Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.12.2010 19:17 - Автохтонизмът - истинската същност на древните траки
Автор: d3bep Категория: История   
Прочетен: 55693 Коментари: 131 Гласове:
38

Последна промяна: 05.12.2010 19:38

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Автохтонизмът е съвременно понятие, с което много автори се мъчат едва ли не да „накичат” древната теория за произхода на траките от нашите земи.
Колко обидно обаче може да бъде то? Реално ли е такова твърдение?
imageДнес ние се считаме за уседнали. Притежаваме нотариални актове върху земята на която ходим. Изживяваме се като нейни собственици. Според нас това ни поставя по  -високо от древните, които – един вид – не упражнявали тая форма на собственост, нямали държава с граници и ето на, те са номади.
А ако причината е в самите нас?
Ако просто ние сме глупави и считаме за примитивно и нецивилизовано отношение, връзка, която е на много по – високо ниво от нашето, но поради собственическото ни отношение, втълпено като единствено правилно, просто не можем да го проумеем? Мислим го с нашите понятия и категории?
Да видим.

Древноегипетски автохтонизъм

Доколко връзката със земята има почва в древните общества? Нека пречупим отново погледа към познатият ни древен Египет, за да видим дали тамошната култура не ни дава нещо по въпроса.
Неведнъж вече говорих и за връзка в духовния подход и в божествата на траки и египтяни. Нека видим дали нещо ясно по отношение на „древния автохтонизъм” не можем да открием в аналите на египетската нация.
Според египтяните смърт в истинският смисъл на думата – няма. Истинска смърт достига египтяните… само ако умрат в чужбина и не бъдат погребани на родна земя
 . Изключение и специални свещенодействия имаме за пратеници и войници, убити по време на поход.
Това се подчертава от многобройни текстове. В „Бягството на Синухе” избягалият от държавата си поради размирици Синухе се моли на бога: „Мога ли да желая повече от това, тялото ми да бъде погребано в страната ,в която съм се родил? Ела ми на помощ !”
В отговор получава дълго писмо от фараона, който г съветва да се погрижи за старостта си ,да не се плаши от нищо и да се връща на родна земя. Писмото е изпълнено с идеята, че ако умре в чужда земя поради бягство, ще си навреди, но като че най – показателни са завършващите думи: „Късно е вече за теб да се скиташ. Помисли за трупа си и се завръщай!”
В друг древноегипетски текст змеят от острова на изобилието, дарявайки корабокрушенеца с миро и други благини, му казва, за да го успокои: „Ще умреш в своя град !”и”Ще прегърнеш своите деца! В столицата ще се подмладиш и ще бъдеш погребан там! ”
Според  Диодор Озирис , напускайки земите на родния Египет, дори отказал да отделя мъртви части на тялото си. Заклел се, че няма да си реже косата и брадата ,докато не се върне. Те принадлежат на тази земя.
В египетските представи мястото за вечния живот е запада, и то е както  точно географски разположено, така и се създава от комбинацията на художници и архитекти – на практика те създават нов свят – светът на изображенията, в който мъртвия оживява. Иначе е изложен на вечна смърт. Ако обаче спази предписанията и бъде погребан спред обичая, него го чака вечен живот.
Ясното предписание го четем на дървената табличка и остарките с инструкциите към принц Харджедеф(мой превод от английски ):

Направи си добро обиталище за отвъдното,
Направи си качествено мястото в Запада ,
дадена е смъртта да ни смирява,
даден е животът да ни възвеличава,
домът на смъртта е за цял живот.

За египтяните това едва ли подлежи на дообясняване.
Достатъчен е сам един поглед към дълбоко изрязаните в хълмовете каменни гробници, към невероятните стенописи, към надгробните храмове – в Абидос, Тива и другаде, за да се убедим , че грижата за вечното жилище започва едва ли не с раждането.
Те нямат толкова нужда от вещи, колкото вземат със себе си в отвъдното. Те не се боят толкова за земята си, колкото за земята на гробницата си.
И че думата „автохтонец” в никакъв случай не е обида ,а невероятно точно им пасва.
Ясна картина на древно автохтонно общество, но.. .дали е било така и при траките?

Тракийски автохтонизъм

Ако разгледаме изворите, те са предимно гръцки и рисуват траките като номади, номадски племена. Вярна ли е тази представа?
Категорично не. Подобно на египтяните траките са вдигали приживе обиталища за отвъдното.
Едва ли има друго обяснение за тракийските могили. Те са струпани на определена територия, както правят и египтяните, като обаче нерядко в тях няма погребение или само единични погребения, а останалите се извършват наоколо, в могилата.
Явен факт е обаче ,че това не е обикновен храм, иначе нямаше да строят стотици на една територия, явно има връзка с погребалната традиция – само в Казанлък има 100 могили, десетки има в Караново, Поморийско и прочие. Явно и че те не са непременно гробове, най – малкото защото освен че няма погребения, липсват и персонализации в тях.
Явно е обаче че те са вдигани от местни велможи приживе и целта им е била ясна: да гарантира безсмъртието на името и на душата на умрелите. Такъв храм се вдига за месеци, дори години. Невъзможно е това да става след смъртта на човека. Домовете на мъртвите са подготвяни приживе. Също и съкровищата, посвещенията и прочие.
За тази цел са разработвани и уникални даже за днешната бижутерия златни съдове, които отивали в земята ,заедно с мъртвия. Те са дар за обожествяването му. За древните египтяни златото е било плътта на боговете.
Смятате ли при това положение, че след като приживе е бил полаган толкова труд за мъртвите – зидат се големи могили, затрупват се с пръст, струпват се на определени места по територията на страната,  правят се пищни и богати погребения – то на траките им е било все едно къде ще бъдат погребани? Смятате ли, че те са били безпаметни бродяги и скитници?
Идеята е абсурдна, макар и за съжаление да имаме само косвени доказателства. Но пък твърде ясни.
Да продължим.
В могилата в Караново има ясна разлика между два типа коне: товарен и ездитен(боен). Принципно номадските нации хранят конете с паша. Те са издържливи, но зле развити, дребни и ниски в сравнение с останалите.
Създаването на породи коне изисква уседналост, тренировка и специализиран концентриран фураж, т.е. култура на земеделие, комбинирана с животновъдство.
Траките, които са имали и бойни товарни коне – в колесниците, са имали всичко това, както показва ясно селекцията на животните при тях.
Но защо да съдим по животните, след като можем да го направим и по самите траки?
Много малко се иска за да забележи човек, че дали ритуално, дали за консумация, траките са използвали масово вино. Ще подминем откритата при Татул първа тракийска лоза, но който и автор да хванем – Херодот, Ксенофонт и прочие, всичките говорят за пиршества и пиене.
И защо ни е да гледаме тях, след като находките ни – амфори, ритони, кани, след като картините, след като дори перогративите на Дионис са лози и вино. Траките са обичали виното и са били майстори лозари.
Хайде сега нов въпрос. Вие виждали ли сте народ, който не е привързан към земята си, да гледа лози?
Житото го сееш и жънеш . Пролетта сееш, есента жънеш и вече няма. Така е и с повечето култури.
Не и лозата обаче. Тя иска поливане, култивиране и познаване на сортовете, защото не от всяка става хубаво вино.
Лозите дават плод 2-3 години след засаждането, и това е днес, след дълго отбиране и облагородяване на сортовете. Освен това се ползват пестициди, торене, генно модифициране. Преди 3000 години може и да е било по – бавно, във всеки случай не е било по – бързо.  Лозите искат и поне задължително подрязване и подбор на терена.
След като са минали годините и лозите са дали плод, траките не се изхранват с грозде, а правят вино. Това показва добра ферментационна и консервировъчна култура, и … още поне година чакане, понякога и повече.
Т.е. те садят култура, която е доста благодарна – дава много плод, но изисква няколко поне години труд и наглеждане, както  и натрупани в годините назад знания, култивация и сортове. Тази култура има при тях място както в бита ,така и в култовете, т.е. тя е неделима от тях.
Към това добавяме селекцията на животни, и разбира се строителството на монументални „отвъдни жилища”.

Обидете ме на автохтонец

Автохтонци ли са или не? Номади ли са траките?
Мисля, че отговорът на въпроса е ясен.
Траките са прикрепени към земята, и приживе и след смъртта си,  и отлично я познават.
Те са автохтонци до мозъка на костите си.
Изоставят ли такива хора земята си? Просто ей така?  Как мислите?
А опитват ли да се върнат на нея?
А продават ли я?
Само ще припомня, че за траки и египтяни парите се появяват в късно време, под търговския и военен натиск на гърците.
Земята е майка, кърмилница, място, с което човекът е неразривно свързан. Той може да ходи по земята, но трябва да умре където се е родил.
Дали ще го откриете в тракийските надгробни храмове, или в легендата за върнатата от Египет вече мъртва Бастет, това е очевидната истина на древните ни предшественици.
Така че който ги обижда на автохтонци, обижда себе си. Сам се нарича невеж.


Тагове:   траки,   същност,


Гласувай:
39


Вълнообразно


1. анонимен - Докато употребявате понятия като ...
05.12.2010 19:32
Докато употребявате понятия като "автохтонизъм", "стели", "некрополи", "етноси" и прочие, в България ще продължават да се раждат и умират роби, чиито предци са се довлачили с коне от майново.
ГБ
цитирай
2. d3bep - :)
05.12.2010 19:41
Не схванах много добре идеята ви, колега или вие изобщо не схванахте моята....

Както и да е.
Блог бг е ужасно бъгава система.
Един час редактирам за да не е сив текста.
Наложи се сам да си изтрия цитатите.
В крайна сметка го вади целия болд.

И това е ВЪВ ВСЯКА СТАТИЯ. Немам вече сил ида се боря.

Пълна отврат и трагедия. Колеги, поне разрешете да качваме материалите си в PDF формат, щом WORD е толкова сложен програмен продукт! Ще си ги направя в ПДФ!

Сам да си съсипвам статиите и да губя толкоз време за публикуване колкото и за писане е некаква абсурдна работа...
цитирай
3. анонимен - Да си призная, вече много рядко чета ...
05.12.2010 19:53
Да си призная, вече много рядко чета статии, в които се употребяват гръцки думички, с които авторът се опитва да ме накара да се гордея (или да си спомня), че съм българин. Обикновено поглеждам заглавието и си оставам местен, който не иска да прочете колко автохтонен е.
ГБ
цитирай
4. d3bep - Да си призная, вече много рядко чета ...
05.12.2010 19:55
анонимен написа:
Да си призная, вече много рядко чета статии, в които се употребяват гръцки думички, с които авторът се опитва да ме накара да се гордея (или да си спомня), че съм българин. Обикновено поглеждам заглавието и си оставам местен, който не иска да прочете колко автохтонен е.
ГБ

И да не си признаете, очевидно е че не сте чел статията.
Като цял ов този случай културните хора спират да дават коментари, но сам си решете.
цитирай
5. анонимен - Вие въобще четете ли какво пиша или ...
05.12.2010 20:03
Вие въобще четете ли какво пиша или отговаряте заради самия отговор? Или, ако четете, правите ли усилия да го обмислите?
В заглавието Ви пише "автохтонизъм", цитирам, "Автохтонизмът - истинската същност на древните траки", оттам насетне защо въобще да чета?
ГБ
цитирай
6. karambol5 - Успокой се, Дзвер ! Който иска ще ...
05.12.2010 20:10
Успокой се , Дзвер !
Който иска ще те чете и сив ,въпреки ,че не е кеф !
Утре ще и обърн аповече внимание на статията ти ,защото сега аз нямам сили ,но знам ,че е изключително интересна . Както винаги впрочем !
Лека вечер :)
цитирай
7. karambol5 - Прочетох ! Прав си ! И Бастет го ...
05.12.2010 20:30
Прочетох !
Прав си ! И Бастет го доказва най- неоспоримо !
цитирай
8. lado - Здрасти, Дзвер! Удивително лог...
05.12.2010 21:00
Здрасти, Дзвер! Удивително логично ! Не мога да намеря контрааргументи. Не ,че това ми е целта, де.
@анонимен - статия, автор - това са чуждици, които употребявате, без да се срамувате. Интересно защо. А етимологията да думата "българин" случайно да поназнайватe каква е?
Поздра
цитирай
9. zelas - Хубава статия, Стефан и аргумента ...
05.12.2010 21:09
Хубава статия, Стефан и аргумента за отглеждането на лозете между уседнали народи няма как да се пребори. Железен е.
Доброто вино даже започва от седмата година на лозата, а знаем, че нашите предци са имали много гъсто и високо алкохолно вино, което са пили неразредено, за разлика от меките гръцки и ромейски китки.

А земята наистина ни влече, всеки Българин като поостарее и му дойде времето гледа да се прибере в родния си край.

ГБ, малко троснат звучи, но като се замисля май е прав. Трябва все по-малко да употребяваме чужди думи, за да запазим езика си единствен (вместо уникален).

Друго, което е крайно време да възприемем е да изоставим определението "Траки". Аз предлагам - Първите българи.

Поздрави
Пламен
цитирай
10. strannica - ...
05.12.2010 21:14
Значи съм си тракийка)) убедих се окончателно.
Около 20 години живях в чужбина...и винаги ме обхващаше ужас при мисълта, че може да умра и да ме заровят в онази земя. Знаех, че трябва да се върна! Който и да е на власт))) каквото и да става в държавата. Това е нещо сякаш на клетъчно ниво. Гени, с една дума)
Поздрав за поста! Както и за всички предишни!
цитирай
11. kleotemida - Поздравления за статията!
05.12.2010 22:12
Доводите ти са доволно правдоподобни!

А хич да не ти пука за болтването :)
И аз се опитах два-три пъти да го махна при мен, но не става и вече не го "забелязвам" :))
Ако не вкарваш текста през онова "прозорче", той не излиза болтван, но пък вкараш ли снимка, става "манджа с грозде" и оправянето отнема часове. Затова вече форматирам текста, както искам да излезе тук и дори оставям място за снимките, като съответните редове даже ги центрирам предварително, че после е голям зор. Прикачвам снимките (в предвидените редове) и пускам. А че е болтвано много важно :)))

Още веднъж поздрави!
цитирай
12. анонимен - Научете се да четете и да мислите, за ...
05.12.2010 22:27
Научете се да четете и да мислите, за да не се налага да обяснявам поотделно на всеки онова, което не е разбрал. Някъде да съм написал, че съм абсолютно против употребата на чуждици? Прочетете, помислете, ако не разбирате - питайте!
Ако дадете значението и произхода на думата "българин", лично ще Ви дам солидна парична награда (поне няма да се наложи да емигрирате, каквито намерения неведнъж сте заявявали в блог.бг, "българино") и ще Ви уредя професорска степен по история. А случайно да знаете какво означава думата "лалалджия"?
ГБ
цитирай
13. анонимен - Тракийски конник
05.12.2010 23:12
отдавна жадувах за такъв материал. чудесен е и като стил и като доказателествен материал ! макар и да разглежда само един малък детайл, той доказва неоспоримо тезата за автохонтността на народа населяващ днешната ни държава. много ми се иска някой да развитие темата за фолклора. това е също нещо, което не се променя от политически, културни, духовни и други промени. просто си го има и си е такъв. а ония, дето били дошли с конете през Дунава, всъщност какво са донесли. а дали, са идвали някакви въобще ? а и да са идвали, дали не са били само 2000 конници-разбойници ? кой ще ни спаси от гръцката манипулация на историята. истанбул турски град ли е, или това е древния Византион.... все важни въпроси. дано някой им отговори. аз знам отговора.
цитирай
14. d3bep - Научете се да четете и да мислите, за ...
05.12.2010 23:22
анонимен написа:
Научете се да четете и да мислите, за да не се налага да обяснявам поотделно на всеки онова, което не е разбрал. Някъде да съм написал, че съм абсолютно против употребата на чуждици? Прочетете, помислете, ако не разбирате - питайте!
Ако дадете значението и произхода на думата "българин", лично ще Ви дам солидна парична награда (поне няма да се наложи да емигрирате, каквито намерения неведнъж сте заявявали в блог.бг, "българино") и ще Ви уредя професорска степен по история. А случайно да знаете какво означава думата "лалалджия"?
ГБ

Колега , аз не знам по какъв начин да ви го кажа.
Ако сте дошъл тук за да блеснете с понятийната си обезпеченост, показвайки колко сме неграмотни, не ви е тук мястото.

Още по - малко и да обиждате!
Не ви знам кви пари, кви пачки и кви връзки във ВАК имате, но не ме впечатляват особено зннанията ви. Другото приемам като фукането на незнайният воин.
Това понятие - автохтонизма, точно вашите професори го наложиха.
Аз не доказвам произхода ,а същността му. Показвам ,че смисълът му е сбъркан и въобще не е пренебрежителен или обиден, пък вие ако имате по хубаво понятие на атлантски, моля да ни го споделите за да го ползваме.

И, само един въпрос:
Ак онякога, по някакъв начин се докаже,
че траките са ползвали "гръцкия език" преди гърците, и гръцката легенда, че братът на Орфей - Лин им е дал писмеността, или че дошлият от остров Самотраки Кадъм им е дал писмеността - и двете към един и същи народец водят - е вярна:

Въпрос: Какво се случва тогаз с куцата ви теория?

Поздрави!
цитирай
15. анонимен - Даола - Това е истината за траките!
05.12.2010 23:38
Това е истината за траките - те са автохтонно население в един голям регион, в част от който днес живеем ние.
На когото не харесва научния термин да си го мисли по-просто - траките са коренното население по нашите земи - това е !
От десетина години го споделям с приятели чужденци-историци и въпреки, че не мога да приведа много научни аргументи / не че няма такива / те се съгласяват с мен.
цитирай
16. d3bep - много ми се иска някой да развитие ...
05.12.2010 23:40
анонимен написа:
много ми се иска някой да развитие темата за фолклора. това е също нещо, което не се променя от политически, културни, духовни и други промени.

Това е част от нещата ,за които работя колега.
Нашият фолклор е учудващо древен, а който иска да го отхвърля или да го намира за непривичен, чужд или какъвто и да е.
Истината е, че какъвто и "етнос: да се наречем, фолклорът при нас е съхранен учудващо чист и учудващо стар.

Това, коеот писах за нестинарството,, е само парченце от пъзела!
Поздрави!
цитирай
17. d3bep - Това е истината за траките - те са ...
05.12.2010 23:42
анонимен написа:
Това е истината за траките - те са автохтонно население в един голям регион, в част от който днес живеем ние.
На когото не харесва научния термин да си го мисли по-просто - траките са коренното население по нашите земи - това е !
От десетина години го споделям с приятели чужденци-историци и въпреки, че не мога да приведа много научни аргументи / не че няма такива / те се съгласяват с мен.

Така е колега.
Лично аз има мнадеждата ,че скоро вместо да се сгласяват, ще се усетят и да г оразвиват.

Поздрави!
цитирай
18. анонимен - Така е
05.12.2010 23:44
траките са свързани със земята и богинята майка! Само враговете им твърдят че са номади!
цитирай
19. анонимен - И, само един въпрос: Ак оняк...
06.12.2010 00:29
d3bep написа:

И, само един въпрос:
Ак онякога, по някакъв начин се докаже,
че траките са ползвали "гръцкия език" преди гърците, и гръцката легенда, че братът на Орфей - Лин им е дал писмеността, или че дошлият от остров Самотраки Кадъм им е дал писмеността - и двете към един и същи народец водят - е вярна:

Въпрос: Какво се случва тогаз с куцата ви теория?

Поздрави!

Ако някога по някакъв начин се докаже, че траките са използвали гръцки език, и като имаме предвид, че езикът е най-консервативната и непроменяща се даденост в едно общество, и още, че оставен сам на себе си, без външни влияния, неизбежно се връща към корените си, сещате ли се какво се случва с всички "автохтонни" теории?

Останалите Ви недомислици предпочитам да не коментирам, просто защото съм гнуслив спрямо мозъчни диарии, изнесени публично. Впрочем, коментарът, който цитирате, не беше отправен към Вас, но с ангажирането си по него за пореден път доказахте, че някъде по веригата четене-размисъл-решение нещо Ви се губи.

Със здраве и Ви желая успехи - на Вас и на всичките Ви съмишленици - в автохтонизма тип "каца мед с лъжица картан"!

ГБ
цитирай
20. анонимен - От ВНМ
06.12.2010 00:38
Поздрави г-н D3bep ! Искам да посоча ,че проблемите пред развитието на българската история се създават от тези, на които държавата плаща от бюджета. Излиза така, че с нашите пари БАН е монополизирала фиксирани идеологочески доктрини за нашият произход и от освобождението до сега сме подложени на културен геноцид. Призовам приятелите на истината, дори да не са съгласни с някои тези, да подкрепяме всички опити за промяна на статуктвото. Разглеждайки Българската история от гледна точка на европейските учени,човек неминуемо ги признава за по-изявени българофили от нашите родни.
За БАН вижте този пример:http://www.livenews.bg/bulgaria/story/1170339522-Arheolozi_otkriha_visokomerie_u_shefovete_na_BAN.html
С Уважение!
цитирай
21. lado - Дзвер, искам да ти споделя за един ...
06.12.2010 00:52
Дзвер, искам да ти споделя за един интересен факт от битието ми на антиквар. Попадна ми един сет за вино - крюет сет, със сребърни табелка за вида на виното.
Маркировката показваше 1720 - 1740, Англия, а името на виното беше "Унгер" - "Unger" . Срещнах обаче това име като сорт грозде по нашите земи, използвано в древността. Беше някакъв речник със старобългарски думи, публикуван в нета, а сега вече не мога да го открия. Срещнах такава фамилия в Австрия - носеше я професор, който даде име на сорт с името ....Унгер!!! (нека близкото звучене с това на Унгария да не се спекулира - самоназванието им е "Модяр".
Пак поздрави!
цитирай
22. анонимен - Ама разбира се, че сме автохтонни. ...
06.12.2010 01:10
Ама разбира се,че сме автохтонни.Всеки си е правил по Х тона вино без акциз и авто според вкуса,затова и са се събирали и всеки да почерпи,а гърците гледали опулени,та те и затова не са се решили понататък да отидат,кой яко ще ги черпи.Отначало мислели да купуват и да търгуват,ама ние я да не сме луди,няма таквоз нещо,това за нас не било занаят няма душа,пък и не сме били боси по тез въпроси та викаме-я се наведи да чуеш бре как шуми,кипи,шурти как да го продам после от на съседа ли да пия,срам.
цитирай
23. balkanec - Чудесна статия
06.12.2010 01:20
Интересно ми е да те чета Дзвер.

Номади се въртят само из главите на днешни пишман-историци.

...

РЕДАКЦИЯТА НА ТЕКСТА:
Преди да публикуваш статията - прекарваш целия текст през нотпад.
Излиза в нормален вид.

За съжаление и аз си играя, когато взимам цитати от други места в мрежата - да копирам всичко първо в нотпад - и тогава тук.
Но поне не ми се разчанчват постовете.
цитирай
24. анонимен - ХРИСТОС ТЕОФИЛОС
06.12.2010 05:21
НИКОГА НЯМА ДА ОКРАДЕТЕ ТРАКИА ОТ ЕЛЛАДА..ТРАКИТЕ БЯХА ЕЛЛИНЕС (ГЪРЦИ на вулгарика глосса)..ЩОМ ВИЕ ХОНДРОКЕФАЛИ ВУЛГАРИ, ТОЛКОВА МНОГО ИСКАТЕ ДА СТЕ ТРАКИОТЕС..ТРЯБВА ВЕДНАГА ДА ИЗГОРИТЕ ВУЛГАРОСКИЯ СИ ПАСПОРТ И ДА КАНДИДАТСТВАТЕ ЗА ЕЛЛИНИКО ДИАВАТИРИО..КАТО ДОКАЖЕТЕ ЧЕ СТЕ ЕЛЛИНЕС..А ВИЕ ЩЕ КАЖЕТЕ ПРОСТО ЧЕ СТЕ НАСЛЕДНИЦИ НА ТРАКИОТЕС ГЕНОС,,,И ВТОРО УСЛОВИЕ - ДА ПЛАЩАТЕ ДАНЪЦИ НА ЕЛЛАДА И НА ОБЩИНИТЕ КОИТО СЛЕДОВАТЕЛНО ЩЕ ВЛЯЗАТ В ЕЛЛИНИКА АДМИНИСТРАТИА==т.е. ЩЕ ЗАКРИЕМ ТАЗИ ВОНЛИВА КРАДЛИВА ЦИГАНСКА КОЧИНА ВУЛГАРИА НЕВЪЗВРАТИМО....И ТРЕТО УСЛОВИЕ.... ДА НАУЧИТЕ ЗА ОТРИЦАТЕЛНО КРАТКО ВРЕМЕ ВАШИАТ ЗАБРАВЕН ОТ СЛАВО-ТУРСКА ПРОПАГАНДА- МАИЧИН ЕЗИК - ЕЛЛИНИКА ГЛОССА.. ДА ПЕЕТЕ ХИМНА НА ЕЛЛАДА ВСЕКИ ДЕН И ДА ЦЕЛУВАТЕ ЗНАМЕТО-ФЛАГА НА ЕЛЛАДА ВСЕКИ ДЕН......
ОТНОВО ЩЕ ИМА ЕНОСИС НА ПАН-ЕЛЛИНИКЕ ЕТНОС..след цели 2330 години (и хрониа тис Мегалос Александру Василиу ЕНОПИОС - ОБЕДИНИТЕЛЯТ (на повечето еллинике генне = PAN HELLENIC ETHNOS!!!)
цитирай
25. d3bep - Дзвер, искам да ти споделя за един ...
06.12.2010 07:56
lado написа:
Дзвер, искам да ти споделя за един интересен факт от битието ми на антиквар. Попадна ми един сет за вино - крюет сет, със сребърни табелка за вида на виното.
Маркировката показваше 1720 - 1740, Англия, а името на виното беше "Унгер" - "Unger" . Срещнах обаче това име като сорт грозде по нашите земи, използвано в древността. Беше някакъв речник със старобългарски думи, публикуван в нета, а сега вече не мога да го открия. Срещнах такава фамилия в Австрия - носеше я професор, който даде име на сорт с името ....Унгер!!! (нека близкото звучене с това на Унгария да не се спекулира - самоназванието им е "Модяр".
Пак поздрави!

ПОпадението ти е интересно, но само по себе си не е напълно странно, Ладо.
Няма никаква пречка бащите на внопоризводството да са кръстили някой сорт, името на който да се ползва и днес...
цитирай
26. d3bep - Ама разбира се, че сме автохтонни. ...
06.12.2010 07:58
анонимен написа:
Ама разбира се,че сме автохтонни.Всеки си е правил по Х тона вино без акциз и авто според вкуса,затова и са се събирали и всеки да почерпи,а гърците гледали опулени,та те и затова не са се решили понататък да отидат,кой яко ще ги черпи.Отначало мислели да купуват и да търгуват,ама ние я да не сме луди,няма таквоз нещо,това за нас не било занаят няма душа,пък и не сме били боси по тез въпроси та викаме-я се наведи да чуеш бре как шуми,кипи,шурти как да го продам после от на съседа ли да пия,срам.

Колега, не ви знам кой сте, но официално минавате към групата на колегата ГБ.

Моля ако нямате какво да кажете да не се хабите с глупости, защото ако са много "духовити" може да се окажат и издухани от вятъра.
цитирай
27. d3bep - Интересно ми е да те чета Дзвер. Н...
06.12.2010 07:59
balkanec написа:
Интересно ми е да те чета Дзвер.

Номади се въртят само из главите на днешни пишман-историци.

...

РЕДАКЦИЯТА НА ТЕКСТА:
Преди да публикуваш статията - прекарваш целия текст през нотпад.
Излиза в нормален вид.

За съжаление и аз си играя, когато взимам цитати от други места в мрежата - да копирам всичко първо в нотпад - и тогава тук.
Но поне не ми се разчанчват постовете.

Благодаря, Балканец.

За редакцията на текста през нотпад знам.
Лошото е, че текстът м иимаше цитати под линия.... Които вече няма.
цитирай
28. анонимен - хората са историци как да разберат ...
06.12.2010 08:03
хората са историци как да разберат връзката със земята?Дай им монети!
цитирай
29. анонимен - Отричането е признак за скриване на истината
06.12.2010 10:04
Автохтонци, с вашите крайности, че съвременните Българи са наследници само на Траките, отричайки Аспаруховото преселение на Българи от Велика България, изпадате в крайноста на Тюркската хипотеза за произхода на Българите. Никой не отрича, че Траките са част от Българите, но не и цялото. Отричането на Българския дял от Кубратова България, означава отричане от Първия Български Кан Авитохол; а още по-далече, отричане от най-добрия календар, сътворен от Българите, още когато са били в Средна Азия; отричане от Китайските летописи, че част от Хунорската империя, нейното Югозападно крило са били Българите; отричане на преселение на Българи в Кавказ, съгласно древната Армнска история; отричане от Волжка България; отричане че столица на Велика България и Федерацията е бил Киев; отричане от това, че Руските Велики князе и царе до Фьодор - бащата на Петър Първи са носили кръвта на Бат Баян - братът на Аспарух - нещо което дори съвременната Руска история потвърждава, че Рюриковичите са от Български произход; отричане на факта, че до 9-ти век, Киевска Рус се е наричала Оногурска България; отричане на факта, че съгласно древните историци Хазарите са Българско племе и са говорили Български език, попаднало за 270 години под Юдейско робство; отричане на наименованието на Волга, че произхожда от Болга. Вашето капсулиране на историята на Българите, че произхождат изключително от Траките си е опит за удар на истинската Българщина. Така както Тюрската хипотеза отпадна, така и Вашата радикалноТракийска ще отпадне. Най-после, вашата хипотеза противоречи на периодиката в Глобалните изменения на Земната природа и релеф, подчинени на Глобалните Геокатастрофи, подчинени на изместването на местоположенията на Екватора и Полюсите. В тоя свят, всичко тече, всичко се променя. Танев
цитирай
30. get - Фолклора може би да ... !
06.12.2010 10:29
... но не толкова, като устно творчество (песенно и приказно) а като обредност ! - Това да !
d3bep написа:
анонимен написа:
много ми се иска някой да развитие темата за фолклора. това е също нещо, което не се променя от политически, културни, духовни и други промени.

Това е част от нещата ,за които работя колега.
Нашият фолклор е учудващо древен, а който иска да го отхвърля или да го намира за непривичен, чужд или какъвто и да е.
Истината е, че какъвто и "етнос: да се наречем, фолклорът при нас е съхранен учудващо чист и учудващо стар.

Това, коеот писах за нестинарството,, е само парченце от пъзела!
Поздрави!


Също така и в погребалната обредност и тази: http://www.vesti.bg/?tid=20&oid=12300&galid=30242 ;
http://www.nicopolisadnestum.eu/garmen/09.JPG

Също, религиозната обредност и иконография(последното не го вкарвайте в ограничителното му звучене за християнството)!!

С уважение !
цитирай
31. анонимен - Чудесно!
06.12.2010 11:51
Чудесно!
цитирай
32. анонимен - неук
06.12.2010 12:59
какво в крайна сметка означава автохонен
че не разбрах за аборигени ли става въпрос за коренно население или за нещо съвсем различно
цитирай
33. анонимен - неук
06.12.2010 13:03
това автохтонен, що ще рече,че става дума за коренното население ли
цитирай
34. анонимен - Неведнъж съм заявавал, че гръцкото племе е крадливо племе
06.12.2010 13:11
И доста неграмотно. В рамките на шегата, бих могъл да разкажа доста забавни исторически анекдоти.Примирно, защо Египет се нарича Египет и кой е "кръстникът" му. Бащата на историята - Херодот.Така става, като знаеш само своя си език и не гледат какви записки публикуваш.:-))) Во общи линии, египетските жреци разбрали, че има един грък, който бил що годе грамотен и поназнайвал чужди езици. Покани ли го на гости. Попитал Херодот, как се казва страната, където гостува. Ха ка Пта му казали. Земята/страната на бог Пта/. Ха сега де... "ХА" знаел какво е . "ОЙ" на гръцки.Но с "КА" и "ПТА" не се справил, завалията. Записал в тефтерчето си "Ой Ка Пта". И през вековете ОйКаПта се трансформирало в Египет. От тогава не пускат гърци да записват в тефтерчетата си, без да ги проверяват за правописни и стилови грешки.
цитирай
35. d3bep - НИКОГА НЯМА ДА ОКРАДЕТЕ ТРАКИА ОТ ...
06.12.2010 13:44
анонимен написа:
НИКОГА НЯМА ДА ОКРАДЕТЕ ТРАКИА ОТ ЕЛЛАДА..ТРАКИТЕ БЯХА ЕЛЛИНЕС (ГЪРЦИ на вулгарика глосса)..ЩОМ ВИЕ ХОНДРОКЕФАЛИ ВУЛГАРИ, ТОЛКОВА МНОГО ИСКАТЕ ДА СТЕ ТРАКИОТЕС..ТРЯБВА ВЕДНАГА ДА ИЗГОРИТЕ ВУЛГАРОСКИЯ СИ ПАСПОРТ И ДА КАНДИДАТСТВАТЕ ЗА ЕЛЛИНИКО ДИАВАТИРИО..КАТО ДОКАЖЕТЕ ЧЕ СТЕ ЕЛЛИНЕС..А ВИЕ ЩЕ КАЖЕТЕ ПРОСТО ЧЕ СТЕ НАСЛЕДНИЦИ НА ТРАКИОТЕС ГЕНОС,,,И ВТОРО УСЛОВИЕ - ДА ПЛАЩАТЕ ДАНЪЦИ НА ЕЛЛАДА И НА ОБЩИНИТЕ КОИТО СЛЕДОВАТЕЛНО ЩЕ ВЛЯЗАТ В ЕЛЛИНИКА АДМИНИСТРАТИА==т.е. ЩЕ ЗАКРИЕМ ТАЗИ ВОНЛИВА КРАДЛИВА ЦИГАНСКА КОЧИНА ВУЛГАРИА НЕВЪЗВРАТИМО....И ТРЕТО УСЛОВИЕ.... ДА НАУЧИТЕ ЗА ОТРИЦАТЕЛНО КРАТКО ВРЕМЕ ВАШИАТ ЗАБРАВЕН ОТ СЛАВО-ТУРСКА ПРОПАГАНДА- МАИЧИН ЕЗИК - ЕЛЛИНИКА ГЛОССА.. ДА ПЕЕТЕ ХИМНА НА ЕЛЛАДА ВСЕКИ ДЕН И ДА ЦЕЛУВАТЕ ЗНАМЕТО-ФЛАГА НА ЕЛЛАДА ВСЕКИ ДЕН......
ОТНОВО ЩЕ ИМА ЕНОСИС НА ПАН-ЕЛЛИНИКЕ ЕТНОС..след цели 2330 години (и хрониа тис Мегалос Александру Василиу ЕНОПИОС - ОБЕДИНИТЕЛЯТ (на повечето еллинике генне = PAN HELLENIC ETHNOS!!!)

Аде ве колега ! Още ли в тоя блог пишеш!
Що не участваш в масовите безредици в Атина?
цитирай
36. d3bep - още по-далече, отричане от най-...
06.12.2010 13:48
анонимен написа:
още по-далече, отричане от най-добрия календар, сътворен от Българите, още когато са били в Средна Азия; Танев

Колега танев,
Нищ о не отричаме ,добираме се до истината, коят оявно не ви отърва,
Аз не само че не отричам календара, н одори го градя, е ако ис мислите че е хунско изонретение аз имам далеч по велики изобретатели от хуните.
Като цяло:
Повечето от нещата които изредихте ги отричаме само условно или дори не ги отричаме.
Не ни вменявайте ваши заключения.

Не съм виновен аз, че хипотезите, които защитавате, са куци, та сакати.
Поздрави!
цитирай
37. get - Та кой го отрича това ?!!
06.12.2010 13:49
Кой твърди че, траки ерго скити не са една и съща общност !
анонимен написа:
Автохтонци, с вашите крайности, че съвременните Българи са наследници само на Траките, отричайки Аспаруховото преселение на Българи от Велика България, изпадате в крайноста на Тюркската хипотеза за произхода на Българите. Никой не отрича, че Траките са част от Българите, но не и цялото. Отричането на Българския дял от Кубратова България, означава отричане от Първия Български Кан Авитохол; а още по-далече, отричане от най-добрия календар, сътворен от Българите, още когато са били в Средна Азия; отричане от Китайските летописи, че част от Хунорската империя, нейното Югозападно крило са били Българите; отричане на преселение на Българи в Кавказ, съгласно древната Армнска история; отричане от Волжка България; отричане че столица на Велика България и Федерацията е бил Киев; отричане от това, че Руските Велики князе и царе до Фьодор - бащата на Петър Първи са носили кръвта на Бат Баян - братът на Аспарух - нещо което дори съвременната Руска история потвърждава, че Рюриковичите са от Български произход; отричане на факта, че до 9-ти век, Киевска Рус се е наричала Оногурска България; отричане на факта, че съгласно древните историци Хазарите са Българско племе и са говорили Български език, попаднало за 270 години под Юдейско робство; отричане на наименованието на Волга, че произхожда от Болга. Вашето капсулиране на историята на Българите, че произхождат изключително от Траките си е опит за удар на истинската Българщина. Така както Тюрската хипотеза отпадна, така и Вашата радикалноТракийска ще отпадне. ... периодиката в Глобалните изменения на Земната природа и релеф, подчинени на Глобалните Геокатастрофи, ...изместването на местоположенията на Екватора и Полюсите. В тоя свят, всичко тече, всичко се променя. Танев

Кой отрича, че те са носители на цивилизация в далечни региони !
Просто на причерномориетобалканите от време оно си има едно ядро и такова то е до днес !

С уважение !
цитирай
38. d3bep - . . . но не толкова, като устно тво...
06.12.2010 13:50
get написа:
... но не толкова, като устно творчество (песенно и приказно) а като обредност ! - Това да !
d3bep написа:
анонимен написа:
много ми се иска някой да развитие темата за фолклора. това е също нещо, което не се променя от политически, културни, духовни и други промени.

Това е част от нещата ,за които работя колега.
Нашият фолклор е учудващо древен, а който иска да го отхвърля или да го намира за непривичен, чужд или какъвто и да е.
Истината е, че какъвто и "етнос: да се наречем, фолклорът при нас е съхранен учудващо чист и учудващо стар.

Това, коеот писах за нестинарството,, е само парченце от пъзела!
Поздрави!


Също така и в погребалната обредност и тази: http://www.vesti.bg/?tid=20&oid=12300&galid=30242 ;
http://www.nicopolisadnestum.eu/garmen/09.JPG

Също, религиозната обредност и иконография(последното не го вкарвайте в ограничителното му звучене за християнството)!!

С уважение !

Именно, Гет.
Лошото е, че не за всеки обичай имаме следи, но истината е че за много следите вече се намират...
цитирай
39. d3bep - това автохтонен, що ще рече, че с...
06.12.2010 13:52
анонимен написа:
това автохтонен, що ще рече,че става дума за коренното население ли

Да, буквалният превод на понятието е нещо като "самопроизлязъл".
Някои великолепни наши учЬони го използват обаче за да обозначат с понятието теорията за произхода ни от местното население.
Като използват понятието подигравателно или поне пренебрежително.

Е, тая статия е посветена на това, че се подиграват със себе си.
цитирай
40. d3bep - И доста неграмотно. В рамките на ...
06.12.2010 13:58
katana написа:
И доста неграмотно. В рамките на шегата, бих могъл да разкажа доста забавни исторически анекдоти.Примирно, защо Египет се нарича Египет и кой е "кръстникът" му. Бащата на историята - Херодот.Така става, като знаеш само своя си език и не гледат какви записки публикуваш.:-))) Во общи линии, египетските жреци разбрали, че има един грък, който бил що годе грамотен и поназнайвал чужди езици. Покани ли го на гости. Попитал Херодот, как се казва страната, където гостува. Ха ка Пта му казали. Земята/страната на бог Пта/. Ха сега де... "ХА" знаел какво е . "ОЙ" на гръцки.Но с "КА" и "ПТА" не се справил, завалията. Записал в тефтерчето си "Ой Ка Пта". И през вековете ОйКаПта се трансформирало в Египет. От тогава не пускат гърци да записват в тефтерчетата си, без да ги проверяват за правописни и стилови грешки.

Да, това е горе долу ...
Името Египет е лош гръцки прочит на името на един от градовете - Мемфис, временна столица, преовдът на името означава "Дворец на душата на Птах".

Оригиналното име на египетсакта държава всъщност е Кхем или Кхемет. Но сме възприели гръцкото. Защо ли?

Поздрави на любителите на египтологията :)

цитирай
41. d3bep - Кой твърди че, траки ерго скити не са ...
06.12.2010 14:04
get написа:
Кой твърди че, траки ерго скити не са една и съща общност !

Гетски, опасявам се че не си схванал проблема, приятелю.
Той не е това проблема.
Проблема са хуните, авитохол, бат баян и други батета.
Нема да се задоволи колегата с това да признае скитите за рода, той си е харесал племе, ама ай да видим, дано да греша...
цитирай
42. анонимен - - nikolay
06.12.2010 14:51
Очевидно траките са по-близки по разбиране до духовните нации от древността, отколкото до гърците и римляните!
цитирай
43. d3bep - Очевидно траките са по-близки по ...
06.12.2010 14:55
анонимен написа:
Очевидно траките са по-близки по разбиране до духовните нации от древността, отколкото до гърците и римляните!

Честит празник , колега, честито на всички Николаевци и Николинки, както и на гражданите на град Бургас!

Да, точно това е идеята.
Траките са древна духовна нация, съразмерима с египтяните и шумер и много подобна на тях.
В древността всички "нации" си приличат.
Дори за траките мога да кажа, че те в очите ми все по малко заприличват на нация и повече на жреческа общност, спазваща единни принципи, която си именува "паството". Даже и царет е им от късно врме са жреци, а жреците - управници не подлежат на съмнение!

Но като цяло тази статия , още повече без цитатите, не показва твърде явн отая връзка :)
Това е само една хапка, колега... Показваща посоката на движение.
ДОказателствата за връзката са страшно много.
И много може да се извлече от тая връзка.
Н озатова - по - нататък...
Засега - това :)

Поздрави!
цитирай
44. mglishev - Дзвер, Дзвер...
06.12.2010 17:50
Траките могат да бъдат или да не бъдат "автохтонни", тоест произлезли от страната си.

"Автохтонисти", тоест привърженици на идеята, че и българите произлизаме от същата земя, сте вие, дето смятате, че траки = българи.

"Автохтонци" вече е пренебрежителната дума, с която ви наричаме, когато не споделяме възгледите ви. Не е толкова трудно да се схване разликата.

Обикновено автохтонисти са хора от т. нар. техническа интелигенция, сиреч такива, които са далеч от историята, археологията, езикознанието и етнологията.

Обикновено пък "миграционисти", тоест такива, които не смятаме българите за траки, сме все историци, археолози, филолози и етнолози. Което само по себе си говори за качеството на двете течения.

Аз, разбира се, съм миграционист. Не смятам българите за траки.

Спорът между автохтонистите и миграционистите не е толкова относно траките, колкото относно българите - дали българите могат или не могат да минат за траки.
цитирай
45. raders - Едва ли някой би седнал да спори по ...
06.12.2010 17:51
Едва ли някой би седнал да спори по този повод. Логиката е абсолютна.
цитирай
46. d3bep - Траките могат да бъдат или да не б...
06.12.2010 18:06
mglishev написа:
Траките могат да бъдат или да не бъдат "автохтонни", тоест произлезли от страната си.

"Автохтонисти", тоест привърженици на идеята, че и българите произлизаме от същата земя, сте вие, дето смятате, че траки = българи.

"Автохтонци" вече е пренебрежителната дума, с която ви наричаме, когато не споделяме възгледите ви. Не е толкова трудно да се схване разликата.

Обикновено автохтонисти са хора от т. нар. техническа интелигенция, сиреч такива, които са далеч от историята, археологията, езикознанието и етнологията.

Обикновено пък "миграционисти", тоест такива, които не смятаме българите за траки, сме все историци, археолози, филолози и етнолози. Което само по себе си говори за качеството на двете течения.

Аз, разбира се, съм миграционист. Не смятам българите за траки.

Спорът между автохтонистите и миграционистите не е толкова относно траките, колкото относно българите - дали българите могат или не могат да минат за траки.

Благодаря за пояснението на твоята визия по въпроса :)
Все пак, при мен тази статия не пада от марс и е в контекста на цялостната изказвана дотук позиция.

Иначе за това ти кого как наричаш, сигурно си прав.
Но за това, кои са учените, къде са и какви са... Ще видим :) Времето ще покаже.

Поздрави!
цитирай
47. mglishev - Не бе, не е само до мене,
06.12.2010 18:29
питай някой филолог за окончанията и ще видиш, че тези "автохтонен", "автохтонист" и "автохтонец" са си със смислови различия.

Вече отделен въпрос е дали наистина траките сами по себе си са автохтонен народ на Балканите (и какво е автохтонният народ по принцип). Между другото, Тукидид нарича атиняните "автохтонни", за разлика от населението на останалата част от Гърция. та оттам идва думата в научна употреба. Инак преди него, мисля, някой от митологичните източници нарича воините, израснали от зъбите на дракона в Колхида "автохтонни", тоест именно "изникнали от земята".

Вероятно в най-точния смисъл на думата "автохтонен" народ е била първата популация на Homo sapiens sapiens, произлязла от по-стари хоминидни видове. Доколкото знам, това трябва да е станало преди около 100 000 г. (или по-малко) в субсахарска Африка.

Ако искаш, пусни една хронология на балканските населения от - да кажем - 10 000 г. пр. Хр. до наши дни от гледна точка на автохтонната хипотеза.
И аз ще направя същото от гледна точка на миграционната теория, по-точно на тюрко-алтайската за произхода на българите. Можем да разменим линкове и хората да четат и да сравняват.
цитирай
48. d3bep - :)
06.12.2010 18:37
Добре, пак блесна с окончанията.
Не съм разгледал всички потенциални окончания на понятието в тезата, прав си :) Автхтонци, автохтонисти.. .Автохтунгери.
Но не е и нужно.

А това, че сам си се припознал сред групата от последното изречение, говори, че имаш съвест :)
Не виждам какво можеш да ми докажеш и с какви линкове :) Въобще не ти разбирам смисълът на идеята и упражнението. Че можеш да цитираш някой автор ли? Сигурно можеш. И аз мога.

Идеята е, приятелю, да осъзнаетече предците ви на тая земя са имали връзка със земята, която НЕ РАЗБИРАТЕ. Имам предвид и теб.
И затова ви идват глупавите идеи да търчите на хималаите.

След каот ви доказах ясно , че много си се "елинизирал" в псевдоисторическите изводи и че светът НЕ Е бил празно място, а съществуват голем държави и движението на твоите орди селяни няма как да остава нерегистрирано и непресичащо граници, сега ти доказвам и че един от най - многобройните народи на света има буквално ДУХОВНА ВРЪЗКА със земята ,върху която живее.

Осъзнаваш ли го, или искаш да продължим да си говорим за пълният и непълният член?
Поздрави!
цитирай
49. mglishev - Е, това е то.
06.12.2010 18:50
Толкова ти е въображението.
Айде, отивам да плюскам шарани.
цитирай
50. d3bep - Толкова ти е въображението. Айде, ...
06.12.2010 18:54
mglishev написа:
Толкова ти е въображението.
Айде, отивам да плюскам шарани.

Честит никулден :) Да ти е сладко :)
Аре, няма да добавям.
Весел празник на всички :)
цитирай
51. zelas - Стефане, не му обръщай внимание на ...
06.12.2010 18:55
Стефане, не му обръщай внимание на Манолчо. Той момчето си е anal-retentive - има склоносста да изпада в баналност, за да компенсира собствената си несъстоятелност.

Аргументите ти са железни и сега се чуства безпомощен, като настъпана змия, която е притисната и пак се опитва да хапе.

Този дуел дето ти предлага е капан - внимавай! Ти си знаеш!
цитирай
52. d3bep - Стефане, не му обръщай внимание на ...
06.12.2010 19:01
zelas написа:
Стефане, не му обръщай внимание на Манолчо. Той момчето си е anal-retentive - има склоносста да изпада в баналност, за да компенсира собствената си несъстоятелност.

Аргументите ти са железни и сега се чуства безпомощен, като настъпана змия, която е притисната и пак се опитва да хапе.

Този дуел дето ти предлага е капан - внимавай! Ти си знаеш!

Благодаря за подкрепата :)
Знаеш ,че го знаем отдавна....

Не е капан, просто човекът плаче за внимание. Преди в неговият форум и на Спароток м исе струваше че просто и само се заяжда и създава вражди и кавги...
ТОй че го прави, прави го, но според мен очевидно причината е - нимание... Като малките деца. Ако не ми обръщат внимание, мога ли сега да обърна тая купа....

Каот му доскучее и влиза някъде да обръща купите...

Както и да е.... От войни файда няма... Като е решил да спори, да спори. Като е решил да яде шарани, да яде, и така :)
цитирай
53. zelas - Че е за внимание е, то е ясно - с тази ...
06.12.2010 19:07
Че е за внимание е, то е ясно - с тази блудкава поезия, кой ще го забележи?!

Обаче, не е само един човек за името mglishev и ще те притиснат с порой от небивалици, които хората няма да могат да асимилират и ще приемат че те/той са по знаещите.
цитирай
54. raders - Не спорете занищо! Истината е, че ...
06.12.2010 20:03
Не спорете занищо! Истината е, че всички, които са минали през региона са си оставили семето, а най-вече простотията и коментарите тук го доказват убедително.
цитирай
55. d3bep - Обаче, не е само един човек за ...
06.12.2010 20:28
zelas написа:


Обаче, не е само един човек за името mglishev и ще те притиснат с порой от небивалици, които хората няма да могат да асимилират и ще приемат че те/той са по знаещите.

Хм....
Това става някаква мода в блог.бг.
Все едно :) Който иска, да се крие зад каквото иска.
Просот беше добре д знам ,с таквиа хора избягвам да си пиша лични - то личните не съществуват в тоя случай, и избягвам да им се връзвам - че не знам на кой да се вържа :)

Поздрави ,Зелас и благодаря!
цитирай
56. d3bep - Не спорете занищо! Истината е, че ...
06.12.2010 20:30
raders написа:
Не спорете занищо! Истината е, че всички, които са минали през региона са си оставили семето, а най-вече простотията и коментарите тук го доказват убедително.

:)
Грубо изказване, колега. Обаче подозирам че колегата с произход "от чужбина" ше е много доволен това да се отнася за него :)

Поздрави!
цитирай
57. chitatel7 - налапахте ли се
06.12.2010 22:47
mglishev написа:
Толкова ти е въображението.
Айде, отивам да плюскам шарани.

ей, друже, я по-споко в чуждите блогове - що ги четеш като винаги си на контра?
Малко повечко уважение към чуждия труд и вникване трябва!!!
Поздрави,
цитирай
58. saradiva - !!!
07.12.2010 10:21
Дзверчо, поздравления!

Аз лично не съм привърженик на тоя ТЕРМИН "автохтонизъм" и всичките му варианти.
Първо - има поне "сто" теории за автохтонната теория.
/Ето тук интересно представяне на „кашата” - http://forum.abv.bg/index.php?showtopic=98632&st=0&start=0/
Второ - прАфесорите ни са придали на този термин толкова негативно звучене, че като го лепнат на нечие твърдение, значи... вече е излишно някой мислещ човек да се занимава с него.
Трето - това вковава нечая теза, в някаква измислена рамка и пречи за нейното адекватно възприемане.
НО
Вярно е според мен твърдението, че, за да се разбере истинската история на местните популации на Балканите, трябва да се изхвърлят всякакви измислици, стъкмистики и подчертани манипулации, за пришълци от незнайни азиатски пущинаци, или пък за величави номади/?!/, дето взели, че уседнали след скитане от Орион до тук, тангри-мангри, шегори, легенди и прочее...
В този смисъл подходът към представяне на истинската История на предците ни трябва да започне именно от твърдението: ЧАСТ ОТ ПОПУЛАЦИИТЕ, НАРИЧАНИ "ТРАКИ", СА НАРЕЧЕНИ "БЪЛГАРИ". Следва - изясняване на произхода и значението на названието "българи" и периодът, в който названието става ЕТНОНИМ. Което вече е въпрос и на самонаричане, на идентитет при нашите предци.
А идентитетът е следствие на много обстоятелства - социално-икономически, политически, религиозни и пр. промени. Промяната в бита, води до промяна на мисленето /битие-съзнание/, промяна на себеопределянето... Названията се дават или спират да се употребяват... Т.е. изчезват или се появяват именно те, А НЕ НАРОДИТЕ... Пришълци, претопяванки и прочее глупости са част от големите лъжи, а не от истинската история...
"Част от траките са наречени българи" е категорично различно от "траките са българи".
Но прАфесорите наричат и двете твърдения "смешно автохтонство".
А това СА различни твърдения.
Осъзнаването на разликата между тях е вече осъзнаване на ПРОЦЕСИТЕ в историята на народите...

Пък в нашата приказна, изпълнена с легендарни чудеса "история" се петляркат некви скални хора с боздугани, които изчезват, после пък идват от нейде траките - и те изчезват, идват и некви кривокраки „прабългари” - изчезват, нахлуват и некви иначе кротички, ама със силно семе „славяни” - ТЕ ОСТАВАТ. Ама пък се наричат българи /?!/
Единствено неизчезващи остават чутовните и непретопяеми извечни „гръци”…:):):)

Това е "Българската история". Засега. Поддържана от старчоци из БАНята и техните слуги.. Всичките услужващи на чужди интереси...

В този смисъл – всеки, който представи доказателства за приемствеността на балканското население, предшественик на днешните българи, независимо от нюанса, с който някой ще въкликне „Автохтонист!”, заслужава поздравления.

Поздравления, Дзверч!!!

цитирай
59. d3bep - . . В този смисъл подходът към пре...
07.12.2010 11:50
saradiva написа:

..
В този смисъл подходът към представяне на истинската История на предците ни трябва да започне именно от твърдението: ЧАСТ ОТ ПОПУЛАЦИИТЕ, НАРИЧАНИ "ТРАКИ", СА НАРЕЧЕНИ "БЪЛГАРИ". Следва - изясняване на произхода и значението на названието "българи" и периодът, в който названието става ЕТНОНИМ. Което вече е въпрос и на самонаричане, на идентитет при нашите предци.


Здрасти, Саре.
Е тая статия е далеч от чак такива етнографски навлизания :) Но.
И стоо автохтонни и 100 противоавтохтонни теории да има, те имат едно общо нещо:

1. Автохтонните залагат на връзка на хората със земята.
2. Противоавтохтонните твърдят, че тааква връзка няма и я обосновават с номадство, с липса на държава и други простотии.

Е, това е конкретната цел на статията и мисля, че е право там :) Щом ча кдругаря Глишев взе да се намесва, значи се е почувствал разочарован :) Взе (ПАК) граматика да ми обяснява :)

Дали е имало или не е имало пришълци, друг въпрос,,, Но нащият народ си пази ясни следи че си е акъв от памтивека. Само че това е друга тема.

Просто тук има давам на умние истинското значение на думата автохтонен. Което не разбират, и цвъкат. И вместо неукото хлапе Глишев да ме учи на граматика(горе долу колкото ме научи на неговият ГаРДнър - египтолога, с граматиката на който ме плашеше докато му пишеше грешно навсякъде името) - по добре да вземе да чете и да се учи, щото има какво да учи, а не да се мисли за философ...

Поздрави!
цитирай
60. анонимен - МАНА МУ МАНА МУ САРАДИВА
07.12.2010 12:42
Аз видях че ти носиш гръцко име...''Еи това е цялата ваша работа и историа'' - ВСИЧКО ВИЕ ГРЪЦКО , АМА НЕ НИЕ СМЕ ВУЛГАРИИИИИИИИИ'''...Е КАЖИ МИ КВО Е ТОВА ЧУДО ВУЛГАРОС И ВУЛГАРИА - НЕ ГО РАЗБИРАМ АЗ И ЦЕЛИЯ ЦВЯТ СЪЩО...
ТЪПО И СТРАННО ПЛЕМЕНЦЕ СТЕ...А ЗА ТРАКИОТИТЕ НЕМАТЕ И ГРАМ ШАНС СРЕЩУ НАС.
ЗАЩО АВТОКРАТОРА НА АНАТОЛИКИ РОМЕИКИ АВТОКРАТОРИА Е ИЗБРАЛ ТОВА ИМЕ - ВУЛГАРИА...ОТ ТАМ ОЩЕ - МЕОТИДА-ФАНАГОРИА -МЕГАЛИ ВУЛГАРИА.....тука дълбаите..славотурки--тази дума ВУЛГАРИА нее гръцка ,а е латинска по произход..защо не вие записал като МЕГАЛИ КУТРИГУРИА или Оногуриа, или Оногундуриа...а именно ВУЛГАРИА....

Очаквам да видя на какво си способен по тоя казус , (объркан грък ли си ,вулгарин ли си--не те знам и не те разбирам)
цитирай
61. анонимен - Когато фактите говорят, Боговете мълчат
07.12.2010 12:57
ИСТАХРИ: “ ХАЗАРСКИЯТ език не прилича ни на ТЮРК-
КИЯ, ни на ПЕРСИЙСКИЯ, ни на някякъв известен език,
а прилича на БЪЛГАРСКИЯ “.
Думите са излишни, господа автохонисти. Дерзайте. Бъдете живи и здрави. Българите от Велика България са си наречени Българи, те носят своето наименование от Балхара. И понастоящем, Украинците ни казват Бълхари (устно произнисино). Нито едно от 83 Тракийски племена не е свързано с името БЪЛГАРИ. Но все пак търсете, може от трънката да изскочи заек. Едва ли. Истината е друга, господа автохтонци. Истината е, че някога много, много отдавна, преди 14 хиляди години, Българите и много Тракийски племена са населявали една и съща територия, но не и Балканите или Египет. Затова на много Тракийски племена езикът е много близък с Българския. Той е в основата на съвременните, така наречени Славянски езици. Защо ли? Защото славянство никога не е имало, имало е Български племена с различно наименование. Около тридесет наименования са. Щом като древните историци, като Истахри посочват точно кои са Българите, всякакви други твърдения стават излишни. Зная, че ще започнете с обиди, защото не можете да оборвате тезата на всеки противопоставил се. Това сте вие, една малка компания с ограничени във времето и пространството доказателства в защите на тезата ви. Още веднъж, бъдете здрави, дерзайте. Безмислено е да казвам името си, защото ще го охулите.
цитирай
62. анонимен - Тракийски конник
07.12.2010 13:55
искам да взема тема от едно нецензурно твърдение по-горе. за семето, което всички разпръсвали. вземи впредвид следните факти: - говориш за изключително патриархални времена, когато семействата са били с 10 деца, когато да ти се ожени дъщерята в друго село дори е било събитие, дори и да са идвали разбойници, не може толкова много момичета да са крали, че да са сменили гена; - говориш за времена, когато не е имало силно движение между селищата, защото е нямало днешните пътища, а и всички са били свързани със земята; - каквито и нашественици да са идвали, никой не е толкова глупав да избива селяните и да им изкраде момичетата. който и да е нашественик да идва, той избива аристокрацията, за да им вземе имотите. оставя селяните, защото те ще му работят и ще му изкарват прехраната. и т.н.
това абсолютно изключва глуповатата теория, как дошли някои си и претопили местното население. няма елементарна логика в такова твърдение. то е ненаучно и противонародно. то е унизително за нашия Народ !
цитирай
63. d3bep - ИСТАХРИ: “ ХАЗАРСКИЯТ език не пр...
07.12.2010 14:03
анонимен написа:
ИСТАХРИ: “ ХАЗАРСКИЯТ език не прилича ни на ТЮРК-
КИЯ, ни на ПЕРСИЙСКИЯ, ни на някякъв известен език,
а прилича на БЪЛГАРСКИЯ “.
Думите са излишни, господа автохонисти. Дерзайте. Бъдете живи и здрави. Българите от Велика България са си наречени Българи, те носят своето наименование от Балхара. И понастоящем, Украинците ни казват Бълхари (устно произнисино). Нито едно от 83 Тракийски племена не е свързано с името БЪЛГАРИ. Но все пак търсете, може от трънката да изскочи заек. Едва ли. Истината е друга, господа автохтонци. Истината е, че някога много, много отдавна, преди 14 хиляди години, Българите и много Тракийски племена са населявали една и съща територия, но не и Балканите или Египет. Затова на много Тракийски племена езикът е много близък с Българския. Той е в основата на съвременните, така наречени Славянски езици. Защо ли? Защото славянство никога не е имало, имало е Български племена с различно наименование. Около тридесет наименования са. Щом като древните историци, като Истахри посочват точно кои са Българите, всякакви други твърдения стават излишни. Зная, че ще започнете с обиди, защото не можете да оборвате тезата на всеки противопоставил се. Това сте вие, една малка компания с ограничени във времето и пространството доказателства в защите на тезата ви. Още веднъж, бъдете здрави, дерзайте. Безмислено е да казвам името си, защото ще го охулите.

Хаха :) Е сигурно щом казвате че ще ви охулим името, знаете какво приказвате :)

Лп;ега, тея 14 000 години на пръсти ли ги сметнахте? Изащо да не е било примерно 140 000 години? Мен по добре ми звучи. Ето, преди 140 хиляди години всички....

Идеята да се сравняват имена и езици е супер малоумна приятелю.
Въобще не успявам да си представя как една такава дисциплина, наричаща себе си наука можа да допусне подобен тапиризъм.

Знаете ли, тоя подход не съществуваше преди времето на т.нар. демокрация и преди всеки, от кол и въже, да почне да пише и да издава книги и да се прави на учен.

Не ми е далече от акъла кой сте, то ви личи от кои сте :)
Първият , който написа псевдонаучния труд със сравнение на думички, беше господин добрев.
После дойде нов добрев...

Истината е приятелю, че:
1. Като любител на древността не може да не ми направи впечатление, че повечето съвременни езици ПРОИЗХОЖДАТ от по - малко на брой древни, дори може би далеч във времето от съвсем ограничен брой. От тая гледна точка идеята да се изкарат българите прародители на всички въз основа на съвпадащи думички, е олна фантазия, по - скоро може въз основа на това да се докаже, че НИЕ ПРОЗЛИЗАМЕ ОТ ЕДИКЪДЕ СИ.

2. За да има подобна глупава теза някаква научна стойност, следва да хванете ВСИЧКИ езици и да докажете, че нашият има най - много съвпадения.
Което пак нищо не значи. Защото ак охванем и действително загинал език, пак някой от съвременнте езици ще има най - много съвпадения, но поне статистически създава някаква хипотеза.

4. Не мога да пропусна да отбележа, че повечето от т.нар. езикови анализатори ДОРИ НЕ ЗНАЯТ ЕЗИЦИТЕ, които анализират... КЪде отиваме тогава? Аз лично си правя труда да уча египетски и има мдостатъчно съвпадения да напиша някой и друг материал. Но няма да го на правя.
Защото е явна измама ,ненаучен подход, промиване на мозъци с нещо, с което публиката е свикнала да бъде облъчвана.

5. Само във вашите болни мозъци еднаквостта на произношението на думи в двата езика, като люляк и магаре може да е доказателство, доказуемо чрез изречението "магаре пасе люляк".

6. Освен прочутото езеро балхара, можете ли да дадете пример за друг народ, който е бил така тъп да се кръсти на нежив предмет? Какв овсъщност означава името? Име на локва? Евала!

Толкоз по теориите Ви, карайте си ги, мен не ме занимавайте и не ме обвързвайте с тях :) Лингвистино :)
цитирай
64. d3bep - няма елементарна логика в такова ...
07.12.2010 14:24
анонимен написа:
няма елементарна логика в такова твърдение. то е ненаучно и противонародно. то е унизително за нашия Народ !

Абсолютно.
Но според мен то трябва да се гледа от веселата страна, колега.
Погледнете, 3-4 материала по - надолу имам едно стихче в категория "забава".

Даже и да имаме малко или повече смесена кръв, това не е от истинско значение за нас :)
От истинско значение е познанието, което нашите предци са ни оставили. Познанието, коеот е достигнало до нас чрез фолклора, чрез ритуала, чрез обичаите.
Както и да опитаме да възстановим това, което не е стигнало до нас.

Отколкото да правим битки за на кой са му най - бели прадедите...
И да ги спечелим, те нищо не ни носят. Важно е какво можем да сложим в главата си, не в гордостта си.

Поздрави!
цитирай
65. анонимен - Къде го чукаш, къде се пука. Познах, ...
07.12.2010 17:52
Къде го чукаш, къде се пука. Познах, че ще започнете и завършвате с хули. Вдигнете си главата от Египет и от Тракия и погледнете по-нашироко. Балхара е древна държава, а не езеро; Кой е твърдял, че всички езици са с общ произход. За така наречените Славянски - да. Още в древноста племената са принадлежали към различни езикови групи. Сега по Вашия въпрос за Египет. Потомци на древните Египтяни има и сега. Но те не живеят помежду арабските племена. Те са избягали още през 6-ти век след Христа, спасявайки се от арабското нашествие. Културата на древния Египет и сега се съхранява от избягалите потомци. Не става въпрос за пирамидите и Сфинкса. Става въпрос за древната Египетска култура. За съжаление, никой чужденец не е допускан до тази съхранена култура. Разрушените остатъци от тази култура в съвременния арабски Египет могат да будят само догадки. С Вас съм съгласен, че между Траките и Египтяните е имало здрава културна връзка, имало е преплитане на познанията. Защо ли? Защото Траките са били по-стари поселници на територията на древен Египет, отколкото древните Египтяни.
цитирай
66. d3bep - Колега, уважавам знанията Ви и и...
07.12.2010 18:13
Колега, уважавам знанията Ви и идеите, но почнах вече да се обърквам за какво говорим.
Първо говорихме за 15 000 години преди христа.
После ми цитирахте под фалшиво име Арабският ГЕОГРАФ Ицхак Фарси(Кво ше рече туй, ицхак лъжеца ли? и арабин ли е?), който е популярен с факта, че географията му е сбъркана отвсякъде и никога не е бил в немюсюлманска страна, а е преписвал преводи, в които е грешал при превода. Та при сбърканата му география Вие ми цитирате "историята" му, и то - от 10- ти век след Христа...
След това се връщаме за нтрако египетската връзка, нещо ,коеот според мен е факт II - I хлиядолетие преди христа или малко по назад. Мен честно казано не ме интересуват историчарски напъни кой от кой произлязъл, ура...

Сега намесихте и пирамидите...
Добре, за какво всъщност говорим?

Значи, ако имате някаква теза за поставяне в рамките на 20-тина хляди годишен период, тук няма да се получи. Да не говорим че няма кой да я чете.

А ако се чудите що не приемам Ицхаковата Ви теория с отворени обятия, ами погледнете темата и темата на темата... Едно, че въобще не се касае за моя период. Две, че ако това са доказателствата за преселническата теория, кажете на доказчиците по - добре да се захванат със животновъдство, например.
Просто е, моля , ако имате нещо по въпроса или против въпроса, заповядайте. Иначе в пространни диалози какво казал Ицхак, па какво казал Мойсей за българите, просто не ми се влиза.

Поздрави!
цитирай
67. nkf - Чудесна статия. Много добре обо...
07.12.2010 21:56
Чудесна статия.Много добре обоснована и логична.Поздрав.
цитирай
68. saradiva - Малко ще се намеся, Дзверч, че много ме развесели АНОНИМЕН 61 :):):)
07.12.2010 23:39
анонимен написа:
ИСТАХРИ: “ ХАЗАРСКИЯТ език не прилича ни на ТЮРК-
КИЯ, ни на ПЕРСИЙСКИЯ, ни на някякъв известен език,
а прилича на БЪЛГАРСКИЯ “.


Да, само че този сладур има пред вид езика на българите, които той познава – а това са Волжските българи. И при положение, че хазарите са известните ни «козари» от по-късни писания.

А колкото до "систематизацията" на Живко Войников, от която ти сигурно си копнал това твърдение, нека първо той да докаже твърдението си, че „туранците са хионити или гури”, пък тогава да гради опитите си за систематизация за преселенията на българите и тяхната прародина. Нали!....

анонимен написа:
Българите от Велика България са си наречени Българи, те носят своето наименование от Балхара.


1. Къде е била Велика България? - дай извори.
2. Къде пише, за българи във Волжка България преди 12 век?
3. Дай доказателства, че в Балхара са живели българи.

анонимен написа:
И понастоящем, Украинците ни казват Бълхари (устно произнисино).


Това е доказателство за какво, приятел? Понастоящем…

анонимен написа:
Нито едно от 83 Тракийски племена не е свързано с името БЪЛГАРИ.


Какво значи да е свързано едно племе с "името БЪЛГАРИ?!?!?!

анонимен написа:
Истината е друга, господа автохтонци.


Най-после се появи Месията с истината, дами и господа! Да я видим:

анонимен написа:
Истината е, че някога много, много отдавна, преди 14 хиляди години, Българите и много Тракийски племена са населявали една и съща територия, но не и Балканите или Египет.


Туй викаш е Истината. Доказателства, извори, нещо…

Пък я да видим сега по картите къде се е намирала и се намира ПОНАСТОЯЩЕМ ТРАКИЯ!...

Ама викаш преди 14 хиляди години, а?
И кога ги нарекли „Тракийски” тея племена?
А „Българи”?

анонимен написа:
Затова на много Тракийски племена езикът е много близък с Българския.


Значи, щом не са живели на Балканите или Египет тези племена са с много близък език, така ли?! „Желязна” логика, бате, извади!!! Заприлича ми на един Атил от БГ-хистори форума. Да не си същият, а?
анонимен написа:
Защото славянство никога не е имало, имало е Български племена с различно наименование. Около тридесет наименования са.

За „славянството” си прав!
Ама тези племена къде пише, че са били „български”? И как казваш са им наименованията? Или не ги знаеш, ама вярваш, че са 30. Бреее …:):)

анонимен написа:
.. Зная, че ще започнете с обиди,


Тц, почнах с въпросите. Ама не очаквам, че ще ми отговориш…
Но ти май бая бой си изял по форумите с тези изцепки, а? :):)

анонимен написа:
Това сте вие, една малка компания с ограничени във времето и пространството доказателства в защите на тезата ви.

Пък ти поднесе изобилие от доказателства, гледам! Хехехе
цитирай
69. d3bep - :)
08.12.2010 10:11
Ами то въпросът е по - прост.
Даже и на балхара д е имало българи,
как проумяхте свежата мисъл, че тия са основал българската цивилизация?

А за цитираният автор ай да не казвам какво знае. Знае хазарския... Сигур.
Принципно немалошо че се опитва да се пише българин в момента, в който българите доминират дори над византия, ама не знам колко е история това и колко са историчатски напънки.
цитирай
70. aqualia - Поздрави за чудесната статия!
08.12.2010 10:13
"Земята е майка, кърмилница, място, с което човекът е неразривно свързан. Той може да ходи по земята, но трябва да умре където се е родил. "
Наистина, където за пръв път си пил вода, там е силата ти... Жалко, че историческите факти ни го показват, а не го разбираме. Доводите ти са железни!
цитирай
71. анонимен - ЯНИ БЛЕЦОВ - ЛИДЕР НА КАРАКАЧАНИТЕ В ВОУЛГАРИА
08.12.2010 12:30
аде ре пурко...отговори на въпросите..тъпа българска малака...КВО Е ТОВА БЪЛГАРИН...ЩО НЕ ВИ ЗАПИСАХМЕ МЕГАЛИ (КОТРИГУРИ-ОНОГУРИ-ОНОГУНДУРИ-УТИГУРИ) ...А ВУЛГАРИА??????КАЖИ КАЖИ МАЛАКА ..НЕ СЕ ПАНИКОСВАИИИ..
Тоя Кубрат..къв е бил- нали е бил християнин--пленин в двореца на василевсите в Константинуполи....По по гамоти вулгари по по....
цитирай
72. d3bep - Блецов, Блецов!
08.12.2010 12:41
Другарю Блецов.
Започнал си екзистенциални върпоси от българското битие да решаваш а глей, твойте хора у гърция ше се изтрепят.

Бутилки, бомби, та бухалки срещу заема на гърция от МВФ...
Е добре ве блецов?
Ти нали си близък със Сорос?
Нали беше некъв прецедател на "Отворено общество" в България...
Е направи нещо ве, брате...
Гледай, ти докато псуеш българите, гърците са мъчат...
Палят банки, застрахователни дружества...

Добре ве човек.
Дигни телефона.
Обади се на тоя Сорос ,твоя приятел и го помоли да напрай нещо.
Да пусне на гърция некакъв по - безлихвен заем по МВФ.
Той не може да не знае как.

Спаси своите бре, човек, стига си си губил времето с нашите :)
цитирай
73. kostadin - НИКОГА НЯМА ДА ОКРАДЕТЕ ТРАКИА ОТ ...
08.12.2010 12:41
анонимен написа:
НИКОГА НЯМА ДА ОКРАДЕТЕ ТРАКИА ОТ ЕЛЛАДА..ТРАКИТЕ БЯХА ЕЛЛИНЕС (ГЪРЦИ на вулгарика глосса)..ЩОМ ВИЕ ХОНДРОКЕФАЛИ ВУЛГАРИ, ТОЛКОВА МНОГО ИСКАТЕ ДА СТЕ ТРАКИОТЕС..ТРЯБВА ВЕДНАГА ДА ИЗГОРИТЕ ВУЛГАРОСКИЯ СИ ПАСПОРТ И ДА КАНДИДАТСТВАТЕ ЗА ЕЛЛИНИКО ДИАВАТИРИО..КАТО ДОКАЖЕТЕ ЧЕ СТЕ ЕЛЛИНЕС..А ВИЕ ЩЕ КАЖЕТЕ ПРОСТО ЧЕ СТЕ НАСЛЕДНИЦИ НА ТРАКИОТЕС ГЕНОС,,,И ВТОРО УСЛОВИЕ - ДА ПЛАЩАТЕ ДАНЪЦИ НА ЕЛЛАДА И НА ОБЩИНИТЕ КОИТО СЛЕДОВАТЕЛНО ЩЕ ВЛЯЗАТ В ЕЛЛИНИКА АДМИНИСТРАТИА==т.е. ЩЕ ЗАКРИЕМ ТАЗИ ВОНЛИВА КРАДЛИВА ЦИГАНСКА КОЧИНА ВУЛГАРИА НЕВЪЗВРАТИМО....И ТРЕТО УСЛОВИЕ.... ДА НАУЧИТЕ ЗА ОТРИЦАТЕЛНО КРАТКО ВРЕМЕ ВАШИАТ ЗАБРАВЕН ОТ СЛАВО-ТУРСКА ПРОПАГАНДА- МАИЧИН ЕЗИК - ЕЛЛИНИКА ГЛОССА.. ДА ПЕЕТЕ ХИМНА НА ЕЛЛАДА ВСЕКИ ДЕН И ДА ЦЕЛУВАТЕ ЗНАМЕТО-ФЛАГА НА ЕЛЛАДА ВСЕКИ ДЕН......
ОТНОВО ЩЕ ИМА ЕНОСИС НА ПАН-ЕЛЛИНИКЕ ЕТНОС..след цели 2330 години (и хрониа тис Мегалос Александру Василиу ЕНОПИОС - ОБЕДИНИТЕЛЯТ (на повечето еллинике генне = PAN HELLENIC ETHNOS!!!)

Ние не крадеме !Известно е ,че пришълците от Азия, на които Атина е разрешила да се заселят в околностите на града са се размножили и като албанците са унищожили древното царство,присвоявайки историята и боговете им.Даже македонците , спартанците и римляните са роднини на траките -Марс е с установен тракийски произход.Кога гърци са населявали планините в Балканският полуостров?
цитирай
74. анонимен - поздравления за постингите Дзв...
08.12.2010 13:36
поздравления за постингите Дзвер!на юг от стара планина сме си тракийски наследници на 100%,около дунав ми се струва да са аспарухчета,особено турците в региона.специално в тази статия доводите ти са много логични и точни!поздрави!
цитирай
75. d3bep - поздравления за постингите Дзв...
08.12.2010 14:12
анонимен написа:
поздравления за постингите Дзвер!на юг от стара планина сме си тракийски наследници на 100%,около дунав ми се струва да са аспарухчета,особено турците в региона.специално в тази статия доводите ти са много логични и точни!поздрави!

Така е , колега, за одрисите не знам , ама астите са живи :)
Наздраве, с по една развалена напоследък "Астика" :)
цитирай
76. анонимен - открих нещо в нета
08.12.2010 14:40
До сега бях чел само "Гетика" на Йорданес,на английски език, но това тук надмина очакванията ми. Ето и линка http://www.trakia.org/news_TCHR . Вярно, казват хората, че и на най-дългата лъжа, краката са къси. Явно идва преломен момент в нашата история. Стига вече са ни управлявали чуждопоклоннически тъмни личности и сили........
цитирай
77. raders - Нямате представа колко сте смешни ...
08.12.2010 15:41
Нямате представа колко сте смешни всички. Щом не знаете какъв е произходът ви и дефакто какви сте, и водите безсмислени спорове по въпроса, защото липсва достоверна информация, то значи, че тук в този регион винаги е царяла поголовна простотия /елементарна логика/. Да си изсмукваме от пръсти данни, да цитираме чужди автори, защото нямаме свои, да си присвояваме чужда история, защото не знаем нашата, да твърдим, че сме траки, славяни, келти, хети, троянци, египтяни, атланти, лемури /що не и извънземни/ и пр. - безброй щуротии - означава, че всъщност, не сме никакви и по-добре да си траем. Май онзи грък, който се опитва да ви опонира ще се окаже прав.
цитирай
78. d3bep - Нямате представа колко сте смешни ...
08.12.2010 15:50
raders написа:
Нямате представа колко сте смешни всички. Щом не знаете какъв е произходът ви и дефакто какви сте, и водите безсмислени спорове по въпроса, защото липсва достоверна информация, то значи, че тук в този регион винаги е царяла поголовна простотия /елементарна логика/. Да си изсмукваме от пръсти данни, да цитираме чужди автори, защото нямаме свои, да си присвояваме чужда история, защото не знаем нашата, да твърдим, че сме траки, славяни, келти, хети, троянци, египтяни, атланти, лемури /що не и извънземни/ и пр. - безброй щуротии - означава, че всъщност, не сме никакви и по-добре да си траем. Май онзи грък, който се опитва да ви опонира ще се окаже прав.

За съжаление колега, и Вашето изказване, и това на опонентите, които борите, отлично се вписва в категорията "жертви на историчарската псведонаука".

Малко по нагоре писах за бурните сравнения на Думи и изрази от незнайни езици и за напъните да се изкара кой какъв е. И мнениеот ми за това.
Не сте го чели.

Сега го рочетете пак.
Тва кой на кой бил син, па кое племе кое било го пише в стария завет.
Аз не пиша стар завет, нито нещо подобно.
На който иска да пише кой къде и от кого произлиза, му препоръчвам стария завет. Той е най - подходящ.

Мен обаче подобни глупости не ме занимават приятелю.
Който иска, въз основа на моите доводи да вади таките египтяни, който иска да вади египтяните траки.
АЗ НЕ СЪМ КАЗАЛ НЕЩО ПОДОБНО, И НЯМА ДА КАЖА.

Аз се занимавам да възстановя знанието, паметта на народа тъйда се каже, или акквото е останало от нея.
Който търси в моя блог държави, родоначалници или чужди територии, е по добре да се организира към друг блог. Мен пак казвам ,това не ме занимава, и това е псевдонаучен и псведопатриотичен подход към историята, който всъщност пречи.
Пречи да съживим общото древно знание.
И го заменяме с темерутски спорове кой е по - по - най!
цитирай
79. get - Вие грък ли сте - raders ?
08.12.2010 17:19
raders написа:
Нямате представа колко сте смешни всички. Щом не знаете какъв е произходът ви и дефакто какви сте, и водите безсмислени спорове по въпроса, защото липсва достоверна информация, то значи, че тук в този регион винаги е царяла поголовна простотия /елементарна логика/. Да си изсмукваме от пръсти данни, да цитираме чужди автори, защото нямаме свои, да си присвояваме чужда история, защото не знаем нашата, да твърдим, че сме траки, славяни, келти, хети, троянци, египтяни, атланти, лемури /що не и извънземни/ и пр. - безброй щуротии - означава, че всъщност, не сме никакви и по-добре да си траем. Май онзи грък, който се опитва да ви опонира ще се окаже прав.


Препоръка поне от време на време сменяйте встъплението на "тронната" си реч "Нямате представа колко сте смешни всички" ... Това след толкова повтаряне го разбрахме ... Ама сериозно ! ! !

Относно "поголовна простотия /елементарна логика/" и т.н. - кого визирате, като жив пример за това ?!

Единствено се съгласявам с изказването Ви "Хайде да си траеме" ... може би по-добре ще звучи, ако използваме последната думичка в единствено число !

от Нихилизъм към Комунизъм ! ... май-така са вървели исторически нещата в Русията а и не само там ! ... поради това съм "глупав" Родолюбец !
цитирай
80. zelas - Стефане пускай по-скоро нова тема, ...
08.12.2010 18:44
Стефане пускай по-скоро нова тема, че таз е много желязна и опонентите се чудят какви да ги мъдрят.

Имай милост!
цитирай
81. kleotemida - Писах, писах и нетът нещо ме &quo...
08.12.2010 19:56
Писах, писах и нетът нещо ме "преметна"
Но, аз имам два въпроса към опонентите ти:

1. Ако е установено, че някъде тракийци са живели около 12 века на едно и също място, че даже са и рудодобивали, това не значи ли, че са водили уседнал живот? Т.е., че са си баш "автохтонци"?

2. Ако (пак е установено), че са живели там до 6 век, то къде биха могли да се "изпарят" до към средата на следващия - 7-ми?
цитирай
82. d3bep - Писах, писах и нетът нещо ме &quo...
08.12.2010 20:44
kleotemida написа:
Писах, писах и нетът нещо ме "преметна"
Но, аз имам два въпроса към опонентите ти:

1. Ако е установено, че някъде тракийци са живели около 12 века на едно и също място, че даже са и рудодобивали, това не значи ли, че са водили уседнал живот? Т.е., че са си баш "автохтонци"?

2. Ако (пак е установено), че са живели там до 6 век, то къде биха могли да се "изпарят" до към средата на следващия - 7-ми?

Принципно, разбира се че се изпаряват, нашите земи са известни в историята с прозвището "изпаряващата Тракия", може и нас да ни изпарят.

През 15 век пр.н.е. траките идват и претопяват местното население, което мирно си правело култури и имало правото да си рисува само с кръгчета по вазите. Принципно траките бил ис по - здрава семка.

През 6-ти век траките се изпаряват от прииждащите славяни, кото преди тва ги е нямало. Те са по малоброен народ, ама здрава семка.

През 9-ти век славяние се изпаряват от придошлите 10 до 30 хил. гости от езерото Балхара, които пак са по - малко, ама здрава семка.

Сама разбираш естествената еволюционна значимост на таа хипотеза. Може да сме мешана скара, ама по - добрата семка винаги е избивала отгоре при нас :)

Зелас,
Няма много да я бързам, но следващата ми тема... Е, май ще е нещо неочаквано.

Поздрави!
цитирай
83. raders - Нямате представа колко сте смешни ...
08.12.2010 21:28
get написа:
raders написа:
Нямате представа колко сте смешни всички. Щом не знаете какъв е произходът ви и дефакто какви сте, и водите безсмислени спорове по въпроса, защото липсва достоверна информация, то значи, че тук в този регион винаги е царяла поголовна простотия /елементарна логика/. Да си изсмукваме от пръсти данни, да цитираме чужди автори, защото нямаме свои, да си присвояваме чужда история, защото не знаем нашата, да твърдим, че сме траки, славяни, келти, хети, троянци, египтяни, атланти, лемури /що не и извънземни/ и пр. - безброй щуротии - означава, че всъщност, не сме никакви и по-добре да си траем. Май онзи грък, който се опитва да ви опонира ще се окаже прав.


Препоръка поне от време на време сменяйте встъплението на "тронната" си реч "Нямате представа колко сте смешни всички" ... Това след толкова повтаряне го разбрахме ... Ама сериозно ! ! !

Относно "поголовна простотия /елементарна логика/" и т.н. - кого визирате, като жив пример за това ?!

Единствено се съгласявам с изказването Ви "Хайде да си траеме" ... може би по-добре ще звучи, ако използваме последната думичка в единствено число !

от Нихилизъм към Комунизъм ! ... май-така са вървели исторически нещата в Русията а и не само там ! ... поради това съм "глупав" Родолюбец !


:) Не, бе приятелю /лко/ Гет. Най-обикновен българин съм си и мисля на български, и пиша на български. Но това не означава, че трябва да се възхищавам на безбройните глупости, които се бълват тук по тези форуми, особено от разни комплексирани "патриоти", които ни правят още по-смешни, отколкото сме като нация.
цитирай
84. d3bep - :)
08.12.2010 21:39
Молбата ми е да се въздържате от лични разправии, за да няма модерирани.
Принципно това че не уважавате работата ми(на ползу роду) за мен е все тая, не очаквам да сте единствен, но поне демонстрирайте уважение към колегите, полагащи някакъв труд и изказващи някаква позиция.

По принцип като видя някой толкоз кисел форумен мъж, който раздава глобално правосъдие, му отправям препоръка за личен живот и за намаляване на форумите. Във тоя случай ще изчакам още малко, за да видим как ще се развият нещата.
Хубаво е че сте патриот.
Лошото е, че си мислите, че начинът, по който вие го разбирате - който между другото е доста първосигнален - е единственият възможен и верен.

Поздрави!
цитирай
85. анонимен - бургас
09.12.2010 10:11
на защитниците на татарския произход предлагам да се завърнат в родината си,в Афганистан,на Волга и Кама,да се върнат в бащината къща,да се съберат с родата там,кой знае,може да се окажат роднини на Кубрат или Бате Баян,там ще бъдат истински щастливи май,тъкмо ще им отпочинат мозъчетата от Тракийските етноси! в Татарстан е много хубаво,едни прабългарки там малееее...
цитирай
86. tzarkarui - Freedom to the People
09.12.2010 13:24
http://www.avaaz.org/en/wikileaks_petition?fp
цитирай
87. d3bep - :)
09.12.2010 13:36
Каква е таз петиция бре Царю :)
цитирай
88. raders - Молбата ми е да се въздържате от л...
09.12.2010 19:27
d3bep написа:
Молбата ми е да се въздържате от лични разправии, за да няма модерирани.
Принципно това че не уважавате работата ми(на ползу роду) за мен е все тая, не очаквам да сте единствен, но поне демонстрирайте уважение към колегите, полагащи някакъв труд и изказващи някаква позиция.

По принцип като видя някой толкоз кисел форумен мъж, който раздава глобално правосъдие, му отправям препоръка за личен живот и за намаляване на форумите. Във тоя случай ще изчакам още малко, за да видим как ще се развият нещата.
Хубаво е че сте патриот.
Лошото е, че си мислите, че начинът, по който вие го разбирате - който между другото е доста първосигнален - е единственият възможен и верен.

Поздрави!



: Това "предупреждение" вероятно е предназначено за мен, но не считам, че съм толкова първосигнален и се чудя с какви ли пълномощия разполага публикуващият юнак. Едва ли е толкова страшен. Но винаги ми става весело, когато се разпространяват патриотични възвания /а тук ги има в изобилие/ и същевременно се цитират чужди автори, придружени с безброй чуждици. Всъщност, думичката "автохтонизъм" ми звучи особено елегантно. Със здраве!
цитирай
89. d3bep - Принципно всичк идето янмаха какво ...
09.12.2010 19:29
Принципно всичк идето янмаха какво да кажат, приятелю. казаха точно това - че автохтонизъм било чуждица.
И какво от туй?
Въобще това по темата ли е? Или заяждане от елементарни хора, дето не можаха друго да измислят?
Определено второто.

Нека е чуждица.
Само се чудя, те хубаво тея които нямаха кво да кажат го написаха.
Ма какво да кажем за тоя, дето ги повтаря ?

Поздрави, ако не ти харесва блога, не си задължен да стоиш.
цитирай
90. raders - Принципно всичк идето янмаха какво ...
09.12.2010 20:04
d3bep написа:
Принципно всичк идето янмаха какво да кажат, приятелю. казаха точно това - че автохтонизъм било чуждица.
И какво от туй?
Въобще това по темата ли е? Или заяждане от елементарни хора, дето не можаха друго да измислят?
Определено второто.

Нека е чуждица.
Само се чудя, те хубаво тея които нямаха кво да кажат го написаха.
Ма какво да кажем за тоя, дето ги повтаря ?

Поздрави, ако не ти харесва блога, не си задължен да стоиш.


:) Напротив, харесва ми блогът и съм отразил това в най-първия си коментар. Харесва ми и въпросната думичка, защото по принцип, тези думи за залегнали в практиката на цялата човешка цивилизация /няма как да ги пренебрегнем, дори в речника за чужди думи има около 25 хиляди подобни/. Дразнещ е само този хъс, с който много коментиращи се опитват да лансират идеята за изключителност на българската нация /за сметка на други/, което е доста инфантилно. И в същото време всичко това някак странно си противоречи с използваните средства. Успех!
цитирай
91. d3bep - :)
09.12.2010 20:10
Ако това е което си искал да кажеш: Изивнявам се за остротата, но изобщо не ти се разбира от предните постове, а и се ядеше с хората.

В случая мога да кажа: жалко, че не се гордееш с нацията си.
Аз също съм на мнението, че идеята да се изкарат българите бащи на всички е инфантилна и мъртвородена.
Но, българската нация е съхранила ценности и обичаи от едно отминало време, съхранила е един много висок дух и много древна традиция.
Етотова вече е повод за гордост и повод всички да го знаят, да го учат и да го пазят.

не мислиш ли?
Иначе кое е повод за гордост?
Емпайър стейт билдинг?
Големият банков акаунт?
АМи това може да го има и последният дебил, изтъкан само от алчност и злоба.

Напротив, ние не сме нищожни. Ние сме подтиснати в опит да се унищожат тея ценности и да се подчиним на общите.
Тия две неща не трябва да се бъркат.
И не мисля ,че това, че сме подтиснати означава че нямаме поводи за гордост...

Ако мислиш така, е.. .По скоро ти си се предал...
Според мен.
Мериш с аршина на другите ценности. Искаш да се откажем от тея за да имаш другите.

Поздрави!
цитирай
92. zelas - Стефане, смятах да отговоря лично ...
09.12.2010 21:16
Стефане, смятах да отговоря лично на Ради Радев, но ти така хубаво си го казал, че само мога да се подпиша отдолу. Само не мога да разбера какво провокира това критикарствуване!

Но както е казал поета: Разни хора, разни идеали!
цитирай
93. audan - Барабар Петко с мъжете, та и аз!
10.12.2010 01:14
Статията - добра! Поздрави, Дзвер!
Ама че и всеки що докопа клавиатура пише - и туй е така. Ма има, няма какво да каже - пише ли пише. Та от 92 поста я има 4-5, в които се казва нещо. Останалите са или отбранителни отговори (няма да се сдаваме на невежите нахали ) или пълна помия, включително и смешен опит за гръцки псувни. Като не ставате, що се пробвате, та да ви се смеят хората?

Тъй!До тук с общите неща.
14. d3bep -
...
И, само един въпрос:
Ак онякога, по някакъв начин се докаже,
че траките са ползвали "гръцкия език" преди гърците, и гръцката легенда, че братът на Орфей - Лин им е дал писмеността, или че дошлият от остров Самотраки Кадъм им е дал писмеността - и двете към един и същи народец водят - е вярна:

Оригиналното име на египетсакта държава всъщност е Кхем или Кхемет
Хрумна ми дали "Кхем / Кхемет" няма нещо общо с "Хем / "Хемус" ?

Както и о-в Самотраки дали наистина е бил САМО за траки? И е бил забранен достъпът на кривоносите разбойници, които завладяват Втората Атина и сега говорят от името на цял народ ...
цитирай
94. d3bep - :)
10.12.2010 08:32
ПО тази логика трябва да обвържем веднага и Сакар със Сакара и Сокар.
Не съм много привърженик на голото обвързваен на думи и езици ,разделени от различна писменост и хиляди години, но...

Остров самотраки не знам дали е бил само за траки, но знам , че гръцката легенда е че Кадъм е египтянин, а на самотраки е бил просветен в тракийски мистерии.
Неслучайно градът му се казва седмоврата Тива - египетската гърците наричат стоврата Тива. Неслучайно убива змей пазител и поставя за пазител сфинкс.
И след това научава гърците на азбуки, които определено не са египетските.

Поздрави!
цитирай
95. get - Размисли на глас по ... Логики и аналогии !
10.12.2010 12:24
d3bep написа:
ПО тази логика трябва да обвържем веднага и Сакар със Сакара и Сокар.
Не съм много привърженик на голото обвързваен на думи и езици ,разделени от различна писменост и хиляди години, но...

Остров самотраки не знам дали е бил само за траки, но знам , че гръцката легенда е че Кадъм е египтянин, а на самотраки е бил просветен в тракийски мистерии.
Неслучайно градът му се казва седмоврата Тива - египетската гърците наричат стоврата Тива. Неслучайно убива змей пазител и поставя за пазител сфинкс.
И след това научава гърците на азбуки, които определено не са египетските.

Поздрави!


Та Тива ... според археолозите веднага се отнася към Ахая, те пък към микенската цивилизация и ... Тук ми е големият въпрос - Чии ли предци ще да са били Тиванците-микенци ?? (Знам че, въпросът ми е пълен нонсенс според това, което е написано в учебниците по История, по въпроса - Но въпреки всичко !!)
Да, да, ... тези същите които започват да строят куполни гробници ... силно "повлияли" по-късните тракийски и скиФски такива. Които изоставят материкова "Гърция", след натрапническото навлизане на едни, явно чужди тям племена !!
И ще завърша този си ред на мисли-въпроси с цитат от линеар "Б", според както го е разчел (?) Чадуик "Dyaus Pita" ... та това според него означава "Небесен баща" !? Пък според мен по-скоро, това означава, че някой ... за нещо си (ни )пита !!

От Гет - питащ себе си :))
цитирай
96. d3bep - Микена. Микена е своеволно съчи...
10.12.2010 13:17
Микена .Микена е своеволно съчинение на един измамник и един силно предубеден учен - тип "Златарски"...
Изобщо, Крит е на 10 пъти по близо до Египет, отколкото до гърция. Като разстояние.
Как нем да е гръцки. Основан 1500 години преди христа от гърците, изчезнали и после 7 - 8 века по късно па се появили на друго място.

Общо взето гледам ,че даже американците взеха да проумяват че Крит е египетска култура и почват да изнасят информация в тая насока.
Междувременно следва да обясним ,че:
1, Най - популярните минойски статуи, куросите, ги правят от... хипопотамски зъби? Тва са некви хипопотами дезертьори.
2. Основната им богиня http://witcombe.sbc.edu/snakegoddess/images/minoansnakegoddess2.jpg
Е тя ич не прилича на гологърдата изида и инструментите й хич не са познати танцови от египет.... Например на тази кака, с около хилядарка години по - стара:
http://witcombe.sbc.edu/snakegoddess/images/egyptianweret2.jpg
3. Причината, че из египет бък от "миньойски" артефакти и из "миньой" от египетски няма как да не е търговия. Малка пречка за чак такъв масов битак е това, че египтяните не ползват пари, ама.. на кой му пука? Гърците и без пари са търгували, сигур...
4. Биковите глави, саркофазите, ориентацията, стенописите и прочие критяните само са ги измислиили, макар че египет е на един хвърлей място.
5. Аве, тея колко палата имат, че в гърция имат само по един, а изведнъж у миньойско имат по 10? И защо на тея палати не им щракат там дорийски и незнам си кви колони? Защо ги изрисуват, а в гърция не могат?
6. Виж къв красив саркофаг от Истанбул - намерен на остров крит.
http://www.flickr.com/photos/jankunst/5011678637/page2/
Тракиец поднася дарове на ... бог Хор?
Само грък не виждам.

Да не пордължавам, писах 6, сигурно и до 600 ще ги докараме. То не са кораби, не са изображения, , не са рисунки на антилопи и слонове, какво ли не е ....
Всъщност знам какво не е, не е гръцко.

Отделно, тракийската връзка. Минос и прочие.
Гробниците - аз не мога да разбера как така тея гробници гърците ас ги измислили, обаче траките ги приложили, а гърците се отказали от тях?
Тва нещо като твърденията, че статуите били на персефона, на деметра, на кронос и на незнам си кой още - един вид излиза, че траките са по - гърци и от гърците - те прилагат гръцки обичаи дето гърците са ги забравили и изобразяват гръцки богове, дет гърците не ги изобразяват....
цитирай
97. get - Защо audan ? "-Барабар Петко с мъжете, та и аз!" ... въпросът ти си е много на място !
10.12.2010 13:48
audan написа:
Статията - добра! Поздрави, Дзвер!
Ама че и всеки що докопа клавиатура пише - и туй е така. Ма има, няма какво да каже - пише ли пише. Та от 92 поста я има 4-5, в които се казва нещо. Останалите са или отбранителни отговори (няма да се сдаваме на невежите нахали ) или пълна помия, включително и смешен опит за гръцки псувни. Като не ставате, що се пробвате, та да ви се смеят хората?

Тъй!До тук с общите неща.
14. d3bep -
...
И, само един въпрос:
Ако някога, по някакъв начин се докаже,
че траките са ползвали "гръцкия език" преди гърците, и гръцката легенда, че братът на Орфей - Лин им е дал писмеността, или че дошлият от остров Самотраки Кадъм им е дал писмеността - и двете към един и същи народец водят - е вярна:

Оригиналното име на египетсакта държава всъщност е Кхем или Кхемет
Хрумна ми дали "Кхем / Кхемет" няма нещо общо с "Хем / "Хемус" ?

Както и о-в Самотраки дали наистина е бил САМО за траки? И е бил забранен достъпът на кривоносите разбойници, които завладяват Втората Атина и сега говорят от името на цял народ ...


/к/Хем си е Хем, тоест Бал-кан, още по-точно Стара планина !
Една култура и народи наричаха навремето Най-главният в пантеона си Бог, още и Бел, по-късно преиначено произнасян от едни други Баал. Та тези "другите" наричаха представителите на този народ Господари ... по тяхному К/х/аан(в Библията се изписва името, на народа-господар к/х/аанаанити, или още кханаанци).
Тази култура и народ се намираше в контактната зона наречена по-късно Левант, географски се знае и като Близък изток. Та там има и град с име Скитополис и едни др. с разбираеми и близки нам имена.
Но по отношение на това науката История обича да пречупва фактите според Библейските писания - Защо ?
Но не това е основният Въпрос ! - А, "Автохтонизмът - истинската същност на древните траки"(вж.заглавието на темата) ... та оттам и да си приведем името на Стара планина !! :) - Помогнете ми !!!

от Гет - питащ се ?? :))

П.П. Дайте да се освободим малко от наложеното ни от Историята, ПРЕЛИВАНЕ на Критска в Микенска култури ! - Май тогава нещата не ще да са толкова объркващи ? - Само предлагам - не налагам !
цитирай
98. d3bep - :)
10.12.2010 16:38
Е ако махнем от "микенската" култура Крит, то какво остава?
"Погребението на Агамемнон", може би ? Или на Клименестра?
Лъвската порта?
Биковете?
Поне половината от гореописаните доводи против микенската култура важат не само за крит.
:)


Това че е очевидна връзката не е толкова интересното.
Интересното е как тотално се различава от последващата гръцка...
А я водим гръцка...
цитирай
99. get - Изрично подчертавам, че с това не искам да отпочвам спор а да си изясня, някои неща !
10.12.2010 20:56
d3bep написа:
Микена .Микена е своеволно съчинение на един измамник ...
... Как нем да е гръцки. Основан 1500 години преди христа от гърците, изчезнали и после 7 - 8 века по късно па се появили на друго място.
... Междувременно следва да обясним ,че:
1, Най - популярните минойски статуи, куросите, ги правят от... хипопотамски зъби?
2. Основната им богиня http://witcombe.sbc.edu/snakegoddess/images/minoansnakegoddess2.jpg
Е тя ич не прилича на гологърдата изида и инструментите й хич не са познати танцови от египет.... Например на тази кака, с около хилядарка години по - стара:
http://witcombe.sbc.edu/snakegoddess/images/egyptianweret2.jpg
3. Причината, че из египет бък от "миньойски" артефакти и из "миньой" от египетски няма как да не е търговия. ... Гърците и без пари са търгували, сигур...
4. Биковите глави, саркофазите, ориентацията, стенописите и прочие критяните само са ги измислиили, макар че египет е на един хвърлей място.
5. Аве, тея колко палата имат, че в гърция имат само по един, а изведнъж у миньойско имат по 10? И защо на тея палати не им щракат там дорийски и незнам си кви колони? Защо ги изрисуват, а в гърция не могат?
6. Виж къв красив саркофаг от Истанбул - намерен на остров крит.
http://www.flickr.com/photos/jankunst/5011678637/page2/
Тракиец поднася дарове на ... бог Хор?
Само грък не виждам.

... какво ли не е .... Всъщност знам какво не е, не е гръцко.

Отделно, тракийската връзка. Минос и прочие.
Гробниците - аз не мога да разбера как така тея гробници гърците ас ги измислили, обаче траките ги приложили, а гърците се отказали от тях?
Тва нещо като твърденията, че статуите били на персефона, на деметра, на кронос и на незнам си кой още - един вид излиза, че траките са по - гърци и от гърците - те прилагат гръцки обичаи дето гърците са ги забравили и изобразяват гръцки богове, дет гърците не ги изобразяват

- Тази фигурка от къде и от кога е ? - http://www.flickr.com/photos/jankunst/4834225321/
- Фараоните откога започват да носят двойната корона ?
- Календарното броене на Египет и съответно датировката. Преформулирам ... египетската календарна година, от колко дни се е състояла ?
ЗАБЕЛЕЖКА: Отново припомням - Нямам за цел спор-а ... а изясняване някои въпроси ?

С уважение и любопитство ?
цитирай
100. d3bep - Човек, не знам всяка статуетка къде ...
10.12.2010 22:28
Човек, не знам всяка статуетка къде и кога е намерена :) ТИ кажи откога е. Апис като самостоятелно деити не е сред първоначалните богове.

Фараоните започват да носят двойната корона от първа династия.
Династиите са общо тридесет и кусур.
И са я носли птолемеите, и някои римски императори - "фенове".
Египетската година е 365 + 1 ден, както е при нас.
Имат един предполагаем, засвидетелстван мисля че сам она едно място.
Но при тях, приятелю, датировката става и по други критерии. ДОста добри астрономи са, а определени ... звездни събития не могат да бъдат сбъркани. Ако за тая датировка намекваш.

Прибави си това към отговора в другата тема.
цитирай
101. solinvictus - Тая снимка която си сложил от коя ...
11.12.2010 01:16
Тая снимка която си сложил от коя пирамида е?
цитирай
102. get - Благодаря за търпението ти и ... отговора под №100, но ...
12.12.2010 14:22
пояснявам продължавам да питам (... не го приемай, като нахалство)
фигурката от http://www.flickr.com/photos/jankunst/4834225321/ ... я отнасят от епоха първо царство или преддинастичен египет (намира се в холандски музей);
- това е от Чатал хююк - http://www.white-history.com/hwr8_files/catal.JPG ... а това http://www.white-history.com/hwr8_files/bull.jpg ... е от гроба на фараон Уадджи,2-ра династия (2770 - 2650 г.пр.н.е.).
А това е от култура Варна (находка от гроб 43, халколитен некропол V-ти милениум пр.Хр.) http://e-vestnik.bg/imgs/zlato_varna/Kravi-2-01.jpg ... знам че, ареалът и разстоянията(отстоянието) е немислимо дори по сегашни критерии, но имаме някаква идентичност ... много, много странно - не намираш ли ?!
Това е от по-късен, но значим етап в човешката цивилизация Крито-минойската и тавромахията http://www.temanews.com/img/tema/155/4074/72-arh-otvaria.jpg ... в по-късно време имаме приемственост на тази култура ... но това е др. тема :))

Помогни ми да се измъкна от объркването ?!

от Гет "питащ", с пожелание за поЗдрав !
цитирай
103. d3bep - :)
12.12.2010 15:37
Със следващият материал ще ти помогна да задълбаеш объркването :)
цитирай
104. d3bep - Тая снимка която си сложил от коя ...
12.12.2010 16:04
solinvictus написа:
Тая снимка която си сложил от коя пирамида е?

Не е от пирамида, приписва се на пристанището на Атина - Пирей.
Ако за картинката в статията питаш.
цитирай
105. get - Аз съм "отворено" за всичко ново и интересно "момче" - Давай !
12.12.2010 23:02
d3bep написа:
Със следващият материал ще ти помогна да задълбаеш объркването :)


Повече информация, за мен е като ... повече светлина !
Готови изводи не ползвам ... на авторитети се не кланям :)
От съм Гет - по природа проклет :) - Привет от същият !
цитирай
106. zvezdichka - За това бих
14.12.2010 14:40
казала, че е точно в десятката :)

d3bep написа:


Идеята е, приятелю, да осъзнаетече предците ви на тая земя са имали връзка със земята, която НЕ РАЗБИРАТЕ. Имам предвид и теб.
И затова ви идват глупавите идеи да търчите на хималаите.

След каот ви доказах ясно , че много си се "елинизирал" в псевдоисторическите изводи и че светът НЕ Е бил празно място, а съществуват голем държави и движението на твоите орди селяни няма как да остава нерегистрирано и непресичащо граници, сега ти доказвам и че един от най - многобройните народи на света има буквално ДУХОВНА ВРЪЗКА със земята ,върху която живее.



Поздрави :) !
цитирай
107. kpandjarova - кpandjarova-Моля ,дайте пояснение
15.12.2010 14:03
"На когото не харесва научния термин да си го мисли по-просто - траките са коренното население по нашите земи - това е !"
Автохтония на гръцки означава самоубийство.Имам предвид съвременния гръцки език,а както е известно той е амалгама от димотики и катаревуса.В този смисъл,къде е допирната точка с автоктония.Ако трябва да се придържаме към гръцка етимология на термините,по-подходящи са други думи-итагенис,допиос,гигенис.Автохтон е дума ,буквално преведена на български-туземец.Налагайки я за термин,правите внушение,че едва ли не траките са народ ,склонен към самоубийства(съвременния смисъл на автохтонос) или ,че са туземци(в смисъл диваци).А както вече стана ясно,траките са един високо културен и цивилизован народ.От тази гледна точка,мисля,че терминът автохтони е неправилен и даже "обиден'за нас,потомците на траките.А една лъжа повторена сто пъти знаем какво причинява в масовото съзнание.Най-добрият начин за прокарване на идеята ви е да отминете с мълчание тази терминология и да въведете своя,етимологически адекватна или напълно българска.Ако сме толкова древни и цивилизовани,време е светът да заговори на нашия език и да възприеме наша терминология.Извън това,статията ви предизвика у мен приятно чувство по три причини-първо много логични разсъждения,силни аргументи и.. подкрепа на убеждението ми,че един ден ще се върна да си умра в родината,ако сега не ми е писано да живея и творя в нея.За един емигрант статията е капка упование.
цитирай
108. d3bep - Благодаря Ви за мнението :)
15.12.2010 14:58
Много хубаво мнение, Кпанджарова. Абсолютно е вярно, и аз това казвам ,че терминът е обиден и има за цел да уязви защитниците на теорията поне като нещо като "туземна".
Лошото е, че това е официален, научен термин.
Точно така наричат теорията за местният произход, автохтонна.
И всъщност се радват на литературния спор.

Тъкмо за това аз съм се насочил към същността му, това, коеот се опитват да внушат с него... Към съдържанието на термина. А не към произхода, етимологията и прочие.

Нали разбирате, те могат литературно да го подменят.
Лошото за нас е че е кух от съдържание и кухи лейки го повтарят.
цитирай
109. liliyanaandreeva - Всички са плагиатствали от Траките, а сега ни се явяват като всезнаещи гурута...
14.01.2011 12:15
...и на стари краставичари продават краставици!...
цитирай
110. анонимен - PISMO OT IRLANDIA
15.01.2011 04:12
Сп Усури
Автор Милош Сидоров



Приказката за царя, царицата, техния син Змей, неговата съпруга просякиня и наследника им, владетеля на Новото Царство, е записана в град Дебър, на река Черни Дрин, на границата между Република Македония и Албания. По сюжет е много близка до античния мит за Кадмо и Хармония, Семела и Дионис и не е изключено именно тя да е негова основа.

МИТЪТ

Човекоподобните митични създания, известни като братята Кадмо и Феник, са родени в страната на "хуните" ("Хунабия","Хаония"). Една справка в античните карти ни посочва, че тази страна се е намирала югозападно от Охрид, в северната част на Стария Епир, на брега на Йонийско море, срещу остров Корфу (Керкира). С Кадмо се свръзва и митът за Детето-Бог Дионис. Неговият брат Финик пък предава "пеларгийската" азбука ("пеласгикос грамата", "пелазго-бръгийското писмо" - вероятно българската; пеларги е написаното по гръцки "българи") на елините в Боетия и Атика. След като се разпространила и у други народи, тази азбука станала известна като "финикийска" и "гръцка азбука".
На южните склонове на планинската верига Кера Уни (в превод: "хунска Черна Гора"), в областта Хаония, един град носи името Феник. На юг от него една река се нарича Кадму/Казму флумен ("змийска река"). В незапомнени времена легендарният Кадмо/Казмей, заедно с брат си Феник/Финик се запътва на юг, във Фокида, към пророчището в Делфи да пита, къде се намира сестра му, която се била загубила. Там оракулът му казал да се откаже от търсенето на сестра си, а да построи град. Кадмо постъпил точно така, но преди това убил дракона, който пазел водите на близкия извор. След това "освобождаване на водите" му се наложило, за наказание, да служи 8 години на бога Арес, понеже драконът бил негов. Но Арес е богът на войната; затова "да служи на Арес" означава да воюва. Да се бие, докато завладее територия за бъдещото княжество на "кадмейците" ("енхелейците").

Когато минали осемте години "слугуване на Арес", Кадмо получил неговата дъщеря Хармония за жена. Градът, който основали Кадмо и Финик, бил наречен Енхелея, понеже родът им принадлежал към клана на "енхелеите" ("егулите"), т. е. "змиорките", и бил в близост до града Тива. По-късно Кадмо и Финик завладели и този град. Като минали години, нашествениците аргивци превзели Тива и изпъдили "кадмейците" от Боетия. Напускайки Боетия, остарелият Кадмо, неговата жена Хармония, брат му Финик и другите "кадмейци" се запътили на север. Те минали планината Пинд и навлезли в ????? ?????? ("Старата Бръгия" - вероятно стара България), която обхваща Корчанското поле (Девол, Диаболос) и Охридско-Преспанския край. След като пристигнали при тамошните бръги, най-първо ги освободили, понеже били под властта на илирите.

За да разшири територията на бръгите, Кадмо прогонил илирите на север. Наблизо до града на Хермес (Хермуполис), в близост до Охридското езеро, Кадмо и Феник отново построили град. Градът се казвал Лихнид (сега Охрид). По името на този град внукът на Кадмо (от неговата дъщеря Семела), известен като Дионис (Сабадий) е получил прозвището Дионис Ликнид. Според оракула светът щял да бъде спасен от жестоките великани ("титаните"), т. е. те щели да бъдат победени, когато се роди божество от смъртна жена. Такъв бил "Младият бог", синът на Зевс и смъртната Семела (гърцизирано име от "Земля"), дъщеря на Кадмо. Той е известен с тракийското име Сабадий/Само. Неговото елинско име е Дионис, и той е предреченият Бог-Спасител ("Теос Сотирос").

Кадмо владеел над своите Енхелеи ("кадмейци", "дасарети") до смъртта си. Лихнидските (Охридските) "Енхелеи", които Кадмо владее, са били част от трако-бръгите (българите). Този народ ??????/Бръги, според Херодот, е "най-стария народ на света". А най-оригиналният български историк на ХХ в., д-р Ганчо Ценов, вероятно е първият, който е посочил възможната етническа вързка на наименованията: Бръги/Верезити с Бръсаци/Блъгари, т. е. с днешните българи.
Когато умрял, Кадмо се превърнал в змиорка (ягула, "енхелей", змей). За място на гроба на Кадмо старите книжовници определят място до реката Дрилон (днешен Черни Дрин). Смъртта на Кадмо и Хармония и тяхната метаморфоза в змиорки (ягули) са описани от много антични автори (примерно Еврипид: Eurip. Bacch. 1330-1334; 1353-1355).

Внукът на Кадмо, т. е. синът на Семела и Зевс - богочовекът, роден от смъртна жена ("Младия бог", Божик, "Детето Бог", "Младенецът") е известен като "Третия Дионис" или като "възкръсналият Дионис" (понеже се явява след като "Втория Дионис" е бил разкъсан от титаните на седем парчета, докато е бил приел образа на рогат бик).

През 2002 г. бяха разкопани основите на три християнски черкви, строени една върху друга и на един предхристиянски храм, на местността Плаошник (Охрид, Македония), където според преданията е бил храмът на св. Пантелеймон (в традицията на Асклепий и Хермес). В същия храм, според житието, бил гробът на св. Климент. Наблизо е открита голяма кръщелница (баптистериум) в квадратно пространство, изпълнено с мозайки. Най-внушително е изображението на голямо слънчево зъбно колело, вътре в което има: лъв (=слънце), една голяма тъмна змиорка (=Кадмо?), една малка бяла змиорка(=Хармония?) и една по-голяма, светло-тъмна женска змиорка с видимо светло яйце(=слънцето?) в корема. Вероятно точно тая змиорка е Семела, преди да роди Младия Бог, т. е. Дионис/Сабо/Самаил.

ПРИКАЗКАТА

Имало един цар и една царица, които си нямали деца. Веднъж царицата се помолила: "Боже, като не ни даде от сърце чедо, дай ми поне да родя една змия." Тутакси молбата и се изпълнила и тя родила змия. Хранили я 20 години, змията пораснала голяма и решили да я оженят, но коя девойка ще иска да я вземе? Тогава змията, вече Змей, казала на майка си да стане рано сутринта и която девойка първо срещне, нея да вземат за невеста. Речено-сторено. Срещнала царицата рано-рано една девойка, която просела. Попитала я дали иска да се ожени за сина й, който бил Змей. Просякинята се съгласила.

Венчали просякинята за Змея. Когато вечерта младоженците останали сами, Змеят свалил ризата си и се е превърнал в хубав момък. Така преспали. На сутринта царицата питала снаха си, как са прекарали нощта, дали Змеят е казал нещо. Невестата разказала на свекърва си как Змеят се превърнал в момък, а на сутринта отново влязъл в змийската кожа.. Тогава царицата поискала от снаха си да скрие ризата на Змея и да й я покаже. Но щом на другата вечер я получила, хвърлила я бързо в огъня. Тозчас момъкът се събудил и потърсил ризата си. Невестата му казала, че майка му я изгорила. Тогава момъкът се разсърдил и я проклел:
- Докато не скъсаш железни опинци и желязна пръчка докато не се счупи в ръцете ти, да ме търсиш, а да не ме намериш. И заченатото в утробата ти, да се роди тогава, когато ме намериш.
Като я е прокълнал така, превърнал се във вятър и изчезнал. Дълго плакала невестата и накрая си направила железни опинци и желязна пръчка.

Тръгнала да ходи, колко години ходила никой не знае, докато не стигнала при слънчевата майка. Разказала и всичко и попитала дали синът й, Слънцето, е виждал мъжа й. Тя й казала да изчака неговото връщане. Като се върнало, Слънцето отговорило, че денем не го е виждало и нищо не знае за мъжа й. Дало й подарък хурка със златно вретено и я пратило да дири Месеца, що грее нощем.
Няколко години търсила невестата Месеца. Накрая стигнала при майка му. Разказала й мъката си, попитала я за мъжа си. Но нито майката, нито синът й Месечко знаели нещо за него.

"Аз не съм го виждал нощем. Трябва да отидеш при Вятъра - той духа и денем, и нощем - може да го е взел при облачно време." - казал Месеца. На раздяла подарил на невестата златна ябълка.
Тръгнала невестата да дири Вятъра. След няколко години го намерила и го попитала дали е виждал мъжа й някъде. Вятърът й казал, че го е виждал в една далечна страна, където бил цар и бил женен за друга жена. Тогава невестата го попитала за колко време ще може да стигне дотам. Вятърът й казал, че цял живот да ходи - пак няма да стигне. Затова и дал една златна квачка със златни пиленца: "С тая златна квачка ще стигнеш за половин година." Така и станало.

Стигнала в царския град като просякиня и седнала на поляната пред палата да си пасе квачката. Зърнала ги царицата, много й харесала квачката и поискала да я има за себе си. Просякинята склонила да я даде, но ако я пусне да пренощува в двореца при мъжа й. Съгласила се царицата, но преди царят да си легне, дала му с ракията една билка, да не може едно денонощие да се събуди. Невестата легнала до него и го молела за прошка, но той нито я чувал, нито си спомнял нещо за нея на другия ден.

На сутринта просякинята извадила златната ябълка, а царицата като я видяла, пожелала да бъде нейна. Попитала какво иска в замяна. Невестата й дала златната ябълка и пак поискала да спи при мъжа й. Царицата се съгласила, но пак сложила в питието на царя от отровната билка и го опила. Така невестата отново напразно цяла нощ молила мъжа си за прошка, но не чула ни дума за отговор. На сутринта била изгонена от двореца.

Тогава просякинята извадила златната хурка с вретеното и започнала да преде. Царицата, като ги харесала и ги поискала, отново се съгласила да пусне просякинята при мъжа си през ноща. Но този път пазачите казали на царя за просякинята, която спала при него последните вечери. Като не можел нищо да си спомни, царят се сетил, че жена му му правела магии и затова тая вечер не поискал нищо да пие. Щом се прибрал в стаята си, видели се с първата си жена и тозчас желязната пръчка се счупила, а железните опинците се скъсали. Така клетвата се изпълнила. Царят простил на жена си и благословил това, което ще се роди.

В това време се родило Детето: На челото си имало знак слънце. На гърдите - месечина. Тук пишело да бъде наследник на царството. Царят с невестата се върнал при баща си. Там станал цар. Синът му станал Наследник на Новото царство.

ТЪЛКУВАНИЕТО

Фактът, че не Слънцето и не Месеца са виждали Змията (Змея), а точно Вятъра, подсказва, че Змията (Змей, Дракон) не се намира нито на Изток (където е "слънчевата майка", която "ражда" утринното Слънце), нито на Запад (където е "месечковата майка", която "ражда" новолунието, Месечко). Змея (Дракона) не се намира нито на небесната пътека изток-запад (еклиптиката, която е наклонена към Юг). Остава Змея да може да бъде видян в северна посока, откъдето духа севереца Борей (Горянин). Затова Змията/Змея от българската народна приказка тук отъждествяваме със съзвездието Дракон. Този "Змей" (Draco/Kadmo), който се приема като "тройоглав" или като "коронясан", "царува" и разпределя "четирите епохи", описани в свещената книга на иранците Авеста, във Ведите произлезли от нея, както и у някои стари автори (примерно Хесиод в "Дела и дни").

Последната от "Четирите епохи" е "желязната епоха". Затова в приказката се появяват като символи железните опинци и желязната пръчка и накрая те трябва да се строшат, с което се подсказва свършването на "желязната епоха" и започването на новия цикъл от "четири епохи". Първата част ("златната епоха") би трябвало да представлява времето, което трябва да изтече при минаването на слънцето (в неговото прецесионно придвижване, т. е. "изоставане" в зодиакалното пространство) през съзвездията Козирог, Стрелец и Скорпион. На "сребърната епоха" принадлежат: Везни, Дева и Лъв. На "бронзовата": Рак, Близнаци и Телец. На последната, "желязна епоха", принадлежат: Овен, Риби и Водолей. За да се "роди" Новото Слънце 12 пъти (и също толкова пъти да остарее и да "умре") трябва да се "навърши време" от 25776 обикновени слънчеви години. Все пак, имайки предвид времената, които човечеството помни, като епохи се възприемат годините, изминали през последните четири прецесионни зодии: Близнаци ("златната епоха"), Телец ("сребърната епоха"), Овен ("бронзовата епоха") и Риби ("желязна епоха").

Минаването през тия четири зодии става за 8592 слънчеви години, или времетраенето на едно такова Слънце-епоха е 2148 години. Древните българи, траките бръги, от които произлизат средновековните българи, за една епоха са сметнали 2146 години, което е зашеметяващо точен резултат, имайки предвид техническите възможности на онези времена. Според Сказанието за Сивила, на българите принадлежи "златното слънце", т. е. "най-яркото", "истинското слънце". Това е периода от 6592 до 4444 година преди Христа, когато слънцето по време на пролетното равноденствие изгрява в Близнаците. След това идват "лунните хора" ("сребърната епоха", епохата на Телеца, от 4444. до 2296 г.пр.н.е.). Затова за древните българи (пелазгои) се казва, че са "предлунни хора" ("протоселенити"). След сребърната идва "бронзовата епоха". Това е епохата на Овена (2296-148 г. пр . н. е.). Като изминава и тази епоха, настъпва "желязната епоха" (епохата на Рибите, която изтече през 2000 година.)

Основните роли в разказаната българска народна приказка имат Змията (= времето, отчитано на Земята) и Невестата (Просякинята), която трябва да роди Новото Слънце (деветия, десетия или единадесетия Дионис), наследника на "Новото царство", т. е. на Новата прецесионна епоха. За да се изпълни клетвата (за да се "навърши времето"), се употребяват три различни символни реквизита: златна ябълка = лунарен цикъл (периодът от пълнолуние до новолуние); златна квачка и пилци = цикъла на съзвездието Плеяди ("квачката", периодът от септември до юни); златна хурка = обикновената соларна година; златно вретено = голямата космическа (на Кадмо/Ка-змей) година, т. е. прецесионният цикъл; железни опинци = метоновия цикъл; желязна пръчка = оста, пробождаща небето в пространството на първата извивка на "коронясания дракон" (Змей), представляваща центъра на прецесионния кръг.

Като се проследи внимателно приказката докрай, виждаме, че най-резултатен се оказва подаръкът от Слънцето, т.е. златната хурка и златното вретено. Сякаш е имало едно съревнование на три календарни системи, при което побеждава соларната календарна система ("златната хурка"), допълнена, т. е. коригирана с отчитане на прецесионния цикъл (Змеят/Драконът и "златното вретено"). Чак когато стават залог "хурката и вретеното", тогава се "навършва времето" на божеството на времето. Всъщност чак тогава то се овладява. Тогава престава и лутането в пространството на материята.

Човешката цивилизация, точно на днешната българска територия, по времето на древните българи (траките бръги/пелазгои) прави качествен преход - тя закрачва по пътеки на по-високо духовно пространство. Тогава окончателно се разбира ролята на "великия Змей на времето" (утвърждава се мястото на центъра на прецесиония кръг в близост на съзвездието "Draco" на северното небе). "Мъдростта се намира на север!". До нея първи стигат и я притежават "хипербореите". Точно за тях "Хептадата става Огдоада", което ще рече: "Седмаците" (българите) разбират и се придвижват към "Осмицата", а това е "умиращият" и "раждащият се" Дионис като "Дете Бог" или "Новото Слънце", с когото това се случва на всеки 2148 години. Изписано със символи името на този бог е:"КH.IЄ.SU", т.е. "Иисус"!
цитирай
111. анонимен - Чета последните ти постове с голям ...
24.01.2011 13:57
Чета последните ти постове с голям интерес и специални поздравления за тези, в които посочваш културните сходства в различни цивилизации и изводите по тях. За долмените и египетския обелиск също!
Този пост ще коментирам, защото според мен в него има вътрешно-логическо противоречие и лек пропагандно политически привкус, които не обслужват и доказват по най-добър начин тезата ти.
Начинът, по който дефинираш термина афтохтонен в началото създава това противоречие, защото според теб автохтонен се извежда преди всичко от връзката между съответия народ със земята. С други думи - уседнал земеделец равно на автохтонец, неуседнал скотовъд равно на номад, равно на пришълец. Не съм сигурен, че това си имал предвид, но така излиза от поста ти.
От там и следствието, че тъй като траките са обвързани със земята, то те са автохтонно население е логически неправилен, най-малкото това правило се отнася към всички трайно усядали и уседнали народи на балканите и по света, а за повечето от тях знаем, че са пришълци на съвремените си обиталища.
Дори от древногръцките извори си личи, а да не говорим за богатата архологическа култура от този период, че траките са уседнало, привързано към земята население, с много особено отношение към задгробното. Не виждам някой да спори и да може да оспори този факт аргументирано. Прави ли ги това, обаче афтохтонно население на Балканите - т.е. население, което по приетата за афтохтонност дефиниция е възникнало, формирало се е на дадена територия и е живяло трайно на нея. Не зная и ако беше толкова лесно доказуемо нямаше да се водят такива спорове научни и не толкова научни. За съжаление тук не се правят ДНК изследвания, защото тестването на най-старите намерени масови човешки поселения спрямо по-късни такива би дало някаква връзка в тази посока и по голяма устойчивост на теорията.
Та мисълта ми е, че с този пост колкото красиво и да е написан не носи реален научен принос в дискусията за афто или не афтохтонност на тракийското население, а по-ско
цитирай
112. анонимен - а по-скоро може да изпълнява про...
24.01.2011 14:00
а по-скоро може да изпълнява пропагандно-политически цели в нейна подкрепа за по-ненаучно настроените й привърженици и да дава хляб за излагане на контратези от страна на противниците й, които ако са малко по-добре подготвени лесно ще видят тези противоречия.
Най-добронамерено, един късметлия дето с кеф чете блога на клеотемида и този, а чат пат и покоментирва:))))
цитирай
113. d3bep - Авто - хтонен, приятелю, не знам ...
25.01.2011 17:07
Авто - хтонен, приятелю , не знам каков разбираш под това твърдение, но ще трябва да пояснявам.
Археологията не може да и изведе пряко родословие.

Но тук науката ти извежда пряко доказателство че траките не са номади.
Е, ако искаш да чуеш обратното, любимите ти старогръцки източници бъкат с идеи за тракийск искитнически живот,,, какъвто всъщност са водели... гърците.

А тази тема доказва, че траките са уседнало население.
Другитетеми доказват нашата връзка с тях и с по - дълбоката древност.

И ето ти "автохтонизъм", както искаш така разбран.
цитирай
114. анонимен - Аз отлично разбирам твоята теза за ...
26.01.2011 17:41
Аз отлично разбирам твоята теза за автохтонизма на траките в контекста на тяхната уседналост. Мога да добавя и още факти в негова подкрепа и дори от гръцки извори мога да ги добавя, защото колкото и да ги изкарват номади, то личи, че баш не са.

Казвам, че фактът, че траките не са номади не е е доказателство за тяхната автохтонност (родени от земята - т.е. появили се, формирали се като племена и т.н. на това място). Не че не е възможно, но не уседналостта им доказва това!

Това тълкуване на термина автохтонен автоматично прави всички народи след момента на тяхното усядане автохтонни, независимо от това от къде и как са дошли.

Никъде не съм казал, че от археологията може да извадиш пряко родословие, освен ако то не е изписано по някакъв начин или не присъства в някой артефакт. Казвам, че при наличие на достатъчна маса за изследване (а за щастие тук има такава достатъчност) и правене на ДНК анализи може да се докажат или не теориитие за непрекъснатост на развитие между древните народи и култури открити на Балканите. Както и да се изчисли процентното съотношенеи на генетичното ни наследство от траки, гърци, славяни, българи, готи, кумани, латинци, татари, турци, власи и т.н. компоненти на съвременната българска нация. В това отношение генетиката е много по-полезна и ползваема наука за историята отколкото да речем лингвистиката и нейните производни, върху които се градят толкова много теории и интерпретации на привържениците на всички тези, течения, теории или фантазии за произхода на българите и древната история на Балканите. За съжаление това не се прави.

цитирай
115. d3bep - На терминът "автохтонен&...
27.01.2011 09:00
На терминът "автохтонен" само буквалният му превод е "роден от земята", значението м уе свързан със земята и точно тази връзка обосновавам.
Опитвате се да ме вкарате в някакъв дребен понятиен спор.
Аз пък съм босновал ХТОНИЧНАТА и ЖИЗНЕНАТА ВРЪЗКА на траките със земята.

Е ако не го разбирате, държа с вас да не изясняваме примерно понятието "абориген" че ще стигнеме до бой.
Сериозно, разбрах ви, опитвате се да ме вкарате в речников спор.

ДНК анализът е безмислена идея, но не ми се спори по нея. Като стигнете д отам, ще дойда аз, ще искам да ми показате труповете един по един, както и писмените им самопризнания: "Аз съм 100% трак", "аз съм 85% трак".

Това е тезата на унищожителите на българската култура.
Истинското доказателство са древните обичай и култура... И днешната.
ДНК-то вие си го търсете.
Това е следващите екскурзии. След дошляшките сега следващото ,за коеот историчарите ще почнат да грабят данъкоплатеца, ще са ДНК екскурзии.
цитирай
116. анонимен - Не е спор и най-малко понятиен. В ...
27.01.2011 10:06
Не е спор и най-малко понятиен. В скобите на предния коментар съм сложил точно същия превод на понятието автохтонен, от което идва и самият термин и съм посочил не понятийните разминавания, а смисловите в това, което доказваш и това което термина значи.
Никъде няма да ме чуеш да казвам, че траките са номади или че не са свързани със земята или пък да оспорвам хтоничната им и жизнена връзка с нея. Считам дори, че това е толкова очевидно за всеки дето е прочел две три изречения за траките, че няма нужда да со обосновава дори, но след като някой го е направил при това доста добре даже си е много хубаво и поздравления.
Казвам просто, че фактът че траките не са номади и че имат хтонична и жизнена връзка със земята не е доказателство за тяхната автохтонност в смисъла на произлезли от точно тази земя. Той просто си е факт, който доказва тяхната връзка със земята и обяснява някои техни културни, погребални, религиозни и т.н. прояви, за които имаме свидетелства.
ДНК анализите се правят по масиви. Никой не може да докаже че някой умрял преди 6000 години е трак и колко, но може да докаже генетични връзки. Т.е., ако в определен % от намерените мъртъвци от онзи период има общи гени и и тези гени присъстват като маркери във всички периоди от тогава та до днес - очевидно е: А. тези хора са от една народноностна група. Б. те са населявали тези места в период х, като генетиката им се е променяла по еди какъв си начин В. Наличието на общи гени между тях и нас днес е пряко доказателство за това, че ние сме или не сме в пряка връзка и преки наследници те на тия същите. Чиста работа, но не се върши.
Гените са много по устойчиви като приемственост от обичаите и културата, които след лингвистиката са най-подвеждащия и неточен метод за реконструкция на историята!
цитирай
117. d3bep - Е и, ак она мен сега ми се направи днк ...
27.01.2011 10:25
Е и, ак она мен сега ми се направи днк анализ и някой вземе та хване гените на някоя от двете ми полугръцки баби, какво значи това: аз не съм от тази земя, така ли?

Няма да стигнем съгласие по тоя въпрос, дбре знам и в какъв аспект е издържан научно и в какъв аспект не е издържан научно.
С него на 90% може да се докаже бащинство пред съда...
Н ов археологията по приложим е С14, който е адски неприложим поради стандартно отклонение от минимум 200 години...

Иначе може и да може да докаже роднинска връзка между костите, и ? Това значи че са траки или че това ще н идаде разбирането що са това траките?
цитирай
118. анонимен - В индивидуалния случай с теб, не ...
27.01.2011 11:01
В индивидуалния случай с теб, не просто ще ги хване, а ще определи гръцката ти връзка както и останалите маркери, които има в теб и ще определи по тези маркери относителната ти кръвна принадлежност към дадени народи. Това няма нищо общо с чувстото ти за самоопределение, което в случая не ни интересува особено, защото това е индивидуален случай, на базата на който ти или някой твой биограф ще може да каже примерно: "В кръвта на дзвер е текла преимуществено гръцка кръв, но той родом българин и като такъв е живял творил и създавал чудни неща" - същото както ще казват бразилците за Дилма, или са казвали римляните за Юстиниан и т.н. примери много.
Въглеродният анализ не е полезен за археологията в относителни стойности, поради своето отклонение, което рядко е в дори в посочения от теб минимум. Т.е. той е полезен за определяне на времеви периоди, но не и за конкретна датировка.
ДНК анализът е статистически метод, той работи с извадка и стойности. Това го прави много точен и приложим при изследване на кръвна линия и генетична принадлженост към дадена народност и съответните съотношения и темпове на изменения.
С други думи ако се изследват всички гробища в периода Х и се сравнят резултатите с генетничния профил към периода У и усредненият резултат ще каже примерно - тези от днес са потомци на тези от Х, но през еди кой си период в генетичната им структура мощно са влезли маркери на тези от У, което следва да значи промяна в демографията на това място (или пък не са влезли) което следва да покаже че тези от У не са усядали трайно и не са си омешали гените с тези от Х.
Или ако се изследват днешните македонци и античните и се покаже съответната генетична връзка (силно и убедено ме съмнява) комшиите гордо и без претенции ще могат да кажат ето видехте ли ние сме прави макета.
Да! Прав си генетиката не може да докаже самоопределение и култура, но доказва генетична връзка, а по въпроса и теорията древни траки-средновековни и съвремени българи това би било огромен принос!
цитирай
119. анонимен - И само още едно изречение по посл...
27.01.2011 11:10
И само още едно изречение по последното твое:
Това ще докаже с относително голяма достоверност:
1. Били ли са траките най-ранното население на балканите или не
2. Какъв е географския ареал на тяхното засилено демографско присъствие.
3. Какви са връзките им и има ли такива между генетични между тях, даки, сармати, египтяни, гърци, финикийци и който друг народ от античността си избереш.
4. Изчезнали ли са или са се претопили като демографски компонент през късната античност и ранното средновековие.
5. Имат ли връзка и процентно каква със средновековните българи
6. Каква е връзката им със славяните и от една народностна група ли са
7. Каква част от тяхната кръв носим ние.
8. Как се е променяла демографията на балканите и кои влияния са най-силни
9. Какво е естеството на хиатусите и кои от тях са резултат от битови действия или природни бедствия, а кои от демографска промяна.

Все мисля въпроси, които са спорни и все са свързани с кръвта.
Не! ДНК анализите не могат да дадат отговор на въпроса за разбирането що са това траките, освен в аспекта с кого се родеят най-много. За културата, бита, религията и т.н. за щастие има достатъчно останали артефакти от всякакво естество, на базата на които могат да се правят съответните реконструкции, връзки, влияния и т.н.
цитирай
120. d3bep - Ама и на никой друг от тея въпроси ...
27.01.2011 12:05
Ама и на никой друг от тея въпроси няма да отговори ДНК анализа, колега.
Помисли реално.
Първо, няма по какво да дефинираш генът на едикой си народ в древността.
Т.е. тръгваш без опорна точка.
Второ, всеки съвременен народ се родее с древните, и то плаващо, няма фиксирано 50% присъствие на траките при българите примерно.
Трето, много от народностите ти , като например славяните, изобщо не съществуват, а са плод на идеологическа кампания, па ше ги пуснеме у ДНК анализа....

Ти разбираш ли, че като се наемри погребение ние не можем да кажем категорично от ПБД л ие или тракийски, па ше ми дефинираш по него етноси.
А какв оса траките?
Колко народа са?
Кой им е генът?

Съжалявам приятелю, аз лично преди историята бях голям фен на палеонтологията. После пък завърших икономика и добих обща представа от статистиката като наука.

Това което предлагаш е много модерно и ще бъде... много научно НЕДОСТОВЕРНО.
А ти ми го предлагаш като единствено вярно...
Едва ли някога ще го приема... и не само аз...
Това е пропаганда на тия, що държат правата и зимат парата върху ДНК анализа.
цитирай
121. анонимен - Хахаха, споко не е пропаганда и не с ...
27.01.2011 13:06
Хахаха, споко не е пропаганда и не с користни цели казаното, нито съм казал, че е единственото нещо, по което трябва да се реконструира историята към която принадлежа като образование. Но доволно много съм се занимавал и със статистика. Както и да е ще стане много дълъг разговора и се измества от темата, затова последно ще коментирам и ще правя "реклама" на ДНК изследванията:)))
Няма да отговори какво са траките и колко народа са - ще определи статистически верно по съответните маркери, че тия човечета живели по тия земи по това време са част от един народ или не. Че се родеят с еди кой си народ или не, че имат връзка с днешните народи или не, че са се изменяли по еди какъв си начин в резултат на демографско влияние на еди кой си народ или не. И други такива неща - ДНК анализа не те обвързва конкретни имена на етноси или не. Той казва съвсем друго нещо, което съотнесено към изворови, архологически и т.н. знания подрежда по пълно и по-точно картината. Аз съм твърд привърженик на интердисциплинарния подход към историята и към строгата йерархия на съответните дисциплини спрямо изследвания исторически обект или момент. Не случайно споменах "славяните", защото точно пък такъв ДНК анализ много лесно ще ги прати там където и аз мисля, че им е мястото - в категорията на служебните исторически понятия, които се отнасят към .... и се ползват за.... А не като етнческа група, чиято история леко е понатъкмена и поизмислена, за да се докажат по-късни явления и процеси. Обмислям идеята да спретна и аз един блог, в който да се вкарам в ролята на историограф, който чете критично и коментира методите, понятията или недостатъците, които виждам в доказателствената част на вашите идеи. Имам предвид няколкото души, които пишете интересно, смислено и с достатъчно аргументация на тема история тук. Като това ще го правя с цел да евентуално да съм ви полезен, а не да "припикавам" написаното от вас:))). Таман и вие ще солите съответно:) А инак, ако се замислиш, ще видиш, че с теб спор нямаме
цитирай
122. d3bep - Ами направи блог :) Спокойно, не ...
27.01.2011 13:44
Ами направи блог :) Спокойно, не мисля че ще е препикаване, дори бих казал, че няма лоша реклама!

Не съм обвинявал точно теб в користни цели, а маркетинга, бутащ тея изследвания... не където им е мястото.
както и да е де, по тоя аспект явно няма да постигнем единомислие :)
Поздрави!
цитирай
123. анонимен - ??!! Интересно!
12.03.2011 23:36
Чудно ми е каква е идеята на статията!? Защото историята на траките се знае. Живели са тук, правили са могили и други подобни, но както всички индоевропейци, и те се разселват по тия земи някъде от над Черно Море. Следователно те са били автохтонни през 1в. примерно, но 20в.пр.Хр. не са били такива.

И ми е чудно как така се смесва термина Траки и Българи при положение, че Българите са живели в Кавказ и още по на изток.

цитирай
124. d3bep - Чудно ми е каква е идеята на стати...
12.03.2011 23:46
анонимен написа:
Чудно ми е каква е идеята на статията!? Защото историята на траките се знае. Живели са тук, правили са могили и други подобни, но както всички индоевропейци, и те се разселват по тия земи някъде от над Черно Море. Следователно те са били автохтонни през 1в. примерно, но 20в.пр.Хр. не са били такива.

И ми е чудно как така се смесва термина Траки и Българи при положение, че Българите са живели в Кавказ и още по на изток.


По принцип съм включил модерацията именно за тъпи въпроси и заяжданки, н оявно заради мен не сработва.

Блогът се състои от около 25 взаимообвързани статии. Рядко има изключения.
Странното е че всички отговори на въпросите, зададени по - горе се намират в тая.
Чудно ми е пък на мен какво всъщност четете.

ПП. СЛед като знаете цялата история на траките в таквиа пдробности, аз нямам друг избор да Ви сваля шапка, и да кажа "Евалла" с подходяща чупка в кръста.
Аз пък още работя по ... съпъзеляването й.

Поздрави!
цитирай
125. анонимен - =
13.03.2011 16:40
Това добре, но ако ще изследваш историята на траките не я смесвай с тази на българите. А ако го правиш поне кажи кога точно е станало смесването, Ималоли е българи в Кавказ и Ц.А. и кога е документирано преселение на траки на изток.

Такива разработки при които всички индоевропейци са били траки и си живеели тук от пантивека, са залъгалки като тези на македонците, които произлизали от античните.
цитирай
126. d3bep - Много благодаря за анонимноо пр...
13.03.2011 19:15
Много благодаря за анонимноо предупреждение, обаче това, че траките и българите имат нещо общо, доказвам по малко в рамките на 25 постинга, така че не виждам причина защо да не ги "смесвам", както се изразявате. След като дори има очевидно цифра общи обичаи.

По скоро вие да не ги политизирате и да не ми омаловажавате труда с евтините ви политикантщини?
цитирай
127. syrmaepon - Ето нещо по пелазгийската тема
16.04.2011 17:26
http://syrmaepon.blog.bg/history/2011/04/14/egipet-pelazgi-i-malko-lezgi-lingvistika.728869
цитирай
128. demograph - Браво! Отдавна се гневя на "номадството" на траките. Да си го копна ли?..
22.05.2011 16:29
Много убедително изложено. Какви ти номади. Сатри =Стари=Отседнали е моето племе. Родът ми води началото си от Херодотово време. Мама, Баба, Сaтра баба.. ми казваха, че сме "от Ной" на тази земя. Баба ползваше думата "троянско време", а си нямаше хабер за Троянска война или император Траян. Какво ми е казвала тогава? Че съм автохтонец! Ами такъв съм си. В родната си земя ще потъна като рече Всебог.
Скоро чух една история: През 1750-60 година едно цяло село в пиринско/до Добринище/ се изселило във Виена и основало българска махала с улица на името на селото. Преди 2-3 години при кмета на Добринище дошла група заможни хора говорещи архаичен български. Оказали се потомци на ония бегълци. Във всеко семейство поне един задължително учил български от предишния. Дошли да вземат родна земя от запустялото си село за да успокоят мъртвите в чужбина...какво да говорим.
цитирай
129. demograph - Разбивачески въпроси! Супер.
22.05.2011 16:36
kleotemida написа:
Писах, писах и нетът нещо ме "преметна"
Но, аз имам два въпроса към опонентите ти:

1. Ако е установено, че някъде тракийци са живели около 12 века на едно и също място, че даже са и рудодобивали, това не значи ли, че са водили уседнал живот? Т.е., че са си баш "автохтонци"?

2. Ако (пак е установено), че са живели там до 6 век, то къде биха могли да се "изпарят" до към средата на следващия - 7-ми?

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Особено за "изпарението" на етнос голям като индийски си иска бая голям огън и доста дълго варене.
цитирай
130. d3bep - Ако го искаш, копирай го!
22.05.2011 17:20
Ако го искаш, копирай го!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: d3bep
Категория: История
Прочетен: 1719505
Постинги: 49
Коментари: 3300
Гласове: 5110
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031