или вазелин. За да не се развали мехлема

към него се прибавят 10 капки карболова киселина. Мажат се засегнатите места при дерматози, екземи, псориазис, вълчанка, кожна туберкулоза, рак на кожата.
Невен. 2-3 с.л. наситнени цветчета се смесват с 2 с.л. говежда лой или свинска мас. Държи се на слаб огън 30 мин. и се прецежда през ситно сито или марля. Сипва се в чист съд, затваря се плътно и се съхранява на хладно. Нанася се на марля и се прави превръзка на засегнатият участък при рак на кожата, кожни язви псориазис. Същевременно се пие отвара от 1 с.л.цветчета от невен и 500мл. прясно мляко.
Невен. Смесва се козе масло със смачкани листа от невен във съотношение 1:1.Загрява се на слаб огън , докато маслото си втечни. Билката пада на дъното , а в мазнината преминават активните и вещества. Ползва се при труднозаздравяващи рани, варикозни рани, дексубитус (рани от залежаване ), ставни и мускулни болки.
Репей. 2-3 с.л.наситнени сушени корени се заливат с 1/2 чаша вряща вода , ври до изпаряване на половината , прецежда се и се прибавят 5 с. л. безсолна свинска мас . Сместа се държи на водна баня 2-3 часа. След изстиване водата се отстранява. С този мехлем се правят втривания 1-2 пъти седмично за укрепване на косите, при суха кожа и срещу пърхут.
Мехлем от бял равнец: 90 г. свинска мас или обезсолено краве масло се загряват добре, прибавят се 15 г. пресни накъсани на дребно цветове от бял равнец и 15 г.нарязани на дребно листа от малина. На следващият ден сместа се затопля леко и се прецежда през ленена кърпа и се сипва в приготвени чисти съдове. Съхранява се в хладилник. Това е лечебен мехлем при хемороиди.
Лайков мехлем: 250 г. свинска мас се затопля и се прибавят 2 препълнени шепи свежи цветове от лайка.Сместа се разпенва,разбърква се и съдът се покрива и оставя да пренощува в хладно помещение.На другият ден се подгрява леко и се изстисква през ленена кърпа в чисти съдове . (използва се при рани,хемороиди, кожни възпаления)
Мехлем от Розмарин. Приготвя се от 1 част розмариново масло, 2 части жълт восък, 2 части мускатово масло, 8 части лой и 16 части бяла не солена свинска мас. Използва се за разтриване на ръцете и краката при подагра, за обтриване при екзема и рани.
Мехлеми от прополис: прополис със свинска мас, невен, живовляк и дебела мара при фистули и фистули на ануса, както и при външни хемороиди. За външна употреба се приготвя мехлем от прополис и свинска мас в съотношение 1:5 предварително разтопени на воодна баня.
Мехлем от тополови пъпки: при хемороиди, изгорено и възпаление на кожата. Приготвя се от една част размачкани пресни пъпки от тоопола и две части вазелин, които се варят докато се изпари всичката влага. След това се прецеждат и с маслото се мажат болните места сутрин и вечер след като са измити с хладка преварена вода.
За трудно зарастващи рани и изгорено – мехлем: бял тамян, восък, сакъз, зехтин и краве масло. Сладък мехлем: 10 г. бял тамян, 10 г. чист восък, 30 г.сладък сакъз, 50 г. чам сакъз, 200 мл. дървено масло, 200 г. краве масло, 80 мл. терпентин, 30 г.”аважува”. Сместа се вазвърява, прибавя се 300 мл. вряла вода, отново ври слага се върху ленени кърпи.
Крем от пчелен восък. В проопорция 1:1 се смесват пчелен восък и зехтин. На водна баня разтопете предварително пчелният восък. Към него прибавете бавно с непрекъснато бъркане зехтина. Ще получите крем наподобяващ вазелин. Този крем с абсолютен ефект при рани от изгаряне, при напукани пети,при загрубели от физическа работа ръце. Кремът се съхранява на хладно място (не е задължително в хладилник) и има голяма дъълготрайност.
Спиртен извлек от черен бъз. Исушения 50 г.бъз го заливате с 200-250 г.90 градусов медицински спирт в стъклен буркан. Там престоява 12 денонощия ,като отвреме навреме се разклаща. След това се прецежда и от получената тинктура се пие 3 пъти дневно по 15-20 капки, разредени с малко вода в продължение на 30-40 дни. След почивка от 10-15 дни пиенето на капките може да се поовтори и потрети.



Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: budha1
Категория: Други
Прочетен: 1227796
Постинги: 429
Коментари: 28
Гласове: 121
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031