Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.11.2010 08:29 - Александрово, или как (сами) оставихме българската Дендера без календар и зодиак
Автор: d3bep Категория: История   
Прочетен: 41245 Коментари: 85 Гласове:
42

Последна промяна: 18.11.2010 14:24

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Възможно ли е един малък храм, скрит в ниските части на Родопите у нас, да е откритие от калибъра на наполеоновата Дендера, че дори и по – сериозно?
А възможно ли е истината за него да е скрита от нас? Да видим…

Както някои от колегите знаят, през изминалия уикенд бях на кратка разходка из България. Едно от местата, които посетих, беше популярната тракийска „гробница” в Александрово.
Учените дори не са отбелязали тая възможност. Не са я отхвърлили дори, камо ли да я анализират. Срамно?
Разбира се, аз ще бъда наречен лаик, фантазьор и ще бъда отречен. Това ме чака, рано или късно. Тълкувател и разказвач, ще кажат. Хейтър дори.
Но нищо, важното е да стигне въпроса до ушите ви. Вие  преценете, аз ли съм глупав, учени ли нямаме, или нарочно историята ни се крие от нас… От мен историята, изводите – от вас.

Древният египетски календар

imageЕгиптяните са популярни с дванадесет месечен календар. Първо той включвал 320 дни и допълнителен, външен месец, после включвал 360 дни, 5 почивни и един плаващ ден. Да, познат Ви е , това е нашият днешен календар.
Това тук е прочутият календар на Дендера.
Направен е на тавана в храма на Дендера, Египет. Около 50 г.пр.н.е., по времето около Клеопатра. Пазен от небесната богиня Нут.  Наполеон се захласнал по него, и дори го откраднал.
Както виждате, календарът е малко особен. Екип египтолози е трябвало да го разчете и разбере. Той останал най – известният и красив древен зодиакален календар.

Нещичко за Александрово

В представите на древните небето е било купол. Тази представа е още от египтяните, които са го представяли от Нут, която го съставяла и подпирала, правейки нещо като мост над земята. Тази визуална представа я има и днес; ако влезете в планетариум, където ще ви прожектират звездното небе, то той е купол.
Александрово има чудесен "планетариум" в централната камера. Той е майсторски замислен купол. Скосяването започва още от пода.
Интересен и любопитен факт е, че при влизане в централният купол на гробницата стрелката на компаса се отклонява .Това е характерно за много тракийски гробници. Не можах лично да проверя, тъй като ме пуснаха само в копието, но… Твърдят го със сигурност. И което е още, по  - интересно, тук няма никакво желязо при строежа. Няма даже и олово, строителството е каменна, полусуха зидария.  Т.е. няма съмнителни материали .Значи, геомагнитна аномалия. Как ли са я откривали траките и за какво ли им е била всъщност? Не знаем.
Александрово е датирано от 4 век пр.н.е., т.е. 300 до 350 години по – старо от дендерския календар. За мен датировката му е спорна, то е видимо по - раншно ит други гробници от 4 в. пр.хр. - например Казанлъшката гробница.
Александрово има отлично запазени стенописи на тавана и почти напълно разрушени по страничните стени(условно понятие,  то е купол). Стенописите му са много красиви. Всичките те са в червено, бяло(сребристосиво) и черно като основни цветове, като червеното е видимо доминиращ. Стенописите са анализирани, но обичайно всеки за себе си. Все едно са отделни картини.  Един казва, че глиганите били много едри и това било заради хероизацията. Друг казва, че конят дето бяга, бил едър, а яздените – дребни. Трети нарича голите фигури уникални… А всички фигури в основния пръстен, точно на „хоризонта” на купола всъщност са що годе равнопоставени.
В Александрово няма обявено погребение, макар че го водят гробница. В района обаче се смята, че е имало погребения.
Александрово има врата в централната камера, която се смята, че е имала заключващо устройство. Заключващо отвътре.
Трупът е искал да остава понякога насаме, може би? Или по – вероятното, вътре са се извършвали свещенодействия и мистерии. Но какви?

Зодиакалният календар от Александрово

Равнопоставените фигури ми се видяха доста съмнителни. Идеята да се анализират като едър глиган или дребен конник на мен лично ми се видя глупава. Или да меря фалоса на голия дебелак с брадвата… Дали наистина има смисъл? Или по – скоро да погледнем нещата глобално, в цялост, за да имаме една картина, каквато на небето, такава и на земята?
Преброих участниците… Ядосах се… Пак ги преброих. Разгледах ги. Пак се ядосах. Много се ядосах. Реших, за малко ще забравим за темата Христос и темата Троя. И ви писах.
И, направих карта. Заповядайте.

image
 
Нескопосна е малко картинката, моля за извинение. Пиша ви като хоби, нямам нито твърде много време, нито професионална техника и софтуер.
Входът е от изток(не го замерих, може и лек югоизток – честа позиция при траките, вероятно свързана със зимното слънцестоене и раждането на „новото слънце”).
Входът е точно под еленчето. И около него се редуват 12 зодиакални знака.
Наблюдателите виждат над 20 фигури, били те на кучета, котки , магарета.
Аз виждам три. Не, това не е рядка форма на късогледство. Разгледайте пак.
Имаме 1. Конник 2. Дивеч 3. Пешак.Те са групирани в 4 общи сцени. Точно четири.
Не са ли това сезоните? Очевидно са. Четири сезона от по три месеца, редуващи се в определена поредност.
Даже спазват определена подредба – конник, дивеч, пешак – която е обърната само в последната сцена. Но винаги в сцената са и тримата.
Възможно е представянето на месеците да е свързан с някаква тяхна функция или особеност при древните, която през последните месеци в годината да се е размествала. Като при високосните години. Или в Египет, където последният месец бил различен, с 5 дни повече.
Възможно е дори позицията на участниците да има някакво значение. По картинката например трима са надясно. Девет наляво. Тримата са пешаци и конник, т.е. няма точна симетрия. Възможно ли е тея наляво да са например тип лунарни месеци, от по 29 дни, а обърнатите – да са „слънчеви”, удължени – по 31 дена? Получаваме точно високосна година…
Давам Ви го като начин на мислене, като хипотеза. Да поразгледате. Може да видите и нещо, което аз не съм видял.
Вие също погледайте и помислете. Има и още… Имаме оцеляла част от стенописи, орнаменти, украси…
Според мен и стенописите надолу са се вписвали в календара. Всички анализи сочат, че надолу е имало още пръстени и слоеве, голяма част от които са повредени стенописи. Помислете дали е възможно. Според мен да… Но и да не са били свързани, сам по себе си календарът е очевиден.
И, от сферата на възможното да преминем в сферата на почти сигурното.

Денят и нощта от диска

Централно на купола, в най - високата част, имаме слънчев диск. Едната страна е червена, другата черна, разделени от светъл символ, определен като "лабриса". За лабрисите - след малко.
Това очевидно е слънчево – лунен диск с деня и нощта. Червеното е зората, черното – нощта.
Ясно се показва и от ориентацията им, червеното е към изток, черното – към запад.
Това не е и изолиран случай. В могилата Хелвеция край село Шипка, също от четвърти век преди Христа, източната порта е червена, западната  - черна. Добре дошли в борбата на деня и нощта.
Входът е с посока слънцето.
Символичният саркофаг явно маркира подземното царство. На двуизмерната картинка за съжаление не мога отлично да пресъздам сложният сферичен обем, но в проекция саркофагът е ориентиран към запад,  почва някъде в района на глигана. За мен символиката е очевадна. Така са правили и древните египтяни – вход към слънцето, саркофаг – ориентиран на запад. И при тях има ясна символика. Освен че залязващото слънце отива в подземното царство, те наричали „запад” и „подземно царство” с една и съща дума – „Аменти”, което показва и дълбоката символика на езика им.
Ето и тук такава символика. И по – стар календар, и доста по – изкусно направен…
Обаче … Досега не го видяхме. Никой не ни каза… Наложи се да ходят.. блогерите… Глупави фантазии или евтино потулване на истината???
Ако това е календар, той е по – ценен от Дендера, за който хората пътуват от отвъд океана. По – стар, по ясен, по – близък до нас, по – добре запазен, по – автентичен, не е копие, като Дендерския ,и определено много по – красив…
И само можем да направим всичко възможно да възстановим и липсите надолу.
Ако не е… Беше редно поне да се помисли сериозно върху тази възможност.

Лабрисата – гръцки или небесен символ?

Подобно на
Илиада, колесниците и прочие, лабрисата е чудо на гърците, за което много ще чувате, но никога няма да го видите.
Лабрисата я измислили "гърците" от Крит. Обаче чоплели семки с нея. Така де. Никога гърци не използвали брадви за бой.  Е, египтяните използвали предимно брадви и боздугани, но нека това е тема, която оставим за друг път.
Глупавите траки я видели оставена от гърците, и направили от нея… царски символ. Какво друго да направят? Те могат да използват само остатъците от недоядената манджа и шлюпките на гърците. И лабрисата минала от никаква при гърците, в жреческа  и царска функция при траките.
Теорията  за лабрисата е близка до истината като извод, но за мен показва грешен подход(не само прогръцки, а изобщо погрешна методика на мислене).
Да не говорим че гърцизирането й е абсурдна теория. Показва безкрайния стремеж към гръкопоклонничество, който е изразен и в долната точка. Явно трябва да проведа и тази битка, колкото и да не ми се ще.
В епохата на символизма предметът се ползва, защото има общи черти със символа. Не обратното, не вземат брадвата, защото поразява и изразява поражение. Както например египтяните взимат огледалото за символ на мъртвия поради подобието му с йероглифа „вечен живот”, а не за да му е винаги добър тоалета. Логическият символ намира материален аналог, а не на материалното започват да му се вменяват символи.
imageЕто още от Египет. Това е богинята Нут. Давам ви я като ключ за разбиране. Символът гледайте, не произход или етническа принадлежност.
Така, хиксобразно разкрачена, с прострени ръце и крака, изпъната като в мост по тавана, египтяните я изобразявали да разделя ден и нощ, земя и звезден купол,  който тя символизира. Не я приемайте буквално, погледнете я символично.
Ключът към лабрисата е хиксобразното сребристобяло разделителче в слънчевият кръг на тавана а  не обратното. Лабрисата е символ на хикса, а не хикса – недорисувана лабриса.
И ако входът на „гробницата” е ориентиран към слънцестоене или слънчев максимум, хиксът за мен е още по – ясен.
Хиксът е борбата между деня и нощта. Той е равновесието между тях. Той е полето, в което постоянно се подменят един другиго най – дългият ден, и най – дългата нощ през годината.
Ясно астрономическо послание. И не мислете това за фантазия, астрономията е основна наука на древните. "Лабрисата" представлява слънцето и луната, и постоянната „битка” и равновесие между тях, изразени в картина.
Полето на хикса изразява намаляването и увеличаването на деня и нощта в рамките на календара, нарисуван около тях .
Това виждам аз и ви го пресъздавам. Дори на пръв поглед. След 15 минути размисъл. Помислете и вие!

Гръкопоклонничеството не се ограничава с  термините

В допълнение към „гробничката” е спретнат малък музей. В него има изложени накити, украса от колесници и прочие.
На кръгъл орнамент от колесница е изобразен млад и добре сложен мъж, който свири на лира, леко приседнал на нещо като скала, а към него идва млада дама и сякаш нещо му поднася.
До него пише „бог Пан, на който свири на незнам си коя нимфа (някаква полунеизвестна, с гръцко име)”…
Повиках уредничката. Не е ли това Орфей с Нимфа? Не, казва тя, Пан е със сигурност, защо спорите, учените са казали….
Как няма да е Пан. Нали така по – лесно ще се гърцизира?
Само дето… Пан не беше ли нисък? Грозен? С рошава брада и коса? С роги… С кози крака.
Не беше ли прочут, че отблъсквал жените?
И не беше ли прочут като свирач на флейта, която лично той си изобретил?
И не се ли казваше по друг начин неговата любов? Сиринга?
Абе… Казваше се, ама какво от това. Нашите учени са казали че аполоновският младеж с лирата е Пан, значи е Пан. Точка. Написали са го в студиите. Аз съм прост тълкувател и спекулант и нямам право да се изказвам. Нямам диплома за професор по история! Те имат.
Друга малка статуя ми привлече вниманието. Статуя на дама, леко препокрита ,седнала и кърми дете в лявата си ръка. Каменна статуетка.
Коя била тя – ами гръцката богиня Персефона.
Да, добре. И кого кърми Персефона? Някакви идеи?  Отрочето на Хадес? Че кое е то? И откога тая дивна любов към гръцката митология и то към богини, които самите гърци не са изобразявали много – много?
Моля, давам ви тея две статуи.
imageimageРазгледайте ги добре.  И Ви моля ,следващият път като отидете в Александрово, огледайте каменната статуйка за сходства.
Това са статуи на Изида. Първата е от Абидос, а такава е имало и на мамизия в Дендера, при зодиака. Дори има ясни картини как на рождения ден са я качвали на покрива тази статуя, за да я грее слънце.
  Във втората статия за нестинарството ясно изразих  и подкрепих с доказателства предположението ,че македонските царе – Птолемеи, от тракийски произход, са тачели Изида като тяхна лична кърмилница.
Е, тук според мен пак я имаме, по нашите земи, само дето сме я датирали на око и сме я кръстили гъркиня…
Историята продължава, приказка без край. Лошото е ,когато в неофициалните версии нещата почват да са по – добре обвързани, отколкото в официалните.

И какво излезе?

Очаквам вашите коментари. Дали аз съм лъжец, фантазор, който навсякъде вижда чудеса, които не съществуват. Евтин фабрикант на патриотизъм и емоции.
Или просто имаме чудо, което е – според мен укривано. Нещо, което ни поставя сред великите в историята на цивилизацията…
Вие можете  ли да си представите, че сред няколко учени, милиони левове и дори японско реставриране и прерисуване на гробницата се стигна до мерене на фалоса на голия мъж,(мога да ви цитирам) мерене на височината на глигана, но идеята за календар ВЪОБЩЕ НЕ СЕ РАЗГЛЕДА? Даже и да се отхвърли.
Аз ли съм най – умен и най – запознат? Сигурно не.
Но теорията определено заслужава внимание. Фактът , че не го получава и че дори пускат туристи там без да хвърлят дори мухата.. Вече говори достатъчно.
И ако това е скрито или сгазено по невнимание, какво ли още липсва?
На мен календарът със слънчево – лунния диск ми извади очите, а аз съм слаб по астрология. Как може така абсурдно да се чудят защо единичните фигури били едри, а двойните – по – дребни, а да пропускат картината… ?
Е та какво толкова важно има там, че толкоз пАра да вдигаме? Само един календар, по- стар от Дендера, в куполообразно помещение, използвано за свещенодействия, с геомагнитна аномалия. В центъра на календара има слънчев диск, изобразяващ промените в дължината на деня и нощта. Ориентиран е от изток на запад, като на запад има символичен саркофаг. Календарът е отлично съхранен и доста по- красив и ясен, а и  по -разбираем от този, създаден поне 3(три) века по - късно от него, но добил световна слава! Кой би го заинтересувало, няма нищо особено....

Тъжно е да си мисля ,че заровени и закрити тракийските „гробници” са по  - добре съхранени и по – добре изпълняват духовната си роля, отколкото извадени на светло, с багери… Нарушаваме покоя на предците си. И…? Какво разбрахме?
На нас и пирамидите да ни дадат, можем да ги унищожим. Безхаберието ни е по – голямо от тях. Никой египтянин не може да ги натрупа толкова големи.
Щастлива календарна  година на всички пожелавам, от името на астрологичния календар – послание през хилядолетията на „безписмените”, „алитературни” траки.
Пази себе си и спомена за това, което е било, календарче. Да беше се паднало в Гърция.


©2010 Стефан Симеонов



Гласувай:
42


Вълнообразно


1. karambol5 - Ами какво да кажа. . . На моменти с...
17.11.2010 09:55
Ами какво да кажа ...
На моменти съжалявам ,че ме мога да псувам.
Така вероятно най-точно ще отразя мнението си за професорите с дипломите по история .................
цитирай
2. strannica - ...
17.11.2010 10:10
"...защо спорите, учените са казали..."

Мен не ме сърби езикът да псувам, сърбят ме ръцете...Дето викаше дядо ми:"Пуста тояга! Да ги биеш, да ги биеш и да не казваш за какво ги биеш - сами да се сетят!"

Не е безхаберие, по-страшно е... Такова само с бой се оправя, с много бой!
цитирай
3. missionpossible - Така е, когато разглеждат всичко ...
17.11.2010 10:14
Така е, когато разглеждат всичко едностранчиво и "на парче". Наистина им липсват глобален и алтернативен поглед, както и творчески подход. Поздравявам те за наблюдателността и прозренията, които сподели с нас.
цитирай
4. karambol5 - Абе отрекъл съм боя като възпита...
17.11.2010 10:14
Абе отрекъл съм боя като възпитатаелна мярка ,но съм съгласен ,че на моменти има ползаот него !
цитирай
5. d3bep - :)
17.11.2010 10:31
Благодаря за подкрепата, колеги!
Лошото е че само наказание не стига....
Могилите ни са няколко стотин официално, а релно сигурно са хиляди.
Имаме и светилища, и храмове...
И стотици долмени, кромлехи и менхири - каменни натуралистични светилища...

Александрово е буквално туристически обект и както виждате анализът е стигнал до измерване на прасето.
А какво се случва с другите, които дори не са ни пред очите? Това помислете...
Че е твърде вероятно куполут, 12-те участника, 4-те сцени, слънцето, посоките и прочие да символизират календар, е ясно...
Ама дали е само това?

Вече от трето място чувам за намерени в поредна тракийска могила хирургически инструменти.
Е, КЪДЕ СА ТЕЯ хирургически инструменти?
цитирай
6. strannica - Това помислете...
17.11.2010 11:02
d3bep, ами мислим го, отдавна го мислим...то затуй ми пада тая пелена пред очите всеки път и се сещам за тоягата :)
Ясно е, че боят не решава проблема :)
Та...засега така...по блогове, форуми и лични сайтове...докато количествените натрупвания преминат в качествени. И се преобърне ситуацията. Вярвам го това! Нищо, че ще отнеме много време и много труд. То бързо и лесно само лошите работи стават :)
Ония, дето са за бой, е невъзможно да бъдат накарани да мислят и съответно да действат по друг начин.
цитирай
7. karambol5 - Виж сега, аз нямам диплома за ист...
17.11.2010 11:03
Виж сега , аз нямам диплома за историк ,но последното,което би ми хрумнало е да измервам прасето / не, че не ми е странно защо точно прасе ,но...това не е толкова важно/ Съжалявам само ,че снимката не е по-ясна. Очевидно е ,че не е само календар. Имаме 12 участника и едно слънце ...т.е - 13 символа .
12 участника , разделени в 4 сцени .,като е интересна посоката , в която са обърнати.
Чертирите сцени би трябвало да се разлеждат една по една и то не само като сезоните. Именно за това съжалявам ,че няма по-голяма и по-ясна снимка.
Освен всичко друго - геомагнитната аномалия .Ако траките са търсели умишлено такива места ,то ми е интересно как са ги засичали и осевн това какво е тяхното значение. / мисля ,че имаше подобни аномалии и в Тибет ...по спомени от книгите на Мулдашев /
Дали това е гробница ........едва ли ...........
И още неща ,за които трябва да помисля .Признавам си ,че съм бил само в Казанлъшката гробница и не съм впечатлен. Вероятно защото бях със стадо туристи ,които я разглеждаха само ,защото тя беше част от екскурзията.
За да можеш да вникнеш в нещата и да помислиш е добре да си сам или с някой ,който е заинтересуван поне колкото теб да открие истината .
Да накараш някой велик историк да разчупи закостенялото си мислене е мисия по силите само на някой пълен непукист ,който има необходимите познания и търпение .Непукизмът е необходим ,за да не се вбесяваш от фрапантаната им глупост .
Така .....ще помисля и се надявам заедно да стигнем до нещо по-дълбоки от очевидното т.е. ,че това е календар !
цитирай
8. tzarkarui - Зодиак
17.11.2010 11:06
Не са ли това сезоните?

Тц, не са. Четирите зодиакални елемента да. Календарите произлизат от Зодиака, а не обратното. Така както си дал схемата/снимка този Зодиак е по-стар от Дендера. Изток е в 12ти дом - така е било преди 10500 BCE - преди последния (от няколкото) потоп когато са се изменили полюсите. Северния е бил в Гренландия. Самият термин "Зодиак" е рязанопластелинков© на Дановото племенце еврейско. Самата Дендера е късна работа - и доста "елинизирана". Но при нея е показан Потопа - връщането от Рак в Лъв - - нещо, което Александрово не показва. :) Което на проЗд милиционерски език (телешки) означава, че Зодиака от Александрово е по-стар от Дендера, и е от преди Потопа - 10500 BCE. (незавидимо какво говорят хисторицита от БАН, които са BANнати by default). Ако преместиш 1ви дом на Изток ще добиеш правилната представа какво е представлявал Зодиака, и неговия смисъл. В така дадената от теб фотография трудно се виждат съчетанията на ХОРа/животни и техния брой. Преброих ги (мътно) - 10! А толкова са били астрологичните знаци преди 10500 BCE. Съпостави http://lh4.ggpht.com/_-UoPqbrfTlI/S2VRyB0GecI/AAAAAAAAA1k/X1J-wRm2htY/Dendera_zodiac_2.jpg със зодиака в Александрово - ще видиш приликите и разликите. Имаш ли по-добра снимка на александровския зодиак?
(Браткиш Дзвер, абе тези дни ми е много заето, но като се поосвободя ще пусна и поста, който обещах, и повече коментари по твоите статии :)
цитирай
9. saradiva - Набързо
17.11.2010 11:16
Стефане, благодаря, че си обърнал внимание на това чудо - Александровския ХРАМ!
Иска ми се доста неща да подчертая, но вероятно ще е по-късно - след работа...
То и без това сега още се точат "лабрисите" за посичане на този постинг. Така че има време ... ще има и писане...
Няколко вметки обаче не мога да сдържа:
В Александрово видя ли тенекиите, с които са оградили оригинала? Фургона с пазача и две кучета с малки кученца. И с една мизерна крушка. Вардят...
Кво вардят?! Да не им гледат башибозушкото отношение към великолепна находка, която може да нахрани половин България, ако на някой му прищрака за нея, де...
Ех да го бяха намерели това, пък и другите "гробници" гърчулята1 Нова "старогръцка " митология щяха да спретнат... !!!
Те сега до един камък, на който уж си била сушила косите Афродита, два хотела и пет ресторанта са построили, и хранят с това 10 села, пък представяш ли си тази емблема за цивилизация какво щяха да я направят?! НО ПЪРВО ЩЯХА ДА Я ОБЯВАТ ЗА ГРЪЦКА, - "древните гърци това, древните гърци онова" и аааайде - "великите гърци - традиционно древни и традиционно умни!"...

Друго:
"Александрово е датирано от 4 век пр.н.е., т.е. 300 до 350 години по – старо от дендерския календар."
Нали си чеб на Чудомир разказа - 4 век е сакрален за "учените" ни. Ха са мръднали по-назад и ще им резнат буквите пред имената. Агре-то обяви един нарисуван лабрис /при нейните писания е в м.р./ с датировка 9-8 в. пр.Хр. и като започнаха да я хулят. Пръв бе, разбира се, Божо - министър-професор без професура...
И още нещо:
"В Александрово няма обявено погребение, макар че го водят гробница. "
Те всичките, дето ги наричат подчертано и надебелено "ГРОБНИЦИ" са все с врати, КОИТО СЕ ЗАКЛЮЧВАТ ОТВЪТРЕ!!!!
Ясно е, че са храмове. Само че, ако го признаят нашите прАфесори, нали ще трябва да разкажат и какви са ритуалите в тези храмове и ПРЕД КОЙ БОГ. Тогава датировката става друга, траките на Балканите стават цивилизация, религиата на популациите след Кристо става мноооого интересна, войните между идолопоклоници и иконоборци – твърде ясна, а…. Асен Чилингиров подчертано прав относно православната църква

http://www.ivanstamenov.com/2010/09/2218/

И Богдан Филов ще трябва да се извади от забравата тогава…
цитирай
10. d3bep - :)
17.11.2010 11:24
strannica - абсолютно съм съгласен... Даже мисля, че качествени натрупвания има и сега, но проблемът е и в публичността.

karambol5 - благодаря за идеите и разсъжденията!
В казанлъшката гробница аз напълно се шашнах от безхаберието. Влязох там за да ми разправят, че в гробницата имало сцени от живота на героя! Аз ги гледах, гледах и викам, ама госпожо, това не са ли ТРИТЕ ДНИ НА ПОГРЕБЕНИЕТО ПО ХЕРОДОТ?
Единият кръг - Пир.
Единият - погребални игри.
И последният кръг - погребението, сакрален и геометричен.
Тая ми се разсърди
А е очевадно ,че са точно това!!!!
Между другото, и за мен казанлък е най - слабото изпълнение, мижаво, свито и нищо особено, само добър стенопис.

А за професорите , те са навързани като свински черва...
Разбираш ли че даже и да си по - прав от секвоя,
те няма да ти помогнат, а ще те смачкат ако могат.
Защото ти вървиш ако не срещу тях, срещу колегите им. А те са заедно. в "откритията", в игрите, в рушветите, в публикациите и прочие...
Науката е заприличала на мафия.

Черният глиган съм го коментирал. ТОй е синоним на божествата"от обратната страна на барикадата".

tzarkaru,
Вече се чудих къде и! Благодаря за идеите :) Знам, че теб те влече астрологията много дълбоко и имаш какво д кажеш!
Само една молба имам, дай го по - популярно! Всъщност и аз имах какво да кажа още и повече неща да изкажа, н оза човек, който е влязъл в почивката, хапва закуска и чете блога ми, може да дойдат в повече :) Първата цел е да ни разберат :)

ПП. Според мен нашият календар не е свършил със слънцето и кръгчето .Но сме свършил идотам ,че имаме професори, известни че са унищожил истенописи от безхаберие... А ни трябва реставратор...? Отде?

ППП. По - големи снимки, има. Но в нета. Има и фрагменти Моя апарат не обхвана всичко, мога да ти дам и мои снимки, но на фрагменти, неудобна е позицията за снимка и иска адски широкоъгълен обектив
http://farm3.static.flickr.com/2079/3539928387_fa518dd53f.jpg
http://www.travelguide-bg.com/articles/uploads/pics/obr-35.jpg
цитирай
11. d3bep - Саре, Ами благодаря. . . Да, така е. . ...
17.11.2010 11:35
Саре,
Ами благодаря... Да, така е... отношението е отлично към ментето и смешно към находката...

Датировката.. .Тя почива на прословутият Коджамасис.
Заради това е важно да е гробница.
Има два кита:
1. Коджамасис се приема за майстор или художник.
2. Всичко, коеот е правил, се приема за гробница.

Съответно лицето се е подписало на две места, едноо от 4 век, и другото от 4 век.

Ако обаче и двете, или поне едното се обяви за храм, веднага възниква въпросът ,а не може ли Коджамасис просто да е реставрирал по - стар тенопис, ил ида е доукрасил?

И отделно ,защо въобще сме толкоз сигурни че тоя коджамасис е бил жив зограф?

От това, коеот съм чел за Александрово, оставам с впечатленията, че всичко: зидарията, украсата, боите - говорят за по -стар тип съоръжение от Казанлък.
Но ето на ,курдисали сме ги заедно. Да живее Коджамасис!


цитирай
12. balkanec - Ами да - това ако не е зодиак
17.11.2010 12:01
какво да е?

Миналото ни се крие и учените са за да го крият така е. Докато в България работи чужда наука, основана от чужди школи.
Знае се за тракологията, основана от еврейската фамилия Фол - една изкуствена и измислена наука, която изобрети "народа траки" от едно гръцко нарицателно, подобно на "гяури".
Знае се и за евреите, основатели на Златарската школа - Шафарик и Иречек.
За евреите братя Шкорпил - основателите на "българската археология" (или на организираното иманярство?).
И пр.
цитирай
13. karambol5 - Без съмнение е много стар тип съо...
17.11.2010 13:10
Без съмнение е много стар тип съоръжение .
Когато заговори з атрите кръга се сетих и още нещо- външен -сънание , средн - подъзнание , вътрешен - свръхсъзнание . Висшият разум ....и пътят до него.
Освен това - гогурите ,обърнати в обратна посока - двама пешаци един конник . Конника е придружен от куче ,което налага аналогия с Мадарския конник и тракийските светилища и потвърждава тезата ,че това е храм .
Освен това се набива на очи и първообраза на Светата Троица. Обяснението защо са двама пешаци , а не дивеч и пешак е друг интересен момент . Както и тяхното разположение на звездната карта .
И пак се връщам на магнитната аномалия . Тя била ли е от значение за обредите ,извършвани там и ако -да ,то какви ли са били те ?
Ставало ли е дума за активизиране на силите на земята ...подобна на тази в пирамидите ? И всъщност мисля ,че храмът е всъщност пирамида и има същите функии .
В Мексико се използва вулкан , а тук - геомагнитна аномалия !
цитирай
14. saradiva - Малко е оффтопик, но все пак ...
17.11.2010 13:11
balkanec написа:
какво да е?

Миналото ни се крие и учените са за да го крият така е. Докато в България работи чужда наука, основана от чужди школи.
Знае се за тракологията, основана от еврейската фамилия Фол - една изкуствена и измислена наука, която изобрети "народа траки" от едно гръцко нарицателно, подобно на "гяури".
Знае се и за евреите, основатели на Златарската школа - Шафарик и Иречек.
За евреите братя Шкорпил - основателите на "българската археология" (или на организираното иманярство?).
И пр.


Много си прав, Балканец. Обаче първо трябва да дръпнем подпорката на лъжата с названието "славяни", щото тя подпира и историческа и попска манипулация. Колкото до траките - те и без това названието им вече не се възприемат като етноним, а като обобщаващо на название на близки етноси.
Ако сега започнем да махаме названието "траки" има опасност:
1. Да ги пишат "славяни" и ето ти го "славянското море", плиснало се и там, където дори и русите не са мечтали да се разплиска...
2. Да ги пишат "гърци"............................./(((((((((((((((
3. Да ги пишат "византийци" /??!?!?!?!?!/ - я виж какво бише за територията на днешна България в Америк. енциклопедии - "най-плодородната част от Византийската империя((((((((
4. Да ги ОТпишат изобщо като название на съществувала цивилизация, а да си останат в историята ни трите измислици "славяни", "прабългари" и "гърци" и да се петляркат из учебници и БАН-копи-пейстчета с матушки Рус и Грък - за територия и за Бог...

Тъй че - "ено по ено", както казва един от пиратите........
цитирай
15. d3bep - Без съмнение е много стар тип съо...
17.11.2010 13:55
karambol5 написа:
Без съмнение е много стар тип съоръжение .
Когато заговори з атрите кръга се сетих и още нещо- външен -сънание , средн - подъзнание , вътрешен - свръхсъзнание . Висшият разум ....и пътят до него.
Освен това - гогурите ,обърнати в обратна посока - двама пешаци един конник . Конника е придружен от куче ,което налага аналогия с Мадарския конник и тракийските светилища и потвърждава тезата ,че това е храм .
Освен това се набива на очи и първообраза на Светата Троица. Обяснението защо са двама пешаци , а не дивеч и пешак е друг интересен момент . Както и тяхното разположение на звездната карта .
И пак се връщам на магнитната аномалия . Тя била ли е от значение за обредите ,извършвани там и ако -да ,то какви ли са били те ?
Ставало ли е дума за активизиране на силите на земята ...подобна на тази в пирамидите ? И всъщност мисля ,че храмът е всъщност пирамида и има същите функии .
В Мексико се използва вулкан , а тук - геомагнитна аномалия !


Така е, трите кръга имат доста символика и от по - късно време... Включително трте свята, триединството и прочие.

Що се отнася до идентичността, тя не е точно с пирамидите :) Всъщност пирамидите са били ясен, но умищожен символ отвън.... Били са гладко, почти огледално измазани, без вход. Входът е бил затворен.
Но например с долината на царете съвпадението е почти 1:1. Само стенописите са различен стил. И фактът, че на онези гробниците и свеилищата им са в скала, та нямат нужда от зидария, но пък няма отде да вземат пръст и зеленина..
цитирай
16. d3bep - Даже, Саре си мисля...
17.11.2010 13:59
Ако може в разговора за древността въобще понятието етнос да се забрави.
И да се въведе понятието общност, политическа и духовна.
И да почне да се търси, кой има какво останало от тая общност.
Кои стари обичаи на общността пази.

Тогава ще видим и ще разберем.
Защото за мен идеята траки ли са българияте, египтяни ли са траките, гърци л иса египтяните... Винаги е била опошляване. Не се търси така.
Но на нашите това им е втълпено и те това си знаят. Каот намерят нещо, кое е, чие е... Наследсво ли е, колко пара чини.
Тоя сега ква народност е имал...

И се стига до това по горе.
Блъскат си главата в календара, не го виждат, а ровят сега кой трак или кой грък...
цитирай
17. анонимен - Izida
17.11.2010 14:18
The tings will come right...sometimes.
цитирай
18. d3bep - The tings will come right. . . som...
17.11.2010 14:28
анонимен написа:
The tings will come right...sometimes.

Дай, Боже.
Поздрави на Дамата на трона.
цитирай
19. karambol5 - Така е, прав си- пирамидите са били ...
17.11.2010 14:37
Така е , прав си- пирамидите са били гладко измазани .
и все пак ..........имат много общо ........
цитирай
20. d3bep - Така е, прав си- пирамидите са били ...
17.11.2010 14:47
karambol5 написа:
Така е , прав си- пирамидите са били гладко измазани .
и все пак ..........имат много общо ........

Да, имат, в насоката на ориентация, коридори, камери и изкуствен саркофаг... Мезек си е почти пирамида. даже с блоковете, азличните коридори и облицовката...
Но, от посещението м в египет останах с впечатление че при пирамидите това е поизгубена функция. Вероятно често ползвана в началото, но после поизоставена.

А при египетските гробници е, как да ти кажа... Не само че има сходства,
но дори има и цялостна картина насходствата... Почти можеш да кажеш кое как и защо така е било. И те са бил изамислени, поне чат - пат да идат до умрелия владетел, да му занесат дарове, да влезат в контакт с духа му чрез мумията(не е фантастика, имат цели ритуали по призоваване на духа и за това са вардели мумията, тя им е била инструмент)...

Та така.
Н ои аз като теб смятам, че египет съдържа ключ, отключващ траките. Които бил инеграмотни, номади и прочие... И все едно дал иса траки, са на много по - високо културно идуховно равнище и от Гърция, и от империите по нашите земи след тях...
И следите им ясно виждаме около нас.
цитирай
21. анонимен - Нямам думи, просто е смайващо!
17.11.2010 15:04
Нямам думи, просто е смайващо!
цитирай
22. анонимен - бургас
17.11.2010 16:06
Отново прекрасна статия,поздравления!Вашите идеи и на такива като Спароток трябва да се популязират и чрез вестници,телевизии и т.н.,защото това е истината която е крита достатъчно дълго време от нас българите.Трябва да помислете върху това.
цитирай
23. ka4ak - Стефане,позрдавления!Това писах миналата година,но си важи в пълна сила и само доказваме поговорката "по вода ходи,а от жажда умира"!:(
17.11.2010 16:16
28.07.2009 12:58 - помощ!Гражданско общество-да бъдем граждани
Автор: ka4ak Категория: Политика

РАЗПРОСТРАНЕТЕ И ДАЙТЕ И ВАШАТА ПОДКРЕПА И ИДЕЯ!
http://razruhata.blog.bg/drugi/2009/07/28/obryshtenie-priziv.370595

7. ka4ak - Подкрепям напълно!
10:50
В моя коментар при alexooo.blog.bg написах,че трябва да променим политиката на Държавата и историческите ценности по нашите земи не само да бъдат съхранени за духовното обединение на нацията,а да станат туристически обекти със световно значение!Дадох за пример Турция,Гърция и Италия,които експлоатират историческите дадености и туристическия поток финансира тези исторически ценности!Мястото на което живеем е по древно и от римската империя и е грехота римляните да са го използвали,а ние да не правим нищо в тази насока и да не станем световна дестинация!

8. razruhata - не става дума само за световен туризъм качак
10:53
а и за светини !
16. ka4ak - razruhata Светините се вписват и са част от нашата история,а какво по хубаво ако не дават само духовна храна,а помагат и на други светини да се възродят!
11:28
Колкото и грубо да звучи,само с дарения и ентусиазъм трудно се съхранява светиня!Имаме световна технология,но не знаеме как да я пуснем!Тези места могат да се оживят само с хора!Иначе ще продължаваме да си ги снимаме и показваме колко бездуховни сме станали
17. razruhata - разбира се качак
11:31
и това ще се случи, но първо трябва да ги вдигнем от пепелищата

благодаря
19. vanya70 - 16.ka4ak,
11:37
Дали не можем да се опитаме да търсим идеи и начини за сближаване на двете гледни точки... а не да се разпростира спор "кое е първо - яйцето или кокошката"... и в твой стил едно копи-пейст от мой постинг ;)

"...била съм свидетел как в малките населени места хората успяват да се обединяват и да изграждат или възстановяват параклиси, стари храмове и църкви… И след това поддържат сами съграденото. Значи е възможно! Поне можем да се опитаме заедно да търсим начини за спасение на старите църкви... всеки с идеи, знания или с опити да се търсят хора, компетентни, които могат да помогнат… "
21. ka4ak - vanya70 Абсолютно си права,че е така!Но аз говоря за нова държавна политика,която да насърчава тези начинания!
12:08
Гордостта от древната ни история,трябва да обединява нацията и тази райска градина да стане достъпна за светът,за да можем да я споделим,но когато светът не знае какви изумителни исторически ценности притежаваме и колко световни легенди са се пръкнали по нашите земи ние ограбваме светът,а и самите нас
цитирай
24. d3bep - Отново прекрасна статия, поздр...
17.11.2010 17:53
анонимен написа:
Отново прекрасна статия,поздравления!Вашите идеи и на такива като Спароток трябва да се популязират и чрез вестници,телевизии и т.н.,защото това е истината която е крита достатъчно дълго време от нас българите.Трябва да помислете върху това.

Ами точно тея неща обмислях и обработвах тези дни.
Във вестниците, мога и да вляза. И вероятно - ще опитам.
Но в медиите общо взето такива като мен не пускат, поне не и по тея въпроси. Едно гости от 5 минути в някое предаване ще свърши работа, колкото кафето, дето го пих сутринта и вече съм забравил...
А в книгоиздаването нещата са така, че имаш занимания, ядове, презентации... За да си на загуба. Единици печелят и то примерно защото са изфабрикували некоя сензация за масовия читател...

Та от тая гледна точка сега чуденката ми е.. .Ако искам просто да ми се знае името и да се чуят идеите. не е ли достатъчно това...
Защото от тук нататък .... Трябва да умножа работата, а да намаля резултата...
А професията ми е друга... Макар и не напълно друга.

Поздрави.
цитирай
25. d3bep - !!!
17.11.2010 17:59
Абсолютно съм съгласен с Вас, ka4ak !
Историята ни е наградила повече от богато, само мързелът и чувството за обреченост и че нищо не зависи от нас ни пречат.

Само една малка корекция ще направя.
Би ми се искало да не използваме древната си история като единствен и съществен повод за национална гордост!
Да се гордеете с историята си, и това да ви е целта да я изследвате, значи да се кичите с чужди лаври! Историята е хубав спомен!
Вземете знанието от нея .Съживете древната мъдрост. Съживете завета...
И го използвайте за да изградите вие история, с която потомците ни да искат да се гордеят!

Сори за патетизма!
Поздрави!
цитирай
26. zelas - Ей Стефане, поздравления отново ...
17.11.2010 20:26
Ей Стефане, поздравления отново друже! Какви открития правиш, едно след друго.
Главозамайващо е. Да си жив и здрав, и ти и Спароток и Сара, и другите.
Ще се помни името ви.

Аз имам само една забележка ... към всички. Не им обръщайте внимание на историците, не ги споменавайте даже.
Не заслужават, няма смисъл, колкото повече негативизъм се насочва към тях, всъщност се засилва тъмната им енергия.
Така работят тези неща, колкото и абсурдно да звъчи.

ПРОСТЕТЕ ИМ! Иначе порочният кръг ще продължава.
Левски го е знаел това и много рядко е плюел срещу турци, че даже и на бесилито им прости, на тях и на предателите.

Дълбайте си вашите канали и водата рано или късно ще потече по тях.
Водата обича най-краткият път и това е канала на истината.

Отново, едно голямо благодаря от мен!

Поздрави
Пламен
цитирай
27. d3bep - Ей Стефане, поздравления отново ...
17.11.2010 20:40
zelas написа:
Ей Стефане, поздравления отново друже! Какви открития правиш, едно след друго.

Направо ме караш да се засрамвам....
Благодаря. И да, прав си. Вероятно лично аз вплитам и други премеждия в "любовта" към родната "наука", но действително дълбането повече дере нас, отколкото да гради нещо ил ида поправя тях...

Все пак, нямаше да ме е толкоз яд, ако не бях сигурен - просто не мога да приема друго - та ако не бях сигурен, че са го видели...
Коеот показва за мен, че твърде вероятно умишлено ни правят на будали.
А гробницата е правена с чужди пари. Не с наши.

Уж е 100% копие...
Обаче търсих коджамасиса, накрая ги викнах, и ми казаха ,че го нямало в копието... Нямало го , щото не било честно, подпис на зографа да се имитира било фалшификация...
Та и аз не знам какво се случва и какво не, но май по отношение на нашата наука в "конспиративна теория" излишната дума е "теория"...

Не знам...
цитирай
28. get - Свеж поглед ... полъх в задушната атмосфера на "академизма" !
17.11.2010 20:55
Пример - с посещението ми в Свещарската гробница . Още от входа екскурзоводката ни обяснява, че е построена V-ІV в.в. пр. хр. (защо тогава?)... Защото в нея имаме достатъчно примери от ЕЛИНИСТИЧНАТА КУЛТУРА и т.н.
Влязохме в "дромос"-а (?) (по натам не може).
Следват обяснения - Като цяло, конструктивно гробницата следвала гръцката (разбирай микенска?) традиция в изграждането, на такива култови съоръжения ....
Обърна ни се внимание и на "кариатидите" !
Питам - Поради що ги назовавате кариатиди ? - отговаря ми се. - Защото така е прието, подобни са като тия на Акропола ! - аз продължавам да упорствам - Сигурно атическите моми, така ще да са ги наричали ?!
Отговаря ми се - атическите моми, се казват атинянки, кариатиди идвало от карийки, онези дето живеели на западното крайбрежие на Мала азия. - Аха ясно ?!
Продължаваме да разглеждаме рисунката с овенчаването на конника от Богинята.
Отново обяснения - Това според гръко-елинистичната традиция(?) символизира - превръщането на царят в Херос от богинята Деметра. :)
Проявявам интерес относно, експонираната в предверието керамика - отговор - от елински майстори от о. Самотраки, нали знаете за култа и мистериите там - Аха, знам ?! ... Предавам петдесет процента от надрънканите ми наукообразни щуротии !
Попитах я каква и е квалификацията - отговори ми, че по образование е историчка ! - Ресто, аман ... от такава "История" и "историци".

Какво да ти кажа d3bep ? - Статия и погледът ти към "нещата" са прекрасни ... но още колко количествени натрупвания и време ще са необходими, за да настъпи някаква промяна към по-добро !!?

Не се извинявай за патетизма ... защото на мен ми идваше и идва да попържам, като говоря за тези неща !!

С уважение и да не пресъхва родолюбието, и вдъхновението ти !
цитирай
29. solinvictus - Според мене много-словно си го п...
17.11.2010 22:31
Според мене много-словно си го представил и за мене е объркващо ,накрая направи обобщение ...не всички са толкова начетени...някои одят по клоните още ...хехе
цитирай
30. d3bep - Според мене много-словно си го п...
17.11.2010 22:36
solinvictus написа:
Според мене много-словно си го представил и за мене е объркващо ,накрая направи обобщение ...не всички са толкова начетени...някои одят по клоните още ...хехе

Мда, подробно съм се обосновал.
Ами ... обобщението... Собствената картинка по - горе.
Нея, каквото и да си(или не си) чел, няма как да не я забележиш.

Поздрави!
цитирай
31. saradiva - Здравей, Пламене!
17.11.2010 22:53
zelas написа:
Ей Стефане, поздравления отново друже! Какви открития правиш, едно след друго.
Главозамайващо е. Да си жив и здрав, и ти и Спароток и Сара, и другите.
Ще се помни името ви.

Аз имам само една забележка ... към всички. Не им обръщайте внимание на историците, не ги споменавайте даже.
Не заслужават, няма смисъл, колкото повече негативизъм се насочва към тях, всъщност се засилва тъмната им енергия.
Така работят тези неща, колкото и абсурдно да звъчи.

ПРОСТЕТЕ ИМ! Иначе порочният кръг ще продължава.
Левски го е знаел това и много рядко е плюел срещу турци, че даже и на бесилито им прости, на тях и на предателите.

Дълбайте си вашите канали и водата рано или късно ще потече по тях.
Водата обича най-краткият път и това е канала на истината.

Отново, едно голямо благодаря от мен!

Поздрави
Пламен


Прав си, Пламене!...

Ама като ми шупне!
То даже не е негативизъм към тях, не е хич тъмнота, ами... голяма болка и яд, че е така .. баш тук, в тая земя... в която прелива от култура, факти, история, великолепие, древност, език, писменост, символи...цивилизация.
Пък живеем в ... /попълнете си многоточието/. И единствените, които могат да обърнат нещата, МЪЛЧАТ и копи-пействат мошеническите стъкмистики на Златарского. Ето, Пламене, какво ми постна Лъчо /от един форум дружка/ като коментар след един от постингите:


"Само добавям ено диалогче с Боцето е - от вчера у форум

"Интересно е Боцмане ,че и западняшките шебеци изобщо не я споменават/базиликата на Плиска !!! /,изпаднали са в дълбока амнезия ,хехехе
--- Поради каква причина да я споменават Каталунец, като самите хора които трябва да я споменават, ближат близалки от пресовани фъшкии на звездни коне ?! Поради каква причина да правят тези, които твърдят, че са азиатско племе, племе от Европа ?! Ами те самите държат да са сигани от Азия, от Орион и т.н., и роднините йм да са азиатци. Напротив дори ще стане, когато самите близачи понечат да излизат ( след 50 поколения) от свинската кочина, пак ще ги натиснат обратно в нея - "Да де, европейци сте но от днеска", ще е основанието, "НО до вчера бяхте азиатски сигани, четете си историята, която сами сте си писали" и. . . точка по въпроса.


Това е папагалски вирус обхванал европейските научоподобия!
--- Ами каквото повикало - такова се обадило. Ако някой сиганин ти пищи на главата - "Ас съм сиганин" - ти да не вземеш да го кандърдисваш, че е българин?! И когато вземе да доказва, как сиганчето и било българин, преди 50 000 години, какво, - аре шут обратно в кочината и . . .това е. Така и се отнасят западняците с балканците, за което пък ти си жив свидетел. Заради балканските любители на конски фъшкии от звездни коне."

Всеки да избира.
цитирай
32. zelas - Галина, погледни нещата и от друг ...
18.11.2010 00:20
Галина, погледни нещата и от друг ъгъл. Ако тези т.н. учени не бяха такива папагали и безгръбначни чужди слагачи, нямаше да я има тръпката сега да се откриват тези неща.

Е да много вреда са нанесли, но важното е какво правим от тук напред. Да не повторим стари грешки.
Глобализацията на света работи в наша полза - колкото повече българите се запознават с широкият свят толкова повече ще откриват, че светът си ТИ.

Стефане, малко се отплеснахме, ще прощаваш.

Поздрави
Пламен
цитирай
33. анонимен - ОРФЕАС ПАПАСТАТОПУЛОС
18.11.2010 10:09
AБЕ ЕИ ПУТО ШЕ ТА ЕБА В ТАПАКА ЗАВИСТЛИВ ВУЛГАРЯШКИ..АРЕ ГАМОТО СТО СТОМО СУ..ЕГО ИМЕ СТОМАТОЛОГОС.КСЕРИС АВТО ВУЛГАТОС СКИЛОМАЛАКОС СКАТА ХЕСКИ
цитирай
34. saradiva - Прав си, Пламене!
18.11.2010 10:19
Пламене, тръпката си е готина, ама по-добре е да ме лишат от нея, поднасяйки НИ друга:
да влязат например тук, да прочетат постинга Стефан и после веднага да влязат в Александровския храм, в Мезек, в Казанлъшкия комплекс ...
И ДА СИ СВЪРШАТ РАБОТАТА ЗА КОЯТО ИМ СЕ ПЛАЩА. /Всъщност засега им се плаща само да НЕ СИ вършат работата/
Но за това е нужна държавна политика иваче не става...

Като започнаха да се усещат "учените", че тюркската лъжа вече не ФърФи и ни льопнаха Добревото Пете и иранските врътки.
Сашо Илиев, мимът, хукна с прАфесор и лаборант да изследва генни маркери от ирански плюнки... и „- За нас над 90 на сто е сигурно, че идваме оттам... На място са направени ДНК анализи, които показват сходство между днешните българи и хората, живели някога в Иран.”...
От трън, та на глог.
Слава Богу, рекоха си българите - не сме монголци, начи - иранци сме.

Е как да не шупнеш?!

Ние не сме някакви търсачи на злато, че да се радваме на тръпки, Пламене. Тук става дума за преобръщане на политика и статус на държавата. Затова цитирах диалога с Боцмана...

Ето - пет пъти чета този постинг и все нови и нови неща откривам... търся и чета за тях...
Проучванията по набелязаните детайли могат да разплетат много истини и ... да докарат половината поне почитатели на "култ. туризъм" тук, в България...
Някои и сега идват ... и какво им разправя Зорка Първанова на вип-дамите - "Това е гробница" от времето на траките, които са изчезнали, пък ние сме българи - предците ни са дошли от Алтай, ама са омешани със славяните... тъй че не сме съвсем диваци...щото Византия ни е дала букви и Бог..."

Думата ми е - Стефан им бучи в очите Храмовете, другите правят друго... Тръпка си е всичко това.
Ама ако се преобърне отношението към тези неща /Не става въпрос дали ще излезем прави/, пренапишат се учебниците и се представи истината за българите като потомци на цивилизация...
От това по-голяма тръпка няма да има!
Съмнявам се, че ще го доживеем обаче...

Тъй че - прав си, Пламене, на едната тръпка от търсачеството си оставаме. Засега.
Е не е малко все пак...

Стефане... отвори се приказка... ама докато ги чакаме юначните апологети /ха, гети!/... рекох да се пораздумаме, де...
Те нещо се поофлянкват май...
Туй не им е тема... Не са го учили при прАфесорите
цитирай
35. анонимен - Забележка
18.11.2010 11:55
1)Входът на копието на "гробницата" не е на Изток!;
2) Ако можете да се качите на върха на оригинала, ще видите прекрасна гледка на Север - СевероЗапад към долината на Марица, към най-големият и завой в средното течение на реката, който Комунистическите безумия унищожиха и сега се прави опит да бъде превърнат в защитена зона "Злато поле";
3) Нямам познания , по Древна История и затова не мога да коментирам почти нищо от писаното по-горе!Благодаря на всички за изнесения урок по Древна История!;
4) Не защитавам никой от "маститите" Историци, за които се коментира в блога, но ми се струва, че от безогледното оплюване - едва ли ще има полза!;
5) Във въпросната долина за която споменах в т.2 преди 40-45г бяха унищожени две стари могили - не знам дали са били Тракийски, но тогава никой не ги проучи!Това стана пред очите ми - там съм израснал!
Бъдете живи и здрави всички и Бог да Ви пази!
цитирай
36. ka4ak - 25. d3bep - !!! Просто ,ако бяхме пичове,нямаше да ядем Казимир Попконстантинов,а някой щеше да прогледне,друг проходи...!?!!
18.11.2010 13:14
d3bep написа:
Абсолютно съм съгласен с Вас, ka4ak !
Историята ни е наградила повече от богато, само мързелът и чувството за обреченост и че нищо не зависи от нас ни пречат.

Само една малка корекция ще направя.
Би ми се искало да не използваме древната си история като единствен и съществен повод за национална гордост!
Да се гордеете с историята си, и това да ви е целта да я изследвате, значи да се кичите с чужди лаври! Историята е хубав спомен!
Вземете знанието от нея .Съживете древната мъдрост. Съживете завета...
И го използвайте за да изградите вие история, с която потомците ни да искат да се гордеят!

Сори за патетизма!
Поздрави!

А,колкото до патетизма,имам си моя теория и тя може да се изрази накратко в следното:

ИМАЙ ЦЕЛ, КОЛКОТО И ФАНТАСТИЧНА ДА Е ТЯ!

ВЯРВАЙ, ЧЕ МОЖЕШ ДА Я ПОСТИГНЕШ!

ТРУДНОСТИТЕ И ПРЕЧКИТЕ,САМО ТИ ПОКАЗВАТ,

ЧЕ МОЖЕШ ДА ГИ ПРЕОДОЛЕЕШ!

ПРАВИ ВСИЧКО С ЛЮБОВ!

БЪДИ ЕГОИСТ, НЕ ПРЕДАВАЙ ЖИВОТА СИ!

ИСКАМ ДА СЕ ГОРДЕЯ С ТЕБ!

така,че няма разминаване!!!:)))
цитирай
37. d3bep - :)
18.11.2010 14:17
Здравейте на всички.
Какот стана модерно в моя район, нямахме ток или на пресекулки, та не съм писал много!

Пламене, абсолютно си прав братко... Прав си и за това, че теорията тук най - вероятно е вярна, но ще изръби професорите...
Съответно директно влиза на борба, те ще я атакуват, пазейки себе си, а не заради нейна грешка.
Знам го това, но и директно хляб в ръцете няма да им давам, а и правата по теорията ще си търся...
А... имам и още идеи. Не съ мсе изчерпал тотално.

Саре,
Именно това искам и аз. а се вземат в ръце и да си свършат работата.
Или, ако са такива нескопосници в голямата си част(веднага мога да дам живи примери) да пуснат янкой наистина заинтересован да я свърши.
А не нашата история да робува на техните приходи ивеличие.
Защо е такова положението в таиз гробница мислиш???
Ами наляти са милиони чужди пари... Естествено чче има интереси. Мислите ли, че някой просто така, от любов, от другия край на света, налива няколко милиона...

До 35 - анонимен: колега, за електромагнетизма и приблизителните посоки(между другото аз съм спшоменал за посоки североизток и югоизток) са по това, коеот чета и ми казаха от музея за оригинала.
Иначе принципно не виждам никакво противоречие!
Освен че сте прав... И аз мисля, че злословенето е само срещу мен.
Лошото е, че вече ми писна... Писна ми... Вода да газим, жадни да ходим.

ka4ak,
Благодаря за споделената мъдрост! Поздрави!
цитирай
38. d3bep - :)
18.11.2010 14:26
Ок, поизтрих от постинга малко "професорски" мисли, но само толлкова.
Да не седи толкова "хайдутски".
Не очаквайте крайно добри думи, за тея които не са видели очевидното, които оставят да се тиражира теорията за безписменост, които са гърцизирали гробницата и които ще унищожат това тук, веднага щом го видят.

Да не говорим че проблемите им далеч не са смо тея, но техните проблеми да изправям не мога, мога само да ги разправям.
цитирай
39. zelas - Дерзайте, момчета и момичета, и...
18.11.2010 14:35
Дерзайте, момчета и момичета, истината е винаги апокрифна, няма как, ако е официална то значи че служи някому! Щото истината значи свобода на обикновенния чоляк, пък той винаги и сега си е бил роб!

Не си измивайте любовта към родината с мисли за изменници народни.
Те не заслувават това!

Бъдете благодарни че имаме Интернета, щото иначе хомота щеше дваж да тежи!

Айде до тук с речите, давайте сега по темата, че е дълбока нашата история, пущината!

Поздрави
Пламен
цитирай
40. saradiva - Айде!
18.11.2010 16:57
Айде!
цитирай
41. solinvictus - От кога е датиран този древен еги...
18.11.2010 17:58
От кога е датиран този древен египетски календар?
цитирай
42. d3bep - От кога е датиран този древен еги...
18.11.2010 19:05
solinvictus написа:
От кога е датиран този древен египетски календар?

Нали съм писал бре читателю :) Предполга се времето на Клеопатра до 50 лазарника преди Христа!
Лично аз отдавам предпочитания на Клео. Поради причина, че нея си я влече астрологията, а и тя е добавила хатхорската част на храма... Но може и брат и, татьо им...
цитирай
43. solinvictus - Значи не е чак толкова древен и то...
18.11.2010 20:03
Значи не е чак толкова древен и толкова египетски!Ако считаме птоломеите за балканци ,можем да го броим и за тракийски .штот не грцки ,а щом не е значи е македонски най малкото ,нали?
Ето виждаш ли как се показва ена картинка от древната египетска култура и ....
така е и с "древните" грци!
поздрави на египед хехе
цитирай
44. d3bep - :) Хаха, бахтън!
18.11.2010 20:26
Древен Египет е чудото от около 5000 години преди новата ера докъм 1500-1000 пр.н.е.
После идват перси и асирийци.

Естествено че календарът в дендера може да е нашенски, даже точно това доказвам, но Птолемеите правят опит за възраждане на духовния Египет. Те НЕ СА древният египет, просто са опит за възраждане.
Който обаче си отива завинаги с Рим.
Но нека не бъркаме нещата :)

Пак ти казвам ,да търсиш кой от кой е е излишно ,видимо че са ни предци, а в културно отношение, видимо е че 100% са ни предци.
Дали са се родил ипърво в Египет или в Каспичан... По - важното за мен е какво са искали да ни кажат :)

Поздрави!
цитирай
45. solinvictus - Е защо ти е това, какво са искали да ни ...
18.11.2010 20:34
Е защо ти е това ,какво са искали да ни кажат?
Нали тези на са истинските египтяни ,защо се интересуваш от късните и не толкова "чисти" носители на древната култура?
тя е тази която ти се иска да познаваш ,а тя с нас няма паралели!
Това искам да ти кажа пък аз!
Нашата култура не идва от там ,ние сме привносители много сложна думичка използвах,хехе
Популациите от балканите са се раздвижили във различни посоки по различно време и за това са толкова припознаваеми културните репери!
понимаеш подругь?хехе
за скитските мумии в сибир ?те коя култура са ?на чукча ли?
5000 г ми са виждат мого дай някой източник или картинка от това време!
цитирай
46. d3bep - :)
18.11.2010 20:39
Нищо не ти се разбира, но имат цели култури.
Негада 1 и Негада 2 - 4то хилядолетие.
Културата Бадария, 5-то и назад.
Всъщност се приема че първият фараон е в средата на 4-то хилядолетие пр.хр.
Но преди това е имало "северни и южни" фараони.
цитирай
47. get - Не сте прави така да ...
18.11.2010 20:54
solinvictus написа:
Е защо ти е това ,какво са искали да ни кажат?
Нали тези на са истинските египтяни ,защо се интересуваш от късните и не толкова "чисти" носители на древната култура?
тя е тази която ти се иска да познаваш ,а тя с нас няма паралели!
Това искам да ти кажа пък аз!
Нашата култура не идва от там ,ние сме привносители много сложна думичка използвах,хехе
Популациите от балканите са се раздвижили във различни посоки по различно време и за това са толкова припознаваеми културните репери!
понимаеш подругь?хехе
за скитските мумии в сибир ?те коя култура са ?на чукча ли?
5000 г ми са виждат мого дай някой източник или картинка от това време!


Мога да ви покажа културно и религиозно единение дори в древното египетско царство (ІV-то хилядолетие пр.н.е.) ето http://www.tattoo-hitech.ru/img/etno/043.jpg - кой на кой дава тези вярвания и култура ? - Вие сте специалистите, аз само питам ?
Също ми е интересно древното самоназвание на Египет ?

С уважение и без никакви желания за спорове !!
цитирай
48. анонимен - ТЕМИСТОКЪЛ ФИЛИПИДИС
18.11.2010 21:06
Дзверакис вулгаракис, кажи ми оо червенобузест гръмовержецо....кои е тоя цар СКОРПИОН 1.-ТОВА Е ЕЛЛИН ДЕВКАЛИОНИД...щото бацка- запръв път тази лекса е изписана от еллини,както и думата пирамис,Египт - ТОВА СА ВСЕ ЕЛЛИНСКИ ЛЕКСИ, С КОИТО СВЕТА СИ СЛУЖИ!
ЯСУ ВУЛГАРОС КРАДЛИВИКОС БАЦИЛИКОС
цитирай
49. d3bep - Мога да ви покажа културно и ре...
18.11.2010 22:53
get написа:

Мога да ви покажа културно и религиозно единение дори в древното египетско царство (ІV-то хилядолетие пр.н.е.) ето http://www.tattoo-hitech.ru/img/etno/043.jpg - кой на кой дава тези вярвания и култура ? - Вие сте специалистите, аз само питам ?
Също ми е интересно древното самоназвание на Египет ?

С уважение и без никакви желания за спорове !!

Уф, недей!!!
Че то изходът е предизвестен, ама борбата няма спиране :) Пак ще се почне, а не искам да се почва.
цитирай
50. d3bep - Дзверакис вулгаракис, кажи ми оо ...
18.11.2010 22:55
анонимен написа:
Дзверакис вулгаракис, кажи ми оо червенобузест гръмовержецо....кои е тоя цар СКОРПИОН 1.-ТОВА Е ЕЛЛИН ДЕВКАЛИОНИД...щото бацка- запръв път тази лекса е изписана от еллини,както и думата пирамис,Египт - ТОВА СА ВСЕ ЕЛЛИНСКИ ЛЕКСИ, С КОИТО СВЕТА СИ СЛУЖИ!
ЯСУ ВУЛГАРОС КРАДЛИВИКОС БАЦИЛИКОС

Верно е, лексотане...
Лексите са елински, ама акъла - не е :)
А там е разковничето, приятелю.

ПП. Винаги съм подозирал, че имаш скорпионски произход....
цитирай
51. анонимен - ПТОЛЕМЕУ ФИЛОПАТОР
18.11.2010 23:08
не,питам сериозно тебе, щото ти претендираш че си капацитет по Египтология....
кои е тоя Скорпион1? ААА и я ми кажи какво ще рече Птолемеу Филопатор?
цитирай
52. анонимен - ah
19.11.2010 00:16
i u4enite ni edni takiva,banadjii.slujba6i na koito im e kazano 4e malkata strana balgaria ne moje da bade po velika ot rusia.to ne be pokloni,navejdania,dupene na golemia brat.i dokato lakeini4ehme,izgubihme si identi4nosta i se stigna do polojenie da se pitame,koi sme i ot kade idvame.darvo bez koren.ama takiva kato teb,nameriha korena,daje i vapreki zamazkite po na6ta istoria napraveni ot sinodalnite starci-prodajnici.
цитирай
53. d3bep - не, питам сериозно тебе, щото ти ...
19.11.2010 08:14
анонимен написа:
не,питам сериозно тебе, щото ти претендираш че си капацитет по Египтология....
кои е тоя Скорпион1? ААА и я ми кажи какво ще рече Птолемеу Филопатор?

Как разбра, че митичния фараон бил грък? И господ вероятно още не е проектирал гърците 4 хил. години преди н.е. тиизплющя... цар.
Птолемей филопатор означава че е говорил на гръцки, което никой не отрича като език на македоните. Сщо така означава, че така са го писали в гръцките съчинения. Дано, разбира се, не означава твърде близки отношения с баща му.

Но в никакъв случай не означава че е грък.
Още по - малко пък, е е нативен египтянин.
Нали разбираш, че за твоята цел е необходимо той да престане да бъде македонец и тракиец, и изведнъж да стане грък и египтянин едновременно...
Знаеш ли какво казват египтяните за дедите ти във времето на филопатор?

-----------------------------------------------------
CH 16., Поучения към цар Амон
"Затова, Царю, предпази това слово, доколкото е възможно, от всякакъв превод, за да направиш невъзможно попадането на тези тайнства у гърците, и за да не могат техните високопарни и разкрасени изречения да отслабят стремителността, динамичността, важността и изразителността на нашия език. Нали гърците използват толкова празни фрази, само за да достигнат убедителност, докато цялата им философия е само празен звук на кухи думи."
--------------------------------


Забелязваш ли приятелю ?
ХОРАТА СА СЕ ПАЗЕЛИ ОТ КАКЪВТО И ДА Е ПРЕВОД НЕ ЗАРАДИ НЕЩО ДРУГО, А ЗАРАДИ КРАДЛИВИТЕ ТИ ПРЕДЦИ!!!! Ако са ти предци. И ако въобще си за къвто се представяш.

Тъй катогледам цитата, няма как целата култура на египет да не е дошла от гърция, кво ше кажеш?
Египтяните май със сигурност ше да са гърци, или???

Лично според мен на гърците можем да благодарим че сега езика и паметниците на най стария Египет са нечетими за нас... Така че в някаква степен ,целта ви е постигната.
цитирай
54. saradiva - Айде
19.11.2010 10:44
Дзверчо, не го пускай тоя откачен анонимник, дето се прави на бесен грък... Нито е грък, нито е бесен, просто е некъв откачен ексхибиционист - иска да е разпищолен някъде на видно място и колкото повече си мисли, че стряска, толкова повече се кефи. Трий му дрънкулките и ще го обезсмислиш...

Нали се сещаш, че акаунтът му може да се окаже неочаквано един и същ с некои интересни субекти ...

Тези просташки изрази нека оттук нататък ги пуска само този, чийто блог заслужава простащини. Твоят блог никога нито за миг не е бил такъв...

Щото иначе излиза - няма а пускаме нищо срещу тяхно величество "учьоните", пък ще пускаме простотии срещу труда ни. Тъй ли?
Не е честно, нали.

Ненормалниците - в лудница.
Провокаторите - в делейт-зоната.

Полемика, разгорещен спор - ОК - това е част от хубавите тръпки тук в Блог БГ.
Раздумката със съмишленици - това е истинското богатство, което получаваме от извънредния ни труд...)))))

Тъй че - взе да ми писва от тези просташки изпразвания по блоговете за България.

Вади лабриса/та/ и не се офлянквай!

Амазонката
цитирай
55. solinvictus - "Затова, Царю, предпази това ...
19.11.2010 13:06
"Затова, Царю, предпази това слово, доколкото е възможно, от всякакъв превод, за да направиш невъзможно попадането на тези тайнства у гърците, и за да не могат техните високопарни и разкрасени изречения да отслабят стремителността, динамичността, важността и изразителността на нашия език. Нали гърците използват толкова празни фрази, само за да достигнат убедителност, докато цялата им философия е само празен звук на кухи думи."

кухи думи в кухи лейки,хахаха това е супер ще си го сложа за лого хаха отде го изрови този съвършен цитат?
малаките са комплексари тотал ...за това са измислили "българоубиеца" ...и го повтарят като жлти папагайоси!

СараДива ,това е част от играта ,разбираш ли?-не са ли ти се обаждали на лични да спреш да пишеш за славЯните ,че не можел да си земи изпита?хаха
цитирай
56. d3bep - :)
19.11.2010 14:35
То пише бре, читателю :) Corpus Hermeticum.
Между другото цитатът показва и нещо друго.
Че явно гърчуляците не са чаткали египетския. Седели са и са го гледал иакто щъркели бостан. Знаят, че има там нещ оза ядене, ама...
Обаче тея нашите щурчовци - птолемеите - са били така глупави да им го преведат....
цитирай
57. solinvictus - Corpus Hermeticum -ми звучи ром...
19.11.2010 15:07
Corpus Hermeticum -ми звучи романски,или от времето на птоломеите вече си джуркат на латиниши ,хехе
общо взето тези кфалификации от съвременна гледна точка са мого объркващи!
Ако ти постна един текст едва ли ще разбереш ,че го е писал афганец.ще си кажеш че това е фараонски текст от намкояси династия хехе щях да те провокирам ама ...ням настроение нещо!
ай
фиксирай ми тея птолемеи да им разгледам творенията из египет,може да се окажат митраистки хехе пък ти да не знаеш!
цитирай
58. d3bep - Corpus Hermeticum -ми звучи ром...
19.11.2010 15:15
solinvictus написа:
Corpus Hermeticum -ми звучи романски,или от времето на птоломеите вече си джуркат на латиниши ,хехе
общо взето тези кфалификации от съвременна гледна точка са мого объркващи!
Ако ти постна един текст едва ли ще разбереш ,че го е писал афганец.ще си кажеш че това е фараонски текст от намкояси династия хехе щях да те провокирам ама ...ням настроение нещо!
ай
фиксирай ми тея птолемеи да им разгледам творенията из египет,може да се окажат митраистки хехе пък ти да не знаеш!

Tо сам она звучене май не става :)
Името е такова, защот оцелялото копие, стигнал одо нас, е от втори век след христа. Но е очевидно, знайно, а и самата тя си показва, че говори за доста по - старо време.

Обаче е била гонена, горена.. Обявена за алхимична.
Така де, кофти книга е, щото каот я четеш, веднага почваш да разбираш откъде, и колк опрофански, са преписали библията - сътворение и прочие....

цитирай
59. анонимен - ВАСИЛИОС БЪЛГАРО-УБИЕЦА!!!
19.11.2010 16:09
дзверакис , тая сара ми изтри пост..напълно в темата и по въпрос от темата..признавам че пиша понякога и глупости.Абе да ви питам вас...защо се ядосвате толкова много на тая дума ''ВУЛГАРОС''....ТЯ Е ТОЛКОВА НА МЯСТО И ТОЧНА ЧЕ НЯМАА ПО ДОБРА...
И ДА ТИ КАЖА -''ПТОЛЕМЕОС ФИЛОПАТОР'' ОЗНАЧАВА НА ВУЛГАРИКА ГЛОССА - ВОИНОЛЮБИВ,ВОИНОЛЮБЕЦ + ОБИЧАЩ БАЩА СИ ИЛИ ''КАТО БАЩА СИ''

И ЗАВЕТА НА ПАВО МЕЛАС - ВУЛГАРИН ДА НЕ ОСТАНЕ...
цитирай
60. saradiva - Уха намерил си на кого да се жалваш!!!
19.11.2010 16:51
анонимен написа:
дзверакис , тая сара ми изтри пост..напълно в темата и по въпрос от темата..признавам че пиша понякога и глупости.Абе да ви питам вас...защо се ядосвате толкова много на тая дума ''ВУЛГАРОС''....ТЯ Е ТОЛКОВА НА МЯСТО И ТОЧНА ЧЕ НЯМАА ПО ДОБРА...
И ДА ТИ КАЖА -''ПТОЛЕМЕОС ФИЛОПАТОР'' ОЗНАЧАВА НА ВУЛГАРИКА ГЛОССА - ВОИНОЛЮБИВ,ВОИНОЛЮБЕЦ + ОБИЧАЩ БАЩА СИ ИЛИ ''КАТО БАЩА СИ''

И ЗАВЕТА НА ПАВО МЕЛАС - ВУЛГАРИН ДА НЕ ОСТАНЕ...


Тая Сара, няма да ти пуска постове, в които псуваш "вулгарес", анадък?
Не се прави на грък, щото не си.
Не се прави и на ядосан, щото не си.
И най-добре не ми пиши, преди да си изчистиш езика - БЪЛГАРСКИ!

Докато псуваш, тая Сара, няма да те пуща.
Пък най-малко се оплаквай на Дзверо.
Той няма да ти помогне.

Ай
цитирай
61. d3bep - :)
19.11.2010 16:56
Не му се впечатлявай, нека го гледат как се излага.
На всичк ини е ясно, че това не е грък, а някакъв гртескен образ на някой пстоянно в нашите среди, който се прави на интересен.

Псувните си се пишат на негова сметка. Пускай ги какво толкоз, може някой ден да свършат работа като доказателство.
цитирай
62. zelas - Сарадива е права този "гръ...
19.11.2010 19:09
Сарадива е права този "гръцки" спамър дето пише глупости по всички теми и винаги с главни букви - не трябва да се публикува.
Това само продронва нивото на блога ти. Спароток и той го публикува, за да покаже колко ниско е паднал, но според мен просто трябва да му се удари катинара и да го забравим.
цитирай
63. get - Човече вече на няколко пъти те питам ... ?!
19.11.2010 21:30
анонимен написа:
дзверакис , тая сара ми изтри пост..напълно в темата и по въпрос от темата..признавам че пиша понякога и глупости.Абе да ви питам вас...защо се ядосвате толкова много на тая дума ''ВУЛГАРОС''....ТЯ Е ТОЛКОВА НА МЯСТО И ТОЧНА ЧЕ НЯМАА ПО ДОБРА...
И ДА ТИ КАЖА -''ПТОЛЕМЕОС ФИЛОПАТОР'' ОЗНАЧАВА НА ВУЛГАРИКА ГЛОССА - ВОИНОЛЮБИВ,ВОИНОЛЮБЕЦ + ОБИЧАЩ БАЩА СИ ИЛИ ''КАТО БАЩА СИ''

И ЗАВЕТА НА ПАВО МЕЛАС - ВУЛГАРИН ДА НЕ ОСТАНЕ...


Човече вече на няколко пъти те питам ти грък ли си или юдеин ?
- Много ми докарваш на второто ! - Сети се защо ? - Нали си много умен !
Аман от потурнаци ... нито с магаретата, магаре - нито с конете, кон :))
Престани с Павлос Мелас, щот не знаеш ... ако се срещнем !! ... само този катил християнски не ми споменавай, дето си пиеше мастиката с османците и им целуваше онази работа дето я мият с ибрика ! - Да ти имам героите за подражание !
цитирай
64. анонимен - Корекция
20.11.2010 15:32
d3bep написа:
Благодаря за подкрепата, колеги!
Лошото е че само наказание не стига....
Могилите ни са няколко стотин официално, а релно сигурно са хиляди.
Имаме и светилища, и храмове...
И стотици долмени, кромлехи и менхири - каменни натуралистични светилища...

Александрово е буквално туристически обект и както виждате анализът е стигнал до измерване на прасето.
А какво се случва с другите, които дори не са ни пред очите? Това помислете...
Че е твърде вероятно куполут, 12-те участника, 4-те сцени, слънцето, посоките и прочие да символизират календар, е ясно...
Ама дали е само това?

Вече от трето място чувам за намерени в поредна тракийска могила хирургически инструменти.
Е, КЪДЕ СА ТЕЯ хирургически инструменти?

Каква е тази "хубава" българска дума ТЕЯ? Да не би да има египетски корен?
Или едва от "ТЕЗИ" или "ТИЯ" инструменти, може би?
цитирай
65. анонимен - АНДРЕАС ПАПАНДРЕУ
20.11.2010 17:05
РИМ-Романите-Римляните са издънка-офшоот-продукт на 3 Етно-Културни дивизии: на един от Италийските народи-Латините ,на Етруските, и на Еллини
те. Именно още преди Троянската воина около 1400-1300г прХр. един ВЕЛИК КУЛТУРЕН ГЕРОИ пристига от Аркадия в Пелопо-ниссос (островът на Пелопс) - Евандрос..Тои и неговият син Паллас ще създадат основите на укреплението Алба Лонга и бъдещия град - Рим. А неговото дело е засвидетелствано и запазено от идващите Романи в това че те кръщават най-известният от седемте хълма на Рим - Палатинския - на сина на Евандрос - Паллас..А в подножието на хълма е пещерата Луперкал, където е живяла вълчицата, отгледала основателите на Рим - близнаците Ромул и Рем. Когато братята решават да основат град на мястото, където са отгледани, търсейки знамение от боговете Рем отива на хълма Авентин, а Ромул избира Палатинския хълм. И двамата братя получават знамения и въпреки че това на Ромул е по-силно, избухва кавга, в която Рем пада убит. Така Ромул основава град, който носи неговото име (лат. Roma) на хълма Палатин.
цитирай
66. saradiva - Дзвере, понеже и при мен се изяви този или друг "коректор", ще си позволя да те заместя с отговор:
21.11.2010 15:02
анонимен написа:
Каква е тази "хубава" българска дума ТЕЯ? Да не би да има египетски корен?
Или едва от "ТЕЗИ" или "ТИЯ" инструменти, може би?


Ами нещо като твоята "едва" в горното изречение!:):):)
И е в същата моторика на изпис, в следствие на която ти си допуснал/а пропуски при цитирането и поставянето на кавички...:):):)
Литературните постинги са в друг раздел, душа. Там, ако искаш, обяви дуел по правопис и ще се състезаваме! :) Трябва да си много подготвен/а обаче. И много концентриран/а...

Като нямаш какво да кажеш по темата, реши да се правиш на Главен коректор на Републиката...:) Но първо, както ти подчертах, не си перфектен/на в твоя писмен изказ; второ, за да е меродавно и забелязано мнението ти, трябва преди забележките си да ни дадеш да видим някое твое писание. Я - къде ти е блогът?!
...
Ако си пропуснал/а да забележиш, тук е коментарен блок и всички си "бъбрим". Така че напълно допустим и съвместим с обстоятелствата е разговорният стил. Ако не ти харесват социални контакти в неглежиран, т.е. напълно свободен от писмената норма, език, какво търсиш тук!? Храна за изпосталял Его- коефициент?! Или избиване на комплекси за малоценен интелектуален потенциал?!

Я стига!

цитирай
67. saradiva - Дзверчооо, Дзверчо...
21.11.2010 15:10
Хората още не са мръднали от първото стъпало...вярват на приказки и митове и ... ги цитират като факти.
Ти обикаляй храмове и пирамиди, пиши и им навирай в очите открития..
Тва е ...
Пристигнал един и със сина си основал Рим /?!?!/
Също като другия - Аспарух - ханът :):) - забил копието насред Римската империя и основал държава ...
ВЕЛИКИ КУЛТУРНИ ГЕРОИ :):)

Разкази с очакван край
На хисторици
:)
цитирай
68. d3bep - :)
21.11.2010 18:02
Не им се впечатлявам, кво да ги направя?
Номер 64 ми е ясен. Благодаря му за правописната забележка.
Излишно е да пише като анонимен, като такъв аз не мога да му помогна.
Мога да му помогна само ако сериозно се зачете в ГардИнър. И реши да попита.
цитирай
69. kosara2008 - имаш моите сърдечни поздравления и благодарности, че
22.11.2010 12:48
споделяш своите намерени търсения които отговарят на Истината, скрита и трита толкова дълго време, че боли от това и нека
нека
не е глас в пустиня тази светлина, която пръскате и греете всички - сарадива, спароток, демограф...ти ...и още много, съберете се и нека Гласовете ви се чуят и да останат и за децата ни, и за техните деца!

ако мразя нещо силно и безумно това са еничарите, не
не тези пладнешки древни и съвременни дананайски крадци , а
нашите
еничари с титли, безсребрениците които продължават да изопачават истинската ни история, дори и когато

"древните говорят"...........благодаря на теб!!!
цитирай
70. d3bep - :)
22.11.2010 13:02
Благодаря, колежке! Много мил коментар.
Има още много и много, много неща и абсурди, които трябва да се разчупят.
Включително и стереотипът в мисленето "ние л исме основал исвета или той нас".
Защото основният отговор, който ни дават тези неща, оставени от предците ни за хилядолетия, е отговорът на въпроса, кои сме и какви сме.
А не на въпроса "целият свят ли сме основали".
Анализирайк иги така, ние профанизираме тяхното послание. Защото паметниците са си вид послание.

Виждате, ние имаме древни познания и традиции, които не можем или не искаме да разтълкуваме правилно.
И, ак оедна от пречките е измамната наука, то другата е евтиното суперпреекспониране на българскяи корен, което зарежда с евтин "патриотизъм" и чувствот за величие, а отново се получава тъй, че насочва по грешна следа и пречи да се види цялата картина.

Далеч по важно, преди да намерим всичк идруги в нас и нас във всички други,
е да намерим себе си.
Ние това още не сме направили.

КАзвам го, защото дискутирахме точно тоя въпрос с колегите. Няма общо с горното изказване, просто м исе искаше да го кажа.

Поздрави!
цитирай
71. bowman - ...
22.11.2010 19:26
Не бих заложил на "официялната българска историческа наука". В науката няма табута има теории, доказателства ... Да отричаш по презумпция ?!
цитирай
72. d3bep - Не бих заложил на "официял...
22.11.2010 19:35
bowman написа:
Не бих заложил на "официялната българска историческа наука". В науката няма табута има теории, доказателства ... Да отричаш по презумпция ?!

Поне що се отнася до траките, "науката" е силно индоктринирана, с гръцки акцент.
При това е видимо че траките формират 90% от археологията на българия.. И почти нищо от историята, а всичко, коеот е извадено, е кръстено гръцко.

Египет имат - мисля 67 гробници - могили.
И са направили "долината на царете". Египет е в пъти по -голям по площ от България.

Ние имаме мисля че официално вече около 1200.
И не сме направили нищо, обявили сме ги за гръцки.
цитирай
73. get - що се отнася до траките, "науката" е силно индоктринирана - Да !
26.11.2010 00:09
d3bep - То за българският календар, аналог на египетският от Дендера - Добре !

Но можеш ли да ми кажеш ?! - Откога и от кого траките придобиват тази си традиция да строят могили ! Мен тази им страстq да правят такива от четвърти до "окончателното" им изличаване ... да кажем І-ви век е много странна.

Стояли, стояли и по едно време, като ги прихванало през V-ІV в.в. пр. хр., ... като се награбили та почнали едно строителство на могили ?!!
Ти твърдиш за 1 200 такива обекта(могили) на територията на България - аз съм чувал, че те поне, са пет пъти повече. - Но хайде да не спорим три хиляди горе-долу е дребна работа :)

Та отново питам, - Как си обясняваш този културен и строителен феномен ... а и датировката щях да забравя ?! :)))

От майстор Гет "строителя" - Привет ! :)
цитирай
74. d3bep - Здрасти, Гет :)
26.11.2010 08:34
6000 е силно преувеличена цифра, но максимум 2 може и да бъдат. Те са общо взето 15-тина места с по повече от една могила, няма по 500 могили там :)
ГОворим за погребалните могили.
Защото жилищните са друга бира.
Но това не е от особено значение.
За могилните погребения съм намислил отделна статия :)
Естествено, че идеята че имаме 2000 царя жреци в рамките не 3-4 века е много ласкателна... И абсурдна! Нали това казвам.
Египет има 4000, може и повече годишна история, в долината на царете няма и 70 погребения.
Ние само в село Караново имаме към 30.
Няма как това да е всичкото от първи век преди новата ера, но... Щом така искат да ги изложим учените, така ще ги изложим.

Тъй, като аналогията е много близка с Египет - те също правят погребални могили, просто поради характера на земята им не могат да строят и да трупат пръст ,защото нямат, и поради това търсят естествени могили и ги прокопават - което е единствената разлика, та ако гледам там, тоизи тип вечни жилища са на около 4000 години и престават някъде малко след новата ера, като преди тях е имало друг тип погребения, също с пряк аналог и странна датировка у нас.
Ак отова те устройва като отговор...
Вярно е, различната технология предполага и различни умения, но и сухото строителство не е от вчера. Карнак и въобще много от египетските чудеса са аналогично сухо строителство на нашите.

Някои от нашите гробници съдржат ясни следи от хоросан, макар че има и глинена замазка. Други съдържат следи от желязната епоха. Трети не съдържат... Според мен там е отговора.
цитирай
75. liliyanaandreeva - Историческата наука е само СПАМ - заблуди,следващи древни митове,които...
27.11.2010 13:02
...нямат нищо общо с истината за битието и природните явления.
НЯМА да Ви признаят.За пореден път пиша,че ЗЕМЯТА все още е плоска,не се върти и е център на вселената,тъй като Джордано Бруно,Николай Коперник и Галилео Галилей ВСЕ ОЩЕ не са реабилитирани.А "светските" властници си имат "астролози,нумеролози,врачки,вретенарки" и всяческая шарлатанска пасмина,която не се съобразява с научните познания,а тласка света към погибел със своите лъжовни и вредни модели за човешко битие.И моите календарни градове не признават.А календарът в Алескандровската гробница(планетариум)е очевиден.Точно това ми дойде на ум още с влизането.Трябва да си сляп за да не го зъбележиш!ПоздравявамВи!
цитирай
76. liliyanaandreeva - А египтяните не са по-стари от другите.Това 5 000 години е нумерологична...
27.11.2010 13:11
...измислица на шарлатанските врачки.ТОВА СА ЛУННИ ГОДИНИ!!!...
5 000 ЛУННИ ГОДИНИ . 27,31 дни = 136 550 дни : 365,24219 дни= 373,86 земни години!Значи Великите гюпце се датират като цивилизация от 374 година преди новата ера!!!...Същото се отнася зя Индийската цивилизация.Там датирането е в Меркурийни години по 88 дни!
МНОГО СА ЛЪЖИТЕ В ИСТОРИЯТА.ТЯ Е ИЗОПАЧЕНА ЗА ДА СЕ ОПРАВДАЯТ КЪРВАВИТЕ ЗАВОЕВАТЕЛНИ ВОЙНИ НА "ВЕЛИКИТЕ"ЦИВИЛИЗАЦИИ.
цитирай
77. kikowsky - Не си нито луд, нито глупав, нито лъжец. Не се и бъркаш.
07.12.2010 11:27
По нашите земи науките са процъфтявали. И то много преди да се пренесат по останалите части на света.
цитирай
78. анонимен - Орфеас
17.12.2010 17:32
Ако не се отървете от дълбоките си национални комплекси и истерий, който се дължат на факта че вие славяните, сте присълци на балканския полуостров, 7-ми век след христа и до 10-ти нямате дори писменост,тоест кухи тухли, няма да се оправите като народ нито след хиляда години. Вашата мизерна култура се изчерпва в износа на цигани и курви, нещо за което ще известни в цяла европа. А факта че от както ви има като народ ближите задните части на някой си голям за да постигнете вашите цели, ви определя като свиркаджий на европа.
цитирай
79. marknatan - конниците определено са персий...
01.03.2011 09:27
конниците определено са персийци

тоя голия абориген къф се явява - дали е тракиец, като живеещ в тракия или като държащ "тракийска" сакира е спекулация

цитирай
80. d3bep - конниците определено са персий...
01.03.2011 09:35
marknatan написа:
конниците определено са персийци

тоя голия абориген къф се явява - дали е тракиец, като живеещ в тракия или като държащ "тракийска" сакира е спекулация


Категорични персийци са.
Единият е този
http://www.virginiawestern.edu/faculty/vwhansd/his111/Images/Persian_King_Nebuchadnezzer.jpg
другият сигурно е този
http://www.virginiawestern.edu/faculty/vwhansd/his111/Images/Sasanian_Ardashir.jpg

Моля те не ставай за смях, има монографии върху облеклата на конниците точно от Алексадрово и ясната връзка с гетски и дакийски облекла.
Даже има абсолютно същите образци.
А в момента пиша изселдване за конете и ще включа и тея от александрово...
Сигурно си сляп малко за да не виждаш разликата.

Въоръжението също няма нищо общо с персийското, ама нищо.
Стилът на рисуване също няма общо с персийския.

И кое остава персийско, приятелю?
Прическата?
Възможно е, обаче е трудно за доказване, щото персийските конници обикновенно са с шапки или шлемове.
Моля ти се...
цитирай
81. marknatan - и какво пише в монографии върху о...
02.03.2011 08:19
и какво пише в монографии върху облеклата на конниците точно от Алексадрово -че са си изпрали "тракийските" туники и докато некоя от 17-те татуирани и между пръстите индийска,пардон тракийска жена не заета с продажабата на момченцата си в робство за да издържа знатния тракиец я простирала край магистарла тракия, знатния и сопруг навлекъл персийските дълги гащи и отишъл на лов
цитирай
82. d3bep - Не ми се занимава с глупости. Нап...
02.03.2011 09:24
Не ми се занимава с глупости. Написал съм един роман и имам още един по въпроса. Разбира се при избирателно четене веднага можем да докажем, че гърците са мангали, египтяните - негри, шумерите - номади и че общо взето целият свят не струва.
Ако те кефи евино да киселееш по исторически теми, аз не виждам с какво да ти помогна.
цитирай
83. marknatan - ясната връзка с гетски и дакийски ...
03.03.2011 04:33
ясната връзка с гетски и дакийски облекла и
особено с тези от траяновата колона доказва не персийския им произход и означава какво за тези от александрово -че са "тракийци" ?
Защото персийските конници обикновенно са с "дакийски" шапки и гащи на звездобройци
на тебе ти бегат не само знаия,ами логика
Ми тези от казанлък баш тракийците тогава кви са
ти си по голем профан и инбиктуса и боцко на куп

коя част от думите даки ,гети,траки,мизи ти се струва еднаква или ти ли ще направиш ромска теза за по откритието на боцко,който установил че като “дума” ,
“българин” има две характеристики
цитирай
84. d3bep - Ти бил ли си изобщо в александрово и ...
03.03.2011 22:30
Ти бил ли си изобщо в александрово и знаеш ли за какв остава въпрос?
А в персия бил ли си, "дакийски гащо"?
Намери си друг блог с някоя по евтина жертва, аз не съм ти в катеорията ,това отдавна се разбра.
цитирай
85. colyo - Написаното по-горе ме накара да се ...
16.11.2012 08:17
Написаното по-горе ме накара да се замисля за произхода на думите изток и запад. Наистина те си имат смисъл на възход и падение. Изток - имаме дума :истукан, източване (изпънат, изправен), имаме и запад - западнал, западане, падение. За север и юг не ми идва на ум думи от ежедневната реч, но може би езиковедите ще ги свържат с някои стари или диалектни думи
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: d3bep
Категория: История
Прочетен: 1719903
Постинги: 49
Коментари: 3300
Гласове: 5110
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031