Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.01.2011 08:25 - Как се слагаха долмените - възможно ли е тракийските мегалити да са дело на човешка ръка?
Автор: d3bep Категория: История   
Прочетен: 41251 Коментари: 75 Гласове:
38


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Време е да се върнем в нашата страна. Кратката ни световна разходка вярвам ,че ясно показа, че древното ни вярване и търсенето на анлогии не са мираж, още повече между две толкова близки географски култури, като Тракия и Египет.
За тази статия ме наведе на мисълта статията за южноамериканците... За чудовищните им мегалити, вдигнати на 4 км. надморска височина.

Мегалитите, които България не заслужава...

Въпросите, които разглеждахме за траките ме подсещат за един много интересен въпрос. Въпросът за една особена архитектура, тази на каменните съоръжения – долмени, кромлехи и менхири.
Великобритания се гордее с такъв долмен – Стоунхендж, като го е направила известен по цял свят. Макар и той да е бил паднал, а сега да е вдигнат, макар и той да е бил според изследователите часовник и обсерватория, а сега никой да не може да каже как е функционирал , въпреки напредналата ни астрономия и познания, той е чудна туристическа атракция.
В нашата страна обаче това не е така. Нашата страна отново е единствена и уникална по рода си.
Макар че сме от страните, които могат да претендират като разпространителки в света на този вид изкуство, макар че малко други могат да ни спорят по брой и размер на паметниците и много от нашите паметници са доста по – мащабни, а често и по – стари, ние сме склонни до един да ги отречем.
Да, четат се заключения, включително на специалисти в бранша, които казват, че всичко това било „Дар от природата”.
Много хубаво, но само в Странджа те са няколко десетки. Колко ли са в Родопите? В Александрово разпространяват карта на района, само в който има около 50 броя такива тракийски светилища.
Погледнете по – внимателно. Това естествени съоръжения ли са?

image
Виждате кадри от Бегликташ и Бузвоградския мегалит.
Избрал съм ги не само поради очевидността на намесата на човешка ръка, но и поради факта ,че са от гранит, т.е. всякаква ерозионна форма на релефа е изключена; те не са следствие на физично или химично изветряне.
Очевидно е.
И включете в сметката стотиците светилища.
В района на повечето от тях има и следи от човешка дейност, от жертвоприношения и други. Природата е твърде даровита? А жреците седят и чакат някой овчар да открие долмен, за да отидат с паството си, да го осветят и да запеят някоя мантра.
Не, естествено че има човешка намеса. Естествено, че местата са симулирани и подбрани, а не случайни дарове на природата. Естествено че не всичко е донесено и принесено, но има очевидно донагласяне.

Но как?

Основният проблем… Всички отричащи този процес повтарят една и съща мантра: „Няма как, няма как, няма технология, не могат.”
Има технология.
Тя се нарича ум.
Не извънземни, не и магия през жезъла на друида, прост, човешки комбинативен ум. Истинска магия.
Отговорът „как” е запазен до нас, трябва само да умеем да го прочетем.

Египетската „литомегалия”

Няма друга страна, която да е оставила на света такива чудовищни каменни съоръжения като Египет. Макар че чуем ли „Египет” първо ни идва на ум за пирамидите, то ще припомня, че те са детска игра. Пирамидите представляват натрупани варовикови безформени и неравномерни блокове, действително напасвани, но не твърде големи – най – големият е 3 тона.
Срещу тях имаме нещо доста грандиозно и надминаващо и нашите долмени.
Това е строежът на египетските обелиски.
Обелискът е най – масовото съоръжение в Египет. Прави се изцяло от гранит. Полиран ,гладък и изписан. В много случаи и на стелите е придавана форма и размер на обелиски. Колко са били обелиските в Египет едва ли ще разберем, но и сега са оцелели стотици. Има пръснати по целия свят.
Египетският обелиск е монолит, ще рече неделим. Той е с идеална форма, изящно полиран. Той е калиграфски изписан. Може да е над 20 метра дълъг и в някои случаи надминава 1000 тона.
Макар че има единични случаи на паметници в света, например в Баалбек, които могат да спорят на египетските обелиски по тегло в рамките на 5-6%, абсолютно никъде няма тази масовост, перфекционизъм на формите и прецизност. Отгоре на това египетските обелиски в 90% от случаите са пътували стотици километри. Находището на гранита за обелиски е било в Асуан в южен Египет, а обелиски има из цял Египет.
Нямаме по – добър пример в световната история. Още повече че масовостта на строителството –в секи фараон се старае да вдигне по някой обелиск, много вдигат и по няколко - предполага „индустриализъм”. А това предполага стандартизирана технология. Което пък ни дава възможност да стигнем до същността.

И точно това се случва


В началото египтолозите откриват край стените на храмовете огромни грозновати стени от спечени и полуразрушени кирпичени тухли. Кирпичът е масов строителен материал в Египет за конвенционално строителство, но е нетраен на времето. Първоначално се счита ,че това е по – късно строителство, опити за дострояване и прочие.
imageПостепенно обаче се вижда, че такива допълнителни стени имат много храмове и то често – двустранни.
Разкопките откриват, че много често в основата им йероглифите са изчезнали или повредени. В началото са склонни да обвинят строителите във вандализъм, времето или други проблеми.
Но в последствие истината лъсва… Египтолозите са изправени пред първообраза на днешното скеле – временна кирпичена стена, която египтяните са използвали за  строителство, изписване и реставрация. В някои случаи обаче строителството е било твърде дълго, в други случаи е било изоставено и крипичените стени са ни останали на места.

Как се вдигаше обелиск?


Кирпичената стена е само едната страна на проблема. Все още не ставаше ясно как се поставя самият обелиск, как се прави. Очевидно много обелиски „изобщо не бяха на местата си” – нямаше откъде да се вземе гранит за тях. Хипотезите станаха много – че е имало находища, но са изчерпани, че са ползвали непознати видове цимент за изливането им, и прочие.
После разчетоха египетската писменост… и голямото четене започна.
На един от гигантските обелиски в Египет – този на Хатшепсут – откриха надпис, в който дамата фараон обяснява как е построила 4 обелиска. Как са бил иизрязани от Асуан, транспортирани по Нил, поставени и изписани, а в крайна сметка и покрити на върха с електрон – самородно злато, във формата на пирамидалният връх на обелиска, чиято функция е била обелиските да светят и да отразяват светлината като слънце, да блестят и да се виждат от километри.
Подобен надпис пак тя ни е оставила и в храма си, в Тива.
С което постави голям пирон в ковчега на „медната теория”. Хатшепсут твърди, че два обелиска, едни от оцелелите шампиони по размери, за строителство от край до край са й отнели 7 месеца. Това е безкрайно невъзможно с меднокаменни сечива, дори работниците да са един върху друг, имаме 4 страни за изправяне и нивелация, а имаме полиране, транспортиране и изписване. Изглежда много аспекти на идеята ни за древните трябва да се преосмислят; днес ние не можем да направим такава гранитна колона и безпрепятствено да я монтираме  и довършим на няколкостотин километра в рамките на половин година.
imageПри това тя има и друго творение – недовършеният обелиск. Той е по – голям от всеки познат ни каменен блок, по – тежък от баалбекския.
Но явно и на боговете им се е видял по – голям от нужното, защото при работата се е образувала или е била открита в него пукнатина в една от страните.
И той е изоставен, живо свидетелство за директното изрязване на гранита от скалата.

Технологията  - стъпка по стъпка

Нека разгледаме подробно как става местенето и поставянето на това чудо на древния свят.
Напомням, то е гранитено, чудовищно тежко, повече от нашите долмени, минава голям път, може да се постави само по един начин, висок е и дълъг, т.е. нестабилен, и както виждате от горната картинка, ако бъде наранен, пътува към боклука и целият къртовски труд отива по дяволите.
Направил съм и една малка картинка, на която да илюстрирам самото поставяне на обелиска.

image

И така ,стъпка по стъпка:
Етап 1: Обелискът се изсича на мястото, където е находището. По дървени трупи се спуска до реката. Вероятно се чака и пълноводие. В реката обелискът тежи по – малко и лесно бива транспортиран от течението до мястото, където ще бъде поставен.
Междувременно, там текат подготвителни мероприятия:
1. Определяне мястото на пиедестала. Прави се нещо като основа, от твърд пясъчник или заравнена скала, където обелискът ще се постави.
2. Мястото на пиедестала и колоната била обиколено от кирпичена рама, полегата. Рамата има два полегати склона от двете страни, но на практика обхваща бъдещото място на колоната отвсякъде, като стена или кладенец.
3 Когато рамата стигнела до необходимата височина, я запълвали с пясък на мястото на бъдещата колона.
4 . Транспортирали обелиска на платформа по Нил.
5 Задвижвали го към бъдещото му обиталище на платформа върху дървени трупи, намазани с масло, които поливали с вода, за да не се запалят от триенето. Платформата била теглене от волски впряг. Забележете следните подробности:
- елементарната система макари, позната на древните, всъщност функционира като полиспасти и намалява ефективно теглото на вдиганият обект наполовина;
- полегатият наклон елиминира необходимостта да се прилага сила в размера на цялата тежест на обелиска;
- плъзганет по каменните трупчета допълнително улеснява процесса;
- впрягът волове всъщност се движи по по – лесен път – надолу;
- по – голям, но безопасен наклон значително би го улеснил;
- в тази посока впрягът действа не само със силата си, но и със собствената си тежест;
- което означава, че в помощ може да му е не само жива сила, но дори и съвсем обикновени противотежести, на които впрягът да служи като регулатор.
И какво излиза? Май не се иска толкова много…
Втори етап: В този етап започва бавното и внимателно поставяне на обелиска на мястото му. Но как? Обелискът не трябва да бъде наранен, а трябва да застане с основата си върху фундамента.
Картинката е иллюстративна, но вярвам ,че пресъздава идеята.
1. При достигане на определената височина, оставяли обелиска да се наклони в пясъчната колона.
2. В основата й правели отвор, през който изгребвали пясъка. Така обелискът постепенно и без сътресения полягал на мястото си.
3. Стабилизирали го с помощта на въжета, но основната движеща сила била собствената му тежест.
Особеностите тук са:
- пясъкът, отворът и тежестта на обелиска не допускат да стане директно падане, а влизането става бавно и полека;
- на практика могат да завъртят и положат всякакъв предмет по всякакъв начин, стига правилно да подберат мястото му във «пясъчната фуния»;
- мястото в пясъчната фуния на практика може да бъде лесно манипулирано дори само в разлика между нивелацията между кирпичената стена и пясъка – задвиженият обект лесно ще падне, а и ще потъне и ще се стабилизира в пясъка.
Трети етап: Довършителни работи.    
1. Постепенно разрушавали кирпичената рама отгоре надолу.
2. Достроявали златния връх.
3. Полирали обелиска.
4. Изписвали го.
Няма нищо за дообяснение тук; очевидно че «скелето» се използва перфектно и в още една, довършителна функция.

И ето ви бащицата на долмените…

Едва ли има нужда да се доказва, че това, което  е можело да бъде приложено за хилядатонен двадесетметров монолитен скален гигант е приложимо и за по – малки и недооформяни при свалянето на стената камъни. Но: Приложимо ли е това като технология за нашите условия?
Разбира се… Ние имаме и кирпич, и глина и какви ли не инертни материали. Воловете и конете ги познаваме отлично. Видно е, че траките са привлечени и от мегалитното строителство.
Ясно е, че за повечето наши мегалити е използвано предимно местене и пренареждане, а че основата е естествена или дооформяна, но също е ясно, че пренареждане е имало.
А ако някъде откриете тракийско светилище и то всее у вас съмнение, че наблизо няма такива камъни, ако днес принципът е «следвайте парите», то тогава принципът е бил: «следвайте реките».
Бащицата на всеки невъзможен транспорт от зората на човечеството.
imageИ на последният възникнал в главите ви въпрос:
Да ,В Египет са първите астрономически долмени.
Да, там каменната астрономия постига най – ранния си документиран връх и всеобхватност.
Да, там са най – големите каменни съоръжения.
Преди обелиските, преди пирамидите... Там има и мегалити. Подобни на обелиски, подобни на крави...
Истината е ,че може би само Египет може да ни бие по брой и характер на долмените и неговите също превъзхождат Стоунхендж, но… не се забелязват на фона на другите находки.

Вярвам ,че още една брънка от тракийският ребус намери едно свое разумно разрешение.





Гласувай:
38



1. syrmaepon - мегалитната култура се се разпр...
24.01.2011 08:59
мегалитната култура се се разпространява на огромни пространства - Кавказ,Скандинавия,Япония.
http://syrmaepon.blogspot.com/2009/06/blog-post_04.html

http://syrmaepon.blogspot.com/2010/01/blog-post_22.html
цитирай
2. d3bep - Абсолютно съм съгласен колега, ...
24.01.2011 09:13
Абсолютно съм съгласен колега, принципно в т.нар. каменна епоха това е едно от общите неща, по цялата земя се правят някакъв тип каменни подредби, които ние разбираме като нео като паметници.

Не съм изразил всички страни на проблема в една статия, но тук став а въпрос предимно за наистина големи мегалити, дето със съвременни джипки едва ги теглят, и за които се счита очевидно че са използвани за обсерватории и слънчеви часовници и определено се свързват с култов характер на използването им... Защото по земята има долмени, менхири и кромлехи, но на много места са просто подредени камъни, без ясно предназначение.
цитирай
3. despinida - Звучи много интересно...,
24.01.2011 09:56
обещавам, довечера да прочета материала задълбочено.
Поздрави!
цитирай
4. d3bep - Ок, очаквам коментари :)
24.01.2011 10:37
Ок, очаквам коментари :)
цитирай
5. karambol5 - Добре обяснено, въпреки че си имам ...
24.01.2011 10:53
Добре обяснено , въпреки че си имам своя версия за изсичането на гранитните блокове .
цитирай
6. aqualia - :))) Поздравления!
24.01.2011 11:03
Много ми е интересно! Благодаря ти за изчерпателната информация!
цитирай
7. d3bep - Добре обяснено, въпреки че си имам ...
24.01.2011 11:06
karambol5 написа:
Добре обяснено , въпреки че си имам своя версия за изсичането на гранитните блокове .

Ще се радвам да я чуем или ако е публикувана някъде, да ни я покажеш.
цитирай
8. d3bep - Много ми е интересно! Благодаря ти ...
24.01.2011 11:09
aqualia написа:
Много ми е интересно! Благодаря ти за изчерпателната информация!

Моля, радвам се много на всеки доволен читател :)
Поздрави!
цитирай
9. zelas - Стефане, добре дошъл обратно на ...
24.01.2011 14:43
Стефане, добре дошъл обратно на родна земя! Сега малко други задължения ме гонят, но ще я прочета по-късно.
Благодаря!
цитирай
10. get - Поздрав за новата статия !!
24.01.2011 16:55

Но има нещо, което ме смущава ! ... но за да не звуча, предизвикателно-прибързано, ще попремисля малко - За да мога прецизно да формулирам (чуденката си) респективно и да я задам в прецизиран вид - Като въпрос !

Още веднъж поЗдрав ! :)
цитирай
11. d3bep - Помисли, Гетски :) ще се радвам да ...
24.01.2011 17:31
Помисли, Гетски :)
ще се радвам да помогна на терзанията ти :)
Бяга езотеричната част от магията ли :) ?
цитирай
12. zelas - Зачетох се с интерес и стигнах до ...
24.01.2011 18:02
Зачетох се с интерес и стигнах до пасажа "Има технология. Тя се нарича ум." и извиках - Да, точно така.
Обаче по-надолу прочетох за тази технология и малко останах разочарован.
Какво имам предвид - твърде "модерна" е, тоест от нашата гледна точка. Може и да греша.
И на мен малко ми липсва магията. :))

Имаме ли някакви писмени паметници, в които се описва технологията, която си илюстрирал?

Между другото това което ми се върти в главата ще бъде част от темата, която пиша, но е твърде рано все още.

Благодаря за статията.
цитирай
13. d3bep - Зачетох се с интерес и стигнах до ...
24.01.2011 18:18
zelas написа:
Зачетох се с интерес и стигнах до пасажа "Има технология. Тя се нарича ум." и извиках - Да, точно така.
Обаче по-надолу прочетох за тази технология и малко останах разочарован.
Какво имам предвид - твърде "модерна" е, тоест от нашата гледна точка. Може и да греша.
И на мен малко ми липсва магията. :))

Имаме ли някакви писмени паметници, в които се описва технологията, която си илюстрирал?

Между другото това което ми се върти в главата ще бъде част от темата, която пиша, но е твърде рано все още.

Благодаря за статията.

Е можеш ли да формулираш какво толкова модерно има в нея :)
Кирпичените стени и скелета са ясни, те са намерени.
Оттам нататък кое не е по силите - трупчетата за търкаляне ,трупчетата за макари или волският впряг?

ТОчн ов тоя вид в който ти го давам аз текстът го няма никъде, но...
Има доста текстове в тоя дух.

http://3.bp.blogspot.com/_KezhQ6waZT0/SQcQCZt8K-I/AAAAAAAAJNw/HCmQPhW1DIk/s1600-h/hapship.jpg

Отта мнататък иска съвсем малко досетливост. Естествено, че в надпис, посветен на вечността кралицата няма да е описвала технологията за добив на кал и откъде са изрязани трупчетата. Н ое очевидно че е строено така ,и свидетелствата го потвърждават, и ак оима отклонения, то ще са малки, технологични - примерно в пълнежа, ил ив използването на цяла платформа за транспорт по склона вместо трупяета, а не в принципа.
цитирай
14. d3bep - Между другото в надписа си мисля...
24.01.2011 18:29
Между другото в надписа си мисля(говоя по спомен) че кралицата твърди ,че двата оцелели обелиска, достигнали до нас, които ние имаме за най - големите съществуващи, й били малките... Другите бил изначително по - големи....
цитирай
15. zelas - За пренасянето, водата е добър м...
24.01.2011 18:34
За пренасянето, водата е добър метод, за изсичането и вдигането ми е думата.

Нямам предвид че не са били по силите им, точно обратното. Под "модерни", имах предвид следващи начина по-който ние строим - махалски! :))
Раз, два, три - дърпай!!

Между другото загледох се в снимката на незавършения обелиск. Как според теб са планували да го вдигнат от там?
цитирай
16. d3bep - За изсичането аз не съм предявил ...
24.01.2011 18:43
За изсичането аз не съм предявил претенции, казал съм че се нуждаем от ревизия там.
За поставянето му, както вече казах, съдим по кирпичените стени, добре запазени на места.

Технологията на местенето му я нямаме, но за нея съдим по римляните, които са ползвали пчоти цялата налична литература на египет и масово са крали обелиски. За Рим ,за Юдея, после и за константинопол....

Цялостно описание степ бай степ и юзърс менюъл обаче до нас достигнало няма.
Но пак ти казвам, спорни може да са подробностите, не и принципът.

За въпросният обелиск - недовършеният....
Предполагам, че лесно.
Той е на високо, просто ще му издълбаят нещо като път.
И още с изязването на долната страна(която НЕ Е изрязана) подлагат транспортните трупчета отдолу, хем да не се счупи като е наполовина готов.

Нещо такова.
цитирай
17. malkiatprintz - Наистина има невероятни неща не ...
25.01.2011 03:48
Наистина има невероятни неща не само в "големите" култури и цивилизации, лошото е, че по нашата територия също има доста ценни артефакти, но никой не ги популяризира, остават си неизвестни. Дано започнем да осъзнаваме какво имаме... Поздрави.
цитирай
18. d3bep - За съжаление, така се получава!...
25.01.2011 10:18
За съжаление, така се получава!
Лошото е, че действително вина за това има пропагандата и "науката".
Че бедността ни със сигурност влияе на отместените приоритети.
Но отвъд всичко това, голямата причина е в нас... Че сякаш умишлено опиваме да не разбираме какво се иска...
цитирай
19. d3bep - Зелас и Гет, айде бре :) Докога ше ви ...
25.01.2011 13:19
Зелас и Гет, айде бре :) Докога ше ви чакам :)

Усещам, че с тая тема малко убих... мегалитната романтика, ама така ще е :)
Все пак дори и да споделяш вярванията на древните в духовната сфера, не значи че не трява да си стъпил здраво на земята. Или че те не са били такива :)

Това, което наричаме днес магия или бог според тях, в него те биха вплели пък нашето купешко понятие "наука", ако разберат какво имаме предвид, защото тяната наука е цялостна, а нашата - фрагментарна.
цитирай
20. zelas - Стефане, аз "магия" я ...
25.01.2011 13:49
Стефане, аз "магия" я слагам в кавички, но много механичен ми се струва начинът по който го обясняваш. Ще помисля още малко и пак ще се включа.

Започнал съм вече етеричната тема и ми се струва, че много от отговорите за древните се крият там, но има още за копане и не искам да се изказвам неподготвен.
цитирай
21. zelas - Едно дума само - анти-гравитация ...
25.01.2011 13:51
Едно дума само - анти-гравитация ;-)

п.п. Пусни ги тези коментари да влизат свободно, че не мога да се редактирам
цитирай
22. d3bep - Приятелю, ако траките масово из...
25.01.2011 15:38
Приятелю, ако траките масово използваха антигравитация, с безформени камъни ли щяха да отбележат това събитие?

Древните са имали доста по солидна и духовно ориентирана наука, отколкото ние си представяме... Но и определено не са имали всичката научна фантастика, кояот можем да им припишем...

Поздрави!

ПП. За коментарите... Не е заради теб, но понякога се налага.
цитирай
23. zelas - Приятелю, ако траките масово из...
25.01.2011 16:16
d3bep написа:
Приятелю, ако траките масово използваха антигравитация, с безформени камъни ли щяха да отбележат това събитие?


Ами формата каква връзка има с анти-гравитация, тя е за левитация. ;)

d3bep написа:
Древните са имали доста по солидна и духовно ориентирана наука


Съгласен - за разлика от нашата сега която е насочена към печалба.

Затова когато прочетох "Има технология. Тя се нарича ум" се зарадвах че може би говорим за едно и също нещо, но ти показа един механичен метод, който сигурно е бил валиден, но дали единственият за постигане на крайната цел?
цитирай
24. d3bep - Ами ако формулираш по - ясно какво ...
25.01.2011 16:28
Ами ако формулираш по - ясно какво имаш предвид мога да ти отговоря :)
Все пак имай предвид следното: Боговете не мисля че имат голяма нужда от камъни.
Тези камъни са използвани практично - в случая на обсерваториите, а в случая на обелиските апелират към нашето внимание, те са нещо, оставено за нас...

Има разни теории за енергийни полета и структури, на които поне аз не намерих потвърждение.. Поради многото изписани неща в къщи имам два компаса с магнитна стрелка...
цитирай
25. zelas - Кои са боговете, обаче? - самите ...
25.01.2011 17:01
Кои са боговете, обаче? - самите хора

Това което имам предвид е, че нещото което пътува по-бързо от светлината е мисълта и способностите на мисълта са почти неограничени.
Обаче нали ти казах, че ми трябва време да ги развия нещато по научному и така както го казвам звучи много шамански, а си е чиста физика.

Разкажи малко повече за функцията на тези обелиски, може би там ще намерим някакви ключове и към технологията за изработването им.
цитирай
26. d3bep - Чакай, че ти загубих другия коме...
25.01.2011 17:10
Чакай, че ти загубих другия коментар - за коя тема беше???

Функцията на обелиските е вид паметна, тя с ие описана и в надписите. Има разлини надписи, но общо взето обелиските и стелите нямат различно приложение, каот при обелиските е характерно по -скоро че те са такива, поради някаква представа на египтяните за сътворението и първата суша, че те напомнят за службата на хората на божественото и имат мощна представителна и "маркетингова" функция - златните им върхове светят надалеч....
цитирай
27. zelas - Нямаше друг коментар. На мен винаги ...
25.01.2011 18:51
Нямаше друг коментар.

На мен винаги формата ми е била интересна, която явно е била взаимствувана от кристалите и предполагам че имат нещо общо с оргон енергии (оргазмична), защото са нека си го кажем направо - фалоси.
цитирай
28. get - При такова настоятелно - Айде-е, бе-е-ей ! - Гет-Мефистофел идва :):)
26.01.2011 10:27
d3bep написа:
Зелас и Гет, айде бре :) Докога ше ви чакам :)

Усещам, че с тая тема малко убих... мегалитната романтика, ама така ще е :)
Все пак дори и да споделяш вярванията на древните в духовната сфера, не значи че не трява да си стъпил здраво на земята. Или че те не са били такива :)

Това, което наричаме днес магия или бог според тях, в него те биха вплели пък нашето купешко понятие "наука", ако разберат какво имаме предвид, защото тяната наука е цялостна, а нашата - фрагментарна.


Първо не съм съгласен с технологията за "трупчетата"... със "шейнички" е ставало по предварителна естакада и доста с-масчица !
Второ - в блогът на zelas - туй студеният ядрен "синтез-разпад" за нищо го нямате - Хехехе ?!
Ми и аз да притуря още към тази манджа за синтеза гдето я бъркате !!
Що пък човешкото Съзнание - да не е това, което да може да работи в такива дълбоки нива на микрокосмоса, че да се стига до квантови скокове и непознати в момента ни ефекти от това !! - Ъ ??! :):)
В потвърждение на това ... търся една картинка от перуанските Анди, дето майстора на мегалитният строеж си е оставил отпечатък на ръката в гранита - сякаш това не е гранит а нещо меко, като краве масло !?
Още нещо ... питанка - Съвременната технология ползва при рязане на гранита специални въжета с диамантена обмазка - древните египтяни, какво ли ще да са ползвали да режат ГРАНИТНИТЕ обелиски ! - Ъ ?
Магия била Умността ни ? - Не-е-е !! - истината според мен е че, Човешкият ум е една магия !! - не разни и-измислени "модерни" технологии !

от Гет сумнеющий се - Привет !
или както са казали древните - Когито ерго сум ! ... Мисля - съответно съществувам :):):)
цитирай
29. d3bep - Действително аз видях и държах в ...
26.01.2011 11:52
Действително аз видях и държах в ръцете си диоритните сечива, които уж египтяните са ползвали за да чукат гранита.
Даже изнудих да ударя един път.
Възможно е да се обработва гранит със тях.
Но не в тези срокове.
И не с тая прецизност... Просот няма как...
Ако траките са безписмени, идеята за медните египтяни е още по - малоумна...


Все пак е ясно, че тия гиганти не са от цимент, приятелю.
По - горе в коментарите показах еда картинка.
Картинката е на Хатшепсут и отгоре си пише как шлепът носи издяланият й в асуан обелиск по нил за да го курдиса в Тива...

Което е ясно, че ако е от цимент нямаше да става така.
цитирай
30. get - Добре дЗвер ! ... направихме тук таме разни справки и ...
26.01.2011 14:18
... да, диорита е със степен на твърдост малко по-висока от тази на гранита. Но почти пренебрежимо малка.
d3bep написа:
Действително аз видях и държах в ръцете си диоритните сечива, които уж египтяните са ползвали за да чукат гранита.
Даже изнудих да ударя един път.
Възможно е да се обработва гранит със тях.
Но не в тези срокове.
И не с тая прецизност... Просот няма как...
Ако траките са безписмени, идеята за медните египтяни е още по - малоумна...

Е и ? ... ми, дай друга идея - явно тази не ни се връзва на тезата за технология на добив и обработка на тези колосални обелиски - Дай друго хрумване - Туй не издържа !

d3bep написа:
Все пак е ясно, че тия гиганти не са от цимент, приятелю.
По - горе в коментарите показах еда картинка.
Картинката е на Хатшепсут и отгоре си пише как шлепът носи издяланият й в асуан обелиск по нил за да го курдиса в Тива...

Което е ясно, че ако е от цимент нямаше да става така.


Добре де и това приех - Обелиските не са от цимент, щот той е "открит" от римляните, значи времево не ни се връзва в картинката !

И накрая сума от издирванията и размислите ни дотук - От трите величини, материал за обелиск, инструмент за добив-обработка и транспортировка на същият !?
Само относно третият член на уравнението - можем да приемем, че е реален, тоест е коректен по отношение на задачата, която се опитваме да решим.
Дай тогаз друг метод за решаване на пустото му уравнение - Не съм доволен от полученият резултат !
Нъл с ум ще влезем в тайните на древната и велика египетска цивилизация и духовен живот ?! :):):) - Забележ. - Знакът "усмивка" го слагам не в смисъл злобеене а просто тъй за повече хъс в издирването ни :)

от Гет/ко - биволарчето от кХем
цитирай
31. d3bep - Настоящата статия умишлено не се ...
26.01.2011 14:28
Настоящата статия умишлено не се занимава със сеченето на обелиски.
Първо ,защото е написано в самата статия че не се занимава.
Второ ,защто самата статия пише, че приетата технология точно там куца;
Трето ,защото фокусът на статията в крайна сметка са нашите долмени, а те нямат бог знае какво сечене.

Дано това отговаря на канонадата ти с въпроси.
Пък било то и незадоволително.
Буташ ме зорлян в нещо по коеот съ мвзел отношение преди да почнеш да ме буташ...
цитирай
32. tzarkarui - Вярно
26.01.2011 14:30
zelas написа:
Зачетох се с интерес и стигнах до пасажа "Има технология. Тя се нарича ум." и извиках - Да, точно така.
Обаче по-надолу прочетох за тази технология и малко останах разочарован.
Какво имам предвид - твърде "модерна" е, тоест от нашата гледна точка. Може и да греша.
И на мен малко ми липсва магията. :))

Имаме ли някакви писмени паметници, в които се описва технологията, която си илюстрирал?

Между другото това което ми се върти в главата ще бъде част от темата, която пиша, но е твърде рано все още.
Благодаря за статията.

Точно със силата на мисълта са не само изсичани, но и пренасяни. Гравитацията се подчинява на силната мисъл - "магьосническата". Дали е 1 грам или 1 тон - за мисълта няма значение. (И Тесла е стигнал до този извод.) "Магьосническия секрет" е "не противодействие, а ЕДИНОДЕЙСТВИЕ"! Разделение и Сливане. С Разделението са изсичани обелиските, с Единодействието и Сливането - пренасяне на разстояние (левитация). Хехе, ама магьосничеството се отрича от днешната наука и технология... Която пък е толкова напреднала, че не може да помести на 1 метър даже и един блок от Великата Пирамида. :) zelas - на прав път си в мисленето.
Привет браткиш дзвер. Хубава статия си написал.
цитирай
33. d3bep - Здрасти, царю. добре дошъл след блудно отъствие!
26.01.2011 14:34
Абе иска ми се да вярвам , че е така ,но пренасянето точно е ясно илюстрирано :)
А за левитацията на такива съоръжения нямаме никакво свидетелство...
Поздрави!
цитирай
34. get - Това не говори добре за изследователя и неговата дръзновеност !
26.01.2011 15:34
d3bep написа:
Настоящата статия умишлено не се занимава със сеченето на обелиски.
Първо ,защото е написано в самата статия че не се занимава.
Второ ,защто самата статия пише, че приетата технология точно там куца;
Трето ,защото фокусът на статията в крайна сметка са нашите долмени, а те нямат бог знае какво сечене.

Дано това отговаря на канонадата ти с въпроси.
Пък било то и незадоволително.
Буташ ме зорлян в нещо по коеот съ мвзел отношение преди да почнеш да ме буташ...


Аз по природа съм позитивист-реалист ! Поради това че не мога да разбера механизма за настъпване на едно събитие ... не стигам до крайността, тоест до отричането на реалността на смутилото моите възприятия и ум събитие !! :)

поЗдрав
цитирай
35. zelas - Здравей Цар Каруй, явно мислим за ...
26.01.2011 15:57
Здравей Цар Каруй, явно мислим за едни и същи неща щом споменаваш Тесла, аз досега се въздържах, щото искам да ги развия нещата структурно, като пропър ингилизин, нал от Темзата им, вода пия. Но и до там ще стигнем, Стефане, ама не трябва да се бърза.

Поздрави
цитирай
36. d3bep - Тесла е много хубаво нещо, момчета, ...
26.01.2011 16:32
Тесла е много хубаво нещо, момчета, но Телса работи в електромагнетизма, не в левитацията и антигравитацията. Чел съм много за Тесла, включителн оза опитите м уза безжично провеждане на ток. ВИе сигурно сте чели за "изчезналия" крайцер...

Нема лошо, ще чакам, пиши, Зелас :)
Н оне това се обсъжда тук.
И методът на тесла е... Как да се изразя?
Моят метод?
Много съвременен?
Бубини?

Е най малкото, не е магически, изобщо!
цитирай
37. get - Тесла е много хубаво нещо, момчета, ...
26.01.2011 17:10
d3bep написа:
Тесла е много хубаво нещо, момчета, но Телса работи в електромагнетизма, ...!


Работил е и с/по Геомагнетизма и-и-и ... как да го нарека ... този от вакуума-коЗмоса, абсолюта-универсума !
Относно второто - има една експериментална установка. Използвал я е да задвижва един електромобил ... така пишат хората, които са го видели ?? - Електрика получавана от нищото-ефира ???
Това, което съм чел, като принципна-схема обяснение направо ми звучи, като Перпеетум-мобиле ?
Почнал съм да правя нещо подобно, но нямам ел. елементите - той е ползвал лампови такива, основно ?

от Гет - на т,слата :):) дръжката
цитирай
38. tzarkarui - Тесла
26.01.2011 18:46
d3bep написа:
Тесла е много хубаво нещо, момчета, но Телса работи в електромагнетизма, не в левитацията и антигравитацията. Чел съм много за Тесла, включителн оза опитите м уза безжично провеждане на ток. ВИе сигурно сте чели за "изчезналия" крайцер...
Нема лошо, ще чакам, пиши, Зелас :)
Н оне това се обсъжда тук.
И методът на тесла е... Как да се изразя?
Моят метод?
Много съвременен?
Бубини?
Е най малкото, не е магически, изобщо!

Густо, започна се сериозна дискусия. Браткиш Дзвер, Тесла е много широкообхватен и не се ограничава само до електромагнетизма. Защото електричеството е само аспект на праната (оргон). Факт, който благодарение на Тесла развива Лаковски (използва трафа на Тесла). Тесла се е занимавал с телепортация (в проект на US военни "премества" цял кораб не само като местоположение, но и във времето) и левитация. HAARP базирана на трудовете на Тесла (въпреки, че руснаците са ги имали далеч преди американцикте).
За левитацията - един средно надарен индийски факир демонстрира левитация за жълти стотинки пред публика по време на селските им панаири. Като малък синът ми местеше моливи с поглед. Обясни ми как го правеше - мислено се съединява със структурата на молива и го "моли" да се премести. С него развихме и телепатия. "Говорили" сме си много пъти, последният е от миналата година. ("говорене" е много неточна дума - чувстване и отправяне тези чувства някому. Лъжата е немислима при телепатията.)
Фарадей, Тесла, Райф, Райх, Лаковски - да не ги изброявам поименно всичките тези гении, изпреварили времето си.
zelas, за едни и същи неща говорим. Ще бъдат "открити" когато им дойде времето, Водолейско...:)
цитирай
39. zelas - Извинявай ако съм спамил, Стефане, ...
26.01.2011 21:42
Извинявай ако съм спамил, Стефане, мислел съм че е било свързано със статията.
цитирай
40. bgwest - БОГИНЯТА МАЙКА
26.01.2011 23:34
В света на Траките изправен камък или конфигурация камък върху камък означава само едно-символ на богинята майка.А ориентацията на този символ или група символи спрямо слънцето е пряко свързано с молитвата на този който е построил долмена.Това е молитва към бога Слънце.На такива места ние виждаме конфигурацията от камъни/символ на богинята майка/,слънцето/бога/но има и трети символ/известен само на този,който отправя молитвата,построил долмена/Веднъж на 24 часа слънцето,през тази каменна конфигурация/богинята майка/хвърля лъч върху третия елемент/молитвата,желанието/поставен на място,известно само на построилият този долмен/молитва/.
цитирай
41. 4aiotgluhar4e - Прочетох с интерес и респект. Бл...
27.01.2011 00:07
Прочетох с интерес и респект. Благодаря за удоволствието!
Съгласна съм с ненатрапчиво поднесения извод, че подценяваме богатството на историята си. Аз бих го казала още по-категорично - другите народи се опитват от нищото да си съчинят история (за майсторлъка на гърците за всеки камък да си измислят легенда, всички знаят, да не говорим за това как англичаните от един страхливец - Бони принс Чарли - са направили национален герой), а ние се чудим как да я омаловажим и съсипем. Много се радвам на българи като Вас, които се опитват да събудят народа. И се упреквам, че съм пропуснала такъв интересен блог. Но постепенно ще наваксам.
Поздрави!
цитирай
42. d3bep - Това, което съм чел, като прин...
27.01.2011 08:26
get написа:

Това, което съм чел, като принципна-схема обяснение направо ми звучи, като Перпеетум-мобиле ?
Почнал съм да правя нещо подобно, но нямам ел. елементите - той е ползвал лампови такива, основно ?

от Гет - на т,слата :):) дръжката

Ми, перпетуум мобиле в материалния свят няма...
Но идеите на Тесла са достатъчно радикални, като например черпене на огромни количества безплатна енергия - слънцето например не е перпетуум мобиле, н оза нас си е и повече от такова, ние едва ли ще го надживеем.
Друга идея е безжичното предаване. На енергия.

Инересно е, че опитите му за далекопредаване и производство на енергия са бил ифинансирани от небезизвестният банкер Хенри Морган ,а според "легендата" когато Тесла започнал да се мъчи да предава тази енергия по въздуха, Морган го съсипал...
Може Морган да е инвестирал в кабеларки, де да го знам...
цитирай
43. d3bep - Густо, започна се сериозна ди...
27.01.2011 08:29
tzarkarui написа:

Густо, започна се сериозна дискусия. Браткиш Дзвер, Тесла е много широкообхватен и не се ограничава само до електромагнетизма. Защото електричеството е само аспект на праната (оргон). Факт, който благодарение на Тесла развива Лаковски (използва трафа на Тесла). Тесла се е занимавал с телепортация (в проект на US военни "премества" цял кораб не само като местоположение, но и във времето) и левитация. HAARP базирана на трудовете на Тесла (въпреки, че руснаците са ги имали далеч преди американцикте).
За левитацията - един средно надарен индийски факир демонстрира левитация за жълти стотинки пред публика по време на селските им панаири. Като малък синът ми местеше моливи с поглед. Обясни ми как го правеше - мислено се съединява със структурата на молива и го "моли" да се премести. С него развихме и телепатия. "Говорили" сме си много пъти, последният е от миналата година. ("говорене" е много неточна дума - чувстване и отправяне тези чувства някому. Лъжата е немислима при телепатията.)
Фарадей, Тесла, Райф, Райх, Лаковски - да не ги изброявам поименно всичките тези гении, изпреварили времето си.
zelas, за едни и същи неща говорим. Ще бъдат "открити" когато им дойде времето, Водолейско...:)

Лошото за тесла е че почти всичко се чете по форумите... Няма му ги изследванията, а много ми се иска да попрочета нещо реално, щототесла е грабнат и от уфолозите, и от конспираторите и всеки украсява по нещо, а всъщност за реалните му разработки може да се каже малко и предимно общи приказки.
Царски и гет, имате ли нещо пряко теслово някъде?
цитирай
44. d3bep - Извинявай ако съм спамил, Стефане, ...
27.01.2011 08:30
zelas написа:
Извинявай ако съм спамил, Стефане, мислел съм че е било свързано със статията.

Спокойно бре, спамил :) Ако искам винаги мога да не публикувам. Просто избихме темата съвсем настрани.
цитирай
45. d3bep - В света на Траките изправен камък ...
27.01.2011 08:33
bgwest написа:
В света на Траките изправен камък или конфигурация камък върху камък означава само едно-символ на богинята майка.А ориентацията на този символ или група символи спрямо слънцето е пряко свързано с молитвата на този който е построил долмена.Това е молитва към бога Слънце.На такива места ние виждаме конфигурацията от камъни/символ на богинята майка/,слънцето/бога/но има и трети символ/известен само на този,който отправя молитвата,построил долмена/Веднъж на 24 часа слънцето,през тази каменна конфигурация/богинята майка/хвърля лъч върху третия елемент/молитвата,желанието/поставен на място,известно само на построилият този долмен/молитва/.

Общо взето иам верни неща колега, но това е една мантра, която се повтаряше от Фол и после от всичк иостанали.
Ако се замислите, самият Вие не вниквате добре и не разбирате точното предназначение на тези неща. На база ана това твърдение.
Защото то си е такова по определение :Мъгляво и неопределено, нищо не дава и вместо да помогне да разберем тракийската култура, пречи...
Коя е тая "майка", мисля че ясно съм показал в статиите за нестинарството. Оттам вече могат да се извлекат доста реални неща.

Що се отнася до слънчевите часовници и обсерватории, там все още съм слаб, но е очевидно, че каменните ни "образувания" освен великата майка гонят и един велик баща - слънцето, когото поздравяват при изгрев или сбогуват при залез, често и на определен ден.

Отговорът на тея съоръжения е в светлината ,сянката и звездната карта.
цитирай
46. d3bep - Прочетох с интерес и респект. Бл...
27.01.2011 08:37
4aiotgluhar4e написа:
Прочетох с интерес и респект. Благодаря за удоволствието!
Съгласна съм с ненатрапчиво поднесения извод, че подценяваме богатството на историята си. Аз бих го казала още по-категорично - другите народи се опитват от нищото да си съчинят история (за майсторлъка на гърците за всеки камък да си измислят легенда, всички знаят, да не говорим за това как англичаните от един страхливец - Бони принс Чарли - са направили национален герой), а ние се чудим как да я омаловажим и съсипем. Много се радвам на българи като Вас, които се опитват да събудят народа. И се упреквам, че съм пропуснала такъв интересен блог. Но постепенно ще наваксам.
Поздрави!

Е, благодаря за милите думи :)
Добре дошъл/дошла сте с идеи, коментари, критики , въпроси, или просто като доволен читател :)
Времето ще покаже дали заслужавам комплиментите, но се радвам на ентусиазма Ви!
цитирай
47. get - Приятелю d3bep-е, вече ти обяснявах Този парадокс от света на микрокосмоса ...
27.01.2011 10:39
d3bep написа:
get написа:

Това, което съм чел, като принципна-схема обяснение направо ми звучи, като Перпеетум-мобиле ?
Почнал съм да правя нещо подобно, но нямам ел. елементите - той е ползвал лампови такива, основно ?

от Гет - на т,слата :):) дръжката

Ми, перпетуум мобиле в материалния свят няма...
Но идеите на Тесла са достатъчно радикални, като например черпене на огромни количества безплатна енергия - слънцето например не е перпетуум мобиле, н оза нас си е и повече от такова, ние едва ли ще го надживеем.
Друга идея е безжичното предаване. На енергия.

Инересно е, че опитите му за далекопредаване и производство на енергия са бил ифинансирани от небезизвестният банкер Хенри Морган ,а според "легендата" когато Тесла започнал да се мъчи да предава тази енергия по въздуха, Морган го съсипал...
Може Морган да е инвестирал в кабеларки, де да го знам...


... може да го наречеш още - Приказен свят, свят на Нагуала, на Силата, на Бог или както си решиш.
Казах ти за феномена-парадокс при експериментите с елементарните частици ! - Какво ? - Много е важно условието, което се пистовя експериментатора - За поведението на елементарната частица ! Ако той(експериментатора) очаква-възнамерява ... в рационалният му ум съществува очакването - Характеристиките на Обекта на експеримента да са такива, тоест материални - уредите отчитат характеристики специфични за материална частица ! Друг учен провежда аналогичен опит - Очакванията му са за ... квантово-корпусколярни-вълнови характеристики на обекта на експеримента - Частицита показва такива съответно очакванията му !
Частицата е една и съща - Защо показва такава ДУАЛНОСТ В ПОВЕДЕНИЕТО(характеристиките) си. Тя ли си играе шеги с нас ИЛИ нашето съзнание и предварителните ни очаквания са тези, които довеждат до двусмислието в поведението на ЕДИН И СЪЩ ОБЕКТ на наблюдение-експеримент !????
Има и още нещо относно КОЛЕКТИВНОТО НЕСЪЗНАВАНО или ОЧАКВАНЕ - но за това другия път :):)

от Гет - Т,сла-та :)
цитирай
48. d3bep - Не е точно така :) Всъщност тя не се ...
27.01.2011 11:59
И е така, и не е така... :) Всъщност тя не се вписва точн ов наите категории. Ние иамме очакването, че щом виждаме нещо, то се състои от по - малки неща, те от по - малки....

Във един от опитите по модела на ръдърфорд си спомням, един учен доказал, че електронът е елементарна частица и съществува там някъде.
Друг учен изобщо не отхвърлил това съждение... Но при изисленията му се доказало, че тая елементарна частица, същата ,в даден отрязък от време е .... на две места в обвивката на атома едновременно....

?

Не е чисто психическо обяснението на тея феномени, нещо доста по голямо ни липсва, мене ако питаш...
цитирай
49. get - Ти ми говориш за "принципа на неопределеността" изведен точно поради ...
27.01.2011 12:21
d3bep написа:
И е така, и не е така... :) Всъщност тя не се вписва точн ов наите категории. Ние иамме очакването, че щом виждаме нещо, то се състои от по - малки неща, те от по - малки....

Във един от опитите по модела на ръдърфорд си спомням, един учен доказал, че електронът е елементарна частица и съществува там някъде.
Друг учен изобщо не отхвърлил това съждение... Но при изисленията му се доказало, че тая елементарна частица, същата ,в даден отрязък от време е .... на две места в обвивката на атома едновременно....

?

Не е чисто психическо обяснението на тея феномени, нещо доста по голямо ни липсва, мене ако питаш...


Поведението на електрона и съответното уравнение на Хайзенберг, с което той обяснява че не може да се слезе под определена граница при наблюдението, тъй като след това се проявява именно тази характеристика(специфична) за електрона и всички други частици от неговата величина-размер и от по-малък порядък "размер" от него !!
Но пак е свързан с феномена-парадокс обект на наблюдение(поведение) и ВЪЗПРИЯТИЕ - това, което се възприема от наблюдателя - Ето ти отново дуалността в микронивата на мирозданието.
Тук можем да разглеждаме интепретираме резултатите/ефекта - от две позиции ?? - но хайде стигам съм се правил на Ръдърфорд !

от биволарчето Гет,ко от кХем :):):) - поради тези странности в природата на Мирозданието - чобанчето взе да се занимава и с история и с религиознание и с ... Здрав и :)-ат бъди - Искрено желая !
цитирай
50. d3bep - Наблюдение и възприятие е едно, ...
27.01.2011 12:38
Наблюдение и възприятие е едно, действително грешка във възприятието или несъвършенства в наблюдението могат да доведат до такъв тип резултати, но психическо "настройване" на крайния резултат е друго.
Едва ли някой учен е искал да докаже, че нищо не е доказано... Както се е получило с двата електрона от един...
Т.е. този резултат не е резултат на психическа нагласа, а напротив, по -обективен е от предните и е доказан с математически модел, който мисля и ти споменаваш...
цитирай
51. get - ама тук с теб забодохме точно в същността на ОТО на Айнщайн ?!
27.01.2011 20:17
d3bep написа:
Наблюдение и възприятие е едно, действително грешка във възприятието или несъвършенства в наблюдението могат да доведат до такъв тип резултати, но психическо "настройване" на крайния резултат е друго.
Едва ли някой учен е искал да докаже, че нищо не е доказано... Както се е получило с двата електрона от един...
Т.е. този резултат не е резултат на психическа нагласа, а напротив, по -обективен е от предните и е доказан с математически модел, който мисля и ти споменаваш...


Отгде идва относитаелността в неговият модел на описание на Вселената.
От това, че той го разделя поне на две системи - Едната в която протича действието (!) - втората(малко посредствено го придаваме) - това е възприятието на наблюдателя, но който са намира вън от първата система, където протича действието.
Поради това и еефекта-пример със двамата близнаци. Единият на космическа ракета, която се движи със скорост близка до светлината - вторият останал на Земя-та.
Като се срещнат отново - пхървият си стои на същата възраст - вторият от младеж пи време на старта на ракетата - посреща брат си като столетник.
Нао тозе феномен действа не само по отношение на величината време ! - Има още по-тънки и съществени нюанси, които е дал ... Шъ ги разберем !
Приблизително съгласно горният пример това действа върху нашите възприятия ... ма не е точно тъй, както се опитват да ни го обяснят физиците. Ако изходим от философия и психология - Ще видим други взаимовръзки и феноменални особености !

биволарчето Гет,ко от кХем - тъй си ги приценява нещата ... може и да бърка !? - ма ми се развали цикло-фазотрона и до като е на ремонт се занимавам с теоритична физика, пък на мен в експиреманталната ми е силата - Хехе !
цитирай
52. tzarkarui - Ми, перпетуум мобиле в материалния ...
28.01.2011 10:09
d3bep написа:
Ми, перпетуум мобиле в материалния свят няма...
Но идеите на Тесла са достатъчно радикални, като например черпене на огромни количества безплатна енергия - слънцето например не е перпетуум мобиле, н оза нас си е и повече от такова, ние едва ли ще го надживеем.
Друга идея е безжичното предаване. На енергия.

Инересно е, че опитите му за далекопредаване и производство на енергия са бил ифинансирани от небезизвестният банкер Хенри Морган ,а според "легендата" когато Тесла започнал да се мъчи да предава тази енергия по въздуха, Морган го съсипал... Може Морган да е инвестирал в кабеларки, де да го знам...

Морган заявил на Тесла, че ако не може да сложи електромер на тази "свободна енергия" то заедно с нея и Тесла да върви по дяволите. След което му запалил кулата-лаборатория. Типично по юдейски. От там нататък Тесла живее в хотел, който му е платен от негов почитател (бизнесмен) до края на живота си. Точно от този хотел руснаците преснимат записките на Тесла и правят HAARP. А това, че Хаарпа е работил Хрусчов го заявява недвусмислено пред ООН. Тези негови записки ги имам. Ще ти ги пратя (52мб). В тях Тесла преобръща физиката наопъки. Бил е наистина невероятен гений. Стигнал е до същите изводи за оргонното зареждане (енергийно) на човека като Райх, но по паралелни пътища. По невнимание се облъчил в лабораторията си с широкоспектърно магнитно поле (принципа на Лаковски), след което придобил за кратко време паранормални способности (и визии). Останалото се знае - хотелска стая, сабота, и хранене на гълъби.
Лошото за тесла е че почти всичко се чете по форумите...

Е, не. Сега по форумите се пишат какви ли не измислици и дезинформации. Но имаше време когато служебните полицейски кученца още не бяха назначени на работа да нюхат из форумите, и нета беше прекрасно място - без лъжи и измислици (обрязани). :) То и за Брауновия газ преди се пишеше, че бил пунта-мара, но той си "бачка", и Браун генератори се произвеждат даже и в Румъния. ...:)
цитирай
53. d3bep - Тесла е доста интересен момент, но ...
28.01.2011 15:46
Тесла е доста интересен момент, но според мен здрава тесла има върху сериозните неща за него, затова ви питам :)
Иначе един учен, ама не историк, иамше теория, че египтяните познавали електричеството....
цитирай
54. tzarkarui - Батерия
29.01.2011 09:50
d3bep написа:
Тесла е доста интересен момент, но според мен здрава тесла има върху сериозните неща за него, затова ви питам :)
Иначе един учен, ама не историк, иамше теория, че египтяните познавали електричеството....

Не само в Египет, в Месопотамия също. Нали там археолозите откриха работеща акумулаторна батерия? То не само нея, ама и бая се чудиха кое как работи, докато накрая разбраха че има конденизаторни свойства, и дефакто е прототипа на запъра на Хулда Кларк.
цитирай
55. get - Поздравявам Ви със завръщането tzarkarui - от N-тото измерение !
29.01.2011 19:09
... Щях да забравя - Намерихте ли "Шестият" елемент ?? :):)

tzarkarui написа:
d3bep написа:
Тесла е доста интересен момент, но според мен здрава тесла има върху сериозните неща за него, затова ви питам :)
Иначе един учен, ама не историк, иамше теория, че египтяните познавали електричеството....

Не само в Египет, в Месопотамия също. Нали там археолозите откриха работеща акумулаторна батерия? То не само нея, ама и бая се чудиха кое как работи, докато накрая разбраха че има конденизаторни свойства, и дефакто е прототипа на запъра на Хулда Кларк.


Ваше tzarkarui-чество ... отново ще ви досадя с молбата си да ми дадете информация относно "ерегиралият" египетски бог ??! - Който имахте добрината на няколко пъти да ни/ми го постнете !
Това не го правя поради празна прищявка а има нещо, което силни ме интригува ?!
Така, че колкото повече инфо ми дадете - толкова повече ще ме подпомогнете в издирванията ми !! - Благодаря в аванс ... за помоща, която знам, че преди да изчезнете отново ... в следващото измерение - Ще ми постнете !!

коленепреклонно и челобитно умоляващ, ва Гет :):) ИНФОТО !!! - Мо-о-оля !
цитирай
56. d3bep - Не те задоволява моето обяснение, ...
29.01.2011 19:18
Не те задоволява моето обяснение, че това е даровитият Геб(Да не се бърка с Гет), символ на Земата и баща на Изида и озирис, изобразен в нещо като зодиак, така ли?
цитирай
57. get - И да и не брате d3bep ... Искам от повече ... да суча ! ... плюс това ...
29.01.2011 19:48
... царОт ... ми го дава от сериозно изследване-книга !
d3bep написа:
Не те задоволява моето обяснение, че това е даровитият Геб(Да не се бърка с Гет), символ на Земата и баща на Изида и озирис, изобразен в нещо като зодиак, така ли?


- Нея искам да прегледам !!
За твоите насоки благодаря ... ма аз съм ненаситник - Колкото повече, толкова по-убаво :):) - относно знанията имах в предвид !
- А да те питам - нали не следва да се прави връзка между - Геб и Гейбриъл ?!:):)

цитирай
58. bgwest - В света на Траките изправен камък ...
29.01.2011 23:21
d3bep написа:
bgwest написа:
В света на Траките изправен камък или конфигурация камък върху камък означава само едно-символ на богинята майка.А ориентацията на този символ или група символи спрямо слънцето е пряко свързано с молитвата на този който е построил долмена.Това е молитва към бога Слънце.На такива места ние виждаме конфигурацията от камъни/символ на богинята майка/,слънцето/бога/но има и трети символ/известен само на този,който отправя молитвата,построил долмена/Веднъж на 24 часа слънцето,през тази каменна конфигурация/богинята майка/хвърля лъч върху третия елемент/молитвата,желанието/поставен на място,известно само на построилият този долмен/молитва/.

Общо взето иам верни неща колега, но това е една мантра, която се повтаряше от Фол и после от всичк иостанали.
Ако се замислите, самият Вие не вниквате добре и не разбирате точното предназначение на тези неща. На база ана това твърдение.
Защото то си е такова по определение :Мъгляво и неопределено, нищо не дава и вместо да помогне да разберем тракийската култура, пречи...
Коя е тая "майка", мисля че ясно съм показал в статиите за нестинарството. Оттам вече могат да се извлекат доста реални неща.

Що се отнася до слънчевите часовници и обсерватории, там все още съм слаб, но е очевидно, че каменните ни "образувания" освен великата майка гонят и един велик баща - слънцето, когото поздравяват при изгрев или сбогуват при залез, често и на определен ден.

Отговорът на тея съоръжения е в светлината ,сянката и звездната карта.

аз съм обикновеновен българин/тракиец/със средно образование,за разлика от родителите ми,дядовци идори прадядовци/за които и Н.Хайтов споменава в неговите разкази/Лаик и любител съм на Българската история от горе долу 3години.Радвам се че Ал.Фол ги е споменал тези работи.Обаче аз не съм прочел дори и ред от неговите писания.ДОРИ ЕДИН РЕД.Ако искаш вярвай човеко.....
цитирай
59. d3bep - . . . царОт. . . ми го дава от сериозно ...
30.01.2011 17:42
get написа:
... царОт ... ми го дава от сериозно изследване-книга !
d3bep написа:
Не те задоволява моето обяснение, че това е даровитият Геб(Да не се бърка с Гет), символ на Земата и баща на Изида и озирис, изобразен в нещо като зодиак, така ли?


- Нея искам да прегледам !!
За твоите насоки благодаря ... ма аз съм ненаситник - Колкото повече, толкова по-убаво :):) - относно знанията имах в предвид !
- А да те питам - нали не следва да се прави връзка между - Геб и Гейбриъл ?!:):)


не разбирам аз от архангели, некой от първоизточниците им трябва да питаш :)
Сериозно, ако намериш в иконографията Геб можем да помислим, ама той е силно еректирал и свещенодействията на таквиа са малко... особени. Не вярвам да е съхранено в "правата вера".
цитирай
60. d3bep - аз съм обикновеновен българи...
30.01.2011 17:46
bgwest написа:

аз съм обикновеновен българин/тракиец/със средно образование,за разлика от родителите ми,дядовци идори прадядовци/за които и Н.Хайтов споменава в неговите разкази/Лаик и любител съм на Българската история от горе долу 3години.Радвам се че Ал.Фол ги е споменал тези работи.Обаче аз не съм прочел дори и ред от неговите писания.ДОРИ ЕДИН РЕД.Ако искаш вярвай човеко.....

Да кажем, нека е така.
Но това пак не отговаря на поставеният от мен основен въпрос: и какво от това? ЧУдесно, мнгоо хубави понятия, земна майка, хтонично, небесно и прочие... Трети елемент, слънцето го посочва, и прочие.

Но какво ни дават?
Изключително езотерично и завъртяно, но без конкретни отговори...
Чел съм го при фол, затова така го свързах.
но е очевидно, че и Вие го черпите отнякъде, пък дали е точн оот Фол...
цитирай
61. bgwest - Давам пример:Ако някъде в родоп...
30.01.2011 21:25
Давам пример:Ако някъде в родопите/или другаде/намерим този символ на Богинята майка/изправен камък или камък върху камък/и знаем точно от къде изгрява слънцето на 21-22 декември то много лесно можем да определим местоположението на домовете/селото/на рода построил долмена за здраве и берекет.на тези дати слънцето през тези камъни огрява селото.Но същият паметник се прави и с молитва за лек и спокоен живот в отвъдното.Тогава имайки паметника и знаейки къде залязва слънцето на 21-22 юни можем да установим мястото на което са изгаряни покойниците в рода/селото/на траките.Давам и трети пример:Иван,Стоян или Драган отива в гората за гъби или каквото и да е,там среща мечка и я убива с голи ръце както се казва,в единоборство.Това е достатъчен повод родът да издигне на това място паметник на Богинята майка.Или пък някой тракиец имащ 5-6 жени,които са му родили десетина момичета.В един момент 7-та жена му ражда момче.На мястото на зачеването този горд баща построява този паметник.....Моето скромно мнение е ,че нещата са много прости,а на нас ни е вродено да ги усложняваме до немай къде.С уважение!
цитирай
62. get - Що убиваш ... в човека - дЗвер ? ... било отвлечено и езотерика и край точка !
31.01.2011 20:31
d3bep написа:
bgwest написа:

аз съм обикновеновен българин/тракиец/със средно образование,за разлика от родителите ми,дядовци идори прадядовци/за които и Н.Хайтов споменава в неговите разкази/Лаик и любител съм на Българската история от горе долу 3години.Радвам се че Ал.Фол ги е споменал тези работи.Обаче аз не съм прочел дори и ред от неговите писания.ДОРИ ЕДИН РЕД.Ако искаш вярвай човеко.....

Да кажем, нека е така.
Но това пак не отговаря на поставеният от мен основен въпрос: и какво от това? ЧУдесно, мнгоо хубави понятия, земна майка, хтонично, небесно и прочие... Трети елемент, слънцето го посочва, и прочие.

Но какво ни дават?
Изключително езотерично и завъртяно, но без конкретни отговори...
Чел съм го при фол, затова така го свързах.
но е очевидно, че и Вие го черпите отнякъде, пък дали е точн оот Фол...


Ма ако е нашарено, това същото, като американски комикс в египетски храм, вече става от световна значимост ! - Основно определяще за нас и цялото човечество !! - Хм, малко странна логика ?!
Пък ако ти кажа, че между ирационалният свят и "реалният" няма граница ! - границата е тази която която сме си наложили ние, с нашето успано съзнание и глезещото ни е его
- Тогава !? - Какво ще кажеш, че съм го чел при Марангозов или М. Елиаде ... или вярвам на бабешки щуротии !?

Казвам ти неща, които преди тридесет години и аз същият, като теб рационалист и скептик - Щях да кажа, че най-малко са халюционации или резултат на влошено здраве ! - Пък сега ти заявявам Категорично - .... !!! Има го, на щраус ли да се направя, като продължа да твърдя, че това не съществува а е факт - но дотолкова е сложно и финно за установяване, че все още се въздържам да го систематизирам и му предам четивна форма - Ако щеш вярвай ... може и за интелектуално провокатор да ме приемеш, от това знайш ли колко ме е еня :):) !

поЗдрав и мОдар :):) - пожелавам !
цитирай
63. d3bep - Ами напиши го, да го видим и после да ...
31.01.2011 20:45
Ами напиши го, да го видим и после да го коментираме...
Мен да ти кажа вече взеха да ме уморяват милионите езотерици, и екстрасенсите, кото срещам във фитнеса и ми "четат мислите" и ме "лекуват".
Да, реално имам няколк отакив случаи... Заобиколен съм с такива. Не знам... Също са чели много. Без да подбират.

Искам накрая да видя нещо вярно в цялата работа ,дай... Пиши, кажи, кавоти искаш и каквото избереш.
Но, не ми се позовавай на извънредни знания "от другата страна"...
Много хора вече съм видял, които твърдят, че си и вярват, а всъщност са само продукт на булевардни книжки... Като Кастанеда.
Вероятно аз съм им виновен ,че в тоя свят се оказват просто клюкари, доносници или злобари даже без много нормални възможности, да не говорим за свръх- такива(не те сравнявам). Сигурно много вкопчената ми в земята аура ги блокира. В реална ситуация. При това, търсена от тях, не от мене.

Преди да приемем "обратната страна" като доказателствена, светни с един фенер натам бре гетски, ма*а му с*ара... Не вярвам да е само за тебе?

Майтап, не искам да те обиждам, но ти казвам в прав текст аз пък какво мисля.
А терминът "богиня - майка" , "трети елемент" и "Хтонично божество" нали не искаш да ме убедиш, че траките са ги написали в тая терминология?
цитирай
64. get - Хм-м ?! - Май е дошло време да се правя на Гет "Елиаде" и да почвам да се ...
31.01.2011 21:51
d3bep написа:
Ами напиши го, да го видим и после да го коментираме...
Мен да ти кажа вече взеха да ме уморяват милионите езотерици, и екстрасенсите, кото срещам във фитнеса и ми "четат мислите" и ме "лекуват".
Да, реално имам няколк отакив случаи... Заобиколен съм с такива. Не знам... Също са чели много. Без да подбират.

Искам накрая да видя нещо вярно в цялата работа ,дай... Пиши, кажи, кавоти искаш и каквото избереш.
Но, не ми се позовавай на извънредни знания "от другата страна"...
Много хора вече съм видял, които твърдят, че си и вярват, а всъщност са само продукт на булевардни книжки... Като Кастанеда.
Вероятно аз съм им виновен ,че в тоя свят се оказват просто клюкари, доносници или злобари даже без много нормални възможности, да не говорим за свръх- такива(не те сравнявам). Сигурно много вкопчената ми в земята аура ги блокира. В реална ситуация. При това, търсена от тях, не от мене.

Преди да приемем "обратната страна" като доказателствена, светни с един фенер натам бре гетски, ма*а му с*ара... Не вярвам да е само за тебе?

Майтап, не искам да те обиждам, но ти казвам в прав текст аз пък какво мисля.
А терминът "богиня - майка" , "трети елемент" и "Хтонично божество" нали не искаш да ме убедиш, че траките са ги написали в тая терминология?


... правя на учЕн ... изяснявайки - Що е това Великата майка !
Първо като културно-исторически религиозен феномен; Второ - като приложно-проявна форма във тази суховата но точна наука Физика; Трето - от позицията на човек в тази цяла схема - със съответните психологично възприятийни и когнитивни процеси !
Междувпрочем ще трябва да давам от време на време и примери от практиката - тоест трансперсонални изживявания ... Ма тук да те питам - лично преживени ли следва да бъдат или да се позовавам на опита и на други, които са изпадали в такива състояния, още и странни ситуации !
Задачата я формулирах - като я завърша - Ще ходатайстваш ли пред Нобеловият комитет, я за награда по физика, я по психология :):):) - А ?
цитирай
65. d3bep - Па не знам що реш иче аз имам връзк ив ...
31.01.2011 22:30
Па не знам що реши че аз имам връзки в нобеловия комитет... немам. Питай Митра :)

Избяга от основния въпрос, но отново казвам: не знам аккво е преживял Фол, Маразов, ... или другите.
Знам че е хубаво да вземем и да проумеем туй, що не проумяваме.

Щото, докато работтие с таквиа "мантри", елементи и изгубени каузи,
министри като тоя, историци ше казват:
"Бе ко се кефите на траките, тва са мутри и златото им е крадено".
Говорейки за националните богатства на българия.

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=566818

Даже и да беше вярно... Министър!
По света се представяме с това съктовище!
Велика майка и второстепенен татко...
Не помагат.
Докато си седим на майка си, все ше е така. На обори го. Ходи и му кажи за хтонично соларния култ и великата му майка...

Даже и да е вярно... е нищо, нали го разбираш?

Оттам нататъка преживяванията.. .в други светове...
Са неща ,за които много съм чувал. И чел.
Обаче дотам, Немам против и още, стига да има.
Но те са отделна тема, ако искаш, развий я.
цитирай
66. get - С поста си само намеквах, колко е "елементарна" задачата, която Си/ми ...
01.02.2011 17:39
... поставяш !
d3bep написа:
Па не знам що реши че аз имам връзки в нобеловия комитет... немам. Питай Митра :)

Избяга от основния въпрос, но отново казвам: не знам аккво е преживял Фол, Маразов, ... или другите. Знам че е хубаво да вземем и да проумеем туй, що не проумяваме.


Ако успея да я предам разбираемо за себе си и други на лист хартия, това ще да е нещо фундаментално ново ... нещо като, ОТО и аз в ролята на Гет-Щайн :):) !

d3bep написа:
Щото, докато работтие с таквиа "мантри", елементи и изгубени каузи, министри като тоя, историци ше казват:
"Бе ко се кефите на траките, тва са мутри и златото им е крадено".
Говорейки за националните богатства на българия.


Защото докато не се изпълним с дух на междучовешко сътрудничество(поради съвсем лесно обясними причини) аз ти и мн. други ... малко може би пресилено, ще ползвам родолюбци, нещата ще продължават да са около нулевата точка.
Последните ... наследниците - на една велика душевност ... светоусещане и култура, ще вегитират оставени сами на себе си и ще чакат да удари "12-ят час".(малко мистично прозвуча, но е истината).
Истината за тази култура и ЦИВИЛИЗАЦИЯ не е скрита кой знае, колко, "надълбоко" ... разкривайки това, за което намеквам - определено ... Ще помогнем на себе си и останалото човечество, да излезе от Кризата, която е обхванала Света !

d3bep написа:
Докато си седим на майка си, все ше е така. На обори го. Ходи и му кажи за хтонично соларния култ и великата му майка...
...
Даже и да е вярно... е нищо, нали го разбираш?

Много лесно е ... за казване !
Този чукундур, който се изживява, като министър, е продукт на мислене и система, създавана от ... ??!
Това е "изграждано" със столетия ... един човек, за няколко дори години - не би могъл сам да отхвърли такъв обем дела - за да излезе истината и да се преобърне мислене и отношение, към много превратно представени и тълкувани "истини" в Човешката и частно наша история !

С уважение !
цитирай
67. d3bep - Еми да ама с празни твърдения и см...
01.02.2011 17:45
Еми да ама с празни твърдения и смътни аналогии какъв е шанса да го обориш?
цитирай
68. get - Ами не знам !??
01.02.2011 21:00
d3bep написа:
Еми да ама с празни твърдения и смътни аналогии какъв е шанса да го обориш?


В момента търся, форма и начин ??!
Нали си чувал - Едно е да знаеш, друго е да можеш, а трето и четвърто да го направиш !

Това е проблемата и дилемата ми ! :)

поЗДрав
цитирай
69. svetlo - Поздрав
02.02.2011 11:31
.. за чудесната идея на статията, но имам редица забележки.
1. Прекалено произволно използваш понятието "долмен". Трилитите на Стоунхендж например нямат нищо общо.
2. Долмените в Странджа не са десетки, а стотици. Ако към тях прибавим и останалите мегалитни и скалноизсечени паметници, картинката става внушителна.
3. Долменната култура е широко разпространена, но Балканските долмени са уникални по своята конструкция и нямат нищо общо с останалите така наречени по света.
4. Утвърдено мнение е, че мегалитните паметници са създавани през дълъг исторически период и от различни култури. За това доказателствата са по-скоро коствени но това е най-добрата теория, която обяснява многообразието им.
цитирай
70. d3bep - Здрасти, колега! Радвам се и на ...
02.02.2011 11:48
Здрасти, колега!
Радвам се и на други мнения.

Внасям обяснение.

1. Използвам известното археологическо определение за мегалитни паметници.
Биват три вида:
Кромлехи - вертикални.
Менхири - хоризонтални.
Долмени - съставни.
Стоухендж е отличен пример за долмен.
Понятието "трилити" нищо не ми говори като археологическо понятие, макар и ясно да си представям какво се има предвид.

2. Може да се каже че съм странджалия. Долмените в странджа може да се каже и че са хиляди, обаче веднага ще съсипят всички долмени, обявявайки ги за "естествена форма на релефа". Нал исте били на Беглик таш? 90% от каменните полянк итам наистина нямат антропоморфни следи.

3. Ще се радвам да разбера с какво балканската система на долмени е чак толкова уникална? ТОва е интересно. Камъните са доста груби, а изрязванията на столове и жертвеници изобщо не се среща само при нас.

4. Тука веднага скачам с рогите. Значи имаме утвърдено мнение за следното:
Култури на 5 континентанезависимо една от друга и неразбираемо за нас - нито като сюжет, нито като технология за времето си, нито като сммисъл - са направили сложни мегалитни съоръжения, били те времеизмерители или обсерватории, общо взето по доста сходен начин, без да имат каквото и да е общо помежду си?
Дали?
Или това е старата теория, базирана на това ,че русите, не американците, не, и двете , са най - старите жител ина света?
цитирай
71. svetlo - Виж сега..
02.02.2011 14:40
..аз много се радвам да се задвижи някаква дискусия, защото мегалитите в Странджа са ми болезнено хоби от 5 години насам, но май ще трябва да напиша отделен постинг за това..
Само една малка податка ще ти дам - през 2006-та и 2008-ма имаше 2 българо-испански археоастрономически експедиции в Странджа-Сакар-Източни Родопи и резултатите доказаха, че долмените нямат нищо общо с астрономията. Не говоря за мегалитите като цяло! А само за долмените.
цитирай
72. svetlo - И още нещо..
02.02.2011 14:49
.. по повод твоята т.4 - аз съм сигурен, че бирата е най-голямото откритие на човечеството, което е жизнено необходимо за оцеляването на всяко изолирано племе и съответно е открита на много места по света независимо:)))
цитирай
73. d3bep - Аде бре :) И къде е бирата? В аме...
02.02.2011 15:48
Аде бре :) И къде е бирата?
В америка я няма, а даже иначе уж напреднали цивилизации, като гърчулята й се дивят. Поне в източниците им. Ечемичено вино, викат.

Бирата е напитка на Шумер и Египет. Къде другаде?
Говорим за възникване, а не за това, че днес може и инуитите да я пият?

Що се отнася до тея експедиции, сори, не звучи сериозно.
Да си публикуват доказателството.
Какво значи "Одихме и доказахме, че няма нищо общо със небето".
Значи са правели изследвания и наблюдения, коио могат да се записват и отбелязват. Що не са ги публикували?

Това като изследванията на наште в езерото балхара. Одихме вика, намерихме балхара, със сигурност е българско, а отгоре на тва една баба си триеше главата с червено - бяла хавлиена кърпа....
Същия тип екскурзианти... После им дават научни степени с кошницата.

А да не говоря , че изборът на "астрономи" е зверски подходящ, и двете държави най -доброто което имат за астрономията е купени чужди изследвания.
цитирай
74. svetlo - Аре ве:)
02.02.2011 17:14
Аз го кодоша с бирата, он ми се връзва:)

А за публикуването - всичко си е публикувано в края на 2009-та, ама на испански и английски, щото тук така или иначе "научното елит" не се интересува от някакви си камъни, дето не могат да бъдат откраднати и продадени.
Аз го имам някъде на PDF на английски, ама трябва да се разтърся.
цитирай
75. d3bep - Ще се радвам ак ого намериш, колега ...
02.02.2011 17:23
Ще се радвам ак ого намериш, колега :)
Пиши ми ако го изкараш отнякъде на лични да ти пратя мейл.
Или дай линк, както ти е по - удобно, да не игнорираме другизаинтересовани.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: d3bep
Категория: История
Прочетен: 1717215
Постинги: 49
Коментари: 3300
Гласове: 5110
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031