Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.10.2010 16:00 - Пътепис от Александрия - мит ли е скритият мадарски конник?
Автор: d3bep Категория: История   
Прочетен: 20579 Коментари: 44 Гласове:
22

Последна промяна: 10.11.2010 17:08

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg


  image

Естествените ми идеи при предприетото дълго пътуване в Египет бяха две. Да се запозная на живо с тази древна „страна на духа” и да развия познанието си, включително и км нашите корени.

Това, което видях в Александрия обаче ме изпълва с печал. Със съжаление за това да съм прав. С усещането, колко е неприятно, да няма как да сбъркаш, мислейки си лошото за хората.

В тази статия за Мадарският конник, както си спомняте, изказах ясно твърдението, че той е тракийски конник, както и предположението, че той е маскирана религия, скрит символизъм, който е трябвало да се крие от настъпващата – позната ни като „християнска” – макар че в нея няма нищо от християнските идеали – агресия.

Това ми мнение доведе до обвинения от коментиращи… Общо взето, не се хареса, а изглежда имаше и последствия.

Е, Александрия ми разказа една история. Историята колко съм бил мек в твърденията си.

Чуйте я и преценете дали конникът има нещо общо с това.

 

Александрия е въздух за туриста

 

Александрия, най – хубавият град в Египет. Ако питате мен, единственият град там. Единствено там къщите имат прозорци и покриви, зеленината е поддържана, каналите не миришат и има ренесансова архитектура и красиви заливи. Вярно, добре е да не се заглеждаш в балите с боклук, плуващи в морето и в мръсните пазарни улички, но.. .Александрия, ако познавате арабският Египет днес, ще ви даде да дишате. Тя има площади, улици и паркове, поддържана алея край морето – единствената крайморска свободна алея, която видях в Египет.

Първоначалният ми план беше свързан с Библиотеката. Но кратък престой в нея и опит да намеря няколко книги, бедният й вътрешен каталог и безумната система на търсене сам и по етажите бързо ме убедиха, че Библиотеката е една гола реклама и туристическа забележителност, отвътре по нищо не превъзхождаща библиотеки от типа на НБУ или Свободния Варненски/Бургаски. Да, малко повече книги… Слаби, неструктурирани, повтарящи се, често стари и предимно на арабски. Бедна чуждоезикова литература за… древен Египет? Че и липсваща. Мерси.

Туристическа забележителност, красива за снимки, вдъхновяваща с фонтани и палми, футуристичен планетариум, интересни музеи, но световна библиотека? По скоро – не.

След кратка разходка по Каит Бей и никаквите останки на второто египетско чудо(Фара) и отказ да се гмуркам – поради болест – до уж неговите подводни останки се запътих към древната загадка.

Катакомбите на Александрия – Ком аш Шуафа.

 

Дълбоко под земята...

 

Ще спестя премеждии и преживелици в тази страна ,само ще предупредя: отивате ли там, бъдете готови да НЕ почивате, никой няма да ви остави.

И тъй със съпругата ми сме пред древните катакомби.

След кратък спор оставих на касата апарата си – не можело да се снима, и тръгнах.

Това, което знаех, е че тези катакомби са тайнствени подземни тунели, опасващи Александрия. Тайнствени, сякаш говорим за извънземен строеж. Древни, та чак не се знае от кого са правени. Чувството за загадъчност те обзема, за да бъде заменено с друго чувство.

При края на оградата има стръмна стълба надолу и надпис „Не слизай”. Хаха. Щураци. Вие за Дзвера не сте ли чували? Пълни … уногондури. Същите, като онея, дето в Хеопсовата пирамида сложили решетка към камерата на царицата ,дето може да се прескача. Ами мислете с главите си бе! Ще се утрепе някои и вие ще отговаряте!

Тоя знак е като червен килим. Първо натам тръгвам.

Каменното стълбище е срутено. Явно това означавал знакът. Нищо, минаваме по доста издадената стена. Долу пък част от тавана е пропаднала и има нещо като каменен сипей .Разбирам идеята на знака. И после се оглеждам.

Намирам се в общирно помещение, дълбоко под земята, по вита стълба. На пръв поглед помещението е празно. После осъзнавам: намирам се сякаш в древна морга! В скалите има издълбани големи паралелепипедни отвори, изглеждащи точно като в моргите, само че каменни и по – гоелми, и с липсващо съдържание – вероятно саркофази! Били са стотици? На сантиметри един от друг, един до друг, един над друг… По целите стени. И сякаш по камъните виждам поизтрит образ на Анкх и някаква фигура…

Излизам, озадачен. Още не знам дали влизането си е струвало. Объркан съм; отивам към централният вход и голямата катакомба. Дано там станат нещата по – ясни.

 

Голямата катакомба

 

 

Мястото по което слизам ,много ми харесва. Вентилационният отвор, арката, всичко, адски много ми напомня за тракийската гробница в Поморие. Градено е сякаш от същите тухли, покривът пак е скосен и объл, в средата има кух цилиндър, спускащ се надолу и с малки прозорчета. Разликата е предимно в това, че това тук е доста по – голямо и че в Поморие стълбата е култова, за духа, вътрешна за цилиндъра, а тук стълбата е за хора, и го опасва. Карам съпругата ми да го снима с телефона, и се радвам, чувствам се в нещо познато. Слизам, и слизам, и слизам и слизам…

Дори си нямам идея къде съм попаднал.

Започват коридори. На етажи. Един започва по – високо, друг – по ниско, част скосяват нагоре, други надолу.

Господи, колко са много. И даже дъното на катакомбата е станало на „кладенец”. Избила е вода и е погълнала долните коридори.

Влизам в един. В първия. Той е огромен, със страшно много разклонения. В повечето от тях обаче влизането е забранено и дори има пазачи.

Същите дупки в стените. Издялани каменни саркофази, дори цели гробнични стаи… Стотици ли казах? Дори само 1/10 от тях, които видях, сигурно са хиляди.

Саркофазите са изписани, но не според египетския ритуал, а със странни фигури. Преобладават гроздове, бръшляни и някаква глава – може би Дионис или пък техният Серапис.

Огромна и красива древна гробница… Сякаш римски стил .Но римски ли е?

От нишите излизат римски статуи. Но римските статуи се държат на форума ,а не в погребални ниши! С левия крак леко напред. Това е римска статуя, маскирала старата египетска традиция. Мъжът и жената излизат, по пътя си към вечния живот. Те напускат гробницата.

На входа на стаята със саркофазите вратата се пази от два змея. Змейове ли са това? Не, не можете да ме заблудите момчета.

imageЗмеят държи два кръстосани жезъла. Хм, крайно очевиден образ. Единият жезъл е прът с две увити змии. Другият – шишарка.

Това е очевидно Озирис с двата жезъла, маскиран като агатодемон в змийски образ, един от символите му. Очевидно е напълно маскиран и скрит, даже жезълът му е „разложен”? Защо ?Неволно се сещам за мадарският конник.

Вътре ме чака още по  голяма изненада. Арки, изрисувани като на египетски храмове, изписани саркофази, слънца без крила. Странно изглеждащ сокол. Господи.. тук ли е мястото за почит към Слънчевите ангели?

Срещу вратата – картина - релеф. Труп на ложе, ангели с разперени крила. Но как? В популярната поза „защита” на древен Египет –едното напред, другото под ъгъл. Защита? От какво и от кого, та той е вече мъртъв… А над него пълзи змей. Явно популярна маскировка. Браво, Змей! Змей с глава на.. чакал. Анубис подготвя трупа на мъртвеца. Като змей.

Ах, ментета, ментета, ментета…

Жива е още традицията, виждам старата почит към мъртвите и старите образи. Ето, труп на мъж, увит в нещо като мрежа. До него щастлив коленичил мъж и усмихната жена, мъжът й подава пера. Ще кажеш, че я сваля, че е нейният рицар или че я кани на кафе  – покрай пресния труп. Не можеш да се сетиш, че усмихнатият мъж е и трупът, който подава на Изида букет от лотоси в подземното царство.

И още, и още… Километри коридори, километри морги, все по скрити саркофази  и рисунки. Ковчези отварят тайни порти.. Скрити и видоизменени образи в саркофазите, при мъртвия.

Но защо, защо е така гротескно изменена? Защо традиция на хиляди години се е превърнала в такъв… циркаджилък, сякаш неразбираем за непосветения?

Напускам… И ми е тъжно. Мъчно ми е. Пред очите ми са онези живи и красиви храмове от юга, долината на Царете, а сега това чудо, в което са се превърнали…

Дори не зная ,че съм се срещнал с щастливците на епохата. Че напускам храма на достойно погребаните.

 

Дълбоко под колоната на Помпей

 

Запътваме се от катакомбите.. НЕ съм сигурен в посоката, забравих си компаса като идиот, макар че специално носех такъв за да видя изложението на монументите. Май на североизток.

Няколкостотин метра по – нататък ни чака високата ограда на помпеевата колона – по същество нямаща нищо общо с Помпей.

Влизам вътре. Снимки, въпроси, бакшиши. Стряскащ надпис: към катакомбите.

Пак ли?

Вървя надолу. Явно в древна сграда. Видимо римски образец. Същински лабиринт. Имам чувството че се губя. Стрелка, втора стрелка.

Накрая намирам входа. Даже днес, разкопан, белязан със стрелки, без покрив, човек трудно го открива.

Това, казва ми седящият на входа, е част от древните александрийски катакомби. Било  е планирано да се свърже с тях, но не е било свързано. И иска бакшиш.

Давам му и слизам. Светлината е оскъдна, но още първите стъпки всяват съмнение. Посоката е обратна на катакомбите. Пътят е по лек диагонал надолу.

Слизам, слизам… Пътят прилича на скалната гробница на Тутмос III, която , макар че е много дълбока, май не беше чак толкова….

Накрая попадам в явно финалното помещение.

От двете страни, в стената има странни дупки. Не са за саркофази ,в никакъв случай. Сякаш нещо Г -образно е било вбивано в стените. Отгоре по – дълбоко, отдолу – по плитко.

image„Г”-тата са по – малки от разрезите за саркофазите. И странно, но са много нарядко. В разстоянията между две от тях свободно може да се побере още едно, ако не и повече. Никъде не са едно над друго, винаги са на сходна височина. А на места има и дълбоки отвори, сякаш познатите ни култови ями…

А в края, има малко светилище, където има вкарана съвременна статуя на бика – Апис със слънце на челото. Добре дошъл под Земята!

… Катакомби! Глупости, арабски приятелю. Не може толкова лесно да ме баламосат „турстически приказки”. Твърде дълго съм прекарал сред книги и библиотеки за да се подведа.

Очевидно се намирам в древно хранилище на библиотеката. Нали и без това твърдят, че Серапеума бил близко? Очевидно е. Вероятно тези Г-та са били шкафове. Горе са мушкали дългите папируси с кутии, а долу – съшитите, или нещо друго. Височината на шкафовете е точно на нивото на човек. Отстоянията са очевидно направени за пожар, височината и наклонът – и за наводнение, от което впрочем вероятно е пазела и липсващата сграда отгоре. „Култовите ямки” – вероятно скривалища, може би маскирани – за по  -ценни папируси… Входът явно е бил прикриван, той и открит се намира едва…

Има отново ограда и забрана. Не мога да мина… Но там сякаш има друго помещение? Стая… с мъничка магазия до нея….

Ох, не желая да гледам повече. След Катакомбите видях картинката нацяло. Но тук, тук… сякаш им чувам гласовете. Все едно старите пещерни стени са ги съхранили. Не мога и не искам да седя повече под земята… Не ме е страх от тъмното и затворените пространства, а от това, което бавно проумявам, ми се плаче и ме връхлита ужас…

Какво се е случвало тук? Каква е била тази римска епоха? Какви са тези километри къртичници под земята? Всеки с различна идея?

Скривалища, скривалища… Скривалище за книгите, за боговете, за духовете. За мъртвите, за живите….

В епохата на любовта и почитта към „ближния си”.

 

Еднояйчните брат и сестра на тракийския конник

 

Всъщност, из музея. Кофти изненада, но гръко римският музей – вторият египетски – бил затворен. За реставрация. От три години. И никой не ти казва! А не се знае дал и кога ще го отварят! Чудо!

Остава ми националният. Малък, но красиво структуриран. Идеята е много добра. Чувстваш се като археолог, който копае пластовете – най – горният етаж е почти от нашето време. Всеки по – долен е все по – стар културен пласт, докато мазето е реформирано в староегипетска гробница с мумия и саркофаг.

Много идейно, браво. Хората имат малко експонати, но са се постарали и са вложили ум.

Един от приземните етажи обаче ме изгори.

Първо, видях 3 или 4 образа. Представляваха малка каменна икона, характеризирана като „оброчна плочка”. Уредник от музея беше така добър да ми обясни, че оброчните плочки, показани при тях, всъщност са масови и дори това е причината в малък музей да съхраняват по няколко.

Не ми дадох да снимам, но все едно, намерих снимка.

imageЦицеста „матрона” излегнала се на ляв лакът под арка, наподобяваща египетски храм. На някои плочки над нея имаше слънце, в други – мида. На две от плочките вляво от нея имаше дете. Винаги тя държи в дясната си ръка чай под особено пречупена китка.

Скъпа римска матроно, кой не би познал в теб кърмещата Изида? Къде в римското изкуство има такива .. самотни цицорани? Защо все по един и същи начин, канонично си изобразена?  А детето – виждате ли в него малкият Хор? В ръката, божествен жест, а не чай ,с който приемаш даровете на обичащите те….

Е, който не я познава, да продължи с мен напред.

Следващата каменна икона буквално ме опари. На нея пишеш обяснение, пишеше че е от времето на християнските размирици, но аз разбрах и повече, без да я чета.

Каменна оброчна плочка. Дори в тоя музей имаха няколко от нея.

Не ми дадоха да я снимам, но ми казаха, че дори тя е по – масовата.

Вижте я. Намерих кофти снимка, но ще я обясня.

imageЕдно човече, ухилено, със странно счупени ръце ви приветства на вратата в своя дом. До него са домашните му… Куче и птица, или по – точно – чакал и сокол.

Канон. Винаги с ъглести ръце, винаги с лице към нас, винаги с куче и чакал…

Защо са му така счупени ръцете? Вижте това.

 

Това е древноегипетски йероглиф „ка”.image – Божественият двойник, духът на човека след смъртта, дух, пред който няма прегради.

Гледам я, и ми става мъчно. Веселият човек на нея всъщност е един мъртъв човек, мъртъв стопанин. Над главата му е слънчевата арка на заупокоен храм. Той не ни приветства, той е дух. Линията над него в някои икони вероятно е идея, че е преминал границите на нашия свят. А ухилените му любимци в краката са водачите му към задгробния живот – Хор(Сокар) и Анубис.

Почивай в мир, добри човече!

Двойно повече ми е мъчно. Помните ли, в статията за Мадарския конник направих ясен паралел с погребалния обряд и конника – като скрита почит към мъртвите.

По – явна скрита почит от тази малка египетска каменна плочка обаче не мисля че може да има.

И най – лошото: и двата образа са съвременнички на конника. Датирани са от периода 1 до 3-4 в. от н.е.

Може ли още да има съмнение?

 

Александрийо, цялата да беше потънала

 

И да беше скрила следите от най – страшното християнско престъпление…

Да беше скрила истината.

Пак нямаше да скриеш всичко, защото вандализмът отива по  -далеч .Вече споменах за убийствата, включително на деца и прочие. Има десетки съборени храмове. И десетки оцелели, където християните са чукали с пили камъка и са унищожавали образи и йероглифи.

Вършено е на всички храмове, на всички стени. Видях го и го снимах. И по стели, обелиски и прочие. За християните явно е било занаят. Това е работа на хиляди за векове. На главите на изображенията, които не са обезобразили, са изравнявали и са изчуквали ,в началото обикновени, после и малтийски кръстове…

Дали реално тея хора са се занимавали с духовни занятия? Как мислите? Кой и защо ги е финансирал да работят това?

А Александрия потъва… Според сметките губи годишно по 2 метра бряг от средиземно море. Значи, в онези години е била до 4-5 км. по – навътре. Ето как е потънал дворецът на Клеопатра.

И все пак морето не е скрило всички следи на ужаса и терора.

Как мислите, за да се крият от Цезар ли са се строили тея катакомби? Сега те са километри, а колко ли са погълнатите от водата?  За Цезар или за постоянна и то видима заплаха?

Защото Цезар – ще напомня – се смята, и от доста спорно, че подпалил библиотеката. И не както си го представяме – с хитра усмивка и факла, през нощта ,а наследникът му Нерон пее от покрива ”Ден ще настане когато свещената Троя ще падне!”. По време на десанта на Цезар вражи кораби го посрещнали на пристанището. За да ги спре, той изпратил бранер – заплаващ се кораб. Те обаче го избегнали, той се блъснал в кея и го подпалил, а огънят се предал в града и оттам и в библиотеката.

Останалото днес скривалище обаче е на поне 6-7 км. от днешния бряг, т.е. на повече от 10 от тогавашния. Та въобще цезарийската идея седи съмнителна, но имаме несъмнени подпалвачи на древното знание.

Те са известни – християни и мюсюлмани. Християните – няколко пъти. С религиозни мотиви де. Мюсюлманите на Омар пък директно събирали папирусите, за да си затоплят баните с тях. В папирусите или пишело каквото в Корана, или нещо различно, и в двата случая били ненужни. И прочие… Знаем я тая логика!

А християните – е, ясно виждаме техните следи .В ужас и терор. В убийства .В производството на мъченици от разбойници и убийци.

Забравете за одраната жива с глинени чирепи библиотекарка Хипатия! Тя е случай, който предполага леко мъмрене.

 

И тъй, на какво ви прилича?

 

На мен ми прилича на нещо ужасно. На много интелектуалци, някои даже заможни, които избрал ида живеят като троглодити. Изкопали къртичи ями и жертвали дори слънчевата светлина, за да опазят духовността си, паметта на предците, книгите… Слезли са дълбоко, в един подземен град, със скривалища за всичко.

А са можели да вдигнат ръка?

Според вас кой се е заниамвал реално с духовна дейност? Християните, или тея хора под земята?

Кой реално е градял любов към ближните си? Езичниците бегълци или любящите божествени последователи?

Кой е религия на съзиданието и кой – на разрушението?

Кой е унищожил старата ни самоличност? Помислете!

Това винаги ще бъде „тайнствените катакомби на Александрия”. Така го виждам аз. Защо – защото извънземните са ги строили и това привлича тълпи тъпи туристи, нали?

В обратния случай е много тривиално… Да се признае истината… Че на кой му пука за нея? Да се признаят престъпленията на така популярните религии и да се покаже истинският им, крив и горзен образ… „Духовен”.

 

А са можели да вдигнат ръка!

 

Знаете ли какво не видях в тея.. катакомби?

Нито в музеите, нито в гробниците.

Не видях оръжие. Нито даже дупки за куки, където да се закача.

Не видях крепостни стени и отбранителни съоръжения.

Не видях тарани и огнища за топене на смола.

Тези хора не само са избрали мрака, но и мирният път, да опитат да живеят без да пречат и без да вдигат ръка. Срещу „мира и любовта”. Те са свалили слънцето си в подземието, за да не се налага да посягат на себеподобните си.

И явно са сгрешили. Защото са унищожени а унищожителите им ликуват. Техният пример е забравен. Убийците им са светци  и гордост на някои от църквите.

 

Заключвам вече...

 

Явно е, че примерът на мадарският конник не е уникален и че той представлява не някаква моя измислица, а очевиден средиземноморски опит за спасение на старите религии от настъпващото християнство. Може би дори той просто е последовател на възприет тертип – възможно е александрийските първообрази имат шанса да са по – стари. Но че има криене, маскиране, символика и опит за спасение, вече е явно.

Простете, знам че статията няма да се хареса на всички. Молете се обаче не за мен, а за душите на тези хора, на които някои може да се явявяват съмишленици. Молете се ако има съд, той да прави ясна разлика между убийците и ятаците, които им дават властта в ръцете – поради облаги, глупост или друга причина. И ако това е духовното, което ни е останало, молете се и за духовността.

Простете, прав е този който смята, че много, и много черногледо писах!

Спирам, обещавам да не ви занимавам с повече такива неща!

 

Тук разбрахме какво е конникът, фантазия ли е или има ясен пример и причина сътворението му.

В следващата статия ще се отдалеча от Александрия и старите престъпления.

За да дам отговор на въпроса: Кой е той? Лично, персонално. Има ли образ, който да е маскирал? Какви са аналогиите.

Понеже тя е свързана, няма много да се бавя с нея, обещавам, ще я имаме до няколко дни!        
©2010 Стефан Симеонов
   


Тагове:   Мадарски,   мит,   пътепис,


Гласувай:
22


Вълнообразно


1. sparotok - фанатизъм
18.10.2010 17:33
Безспорно религиозният фанатизъм е причинил много злини. Няма съмненние, че в Средновековието са извършени страшни престъпления от хора наричащи себе си християни...но дали са били такива???

Христос никога не е проповядвал насилие и ненавист към мислещите различно, напротив, Той казва - Молете се за враговете си!

Няма религия, която да не е опорочена, дори и в будисткият Тайланд се извършват жестоки престъпления. Кротките уж индуси изнасилват и убиват момичета само защото са контактували с някой от друга каста, талибаните в Афганистан унищожиха много древни паметници....нищо ново под слънцето.

Трябва ли да напомням как завършва Ехнатон и култът му към слънцето, ами заличеният от царските списъци Тутанкамон??? Жестокостта на старите египтяни е известна, надявам се видял си достатъчно фризове с насилие...дълги векове преди да се появи християнството...

Всеки народ нагажда новата религия според характера си и старите си обичаи.

Нашият Гергьовден си е празникът на Тракийският Конник, конните надбягвания на Тодоров ден са също в негова чест.

Трифон Зарезан е замаскираната почит към Дионис.

Лазаруването е също тракийски култ, поялиците, шеталиците и другарките носят тракийски имена...все още...

Паленето на живият огън е също тракийски обичай, самото име Див огън е свързано с тракийската дума Див - Диу - Бог.

Зайков ден, мишите празници, Герман, гонене на змей, поднасянето на житни дарове са все тракийски ритуали, които успешно са се вплели в българското християнство.

Ние българите сме толерантен народ, на нас е чужда фанатичната бяс на азиатците и африканците. Гоненията на езичниците са били извършвани предимно от гърците ( за последен път през 1913 година) и от гъркоманите...

Не християнството е разрушило старите култури, а фанатичните му последователи... Фанатикът не мисли, а Христос е казал - Обикни Бога с цялата си душа, сърце и ум...
цитирай
2. d3bep - :)
18.10.2010 18:04
Здрасти, Спароток.
Респект към уважението ти към духовното и битката в негова защита.

Обаче:
- не е ли факт, че това, коеот наричаш християнство ,е по същността си движение, основано на определен кодекс;
- не е ли факт че този кодекс не е кодифициран от христос, а от нарекли се негови последователи;
- не е ли факт че това се случва именно в тея тъмни години, и то - нерядко даже в самата Александрия?

Това, че престъпленията от религиозен фанатизъм не са един вид и характерн исам оза едни, спор няма.
Но това оневинява ли тези престъпления? И прави ли писанията и принципите им свети, а тях светии?
Отделно мога да говоря за много от другите религии.


Ако да кажем сега всички решим, ок, любовта е чудесното нещо, към ближния , към мама и тате... Ок.
Значи приемаме го и се наричаме християни.

Това създава ли възможност тея, нареклите се според теб такива, да използват тоя факт за да въдворят нови мизерии?

И , по важният въпрос:
Къде е причината за това?

Защо религиозната нетърпимост, омраза, религиозните войни , стават факти се утвърждават именно от момента на въвеждане на християнството?

Има ли причина, случайност ли е, или си измислям?
Аз мисля, че има причина. Не, не изгаряйте библията. Но с логиката "във времето на бездуховност това е духът" ми звучите точно като онези, които преди година ме убеждаваха, че ако не гласувам за бате Бойко поради бездействието ми турците ще ни превземат.
Ама точно.
Дан орезултатът е по - малко плачевен.
цитирай
3. d3bep - :)
18.10.2010 18:09
За Ехнатон и сина му, общо взето смятам че.. .Друга е там историята, но не е предмет на разказ и обсъждане. И въобще пропагандата, към този мижав "фараон" и синчето му е как да го кажа... Не защото е значителен, не защото не е пълен нещастник, невъзприет от всички отгоре до долу, а защото се пропагандира "единобожието му" - доста спорна теза.

По принцип заличаването от списъците е акт към предателите на държавата. Хатшепсут е заличена без да бъде убивана.
Факт е , че "многобожието" - една глупост според мен - е съществувало преди християнството 4 хилядолетия ,сред египтяни, траки, вавилонци и проие.

Египтяните са ярък пример как идват разни чешити с боздугани и почват да им налагат богове.
Те не се противят, оставят боговете, че нерядко и храмовете им.. .И когато онея станат прах в историята, от нищото се въздига пак старата, уж хаотична многобогична религия...

До изравняването на всичко със земята. След това вече няма как...
Та, според мен има много ярко деление в периодите на религиозната нетърпимост. Първоначалният, и най дълго съществувал свят е на религиозна толерантност и малко войни.

И малко роби. И малко пари. И велики паметници. На духа.
цитирай
4. zelas - Много силна статия, написана от сърце! Браво!
18.10.2010 20:45
Много силна статия, написана от сърце! Браво!

Религиозните извращения започват когато вярата се използва за създаване на религия, която се използва за мотивиране на войските и оправдаване на войните.
цитирай
5. d3bep - Много силна статия, написана от ...
18.10.2010 21:58
zelas написа:
Много силна статия, написана от сърце! Браво!

Религиозните извращения започват когато вярата се използва за създаване на религия, която се използва за мотивиране на войските и оправдаване на войните.

Именно. В този случай даже не е било първо за воиските.
Било е брат срещу брата, низши срещу висши... Революция.

Истинските проблеми заповат, когато понятието "познание" и "вяра" се заменят с религия.
Когато се създава митът за единния бог - според мен е лаишко твърдението, че египтяните нямат единен бог.
И когато понятието "един бог" се употребява за унищожение на всички алтернативи.

Алтернативи няма, приятели. Ислямът ли е алтернатива?

Естествено, както казах, тея хора са се занимавали с убийства и революции, не с духовни ценности.
Респективно, те са стъпили на видоизменени и съкратени версии на ... нещо, съществувало досега. Това предполагам е ясно и няма много несъгласни. Общо взето която и древна религия да познавате, все ще откриете .. нещо в "новата вяра".
Но това нещо е съкратен, мже би нарочно изменено, може би дори бих казал неразбрано.
И имаме християнското учение.

Което не е проблема. Учение... Ако е толкоз лошо, може да се подобри ,ако е добро - да се изучи.
А проблемът е "съзидателната сила", която стои зад него.

Мислите ли ,че вече я няма? Щото тя си е оставила ръцете в хилядолетията. Ако я няма, ще е от вчера ,защото онзи ден някой говореше по телевизията за ислямски фундаментализъм и тероризъм. Спомня ли си някой Дамокъл? Не гледайте нагоре!

Поздрави!


цитирай
6. panazea - Сигурен ли си , че не си
19.10.2010 10:39
посветен? :))
Необикновена статия на търсещия истината.
Поздрав от една непосветена!
цитирай
7. d3bep - посветен? :)) Необикновена с...
19.10.2010 11:16
panazea написа:
посветен? :))
Необикновена статия на търсещия истината.
Поздрав от една непосветена!

Не разбирам много добре "обвинението" :)
Но "посветен" - дотолкова, че да разбера символиката - сигурно съм.
Но тя не е и толкова тайна, като влезеш в няколко храма и гробници и поразгледаш, после трудно можеш да се объркаш... Всъщност то имам чувството че е кодирано и маскирано срещу някакви доста... слабообразовани хора. Вярно, тогава гробниците са били зарити а храмове е имало малко. Но пък образите са твърде много и разнообразни, все някой ще познаеш.

Ако посветен обаче включва... некакви нива на съзнанието...
Не знам. Не мисля. Или не помня?
Което и да е правилното :)

Поздрави!
цитирай
8. lado - Поздрави! Мразя фалшифицира...
19.10.2010 15:53
Поздрави!
Мразя фалшифицирането на каквото и да е .
Горе-долу усещам какво е на душата ти....
Поздрави за търсенето на истината!
цитирай
9. анонимен - Благодарности за статията!
19.10.2010 20:19
Ще рече, че са верни думите "Религията е средство за подчинение на масите". Така поне пишеше в учебниците по комунистическо време. А ако религиите са различни и бъдат противопоставени една на друга, то тогава масите, изправени едни срещу други, са съвсем безобидни. Кому обаче е било в угода да се въведе християнство, мюсюлманство и т.н...? Кому е било необходимо да замени старите, защо да не кажем космически ценностни модели, т.е. носещите частица от космическите закони за хармонията, с нови такива?
Не съм на "ти" с тази материя и чета с интерес. Вероятно за разбиращите доста от горните твърдения подлежат на дискусия и са спорни, но всяка различна гледна точка е интересна. Много ми се иска да прочета за Орфей и Христос.
Благодаря!
цитирай
10. d3bep - Поздрави! Мразя фалшифицира...
19.10.2010 20:20
lado написа:
Поздрави!
Мразя фалшифицирането на каквото и да е .
Горе-долу усещам какво е на душата ти....
Поздрави за търсенето на истината!

Благодаря, lado :)
Аз в допълнение ако има нещо коеот мразя, то ще да е политиката на разделяне, на изкуствено превръщане на хората в различни, в мразещи се, във врагове.

Само към фалшива история бих имал повече търпимост. Може и да е грешна, объркана и какво ли не....
цитирай
11. d3bep - Ще рече, че са верни думите "...
19.10.2010 20:26
анонимен написа:
Ще рече, че са верни думите "Религията е средство за подчинение на масите". Така поне пишеше в учебниците по комунистическо време. А ако религиите са различни и бъдат противопоставени една на друга, то тогава масите, изправени едни срещу други, са съвсем безобидни. Кому обаче е било в угода да се въведе християнство, мюсюлманство и т.н...? Кому е било необходимо да замени старите, защо да не кажем космически ценностни модели, т.е. носещите частица от космическите закони за хармонията, с нови такива?
Не съм на "ти" с тази материя и чета с интерес. Вероятно за разбиращите доста от горните твърдения подлежат на дискусия и са спорни, но всяка различна гледна точка е интересна. Много ми се иска да прочета за Орфей и Христос.
Благодаря!

Кому?
Ами на този, който има изгода от разделянето. Който има сметки за оправяне. Който печели от войните....
Някой е спечелил от насаждането на две (почти) еднакви религии с вражда помежду си и вражда с всички останали.

Кой - има очевиден отговор, който може и да не е чак толкова верен или поне - не окончателен.

За Орфей и Христос... още ми е рано.
А и ако колегата Зелас предяви претенции, има първенство там :)
Но като цяло мисля и по тоз въпрос, все пак мотивът за Орфей присъства в блога ми :)

Поздрави!
цитирай
12. zelas - А и ако колегата Зелас предяви пр...
19.10.2010 21:00
d3bep написа:
А и ако колегата Зелас предяви претенции, има първенство там :)
Но като цяло мисля и по тоз въпрос, все пак мотивът за Орфей присъства в блога ми :)


Не нямам претенции. По-скоро бих предложил да помагам, ти имаш хубаво дар слово.

А връзката Орфеизъм-Ранно Християнство е много МНОГО важна да се изследва и най-сетне да се изнесе на светлина.

Трябва обаче да не губим много време щото като гледам гърците как са почнали да тропат тракийски хорца може и да ни изпреварят.
цитирай
13. d3bep - :)
19.10.2010 22:33
Ами аз на помощ не отказвам ,но имаш ли още с какво да помогнеш освен цяла книга??? То литературата досега е цялата твоя.

Нема да губим твърде много време, запланувал съм още 3-4 статии, и тамън ще дойде време да я прегледам по подробно цялата книжка дотогава...
цитирай
14. zelas - Вчера гледах филма Агора - точно във ...
20.10.2010 13:07
Вчера гледах филма Агора - точно във връзка с тази тема тук. Като цяло филма е слаб, но повдига някои идеи. Накратко - всяка нова религия бива използвана от политиците и богатите, за разделяй и владей.

Тогавашните християни са били точно като сегашните ислямски фундаменталисти и тогавашната египетска религия и била като сегашната християнска религия.

Ако всички са го гледали можем да го обсъдим в детайли.

Аз за темата Орфей-Христос имам още някои неща ще ти пратя скоро.
цитирай
15. d3bep - Вчера гледах филма Агора - точно във ...
20.10.2010 13:22
zelas написа:
Вчера гледах филма Агора - точно във връзка с тази тема тук. Като цяло филма е слаб, но повдига някои идеи. Накратко - всяка нова религия бива използвана от политиците и богатите, за разделяй и владей.

Да, има такава тенденция.
Макар че аз лично не съм на едно мнение с филма в някои доста съществени ... твърдения.

Например, за мен е очевидно, че елитът на империята - дори вероятно и цезарите в последствие - са били притиснати да приемат новата религия. Тея, "копачите", очевидно не са прошляци и очевидно са посветени в доста неща... Всъщност там сред хилядите погребения едва ли имаше много на бедняци... Може и да не съм видял всички, но не мисля че бедните правят таква гробница с орнаменти или че въобще им пука за орнаментите и символиката им.
По това съдя. Че политиците накрая друго са решили, е ясно, но това става вече под натиска на масовост и бедствия.

Второ, филмът доста .. рязко разграничи някои групи участници в събитията.
За които си мисля, че не са така ясно разграничени в реалността.

Агора за мен си остава ... как да го нарека. Драматургия, не толкова исторически филм. Макар че много го харесвам и горе долу описва събитията около серапеума и Хипатия... И че пресъздава трагизма на времето, безспорно.


Нещата... Добре са дошли.
цитирай
16. zelas - Не знам, просто когато една вяра или ...
20.10.2010 14:32
Не знам, просто когато една вяра или движение е младо. идеалистично и неорганизирано, естествено е да се напълни с лумпени и опортюнисти.
Така е и станало с християнството. Затова трябва да изследваме връзката с Орфеизма, защото на мен ми се струва, че така може да изкрастилизираме чистия му вариант преди да дойдат лумпените.
цитирай
17. d3bep - :)
20.10.2010 14:58
Личното ми мнение, и то мога да го обоснова доста подробно е, че това - окончателно учение - точно от лумпените произлиза, и те не са случайни. Не от идеализъм, а като пропаганда. Твърде много съвпадения на твърде... малко пространство. Твърде много автори сред твърде малко духовност.

Очевидно е, че на лумпените им е трябвало сила да променят нещата и са досъчинили и усвоили християнството на база на стари вярвания. Просто им се е видяло, че така най лесно ще мине. Революцията. И са били прави.
И така.

Айде да не го продължавам тоя въпрос, че след малко ше ме анатемосат :)
Лично мнение, но достатъчно добре обосновано. Аз съм последния човек дето ще е против свобода на вероизповедание или против добродетели или пък още повече - против народа си.
Християнското движение и литература вие го смятате за идеал. Аз за инструмент. Даже за оръжие - против мира. Рекапитулацията му със сигурност не е повече люде до бога.

Принципът му не е много различен от политиката, Зелас. Сам го каза. Свобода, демокрация, реституция... Идеали.
После идват мутрите и ти си казваш, ма какво от това, аз да не съм лош? Аз демокрация исках.
Не, не си. Но ти си им дал властта.
Или, поне един от инструментите й.
цитирай
18. get - Добра мисъл, добро слово, добро дело !
21.10.2010 01:37
Когато превзел Персия, Александър Македонски го питат - направило ли му е нещо впечатление ?
Той отговаря , че завижда на знатните персийски младежите, които до двадесет и първата им година ги обучават наред с воинските качества - Да бъдат почтенни ! Да говорят правдиво и да вършат добри дела !
Тази цивилизация унищожава той с похода си - Дали не е съжалявал за това, когато е произнасял тези слова ?
цитирай
19. veninski - Поздрави от Родопите, приятелю!
21.10.2010 06:37
Поздрави от Родопите, приятелю!
цитирай
20. d3bep - До Гет :)
21.10.2010 08:59
Наш Сашко... ТОй и мисленето му са и до днес радост на тълпи психолози...
Той какво си е мислел, не знаем, дой се държи доста често несвързано и девиантно...
Но истината е, че неговият мотив не е бил да унищожи цивилизация, а да създаде велика такава. ТОй самия се произвежда в персийск ицар, спасява майката на Дарий и прочие....

Разлиакта между него и теорията, която м исе струва че виждам в думите ти, знаеш ли къде мога да ти я формулирам най - просто , Гет?

Че той с е считал и изживявал като Обединител. Дали е бил какъвто си е представял, друг въпрос, но натам му са реформите, идеите, заповедите.

А тук си говорим за злонамерени, целенасочени, последователни и осъзнати Разединители.

Ако ме разбираш какво искам да ти кажа!
цитирай
21. d3bep - Поздрави от Родопите, приятелю...
21.10.2010 09:00
veninski написа:
Поздрави от Родопите, приятелю!

Бъдете живи и здрави в най - българските краища :)
Където и да ходя все поне веднъж в годината ме влече към родопите :)
цитирай
22. eien - В многото знание има много тъга и често
21.10.2010 09:52
много погрешни изводи.
Увлекателно написано, но с формулировки, които мъчат /лично мнение/.
цитирай
23. d3bep - много погрешни изводи. Увлекат...
21.10.2010 10:14
eien написа:
много погрешни изводи.
Увлекателно написано, но с формулировки, които мъчат /лично мнение/.

Нямам нищо против да не завършите с констатацията, а да конкретизирате.
За формулировките може и да сте права, не винаги спазвам най - популярния език.
Но ще се радвам ако ми формулирате "погрешните изводи" докато дописвам следващата статия по темата.

Поздрави!
цитирай
24. panazea - Орфей е посвещавал , богомилите са посвещавали .
21.10.2010 11:09
Аз не си спомням !
Поздрав , за търсещия отговор !
цитирай
25. get - Тъй тъй panazea ... чистите("добрите хора"), албите, катарите ... са посвещавали
21.10.2010 11:47
panazea написа:
Аз не си спомням !
Поздрав , за търсещия отговор !


Посвещението при последните, по запазени данни в документи, сe е наричало консаламентум, духовно отвореният(дедецът) е "давал" възможност прозелита за момент да надникне в "света на духът" ... този, който "говори" ... това е документирано ... за повече информация прочети в поста ми "Гласът на викащият в "пустинята" ! :)))
Някой умишлено е унищожил това и ... се старае да го забравим !!!
Истината е пред очите ни ... Човекът със "сърце", ще вникне в това и "ще го разбере".
Дано d3bep - Прочете внимателно последното ми изречение - Той е "готов" да го "разбере" ... Само му трябва още малко "сила"(нямам предвид физическа или интелектуална - от тях той си има в излишък дори) ! :))
Извинявам се за натрапчивостта - ако тълкувате по този начин думите ми ! - Опитвам се да помогна - не да звуча, като досаден многознайко .

С уважение !
цитирай
26. get - То добре ... Щеше да е обединител Александър, ако зад рамотото не провиждам ... !
21.10.2010 11:54
d3bep написа:
Наш Сашко... ТОй и мисленето му са и до днес радост на тълпи психолози...
Той какво си е мислел, не знаем, дой се държи доста често несвързано и девиантно...
Но истината е, че неговият мотив не е бил да унищожи цивилизация, а да създаде велика такава. ТОй самия се произвежда в персийск ицар, спасява майката на Дарий и прочие....

Разлиакта между него и теорията, която м исе струва че виждам в думите ти, знаеш ли къде мога да ти я формулирам най - просто , Гет?

Че той с е считал и изживявал като Обединител. Дали е бил какъвто си е представял, друг въпрос, но натам му са реформите, идеите, заповедите.

А тук си говорим за злонамерени, целенасочени, последователни и осъзнати Разединители.

Ако ме разбираш какво искам да ти кажа!


То добре ... Щеше да е обединител Александър! - но, ако зад рамотото му не провиждам, мрачната фигура на този зъл "гений" Аристотел !
Той ни учи, че по своята природа "хората са неравни" ... "едните са родени да се подчиняват на другите". Учи ни за робството, като нещо естествено ! - Само "духовно болен" ли е Аристотел, или още нещо се крие зад тази митична фигура ?!

С уважение !
цитирай
27. d3bep - :)
21.10.2010 12:50
Аристотел е, хм.. грък в пълния смисъл на думата.
Той би следвало да е ученик на египетска школа, посредством Платон, ама изглежда все едно нищо не е разбрал. ТОй откровено извращава Платон.
И откровено е причината за пробутването на нетипични за гърците идеи от метафизиката, математиката, строежа на вселената, като гръцки.
Направо казвам ,че с доста труд четох малко от него. Не ми харесва никак.
Явно това са можели да си позволят македонците.

Но и връзката му с Александър малко се надценява според мен.
Той му е учител само няколко години, назначен от баща му, с който (с Филип)Александър не е бил в крайно топли отношения.
ПОследните години на управлението на Александър са откровен разрив в отношенията им, дори някои обвиняват Аристотел в отровителство.

Все пак няма съмнение че гърцизацията на македонците е в голяма степен негово дело.
цитирай
28. get - Правилно d3bep !
21.10.2010 13:49
Но защо ли атиняните, до края на живота му го смятат за "метек" ?!

С уважение !
цитирай
29. d3bep - :)
21.10.2010 14:38
Спорно е там. Макар че аз не мога да мина за историк на Аристотел, Гет... Но все пак ще кажа ,че той е пропъден от Атина, връща се като завоевател и враг - с Александър и по произход не е атинянин. И пак е пропъден накрая.
цитирай
30. get - И аз мисля над ... това ! - d3bep :)
21.10.2010 14:48
И аз мисля над ... това ... Той им е чужд по произход или по Дух ?!
Въпреки, че в последствие, всички възприемат неговото "духовно" богатство :))

На човекът не му е липсвало самочувствие назовавайки се Арий-стотел ?! - Как мислиш ?

Някъде попадала ли ти е думата "коринтиазо" ... в какъв смисъл се е използвала ?!

С уважение !
цитирай
31. get - По повод на "коринтиазо" ... !
21.10.2010 15:33
По повод на "коринтиазо", съм постнал една статия предимно за "апостол" Павел, но в нея се упоченава и този термин ! - Вярвам ще ти допадне, като цяло статията !

Намира се на адрес http://www.ivanstamenov.com/forum/index.php?topic=6.60
Озаглавена е "ПЪРВОТО ПОСЛАНИЕ НА АПОСТОЛ ПАВЕЛ КЪМ КОРИНТЯНИТЕ"

Приятно четене от мен ! :)
цитирай
32. vmir - Светогледът е въпрос на натрупани впечатления и отношение към истината в продължение на много години.
23.10.2010 13:13
Не вярвам, че посещението на едно място за няколко дни със случайни там хора, може да “отвори очите” на някого, и да проумее колко фатално е бивал заблуждаван до момента от “своите”.

Самия Херодот е пример как човек може да бъде заблуден от местните, датирайки например възрастта на Хеопсовата пирамида с грешка в пъти, както и не по-малката грешка в изчисленията на разходите за построяването на пирамидите.

Не може зрял човек да не знае, че историята на всеки народ е изтъкана от престъпления, нещастия и безумия, които до един момент са приемани от мнозинството за нещо добро, хубаво или нормално. Не може да не се сети, че ако прилагаме днешните си представи за духовност към древните, ще извършим може би не по-малко престъпно изопачаване на истината от тяхното, приписвайки духовността на едната страна и осъждайки другата.

За мен истината е, че религиите винаги са били просто инструмент за домогване до положение на хора без, или с ограничени задръжки, и такива хора с еднаква непоколебимост злепоставят своята и клеветят чуждата религия. В това отношение, атеизмът ни най-малко не е по-безобиден от религииге, защото от позиция на своята морална анонимност, претендира да стои над предразсъдъците, което е безкрайно далеч от практиката, и представлява един опит за лукаво заблуждаване на околните.

Ще припомня само, че една честа причина за жестоките гонения на римляните над християните в древността е клеветата, че пият човешка кръв. Тази клевета е коствала живота на хиляди християни, а не е намерено и едно доказателство, че християните са дали основание за появата й.
цитирай
33. анонимен - Библията
23.10.2010 14:41
Библията - секс, кръв, късоумие и пълна липса на логика. Може ли да си чел внимателно цялата Библия и да си християнин?
цитирай
34. vmir - 33. анонимен,
23.10.2010 18:25
анонимен написа:
Библията - секс, кръв, късоумие и пълна липса на логика. Може ли да си чел внимателно цялата Библия и да си християнин?


Зависи как четеш.
Име различни видове четене, два от които са следните:
1. Четеш, запомняш и преповтаряш прочетеното на практика. Хората, които четат потази система, не обичат Библията, защото не съдържа ситуации от по-близко време, сексът и насилието си им идва от самосебе си, и затова смятат Библията за ненужна и дори вредна книга. За тях несравнимо по-ценно четиво е "Бай Ганьо", който вероятно се превръща в тяхната настолно книга, каквато е Библията за останалите хора. Огромният брой хора, силно наподобяващи Бай Ганьо, безусловно потвърждава това предположение.

2. Вторият вид читатели знае, че във всяко четиво, обикновено се крие поука. Следователно, може да се очаква, че този тип читатели не повтаря в живота прочетеното, а съобразява постъпките си с поуките от прочетеното. Този вид четене обаче изисква и мислене.
цитирай
35. d3bep - :)
23.10.2010 18:59
Кръвното обвинение е към евреите във връзка с Пурим, колега, не към християните. Бъркате се.
Няма такива преледвания на християни, за каквито пишете! Християните през тези години са преследвани предимно за престъпления, които даже историите за светиите завоалирано разказват. То не са храморазрушители, то не са геройски убийства на езичници.

А между другото това е което най - много дразни в християните:
Вживяват се като некакви контрольори, застанали към пътя за бога и късат билетчетата. Прозира това отношение. Господ ли ги е назначил? Даже извън стандартните неща, като езичничество, ерес, вещици, и прочие. Даже и ако забравим омразата към науката.
Виждате ли го в собствените си думи?

Аз го виждам във Вашите. Разкрих няколко от хилядите престъпления на движението - други таквиа можете да видите в снимките към следващата ми статия, мога да изкарам и още, и никой не ме е заблуждавал, те са очевадни - и веднага ме курдисахте атеист. Който не е християнин е атеист.

Аде де...? Значи щом обвинявам християнството в престъпления, за мене няма път към бога. Така ли излиза?
Немам билетче...
По скоро.. имате във собствените си думи още един повод да се замислите дали и къде може да съм прав.
цитирай
36. vmir - 35. d3bep,
23.10.2010 19:44
Колега, в толкова неиздържани и направо изсмукани от пръстите твърдения не мога да участвам. Съжалявам, че влязох тук, повече няма да се повтори.
цитирай
37. анонимен - Библейски цитати
23.10.2010 21:27
"И рече Бог (Иехова) на Авраама: а ти запази Моя завет, ти и твойте потомци след тебе в родовете им. Този е моят завет...целият мъжки пол у вас да бъде обрязан... А необрязаният от мъжки пол, който не обреже крайната си плът (на осмия ...ден), тая душа ще се изтреби..." [Бит. 17:9, 10, 14]

--- "...двамата сина на Иакова, Симеон и Левий...взеха всеки своя меч и смело нападнаха града и избиха всичкия мъжки пол; убиха с меч и самия Емор и сина му Сихема...и всичкото им богатство и всичките им деца и жени откараха в плен, и разграбиха всичко, що имаше в къщите." [Бит. 34:25, 26, 28, 29]

--- "...когато Моисей порасна...видя още, че един египтанин бие едного евреина...И като се огледа насам-нататък и видя, че няма никого, той уби египтянина и го скри в пясъка." [Изх. 2:11,12]

--- "...И дигна (Аарон) тоягата (си) и удари по речната вода...и всичката вода в реката се превърна в кръв, и рибата в реката измря, и реката се осмърди...и кръв беше по цялата Египетска земя"[Изх. 7:20, 21]

--- "И рече Моисей: тъй говори Господ (Иехова): около полунощ Аз ще мина посред Египет,
и ще умре всеки първороден син в Египетската земя от първородния син на фараона...до първородния син на робинята...а у Израилевите синове нийде куче език няма да помръдне нито против човек...за да познаете, каква разлика прави Господ (Иехова) между египтяни и между израилтяни. "[Изх. 11:4, 5, 7]

--- "Ти водиш с Твоята милост тоя народ, който ти избави, и го придружаваш със силата Си в жилището на Твоята светиня. Чуха народите и треперят: ужас обзе филистимските жители. Тогава се смутиха едомските князе, трепет обзе моавските главатари, паднаха в униние всички ханаански жители." [Изх. 15:13, 14, 15]

--- "...око за око, зъб за зъб, ръка за ръка, нога за нога, изгоряло за изгоряло, рана за рана, натъртено за натъртено..."[Изх. 21:24, 25]

Новият завет също е пълен с твърде противоречиви призиви и действия.

Откровение на св. Иоана Богослова звучи като програмиране за масово унищожение на света.
цитирай
38. анонимен - Библейски цитати
23.10.2010 21:29
"Който принася жертви на богове, освен на едного Господа (Иехова), да бъде изтребен."[Изх. 22:20]

--- "Пазете съботата, защото тя е света за вас: който я оскверни, да бъде предаден на смърт; който в тоя ден върши работа, тая душа трябва да бъде изтребена измежду народа си."[Изх. 31:14]

--- "...турете всеки меча на бедрото си, преминете през стана от врата до врата и назад, и всеки да убива брата си, всеки приятеля си, всеки ближния си. Тогава Левиевите синове сториха според Моисеевата дума: и в оня ден паднаха от народа около три хиляди души."[Изх. 32:27, 28]

--- "...никой от твоето семе през всичките им родове, който има телесен недостатък, не бива да пристъпва, за да принася хляб на своя Бог (Иехова)... нито човек сляп, нито хром, нито крънонос, нито такъв, комуто ногата е строшена, или ръката строшена, нито гърбав, нито дръглив, нито с белмо на окото, нито крастав, нито келяв, нито килав...защото има недостатък върху него: той не бива да безчести моето светилище..."[Лев. 21:17,18,19,20,23]

--- "Тогава Моисей говори на синовете Израилеви и изведоха хулителя вън от стана и го убиха с камъни..."[Лев. 24:23]

--- "Когато синовете Израилеви бяха в пустинята, намериха едного, че береше дърва в съботен ден...и го убиха с камъни, и той умря, както заповяда Господ (Иехова) на Моисея."[Числ. 15:32, 36]

--- "И порази го Израил с нож и завладя земята му..."[Числ. 21:24]

--- "И те поразиха него и синовете му и целия му народ, тъй че ни един не остана жив; и завладяха земята му"[Числ. 21:35]

--- "Тогава Моисей каза на съдиите Израилеви: нека всеки убие своите люде..."[Числ. 25:5]

--- "...считайте за врагове мадиамците и ги поразявайте..."[Числ. 25:17]

--- "...и избиха всички от мъжки пол...убиха и мадиамските царе...убиха с меч Валаама...Мадиамските пък жени и децата им синовете Израилеви ги взеха в плен...и всичкия им имот заграбиха...и всичките им градове...и всичките им села с огън изгориха...
цитирай
39. d3bep - Колега, в толкова неиздържани и ...
24.10.2010 11:33
vmir написа:
Колега, в толкова неиздържани и направо изсмукани от пръстите твърдения не мога да участвам. Съжалявам, че влязох тук, повече няма да се повтори.

Колега, не Ви карам за което, не съм го искал и мога само да съжалявам.
Но, фактите са ясни,а от двамата аз имам причина да се направя на сърдит, с прикачулени определения като атеист - без дори да сте ме питали.

Но фактите са си факти, Вашата реакция ми е до болка позната.
А фактите , които наричате изсмукани от пръстите, са необорими и очевадни. Ако Ви покажа върху световни паметници като Карнак надрани християнски светци, по - хубаво ли ще ви стане?

Във всеки случай нямам идеята да правя някакъв християноуличаващ блог, събитията и реакциите на "братята ми" ме подтикнаха.
И, това, което произтече от тея сбития, само затвърждава позициите ми. Християнството не е това, за което се представя. Включително често и на ниво обикновени хора. Не виждам любовта, уважението към ближния, прошката, равнопоставеността... Нема ги бре хора!
цитирай
40. d3bep - До анонимен
24.10.2010 11:40
Старият завет е пълен с такива... героизми, колега. Той може да бъде учебник по кръвожадност.
В новия те действително са по - малко, но насоката остава. Единствена религия, единствена връзка с бога, всичко друго са врагове и неравнопоставени ,само това е словото божие, всичко останало е опит да ви се навреди на душата.

Личи си както се вижда по настройката на съвременния християнин .Дори и най смиреният няма абсолютно никаква толерантност към нещо различно от него.
Така че .. е променена смилаемостта, както от видимо невъзможният и елитарно разпространен комунизъм на Сен Симон е преминато към приемливият за масите комунизъм на Маркс. И между другото вторият е възможен. Ако се изчисти от нарочните заблуди.
цитирай
41. vmir - 39. d3bep,
25.10.2010 20:05
d3bep написа:
Не виждам любовта, уважението към ближния, прошката, равнопоставеността... Нема ги бре хора!


Напротив – има ги, но са невидими за онези, които не искат или нe могат да разграничат хората поне на злоупотребяващи и праведни. Нима нещо може да спре един престъпник да се прави на вярващ, че и на религиозен лидер, наставник или защитник на вярващи, които се чувстват застрашени от “съдници”, които ги набеждават в неща, с които не са имали нищо общо? Нима тези неоснователно преследвани хора няма как да се окажат в ситуация да отвърнат на агресията с агресия, на престъплението с престъпление, за да оцелеят. За “истините” и “фактите” просто нямаме допирни точки, за да ги коментирам.
цитирай
42. d3bep - :)
25.10.2010 20:13
Е колега, това е другата крайност. Сега пък ме обвинихте в преследване на християни :) Почти реших, че съм някой император и сега съм наредил масово заколение на бъдни вечер на виновни и невинни...

Струва ми се - и даже не само ми е струва ,че сте малко краен във възгледите си и постоянно изпадате в крайности.

Нито в статията има нещо невярно, нито обаче се поставя ребром въпроса за някакво окончателно решение, че да изпадаме от крайност в крайност.
Малко повече толерантност към чуждо мнене няма да Ви навреди :)

Поздрави!

ПП. На вашият въпрос отговорът е: не, не може, дори точно за това се използват религиите.
каква е ползата от тях тогава? Пред иофициалните религии не е имало религиозни войни... Оттогава не спират?
цитирай
43. dolsineq - Дзвер, приятно ми е да чета пости...
31.08.2012 16:41
Дзвер, приятно ми е да чета постингите ти и без това нямам никакви познания от египетската култура. Дъщеря ми й е фен, дано имаме шанса да видим твоя маршрут. Определено считам, че без предварителни познания е излишно да се гледат останките от миналото. Ще продължавам да влизам с удоволствие в блогът ти...:)
цитирай
44. d3bep - Дзвер, приятно ми е да чета пости...
04.09.2012 16:01
dolsineq написа:
Дзвер, приятно ми е да чета постингите ти и без това нямам никакви познания от египетската култура. Дъщеря ми й е фен, дано имаме шанса да видим твоя маршрут. Определено считам, че без предварителни познания е излишно да се гледат останките от миналото. Ще продължавам да влизам с удоволствие в блогът ти...:)

Ами ако мога и имате желание, ще помагам. По принцип аранжирах почти сам екскурзията в египет, тогава беше сложно, днес ще е още по, но всяко усилие си струва и стотинката....
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: d3bep
Категория: История
Прочетен: 1717237
Постинги: 49
Коментари: 3300
Гласове: 5110
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031