Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.09.2010 16:45 - Мадарският конник - скритата истина
Автор: d3bep Категория: История   
Прочетен: 87476 Коментари: 167 Гласове:
38

Последна промяна: 10.11.2010 17:09

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 

Мадарският конник – скритата истина на нашите предци

 

image
Хвала на тоз владетел с осанка величава,

че правдата сред много лъжи той отличава,
и не на колесница, ами на кон се мята –

синът на океана, властител в трите свята!

 

 

Махабхарата, Сказание за Астика

 

Много неща са писани за този скален монумент, и много още ще се пишат. Повечето за мен са незадоволителни. Искам да ви представя и друга гледна точка тук. Какво е всъщност конника и какво може да бъде.
Но първо - общата част.
Мадарският конник е един от символите на нашата страна. Той е изсечен в скалата на 23 м от основата й, представлява единна композиция с център конник, бягащо куче, лъв и три групи надписи.Той е обърнат надясно, позата му е тържествена. Той промушва с копие лежащия в краката на коня лъв.Счита се за изображение на български владетел от първото българско царсто – Крум, Тервел  или Омуртаг, обвързан е с името на Тангра и е в синхрон с далекоизточните традиции на българите. Истина ли е това?

 

 

 

Това, което се премълчава

 

Мадарската голяма пещера е тракийско светилище, вероятно по – древно и по – голямо от делфийското .В него са намерени оброчни плочки, както и прочутият зодиакален календар. Малката пещера в съседство е люлка на още по  -древна цивилизация.

Обикновено доказателство за светостта на мястото са и погребенията. Макар и да не е намерено погребение на Омуртаг или прабългарски владетел, и на платото, и в подножието му има тракийски надгробни могили – първенци, избрали мястото за свое последно обиталище.

Мадарският конник не е единствен по рода си в страната. Тракийските конници - хероси - са миниатюрните му копия. По стари вече данни съм чел за 7000 негови каменни образи, обработени и класифицирани. В локални музей съм виждал десетки такива изложени, като при разговор с уредниците съм разбирал ,че имат и неизложени. Прилагам снимка на една от няколкото такива витрини само в един музей.  

Тракийските каменни изображения в стила на мадарския конник са в два основни типа:

1. Плочи и паметници, често надгробни, или украса на саркофази и прочие.

2. Оброчни плочки – различно големи, но най – често като картини и дори с рамка изображения на конника.

Има и статуи на конника, намерени и предполагаеми - като например на гробницата при Мезек и при Караново.
Тъй, като всички отлично знаем, че за една намерена от НИМ могила има поне по 100 разграбени от иманярите, а съм и виждал такива изображения в частни домове и градини, съм склонен да мисля, че вярната им цифра ще е в десетки хиляди, поне 20 000.

Има документиран в северозападна България и друг скален „мадарски конник”, унищожен.

Всичките са датирани – според мен погрешно, но да кажем ,че е вярно, около периода I-III в. от Христа.

20 000 открити и запазени изображения… За два века! Преди две хилядолетия! Означава, че ги е имало в почти всяка къща, храм или гроб.

 

 

 

Прабългарската следа

 

Всъщност прабългарската следа и „ханство” си е чисто фантастична. Изненадващо е как с лека ръка се квалифицира като „официална” и „научна”.

От предполагаемият им средноазиатски ареал прабългарите нямат такова изображение, а единственото изображение с подобен характер – на ктезифонският Ахурамазда – е различно и от съвсем друга епоха. Но даже и 10 такива да се намерят, пръснати по света, какво правят те пред десетките хиляди местни съвпадения и какво доказват?

Против хипотезата за "български цар/хан" говорят следните факти:

-          Изображението няма царски инсигнии, символи на властта;

-          Изображението няма надпис, който да идентифицира владетеля, надписите са от общ и дори божествено – посвещенски характер;

-          Изображението не е от типичния светски царски тип, не го изобразява като владетел ,а в най – обикновен лов,сам;

-          Може да се предположи, че конникът някога е имал лице. Ако има нещо смущаващо обаче, то е фактът, че когато се изобразява цар, задължително се набляга на чертите на лицето, и затова при гравюри, монети, барелефи, се предпочита остър профил, с маркиране на носа, челюстта, брадата, наклона на челото и прочие. За разлика от това стилизиране тук имаме изображение на барелеф, почти в анфас, което означава, че на пресъздаването на чисто човешките черти на лицето не се е залагало толкова много. Дори и да ги е имало, не са били толкова ясно видими от разстояние, което е най – малкото странно при такъв уникален, доминиращ над местността и уж персонален монумент.

Другите твърдения са че е Тангра и Митра.

За Тангра говорих в предната статия.

Митра е соларен култ, възникнал от по – древните религии. Ако скалният релеф е Митра, то ще да е първото  и едно от малкото изобразявания на бога на кон да убива диво животно. Обикновено релефите му са да коли жертвен бик или да общува с хора. Често има крила и фригийска шапка. Тук няма следи от нещо подобно.

 

 

 

Тракийският конник от Мадара

 

image


По всичко изглежда обаче, че имаме много по – ясна тракийска връзка. Аналогиите с тракийският херос са доста по – изразени.

Ако разгледате повече такива изображения, ще откриете следната зависимост: почти всички изображения са каменни, тип „икони” – т.нар. оброчни плочки, познати ни още от Египет, които посетителите оставяли на светилището на божеството като дар и посвещение.

Абсолютно всички изобразяват човек на кон, поза „надясно”, който в повечето изображения е следван от куче и удря див звяр, без при това да личи някакъв устрем или напрежение. Човекът често има и други спътници: друг човек(дефиниран като „слуга” – неправилно според мен) и летяща птица, като има и варианти в околните обекти, неизменен е човекът и конят.

Изображението има изместена перспектива, което е доказателство в полза на символизма и против реализма му. Т.е. то пресъздава „духовно” , а не реално същество. Това е видимо във всичките познати ми изображения на конника. Той е на втори план, зверовете са на първи, но винаги те са така отместени и пресъздадени, и той е така изрисуван, че той е централната фигура, те сякаш не съществуват.

Изображението има вторична перспектива, напластяване на образа. Той най  -често започва от долу ляво и върви нагоре дясно по изображението. Вляво долу са струпани спътници, центърът е силно зает, а горната дясна част е допълнена най – често от главата и вдигнатият крак на коня.

Има няколко почти канонични неща в образа:

-          Обичайно преден ляв крак на коня се рисува вдигнат по – високо; почти винаги предните крака на коня пресъздават движението;

-          Ръката на конника с оръжието е дясната, но не прави  впечатление да има напрежение, тя е или вдигната, но като че ли към небето, а не за удар, или дори изнесена пред тялото;

-          Не се пресъздава особена съпротива или баталност при жертвата(спрямо конника);

-          Кучето/помощният звяр е единственото, което сякаш следва конника и е устремено(освен коня, който задължително пресъздава движение и понякога устрем);

-          Ако има втора човешка фигура, тя е слабо участваща, обикновено централно отзад или отзад и отгоре;

-          Липсва ясно олицетворение(образ) на което и да е от съществата, което се допълва от многообразност – понякога убиват лъв, понякога глиган, понякога лъвът е вместо куче…

Ще споменем, че има и други варианти, но те по – скоро допълват картината. Например конникът отива към жертвеник, което по – скоро може да ни наведе на мисълта че убитият звяр символизира жертва. Имаме ясен предцърковен „канон”.

Фауната също говори в полза на тракийската хипотеза за произхода на конника. Познаваме кучетата, чийто кости сме намирали в тракийските гробове. Конят е ясен. Глиганът и орелът не подлежат на спор, нито евентуалната мечка. Най – сериозната улика от фауната обаче е лъвът. Средноазиатски народ, появил се след новата ера няма как да познава лъва. Памет за лъва биха имали само траките, защото той е изчезнал от нашите земи около 1000 г. пр.н.е.(внасям допълнение от Sparotok - има и свидетелство на Херодот VII-125 за лъвове в Тракия, нападнали обоза на Ксеркс - около 480 г.пр.н.е.)

А нека не забравяме, че символизмът в никоя държава не ползва чужди и непознати символи, просто защото може да ги взаимства, още повече в оброчен култ.

 

 

 

Но кой е той тогава?

 

Отговорът можем да търсим в предназначението му.

От една страна „питомците му” и зверовете, които го следват, го характеризират като господар на животните.

От друга, оброчните плочки и изобразяването на гробове, ни навежда на мисълта за хтонично божество. Ефектът се засилва от факта, че самите погребения понякога имитират божеството – човекът бива погребан с кучето и коня и животни, принесени в жертва – почти като божеството на релефа. Явно идеята е, че мъртвият се превръща в божеството.

Имаме ли противоречие?Не. В древните вярвания богинята – майка и богът на подземното царство са мъжката и женската страна на едно и също нещо: богът, който отнема живота и който го дарява. Дали ще ги наречем Изида и Озирис или Хадес и Персефона, идеята е еднаква навсякъде. Богинята майка има и итифалически символ в изображението си. Според мен говорим за обединение на соларен  и хтоничен култ, най – характерните за траките.

Затова считам и нашумялата "битка" за това, дали фигурата е мъжка или женска, за безпредметна. Няма значение каква е, а според мен би могла да бъде и с двойнствен характер. Имаме и изображения на конничка дори. Макар че по – нататък в теорията ми ще стане ясно защо хероса считам за "мъжки".

От известно време обмислям и още една връзка. Връзката на Хероя с Хор -  египетското божество. Има доста общи черти – и Хор е сложно божество – хтонично – води мъртвите при родителите си, и соларно – дарява живот. Освен това и двете наименования са пречупени през гръцки, а в оригинал истинското име – Херу, е много близко до Херос .Херу е и воин, и хипостаза на царя, и желано превъплъщение на душата след смъртта, но дотук ми стигат идеите. Бих се радвал ако някой има какво да добави по въпроса, освен очевидните аналогии.

И още по – далеч: Конникът според мен е символ на възнасящата се душа. Смело предположение. Може и да е грешно. Крепя го на перспективата долу вляво – горе вдясно, като възнесение, на победения звяр – злото и хаоса, на недотам сигурните и невинаги представени символи – вдигната ръка, птица и човек. Вдигнатите ръце в Египет са символ на божествения дух – „ка”, а птицата с човешка глава – на душата – „ба”, а самият човек - придружител  представлява смъртният или хипостаза на духовните му сили. Представени групово или поотделно биха могли да детерминират ефекта на възнесението.

И ето ни – соларно и хтонично божество едновременно, и възнасяща се човешка душа…

Спекулация, прави сте… Но защо пък не? Даже и да не е напълно точно, не е ли това насоката на мислене?

И все пак: защо? Защо конникът се появява толкова късно, защо е толкова масов, защо другите изображения почти изчезват, защо изчезва и конника?

Да навлезем смело в сферата на предположенията.

 

 

 

Конникът - беглец

 

Дори и ако много от находките на конника са датирани грешно, все пак повечето са датирани правилно и времето на появата и апогеят му е началото на хилядолетието, когато и другите изображение намаляват. Нямаме вече от това време много – много Сабазии, Бендида и прочие. Сякаш имаме само конник, конник и конник.

Кое е времето? Това е времето на война между култовете, времето на намалена религиозна търпимост, на опити на доминиращата империя да управлява „вероизповеданията” и най – вече възходът на най – нетърпящите алтернатива религии: юдаизъм и християнство. Имаме достатъчно основания да смятаме, че едни от най – ранните им храмове са точно по нашите земи.

Това е времето, когато даже култът към царя на света – римският Император е неспасяем .Последният император, който се опитва да го възстанови  -Деций, загива при загадъчни обстоятелства при Абритус, по време на съмнителна готска победа, потъвайки в тресавище пред очите на войниците си – според повечето автори – жертва на предателство. Веднага след смъртта му първо се премахва култа към гения на императора.

Отделно, това е времето на тракийската зависимост и многото тракийски бунтове, още в началото на които лежи известният случай с бесите и отнетото им от Рим в полза на одрисите светилище. Твърде вероятно е допускането, че Рим е бил най – малкото подозрителен към тракийските култове, пораждащи му проблеми, и че придвижването на хората едва ли е ставало свободно както преди.

При натиск срещу религията си и невъзможност да я упражняват, хората имат две възможности: да спрат или да я упражняват скрито.

Смело можем да предположим, че точно това представлява конникът. Малък храм в почти всеки дом. Безименен и неразпознаваем като божество, с често щрихови черти, може да мине за „портрет” на стопанина на дома или негова героизация като ловец пред непосветените.

Може да бъде дори положен в храм на други божества и скрито, под маската на чужд култ, да се съхранява старата традиция. И вероятно е правено, но това не означава че е част от другия култ.

А когато държавата набира сила и старите порядки се завръщат, големи образи на станалият вече национален символ започват да красят скалите.

Да, Мадарският конник. Завърналото се оригинално вярване. Българите са си пак в дома, със старите богове .Второто му раждане. Завръщането вкъщи, където може да бъде пазен и тачен.

Мигове преди гибелта. Но все пак това е той според  мен – тайната оброчна плочка, първата икона, последният скален храм от старото време.

 

 

 

Последната битка на мадарския конник

 

Големите барелефи в скалите предшестват идването на последния час на конника. Християнството, което вече набира сили, успява да се загнезди сред населението и да стане единствена религия. С цената на унищожението. След идването й вече не се отдава почит на конника по стария начин.

Но преживял веднъж спасение, той го преживява и втори път. Той се спасява, прикривайки се този път в новата религия. Конникът оживява в християнски светец – мъченик – св. Георги Победоносец, живял през 2-3 век и по някаква странна легенда, свързан с убиването на змей в Ливан. Каноните на иконата почти напълно вземат каноните на конника, като отпадат само помощните зверове. Старият култ, маакр и видоизменен, се спасява и оцелява през вековете.

И доказателствата не са едно и две… Какво по пряко доказателство искате например от това, че Поморие се документира като един от късните почти чисто тракийски градове? Че в града има запазена една от най старите църкви в света – в старата част. А в сегашната му нова част, на входа на полуострова, е разположен голям мъжки манастир, носещ името – „Свети Георги – Победоносец”.  Че в манастира има голям барелеф на свети Георги, от който извирала чудотворна вода. А във фасадата на самият манастир е вграден друг голям барелеф. На тракийски конник от втори век. От структура, предхождаща манастира, на същото място.
И други църкви и манастири с името на свтеца пазят подобни улики. Църквата на Ветрен дол например.

И няма нищо чудно, това не е изолиран случай, а е част от

 

 

 

Кървава световна война

 

 

Това е времето на скрития символизъм. Помните ли ,че се твърди дори ранните християни изобразявали Христос като риба – Ихтис, за да не предизвикват реакция?

Под натиска на християнството и разпространяващият се юдаизъм, всички стари религии се борят за „глътка въздух”. Изпъстреното с християнски светци ранно време всъщност е време на доста провокатори и подпалвачи. Редица светци са откровено известни като храморазрушители. Мъченичествата на повечето младохристиянски „проповедници” са си реално наложени наказания за бунтове, убийства и погромаджийство. Императорите не вземат християнството, защото то им подсилва властта – както ни учи пропагандата, напротив, то за тях е „държава в държавата”, а култът към гения много повече ги прави божествени и им дава религиозна власт. Взимат го, защото няколко века постоянно империята страда заради местни бунтове, разправии, убийства и пожари и наказанията не действат, новите месии им дезертират от войската, предават ги, заговорничат и прочие. А от друга страна в несигурни времена опозиционерите се множат, при добра пропаганда хората избират силните и сплотени групи. Сблъсъците са повсеместни, по целия свят, с всеки култ, изпаднал в допир с двата нови. В краткото време ,докато се добират до властта на империята, новите религии променят порядките до такава степен ,че в Египет има масови убийства на „езичници” и даже екзекуции на деца за езичество, защото са си играели със статуетки на боговете като играчки.

Много култове избират точно тази християнска мимикрия, за да оцелеят. При юдаизма, с който източните култ специално добре се познават, не биха могли да скрият старото знание, но християнството е сравнително ново. Жреците на Амун спасяват най – важното: името. И днес ще го чуете в края на всяка християнска молитва – Амин/Амен. Името се изписва фонетично като „Ам’н”.  Чертите на Орфей от стенописите и мозайките отиват в Иисус. „Честта” да бъдат унищожени последни имат жреците от култа на Изида ,световният миролюбив култ на почит към живите и мъртвите. Жреците са арестувани и осъдени, много поддръжници са избивани. Но и те успяват „да хванат последния експрес”. Изида с малкия Хор биват спасени – в образа на Светата Дева Мария с младенеца. Даже великият храм на Изида във Филе много скоро пак отваря врати… Като храм „Дева Мария”. Тоест ако погледнете предната точка… Съдбата ,за която говоря, не е уникална и не е чиста измислица. Много са я споделили.

Дори вероятно има и такива, които не сме разпознали. Ореолът зад светците не е нищо, освен слънчевият диск на главата на древните божества, „залязъл” на скрито  и сигурно зад главите им – може би тъжна ирония за предстоящата „нелегалност”?

Това няма как да остане незабелязано, точно на изток и вероятно точно поради тази причина скоро се разразява битката на иконоборците – всички свидетелства сочат ,че те виждат култ и идоли в почитанието на иконите. И вероятно не е както се развива грубата версия, че разпознавали идол в самата икона – тогава биха борили и кръста с Иисус. Но, слава Богу, тази битка се оказва неуспешна. Не и без натиск от запада и Рим и под влияние на подкрепата на населението, иконоборството не успява и иконите се запазват на Изток, за да стигнат до нас.

Точно там някъде, от скалата е слязъл и нашият конник, за да стане „Свети Георги Победоносец”.

 

В крайна сметка?

 

Всеки може да вярва на тази история, която си иска. Предполагам, че лесно ще окачествят теорията тук като „ненаучна”, „неподкрепена с доказателства”, „литературна измислица” и прочие.

Истината обаче е че тя почива на проста логика и неоспорим фундамент от исторически данни. За разлика от много други, които почиват просто на авторитети. Така че не мисля че липсата на позоваванки на автори или признания на политико-историци е това, което я лишава от стойност.

Не държа всички да я споделят, дори не мисля че е задължително на 100 % вярна във всеки нюанс.

Но ако е и отчасти вярна, то имаме нещо върху което да се замислим.

И то е, че нашие предци са си давали най – ценното, живота, не за слава, пари или власт.

А са го давали за да скрият за нас и да ни завещаят малка частица от подтиснатата си древна истина, защото са смятали, че тя има достатъчно голяма стойност за такава саможертва.

Най – малкото, което им дължим, е повече респект и уважение и по – малко омаловажаване на делото им. Защото то е правено с мисъл към нас.


©2010 Стефан Симеонов




Тагове:   Мадарският,


Гласувай:
38


Вълнообразно


1. penchoan - Има всички основания да се приеме, ...
20.09.2010 17:20
Има всички основания да се приеме, че Мадарският конник е по-стар от 3600 години. Светилището под конника, наричано неправилно църква и датирано за XII-XIII век е тракийско. Челната му част е насочена на югоизток. През периода от преди 7200 до преди 3600 години Слънцето е изгрявало от югоизток. Но допреди 5500 години всичко на това място и в цяла Европа е било море. Следователно светилището е построено в периода от преди 5500 до преди 3600 години. Вероятно тогава е изсечен конникът.
А лъвове са живели по нашите земи след потопа от преди 14000 години до преди 7200 години, когато идва следващият по-малък потоп и застудяване.
цитирай
2. d3bep - :)
20.09.2010 17:34
Здравейте и благодаря за коментара!
Имам известни резерви за потпите по нашите земи - в качеството ми на стр млад любител на геологията .Твърде много улики сочат липса на такива. Но това не е тема на разговора.

За светилището и допълнението - благодаря.

Това, коеот казвате за слънчевата ориентация е напълно възможно, няма съмнение че всичк исериозни религии от онея времена са ориентирали монументи и храмове по слънцето и/или звездите.

За съжаление обаче няма ефективен начин точно да се датира сам по себе си каменен барелеф.

За лъвовете - мисля, че има намерени останки и всъщност по - скоро ги е имало; самите гърци също свидетелстват за тях, но цифрата , която циттирах - 1000 г.пр.н.е. е по спомен, от професор Гжимек, който твърдеше че по това време са изчезнали от Европа... Застудяването не им пречи, те произлизат от пещерния лъв.
Поздрави!
цитирай
3. sparotok - интересно!
20.09.2010 17:45
Хубав постинг!
Предлагаш много интересно тълкуване!
А и снимките са достатъчно красноречиви....

Поздрави!
цитирай
4. d3bep - Хубав постинг! Предлагаш много ...
20.09.2010 17:56
sparotok написа:
Хубав постинг!
Предлагаш много интересно тълкуване!
А и снимките са достатъчно красноречиви....

Поздрави!

Благодаря!
Щом на теб ти е харесало тълкуванието, това е сериозен комплимент :)

Снимките са... малко...
Ама както и да е, идеята е да илюстрирам идеята, да не си помисли някой че го лъжа с конници. Само в този музей има още три таквиа витрини. Отделно има заден двор, склад, и втори, исторически музей - тоя е археологически.
А това не е от големите български музеи...
цитирай
5. zelas - Бладодаря за труда ти!
20.09.2010 19:48
Сериозен труд и заключенията са съвсем логични. Образът на свети Георги е взаимстван от тракийският символ на конника, мисля че d3bep успя да ни убеди в това.
Последователността в религиите е повече от очевидна и отричането на този факт е опит за прикриване на истината.

Иска ми се някой да напише и за Орфей-Христос връзката.
цитирай
6. iuliuscaesar - еми аз както винаги съм критиен. ...
20.09.2010 20:10
еми аз както винаги съм критиен. надявам се да не ми се сърдиш.
1.бунтове в траия срещу римляните почти няма. това което обясняваш за отнетото светилище, няма никаква връзка, тъй като тези земи по това време изобщо не са част от империята. тук просто римляните следват правилото разделяй и владей. дават светилището на едните за да могат тези от които е отнето да са в постоянен конфликт с тях. то така и става.
2.римската империя винаги е била религиозно толерантна. един ствено са гонени култовете, които не зачитат императора и неговите статуи. именно за това има и големи гонения на евреи и после християни.
3.след смъртта на деций изобщо не се премахва императоския култ. напротив при аврелиан започва да е употребява титлата dominus той става господар и всички са му поданици и геният на императова е закон. особено силно тези тенденции се изявяват при диоклециан.
4.явно не си гледал добре изображенията на тракийския конник. разгледай ги има корпуси, на михайов, оперман, виж ботева. в оброчните плочки конникът винаги е съпшроводен от жена или змия има и олтар. и доста други работи. конникът няма нищо общо с това.
5.кво правим с високото седло и стремената, или това е дело на късните траки:)
6.защо има надписи от тервелово време (най-ранните) и от по-късно, а няма по-ранни надписи??? защо изведнъж "траките" решават да пропишат там и то официални договори и съобщения???
цитирай
7. d3bep - Zelas
20.09.2010 21:04
Благодаря, приятелю!
Както и за помощта и материалите!

За Орфей - христос в момента трудно бих писал, виждам я преди всичко в изкуството, но като я осмисля по - нататък... Орфей е крайн оинтересен персонаж!
цитирай
8. zelas - Орфей-Христос
20.09.2010 21:16
Аз някои неща за паралелите Орфей-Христос, ако искаш ще ти пратя.
цитирай
9. d3bep - Юлии
20.09.2010 21:16
1. Изместваш ме към история на Рим, но не мисля че ще ме барнеш като твърде слаб там :) Като се започне от Лукул и се стигне до анексиранто на одриското царство на реметалките, войните почти не спират.
Имаш 4 годишния бунт на Вологез.
Имаш бунта, потушен от бащата на Октавиан - с участието на бегълци от Катилина.
Имаш - колко - локални войни в периода? На балканите? 1 или 2?
И още цифра съучастия и бунтове, да не ги вадим всичките :)
Както казах обаче ,това е единия от аспектите .Нали се сещаш ,че смяната на символиката и прикриването на бога е еднократен акт? Не е нужно да се прави през цялото време.
2. Римската империя - да, но християни и юдеи - не, а те са по - близо до нас. А причината за гоненията на евреи и християни е тяхното самоуправство с другите култове. Което не облекчва положението на другите култове.
3. Напротив, и след смърта на Деции въобще не е Аврелиан император.
4. Погледни ги пак. Това са около 1/10 от плочките, че и по - малко, жената е много рядко и е зад олтар. Олтара съм го описал. И в крайна сметка - какво променя жената? Очевидна жрица. Не разбирам идеята. Намерил си и друго животно освен описаните - змията,ок. Има и дърво понякога. Ок. И?
5. - къде е скоковото седло и стремената?
- какво значение имат според теб?
- да, очевидно съм написал ,че е късно дело на траките.
Но като цяло според мен не си се качвал много на кон, не хващай тая тема :)
6. Не разбирам идеята ти, аз не оспорвам пряко времто на създаване на конника. Това коеот ясно съм изказал, е :
- тракобългарите се завръщат в родината, установяват контрол над земята и над древното свято място правят голям оизображение на божеството си. Кога - ам иявно тогава, ок. Мисля, че не си чел внимателно.

Поздрави!
цитирай
10. анонимен - от вОДЕСос - Браво и благодаря за труда !
20.09.2010 21:18
Стилово изключително издържана !
Съдържателно, като фундамент - ползвай я за такъв в бъдеще - Идеален за развитие и донадстрояване !
Хм, какво има да се приказва ? Когато зад гърба му на този човек, стоят поне три музи и му помагат :) .

ЦИТАТ:"Явно не си гледал добре изображенията на тракийския конник. разгледай ги има корпуси, на михайов, оперман, виж ботева. в оброчните плочки конникът винаги е съпшроводен от жена или змия има и олтар. и доста други работи. конникът няма нищо общо с това."
ВЪПРОС: iuliuscaesar - Как така хем "нещо" съпровожда сюжетно конника, хем няма нищо общо с него !? - Прощавай не те разбрах ?
С уважение към всички !
цитирай
11. solinvictus - Много дълго си го написал хехе ами да ...
20.09.2010 21:26
Много дълго си го написал хехе ами да ти кажа имаш попадения!
Аз съм сигурен вече в митраизма на траките!Имам вече няколко фотоса на орфей с фригийска шапчица!
Аполон ми показа тракийски шлемове със същата горма и с бради(римските императори с бради са митраисти даже и гета хехе)
ако искаш виж моето мнение има и снимки в блога ми!
1.конника е арийска работа върховен бог,най почитания от всички той е генериращият сила и живот за това е винаги е изобразяван със силният(император,цар хан ман и т.н.)
2.паралели за това имаш при меди,ахемениди,иранци,парти,сасаниди,бактри,скити(даже Дарий ги разделя на три вида)траки всички тия са споделяли една религиозна доктрина(естествено със ереси хехе)
3.Мястото е абсолютно по митраистки табиет :
1.конник -ориентиран е север /юг
2.куче-
3.сигурен съм че е имало птица или орел или врана
4 надписи които представляват договри или клетви(Митра е този който бди над неразрушимостта им)това са плочките които са ги носили за да бъдат осветени един вид при олтара(намерен е и се измисля че е колона)
5.извор
6.това не е лъв ,който се ловува (а някакъв звяр ,неустановен точно какъв е в по стари снимки се вижда тази част от муцуната му ,която сега не съществува или е счупена)
7. има руини които описват контурите на митреум и целият комплекс със баните и помещенията необходими за ритуалите в култа
8.няма никакво стреме ,това което твърдвт че е стреме е само фантазия(счупена е скалата има сега подробна снимка и се вижда ,ръбът който е продължавал по контура на крака.Стремето което бълнуват турките е в гробаът на Кубрат сребърни са и като модел нямат нищо общо с това "САБО" което ни сочат(проучил съм моделите от 4 век до 18)НЯМА такова!!!
Има едно подобно испанско като обувка е ,но пак няма да се вижда така
Тъй ,че за стремето са валат!
С тая снимка ги тушираха!
ай ,има още .че се запених!
поздрав
цитирай
12. solinvictus - а забравих има апсолютен тракийски ...
20.09.2010 21:31
а забравих има апсолютен тракийски аналог със олтара и как двама със секири убиват БИК същата секира от варненския трак (дето сега казват ,че не може да е трак.
и забравих за крепоста отгоре ,как мислиш за какво е била?
цитирай
13. анонимен - "тракийският" херос " се появява в края на втори век
20.09.2010 22:02
"Аналогиите с тракийският херос са доста по – изразени."
т.н. "тракийският" херос " се появява в края на втори век !
Тракийски ли е и след като местонамирането му е локализирано в Малка Скития-90 % от всички Конници са от там !
Няма древна цивилизация да не си посочил като наши предци,все някоя го е направила,тва ли ти е довода,дали египтяни,дали прабългари и т.н.
цитирай
14. d3bep - До 13
20.09.2010 22:24
анонимен написа:
"Аналогиите с тракийският херос са доста по – изразени."
т.н. "тракийският" херос " се появява в края на втори век !
Тракийски ли е и след като местонамирането му е локализирано в Малка Скития-90 % от всички Конници са от там !
Няма древна цивилизация да не си посочил като наши предци,все някоя го е направила,тва ли ти е довода,дали египтяни,дали прабългари и т.н.

Колега,
Убеден ли сте, че Ветрен дол, Бургас и Поморие, дадени изрично като примери в статията, са от Малка Скития?
Сигурен ли сте, че гробниците от Мезек, и Караново, дадени също като пример, са от края на втори век?
Посочил съм връзката с египтяните, да. И не виждам какво чудно има. Колкото е по - древна една цивилизация, на толквоа повече цивилизации е повлияла. Колкото са по - древни две цивилизации, повече връзки помежду си могат да имат.

ТОлкова по тоя въпрос засега, отговор по него ще са и следващите статии.
Струва ми се, че не разбирате същината, но въпросите са крайно неточни и просто подозирам ,че идвате ... отдругаде, с някаква нагласа, затова ще оставим отговорите на времето, когато получа по - точни въпроси.
цитирай
15. d3bep - Сол :)
20.09.2010 22:26
Благодаря за подкрепата братле :)
Митра и Орфей според мен са отделна тема!
Поздрави!
цитирай
16. iuliuscaesar - ааа никога не съм казвал че аврелиан ...
20.09.2010 23:42
ааа никога не съм казвал че аврелиан е след деций. измисляш си.
тея войни дето ми ги описваш не са бунтове срещу рим, тъй като рим не владее тези територии. те са срещу царството на реметалковците. мисля че схащаш разликата и изобщо не са на религиозна основа, освен ако не броим вологез. но бунтът на вологез не е заради някакви религиозни забрани както сам знаеш.

иначе как да няма значение жената и змията, не мисля че двете заедно са 10% много повече са. и когато има жена, няма змия и обратно. какво трябва да значи това???
иначе връщането на някакви траки с име българи си е абсурдна работа. българите са си българи и нямат нищо общо с траките.

водесос, имам предвид че няма нищо общо с мадарския конник, а съпровожда конника на оброчните плочки.
цитирай
17. d3bep - Стилово изключително издържана ...
20.09.2010 23:44
анонимен написа:
Стилово изключително издържана !
Съдържателно, като фундамент - ползвай я за такъв в бъдеще - Идеален за развитие и донадстрояване !
Хм, какво има да се приказва ? Когато зад гърба му на този човек, стоят поне три музи и му помагат :) .

Благодаря! Обърнах се и аз да ги видя, ма май нещо ги изплаших :)
МДа...
Разговорът с теб трябва да го продължим утре :)
цитирай
18. d3bep - ааа никога не съм казвал че аврелиан ...
20.09.2010 23:52
iuliuscaesar написа:
ааа никога не съм казвал че аврелиан е след деций. измисляш си.
тея войни дето ми ги описваш не са бунтове срещу рим, тъй като рим не владее тези територии. те са срещу царството на реметалковците. мисля че схащаш разликата и изобщо не са на религиозна основа, освен ако не броим вологез. но бунтът на вологез не е заради някакви религиозни забрани както сам знаеш.

иначе как да няма значение жената и змията, не мисля че двете заедно са 10% много повече са. и когато има жена, няма змия и обратно. какво трябва да значи това???
иначе връщането на някакви траки с име българи си е абсурдна работа. българите са си българи и нямат нищо общо с траките.

водесос, имам предвид че няма нищо общо с мадарския конник, а съпровожда конника на оброчните плочки.

Значи:
1. Проблемите с Рим не знам отде да ги започна. Митридат?
2. 99% от съвременните и старите автори твърдят, че тракийските племена не са точно етноси и държави, а обединения около цар или жрец. Няма как в тоя случай, при условие че държавността и името на "племето" е с религиозен произход на религията да се гледа несериозно, без значение причината за войната. Религията ги обединява!!! Какъв е девизът на Рим?
3 .Както ти казах обаче, причинта е комплексна. Имаме смяна и "закодиране" на култа. ТОчно кога - не мога да кажа, но очевидно е станало и очевидно е имало причина. Дал съм ти причинИ!
4. Въобще не те разбирам .Казал съм че животното е жертва и се заменя от жертвеник. Ти с тая жрица къде точно ми бъркаш сметките че все ми я буташ отпред? Обясни се какво ми казваш с нея, дето съм го сбъркал или не съм го казал! Въобще не виждам противоречието!
5. По въпроса за абсурдите - препоръчвам ти Димитрий Хоматиан, житие на Климент.
Още в първото изречение ще видиш абсурдното твърдение от неговата уста.

http://www.promacedonia.org/bugarash/ko/kratkozhitie

Поздрави!
цитирай
19. анонимен - Не оспорвам твърденията ти нито ги ...
21.09.2010 09:16
Не оспорвам твърденията ти нито ги подкрепям, но ще следя темата ако има продължение, защото ми е интересно. Може би знаеш, но има подобен конник и в Балхара и се нарича Модарски конник. Изображението му е много близко да "нашия".
цитирай
20. d3bep - Не оспорвам твърденията ти нито ги ...
21.09.2010 09:37
анонимен написа:
Не оспорвам твърденията ти нито ги подкрепям, но ще следя темата ако има продължение, защото ми е интересно. Може би знаеш, но има подобен конник и в Балхара и се нарича Модарски конник. Изображението му е много близко да "нашия".

Здрасти колега!
Благодаря за проявения интерес!
По принцип повечето за казване съм го казал, специално продължение засега не планирам на точното заглавие, иамм други заглавия по които работя.

Т.нар. модарски конник е една от многото безумици на една фондация, занимаваща се с екскурзии за наша сметка.
Въобще освен вестникарско оправдание за екскурзията това е пълна недосмислица, не го приемай твърде насериозно.

Ето снимка на конника:

http://samoistina.com/2/preskonf.jpg

Ако въобще е конник, е страшно различен. Нищо общо със стилизацията на нашия, да не говорим че изоразява някаква люта батална сцена.
Стилът на изработването му не е нашият барелеф, а грубо дялане и къртене в скалата.
Нашия се казва мадарски на името на платото, в което е вкопан.
Техният се казва модарски по думата "майка".
Не е датиран въобще.
Нали разбираш - статията тук въобще не забранява на другите народи да си изобразяват и те различни конници по разлини случаи и да си ги кръщават. Важното е, че нашият е наш, представен хилядократно и лесно отличим.

А на въпросната тенгристка фондация видя ли другите доводи?
Снимали един пустинен селянин, който очевидно страда от "характерната" за пустинята липса на пигмент - белокож и леко рижав.
И до него сложили манасиевата хроника с Омуртаг. Тя нали има преобладаващо червено като цвят. И правят ясна аналогия между двамата - Омуртаг и пустиняк. Едно и също.

ПОсле отишли в селото. Видяли ,че бабите използвали за да предат и бяла и червена прежда.
Ето, българи са.... Ще кажеш, че не плетат светла дреха да ги пази от слънцето, а мартеница.
Абсолютно ВСЯКА аналогия между древни общества е по -ценна от тази глупост за оправдание на нашите средства.
цитирай
21. анонимен - Доколкото разбирам от статията ...
21.09.2010 09:50
Доколкото разбирам от статията значи траките са измислили стремето преди 3600 години?
Интересно, а има ли някакво друго историческо илил археологическо доказателство за това феноменално твърдение?

А относно Модара- Мадара.
Мадара е гръцка дума и означава гола скала, в днешна Гърция нима десетки и местности с това име.
Името Мадара няма нищо общо с прабългарите- доста по старо е от тях, те просто са го заимствали ако изобщо са го ползвали.

Така че няма нищо чудно в бившата гръцка провинция Афганистан и в бившата гръцка провинция България да има местности с едно и също име.
цитирай
22. d3bep - Доколкото разбирам от статията ...
21.09.2010 09:53
анонимен написа:
Доколкото разбирам от статията значи траките са измислили стремето преди 3600 години?
Интересно, а има ли някакво друго историческо илил археологическо доказателство за това феноменално твърдение?


1. Къде го разбрахте това по статията, може ли цитат?
2. Какво феноменално откривате в стремето?
цитирай
23. анонимен - 1. Твърдите че конника е изработен ...
21.09.2010 10:02
1.Твърдите че конника е изработен преди 3600 години.
2.Конникът е със стреме.

Ерго стремето се е появило преди 3600 години в Европа- това е факт който обръща с главата на долу фундамент от Европейската средновековна история.

Стремето се появява около 5-6 век след новата ера и е донесено от аварите, преди това няма изображение на стреме никъде в Европа.

Няма нито историческо нито археологическо доказателство за присъствие на стреме в Европа преди ранноаварският период.
Така че твърдението че Мадарският конник е тракииски е явен анахронизъм.
цитирай
24. solinvictus - Мадара е турското наименование на ...
21.09.2010 10:15
Мадара е турското наименование на местността.
как се е казвала преди турците?
Стремето е единствения крив гвоздей на тюркската теза и той се счупи!
грците никога са нямали провинции камо ли в България или в Афганистан.
стремето са го измислили партите ,това което познаваме, но за стремена се говори още по рано .Това ,че хуните го внесли в европа през 4 век пък те били тюрки е майтап .

д3вер ,пишеш за пещерите голяма и малка има ли описания на находки вътре в тях?
Когато са му направили(на конника) гипсова отпечатка е бил покрит с червена замаска имаш ли предположение къде може да бъде сега или да е описано някъде .....има доклад от 1957г.
Минчо Минчев прави концерт вътре в едната пещера и каза ,че има страшна акустика.
Къде са описани тия плочки и има ли фотоси от тях?
Не ми отговори за крепостта...хехе
цитирай
25. анонимен - А какво означава мадара на турск...
21.09.2010 10:22
А какво означава мадара на турски?
Сигурен ли си че Бактрия и Тракия не са били гръцки /гръко македонски/провинции?
Някакви изображения на стремена преди 5 век в Европа?

Разкажи повече за майтапа с хуните и стремето.
цитирай
26. d3bep - Къде твърдя че е изработен преди ...
21.09.2010 10:27
Къде твърдя че е изработен преди 3600 години? Според ме низобщо не сте чел статията.

Въпроса за сттремето да Ви кажа при мен обикновено буди смях. Мълча си.
Нямам нищо против хора,които са виждали кон само на картинка и спорят за амуницията.
Но като цяло идеята е безумна и прилича на идеите "конницата тръгна в глаоп и се заби челно в редовете на пехотата".
Идея, която в реалният живот се среща само във "Властелина на пръстените - трета част".

Не сте ме питали, затова няма да Ви отговарям.
Но ще Ви задам някои въпроси, на които сам да си отговорите преди да продължите ... необонованите си твърдения, че конят имал стреме.
- къде се слага стремето на седлото?
- ремъците му имат ли продължение? Къде? Защо?
- на каква височина се пуска?
- каква е позицията на петата спрямо стремето? Защо?
- каква е позицията на шенкелите и глезена, на крака изобщо?
- къде на коня се държат краката? Защо?
- каква е функцията на стремето? Улеснява движението на крака по коня или го стабилизира на място?

Няма нищо против хора, които са виждали кон само на картинка, да ми спорят масово за стремето. Коелгите в един форум го правеха, на мен ми е смешно и не искам да участвам в разговора.
Но след като идвате при мен и го казвате, ще Ви отбележа следният факт:
- дори и на конника да има изобразено нещо като стреме, то е адски НЕРЕАЛИСТИЧНО и е спорно дали е стреме въобще.
Аз лично, без да съм профи, единият от следващите постове, котио обмислям е за конете. Пак по един "класификационен мит" за прабългарите. Направо е смешно, коелга, кабинетни плъхове да споделят нощните си фантазии за кон и конска амуниция. Човек трябва да разбира преди да изказва заключения.

Не знам дали искате да ме разберете или не. Според мен не, защото пак си ги повтаряте тея 3600 години. Очевидно съм казал в статията, че конникът е от новата ера, очевидно съм казал и как и защо, и дори кога горе долу е направен.
цитирай
27. d3bep - И освен това: Престанете да дъ...
21.09.2010 10:32
И освен това:
Престанете да дъвчете една и съща глупост.
Елате да се качите на кон.

Стремето НЕ Е НЯКАКВО ИЗОБРЕТЕНИЕ.
Стремето е като помощните колелца на първото ви колело.
Стремето се ползва задължително от ЛОШ, а не от отличен ездач. Компенсира се силово и се държи ,за да не падне.
Най - вероятно откакто има седло, има и стреме, просто не е метално, а кожено или дървено и хората, които искат умело да маневрират с коня, не са го ползвали. Прибирали са го, да не се дюндюрка и да пречи на коня.
Системата за оседлаване на коня е далеч по - сложна и обмислена от глупавото ви стреме. Стига сте го дъвкали.

Стремето - хунското изобретение.
Стремето е изобретение на КАЛПАВИЯ ЕЗДАЧ.

Исторически най - вероятно стремето характеризира времето, когато и селската аристокрация е трябвало да се качи на коня, а не е знаела как. Не знам какво изобретателно виждате. Идеята е конят да се ползва и от по - неподготвени ездачи.
цитирай
28. анонимен - Нямам си абсолютно никаква пред...
21.09.2010 10:39
Нямам си абсолютно никаква представа за шенкелите, височината ,петата и тн. на стремето.
Факт е че конникът е със стреме, факт е че стремето се появява в Европа след средата на 6-ти век.
Това са научно доказани исторически и археологически факти, направени са на базата на изследвания от много хора които очевидно са имали понятие от тези неща.
Да ги оспорвате при положение че сте любител според мен е несериозно.

Останалото са фантазии и свободни съчинения.
цитирай
29. solinvictus - А какво означава мадара на турск...
21.09.2010 10:42
анонимен написа:
А какво означава мадара на турски?
Сигурен ли си че Бактрия и Тракия не са били гръцки /гръко македонски/провинции?
Някакви изображения на стремена преди 5 век в Европа?

Разкажи повече за майтапа с хуните и стремето.

АПсолютно!!!
Ако бяха грците фактор ,щяха да имат няколко провинции а те нямат нито една в РИ.
бактрите освен по монетите дето имат "басилеу" и се изчерпва грцката измислица.
Македоните са мого далеч от грците.
Ми ти кажи за хуните от кои източници е твърдението?
Има ирански в които си го пише директно ,че идва от партите и най ранния гроб намерен с комплект стремена е китайски.Или и китайците и те са турко-хуни хахаха
цитирай
30. анонимен - И освен това: Престанете да дъ...
21.09.2010 10:44
d3bep написа:
И освен това:
Престанете да дъвчете една и съща глупост.
Елате да се качите на кон.

Стремето НЕ Е НЯКАКВО ИЗОБРЕТЕНИЕ.
Стремето е като помощните колелца на първото ви колело.
Стремето се ползва задължително от ЛОШ, а не от отличен ездач. Компенсира се силово и се държи ,за да не падне.
Най - вероятно откакто има седло, има и стреме, просто не е метално, а кожено или дървено и хората, които искат умело да маневрират с коня, не са го ползвали. Прибирали са го, да не се дюндюрка и да пречи на коня.
Системата за оседлаване на коня е далеч по - сложна и обмислена от глупавото ви стреме. Стига сте го дъвкали.

Стремето - хунското изобретение.
Стремето е изобретение на КАЛПАВИЯ ЕЗДАЧ.

Исторически най - вероятно стремето характеризира времето, когато и селската аристокрация е трябвало да се качи на коня, а не е знаела как. Не знам какво изобретателно виждате. Идеята е конят да се ползва и от по - неподготвени ездачи.


Това е смешно, извинявайте ама се оплитате в някакви наистина хумористични фантазии!

Добри или лоши ездачи- няма значение, стремето си е стреме.
Дори и да не е метално или дървено, дори и да не е запазено като археологически артефакт- има описания и изображения на римски барелефи, исторически документи и тн.

Няма изображение, барелеф, рисунка, описание или споменаване на стреме, кожена примка илил каквото и да е друго приспособление в Европа преди 6-ти век.Това е факт.
цитирай
31. solinvictus - не стремето има решаващо значение в ...
21.09.2010 10:46
не стремето има решаващо значение в тежката конница .Конника може да се изправи с цялата си тежест и с опрата да нанесе силен удар.Римляните копират тоя вид конница от партите.
Прав си за кожените стремена аз намерих монета на която е показано оборудване на кон ,без ездач!
цитирай
32. анонимен - А какво означава мадара на турск...
21.09.2010 10:47
solinvictus написа:
анонимен написа:
А какво означава мадара на турски?
Сигурен ли си че Бактрия и Тракия не са били гръцки /гръко македонски/провинции?
Някакви изображения на стремена преди 5 век в Европа?

Разкажи повече за майтапа с хуните и стремето.

АПсолютно!!!
Ако бяха грците фактор ,щяха да имат няколко провинции а те нямат нито една в РИ.
бактрите освен по монетите дето имат "басилеу" и се изчерпва грцката измислица.
Македоните са мого далеч от грците.
Ми ти кажи за хуните от кои източници е твърдението?
Има ирански в които си го пише директно ,че идва от партите и най ранния гроб намерен с комплект стремена е китайски.Или и китайците и те са турко-хуни хахаха


Нямам представа за хуните, аз не съм ги споменавал и за това ми стана интересно.
Най старите открити стремена са китайски- намерени са в Тува - некропола Улуг Хорум, 5-ти век пр. н. е.

Най старите стремена в Европа са открити в Панония- средата на 6-ти век от н. е. и се свързват с аварите.
цитирай
33. solinvictus - Нямам си абсолютно никаква пред...
21.09.2010 10:50
анонимен написа:
Нямам си абсолютно никаква представа за шенкелите, височината ,петата и тн. на стремето.
Факт е че конникът е със стреме, факт е че стремето се появява в Европа след средата на 6-ти век.
Това са научно доказани исторически и археологически факти, направени са на базата на изследвания от много хора които очевидно са имали понятие от тези неща.
Да ги оспорвате при положение че сте любител според мен е несериозно.

Останалото са фантазии и свободни съчинения.


Ами ако ти цитирам глупости на професори ,кво прайм ,а?
Това показва папагалщина ,виж модела на конника и ми посочи подобен модел аз пак ти повтарям НЯМА такъв!
Стремената са се запазили и до днес почти непроменени ,това което го броят за такова е ...даже ако се вгледаш в обувката на конника ,прилича на пантовка от ...принца на персия хехехе
цитирай
34. d3bep - Абсолютно си нямае понятие за какво ...
21.09.2010 10:52
Абсолютно си нямае понятие за какво говорим, колеги.
Единственото, коеот мога да Ви предложа е - няколко урока по езда.
Да, има барелефи.
След няколкото урока ще ми отговорите: Възможно ли е конник да си държи крака със стреме по указания в барелефа начин.
И, при едно толкова "реалистично" представяне на барелефите, по тях ли ще съдим как се язди?
Съжалявам, но познанията ни в това отношение не са съответстващи. Вашите почиват на ВЯРА и УБЕЖДЕНИЕ.
Моите - на практика.

Сигурно съм любител.
Само дето в разглежданата материя в сравнение със "сериозните ви археолози" май съм по скоро като професор пред петокласници.

Аз като гледам картините, седлото има стреме, но няма опас. А, какво ще кажете. Изобретил иса стремето, но не и опаса. Имаме картини и барелефи.
Ето на. "ДОКАЗАХМЕ". Опас на седлото няма, сигурн оса го закачали с куки.



Моля Ви, не се излагайте.
И както вече казах, изображението е символично. Поне за мен.
Така че не виждам проблем в реалистичните му грешки.
Ако вие искате да е реалистично:
вземете реално се качете на кон. На стадион Славия има. И сравнявайте. Докажете го като реалистично, ок, ще си призная грешката и да си стиснем ръцете!
цитирай
35. анонимен - Да, конните номади от степите носят ...
21.09.2010 10:55
Да, конните номади от степите носят меки обувки тип пантофи, не го ли знаеше?
Я викни в гугъла изображения на стремена и ги радгледай- има два вида стремена- с равно дъно и кръгли.
Кръгличките стремена са за меки пантофки, равните са за твърди ботушки, ама то трябва да се четат "глупости на професори" вместо да се измислят собствени такива.

Ако искаш да ти обясня защо са носели меки пантофки или сам ще си го потърсиш?
цитирай
36. solinvictus - Нямам представа за хуните, аз ...
21.09.2010 10:57
анонимен написа:


Нямам представа за хуните, аз не съм ги споменавал и за това ми стана интересно.
Най старите открити стремена са китайски- намерени са в Тува - некропола Улуг Хорум, 5-ти век пр. н. е.

Най старите стремена в Европа са открити в Панония- средата на 6-ти век от н. е. и се свързват с аварите.

китайските са от 4 век след Христос и са комплект!
Говорим за "прабългарски" имат ли тежка конница "прабългарите" и къде е спомената преди 7 век?
Виждал ли си ги Кубратовите стремена?
Какви са археологическите и научните изследвания на учените?- до успенский назад повтарят ено и също и се самоцитират и накрая успенският цитира златарски ......?!?!?!
това е науката!
цитирай
37. анонимен - Абсолютно си нямае понятие за какво ...
21.09.2010 11:00
d3bep написа:
Абсолютно си нямае понятие за какво говорим, колеги.
Единственото, коеот мога да Ви предложа е - няколко урока по езда.
Да, има барелефи.
След няколкото урока ще ми отговорите: Възможно ли е конник да си държи крака със стреме по указания в барелефа начин.
И, при едно толкова "реалистично" представяне на барелефите, по тях ли ще съдим как се язди?
Съжалявам, но познанията ни в това отношение не са съответстващи. Вашите почиват на ВЯРА и УБЕЖДЕНИЕ.
Моите - на практика.

Сигурно съм любител.
Само дето в разглежданата материя в сравнение със "сериозните ви археолози" май съм по скоро като професор пред петокласници.

Аз като гледам картините, седлото има стреме, но няма опас. А, какво ще кажете. Изобретил иса стремето, но не и опаса. Имаме картини и барелефи.
Ето на. "ДОКАЗАХМЕ". Опас на седлото няма, сигурн оса го закачали с куки.



Моля Ви, не се излагайте.
И както вече казах, изображението е символично. Поне за мен.
Така че не виждам проблем в реалистичните му грешки.
Ако вие искате да е реалистично:
вземете реално се качете на кон. На стадион Славия има. И сравнявайте. Докажете го като реалистично, ок, ще си призная грешката и да си стиснем ръцете!



Това че конската амуниция или сбруя не е изобразена във всичките и многобройни подробности няма значение, както казвате изображението е символично.
Конската амуниция или каквото там се казва се състои от десетки детайли, дори и да са изобразени на барелефа те отдавна са се изгубили.
Конникат има стремена и това е детайл който не може да бъде отречен, не съм се качвал на кон, не възнамерявам и да се качвам, но това с нищо не променя факта че Мадарският конник съвсем очеизвадно е със стремена!

А фактът че един любител отрича науката и учените ми подсказва че очевидно си губя времето в този блог.
цитирай
38. solinvictus - Да, конните номади от степите носят ...
21.09.2010 11:01
анонимен написа:
Да, конните номади от степите носят меки обувки тип пантофи, не го ли знаеше?
Я викни в гугъла изображения на стремена и ги радгледай- има два вида стремена- с равно дъно и кръгли.
Кръгличките стремена са за меки пантофки, равните са за твърди ботушки, ама то трябва да се четат "глупости на професори" вместо да се измислят собствени такива.

Ако искаш да ти обясня защо са носели меки пантофки или сам ще си го потърсиш?

виж ся за стремената съм ровил най мого и изобщо не мие интересно ,нагласено е!
влез в моя блог и виж снимката на стремето(прословутото) и ще видиш как е счупен или износен релефа и как е с различен цвят скалата.Аз съм убеден че кракърт му е бил по дълъг и е изчукан надолу ,а не както е !
цитирай
39. d3bep - До 37
21.09.2010 11:09
И какво е науката според вас?
Стремето - велико изобретение.
Аз ви казвам да не повтаряте като папагали гпупостите на хора, дето се мъчат да станат известни. ТОчн отова е. Производство на исторически новини. Ехеее, открихме стреме.
Съвсем точно Ви го сравних с помощните колелца. И за дете не е трудно да се сети ако има кон със седло да прикачи нещо за седлото или опаса за да се катери по - лесно или да си държи краката по време на езда.

А за истинскоо и доказуемото равнище на ездата - транзелата, кояот е метална и запазена, никой от великите ви учени не е пуснал една студия... Що? Щото ще се изложат...

Останалото са фантазии и опит от пълна глупост да проиведеш "ВЕЛИКО ОТКРИТИЕ". Стремена. От метал.
И конвенционалната наука е пълна с такива безумни "ВЕЛИКИ ОТКРИТИЯ".
Как се пекли грънци на слънце и колко трудно се правила кръгла украса , и какво ли още не.

И защо предлагате да им се кланяме? Защото пред 'откритието" пише някой с титлата "доцент", така ли?
Има два варианта:
1. Да използваме конвенционалната наука на готово, ако и тя често да си противоречи и да защитава едновременно 5 теории.
2. Да включим в уравнението и мозъка си.

Вие блога можете да напуснете, но помислете по поставените въпроси. Или ако искате, питайте конвенционалната наука какво да правите...

Поздрави. Не искам да Ви обидя, но почвам да се дразня от безмислено и подкрепено само с убеждения упорство.
цитирай
40. d3bep - Да, конните номади от степите носят ...
21.09.2010 11:16
анонимен написа:
Да, конните номади от степите носят меки обувки тип пантофи, не го ли знаеше?
Я викни в гугъла изображения на стремена и ги радгледай- има два вида стремена- с равно дъно и кръгли.
Кръгличките стремена са за меки пантофки, равните са за твърди ботушки, ама то трябва да се четат "глупости на професори" вместо да се измислят собствени такива.

Ако искаш да ти обясня защо са носели меки пантофки или сам ще си го потърсиш?

Единствената разлика, между кръглите и равните стремена, е че в равното при падане по - на можеш да се уплетеш, но за висша езда и маневри с равното рискуваш повече да опираш и да объркваш коня. Гръглото повече следва крака и командата на ездача.
Носените обувки обикновено не са продукт на идеята за "живот на стремена" а са си практични по принцип.
Мисля обаче ,че темата излиза от темата.

Можете л ида ми обясните:
- какво толквоа значение има стремето за тезата на статията;
- какво всъщност се опитвате да докажете?
цитирай
41. solinvictus - стремето не решава въпроса, прав ...
21.09.2010 13:12
стремето не решава въпроса ,прав си!
стремето е гвоздей в програмата на тюрките ,че надписа от Тервел го прави късен демек началото на 8 век щото е с най ранен надпис.
традиция на тюрките но установена само от българи хахаха
няма подобни конници напраяни от "прабългари"нито в окрайна нито в русия нито където и да са били.
това си е факт
има арийски които са митра и са при ераните(ираните,персите,сасанидите)наследници на медите(траки)
за грците това "изкуство"е непоносимо от гледна точка на религия и само профани праят аналози с техни богове!
Морето за тях е свещенно и чистилище,не пикаят в него!
цитирай
42. d3bep - Честно казано очаквах по - друга ...
21.09.2010 13:19
Честно казано очаквах по - друга дискусия да се заформи. Например паралела на животните с орфизма, на змиите с подземнтото царство и другите богове.
Вместо това пак не можем да избягаме от дилетантската дискусия за стремето - "великото откритие" на хуните, коеот "доказва" колко изостанали били нашите и каква голяма разлика в конната сила и прогреса имали.
... пълни глупости. Не обичам да квалифицирам, но точно така излиза...

ГОлямо разочарование за т.нар. от колегата конвенционална наука, но стремето и днес се използва, и всъщност, за съжаление на некои професори, има и сега хора, които знаят и как се прави, и как се е правило, и за какво служи.

Дали пък след години некой потомък на такъв професор няма да изцепи студия за използваният днес нагръдник, ръкавичка и защитна каска като доказателство за напредъка на конницата в наши дни?
Недай си Божа да открие пък някоя чапса или нагайка!
цитирай
43. solinvictus - нагайка сигурно, ама пластмасова ...
21.09.2010 13:42
нагайка сигурно ,ама пластмасова хахаа
Да ,трябва да се разглежда като символ ,а не както се е изказа станчо ваклинов -професор ,че така искал да каже твореца или творческия екип.
Но ни трябват още данни ...аз си мисля че в този доклад ще има описание по подробно.
гламурите примерно не знаят тая материя но я описват много добре ,например тоя станчо е описал за извора,което преди не знаех е той го свързва с птичките и природата ама е друга история.
Има съмнение че под крака на коня е имало олтар както тракийския дето го имам абсолютен е!
После може да държи в ръката си рогът на изобилието както тракийският и така нататък....
не ни е пълно инфото все още за да заключаваме...ние не сме като някои още във момента на взимане на артефакта с пръста и той вече го е разчел и е апсолютно убеден в прочитта си ,хахаха
или във всеки джоб да има поне по 5-6 пръстена кефти римски кефти "византийски" в краен случай темплиерски ....хах
цитирай
44. flyco - въпрос
21.09.2010 13:46
В съседните на тракийските земи намират ли се находки с "тракийски конник"? Имам предвид основно земите на север и запад?
цитирай
45. d3bep - В съседните на тракийските земи ...
21.09.2010 13:55
flyco написа:
В съседните на тракийските земи намират ли се находки с "тракийски конник"? Имам предвид основно земите на север и запад?

Колега, можем ли да конкретизираме въпроса ви от гледна точка на ... съвременната география? Иначе както каза колегата , и в т.нар. "малка скития" ги е имало, и на други места.

Питам, защото от гледна точка на древната... топография и география няма твърде голямо единство кое е във, и кое извън тракийските земи. Ще трябва за ориентир са приемаме например границите на римската империя, а това е доста условно...

Честотата при нас обаче при всички положения е най - голяма, което няма как да е случайно.
цитирай
46. flyco - Re: 45.
21.09.2010 14:05
Неоснователно ме наричате "колега". Имам предвид земите на даките и илирите. В Карпатите и Динарските планини има ли аналогии на тракийския конник?
цитирай
47. solinvictus - Би трябвало на север да има "...
21.09.2010 15:30
Би трябвало на север да има "прабългарски" или хунско-аварски,но няма.
Скитски има.
Също има много римски.
Грцки няма.
Според някои "юзери"с които съм съгласен ,това е недовършен "проект" нещо е прекъснало довършването му!
И ако има при даките какво?.....те и сега го броят за техен митраистки символ!
цитирай
48. flyco - Re: 47.
21.09.2010 15:49
Благодаря! Интересно ми е все пак толкова години защо Мадарският конник е оприличаван на прабългарски хан или Тангра. Нима не са го изследвали от гледна точка на тракийските вярвания? Имам предвид преди 44-та.
цитирай
49. d3bep - Благодаря! Интересно ми е все пак ...
21.09.2010 16:22
flyco написа:
Благодаря! Интересно ми е все пак толкова години защо Мадарският конник е оприличаван на прабългарски хан или Тангра. Нима не са го изследвали от гледна точка на тракийските вярвания? Имам предвид преди 44-та.


Не разбирам много добре питате ли ме или ми казвате нещо :)
А Ви наричам колега ,зашото тук сме колеги. Иначе не зна мкакво работите, може и да сме колеги, може и да не сме.

Не зна мпреди 44-та кой е писал за конника. Добруски? Филов? Кацаров?
Не съм чел техни публикации обаче ,ако това искате да ми кажете.

Което е и отговорът на въпроса Ви. Пропагандата ги спира. Тея идеи пречат на панславизма. Нито нови изследвания има, нито старите се препубликуват. На Филов съдбата я знаем.
Ако имате такива, ще се радвам, Съмнявам се че траколозите покрай Филов не са мислили по тоя въпрос, но лично до мен няма стигнали техни разработки.

По другият въпрос:
Има, но рядко. Много малко подобни, в Дакия и Скития.
Има и в македония, при Филипи.
И , ако позволите една еретична идея, която кой знае защо се позабравя: войничетата на саркофага на Александът Македонски са доста стилизирани в стил "тракийски конник".

Но, ние сме меката, центърът и мястото на разрпостранението. Всичко около нас е периферно.
цитирай
50. dausdava - d3вер, хубава статия. Нищо, че не ...
21.09.2010 16:33
d3вер,хубава статия.Нищо,че не съм съгласен и с един ред от нея,де :)
цитирай
51. d3bep - d3вер, хубава статия. Нищо, че не ...
21.09.2010 16:42
dausdava написа:
d3вер,хубава статия.Нищо,че не съм съгласен и с един ред от нея,де :)

Хаха :) Е вероятно тогава ще да е хубава с това, че ти позволява да се присетиш колко си прав за всичко, което си мислиш...
цитирай
52. dausdava - Самият аз не съм сигурен дали МК с...
21.09.2010 16:47
Самият аз не съм сигурен дали МК символизира царски лов или е някое степно божество.
цитирай
53. d3bep - Дай други изображения на царски лов ...
21.09.2010 16:51
Дай други наши изображения на царски лов и степни божества и да сравняваме?
цитирай
54. dausdava - То затова вероятно е сцена на царски ...
21.09.2010 16:56
То затова вероятно е сцена на царски лов - защото е единствено :)
цитирай
55. d3bep - То затова вероятно е сцена на царски ...
21.09.2010 17:00
dausdava написа:
То затова вероятно е сцена на царски лов - защото е единствено :)

Така да е, но искам да ти спомена каот на приятел още една практическа недосмислица в тая теория, преди да сме я почнали.
На лов се ходи с:
- копие за мятане
- копие с ограничител, за да не се добере животното до ловеца.

Копията по тея изображения не са нито едното от двете, а са си чисти бойни копия, дълги, ни за мятане, ни с кривак отпреде.
Което май пак лекинко наритва "ловджийската теория" в ъгъла и ни препраща в сферата на символиката!
Освен ако целта не е да се покаже, че на царя ич не му пука и ше ходи на лов както си иска!

За степните божества нямам много познания и ще изчакам :)
Майтапя се, да не се обидиш. Искам да е весело.
Доводите са доста сериозни обаче, не е баш лов.
цитирай
56. dausdava - Като цяло сюжетът с царския лов е ...
21.09.2010 17:11
Като цяло сюжетът с царския лов е силно разпространен на изток и според мен именно от онзи културен кръг са го възприели нашите и са го пренесли на Балканите.
А и като го позагледаш нашия конник ще видиш,че като изпълнение е доста калпав.Нито пропорции са спазвани,нито има кой знае каква художествена стойност.Затова щом няма детайли сме длъжни да търсим символиката.
Искам да те питам нещо,което аз признавам си не знам и се надявам ти или някой от четящите те да знаят: Кога започва да се изобразява св.Георги именно в тази иконографска традиция?
цитирай
57. d3bep - Труден въпрос задаваш. Почти всяка ...
21.09.2010 17:23
Труден въпрос задаваш.
Почти всяка църква е препорстроявана и преприсувана от тогава.
Това, коеот аз съм чел, е че го е имало още на римски мозайки(той се е споминал края на 3 - началото на 4 в).
Но иконоборство, войни и прочие....
Запазените светочни икони са около 11-12 в. и по - късно.

Интересно обаче е, че при нас видимо присъства по рано, че иамме и собствена добавка в иконописта: момченце зад коня му.
Според традицията това е героизиране на битката при ахелой, началото на 10 в.
Според мен - не, писал съм в статията за подобни изображения на хероя и какво може да бъде.
Но общо взето можеш да получиш отговор преди всичко на това кога му е първата запазена икона, а не икона въобще.

Предполагам ,че първите икони са от края на 5-6 в., но нямаме такива. Или поне аз не знам. 494 е бил "произведен" в светия.
цитирай
58. dausdava - Защото според поста ти конникът е ...
21.09.2010 17:40
Защото според поста ти конникът е бил възприеман като Св.Георги.
=======================================================
Но преживял веднъж спасение, той го преживява и втори път. Той се спасява, прикривайки се този път в новата религия. Конникът оживява в християнски светец – мъченик – св. Георги Победоносец, живял през 2-3 век и по някаква странна легенда, свързан с убиването на змей в Ливан. Каноните на иконата почти напълно вземат каноните на конника, като отпадат само помощните зверове. Старият култ, маакр и видоизменен, се спасява и оцелява през вековете.
=====================================================
Следователно спред теб излиза,че най-старото запазено иконографско изображение на Св.Георги е на Мадарското плато.
Според теб защо ,предвид новата религия, конникът не е "модериран"?
цитирай
59. d3bep - На мадарското плато той все още не е ...
21.09.2010 17:44
На мадарското плато той все още не е икона, а старата традиция.
Мисля, че ясно съм разказал в последната подточка, как старите традиции стават икони и християнски образи.
За да го модерират:
- трябва да го модерират българите,които обитават района, а те очевидно се опитват да го спасят;
- трябва да има натиск в тая насока ,а той не си струва; той прилича и може да бъде изкаран за свети Георги. На Аврелии ли беше конната статуя ,дето християните не я счупили, щото приличала на Константин, техният светия?

Свети георги е следващото ниво. Прикрит култ.
Мадарският конник е официален, може би дори сържавен образ. Временно "излизане от нелегалност".
цитирай
60. анонимен - божествения юлий
21.09.2010 17:59
понеже гледам че голям брой коментари са наизлезли, искам да питам сол нещо.
абе сол ти викаш ако този конник е правен от българи тюрки дет ги няма на балканите и после са дошли, защо няма такива конници в украйна и там на изток дето са били. и правиш извода че са го правили тука траките.
аз пък да те питам, защо като са го правили траките няма друг такъв конник в другите тракийски земи??? конникът е само един.
супер логика а? ми с тоя въпрос и тоя отговор който и да го е правил все едно. отговорът е един и същ.
ако спароток е прави и има траки от китай до испания защо не си носят и чукат конниците навсякъде, или е имало забрана и само в мадара е било разрешено:)
цитирай
61. d3bep - Колега, във статията съм споменал и ...
21.09.2010 18:10
Колега, във статията съм споменал и втори конник, мисля че някъде около Враца.
Има и снимка. Зает съм в момента, но ако не се справиш, ще я намеря. Също не е малък и е скален.
Бил е унищожен май от каменари, но е документиран.
Хм, явно от голяма статия няма кой знае каква полза...

Освен това логиката е малко.. .Странна.
След като "Света София" е строена от християни, на другите християни да не би да им е било забранено да вдигат свети софии?
Значи не е построена от християни.
Общо взето, това е логиката която ми даваш.

Ами отва е монументален релеф.
Естествено, че не го вдигат под път и над път. А и сигурно не може.
За древните това е имало освен символична, и сакрална, езотерична стойност.
Няма такова нещо, че колкото повече мегастатуи изсулят, по - добре за бога. Това е наша представа.
Напротив, едно място никак не е малко, стига да е свято, стига да е внушително и да влияе на хората.
То е нещо като храм към бога, със светилище, прорицалище и гробище едновременно.
цитирай
62. d3bep - ако спароток е прави и има траки от ...
21.09.2010 18:13
анонимен написа:

ако спароток е прави и има траки от китай до испания защо не си носят и чукат конниците навсякъде, или е имало забрана и само в мадара е било разрешено:)

То траки е имало много, разходени по света, ама се отваря въпроса: през разглежданото време как са поддържали връзка помежду си и всички един култ ли са изповядвали и едни и същи проблеми л иса имали с него?

Това са "малките векове" на новата ера. Светът е вече разбит на граници и империи...
цитирай
63. solinvictus - там е работата, че има и е унищожен. ...
21.09.2010 18:15
там е работата ,че има и е унищожен.по малък е бил .ама то не само конника Хулио ,аз ти казах вие го разглеждате като художествено произведение ,ако ти покажа ваклинов какви аналози показва ми то ми е смешно мого,да не ти казвам пък "изпитовземача "кой цитира този от сент сант миклош ,дето бил прабългарина варварин с отрязана глава и бил тежковъоръжен ,той само по ризничка ...и след като е прабългарин що знамето му не е конска опашка?
Ти знаеш гръцки прегледай плутарх на едно място казва че ще ходят на мистерии в мизия а преди това в планината на бесите във "фабриката"хехе (така ми го преведе гуглето)за нещо си!
Извода го правя щото това е Митра =конника има написано на скалите при дарии и следващите ,парти,сасаниди разбираш ли?
Това са аналози и те не са в Монголия и Алтай ,а ей тука ...
цитирай
64. solinvictus - Защото според поста ти конникът е ...
21.09.2010 18:27
dausdava написа:
Защото според поста ти конникът е бил възприеман като Св.Георги.
=======================================================
Но преживял веднъж спасение, той го преживява и втори път. Той се спасява, прикривайки се този път в новата религия. Конникът оживява в християнски светец – мъченик – св. Георги Победоносец, живял през 2-3 век и по някаква странна легенда, свързан с убиването на змей в Ливан. Каноните на иконата почти напълно вземат каноните на конника, като отпадат само помощните зверове. Старият култ, маакр и видоизменен, се спасява и оцелява през вековете.
=====================================================
Следователно спред теб излиза,че най-старото запазено иконографско изображение на Св.Георги е на Мадарското плато.
Според теб защо ,предвид новата религия, конникът не е "модериран"?


Защото българите са били дуалисти!има сведение на французи които изследват катарите и те си го казват в прав текст българските църкви са дуалистични,и са Трета Църква различна от рим и константинопол казава се "Милинга" не е милинка хехехе идва от "мил"1000 г. това е свързано с Иисус!
Има и други!
А зороастрици,манихеи,богомили,павликяни,катари са дуализъм отсякъде!
но източника на дуализма е Митра -Непобедимото Слънце! =Аполон
цитирай
65. solinvictus - ако спароток е прави и има траки от ...
21.09.2010 18:34
d3bep написа:
анонимен написа:

ако спароток е прави и има траки от китай до испания защо не си носят и чукат конниците навсякъде, или е имало забрана и само в мадара е било разрешено:)

То траки е имало много, разходени по света, ама се отваря въпроса: през разглежданото време как са поддържали връзка помежду си и всички един култ ли са изповядвали и едни и същи проблеми л иса имали с него?

Това са "малките векове" на новата ера. Светът е вече разбит на граници и империи...

Да усетил си го.това е момента когато римляните нахлуват в армения и не слагат сарматските родове във власта и влизат в месопотамия и нарушвата хармонията в тогавашния свят.
Бързото приемане и сглобяване на Никея се поражда от факта ,че константин разбира ,че преследваните от империята словени(от слово=новият завет)бягат при персите и там тия които са с маговете не ги "кръщават" защото трябва да суи се родил такъв и стават маздаисти и подкопават устоите на империята им.и за това набързо набива поповете в никея да приемат догмите и войла!
това не си го измислям само го предавам с мои думи хехехе
има и още!
цитирай
66. анонимен - Анти-псевдоисторик
21.09.2010 21:49
1. Защо според официалната датировка най-старият надпис, разположен до конника, е свързан с Хан Тервел и българите?

2. Защо конник на име "Мадара" е открит и в Памир(потърсете в гугъл)? Защо там също са открити местности с името Варна и Шумен?

3. Защо приемате, че царе/краели трябвало да бъдат изобразявани с изключително много детайли по лицето? А ако българите не са ги изобразявали така?

4. Не е ли най-вероятно това място просто да е наследило "святостта"? Много църкви са строени на свети места от миналото. Ако българите са дошли и това място вече е било определено като свято, те просто са наследили тази субективна настройка на тракийците/или който и да е друг/...

Разбира се, не желая да ви развалям чувството, че сте направили значимо откритие, така че може да вярвате колкото желаете в твърденията си, но това не ги прави верни.
цитирай
67. анонимен - анти-Хански простотии
21.09.2010 22:06
1.Надписите не могат да датират релефа понеже няма дата(това ,че има описани договори не означва че релефа са го изчукали по тоя случай!)
На релефа няма описан нито Хан ,нито вождь ,а архонт.
архонта не е алтайска титла...
2. ми да беше го показал тоя мадара памир (юнашкото доверие свърши вече)
....
и твооите твърдения не са верни ама си вярваш ,няма лошо...

Sol
цитирай
68. d3bep - 1. Защо според официалната дати...
21.09.2010 22:54
анонимен написа:
1. Защо според официалната датировка най-старият надпис, разположен до конника, е свързан с Хан Тервел и българите?

2. Защо конник на име "Мадара" е открит и в Памир(потърсете в гугъл)? Защо там също са открити местности с името Варна и Шумен?

3. Защо приемате, че царе/краели трябвало да бъдат изобразявани с изключително много детайли по лицето? А ако българите не са ги изобразявали така?

4. Не е ли най-вероятно това място просто да е наследило "святостта"? Много църкви са строени на свети места от миналото. Ако българите са дошли и това място вече е било определено като свято, те просто са наследили тази субективна настройка на тракийците/или който и да е друг/...

Разбира се, не желая да ви развалям чувството, че сте направили значимо откритие, така че може да вярвате колкото желаете в твърденията си, но това не ги прави верни.

Колега.
Та.

1. Това че разчетеният и преразчитан няколко пъти надпис може да е свързан с хан тервел, значи ли че конника е хан тервел при условие, че в НАДПИСА НЕ ПИШЕ ТАКОВА НЕЩО? А ако в тракийските гробници наоколо има надписи? А ако има в пещерата?
А Сол правилно Ви написа: Всичко което се знае за тервел ,е че ЕВЕНТУАЛНО най - старият надпис там е негов, но има и други надписи. Как го разбираме? Всички са искали паметник, но за да не се изчукват в скалата минали с паметника на Тервел с актуализация в надписа? Жоро + Минка, 92 година!

2. Не ви се отдава гугъл, конникът е открит в афганистан и го коментирах по - горе, няма да се повтарям.

3. Виждали ли сте царски изображения? А монети? А статуи? А картини?

4. Каква е тази ... интерпретация?
Я разкажете примерн отогава защо християните унищожават "пагански" храмове, а не им "наследяват светостта" - както го пишете?
Нали вашата беумна теза е че траките са избити, като роля в това имат и българите? Кви са тея светийски наследности?

Простете, но значителното ми откритие определено стават безумствата на Вашите твърдения, гарнирани с квалификации.


Поздрави!
цитирай
69. saradiva - !!!
21.09.2010 23:50
Дзверчо, малко закъснех, брато, ама ето го и моето:
БРАВОС!!! Много як пост си написал, приятелю! Няколко пъти го четох и даже си копнах тва:
"Но все пак това е той според мен – тайната оброчна плочка, първата икона, последният скален храм от старото време."
Перфектно и много синтезирано послание - за провокация и за торпелиране на папагалските тикви!!! Щото тъй и не им стана ясно - културна колизия на Балканите няма, т.е. няма сблъсък на азиатски с балкански тертип - щото просто пришълците са само в тиквите им... папагалските. Но има силна и превратна верска колизия. Тя не започва с първохристияните - те са миролюбиви, кротки, живеят на общини, в землянки и колиби, отричат се от материалното... и издигат в култ Словото ... което е Бог и Богът в Словото. По-късно описателите ще ги нарекат "слОвени"...
Колизията обаче идва след Никейското договаряне да се вземе в ръце Църквата и да не се прахосва нахалос саможертвата на Месията... И онези, които не са ЗА това, стават еретици, онези които са ЗА - стават правоверници... Едните си почитат идолите, рисуват ги по скали и дървье, другите ги анатемосват... Водят се религиозни войни /наречени от папагалите бунтове и въстания - Ника, на Виталиан и т.н./ Тук и Муртагон даже играе роля срещу Тома СлОвенина... Преследват се и старите култове...

Та това изречение, което си копнах от твоя пост, синтезира всичко това...

Ето така се пише - казвам го на дебелите глави, дето постинги от учебници спрятат и ритат срещу новото мислене. МИСЛЕНЕ! То дава основанията и чрез него се правят откритията. Останалото е папагалщина и копи-пейст...
Тангри-мангри, Памири, шебеци и шегори агалар...

----
Поздрави!
Часам следващите постинги

П.П. Днес четох за Вавилонското стълпотворение и появата на идолопоклоничеството... Написано от поп-проповедник... Умрях от смях...
цитирай
70. анонимен - колега 90 % от намерените са от т.нар. малка Скития. Има намерени и в сандански
22.09.2010 00:18
"Колега,
Убеден ли сте, че Ветрен дол, Бургас и Поморие, дадени изрично като примери в статията, са от Малка Скития?"
колега 90 % от намерените са от т.нар. малка Скития. Има намерени и в сандански и до солун.
при този епицентър на местонамиране и при факта,че тези модели възникват в края на втори век да ги наречеш тракийски е глупост
цитирай
71. d3bep - Дзверчо. . . Благодаря ти, Сарадива ...
22.09.2010 00:20
saradiva написа:
Дзверчо...

Благодаря ти, Сарадива :)
Дан овсичк ое наред с проекта ти.
Малки различия в мисленето винаги ще има ,а и точната история няма как да я разкажем ,това е ясно, но важното е че идеята и начинът на мислене са същите.

За копието - остай им на хората едно копие берикядверсин да си имат за "ловджията".
Принципно копието не е рядкосрещан аксесоар при конниците!
Но и да го няма, па княма да е ча ктакова чудо. Както вече казах, символиката трябва да се търси другаде.

Не колко му е голямо копието... Или твърдо :)

За зверът че не е лъв - не знам дали е лъв, може и да не е, н отова е разпространеното мнение на хора дето уж са го изследвали. Но даже и да е - не е първият лъв в тракийски конник, и да не е - и с други зверове е гъкано.


Следващи постинги ще има ,дори има гото, на тифирич, но ще ме чака да се върна.
След около две седмици и малко.
Скоро излизам у вканция...
цитирай
72. d3bep - "Колега, Убеден ли сте, че ...
22.09.2010 00:25
анонимен написа:
"Колега,
Убеден ли сте, че Ветрен дол, Бургас и Поморие, дадени изрично като примери в статията, са от Малка Скития?"
колега 90 % от намерените са от т.нар. малка Скития. Има намерени и в сандански и до солун.
при този епицентър на местонамиране и при факта,че тези модели възникват в края на втори век да ги наречеш тракийски е глупост


Колега,
Каня ви на кратка туристикообразователна обиколка из музеите на Ямбол, Сливен, Бургас, Поморие, Созопол, Несебър и прочие "малка скития".
Ако можете да броите, бройте.
Не музеите, макар че за тях няма да Ви стигнат пръстите.
Ако не, повтаряйте пак некакви заучени фрази от някой изумен учебник.

Или може би музеят у Китен оди да краде от малка сКития?
цитирай
73. d3bep - Искате л исамо на Бургас да Ви пратя ...
22.09.2010 00:31
Искате л исамо на Бургас да Ви пратя снимки само на изложените експонати, да броите и да изчислите малка Скития къде е?
цитирай
74. анонимен - имаш Три огромни куполни църкви на една и съща арианска територия ,а нямаш Втори Тъп монумент като МК
22.09.2010 00:38
на това след като не можеш да отговориш "понеже гледам че голям брой коментари са наизлезли, искам да питам сол нещо.
абе сол ти викаш ако този конник е правен от българи тюрки дет ги няма на балканите и после са дошли, защо няма такива конници в украйна и там на изток дето са били. и правиш извода че са го правили тука траките.
аз пък да те питам, защо като са го правили траките няма друг такъв конник в другите тракийски земи??? конникът е само един.
супер логика а? ми с тоя въпрос и тоя отговор който и да го е правил все едно. отговорът е един и същ.
ако спароток е прави и има траки от китай до испания защо не си носят и чукат конниците навсякъде, или е имало забрана и само в мадара е било разрешено" а си пееш като спароток,че всички са славяни не си убедителен
тази църква света софия е същата като тази в равена която е същата като тази Голямата колкото футрболно игрище в Тракия (Мизия ама там живеели Траки и за целите на блога ти я наименоваме Тракия )
малко си чел специални изследвания в които се подиграват на българските учени които твърдят че в девети прабългаерите започнали да строят църкви по образци от Юстинианово време .Затова сам виждаш,че си противоречиш поради просто непознаване на фактите и приемане на смешни датировки за тези огромни църкви
пише "Освен това логиката е малко.. .Странна.
След като "Света София" е строена от християни, на другите християни да не би да им е било забранено да вдигат свети софии?
Значи не е построена от християни.
Общо взето, това е логиката която ми даваш.

Ами отва е монументален релеф.
Естествено, че не го вдигат под път и над път. А и сигурно не може."
е как стана,че имаш Три огромни куполни църкви на една и съща арианска територия ,а нямаш Втори Тъп монумент като МК. само около Мадара ли им е било сборището на тези да ги наречеме за улеснение "сборяни" които са го направили . Дори не искам да разглеждам технологията за направата на това конче с ездач .
цитирай
75. анонимен - нелогично е да смесваш абсолютна сума с относителен дял
22.09.2010 00:44
"Искате л исамо на Бургас да Ви пратя снимки само на изложените експонати, да броите и да изчислите малка Скития къде е?"
смешно и нелогично е да смесваш абсолютна сума с относителен дял. подчератавам и ти повтарям,местонамирането на т.нар. Хиро е от около северното причерноморие до солун и сандански. Като абсолютна сума може да го отразим със сто процента. дали зад тяй стоят 2456 или 2843 плочки е без знаение. От тях 90 процента са локализирани в малка скития.
това е епицентъра от която тази култура са разпространява и оказва влияние до къде до солун
цитирай
76. d3bep - До 75.
22.09.2010 00:51
ХУбаво, Юли, аз каквото и да ти кажа, ти пак твойто си знаеш. Малка скития, ок. И 2000 конника от другаде да ти изкарам ,ти пак ше ме "шашкаш" с проценти. Друг конник няма, ок, нищо че е във Враца. Има три църкви, а само два конника - значи траки е нямало. Изводът си го бива.

Преливаме от пусто в празно с тоя спор, ама ...
Човек каот си бетонира главата, тва е...
цитирай
77. анонимен - Човек каот си бетонира главата се пише d3bep и не приема фактите каквито са
22.09.2010 06:50
d3bep.ot 74 (75) не съм юлко
Преливане от пусто в празно е отказът ти да погледнеш факта,че 90 % от тези "Хировци" са с местонамиране северното причерноморие и времепоявяване далеч след изчезването на последния племенен тракиец. Наричането на ,да я наречем "културатаЖ" която ги е създала тракийска на основание сведение от 5 в,пр.н.е. че някои мизи вземали жени за тракийки,но не им разешавали старата тракийска традиция да си продават децата в робство , е безмислица . Да наречеш тези хора и тези плочки тракийски при това местонамиране е също безмислица. най-малкото в нт.нар. Тракийско Херсонезе следваше да има десетина такива паметника ,ако не и по импозантни. такива паметници няман и по лимеса на рейн и дунав нито около темза или по.
цитирай
78. анонимен - Мадарският конник
22.09.2010 08:57
Споровете в науката са необходими. Чудесно изложение, d3ber, написано на отличен български език, нещо, което се среща все по-рядко. Заключенията ти са много логични. И колкото и да са авторитетни учените, които са твърдели и продължават да твърдят старите теории за Мадарския конник, мисля, че си прав. Поздравления и успех в по-нататъшните търсения!
цитирай
79. d3bep - 90 % от тези "Хировци" са ...
22.09.2010 09:44
Изинявам се, че те нарвкох Юли, стилът ми заприлича.
анонимен написа:
90 % от тези "Хировци" са с местонамиране северното причерноморие и времепоявяване далеч след изчезването на последния племенен тракиец. Наричането на ,да я наречем "културатаЖ" ... Да наречеш тези хора и тези плочки тракийски при това местонамиране е също безмислица. най-малкото в нт.нар.

1. Не е вярно естествено, в южна България е пълно с такива. Как да го направим? Да ги броим?
Само карта по градове не се бях сетил да им направя...
2. Изчезването на тракийците "е така" е някакво събитие от кошмарите на псевдоисториците, коеот предстои да разсеем.
Те "историците" лесно ги правят тея работи. За 3 века хем създават 66 милиона славяни по целата земя, хем после ги претопяват в 20 000 прииждащи пустиняци - прабългари. И всичко това - от седми век, та най много до византийско, че и по - рано, още при Бориса!
Лесно е... Като да го напишеш.
В моята история барем има логика и връзка на събития.
3. Таз култура "Ж" кога ще я класифицирате? Тя да не е превзела Рим след като Рим е анексирал Тракия? Или може би КЪМ КРАЯ НА ПЪРВИ ВЕК, когато Рим анексирал ОДРИСКОТО ЦАРСТВО - подчертавам ,за да се замислите за доста смътните си търдения - всички траки, в това число одриси, не съвсем приятелски настроен икъм тях беси, асти и прочие, вече отдавна зависими - например меди, както и съвсем независими, като Гети(от които май произходаше Аеции - последният римлянин) и даки, с които войната предстои, са си направили ритуално сепуку. Хм?
И пред объркания римски триарии на опразнената територия се прокраднала културата Ж и завзела територията и провела културна асимилация посредством Ж-тарският конник.
Щеше да е смешно, ак оне беше ... друго.
4. Съседите на Русия на запад не ползват икони. Как мислиш, дали са християни?

Като цяло, освен ак оне ме задължиш пак с "констатации" да ти отговарям ,предпочитам да не водим тоя спор. До нищо свястно няма да доведе, очевидно.
цитирай
80. d3bep - Споровете в науката са необходими. ...
22.09.2010 09:51
анонимен написа:
Споровете в науката са необходими. Чудесно изложение, d3ber, написано на отличен български език, нещо, което се среща все по-рядко. Заключенията ти са много логични. И колкото и да са авторитетни учените, които са твърдели и продължават да твърдят старите теории за Мадарския конник, мисля, че си прав. Поздравления и успех в по-нататъшните търсения!

Благодаря за подкрепата, колега :)
Дори както съм писал в статията, не държа да съм прав. В една подробно изказана история от историята винаги има шанс нещо да не е точно така.
Но се старя ясно да навържа безспорни събития, и да разръчкам малко блатото на заблудите.

Дори повече хора да се замислят, да се поизчистят от заблуди и предразсъдъци, пък ако ще нещо по - различно да измислят. значи не съм си хабил време и нерви напразно.
Да мислят, аз това искам. Не да съм най - великият мислител.

Поздрави!
цитирай
81. solinvictus - Ами отва е монументален релеф. ...
22.09.2010 10:11
анонимен написа:


Ами отва е монументален релеф.
Естествено, че не го вдигат под път и над път. А и сигурно не може."
е как стана,че имаш Три огромни куполни църкви на една и съща арианска територия ,а нямаш Втори Тъп монумент като МК. само около Мадара ли им е било сборището на тези да ги наречеме за улеснение "сборяни" които са го направили . Дори не искам да разглеждам технологията за направата на това конче с ездач .

Монумент значи паметник ,а това не е паметник .
Ми така е "сборяни" е като съборни от събор!
Това е сакрално място и не е избрано от некой си "сборянин"хахаха
баси и тъпнята.
Кончето е единствено в европа и го игнорират тотално ,ама защо:
Защото наште измекяри твърдят ,че е азиатцко творение на някакви туркски минтгияни дошли от на майната си!
Ако видиш тракийски и римски по малки релефи тогава ще схванеш ,ама ви е трудно ...ама няма нищо ша го преживеем!
цитирай
82. анонимен - !!!!!
22.09.2010 11:04
"Средноазиатски народ, появил се след новата ера няма как да познава лъва." нима Римляните неса докарвали лъвове от Африка за гладиаторските битки ???? Според мен тезата ти отпада за лъвовете по нашите земи .
цитирай
83. saradiva - Религията
22.09.2010 11:19
solinvictus написа:
[quote=анонимен]
Кончето е единствено в европа и го игнорират тотално ,ама защо:

То многото зубрене пречи на мисленето, Инвиктусе!
Зубрачите не се интересуват от игнорираното. Те наизустяват само написаното - друг го е мислил, има буквички пред името си, начи е аксиома...

Зубрачите на историята ни не биха били толкова развеселяващи мрака, ако се сещаха кой го е спуснал и защо... За тях попският диктат нито е важен, нито даже го смятат, че го е имало на Балканите... Признават си без бой - "аз от религия не се интересувам". Че и се гордеят някак си даже...

И не толкова на автора Дзверчо, а на зубковците подчертах едно от важните му изречения в постинга, под който сме се подредили да коментваме:
"... Мадарският конник ... това е според мен – тайната оброчна плочка, първата икона, последният скален храм от старото време."

Човекът го е нанюхал, при това го е написал във великолепен стил. Та дано провокира и немислещите даже...

Ама то мисленето не е като... яденето. За съжаление.
цитирай
84. nestinar - http://forum. tisitova. com/d...
22.09.2010 11:29
http://forum.tisitova.com/download/file.php?id=160&sid=c18b83a96559d9298b4f63326c5f239d&mode=view
цитирай
85. d3bep - "Средноазиатски народ, п...
22.09.2010 11:35
анонимен написа:
"Средноазиатски народ, появил се след новата ера няма как да познава лъва." нима Римляните неса докарвали лъвове от Африка за гладиаторските битки ???? Според мен тезата ти отпада за лъвовете по нашите земи .

Карали са :) Но предимно в Рим.

Очевидно в релефа не е разпознат като гладиаторско животно, колега. Малко... как да го наречем. Унизително е да представят цар като римски гладиатор, ак отова е защита на контратезата. Гладиатор е и обидно название.

Както казах, в символизма се използват свободни, лични, а не взаимствани символи. Писал съм го: Не се ползват символи само защото някой някъде ги е видял.

Не че не е имало къде българите да видят лъв или изображението му. Има. И в Персия има изобразен, и в Армения, и в Рим, и другаде.
Но ако те идват от централна Азия - той не се вписва никъде.
- нито в царско изображение гладиаторски лъв;
- нитов ловно изображение гладиаторски лъв;
- в символично изображение пък хич, а и на всички по нашите земи гладиаторските игри не са им били естествено състояние. Дали траки, българи или каквито и да ги анречем... Символиката е нещо близко до бита.

Така че не отпада. Добавихте още един вариант отде може старият българин да е видял лъв, но не променихте описаната картина.
Поздрави!
цитирай
86. d3bep - http://forum. tisitova. com/d...
22.09.2010 11:39
nestinar написа:
http://forum.tisitova.com/download/file.php?id=160&sid=c18b83a96559d9298b4f63326c5f239d&mode=view

Соларният(календарен) кръг на коня откровено е фантазия и му видоизменя левия крак, който очевидно е запазен прилично.
Но както казах, би могло да е жена, без да е от особено значение за символизма. Боговете на слънцето и природата са двойнствено полови, те самозараждат. Не го е измислила това Дева Мария, така че половите белези не са съществени.

Н ода, може...
цитирай
87. dausdava - На мадарското плато той все още не е ...
22.09.2010 13:34
d3bep написа:
На мадарското плато той все още не е икона, а старата традиция.
Мисля, че ясно съм разказал в последната подточка, как старите традиции стават икони и християнски образи.
За да го модерират:
- трябва да го модерират българите,които обитават района, а те очевидно се опитват да го спасят;
- трябва да има натиск в тая насока ,а той не си струва; той прилича и може да бъде изкаран за свети Георги. На Аврелии ли беше конната статуя ,дето християните не я счупили, щото приличала на Константин, техният светия?

Свети георги е следващото ниво. Прикрит култ.
Мадарският конник е официален, може би дори сържавен образ. Временно "излизане от нелегалност".

На Аврелий е ,да : http://www.clas.ufl.edu/users/sterk/ImagesLA/MarcusEquestrian.jpg
Мисълта ми беше,че щом според теб през 9ти век е започнал да символизира св.Георги,то в момента е най-старото запазено изображение,свързано с култа към светеца.Надявам се ,че ми проследяваш мисълта,въпреки че още не съм си изпил "сутрешното" кафе :)
Според мен МК не е имал религиозно значение и затова впоследствие християните не са го бастисали.Друг вариант е да са искали да го залича,но да не са можели да си позволят скеле :) Варианти бол...
цитирай
88. d3bep - Истината е че новите християни ч...
22.09.2010 20:37
Истината е че новите християни често са стари хулигани. Което не ги прави особено добре познаващи старата символика.
Още повече много култове са били в една или друга степен поверителни.
Което според мен в някаква степен е отразено и в тракийския конник...

Те така се спасяват култовете - вмъкват се в християнството.
Християните не ги знаят какви са и не се занимават, а и не им е основна задача да изравняват със земята всичко старо :)

Просто погледни го от тая гледна точка: За християните извън страната няма особено значение какво значение е имал конникът за местното население.
Важното е, ако решат да го рушат, те как ще си го изтълкуват, или ако не решат да го рушат съответно...

Просто ти даваш една чиста и логична идея, но според мен в къртенето на старото точно тоя момент отсъства и е много повече до предубеждения и асоциации. А не до реално знание и изучаване.


Като, не може да се изключи възможността да има и изкъртени подобия, но няма отде да знаем...


Поздрави!
цитирай
89. анонимен - Мадарският конник.
22.09.2010 21:40
Мадарският Конник, светинята на българският род оцеля повече от 1000 години, дано оцелее още 1000 поне за да може който го види, да изпъчи гърди и да каже: Аз съм твой наследник, живея с гордост и чест.
цитирай
90. анонимен - до дзвер
22.09.2010 22:02
дзвер, като цяло статията ти е много правилно насочена, много добре представя преливанията между тракийския херос и евентуалната причина за изграждането на Мадарския конник, а именно освобождаването от Римско и в последствие Византийско владичество, както и преливането в иконите на Свети Георги. ще си позволя да ти обърна внимание че нещо с християнството си малко запознат и го представяш като талибанизъм, а то категорично не е било такова. Е от ревност някъде наистина и имало и такива изцепки /гонения/, но по тракийските земи не е имало такова нещо заради идентичността на орфизма с християнството. Причината за приемането му за официална религия също не си я уцелил, но това е заради това, което споменах преди. а иначе яхването на християнството от императорите и използването му за да владеят масите е найстина случило се събитие, но не е от никейския събор, а е по късно. На тоя герой, който ти спори дали хероса е тракийска икона или не , повече не го ограмотявай, тоя не е прогледал за очевадни и почти общоизвестни истини, а ти искаш да прогледа за идентичността на херосите, мадарския конник и свети георги, абсурд е за неговите досегашни познания.
цитирай
91. d3bep - :) номер 90
22.09.2010 22:19
Здрасти! Говориш позовавайки се на себе си, но не знам кой си :)

Хаха :) Талибанизъм.
За съжаление, колега... Има ли някой, който се интересува от древността и древната култура и да храни неподправена любов към ранното християнство?
За да е така ,трябва едната от двете страни да не познава...
То си е точно това... И точно по тая причина го възприемат такива, които не са за него - установяват, че лесно насъсква низшите срещу по - висшите... Старата като света заигравка с класите.

Както и да е.
Принципно си прав, християнството специално за нашата страна има и плюсове, но от по - късно време. Нямам против хората наистина да го обичат, аз самият също съм кръстен и съм минал необходимите обреди, макар и да не съм религиозен, и няма против още повече да го спазват, но според мене точно то е една от причините на колегата да се налага да му обяснявам в подробности, че и преди седми век имало култура...
Причината за приема и при мен, и при теб е предполагаема, но общо взето е очевидно че императорите се врътват от постоянни наказания към християните до толериране на всякакви техни изцепки не поради това че са се срещнали и са говорили с бога :)
Не ме приемай като антихрист :)

Вероятно на ревностен християнин думите ми няма да му се харесат, така е... Но пък и не мисля да извращавам истини от онея години... Изцепка би било да подпалят нещо случайно, не методично да организират погроми, да колят и бесят щото другите си имат техни богове, които 3000 години на никого не са пречели...

Връзката с орфизма е интересна и вероятно ще има материал и за нея... По - натам. Мисля го още! Зелас ми помага. Материал има доста.
Да, по нашите земи не е толквоа ясно изразено погромаджийството. Но има и още един момент: Нашите са ярки натуралисти.
Светилищата ги знаеш предполагам ,от белинташ до бегликташ(все турцизми).
Гробниците, покрити и направени като хълм.

Те нямат нещо, което чак толкова да боде очите на религиозните фанатици. В най - лошия случай се тълкува като вреден примитивен култ...
Поздрави!
цитирай
92. d3bep - Мадарският Конник, светинята на ...
22.09.2010 22:30
анонимен написа:
Мадарският Конник, светинята на българският род оцеля повече от 1000 години, дано оцелее още 1000 поне за да може който го види, да изпъчи гърди и да каже: Аз съм твой наследник, живея с гордост и чест.

Дай Боже!
Няма нищо по лошо от това, да забравим откъде идваме, кои са предците ни и с каква борба сме стигнали дотук.
Да се отречеш от културата и предците си е равно на това да се отречеш от себе си... Многократно!
цитирай
93. анонимен - Защо така?
22.09.2010 23:36
Драги d3ber интересен пост си направил, дълъг и упоителен. Приветствам вниманието ти към наследството на траките, наследство което е изпълнило нашата земя и което ние българите трябва да познаваме и обичаме. Те, траките са наши предшественици, предци и прадеди. Ние сме техни наследници, в културата, а вероятно и в кръвта. Но защо оставам с впечетление че се представяш като първооткривател на тезата за тракийският характер на Мадарският релеф, а приятелите ти единодушно ръкопляскат. Какво е това, групата на първооткривателите в блог.бг ли, що ли? Сигурно не си чувал за археолога проф. Ст. Михайлов. Още в 70-те години но миналия вече век той предложи аргументи в защита на подобна хипотеза. Пусни името му в Гугъл, може да излезе нещо, потърси стари списания Археология. Ще го срещнеш. Желая ти успех!
цитирай
94. d3bep - Но защо оставам с впечетление че се ...
22.09.2010 23:45
анонимен написа:
Но защо оставам с впечетление че се представяш като първооткривател на тезата за тракийският характер на Мадарският релеф, а приятелите ти единодушно ръкопляскат. Какво е това, групата на първооткривателите в блог.бг ли, що ли? Сигурно не си чувал за археолога проф. Ст. Михайлов. Още в 70-те години но миналия вече век той предложи аргументи в защита на подобна хипотеза. Пусни името му в Гугъл, може да излезе нещо, потърси стари списания Археология. Ще го срещнеш. Желая ти успех!

Приветствам това, коеот може да е направил господин Михайлов, макар че не го познавам.
Не, не го откривам в интернет и в един проверен каталог. Сигурен съм че е нещо стойностно обаче.
Ако търсим пионери, обаче има и по - стари от него, още преди 1944 г.

Ако правите някакъв евтин намек за плагиатство, моля покажете.
Като цяло, дълбоко грешите.
Абсолютно всеки, който знае нещо за мен, дори колегите ми по интереси тук, вече са разбрали, че чета публикувани тълкуватели само ако нямам алтернатива и те са ми пътят да се запозная с нещо, с някакво откритие.

Иначе чета извори, посещавам места, наблюдавам, запознавам се с култура, митология и прочие. И както се надявам поне малко си личи по статията, осмислям и обосновавам изводите си САМ.

Поздрави. Нямам нищо против ако имате на Стоян(?) Михайлов изследване по въпроса, да го пуснете тук, вместо да го дирим из Интернет.
цитирай
95. saradiva - Като прочетох 90, че се сетих:
22.09.2010 23:53
Дзверчо, моля ти се и едно постингче за римското, а после и за "византийското" робство, пардон владичество, бате да спретнеш и да завършва с апломб - Освобождението от двете... Мойш и един два херона да вплетеш вътре...
:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/

И да са държиш като христиенин, че ... "страх от Бога било начало на сяка мъдрост"
Продължението /и истината/ в стихотворението.
А бе Инвиктуса писал за Ботев, че...
Нали го знаеш...
Молбата за постинга сигур е и от него. Той мого си пада по темата за робствата...
цитирай
96. анонимен - Името е Стамен Михайлов
23.09.2010 00:00
Както писах и преди постинга ти е интересен. Бележката ми е само, че не цитираш предишни становища по въпроса и звучиш като първооткривател на проблема, което не е точно така. Поздрави!
цитирай
97. d3bep - Дзверчо, моля ти се и едно постингче ...
23.09.2010 00:01
saradiva написа:
Дзверчо, моля ти се и едно постингче за римското, а после и за "византийското" робство, пардон владичество, бате да спретнеш и да завършва с апломб - Освобождението от двете... Мойш и един два херона да вплетеш вътре...
:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/

И да са държиш като христиенин, че ... "страх от Бога било начало на сяка мъдрост"
Продължението /и истината/ в стихотворението.
А бе Инвиктуса писал за Ботев, че...
Нали го знаеш...
Молбата за постинга сигур е и от него. Той мого си пада по темата за робствата...

:)
Развесели ме. А мен ми стана тъжно.

Сега пък плагиат ме изкараха, и то на човек, който дори не успявам да открия по име...

Както и да е :)
Страх от бога аз имам, Саре :) Може би не е каноничен: Страх към бога - да, но не и любов към всяко действие "в името му". Някак си не ми се комбинира правилно понятието "всеобщ създател" и "на правата вера и правоверните".

За робството не зная :) Не съм подготвен :)
Само срещу помощ и бонбонче мога да се ангажирам, иначе други злини съм намислил...
цитирай
98. d3bep - Както писах и преди постинга ти е ...
23.09.2010 00:05
анонимен написа:
Както писах и преди постинга ти е интересен. Бележката ми е само, че не цитираш предишни становища по въпроса и звучиш като първооткривател на проблема, което не е точно така. Поздрави!

Именно. Причината за това е, че всъщност ничие становище не цитирам и не съм смятал да цитирам. Това си е мое мнение. Естествено че съм чел и гледал за тракийските конници, естествено че съм срещал и основните теории за мадарския конник. Но нито цитирам, нито анагажирам. По скоро апелирам, към здррав разум.

Едва ли можете да ми цитирате моя възглед от друг автор, но да видим... Във всеки случай няма да си признавам нещо, което не се е случило, но ще си изтрия постинга и ще пусна нов, подробен, за него...
ОБЕЩАВАМ, ето тук имате думата ми. Даже и ако става въпрос за минимални разлики, но същността в цялост е такава.

Не знам на кой проблем съм първооткривател, на мадарския конник? Или на тракийските? Мисля, че несъстоятелно ме обвинявате, изрично съм писал че изказвам лично мнение и дори не го смятам за непоклатимо.

И именно поради причина ,че отлично знам къде, кога, как се цитира... Пиша без цитати.
Лично решение. Приемете, че показвам и изказвам нещо, или ако искате, че е просто стил на писане.
Ако някой по стар от мен отдавна и авторитетно се е изказал по някой от въпросите, няма да го изритам от креслото му. Всъщност, с тоя стил на писане, и то тук, по ЗАПСП нямам и възможност....

Поздрави!
цитирай
99. solinvictus - Тука не сме на научна прескофенр...
23.09.2010 01:01
Тука не сме на научна прескофенренсиа ,ако някой му е ниско нивото има интелехентни блоугъри дето могат да си говорят интелехентно.
има едни тука дето праят класификация на такива ,повечето са анонимни папагали ,за някои за други не са анонимни щото насякъде пишат простотии и се познават кой кой е!
Досега не съм участвал в нормална дискусия по МК ,има един форумец "загрей" с него започнахме доста добре ,но ....после ...хехе
и тука тоже...
аз имам един въпрос към трети век края му ,кой хронист се счита за верен или кои? или до теодосий?
цитирай
100. saradiva - Иначе предстайш ли си ква скука, а?
23.09.2010 01:40
d3bep написа:
А мен ми стана тъжно.
Сега пък плагиат ме изкараха, и то на човек, който дори не успявам да открия по име...


Ъ, кво ти пука? Мен пък ме изкараха блондинка!
Много важно - нали ни е гот? Спретнал си ни постинг като слънце! Който може, да пише - нека си звучи комплексарски, чернокосо, както си ще... Който може - пише, който не - са прай на хинтелегентен като критикува...
Туй нали знайш е задължително по тез геогр. ширини - керванът щом си върви - кучетата лаят! Кво друго да правят?! Кучета.
Иначе предстайш ли си ква скука, а?
цитирай
101. анонимен - моряшките доводи
23.09.2010 07:36
глишев майче е прав,че блогърите в крайна сметка забиват до уфологията. егати е зверовете. и тука дзвера е наклюцал де има написано из нета ,за всекиго по нещо,египет кибела траки древни цивилизации ,като спойката е единственото което сплотява "блондинките" познати герои от блога на цезаря,а тази вълшебна спойка Е както винаги "Прабългарската следа",която

"Всъщност прабългарската следа и „ханство” си е чисто фантастична. Изненадващо е как с лека ръка се квалифицира като „официална” и „научна”.

дори да си толкова озверен не би трябвало да пишеш подобни простотии. надписите са доказано прабългарски. от тук моряшките доводи за това не може да се правят.
цитирай
102. d3bep - и тука дзвера е наклюцал де има на...
23.09.2010 09:00
анонимен написа:
и тука дзвера е наклюцал де има написано из нета ,за всекиго по нещо,египет кибела траки древни цивилизации ,като спойката е единственото което сплотява "блондинките" познати герои от блога на цезаря,а тази вълшебна спойка

Не, не приятелю :) Аз съм написал смислени и осмисляни неща, базирани на познания.
ТИ си се запознавал с фактите и си ги проверявал и схващал оттук - оттам от несвързани статии в нета. Естествено, няма как да ги свържеш и ти изглеждат несвързани и извънземни :)
Няма нищо лошо, че си признаваш. Също не е и учудващо дето не си ме разбрал!
Продължавай да четеш, няма лошо че с инегативно настроен. "Несвързаните неща" не свършват тук!

Поздрави!
цитирай
103. solinvictus - хехе позната история!надписите ...
23.09.2010 09:20
хехе позната история!надписите ако са прабългарски означава че са след 1920 г.когато са измислени!
Закостянялостта у така наречените академични работници се "клонира" от такива ГМО -та като глишев и .ко хахаха това са хора с комплекси ,ето направили го глобален модератор и той се вживява в профи бълва глупости и то анти български и това се харесва дори и на БПЦ-ето ама тя кога е работила за българите ,тя е създадена от един езичник и то с ферман ,който трябва да празнуваме ....каква наглост и родоотстъпничество!
Д3вер,имам една статия много добра за този "Мадарски конник"близнак в афганистан и там ена госпожица коятао е била с експедицията е описала твърде интересни пожелания как този "близнак" да се идентифицира с българско участие и аз ти предлагам във всички думички където се споменава за него да се говори за МК. И по тази линия да търсим.тя е доцент все пак ....хехехе
не се коси ,гледай на нещата откъм информативната им страна!
тея, не са за това ,те са за друго!хехехе

а пропо забравих да ти кажа ,че на известните конници досега изчукани по каманяците ,винаги има пещери и извори или реки...сигурен съм че и "близнака"има само ,че там стрелят по всяко нещо което се движи....даже и по демократично настроени блядолики ...и е трудно да се проучи ...мдаа
цитирай
104. d3bep - Ами то само на баламите не е ясно, че ...
23.09.2010 09:26
Ами то само на баламите не е ясно, че на екскурзия в пустинята се отива с пожелание, дано намерите нещо което ви избива разходите!
Те поне в някоя наистина древна територия да беха отишли, да имаше кво да търсят, пък те го и намерили! Също така са намерили и рижав циганин, който имал забележителни прилики с омуртаг! Виж тука! Най отдоле! Е тва се вика наука! Всичко е доказано! Само истина!

http://samoistina.com/2/madarskikonnik.htm

На Омуртага внукЯт му. Са подава от танка и ша размаже византийските тикви!

То такъв дърводелски конник и талибаните могат да им изкопаят... Ама...
Имаш ли я тая статия в ел. вариант?
цитирай
105. solinvictus - грешно е да се мисли, че тея които ...
23.09.2010 10:00
Грешно е да се мисли ,че тея които сега обитават тая земя са наследниците на ония, които са дялкали разни "каменни творби", които сега не могат да разберат какво им е казал "афтора' хехехе
Ариите са мого древни,браточка!

а ,в тоя сайт не влизам ,откакто ме баннаха ...хехе явно истината не е за всеки ,твърде тежичка е ...не моа да я нося...

ето го интервюто и можеш да извадиш важните моментс ...

http://interview.actualno.com/news_221189.html
цитирай
106. solinvictus - фнимавай ! няма случай с такива ...
23.09.2010 11:00
фнимавай !
няма случай с такива мераклии , които са раштроени да Го напраят,ти ша си првият! хехехе ти да не си македонЯнин ,а?
другите се ...
цитирай
107. d3bep - От кол и въже, дека се докопа до ко...
23.09.2010 11:23
анонимен написа:
От кол и въже, дека се докопа до компютр,се изобразява на ноого голем писач, мислител и най вече глупости...По тъпо дрънкане от тая "статия" не бех виждал...
ЧЕ ПРЪДНЕМ!!!

Допускам, че там, откъдето идвате, пр*днята си е вид обосновано мнение, колега , само че за мен е неразбираемо :D

Затова Ви моля, ако имате нещ оясно против, да го изказвате.
Иначе втори път таквиа простотии няма да бъдат толерирани.
цитирай
108. penchoan - "Средноазиатски народ, п...
23.09.2010 12:33
анонимен написа:
"Средноазиатски народ, появил се след новата ера няма как да познава лъва." нима Римляните неса докарвали лъвове от Африка за гладиаторските битки ???? Според мен тезата ти отпада за лъвовете по нашите земи .


След потопа от преди 14400 години Балканският полуостров се е намирал край екватора и тук са живели лъвове. Затова лъвът е избран за символ на българите. Преди 10800 години Европа идва в умерения пояс като сега, преди 7200 години отива към северния полюс. Тук настъпва застудяване и повечето от траките мигрират в Азия. Преди 3600 години Европа идва в сегашното положение, но е потопена в океана. През шести-седми век Европа излиза над океана и част от траките или българите се завръщат на Балканите. Така че българите, които не са азиатци, а са европейски народ, имат повече от 14 хиляди години история. Скоро предстои отново да отидем към екватора.
цитирай
109. solinvictus - не знам дали някой е правил някаква ...
23.09.2010 12:50
не знам дали някой е правил някаква статистика на открити конници на всекакви предмети по Тракия и Мизия даже имам тракийски обици и на тях има конник ,който е същият,като МК хехе
Сега ще ти намеря едно мнение на рицаря той беше намерил някакъв релеф ,който го били открили описали и сега го няма разрушен е.
както най големият митреум в европа открит в Сердика и разрушен .добре че го описал един чужденец ,щото наште учьони само у алтай и киргизия гледат , и чакат свише
мдаа
п.п.прочети ли статията?
цитирай
110. анонимен - очевидно
23.09.2010 14:03
Не прочетох статията докрай - много е задълбочена, нямам време да обсъждам спорни мнения , но първото ми впечатление е - най-после едно разумно мнение за Мадарския конник. Поразителна е приликата с тракийските изображения - идете във Варненския музей, пълно е с такива. Очевидно е, че връзката е пряка.
Ще прочета статията и по-нататък!
Между другото, също във Варненския музей на една тракийска делба има нещо забележително - свастика,абсолютно точна, без никакви колебания.
Тя е от времето много преди Буда, а е важен будистки символ. Също- траките са вярвали в прераждането! Не казвам нищо, просто - факти.
цитирай
111. анонимен - На хубавото в цялата история обаче е ...
23.09.2010 21:18
На хубавото в цялата история обаче е че вие автохтонците сте всичко на всичко десетина ненормалника на кръст които си разказвате чудни небивалици един на друг, а останалите отстрани ви четат глупостите и се забавляват.
Абе давайте, лудички сте ми, ама сте сладурчета.
цитирай
112. d3bep - До анонимен 112
23.09.2010 22:18
Анонимни, анонимни
слушат прабОлгарски химни
крият се и дебнат в мрака
своят миг навярно чакат.

Той ще дойде, няма грешка
с гаджето им от забежка,
той ще дойде, туй сме знали,
но акълът им - едва ли!

--------------------

Поздрав от лудите, приятел! Хаха. Благодарение на теб ме хваща музата. Или бирата. Или и двете.

И също така специален поздрав на всички любители на теорията за каруците и номадите, с популярния праболгарски номадски химн:
ПА - ПА - ПА - ПАЛАТКА, ПА - ПА, ПА - ПАЛАТКА!
Бъдете живи и здрави!
цитирай
113. solinvictus - виж д3вер аз преди сложих един мо...
23.09.2010 22:43
виж д3вер аз преди сложих един монголоид за аватар Мостич -ичъргу Боила,напрайли му възстановка
- "прабулгар"турко-алтайски пришелец ,увлекли го хуните от северен кавказ и "някъде на изток" абе някъде оттам.
та един веселяк като този олигофрен ми беше писал ,че го обиждам,демек той се оприличава и се самоопределя като минтгиянин и кво лошо има в това?
Сега им праят пантеон ,ша съберат сичките им ханове в музея на Ататюрк и там ша ходят на поклонение.
пак няма лошо,поне ша спрат да ми обясняват с хало-мало групи ,че и аз съм приличал и дедите ми били мангали!
маймуняка е първосигнален за около 5 000 години една дума не мой да каже и маймуняка с маймуняк.....хахахаха

пък този цели изречения сглобява ...значи го е барнала еволюшъна хахахахаха
цитирай
114. анонимен - Коя част от Понятието Мизия е Тракия ,че конник в Мизия бил Тракийски
24.09.2010 02:48
търколило се гърнето ,та си намерило похлупака
случно в дискусия със зверчо за Тракийския конник намерен в Мизия щели да броят открити конници на всекакви предмети по Тракия и Мизия.
Коя част от Понятието Мизия е Тракия . Били докарани Тракийци от Тракия при Мизийците в Мизия да им направят Конника . Как пък 3 000 г никой не обърка Тракия с Мизия за Търкулчовци днес било едно и също.Той така спароток скитите от пазирик ги изкарва Траки . хеле пък и китайците и те били Траки .След неолита не можем да наричаме населението на Планетата Траки. Ако дотогава земното население е унуфицирано и не се различават едни от други и може да заместим неолитно население = траки,след изилизането на човечеството от неолита има ясни разграничения . Тези в Мизия не са Траки. А това край Мадара е правено от прабългари.
За Т.нар. митреум в Сердика - не е Митреум слунчо,прочети поне нещичко по дискусията за него.
цитирай
115. анонимен - Няма нищо лошо да търсите насокоте на потеклото си
24.09.2010 04:59
Но има едно голямо но,........Като гледам всеки иска някак си да отбегне тюрската следа.И то най грубо....Като се обявите за траки по смели ли ще се изглеждате във вашите си очи.Като че ли съществуването на една друга България която е била наречена Велика .......май няма нищо общо за вас.Някога тези велики българи да са имали нещо общо със траките....ако имаше все нещо щеше да остане в историята.Тоест все пак кръвта вода не става и паметта не е чак толкова къса.Аз не мога да разбера защо животното което е изобразено в долната част на конника да е лъв.Абе лъвовете никога не извиват котешки опашки!!!Погледнете копието на конника то не насочено към жертвата си.По скоро конника наблюдава това животно.Кучето също е на заден план и не е злобно.Един от любимите животни на тюрките е барса и вълка.Вълкут и барса са спасителите на тюрките.Легендата разказва че заклещени в една планина,тюркските племена остават без храна и за да се спасят те тръгват по следите на вълка и барса и ги наблюдават как ловуват.Именно Мадарският конник изобразява тази свещена за тях легенда.Тоест тяхното спасение идва от опита на барса и вълка.Срещането на такива имена и на други места дори в Пакистан показва че те за да овековечат,по пътя си изобразяват тази легенда по скалите.Именно тюркското име на хан Борис е Барс или Баръс.Името на Крум не Крум а си е Курум.Във историята ви има много следи които водят до тюркските следи но те съзнателно се избягват, като че ли траките са били много повече "божествени" затова намирайки тюрките за по "долни"вие ги игнорирвате и търсите корените си в по "велики" за вас народи.Само че ви казвам това което си отричате,тоест истинските си корени......нещо ще ви липсва и недостига.Няма да сте пълноценни и синхронизирани.Народ който отрича корена си е сух корен!.Търсете правдата без да изопачавате самата действителност.Търсете нишаните и историческите дадености!
цитирай
116. анонимен - турк ататурк
24.09.2010 10:04
анонимен написа:
... Само че ви казвам това което си отричате,тоест истинските си корени......нещо ще ВИ липсва и недостига.Няма да СТЕ пълноценни и синхронизирани....Търсете нишаните и историческите дадености!


Ееей турчо глей си Анадолата и не се навирай тук при цивилизацията.Прищяло ВИ се българите турки да изкарвате.Само 20 дъртофелника повтарят тая простотия и лакеите им по форумите.Нишаните си ги гледай ти. Изворите и доказателствата остави на НАС. Траки сми и никога няма да сме турки. Анадънмо, турк ататурк
цитирай
117. solinvictus - За Т. нар. митреум в Сердика - не е ...
24.09.2010 10:22
анонимен написа:

За Т.нар. митреум в Сердика - не е Митреум слунчо,прочети поне нещичко по дискусията за него.


Къде е въпросната дискусия,плеасе?
цитирай
118. анонимен - . . . Само че ви казвам това което си ...
24.09.2010 11:09
анонимен написа:
анонимен написа:
... Само че ви казвам това което си отричате,тоест истинските си корени......нещо ще ВИ липсва и недостига.Няма да СТЕ пълноценни и синхронизирани....Търсете нишаните и историческите дадености!


Ееей турчо глей си Анадолата и не се навирай тук при цивилизацията.Прищяло ВИ се българите турки да изкарвате.Само 20 дъртофелника повтарят тая простотия и лакеите им по форумите.Нишаните си ги гледай ти. Изворите и доказателствата остави на НАС. Траки сми и никога няма да сме турки. Анадънмо, турк ататурк


Тая песничка че сме траки а не тюрки колкото и да я повтаряте няма да стане истина.
Цялата световна официална наука смята прабългарите за тюркоезичен народ със смесен произход, състоящ се от тюрко алтайски /или хуноалтайски/ ирански и угорски елементи.
Езикйт е алтайски /прототюркски/ а културата е смес от тюркска с ирански елементи.
Така пише в Британика и Брокхаус.
Понеже вие разбира се не знаете какво е Брокхаус и Британика да ви обясня- това са най официалните и достоверни информационни масиви в света, информацията там се приема за достоверна защото е проверена и са цитирани истински научни трудове а не измислиците на хаховци като вас.

Колкото до самите траки- всеки археолог ще ви каже че археологическата карта на Балканският полуостров между 4 и 6 век е пустиня.

Голям народ, много хора но какво са ни оставили?

Гробници и златни съдове изработени в древна Гърция, траките са били тъпи пияници, не случайно в елинският свят трак е било символ на груб и див пияница.

Поне една държава като хората да бяха направили, но са били твърде заети с пиянство и грабежи, според мен са били нещо като мутрите на античността.
Еволюцията си знае работата и не случайно ги е заличила.

И накрая вместо да четете глупостите на шарлатани като спараток и Ценов вземете си купете една монография на Рашев примерно, човекът цял живот копа прабългарски гробове и беше най добрият ни специалист по въпроса.
цитирай
119. анонимен - рокамбол
24.09.2010 11:14
"Във историята ви има много следи които водят до тюркските следи но те съзнателно се избягват, като че ли траките са били много повече "божествени" затова намирайки тюрките за по "долни"вие ги игнорирвате и търсите корените си в по "велики" за вас народи.Само че ви казвам това което си отричате,тоест истинските си корени......"

Никъде в статията не прочетох някой до намира тюрките за по-долни.
Въпрос:
Вие като какъв се определяте???

Поздравявам автора добре подредената и обоснована публикация,но най-вече за желанието му да МИСЛИ(процес явно непонятен за някои от присъстващите).
Човекът изразява мнение и ви подтиква да мислите,без да претендира за 100%,80,70% правота-просто иска дискусия.Какво получава насреща е видно-няма да коментирам.
цитирай
120. анонимен - Съвременните "арийци" ...
24.09.2010 11:29
Съвременните "арийци" автоматично правят аналогия между турци и тюркии навлизат в ксенофобска риторика /пример- лумпенът с пост №118/.
Такива хора са нискообразовани и са зобнали от тук там някоя расистка статийка за превъзходството на белите раси над азиатските, и измишльотините за висшите и древни траки - създатели на цивилизации ги карат да цвилят от кеф.
Такива хора като турк ататурк никога няма да си купят научна книга и винаги ще си останат на нивото на подобни шарлатански блогчета.

Горната статия не е лоша, но все пак както вече спомена някой- Конникът е със стреме, а това обезсмисля всякакъва по нататъшна дискусия относно тракийският му произход.
цитирай
121. анонимен - Една друга гледна точка
24.09.2010 11:42
Привет,

теорията е интересна и ми достави удоволствие да я прочета, въпреки оскъдното ми време. Едно от нещата обаче, на които се базират разсъжденията, ми направи впечатление:

"От предполагаемият им средноазиатски ареал прабългарите нямат такова изображение, а единственото изображение с подобен характер – на ктезифонският Ахурамазда – е различно и от съвсем друга епоха."

Може би просто не си търсил на правилното място, може и дори да не ти е минавала през ума идеята да потърсиш такова изображение на това място, а може и да знаеш за него, но просто да не се е вписвало в насоката на разсъжденията, но има точно копие на Мадарския Конник дълбоко в Афганистан, в скалите на Памир...Макар и обезобразено от Талибаните ясно се вижда, че е почти идентично с българския конник. Дори името му е същото - Мадара.

Цялата дискусия за Мадарския конник непременно опира до един болен (както се вижда от последните коментари) въпрос - произхода на българите...по темата може да се каже много, и могат да се водят много спорове, но поне отделете време да се запознаете в детайли с всички теории, най-малко за да знаете как да ги оборите, ако изгаряте от желание. Ето една интересна статия по темата, която представя една друга гледна точка над проблема:

http://www.ossem.eu/article.aspx?pg=arl54

Приятно четене и успех в безкрайното търсене на истина.

Л.К.
цитирай
122. анонимен - И ако Мадарският конник е типичен за ...
24.09.2010 12:02
И ако Мадарският конник е типичен за прабългарите защо е един единствен на територията на ПБЦ?

Най вероятно става въпрос за някакво изключение нетипична за нашата култура, да вярно е че МК е сасанидски стил, но фактът че е единствен и уникален за цяла Европа е показателен че няма нищо общо с нашата култура.

А това че има местност Модара в Авганистан означава че има връзка между древногръцкото име Мадара и Модара, прабългарите нямат нищо общо с наименованието на местността, Мадара е много по старо наименование от тях.

А въпросната експедиция в Афганистан беше просто гротеска- един музикант, специалист по билколечение, преводач и танцьор откриха "сходство" в мелодии на кавал и набързо установиха че прабългарите били афганистанци.
В тази експедиция не участваше нито един учен специалист по конкретният въпрос.
Цялата експедиция всъщност беше начин да се преперат пари от предишното правителство , вижте само "съставът от специалисти" на експедицията и си направете сметка за квалификацията и.
Няма нито един археолог, историк, филолог, лингвист или какъвто и да е специалист по проблематиката на научната експедиция.

Обичайното разхищение на пари на данъкоплатци.
цитирай
123. kasnaprolet9999 - Ето и манастирът "Св. Георги"-Поморие, виж тук:
24.09.2010 14:18
http://kasnaprolet9999.blog.bg/izkustvo/2010/01/05/manastiryt-quot-sv-georgi-pobedonosec-quot-grad-pomorie.466705

Тази теория е доста интересна и звучи правоподобно. Не знаех, че има толкова много плочи с образ като на Мадарският конник. Може би това е било знак за погребение на човек, който изповядва тази древна религия. Там при Мадара има гробница и вероятно това е причината да бъде издълбан до нея този образ.
цитирай
124. d3bep - Три коментара са в по - малко. Ще п...
24.09.2010 20:48
Три коментара са в по - малко. Ще помоля за повече уважение. Иначе и аз спирам да проявявам.
За афганистанския конник вече отговорих. Трикратно.

За другите неща ще отговоря, но не сега... Нямма време.
Поздрави!
цитирай
125. анонимен - Vsichki ste v goliama zabluda tova ...
25.09.2010 09:47
Vsichki ste v goliama zabluda tova ne e Madarskiat konnik a Makedonskia , za kakvi neshta mi govorite izobshto...
цитирай
126. анонимен - От ВНМ
25.09.2010 15:34
Привет на всички!Г-н Дзвер похвално е да се увеличават постовете третиращи темите за произхода ни . Все пак чутото и прочетено на повече места и от повече автори дава основание за истиност.Много от коментарите се позовават на авторитети от Българската историография,изпускайки ключовия въпрос,че тя като материя е създадена(заложена) от автори и източници далеч не БЪЛГАРСКИ,а дори най-лошото,от наши многовековни съперници и врагове.Харесвам разделанието при историята на въпросите засягащи разликите между народа и аристокрацията.Етатизма често е производна на браковете на аристокрацията(или други договори) ,а не на изкуствено сливане или преселение на народите.Г-н Спарадок заслужава адмирации за това разделение.За съжаление писменните паметници актуват точно обратното.Ако стане дума за народите,то ще е по- скоро в географийте на Страбон или някой арабски пътешественик(Ибн Даста,Ибн Фадлан например)
Аз бих Ви обърнал внимание върху значението на сремената като ужасяващо военно предимство на конните народи,защото те са единствения фактор за стрелба с лък от движещ се кон.Искам да Ви помоля да не използвате авторитетно доказани полтически,а не изкуствено вкарани в историята понятия като: славяни и Византия,тъй като дори и цитирани от Вас автори не ги използват в оригиналите си.
С Уважение!
цитирай
127. анонимен - Валентин Иванов-Атил-Мадарският конник-скритата истина на нашите предци
26.09.2010 14:50
Понеже става дума за паметта на нашите предци,реших да напиша и тук за какво става въпрос.Защото нашите предци са ни оставили по нещо и не е необходимо да си правим свободни съчинения или да повтаряме папагалски мненията на чужди хора от миналото и съвремието!
Мадарският релеф е български паметник от 7-ми век.Лично аз считам,че той е изсечен по желание на Кан Тервел,на мястото на бъдещото му погребение.Както е по тенгрианския обичай.Аналозите по света не са никаква загадка или повод за фантастични умозаключения.Те са изява на същото булгарско културно влияние почти по цялата територия на Евразия.Това се отнася и за Митраизма като духовно учение.Корените му са в простонародната Торе/Тенгрианството/.От същата тази еретична форма на старата ни религия е произлязло и т.нар.богомилство...!Думата "мадара" е булгарска и идва от матара-кожен мях за вода.Причината за названието е източника на вода на това място.
Траките са родственни на булгарите племена и са изселници от едно и също място с тях-днешната източна Европа,наричана от тях-Идел-Ура.Духовната им култура е почти идентична а езика на по-първите преселници на Балканите-аргивците/уралците/е еднакъв с този на булгарите.
В наличието на тракийско светилище на Мадара няма нищо необичайно.И едните и другите са почитали основните природни стихии/сили/ и са обожествявали планините и големите скални масиви.И едните и другите са били конни народи и са били полигамни и т.н. и т.н.
През 7-ми век булгарите заварили траки/цивилни и на служба при румците/,които съхранили своята култура и масово се присъединили към тях...т.е."писали"се веднага българи.А със анчийците/славяните/,не станало точно така.За това пък езика им след няколко века станал официален и Богослужебен в държавата.Наложен от Княз Борис/син на славянска наложница/и славянизираните булгарски родове.Това било подкрепено масово от подвладстното славянско население.Аристокрацията им била изравнена в правата си с булгарската и те също се "писали" българи.
Поздрави.Атил.
цитирай
128. solinvictus - Поне една държава като хората ...
26.09.2010 16:25
анонимен написа:


Поне една държава като хората да бяха направили, но са били твърде заети с пиянство и грабежи, според мен са били нещо като мутрите на античността.
Еволюцията си знае работата и не случайно ги е заличила.

И накрая вместо да четете глупостите на шарлатани като спараток и Ценов вземете си купете една монография на Рашев примерно, човекът цял живот копа прабългарски гробове и беше най добрият ни специалист по въпроса.

Явно ти не си чел Рашев.И изобщо тава са пълни измислици за турко-алтайско-мангалските теории на пишман саветски прафесори!
цитирай
129. анонимен - от Атил до анонимния пръдльо 130 и "четящия"129
26.09.2010 21:43
Първо, един капанец, дори да е неграмотен пак пак е по-висшо същество от такива кретени като вас.
Второ, освен Рашев в библиотеката ми го има Ваклинов,Овчаров,Керам...и т.н.няма нужда да ги изреждам...И преди да стигна до потомъка на Самуил/Шамил/-Нурутдинов,съм минал през тях.
Трето, точно мангалите у нас са единственните "индоевропейци"и явно точно вие сте от тази категория,още повече,че имате склонност към пърдене и лъготене.
И четвърто,точно булгарите,траките и анчийците/славяните/,са оригинални източни арийци!Иранците са изселници на юг на много по-ранен етап и доста поомешани с "мангалите"...Така,че не булгарите са с ирански произход а е точно обратното-иранците са с булгарски произход.
Относно турко-алтайците,не мисля да ви просвещавам,но мога да помогна.Има една статия,която дава светлина:http://www.astrohoroscope.info/BULlGARI_I_TURKI.htm
цитирай
130. анонимен - Атил до 130 и 129
26.09.2010 21:59
Май не съм разбрал смисъла на коментарите ви и помислих,че са насочени към моето становище...?!Затова моля за извинение,доста съм преуморен напоследък и разсеян!Работя върху един превод...
Въпреки това не добре да се нахвърляте с обиди към автора...Може и да си вярва човека.Лично аз докато не се убедя не бих обявил някого за мерзавец.
В случая се ядосах,защото става наистина въпрос за паметта на предците.
цитирай
131. solinvictus - Първо, един капанец, дори да е не...
26.09.2010 23:24
анонимен написа:
Първо, един капанец, дори да е неграмотен пак пак е по-висшо същество от такива кретени като вас.

Кретен е бил баща ти сигурно.
Такива като тебе булгари са измислени в татаристанский академих нукохов .Тия глупости сега се родеят с някакви монголски тайни легендах.

Ми 132.тея булгари къде са споменати само в болни мозъци в запорожието,няма смисъл изобщо да си губя времето със саветски простотии.
това са теории които нямат никакви исторически факти-белетристика приятел!стефан цанев по добре чети да си затвърдиш понятията след ваклинов!
цитирай
132. анонимен - Атил-до 133
27.09.2010 00:10
Значи правилно съм разбрал отначало...Ти явно си отроче на дървени болшевишки философи и добре си научил как плюеш и прехвърляш от болната глава на здравата!
По това най-добре си личите,като ,че от един калъп сте правени и веднага"съветските"....Гузен негонен бяга ,са казали хората,че и "татарите",е няма начин,нали и те са същата измислица на бащите ви ,като "македонците".
"Булгар"е оригиналното народностно име,самоназвание на нашите предци.Означава "булг"-черна,вълча,"ар"-глава.Има много синоними,според изговора и произношението-българ,балкар,бугар,биляр и т.н.
Това е общо народностно име от най-дълбока древност на много племена,които са споменати на стотици места от всички средновековни летописци.Още повече че точно те са в основата на много култури и цивилизации по света...
С теории и фантазии се занимават такива дървеноглавци като вас,тук става дума за история.Ние също имаме летописци,включително родом и от Дунавска България.Например преводача на Манасиевата хроника,неговите сведения за българската история,напълно се припокриват с данните от булгарските летописи от Волжска България.Същото важи и за Паисий...Има и един Арслан Тертер,наш посланник от 13-ти век там.Също е оставил много сведения.Всичко това няма да е вечно скрито и покрито,а точно от Русия са дали инструкции на тукашните утайки да си мълчат и да си натискат парцалките...Така че точно такива като вас се проявяват като дрънкала,които нито знаят какво говорят,нито какво пишат или мислят.Ако вообще могат да мислят.А за Запорожието случайно си улучил:
Намери някоя репродукция на картината-"Запорожските казаци пишат писмо на турския султан"!И я разгледай за да видиш що е то булгари и братчеди на капанците...!Айде приятно обучение.От мене ,толкоз и то безплатно.
цитирай
133. анонимен - Стига с тия съветски заговори бе, не ...
27.09.2010 12:39
Стига с тия съветски заговори бе, не си подплатявайте измислиците с някакви световни конспирации.

цялата ви глупост е такава- всичко се знае ама КГБ е наредило да не се споменава че ние сме най великата извънземна разумна нация в света, ебати глупаците...
цитирай
134. solinvictus - А тъй зимайти си булгарите, булг...
27.09.2010 13:17
А тъй зимайти си булгарите,булгаристиката и в запорожието ,ако се пренаселите към червената планета хахаха
а и турките си зимайти и монголите тоже !
...то бива олигофрени, ама пък чак толкоз ....
цитирай
135. d3bep - :)
28.09.2010 06:47
Колеги, няколко дена съм в египет, където нета е трудно начинание.
Като цяло нямам проблем да изкарам псевдоучените и тапирите от блога, но не обичам цензурата.
Само че така, като влеза и изтрия 10 коментара и редът се обърква.

Разбирам, че има глупендери, които точно това целят.
Очевидно поне двама тук са за свинщина и провокации.
За съжаление нямам време за тях.
Мислете. Или поправете дискусията, или аз ще я поправя. Препооръчвам останалите да се отнасят с тях просто все едно ги няма. Не ги търсете за съммишленици, за дане им станете! Предупреждение.

ПП. Професор ДОбрев, добре дошъл.
цитирай
136. d3bep - принципно предпочитам следващия ...
28.09.2010 06:48
принципно предпочитам следващия път като имам минутка да вляза, да пиша по въпроса. от ваз зависи дали сам трябва да си го уредя.
цитирай
137. saradiva - МААААЛЕЕЕЕ
29.09.2010 22:55
Блазе ти, Дзверчо!!!!!!

Да покажеш после фотоси...

Глей си ся Египета, остави ги прафесорти на нас...:/:/:/

Блазе ти.......
цитирай
138. анонимен - от вОДЕСос - До В.Иванов-Атила и др."сърдити" българи ! Влизайти в храма на ...
30.09.2010 00:18
До В.Иванов-Атила и др."сърдити" българи ! Моля ! - Влизайти в храма на Клио с чисто сърце и ведра глава !
- Ако не сторим това резултатите ще са плачевни !
Лъжите в историята ни са много ... само пример ...
През 60-те години на миналият век ме учеха да пея на "24-ти Май", "Кирил и Методий" (Български всеучилищен химн) по следният начин ...
"Върви, народе възродени,
...
Безвестен беше ти, безславен!...
О, влез в Историята веч,
В ЕДНО СЪС ДРУГИТЕ СЛАВЯНИ,
КРЪСТОСВАЙ ДУХ С ОГНЕН МЕЧ! ..."

Трябваха ми десетилетия за да разбера, че истинският текст от Ст. Михайловски е следният:
" ...
Безвестен беше ти, безславен!...
О, влез в Историята веч,
ДУХОВНО ПОКОРИ СТРАНИТЕ,
КОИТО ЗАВЛАДЯ С МЕЧ!..."

Прочетете за БЪЛГАРИНЪТ Свети Киприян(той е реално и първият им патриарх) в сайта на Руската православна църква !
Цитат: "Св. Киприан, митрополит Московский, Киевский и всея Руси.
По национальности болгарин ИЛИ СЕРБ из г. Тернова(Търново).
В молодости жил на Афоне. Затем был в константинопольском клире.
В 1373 г. он был отправлен в Россию в качестве патриаршего посла для расследования жалоб князя Ольгерда и митр. Алексия и возможного примирения их. Однако Киприан ПОСТУПИЛ НЕЧЕСТНО. Посетив святителя Алексия, он заверил его, что будет ходатайствовать за него в Константинополе и, получив от святителя богатые дары, удалился в Литву. Войдя в доверие к литовскому князю Ольгерду, Киприан получил от него грамоты к Константинопольскому патриарху,... ".
от http://www.ortho-rus.ru/cgi-bin/ps_file.cgi?2_4759
И това преди и след честването в Москва на 600 годишнината от основаването на руската патриаршия !!?
Прочетете какво пише за старобългарският, т.нар. църковнославянски !
Защо се крият данните - Кой е занесъл християнството в Киевска рус ?
Знаете ли на наш гръб - Колко други си пишат историята !?
Кой и Как създаде измислената нация и държава Македония ?!! - ТАЗИ РАНА !
Няма ли най-сетне да Ви просветне пред очите и в главите ?!!

С молба към всички - Бъдете Българи !
цитирай
139. saradiva - ...
30.09.2010 08:22
Водесосе, ти няма ли най-после да спретнеш блог и да запретнеш ръкави, бе? Ей туй сега си е готова работа. Сто неща, все важни, написа в коментарните ми блокове, сега гледам сума неща и в два-три други си пратил... Е ами хайде де!!! Нас тук ни горят на клади, режат ни глави и други тем подобни закани, пък ти дремеш още в тъча...

Айде - поздрави...

Човек не може едно ЛС да ти прати....:/:/:/:/:/:/:/:/
цитирай
140. d3bep - :)
01.10.2010 19:58
Връщам се края на другата седмица.
Днес бях в голямата пирамида и в египетския музей докат ме заболя главата.
Почти е сигурно, че тая статия ще има продължение. Храмовете от южен Египет - където бях до вчера - ми говорят.... То просто си го пише на стените им... Пише, пиши ДЗВЕРе. Повечето няма те разберат. Нищо, пак опитай!!!! Хаха!!!!

Хич не се впечатляваям от професорите, Сарадива. Както казах, аз знам кво приказвам и защо го правя. А как беше оная приказка? Устата... е затворена, освен за ушите на разбирането...
Аде. Най - късно на 10-ти, нов пост, а тук открих неща, дето... Нема се стърпа.

Отгоре на това в египетския музей в ювелирната зала има най - малко 2 тракийски ритона! Чисти. Не ми сработи скритата камера. Единия го снимах, сребърен, със сфинкс. Ама има яки глоби и земат камери, та го снимах без светкавица, от засада, през мъсните им стъкла, та не знам какво ше излезе.... Водят го некво съкровище от бубастис, а бубастис е втория град на хиксосите след аварис.... Късно го водят, ранни птолемеи, а самите те имат птолемеите за траки, но... Много интересно и твърде чисто тракийско е, без да говорим ,че аз имам откровени съмнения в датировките им...
Но не за тракийските ритони мисля да пиша де, те са във всеки случай сравнително късни....

Аде, поздрави! Наглеждайте ми блога докато ме няма. Хич не съм го зарязал, но тая държава... Как да ви опиша... Най - малките руини са древните им храмове. Интернета е приключение, искат по 10 долара за половин час... Аз напрайх една врътка ама не знам докога ше ме държи и определено е на трафик...
Поздрави!
цитирай
141. saradiva - ...
02.10.2010 02:32
Много ти мяза задъхано писане, Дзверчо! Ха така!

Ши са пръсна от завист, да знайш!...
цитирай
142. d3bep - Е па недей са пръска, и ти ша идеш, щом ...
03.10.2010 20:07
Е па недей са пръска, и ти ша идеш, щом си мераклийка!
Ама да ти кажа, борбата е голема. Храмовете са много красиви, Египет - не чак толкоз, иако чакаш мечтаната почивка... недей я чака... Ако ще ходиш за да видиш храмовете и старините, такива няма по света... Ако ше ходиш на почивка... Я си земи билетче за турция....

Иначе, поздрави от Александрия, утре съм на библиотека, дето са вика!!!
До скоро!
ПП. Мадарския конник определено има древноегипетски "приятел". Даже съм му напрайл малко снимки, ше ги гледаме... Кофти се снима изтрит йероглиф на слънцето, ама все нещинко се вижда...
цитирай
143. d3bep - :)
10.10.2010 23:37
3 дни прекарах в Александрия...
Гръко - римският музей е затворен, но има няколко отворени музеи и сума стари обекти...
Нямате понятие колко ясни и тъжни следи от древната отчаяна бика на хората да запазят вярата, обичаите и науката си има този град.... Ако и почти 4 км от него да са вече под средиземно море.

За мен вече няма никакво съмнение. Мадарският конник и тракийският конник са едно и представляват именно това: опит да се спаси религията от натиска и угнетяването.
В Александрия, освен стотиците следи от борбата, открих и две АНАЛОГИЧНИ плочки. В смисъл, два вида аналогични плочки, каот едната беше около 10% от артефактите. Малки каменни икони, едната - богинята майка, предсталяваща уж полегнала римска матрона с дете, а другата - погребална оброчна плочка - стопанинът на къщата посреща на входа си гостенин с радостна усмивка, и до него домашните му куче с чакалска глава и сокол... По същество - ръце в 100% в йероглифа "КА"- отлитащата душа - двойник, вход на къщата стилизиран като египетска гробница, със слънчев диск на "арката", и до него двамата погребални пътеводители - Хор(Сокар) и Анубис, уж домшани животни... В единия музей от 200-тина артефакта 10 бяха такива плочки.... И всичко беше докарано като римлянин пред римски портик, се едно ви се радва и усмихва, и ви маха, че даже и животните изглеждат щастливи, а всъщност... За непредубедения и запознат наблюдател беше една доста тъжна измама.

Да не продължавам нататък, щото е доста по - ужасно... Градът крие доста зловещи следи от загубената битка на старото вярване срещу въздигащото се еврейо - християнско нашествие... Както се знае, Александрия след падането на Йерусалим е градът с най - много евреи в света и първите християнски епископи, а незнайно как изгорялата библиотека явно е граничила с техния квартал... Щастливци сме ние с нашият мадарски конник и свети Георги, това мога да кажа аз... Щастливци са и тези, погребаните в къртичите дупки, които и днес, със стрелки едвам откриваме... Според мен има много погребани просто от нил или от морето.... Макар че не са наранили никой и не са мразили никой, а просто са искали да живеят с боговоете и предците си...
цитирай
144. d3bep - ...
10.10.2010 23:43
Едва ли има по - ясно и ужасно доказателство на тая теза от Александрия. И иконите, за които говоря, са общо взето почти съвременници на нашите и макар че изобразяват друго, имат същите следи от канон - една и съща позиция, сходни помощни образи, неясна портретизация и ясна символика. И пак каменни, оброчни плочки...

А мисля, че намерих и дядото на мадарския конник. Истинското древно вярване... Не мога да се сдържа, н оза него ше напиша отделен материал.
Но в какво вярва индивида, който се наложи да трия, професора или други елементи, за ме не все тая...
След посещениеот в Александрия за мен идеята за спасеното древно вярване в лицето на мадарскяи конник престана да е просто хипотеза.
Очевадна истина е, и не е само при нас.

И, трябва да се поздравим с факта, че ние, за разлика от александрийците, все пак успешно сме се преборили и сме го спасили.
Но и техният проблем може би е в това, че са бил итврде много, чувствали са се по - силни и по - открито са се защитавали, а и трудно се пази тайна, която милиони знаят....
цитирай
145. balkan1 - Датировка
13.10.2010 22:44
Според мен е датировка по Българският календар -
Разпостранявайте Българския календар -
http://www.facebook.com/group.php?gid=138830043878
ТУК СМЕ СИ ОТ ВРЕМЕ ОНО -
http://balkan1.blog.bg/politika/2010/07/03/ot-koga-sme-na-balkanite.571532
СЛУШАЙТЕ радио "МЕНЦИ"
http://dancerbg.com/images/custom/menci.m3u
цитирай
146. анонимен - "Обмислянето" е хубава работа!
13.10.2010 22:51


sparotok написа:
Хубав постинг!
Предлагаш много интересно тълкуване!
А и снимките са достатъчно красноречиви....

Поздрави!

цитирай
147. анонимен - ТангРА и МитРа са две същности на едно и също нещо!
13.10.2010 22:53
Що не си пишеш ИМЕто, ами се правиш на Дзвер?!?
цитирай
148. d3bep - Що не си пишеш ИМЕто, ами се правиш на ...
14.10.2010 08:58
анонимен написа:
Що не си пишеш ИМЕто, ами се правиш на Дзвер?!?

От нас двамата ти си по - анонимен, колега.
Моето име ако го търсиш, ще го намериш :)

По принцип считам темата за опасно политизирана, Интернет за лоша комуникационна среда, която всеки изживява по свой си начин и която сама по себе си създава евтини конфликти, а дейността си тук - за хоби, което може и да не трае вечно...
Поради тая причина предпочетох да съм анонимен.
Но при нужда, лесно мога да докажа кой съм.

Поздрави!
цитирай
149. анонимен - Хр.Петров
14.10.2010 18:20
Мисля че авторът на статията трябва да обърне повече внимание на животните около конника,защото освен лъва и кучето има изобразени поне още три животни.това са костенурка орел и змия. На композицията ясно се виждат и два полукръга.А най-интересно е,че на ездача на дясната ръка има птица.
http://forum.tisitova.com/viewtopic.php?f=3&t=71&sid=4e48c52669429e0117838b4062813a9e&start=120
към края на страницата има снимка на конника и птицата се вижда много ясно.

При тези факти не може мадарския конник да се разглежда само като оброчна плочка чрез която е запазена някаква религия..Защото просто няма религия която да включва в себе си елементите два полукръга,летящ орел ,костенурка, лъв захапал змия устата си и птица на дясната ръка на ездача и бягащо в несвяст куче с изплезен език.
цитирай
150. d3bep - До Хр. Петров
14.10.2010 22:26
Колега, по принцип имам обичая да уважавам всеки посетител, който е писал нещо - бил той позитивен или негативен.
Но при Вас не знам какво да кажа.
Освен, вие на самото място бяхте ли ?
Какви са тея летящи костенурки, лъвове ядат змии и птици в дясната ръка? Стремето змия, а краката на кконя - слънце... Нали Ви е ясно, че правите ... прекалено свободна интерпретация на нещо, което в общи линии винаги е имало шанс за поне частична реставрация?
Вие сте третият, който пише това в темата и дава този линк.
С дребен анализ на ерозирала скала без подготовката и без да съм на място не мисля да се занимавам.
Пиша за това, коеот е безспорно, не за това, което може да се види... Вие добре че не бяхте с мен в Египет, кой знае какво щяхте да видите на издраните от християните стенописи...

Следете, тази тема скоро ще продължи в ДВЕ.

Едната ще даде отговор на въпроса крил ли се е мадарският(тракийският) конник, от кого, защо и има ли други съвременници по света.

Втората ще даде отговор на въпроса хм, кой ще да е той? Има ли към кого да ни доведе символиката му.

Това е :)
цитирай
151. анонимен - Хр. Петров
14.10.2010 23:26
Колега свободните интерспритации са хубаво нещо но преди човек да пише добре е да гледа преди да пише каквото и да е.Бил съм на скелето до конника и това което ти изброих като животни ги има на скалата. тъй че свободните интерпритации не важат за мен.Отиди и виж с очите си и тогава пиши.
със здраве.
цитирай
152. анонимен - Хр. Петров
15.10.2010 09:06
Само да добавя - погледни че вместо копие има издълбан улей. Не може цялата композиция да е изпъкнала а копието да е направено вдлъбнато. как така майстора ще е направил опашката на лъва изпъкнала а копието не? Не може така.
После вземи една линия и я сложи върху "копието".Виж къде отива за да видиш накъде сочи "копието", защото не отива в ръката на ездача. Следователно този улей не е копие и това не е ловна сцена.
Айде сега започни да мислиш щом на Мадара няма ловна сцена и няма копие, а улей тогава какво ще символицира и означава Мадарския конник?
цитирай
153. d3bep - :)
15.10.2010 09:45
Скалата е силно напукана и разпадната, колега. Така че не виждам как заключваме за детайлите. Да, бил съм и там, и на други места. Не знам защо мислите, че смятам изображението за ловна сцена.

За какво го смятам - ще си проличи, но не и за такава бурна мистика с кон дето има слънце вместо крака, летяща костенурка и прочие, птици vs змии vs лъвове...

Струва ми се, че точно символиката убягва в тая теория, никой няма да качи човек на кон за да му сложи птица и змия в ръцете и да сложи на коня стреме пък точно него да не даде на ездача.
В символиката обикновено почти всичко крие някакъв символ и се изразява с минимум изразни средства. Вие буквално сте превърнали картината в някакво... чудо. Никъде няма такава символика и толкова претрупана.
Цела на символиката е да е ясна на символиста, не да го бомбардира със символи.

ПОздрави!
цитирай
154. анонимен - Хр. Петров
15.10.2010 11:17
Нещо бъркате колега. Аз не съм прави никаква картина.Просто ви носочвам към очевидни факти. Дали на мен ми харесват или на вас не ви харесват това няма значение, защото по-важното е че ги има.
Не мисля че е редно да пишете че има змия в ръцете на ездача, защото не съм го твърдял. Направете си труда и ще видите,че лъва държи змията за опашката.
Дадох ви линкове, за да видите за какво ви говоря. Разбирам че не сте си направи труда да погледнете. Ваша си работа.
Но все пак ето линк за да видите коя юзда държи конника и накъде сочи копието.
http://tisitova.blog.bg/lichni-dnevnici/2010/04/01/dve-li-sa-iuzdite-na-madarskiia-konnik.521639
Погледнете после и стремето на същите снимки. Къде сте виждали желязно стреме ,което да е дебело поне три пръста? В света няма такова стреме.
Повече за стремето съм писал тук
http://forum.abv.bg/index.php?showtopic=95292&st=80

Поздрави!
цитирай
155. d3bep - Ами разгледайте линка, който ми ...
15.10.2010 11:40
Ами разгледайте линка ,който ми дадохте и ще откриете рисунката на "змия" в ръката на конника и "птица" в другата.
Както и да е, аз не мога да Ви спра да вярвате в каквото искате.
За мен тея рисунъци не са "очевидни факти" - което е по - лошото, те са очевидни наистина, защото има материален обект зад тях, но фактологията им е доста.. пресилена.
За въпроса, дето съм го измислил - вижте в първия ви линк, поста на лицето SUM, коеот даже е заградено с кръгче.

За стремето и абсурдните твърдения покрай него вече се изказах другаде. Стремето, като метод на датировка е малко по - лошо от датиране на око. Стремето въобще не е някакво откритие, а е пълна глупост за стари ездачи и по скоро в историята има "граница" от момента ,в който са тръгнали на далечни походи и са ползвали метални стремена и са си живели п оземите и са търчали с конете си и са ползвали кожени или въжени стремена - или никаквио, понеже на прецизният ездач стремената пречат, те помагат да качиш селянина на кон. Ако мислите, че това е преломния момент в управлението на коня... Евала.

Не ми се спори, виждам ,че искате да популяризирате собствена идея някаква .Според мен не е коректно.
А за моята идея ми е достатъчно доста по - малко от това да намеря костенурка и да я изброя на колко години е...
Не знам Вашата колко поддръжници има... Но според мен тя не се крепи на изображението, и липсващото копие въобще не създава костенурки, птици и змии. но...

Поздрави!
цитирай
156. анонимен - Хр. Петров
15.10.2010 12:23
Отново се бъркате защото това не е змия а е продължение на юздата която е навита на дясната ръка на ездача. а това показва че конника няма седло.

Нямам собствени идеи. Изказвам своите наблюдения когато гледах конника отблизо. тове че се е намерил човек преди мен да обърне внимание върху тях не ме прави откривател.
Мислех си че можех да бъда полезен към темата като те насоча към другите елементи,защото първо трябва да се ВИДИ какво има изобразено на Мадара, а после да се пишат хипотези. Заради това че не се повдига въпрос за фигурите около конника ни е втълпено че е Тервел или ловна сцена.

Поздрави и дано да събереш подръжници за твоята теза! С удоволствие ще я прочета.
цитирай
157. d3bep - Здравейте! Няколко пояснени...
15.10.2010 12:47
Здравейте!
Няколко пояснения!

Никой нормален конник не навива юзда около ръката си.
Юздата се държи леко, с пръсти. Не се поставя фиксирано и под напрежение.
Ако я навие на ръката си ,конникът става неподвижен на седлото. Мръдне ли ,дърпа и юздата. Проблемът на юздата обаче е, че това, което не виждате - най - важната част от връзката между човека и коня: транзелата. Едно остро нещо, коеот е над езика на жвотното и ръга коня в зъбите и устата. Сещате се, че никой нормален конник няма да позволи такова ръгане,а ако го позволи, е... лека му пръст. Конят обичайно е по - силен от човека.

Имате ли понятие защо юздата отляво и отдясно е винаги свързана, а не срязана?
Защото съществува шансът ако е по вашият начин юздата отляво и отдясно да бъдат загубени заедно на различни страни. А като е свързана, няма как да изпадне напълно! И не по - малко важното, по - добре е да изгубиш управление на коня напълно - той сам рядко ще се хвърли в пропаст, отколкото да изгубиш само от едната му страна. Повличаш го.
Без управление е на автопилот, прави каквото си реши . С половин стреме е като кола с една или две спукани гуми, на скорост.

Ако конникът няма седло, той няма и стреме.
Стремето се закача на стабилизиращият ремък - опаса, в "геометричния център" на коня.
Опаса служи за да държи седлото.
Всъщност ако няма седло, няма как да има стремена, защото няма как да ги стабилизираш. Както и да ги навържеш сами по себе си, стъпиш ли на стреме от едната страна да се качиш, то или ще се изхлузва от другата страна ,или целият кръг около коня(ако си го завързал) ще се извърта.

Казвам само ,да ги имате предвид тея неща при формулиране на теорията, от практиката са.
цитирай
158. анонимен - Хр. Петров
15.10.2010 12:59
Напълно съм съгласен с вас.
Само да поясня че юздата която държи ездача НЕ отива в устата на коня а под врата му. Има друга юзда която отива в устата на коня. Вие за нея говорите но тя не се държи от ездача.
Направете си труда и сложете една линийка на юздата която се вижда от устата на коня. Проследете правата и ще видите,че отива към коляното а не към ръката на ездача.
Лично съм измервал на място това за което ви пиша. Юздата от устата на коня не отива в дясната ръка на ездача.
цитирай
159. d3bep - Стилът със двойна юздечка също е ...
15.10.2010 13:11
Стилът със двойна юздечка също е познат, мисля, че това е така нареченият мундщучен стил. Уестърн ездата и обездката често се правят с две юзди.
Не съм яздил много с двойна юзда, но мога да кажа, че принципът не е различен колега. Макар и втората юзда да се захваща другаде, тя пак влияе на транзелата и ефектът от втората юзда е по -скоро като при мартингал - ограничаващ движенията на коня, за по - голяма прецизност. Да не вземе да скача, да вдига главата си и прочие.

Което още повече изключва това да я режеш и навиваш около ръцете .Всъщност ако не ти трябва, можеш по - скоро да я пуснеш.

Исторически е имало и трензелни заместители под формата на носни халки и други подобни селяндурски изпълнения .Но мисля, че не при нашите, не по нашите земи. Нашите са с едни от най - старите и доста съвременно изглеждащи трензели.
казвам го от гледна точка на мястото на юздата ,на което наблягате. Защото сочите различно място за юздите. Някой по - "цигански" изпълнения се отнасят с коня като с мечка за хоро - пробиват му халки в кожата, носа и прочие... Не и при нас обаче.

Но като цяло не мисля, че навлизането в крайна конкретика на образа е твърде печелившо... Дори и три змии да изкараме, или 5, имаме малък брой основни образи, около които следва да се концентрира символиката, не около змиите или юздите...
Поздрави!
цитирай
160. анонимен - Хр. Петров
15.10.2010 15:11
Моля колега избройте за кои точно образи пишете, че трябва да се концентрирате,за да обясните символиката на Мадара?
цитирай
161. d3bep - Ще ги покажа, колега. Те са доста. . . ...
15.10.2010 16:21
Ще ги покажа, колега. Те са доста ... очевидни. Ако просто ви ги напиша, вероятно няма да ги знае всеки.
Ако се очаква нинджа на магаре, щурмуващо крепостна стена, тея образи ги отавям на други "историци" да ги дъвчат. Има и такива образи по нашата Земя, вероятно.
Аз иамм за себе си доста ... избистрена представа вече, и доказателствата стават повече от съвпадения и повече от много...
цитирай
162. penchoan - Моля колега избройте за кои точно ...
16.10.2010 02:02
анонимен написа:
Моля колега избройте за кои точно образи пишете, че трябва да се концентрирате,за да обясните символиката на Мадара?


Г-н Петров, конникът представлява Бог Херос или Хермес. Бог Тангра е привнесен от конниците на Аспарух през VII век от Азия, а Мадарският конник е тракийски, на повече от 4000 години. Повече подробности можете да прочетете в последния ми постинг:
ТРАКИЙСКИЯТ КОННИК В МАДАРА Е АСТРОЛОГИЧНО ПОСЛАНИЕ
цитирай
163. d3bep - Моля колега избройте за кои точно ...
16.10.2010 09:56
penchoan написа:
анонимен написа:
Моля колега избройте за кои точно образи пишете, че трябва да се концентрирате,за да обясните символиката на Мадара?


Г-н Петров, конникът представлява Бог Херос или Хермес. Бог Тангра е привнесен от конниците на Аспарух през VII век от Азия, а Мадарският конник е тракийски, на повече от 4000 години. Повече подробности можете да прочетете в последния ми постинг:
ТРАКИЙСКИЯТ КОННИК В МАДАРА Е АСТРОЛОГИЧНО ПОСЛАНИЕ

Не е точно Хермес, колега, но сте доста близо. До това, което аз смятам да кажа.

Всъщност грешката произтича от това, че гърците доста произволно курдисват името "Хермес" на египетски и тракийски богове, ту поради идеологично, ту поради именно сходство. Той им е някакъв буфер, нали и без това е вестител и най - бързият бог, бързо го префасонират :)

Идеята за астрологичен календар е интересна, макар и според мен да е в нарушение на традицията.
Но, честно казано, насоката на разсъжденията Ви е интересна и е доста близка до това, коеот мисля до края на другата седмица да последва в моя блог.
Дори имате буквално попадение, мисля да го направя реална аналогия.
цитирай
164. анонимен - от Веселин
26.10.2010 23:59
Здравей,

прочетох част от статиите ти и много ми допаднаха, споделям повечето ти твърдения - относно корените на българите, тракийската следа, връзката с Египет и т.н.

Беше ми интересно да прочета за мадарски конник в северозападна България - може ли малко повече информация по местонахождението, което е имал и сведения за съществуването му ?!

Интересно според мен ще бъде, ако се потърси връзка с изображението на мадарския конник (тракийския конник),което е намерено в Афганистан, в местност или скален масив носещ също името Мадара.


Относно връзката с Египет за мен любопитни са следните факти : тракийският култ към Слънцето, обежествяване, ритуали и вярванията свързани с него ; задълбочените познания за звездите и астрологията , връзката между материалните следи - могилите и звездите (звездна карта - паралел с Египет и пирамидите); погребалните ритуали ; "легендата" за гроба на египетската богиня Бастет в Странджа ; посещението/обучението на Орфей в Египет и ефектът от него; връзката с етруските и т.н

Относно християнството - според мен безспорна е тезата, че "новата" религия използва "стари" образи и вярвания от локалните езичвски култове, за да ги обедини под обща вяра и общ център. В това число влиза тракийският конник преобразен като "Св. Георги", а вероятно и Орфей - като Христос, данни за което са открити в един много ранен християнски стенопис в Рим. Можем само да гадаем за ролята на тракийската култура и Орфей и за причините тя да остане в сянка на антична Гърция ... Не е за пренебрагване въпросът доколко 1. българска държава има връзка с траките и дали това са два различни народа, обединени от Аспарух или са едно цяло...

История е много гъвкаво понятие, което за мен, дори в минало свършено време (трябва да) търпи промени - такава е и историята на конника от Мадара. Каквато и да се окаже истината за него, едно е сигурно - Ванга ще се окаже права, твърдейки, че това е символ на българската държава и светиня от най-голямо значение, която трябва да опазиме
цитирай
165. d3bep - До 164
27.10.2010 10:21
Здравейте колега, благодаря за проявеният интерес!

Относно вторият български конник:
http://mladite.com/koreni/silueti/Silueti.pdf
Страница 24.
Същият е описан от Г.Китов и във "Въведение в тракийската археология",
а ето тук

http://history.rodenkrai.com/index.php/liubopitno/2007081242/tainite_v_dolinata_na_reka_oreshe/menu_id_35.html

има нещо като пътеописание.

Относно афганистанският модарски конник - в тая тема в коментарите съм писал за него - 2 или 3 пъти!

Споделяме общ интерес с Вас, общо взето и мен, и много от колегите именно такива неща ни интересуват.
Във всеки случай аз ще се страя поне докато мога в статиите тук да следвам някаква линия на ясна връзка с нас. С нашето минало.

Само едно ще добавя, по пътя, по който вървите, вървя и аз. Бойте се от мистификации!

Поздрави!
цитирай
166. анонимен - Madarskia konnik
08.11.2010 11:18
Radwam se iykljuchitelno,che wse oste ima hora interesuwasti se ot "nashite" pametnizi na kulturata!!!
W komentarite cheta "Vizantiisko" "Rimsko" robstwo!!!!!!Do koga s tezi rudimenti na komunizma!!!!!!Ima nesto obedinjawasto w Europa,a towa e rimskata imperia,nie sme prinadlezali kam neja poweche ot 600god!!!!!!ne zabrawjaite ,che po nasheto DNK 30% sme trakiizi!!!!
NA BALGARITE TRJABWA NOWA IDENTIFIKAZIA!!!!!!!!TRJABWA DA RAZBEREM CHE SME SLEDSTWIE NA MNOGO A NE NA EDNO!
Sto se otnasja do madarskia konnik,az sam abs. ubeden che e trakiiski pametnik!kade sa naste "experti"!!!!!!???????
цитирай
167. balkan1 - ДАТИРОВКИ
14.10.2011 09:48
Според мен това са датировки по Българският календар
http://balkan1.blog.bg/politika/2011/10/14/.834821
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: d3bep
Категория: История
Прочетен: 1717253
Постинги: 49
Коментари: 3300
Гласове: 5110
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031