Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.02.2011 08:30 - Орфей - християнинът, или синкретизмите в образа на Иисус
Автор: d3bep Категория: История   
Прочетен: 40304 Коментари: 86 Гласове:
66

Последна промяна: 01.02.2011 13:13

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
  И когато злият дух от Бога беше на Саула, Давид вземаше арфата и свиреше с ръката си; тогава Саул се освежаваше и ставаше му добре, и злият дух се оттеглюваше от него.
  Библия, Царе 16:23

Нашите ширини винаги са се интересували от мита за Орфей. Орфей, живият Дионис, който допуснал грешката да прибави в свещените древни мистерии и гърците. Орфей, който влязъл в подземното царство и почти извел оттам съпругата си. Орфей, който учил тайните на мистериите и науката 20 години в Египет и после ги претворил в тракийски мистерии. Орфей, който бил разкъсан от Вакханките, но живял и след смъртта…
Легендата за Орфей е една от красивите древни легенди за любовта. Много автори правят опит да обвържат Орфей с християнството и Иисус Христос. Дали е истина?
Дори по – нататък; лично аз считам Орфей за дядото на християните.
Днес ще тръгнем по пътя на това доказателство.
Орфическите свидетелства изпъстрят библията. Не само цар Давид свири на лира ,в библията лирата е сакрален инструмент, макар че сякаш изведнъж изчезва с развитието на евангелията и днес няма да я видим в храмовете.  Тя е там като deus ex machina, ролята й е сакрална, но не е ясно нито откъде се взема, нито къде изчезва. Очевидна привнесена традиция. Обаче тя присъства като сакрален инструмент в десетки псалми на библията, например:
image„Славословете Господа с арфа, с  арфа и с глас на псалмопеене.”(Библия, Псалми, 98:5). Легендата за Орфей и властта му над животните е загатната и в друга старозаветна творба, легендата за Даниил, и по специално как Даниил успокоил лъвовете в ямата на Дарий и обърнал царя в „правата вяра”. Самият цар, макар че лично издал заповед за хвърлянето на Даниила поради закона, искрено му съчувствал, по подобен начин ,по който Орфей разплакал безсърдечният Хадес в царството на мъртвите.
Орфей и Иисус много си приличат. И двамата са млади, и двамата са самотни в личния живот, и двамата учат ученици и с притчи и слово им предават вярата, и двамата учат хората на мир, любов и добро.  
В края на живота си Орфей е разкъсан, а Иисус – разпънат. Разликата е нищожна.
Всъщност разпъването на Иисус е очевидна заемка не толкова от римските обичаи, колкото от една друга, по – стара традиция. Едва ли има съмнение, че Есхил, поет от 6-5 в. пр.хр. е живял пред Христос. Неговата поема, „Прикованият Прометей” пресъздава първообразът на христовата гибел, и то почти 1:1. Прометей е осъден заради хората, Прометей ги е създал и е дарил божественият дух, огънят на Хефест им е вдъхнал ,заради което той трябва да бъде разпънат. Той е разпънат от собственият си приятел, който плаче, прегръща го… и му набива неразрушими клинове в ръцете и краката, като го разпъва на една скала. Не е трудно да видим Юда в късния образ. Зевс му праща Орел, който кълве черния дроб на мъченика. В популярния мит легионерът Лонгин пронизва с копието си… черният дроб на Иисус.
Въпреки това Прометей не се предава и не се отказва.
Озлобеният Зевс проваля за няколко епохи скалата с прикования Прометей в подземното царство.
Откъдето тя обаче излиза и Прометей бива отново освободен.
В популярният разказ за Иисус той умира, но след три дни възкръсва.
Митът за Прометей пък е ясна заемка от древноегипетският мит за Хнум, първичният бог – гигант,  за който знаем легендата, че създава човека на грънчарско колело и му вдъхва душа, но уморявайки се да е грънчар, чупи божественото грънчарско колело и влага частите му в утробата на създадените от него жени…
Но да се върнем към орфизма.
Митът за главата на Орфей, пристигнала до остров Лесбос, ярко си прилича с митът за съвременник на Иисус, Йоан Кръстител. Главата на Йоан била отсечена и сложена на блюдо. Според християнските житиеписци обаче тя после три пъти била намирана и Йоан лично се явявал на приносителите, давайки им съвети. Не можем да подминем ясното сходство с пророкуващата глава на Орфей. Твърди се дори ,че главата на Йоан била реликва на рицарски орден в средновековието.
Няма съмнение ,че Орфей е бил изключително популярен култ в Европа. Най – древният писан текст н Европа, Деревянският папирус от Македония е изписан с орфееви химни. Орфически идеи в погребенията има и на редица тракийски династи. Без да излагам подробно вече ясното сходство в традицията на погребенията между Орфей и Озирис, която връзка е безспорна, ще отбележа, че  Орфей е в основата на вярванията на римляни, траки, гърци. За тях той е бил безсмъртието, вечността на душата. Той е загинал, за да им даде това познание.
Очевидно във вярванията в римският период не е настъпил неочакван обрат в същността; просто е бил подменен персонажа. На мястото на Орфей дарител на безсмъртието е станал Иисус.



image

Първото, и най – често срещано доказателство е изображението на спасителя в римска християнска катакомба, където е ясно представен Иисус Христос.
Множество автори залагат и на лицевите прилики на Иисус и Орфей. Можем обаче да отидем и по – далеч: вижте иконографията на двамата.




image

Очевидно разкъсването се появява по - късно в „християнската си” , законова алтернатива – разпъване, по римски образец.
imageИнтересен елемент е намереният кръст, Orpheos bakkikos, приложен тук. Това е малък елемент, печат или медальон, с неизвестно произхождение и творец. Не мога да ви лъжа, очевидно има съществено значение датировката на обекта, а той няма напълно приемлива такава. Видно е обаче че се касае за религиозен синкретизъм: Орфей, с определение нещо като „вакханец”, разпънат на кръст като Иисус Христос.  Изображението притежава и ясен п о- древен синкретизъм. Дали седемте звезди са съзвездието Лира или планетите, е спорно, приема се обаче и че кръстът символизира Орион – т.е. Озирис/Дионис, а луната – Изида.
Все пак много може да промени датировката и доказателствата за автентичност на предмета.
Затова пък ще добавя малко сол в раните. Наскоро посетих истанбулският исторически музей. Освен очевидните доказателства за връзката между западното Средиземноморие и Египет, намерих и други интересни неща.
Сред тях бяха две мозайки на Орфей. Едната от тях е особено показателна.




image

И ако да може да се постави под съмнение бакхическият Орфей, тези мозайки и датировката им не могат. Какво правят християнските светци покрай Орфей? Нима той им е месията?
Синкретизмът е повече от видим, В мита и изображенията, Иисус Христос е всъщност… Орфей!
Нека да се изясним. Това не означава, че човек Иисус никога не е съществувал или че не се е занимавал с религиозни дела, напротив.
Означава обаче, че когато и а е съществувал, митът за него е съществувал преди това. В неговият образ са вплетени традициите и вярванията на по – старо време, той е поел върху себе си наследството на месиите от древността.
Темата доказа връзката между двата „пророка”…
Но лично според мен остава нещо недовършено.
Не успяхме да обединим философията на Орфей с тази на християнството.
Причината е проста, от орфизма до нас са достигнали само крайно незначителни фрагменти. Изглежда че така ще си останем, на гола аналогия, без фундамент.
Дали? Или фундаментът ни е по – мощен от християнството дори?
Ще видим в следващата глава. Там ще ви запозная с истинското „християнство”, с измамата ,наречена християнска религия, която просто извращава древно познание, създава религия, отрича свободното разбиране на божествеността и дава единствено правото да тълкува, определя и рисува, на църквата ,и по този начин облича духа на човека в окови.
Предполагам, някои от вас ще се изненадат да научат… за съществуването на „християнство” далеч преди някой да съчини измисленото понятие „Христос” и идеята, че каквото и да правиш, Господ ще утрепе някого за да те спаси – един вид човешко жертвоприношение.
Ще ви запозная с … "християнството" от зората на времето, един от месиите на което е бил и Орфей.





Гласувай:
66


Вълнообразно


1. kormoran - Много обичам да чета такива мате...
01.02.2011 13:58
Много обичам да чета такива материали. Освен образователния елемент, звучат и като приказки.
цитирай
2. d3bep - :) Това ги прави четими, което ме ...
01.02.2011 14:00
:)
Това ги прави четими, което ме радва :)
Все пак легендите за Орфей, за Прометей, а дори и някои от библейксите легенди в много отношения са си... вид приказки :)
Така че не е толкова изненадващо :)
Благодаря за отзива!
Поздрави!
цитирай
3. zelas - Браво и благодаря, Стефане. Ще я ...
01.02.2011 15:29
Браво и благодаря, Стефане. Ще я прочета подробно малко по-късно.
цитирай
4. zelas - Има и още паралели между образа на ...
01.02.2011 15:55
Има и още паралели между образа на Орфей и Христос, нявярно ще ги споменеш в следващите статии?
Може и да избързам, но мислиш ли, че има някаква прилика между богомилството и ранното "християнство" преди Христос?
цитирай
5. d3bep - Ме, не съм подготвил други синкр...
01.02.2011 16:04
Ме, не съм подготвил други синкретизми лично на Орфей, но ак оискаш ти можеш да ги упоменеш.

Що се отнася до богомилството.. Как да ти кажа... то за мен е грешна следа.
Аз действам малк опо - радикално, в следващата статия ще си проличи.

За мен няма никакво съмнение че огромна част от сектитев християнството, че дори и в по - късно време редица учения, като Дъновизма, просто в голяма степен преразказват старият орфизъм и египетски мироглед....
Като, даже отвъд.
"Няма нищо ново под слънцето".

Но ако те влече за богомилите, пиши, Зелас. Там личн оаз съм слабо запознат.
цитирай
6. zelas - А за богомилите и аз имам нужда от ...
01.02.2011 16:31
А за богомилите и аз имам нужда от дълбаене, но определено ме вълнуват, и според мен са различни от другите секти. Например, заблуда е да се смята, че е била дуалистичан философия.

А ако трябва да бъда малко адвокат на дявол, за този амулет с Орфей има спорни моменти, тъй като в началото хората разпънати на кръста са били изобразявани с изправени крака, тази свивка в коляното е по-късна.

Но ти не залагаш много на него така или иначе.

Още един въпрос, в Орфеизма има ли обожествяване на слънцето, защото явно има такова защото Христос винаги е изобразяван със слънчев диск зад главата му?
цитирай
7. magicktarot - Поздрави, обожавам Орфей!:)
01.02.2011 16:37
Тук засягаш три /включвам и Озирис/ "еманации" на мита за жертвания и възкръснал Бог - те са повече, поне повече известни засега, сигурно има още много. Хареса ми как си го написал.
цитирай
8. d3bep - А за богомилите и аз имам нужда от ...
01.02.2011 17:02
zelas написа:
А за богомилите и аз имам нужда от дълбаене, но определено ме вълнуват, и според мен са различни от другите секти. Например, заблуда е да се смята, че е била дуалистичан философия.

А ако трябва да бъда малко адвокат на дявол, за този амулет с Орфей има спорни моменти, тъй като в началото хората разпънати на кръста са били изобразявани с изправени крака, тази свивка в коляното е по-късна.

Но ти не залагаш много на него така или иначе.

Още един въпрос, в Орфеизма има ли обожествяване на слънцето, защото явно има такова защото Христос винаги е изобразяван със слънчев диск зад главата му?

Дуализмът и изклющчващите се начала изхождат от християнството и религиите около и след него. Ранен пример е Мтраизмът.

Дуализмът е изключен в египетската философия.

За орфей вакханецът и преди съм казвал: това е недодатиран амулет, да не говорим за прочита. Има огромно значение дали точната му датировка е 5 век преди христа или седми след.
Но както се вижда, не е единственият ярък пример за християнски синкретизъм. Имаше и още една мозайка на Орфей в Истанбул, н оснимките излязоха лоши... Пак ще се ходи, макар че тя блести, светлината е оскъдна а не дават светкавица...

За слънчевият диск няколко пъти съм казал...
Нашият херой - хор, слиза като свети георги.
Но не е сам.
Изида влетява като дева мария.
Амун пък влиза с имет си, Амин :) Пише се "Амн".
Сигурно има и други. Както и отмрели - свети Христофор, и прочие....

Ореолът представлява слънчевият диск на старите богове, слязъл зад главите им. В "нелегалност".
Това е адски неоспоримо. Даже днес коптските икони на Христос и който и да е там рисуват... ясно слънце. А преходът на коптските икони е ясен...
цитирай
9. d3bep - Тук засягаш три /включвам и Озирис/ ...
01.02.2011 17:04
magicktarot написа:
Тук засягаш три /включвам и Озирис/ "еманации" на мита за жертвания и възкръснал Бог - те са повече, поне повече известни засега, сигурно има още много. Хареса ми как си го написал.

Благодаря :)
Озирис, Дионис, Орфей, Христос, ... - имам и по - стара тема - стълбицата на боговете :)

За мен е видимо следното.
Започва се от първият мит.
И всек следващ просот го преповтаря, снижавайки го, може би в опит да го контролира и с претенциите, че "именно неговият е историческият".
Поздрави!
цитирай
10. zelas - За слънчевият диск няколко пъти съм ...
01.02.2011 17:18
d3bep написа:
За слънчевият диск няколко пъти съм казал...
Нашият херой - хор, слиза като свети георги.
Но не е сам.
Изида влетява като дева мария.
Амун пък влиза с имет си, Амин :) Пише се "Амн".
Сигурно има и други. Както и отмрели - свети Христофор, и прочие....

Ореолът представлява слънчевият диск на старите богове, слязъл зад главите им. В "нелегалност".
Това е адски неоспоримо. Даже днес коптските икони на Христос и който и да е там рисуват... ясно слънце. А преходът на коптските икони е ясен...


Хубаво, ама аз точно за Орфей питам. Изобразяван ли е със/като слънце?
цитирай
11. monaliza121 - Ще прочета на спокойствие по-къ...
01.02.2011 17:27
Ще прочета на спокойствие по-късно...
Привет!
цитирай
12. d3bep - Хубаво, ама аз точно за Орфей ...
01.02.2011 17:33
zelas написа:


Хубаво, ама аз точно за Орфей питам. Изобразяван ли е със/като слънце?

Специалн оза Орфей не се сещам такова изображение, но неговите изображения, стигнали до нас, са предимно гръцк ии римски... Традицията не е такава.
Ако има такова изображение, то ще е в Македония примерно, които сякаш проявват такава склонност, или пък надолу, из Мала Азия, но аз не се сещам такова...

Самият Орфей обаче е спорна личност и в митовете му има ясно противоречие дали самият той е бог... Даже не във всичк иварианти постига безсмъртие.

Но е факт друго: авторите са единодушни, че той е поклонник на слънцето.
Факт, за който ще стане малко дума в следващата тема.
За мен Орфей е реална личност.
С нереално име.
Реален носител на традиция.
Пораздута.
Гърците са го приравнили с боговете...
Спорно е дали другите обаче са гледали на него точно така....

В другата тема ясно съм го изяснил... Или поне ясно за мене :)))))
цитирай
13. d3bep - Ще прочета на спокойствие по-къ...
01.02.2011 17:34
monaliza121 написа:
Ще прочета на спокойствие по-късно...
Привет!

Добре, благодаря за вниманието :) Дано е поне малк оинтересно.
цитирай
14. zelas - За мен Орфей е реална личност. Това ...
01.02.2011 17:57
d3bep написа:
За мен Орфей е реална личност.


Това ще е полезно да го обосновеш, щото нали знаеш, че за повечето е като термин за просветен или "съвършен" при богомилите.
цитирай
15. d3bep - За мен Орфей е реална личност. Това ...
01.02.2011 18:05
zelas написа:
d3bep написа:
За мен Орфей е реална личност.


Това ще е полезно да го обосновеш, щото нали знаеш, че за повечето е като термин за просветен или "съвършен" при богомилите.

Да ви го покажа или да ви кажа отде го познавам, не мога :)
Но във следващият материал ясно съм писал... Кой може да е Орфей и доколко и с какво следва да се счита за реален.
цитирай
16. solinvictus - Виждам, че навлизаш в дълбоки води и ...
01.02.2011 18:06
Виждам ,че навлизаш в дълбоки води и ще ти е трудно само с предположения.Пък включването на дъноф направо нагълта вода!И най хубавата спасителка може и да не може да те спаси с вдухване на издухан въздух!

1.Сравненията на Орфей с Иисус -времево е нелепо, по реформаторско съдържание на философиите -да
2.За "разпятието" си в грешка и то тоална ...това не е кръст ,а котва и не е разпънат Орфей ами Бакхус
3.Седемте звезди са едно съзвездие
4.Това е амулет (нещо което е пазило собственика си от ...кого?)
Орфей не е изобразяван като Слънце!
Като Слънце е изобразяван Митра и ристяните са го копнали това изображение!
Митра е "седмият" а Иисус е "осмият" , а дъноф им е Отецът -хахаха
поздрави ,браточка!!!
Мого убави приказки с юдейски мотиви разказваш!
цитирай
17. d3bep - Виждам, че навлизаш в дълбоки води и ...
01.02.2011 18:13
solinvictus написа:
Виждам ,че навлизаш в дълбоки води и ще ти е трудно само с предположения.Пък включването на дъноф направо нагълта вода!И най хубавата спасителка може и да не може да те спаси с вдухване на издухан въздух!

1.Сравненията на Орфей с Иисус -времево е нелепо, по реформаторско съдържание на философиите -да
2.За "разпятието" си в грешка и то тоална ...това не е кръст ,а котва и не е разпънат Орфей ами Бакхус
3.Седемте звезди са едно съзвездие
4.Това е амулет (нещо което е пазило собственика си от ...кого?)
Орфей не е изобразяван като Слънце!
Като Слънце е изобразяван Митра и ристяните са го копнали това изображение!
Митра е "седмият" а Иисус е "осмият" , а дъноф им е Отецът -хахаха
поздрави ,браточка!!!
Мого убави приказки с юдейски мотиви разказваш!

Аз уважавам всички читатели, даже и тея, които изобщо не четат, а само коментират.

1. Никъде не съм твърдял че разпятието е изначален символ. Дали е първо кръст или първо котва, си е лично твоя интерпретация. ЧУдно, че по - надолу говориш за звезди ,а сам режеш лунните символи. Но това е проблем на интерпретацията.
2. Никъде не съм казал ,че Иисус не е съществувал и трябва да се мисли че е сбъркан с Орфей, казал съм че:
----------
Това не означава, че човек Иисус никога не е съществувал или че не се е занимавал с религиозни дела, напротив.
Означава обаче, че когато и а е съществувал, митът за него е съществувал преди това.
------
Ако не го разбираш, мога да ти го дообясня на лични.

3. За звездите не съм се изказал окончателно, оставям това на астролозите. "Астролозите"? И кое е съзвездието ? Любопитство. Всъщнсот кои съзвездия дефинират траките?
4. Амулет е много хубава дума, мерси за обяснението, аз съм дал официалната версия.
макар че според мен истината е друга, по -скоро е фрагмент.

Не виждам евреите в историята. Дори и Дънов не виждам, но там вече т иси знаеш акква е картината в главата ти :) Бюргере. От Бюргас! Хахаха!
цитирай
18. zelas - Но във следващият материал ясно съм ...
01.02.2011 18:20
d3bep написа:
Но във следващият материал ясно съм писал... Кой може да е Орфей и доколко и с какво следва да се счита за реален.


Е значи ще чакаме. Благодаря! Сега те оставям на Райко, шото вий си знаете ... :))

d3bep написа:
Но е факт друго: авторите са единодушни, че той е поклонник на слънцето.


Нали знаеш, че тази тема много ме вълнува та ще попитам за тези автори?
цитирай
19. d3bep - Ератостен, Легенди за съзвезди...
01.02.2011 19:04
Ератостен, Легенди за съзвездията, 24, 140:
"За Орфей казват, че не почитал Дионис, но смятал Хелиос(слънцето - моя бележка) за най - великият бог и го почитал като Аполон(вероятно Амон - моя бележка), бързал нощем за да стигне по здрач върха на планината Пангей, и чакал там да среще изгряващото слънце. В гнева си Дионис му изпратил вакханките(както Есхил ни разказва - тази бележка е на Ератостен, позовава се на Есхил), и те го разкъсали..."

Диодор Сицилийски, Историческа Библиотека, 11.(Говори за върховния бог)
Орфей споменава: “тъкмо за туй го нарекоха Бляскав и още Дионис”.

Имаше и още, например бях чел някъде цитат че в орфизма се считало слънцето за създател на всичко, но това е засега което се сещам....
цитирай
20. zelas - Благодаря.
01.02.2011 19:14
Благодаря.
цитирай
21. анонимен - Иво
01.02.2011 19:32
Здрасти. Хубава статия. Логично звучат нещата. Ама се чудя защо не вземеш да прочетеш какво е писал Никола Гигов за Орфей? Този човек е отделил 50 години от живота си за да събира изгубените зрънца за Орфей. Много книги е написал за него. Реших, че може да ти бъде полезен като автор и изследовател и затова ти го препоръчвам.
Само да вметна - до 6 век християните не са знаели какъв е образа на Исус и затова са използвали лика на тракийския бог Дионис. После образа се променя лека полека и става този дето го виждаме днес по иконите. Но този образ от иконите не е истинския образ на Исус. Това трябва да се знае.
цитирай
22. d3bep - Здрасти колега! Поздравления за ...
01.02.2011 19:45
Здрасти колега!
Поздравления за господин Гигов, но не съм го чел наистина, но и да бях... нямаше да намери място тук.
Поради две причини:

1. Използвам предимно и само извори и иконография от оригинала, а не позоваванки на преразказвачи на преразказвачите.
2. В моята концепция Орфей е второстепенен персонаж, а християнството изобщо не е щастливо явление, с което дълго да мисля да се занимавам :)

Общо взето така е, но ако желаете да споделите още нещо, сте добре дошъл :)
Във всеки случай ще кажа ,че и до тук определено някои сериозни автори на съвременна история ми помагат да стигна , но предпочитам да ги изчистя от сметката. Те са ми насока за ровене, а не насока за мислене.
цитирай
23. анонимен - Цялата лееда на християнството е взаимствана (изкрадена) до проследната буква.
01.02.2011 20:04
Дори крадците не са си дали труда и много да променят по-старите истории.
цитирай
24. d3bep - Дори крадците не са си дали труда и ...
01.02.2011 20:18
kushel написа:
Дори крадците не са си дали труда и много да променят по-старите истории.

Всъщност вероятно са мислели по - простичко.
Искайки да властват над хората са приели проста стратегия.

Не са съчинили религия.
Просот са взели добрите и популярни митове от старите, неща общоприети и общоразбираеми и са ги префасонирали, уж че са техни.
Препис, с елементи на разсъждение.

По тоя начин новата религия е станала, да я наречем, "по - смилаема за масите".
А работата на узурпаторите, далеч п о- лесна.

Струва ми се доста логичен исторически сценарии. А и историята го потвърждава, както ще стане ясно, макар че го идеализира вместо да му покаже истинското място...
цитирай
25. solinvictus - всички съвпадения с пастири, овце, ...
01.02.2011 21:16
всички съвпадения с пастири ,овце,банкети,кръстове,котви в ранното кристиянство са копипейст от мистерийте.
Кирил Александрийски в спора му с Апий( мисля,не ми се търси) си казва в прав текст Аполон=Митра ...и не е сбъркал!
Споровете с тебе не ми са продуктивни !Даже и на цитати които са значими ти ги отфърляш щото имаш "цел" а това е манипулация и на мене не ми харесва!
поздрав!
цитирай
26. get - Поздравления за новият "хит" ! ... Искренни !!
01.02.2011 21:47
Само моля те не прави чак такива аналогии, а-а-а ... просто нека са само ле-е-еки намеци, ти знаеш за кое ... ? :):) - Щот ако взема да си питам, питанките ... да-а-а, не са "вапцат" нещата ?!!

Но-о-о, още веднъж, искренни поздравления за дързостта първо, а още повече, за стила на написването !

Едно малко въпросче ... споко !! :):) ... истанбулската мозайка дето си я приложил, имаш ли информация от Кой век е ?!
- Ако не ? ... разбрах, че отново ще ходиш до там ?! - имам голяма молба да се поинтесуваш, как археолозите са я датирали !? - Г-о-о-олямо Моля !!!

Още веднъж поднасям Възхитата си !

поЗдрав
цитирай
27. d3bep - всички съвпадения с пастири, овце, ...
01.02.2011 22:05
solinvictus написа:
всички съвпадения с пастири ,овце,банкети,кръстове,котви в ранното кристиянство са копипейст от мистерийте.
Кирил Александрийски в спора му с Апий( мисля,не ми се търси) си казва в прав текст Аполон=Митра ...и не е сбъркал!
Споровете с тебе не ми са продуктивни !Даже и на цитати които са значими ти ги отфърляш щото имаш "цел" а това е манипулация и на мене не ми харесва!
поздрав!

Кирил е от Вашите, подарявам ти го :)
Само не знам с какви цитати ти си ме оборил.
цитирай
28. d3bep - Само моля те не прави чак такива а...
01.02.2011 22:08
get написа:
Само моля те не прави чак такива аналогии, а-а-а ... просто нека са само ле-е-еки намеци, ти знаеш за кое ... ? :):) - Щот ако взема да си питам, питанките ... да-а-а, не са "вапцат" нещата ?!!

Но-о-о, още веднъж, искренни поздравления за дързостта първо, а още повече, за стила на написването !

Едно малко въпросче ... споко !! :):) ... истанбулската мозайка дето си я приложил, имаш ли информация от Кой век е ?!
- Ако не ? ... разбрах, че отново ще ходиш до там ?! - имам голяма молба да се поинтесуваш, как археолозите са я датирали !? - Г-о-о-олямо Моля !!!

Още веднъж поднасям Възхитата си !

поЗдрав

Питай, аз затова съм писал. Питай каквото те влече. Нищо няма да се вапца.
Датата на мозайката е писана на картинката.

Пети век.
Римски гражданнин у анадола, жилище.
Даже май имах снимана бележката към мозайката, с името на собственика на жилището(не съм сигурен) но сега няма да мога да я ровя, не са в мене снимките.

Иначе, да , пак ще ходя.
Много ми хареса оня трак дето поднасяше дарове на Хор със слънчевия диск.

Що се отнася до "дързостта", то трябва да ти кажа че съм станал далеч по -дързък, а от цикъла статии които съм подготвил, двете, тази е по - слабата и представлява лека прелюдия към триумфалния марш на Аида.
цитирай
29. monaliza121 - Корелацията между религиите не е ...
01.02.2011 22:14
Корелацията между религиите не е новост и това не се отнася до "кражба".
Сега се сещам за един филм "Язон и аргонавтите" с Джейсън Лондън, в който ролята на Орфей беше поверена на чернокож актьор.:)))
Не допускам режисьорът да не е знаел, че траките не са негри и е направил препратка към музикалността на тъмнокожите.
Поздравления за интересната тема и чакам продължението....
цитирай
30. d3bep - Монализа,
01.02.2011 22:19
"Корелация" може да е Озирис - Дионис. Това Е корелация.

Когато се появява религия, която:
1. Претендира за единственост;
2. Осъжда и унищожава всички останали;
3. Претендира, че само чрез нея може да се стигне до бога;
4. Създава светска власт...

Та ако тази религия просто копира старото знание, монополизира го, профанизира го и го унищожава в оригинал...
Аз мисля, че "кражба" е много мека присъда?
А ти?
цитирай
31. get - Знам, че въпросът ми не е по същността на темата - Извинявай, но-о-о ... ??!
01.02.2011 22:45
d3bep написа:
get написа:
Само моля те не прави чак такива аналогии, а-а-а ... просто нека са само ле-е-еки намеци, ти знаеш за кое ... ? :):) - Щот ако взема да си питам, питанките ... да-а-а, не са "вапцат" нещата ?!!

Но-о-о, още веднъж, искренни поздравления за дързостта първо, а още повече, за стила на написването !

Едно малко въпросче ... споко !! :):) ... истанбулската мозайка дето си я приложил, имаш ли информация от Кой век е ?!
- Ако не ? ... разбрах, че отново ще ходиш до там ?! - имам голяма молба да се поинтесуваш, как археолозите са я датирали !? - Г-о-о-олямо Моля !!!

Още веднъж поднасям Възхитата си !

поЗдрав

Питай, аз затова съм писал. Питай каквото те влече. Нищо няма да се вапца.
Датата на мозайката е писана на картинката.

Пети век.
Римски гражданнин у анадола, жилище.
Даже май имах снимана бележката към мозайката, с името на собственика на жилището(не съм сигурен) но сега няма да мога да я ровя, не са в мене снимките.

Иначе, да , пак ще ходя.
Много ми хареса оня трак дето поднасяше дарове на Хор със слънчевия диск.

Що се отнася до "дързостта", то трябва да ти кажа че съм станал далеч по -дързък, а от цикъла статии които съм подготвил, двете, тази е по - слабата и представлява лека прелюдия към триумфалния марш на Аида.

Ти пак питай откога е датировката на мозайката ! Да не се окаже, че е на някой нашенец ?!
- Знаеш, че аз обичам, като гледам да "виждам" ?! - Та на въпросът - Откога, ромеите са започнали да употребяват при изписването на Георгица "ЬО", щот гледам това е надписано околовръст на дясната фигура - на някаква светица вероятно ?!
- Още две въпросчета ? - Как тъй използват "ЬО", след като знаем че, според Храбър "чернорасов" - дето го учим още от прогимназията до ІХ в. ние българите сме пишели с "...чертами и рязками...".
- Пък имам и още картинки от този период и по-рано, в които се виждат изконно кирилските букви "У" и "Ш" - Затова настоявам да питаш ! - Да не стане грешка !

Гет
цитирай
32. анонимен - може да съдим за Христос само по ч...
01.02.2011 22:52
може да съдим за Христос само по четирите евангелия, и може би за християнството - по останалите книги от Новият завет.. Така че по полека с изводите.. Иначе става някаква шизофрения.. Освен това божественото не се е създало след Христос, което значи че Божеството което се наричаше 'Човешкият син' - не е от тогава, и той го казва - че е познавал Аврам и Мойсей и т. н. Божият син - който е един от Троицата ... - е още преди света да е създаден..
цитирай
33. rustam - Да се прави
01.02.2011 22:58
интерпретация от тази мозайка, че "Орфей" е месията на светците, е все едно да кажеш, че заради статуите на демони по фасадата на "Нотр Дам" - това не е Боже храм, а Валпургиево сборище.
Между другото, в Светото Евенгелие добре е казано, че стражът пробожда Исус в слабините! по разбираеми причини е прието в изображенията това да не се показва дословно! Името "Лонгин" е мистификация на някой подобен тебе атеист.
цитирай
34. d3bep - Ти пак питай откога е датировката ...
01.02.2011 23:12
get написа:

Ти пак питай откога е датировката на мозайката ! Да не се окаже, че е на някой нашенец ?!
- Знаеш, че аз обичам, като гледам да "виждам" ?! - Та на въпросът - Откога, ромеите са започнали да употребяват при изписването на Георгица "ЬО", щот гледам това е надписано околовръст на дясната фигура - на някаква светица вероятно ?!
- Още две въпросчета ? - Как тъй използват "ЬО", след като знаем че, според Храбър "чернорасов" - дето го учим още от прогимназията до ІХ в. ние българите сме пишели с "...чертами и рязками...".
- Пък имам и още картинки от този период и по-рано, в които се виждат изконно кирилските букви "У" и "Ш" - Затова настоявам да питаш ! - Да не стане грешка !

Гет

Ами ще проверя, но не мисля че разсилните в музея могат много да помогнат...
Забележката ти е уместна, даже ще ти кажа, че датировката отива по - скоро към Рим(все още) така че даже интересен въпрос е за ромеите...

Вариант е и да е по - късна работа и да лъжат с датировката, ама това няма как да го докажа...
цитирай
35. d3bep - може да съдим за Христос само по ч...
01.02.2011 23:13
анонимен написа:
може да съдим за Христос само по четирите евангелия, и може би за християнството - по останалите книги от Новият завет.. Така че по полека с изводите.. Иначе става някаква шизофрения.. Освен това божественото не се е създало след Христос, което значи че Божеството което се наричаше 'Човешкият син' - не е от тогава, и той го казва - че е познавал Аврам и Мойсей и т. н. Божият син - който е един от Троицата ... - е още преди света да е създаден..

Тия не съм ги забравил колега, спокойно...
Както казах , религия , САМО ЕДИН ОТ МЕСИИТЕ НА КОЯТО Е ОРФЕЙ...
Ще я измесим целата :)
цитирай
36. d3bep - интерпретация от тази мозайка, че ...
01.02.2011 23:22
rustam написа:
интерпретация от тази мозайка, че "Орфей" е месията на светците, е все едно да кажеш, че заради статуите на демони по фасадата на "Нотр Дам" - това не е Боже храм, а Валпургиево сборище.
Между другото, в Светото Евенгелие добре е казано, че стражът пробожда Исус в слабините! по разбираеми причини е прието в изображенията това да не се показва дословно! Името "Лонгин" е мистификация на някой подобен тебе атеист.

"Не отсъждай прибързано" - казва тоята свещена книга.
Не го спазваш.

Първо, аз изобщо не съм атеист, дор исъм по склонен да приема вманиачените християни , юдеи, мюсюлмани - за такива. Не знам по - добро л ие или по - лошо и функционират ли още кладите.

Второ:
Имаме ясна композиция със светци и център Орфей, а не статуи по катедралата, пък вътре икони.
Това е единна композиция на една мисъл, едно желание и един художник, приятелю, вземи и си отвори по - добре очите, очевидно е :) Не е правено 2000 години от всек ис виждането си.

За името Лонгин ще проверя, знам че не е библейско, н ое възприето добре, значи е поне близък апокриф.
Обаче ми се струва че и светото си писание объркахте.
Защо в три от моите варианти на Евангелие от Йоана пише, че войникът е пробол Иисус в Ребрата?
Къде пише, че е в слабините, може ли цитат?
А може ли изображение?

Бърз сте в изводите, колега.
Повече в устата.
цитирай
37. get - Хехехе - Това имах в предвид преди един два дни, като ти обяснявах, че ...
01.02.2011 23:30
... невежеството и фанатизма на ... ще ти създадат такива проблеми ... Хм !!
d3bep написа:
анонимен написа:
може да съдим за Христос само по четирите евангелия, и може би за християнството - по останалите книги от Новият завет.. Така че по полека с изводите.. Иначе става някаква шизофрения.. Освен това божественото не се е създало след Христос, което значи че Божеството което се наричаше 'Човешкият син' - не е от тогава, и той го казва - че е познавал Аврам и Мойсей и т. н. Божият син - който е един от Троицата ... - е още преди света да е създаден..

Тия не съм ги забравил колега, спокойно...
Както казах , религия , САМО ЕДИН ОТ МЕСИИТЕ НА КОЯТО Е ОРФЕЙ...
Ще я измесим целата :)


Поради тази причина съм започнал да копая "землянка". Като я покрия и аз започвам да пиша ! ... Ако ти затрябва скривалище ... мога да ти услужа, въпреки че, все още е в незавършен вид ! - хахаха !
- В тази връзка - А кажи ми как да пиша, че тези на оито съм си сложил името, имат вярвания още от ІІІ в. пр.Хр., на 90% покриващи тези в християнството !
- Пък едни други дето живеят в Мала азия и прикразват на мизийски - вярващи във Кубаба ... по-късното Кибела, говорят че, човек както е безсмъртен, така носи отговорност за грешките си както тук на този така и на "другият" свят.
- Че през 43 г. пр.Хр. при тържественото погребение на един изтъкнат държавник, същият е показан на тропеум - досущ едно, към едно - Разпятие !!
Пак ти казвам ... търси си скривалище, докато не са те по-сериозно грабнали "праворерните".

- O tempora, o mores !

от Гет ктистий

П.П. Отново повтарям молбата си - Ако отиваш пак в Царград - щракни надписа в по-близък план, за да е четивно(да се вижда по-добре)
А до Сирия няма ли до ходиш - и там имам нещо да ти заръчам, също и до Александрията ... а-а-а там не, братчедите на Ахеминито, правят буна с пари от Шин бет - :):):)
цитирай
38. rustam - Нямам под ръка Евангелие
01.02.2011 23:39
Ще ти намеря точно къде е.
Римляните, сам добре знаеш, са имали навикът да поглъщат и адаптират култовете и вярванията на покорените.
Нищо чудно, някой "новопокръстен" формално аристократ, да е "примирил" вярата в Спасителя със почитта си към Орфей. По подобие на нестинарството, където в чисто езически ритуал се вплита иконота на св. Константин.
цитирай
39. анонимен - Иво
01.02.2011 23:50
Стефане що не ми пусна поста? За това ли преди години сме пили с теб в Созопол, за да не ми пускаш постовете сега?
не се излагай приятел :)))))))))))))
цитирай
40. zelas - Сол, как ли още не е коментирал за ...
02.02.2011 00:03
Сол, как ли още не е коментирал за капата фригийка обаче? :))
цитирай
41. d3bep - . . . А до Сирия няма ли до ходиш - и там ...
02.02.2011 11:05
get написа:
...

А до Сирия няма ли до ходиш - и там имам нещо да ти заръчам, също и до Александрията ... а-а-а там не, братчедите на Ахеминито, правят буна с пари от Шин бет - :):):)

Не съм аз по скривалищата ,знаеш ме... А и защитата ми не е толкова слаба колкото изглежда на парче :)

Сирия... засега не я планувам ,знаеш, друго ме влече...
За другото ми върнаха отговор... Български агенции не го правят, обаче чужденците ми върнаха отговор.
"Вашето запитване" - вика - може да се осъществи... Ше обиколиме вика Шумер и Ниневия. Обаче вика цената е ХХХХХХХ. Височка е малко, поради необходимостта екскурзията да се извърши със танк(БТР)."

БУХАХАХАХАААААААААА

Нема кой да ме спре.. Танковете плащат ли вход?

Уф... И не знам дал ис изаелязал, всичк оза Шумер изчезна. Изгуби се. Няма ни една книга... При комунизма имаше.
Сега даже в христоматиите за стария свят спряха да го пишат...

И си мисля, и Египет тръгна натам...
Май че твърде нахалн истанахме и много видяхме...
Туй лайно, президента им, повече от 25 години е президент доколктоо знам. Сега вече едвам си подритва бастуна с гърбицата...
АМериканците го сложиха, щото е протеже, щото предаде арабската лига и защити Израел... И на мястото на оня, на когото изпратиха хуманитарна помощ, а той я взе и построи с нея небостъргач на запад с формата на среден пръст...

Та чудя се тоя на кого пречеше, че сега изпъдиха туристите...
Май съм от последните щастливци, видели недостъпния Абидос...
цитирай
42. d3bep - Ще ти намеря точно къде е. Римлян...
02.02.2011 11:17
rustam написа:
Ще ти намеря точно къде е.
Римляните, сам добре знаеш, са имали навикът да поглъщат и адаптират култовете и вярванията на покорените.
Нищо чудно, някой "новопокръстен" формално аристократ, да е "примирил" вярата в Спасителя със почитта си към Орфей. По подобие на нестинарството, където в чисто езически ритуал се вплита иконота на св. Константин.

Така.
Лонгин е име, коеот е споменато в няколко апокрифи, но първо в апокрифа "Деянията на Петър и Павел", в раздела "Деянията на Пилат".
Лонгин е въздигнат до светец от католическата църква. Приет е и от някои православни. Свети Лонгин! Има и икони.

http://en.wikipedia.org/wiki/File:LonginusFyodorZubov.jpg

Т.е. некак си не е акуратно и коректно изказването, че "тоя Лонгин атеист като мен го е измислил".


По другият въпрос...
Много ще се радвам ако наистина успееш да намериш странното си твърдение за промушването на Иисус в слабините, макар че не вярвам... Не си мисли че не съм чел Библията.

Ако все па куспееш, ще ми направиш невероятна услуга, дори не можеш да си представиш каква...Ше налееш керосин в огъня...
Веднага откъсвам галвата на Тоя иисус. Изобщо не държа да показвам очевадните му аналогии само с Прометей приятелю, явн оне си чел времето назад.

Едно от нещата, които безспорно свързват Озирис, Дионис и Орфей е разкъсването, акто едната от разкъсаните части е "детеродният орган".
Дай ми го това за Иисус, изобщо неслучайно те питам...
цитирай
43. d3bep - Стефане що не ми пусна поста? За това ...
02.02.2011 11:21
анонимен написа:
Стефане що не ми пусна поста? За това ли преди години сме пили с теб в Созопол, за да не ми пускаш постовете сега?
не се излагай приятел :)))))))))))))

Човек, не се сещам кой си, ще ми напомниш ли?

Не съм спирал никой пост, най малко пък твой.
Ак оси се опитвал да едитваш пост като анонимен системата го трие... Но аз не съм ти спирал поста.
Другия вариант е да имаме грешка в системата или аз да съм направил нещо грешно, но в последното като че ли съм сигурен...
цитирай
44. d3bep - Сол, как ли още не е коментирал за ...
02.02.2011 11:23
zelas написа:
Сол, как ли още не е коментирал за капата фригийка обаче? :))

Па той първият и единственият истински фригиец, тва е митра ,светиня му. На сичките преди него е забранено да се мислят за такива...

Не коментира. щото последния път го накарах да ми покаже най старото изображение на Митра с капата, и той ми показа Зевс и Ганимед, па аз му показах по - старо писано свидетелство за съвсем друг човек... или бог...

ТОй по гръб не пада , ама знае че на това поле резултатът няма да е много равен :)
Може да ни сподели убежденията си, отново :)
цитирай
45. get - И за танковете са измислени средства за противодействие !! :):)
02.02.2011 11:38
d3bep написа:
get написа:
...

А до Сирия няма ли до ходиш ... а-а-а там не, братчедите на Ахеминито, правят буна с пари от Шин бет - :):):)

Не съм аз по скривалищата ,знаеш ме... А и защитата ми не е толкова слаба колкото изглежда на парче :)

Сирия... засега не я планувам ,знаеш, друго ме влече...
За другото ми върнаха отговор... Български агенции не го правят, обаче чужденците ми върнаха отговор.
"Вашето запитване" - вика - може да се осъществи... Ше обиколиме вика Шумер и Ниневия. Обаче вика цената е ХХХХХХХ. Височка е малко, поради необходимостта екскурзията да се извърши със танк(БТР)."

БУХАХАХАХАААААААААА

Нема кой да ме спре.. Танковете плащат ли вход?

Уф... И не знам дал ис изаелязал, всичк оза Шумер изчезна. Изгуби се. Няма ни една книга... При комунизма имаше.
Сега даже в христоматиите за стария свят спряха да го пишат...

И си мисля, и Египет тръгна натам...
Май че твърде нахалн истанахме и много видяхме...


Така е ! ... Нали знаеш ? - Как тълпата "мародери" влезе в Националният музей в Багдад !!?
х,Американските танкисти по "погрешка" произвели изстрел с боен снаряд с/у металната, четири тонна врата на сградата. Пък после да не предизвикат, излишни жертви всред "мирните" туристи-мародери ... не предприели последващи действия - Хаха ! - Бяха откраднати избирателно най-ценните(като информация) експонати !!!
Това и в България става чрез добре организираната иманярска мафия още от соц. времето(казвам го от личен опит) - така че, тук не им трябва тежка техника - ние сами си унищожаваме историческото богатство. Физкултурника дето се прави на министър, показва една десета ... иззето от тези, които се опитват да играят извън схемата ! - Имаш думата ми на ченге !

поЗдрав !
цитирай
46. d3bep - Мен не ми е за имането. . За информ...
02.02.2011 13:00
Мен не ми е за имането.. За информацията ми е.
Снимка на глинената плочка с превод ми върши не п о- лоша работа отколкото да притежавам плочката и да се чудя де да я скрия...

Но даже и това загива...
Межд другото, някои кораво е внушил на арабите в Египет, че са Древни Египтяни... Нищо, че още не са открили канализацията и хигиената...

А сега, и това...
Според мен основата нее да се краде, то вече квото можаха окрадаха...
Основата е да се крие, да се монополизира информацията...
Не им трябва на шефовете на света по два - три египетски храма в тях...
Най - малкото, аз ти го казах, с 300 зора се добрах до най - красивия храм, до древният Абидос.
Преди конвоите не ходеха до там и имаше атентати...
Сега считай ,че пак се приключи с него....
И не само с него, а с още много.
До пирамдите може и да продължи да се ходи...
С танк...
Ама пирамидите са, добре дошли, нема никой...

Ефектът ще е ограничение върху посещенията ,вервай ми, нищо друго...
цитирай
47. get - Но-о-о ? ... това което си го написал, то не датира от сега !!?
02.02.2011 16:15
d3bep написа:
Мен не ми е за имането.. За информацията ми е.
Снимка на глинената плочка с превод ми върши не п о- лоша работа отколкото да притежавам плочката и да се чудя де да я скрия...

Но даже и това загива...
Межд другото, някои кораво е внушил на арабите в Египет, че са Древни Египтяни... Нищо, че още не са открили канализацията и хигиената...

А сега, и това...
Според мен основата нее да се краде, то вече квото можаха окрадаха...
Основата е да се крие, да се монополизира информацията...
Не им трябва на шефовете на света по два - три египетски храма в тях...
Най - малкото, аз ти го казах, с 300 зора се добрах до най - красивия храм, до древният Абидос.
Преди конвоите не ходеха до там и имаше атентати...
Сега считай ,че пак се приключи с него....
И не само с него, а с още много.
До пирамдите може и да продължи да се ходи...
С танк...
Ама пирамидите са, добре дошли, нема никой...

Ефектът ще е ограничение върху посещенията ,вервай ми, нищо друго...


Та нали до преди двадесет години живеехме в такова общество !
Тогава не ме е мъчило толкова, че съм материално или политически ограничен, а че ми бе ОТКАЗАН достъп до информация !
Имал съм даже такива премеждия във връзка с "прекаленият" ми интерес(според становището на едни партайгеносета) щях да се простя със следването си в Магнаурската школа !
Поради това се зова и Гет - щот мразя вери-религите и не искам да съм паство, тоест овца ! - хахаха !!

от Гет проклет
цитирай
48. d3bep - Абе в комунизма, информация за н...
02.02.2011 17:29
Абе в комунизма, информация за науката ,даваха...
Квото и да си говорим, меляха за славяни ама много от траките те ги откриха и запазиха...
Докато сег е точно обратното.

Има бо езо и екзотерични глупости,
а истинската информация е съсечена.
Все едно сме пак в тъмните векове.
Ама вече било "консуматорско общество" тва.
Призвани сме на тоя свят да сме консуматори.
Ние, и вирусите.

Разлиакта между нас и вирусите е, че последните предизвикват и случайни положителни мутации.
И повишават имунната защита и наследствената устойчивост на приемниците си.
цитирай
49. zelas - Много си прав, Стефане, обаче има ...
02.02.2011 18:42
Много си прав, Стефане, обаче има светлина в края на тунела, повярвай ми ... и тя не е друг влак ... а друга светлина! ;-)
цитирай
50. анонимен - БАРБА ЯНИ
02.02.2011 21:39
вулгари..ВИЕ СТЕ БИТА КАРТА..4-РИ ПЪТИ ПРЕБИТА В 20 ВЕК-междусъюзн,1,2,Студената война.А в 21, НЯМА ДА ВИ ИМА..ВСИЧКО ПОМНИМ КАКВО СТОРИХТЕ В 20 ВЕК..ВУЛГАРОС НАМИ МИНИ..А ПО ОТНОШЕНИЕ НА ОРФЕАС СТЕ ТОЛКОВО КОМПЕТЕНТИ,КОЛКОТО МОНГОЛЕЦ ОТ АТИНСКАТА ДЕМОКРАТИА ОТ 5В.ПРЕДИ ХРИСТУ..
цитирай
51. d3bep - вулгари. . ВИЕ СТЕ БИТА КАРТА. . 4-РИ ...
03.02.2011 12:07
анонимен написа:
вулгари..ВИЕ СТЕ БИТА КАРТА..4-РИ ПЪТИ ПРЕБИТА В 20 ВЕК-междусъюзн,1,2,Студената война.А в 21, НЯМА ДА ВИ ИМА..ВСИЧКО ПОМНИМ КАКВО СТОРИХТЕ В 20 ВЕК..ВУЛГАРОС НАМИ МИНИ..А ПО ОТНОШЕНИЕ НА ОРФЕАС СТЕ ТОЛКОВО КОМПЕТЕНТИ,КОЛКОТО МОНГОЛЕЦ ОТ АТИНСКАТА ДЕМОКРАТИА ОТ 5В.ПРЕДИ ХРИСТУ..

ВИнаги съм ви подозирал да сте били "пета колона" при монголското нашествие :)
цитирай
52. анонимен - бАРБА ПЕДЕРАНИ
03.02.2011 12:09
КРАДЦИТЕ НА ИСТОРИЯ,КУЛТУРА И САМОБИТНОСТ НАРИЧАЩИ СЕБЕ СИ ГЪРЦИ ОТКРАДНАХА,УНИЩОЖИХА И СИ ПРИСВОИХА ЦЯЛАТА ИСТОРИЯ НА ТРАКИТЕ И ОРФЕЙ.ТРАКИТЕ СА БЯЛ НАРОД А НЕ МАНГАЛИ И ПЕДЕРИ КАТО ТЯХ.ВИНАГИ СМЕ ГИ БИЛИ ЩЕ ГИ БИЕМ И СЕГА ДОРИ САМО С ТОЯГИ.
цитирай
53. анонимен - барба педеранис
03.02.2011 12:37
калопери гърци много злобеят като става вече ясно,че траките и Орфей нямат ницо общо с тях и техните фалшификации на историята вече не минават.
цитирай
54. d3bep - Колеги, много ви моля! Сега на ...
03.02.2011 13:01
Колеги, много ви моля!
Сега на Орфей само тракийски двойник му липсваше....
цитирай
55. iuliuscaesar - грекос, его тело на грапсуме. ела се ...
03.02.2011 17:13
грекос, его тело на грапсуме. ела се то дико му блог
цитирай
56. d3bep - Хахаха, именно, еси ве каталавенис ...
03.02.2011 17:37
Хахаха, именно, еси ве каталавенис елиника...
Ама земи си го при тебе верно :) Ако си толкоз глупав да го мислиш за грък...
По принцип аз уважавам потребителите и не гледам на тях като вещи, ама тоз ти го давам от все сърце!

ПП. Може и да е албанец... Или албански.....
С респект към албанците :)
цитирай
57. get - d3bep - С тази си реплика, от какво ни възпираш ?!
03.02.2011 18:00
d3bep написа:
Колеги, много ви моля!
Сега на Орфей само тракийски двойник му липсваше....


Та Орфей е тракийски ... без двойник !?? - На практика, Той не е ли и Син человечески !
Това не кореспондира ли с историческата истина ? - Жалкото е, че този който се явява в ролята на гръцки-шовинист, е по-скоро пример на отроден българин, който е загубил представа за историческата истина; пример е за историческите процеси от близко, и по-далечно минало - как е ставало на практика това отродяване ?!!
анонимен53 написа:
калопери гърци много злобеят като става вече ясно,че траките и Орфей нямат нищо общо с тях и техните фалшификации на историята вече не минават.

Тази реплика я цитирам, като пример - докъде води непознаването или премълчаването на истини !
Да си чувал за едиктите на Клавдий, с които той забранява на последователите на ХрЕстос(на практика жив човек и юдеин от 40-те години) да живеят на територията на Рим ?(Това вследствие бунтовете на тези в Рим и Александрия.)
Да говорим ли за император Юлиан наречен Апостат и убит от ръката на "свои" но с друга верска принадлежност(по време на битка срещу външен враг). Че той е възстановил равнопоставеността на религиите и въстановяването на всички храмове ?
Защо са тези ожесточени препирни относно кръста и разпятието - Да, да - абсолютно точно !! - Вярващият, Кръста или Разпятието следва да почита ?
Но в сегашните писания за тези отминали времена - се набляга, че еретиците са били против Кръста, който символизирал Себежертвата на Спасителя !
Тези въпроси следва ли да ги коментираме или само ще търсим - паралели ... общност и ще им придаваме вид на сенкретизъм на по-стари, с по-нови, но ... едни и "същи" вярвания ?

С уважение !
П.П. Това ми дойде на ум, като гледох разпятието на Орфей - понастоящем в една частна колекция ??!
цитирай
58. d3bep - :) Имам предвид, че сега на &quot...
03.02.2011 18:35
:) Имам предвид ,че сега на "гърка" и насрещен "трак" м усе появи, та гръка беше орфей, трака и той и много ми станаха орфеите...
get написа:

Да говорим ли за император Юлиан наречен Апостат и убит от ръката на "свои" но с друга верска принадлежност(по време на битка срещу външен враг). Че той е възстановил равнопоставеността на религиите и въстановяването на всички храмове ?

Апостат нема го пипате, той е последният бастион на моята раса :)
Галилеяните да се пържат в ада!
Убийците му просто показаха на света кои са всъщност и какво представляват. Известен ли ти е най - големият строителен проект на Юлиян? Известно л ити е заради кого го прави? А кой го проваля?

Кръстът, приятелю, е със сигурност коптски по произход, а коптският кръст отде идва, еми няма да казвам, щото ще настане разправия.
ил имога да кажа селд следващата тема...
Предназначението му е подарък от Бога за хората...
цитирай
59. get - Много е важно каква трактовка ще дадеш на проблема !!! :):)
03.02.2011 20:29
d3bep написа:
:) Имам предвид ,че сега на "гърка" и насрещен "трак" м усе появи, та гръка беше орфей, трака и той и много ми станаха орфеите...
get написа:

Да говорим ли за император Юлиан наречен Апостат и убит от ръката на "свои" но с друга верска принадлежност(по време на битка срещу външен враг). Че той е възстановил равнопоставеността на религиите и въстановяването на всички храмове ?

Апостат нема го пипате, той е последният бастион на моята раса :)
Галилеяните да се пържат в ада!
Убийците му просто показаха на света кои са всъщност и какво представляват. Известен ли ти е най - големият строителен проект на Юлиян? Известно л ити е заради кого го прави? А кой го проваля?

Кръстът, приятелю, е със сигурност коптски по произход, а коптският кръст отде идва, еми няма да казвам, щото ще настане разправия.
ил имога да кажа селд следващата тема...
Предназначението му е подарък от Бога за хората...


През кХему или агюпт - с оглед на това ще бъде и моята реакция !
Ако е през кХему - подкрепа ! - Имаш я !
- Ако е през Агюпт - теократичният от ІІІ в. пр.хр. изпълнен с най-различни култове - тогава заставаш срещу ми !! - Хехе !
После тези ереси от този и по-късни периоди започват да пълнят така любимият ти Египет ! Праворерните започват да палят библиотеки - Защото били езически(представете си - пък те правоверни), ма най-накрая се правят на "християни" - пълно лицемерие и безочие !!
Знаеш ли поради кой нашумял навремето си процес се прочува Цицерон, като адвокат ? - Кой е защищавал той и по какъв повод ?!
Процеса е държавата срещу - висш държавен служител префект на Александрия ... който не ги бил защитил "тях" от ... тях самите ?! - предава го така за по-накратко - Хехе !
Има още толкова неща, които са тема табу в историята и се заобикалят ... "на пръсти" за това време и за тези събития - хахаха !

Ма и аз май започнах да говоря с недомлъвки ! - страх ме е да не стана Апостат !

от Гет проклет !
цитирай
60. d3bep - Абе не знам хему ли е или агюпт :) С...
03.02.2011 20:42
Абе не знам хему ли е или агюпт :) Според мен хему не е изчезнало изобщо с разпространението на култа на Изида и Озирис...
Много грешно ги различаваш... Петата клона в египет не означава, че старото знание просто се е изпарило. Много от него е живо... дори иднес.

Знам че Апостат очевидно е човек на Изида.
Макар че една евро- гъркиня се опитва да му прикачи митраизъм, макар и сама да не успява да обясни що е туй. и най вече, акк, след като цел живот ги е мачкал на бойното поле... Кога са го посветили...

Първо, той е платонист. Връзката с египет едва ли има какво да я обяснявам.
Второ, пише едни съчинения за "Царя - слънце" и "Великата майка".
Трето, е всепризнат вегетарианец.
Четвърто, виж м усаркофага. Виж и на жена му, той го поръчал. Соколо, феникси и ангели берат грозде на саркофаг от червен гранит с типична александрийска форма и декорация...
Пето, всепризнат... каква е думата? е, не вярва в дуализма.
И най - важното.. Делото на живота му не е било да заколи бик, а да възстанови елевзинските мистерии. Цял живот е работил за това.
На Деметра и Персефона.
Викайте й Изида за по - лесно и оригинално, негръцко, защото тя СИ Е ИЗИДА. Те гърците имат Деметра и Персефона, ама дори не ги почитат и некак си цялата им история взела та съвпаднала с тая на Изида.

Цицерон не се изказва много ласкаво за евреите, между другото...
цитирай
61. get - Не пречупвай всичко само и единствено през "класическият" Египет !
03.02.2011 21:12
d3bep написа:
Абе не знам хему ли е или агюпт :) Според мен хему не е изчезнало изобщо с разпространението на култа на Изида и Озирис...
Много грешно ги различаваш... Петата клона в египет не означава, че старото знание просто се е изпарило. Много от него е живо... дори иднес.

Знам че Апостат очевидно е човек на Изида.
Макар че една евро- гъркиня се опитва да му прикачи митраизъм, макар и сама да не успява да обясни що е туй. и най вече, акк, след като цел живот ги е мачкал на бойното поле... Кога са го посветили...

Първо, той е платонист. Връзката с египет едва ли има какво да я обяснявам.
Второ, пише едни съчинения за "Царя - слънце" и "Великата майка".
Трето, е всепризнат вегетарианец.
Четвърто, виж м усаркофага. Виж и на жена му, той го поръчал. Соколо, феникси и ангели берат грозде на саркофаг от червен гранит с типична александрийска форма и декорация...
Пето, всепризнат... каква е думата? е, не вярва в дуализма.
И най - важното.. Делото на живота му не е било да заколи бик, а да възстанови елевзинските мистерии. Цял живот е работил за това.
На Деметра и Персефона..

Подреждам ти отзад напред имената в този култ, съответно богините олицатворяващи го - Персефона, Деметра, Земела, Кибела, Кубаба, Матар - Деметра и Персефона са от епохата на елинизма, когато всичко по отношение на това вярване по отива по дяволите !!

d3bep написа:
Викайте й Изида за по - лесно и оригинално, негръцко, защото тя СИ Е ИЗИДА. Те гърците имат Деметра и Персефона, ама дори не ги почитат и некак си цялата им история взела та съвпаднала с тая на Изида

С категоричността - правиш внушение ... ??

d3bep написа:
Цицерон не се изказва много ласкаво за евреите, между другото...

Има защо !

Гет ктист
П.П. Апропо не знам дали знаеш но Гардинър е по произход от "богоизбраните" - Хм !
цитирай
62. nestinar - http://www.the-goldenrule.name/Orpheus-CHRISTIAN_CONNECTION/Orpheus-Christian_connection-ART.htm
03.02.2011 21:57
http://www.the-goldenrule.name/Orpheus-CHRISTIAN_CONNECTION/Orpheus-Christian_connection-ART.htm
цитирай
63. d3bep - Не правя внушение, а е доста несъ...
03.02.2011 22:23
Не правя внушение, а е доста несъмнено що се отнася до Изида и Деметра :)
А Юо се отнася д оПерсефона... Тя била гъркиня, обаче както установих, я почитал исамо траките. Гърците не я изобразявали, само траките доста. Траките изобщо бил ипо - гърци и от гърците...


Те много хисторичари са от богоизбраните.
Обаче не зна мдали забеляза, с Египет не им се получи.
Гардинър отдавна почина, лека му пръст. Все пак мога да кажа, че граматиката и лексиката му са несъмнени. ДОста народ четат с тях работи, които той няма как да е виждал.

Сега "богоизбраните" са другаде.
Видяха ,че за да се изведат от Египет трябва много да променят и библията.
И сега са на забраненото място. В Шумер...
ДНес гледах книжките. Поне десет книги , нови при това ,за Шумер и семитизма!
Шумерите били семити, библията била история! Сравняват, изравняват...
Бълват ги като мекици!
Още едно време ти бях говорил за шумерският Аби - Раму, помниш ли?
А, нищо че в библията Авраам не е евреин, лапнаха го...

Обаче не свършиха с него...
Не знам кво общо могат да имат с Шумер... ОСвен некой препис в късно време... Те изобщо викат на Ур - Халдейски....
Обаче, на...
Така че страховете ти... Вече са минало.
Египет го ритнаха. Вече не излиза "семитска литература"... Ако развием много Тракия, и в тракия ше дойдат...
Ше се окаже че обрязаните трак ина Аристофан са най - младото от 12-те колена...
цитирай
64. d3bep - http://www. the-goldenrule. n...
03.02.2011 22:30
nestinar написа:
http://www.the-goldenrule.name/Orpheus-CHRISTIAN_CONNECTION/Orpheus-Christian_connection-ART.htm

лгодааря колега.
Прекрасен линк :)
Който разгледах много отдавна със спомоществувателството на колегата Зелас.
Може да се ползва като допълнителна информация, маакр че аз съм го спестил порад ифакта, че имам малк о... особено мнение за някои от експонатите...
цитирай
65. nestinar - особено мнение за някои от експонатите...
03.02.2011 22:45
?
цитирай
66. get - Х-а-а ... ама ти не знаеш ли ... ? - Най-старият език тоест този на Шемур едно ...
03.02.2011 23:10
... към едно е отмрял семитски !?? - Хахаха !

d3bep написа:
Не правя внушение, а е доста несъмнено що се отнася до Изида и Деметра :)
А Юо се отнася д оПерсефона... Тя била гъркиня, обаче както установих, я почитал исамо траките. Гърците не я изобразявали, само траките доста. Траките изобщо бил ипо - гърци и от гърците......

Ама тези всичките богини, които ти изброих са тракийски, ама от Мала азия преди да стане х,еленска :):)
Има един сър Рамзи(забравих му името, но и той е от тях) ... той има няколко свежи изказвания за елинизма - :):):) - Нещо от сорта, като, това е средство за подмяна на национална идентичност ! ... за съжаление като че ли, е прав !


d3bep написа:
Те много хисторичари са от богоизбраните.
Обаче не зна мдали забеляза, с Египет не им се получи.
Гардинър отдавна почина, лека му пръст. Все пак мога да кажа, че граматиката и лексиката му са несъмнени. ДОста народ четат с тях работи, които той няма как да е виждал.

Сега "богоизбраните" са другаде.
Видяха ,че за да се изведат от Египет трябва много да променят и библията.
И сега са на забраненото място. В Шумер...
Така че страховете ти... Вече са минало.
Египет го ритнаха. Вече не излиза "семитска литература"... Ако развием много Тракия, и в тракия ше дойдат...
Ше се окаже че обрязаните трак ина Аристофан са най - младото от 12-те колена...

Но те са вече "дошли" градският ми етнограф-историк, доктор на науките, Н. Панайотов още преди пет години издаде една монография и още няколко публикации, че най-старите следи са намерени в България ... имало специфични само за евреите погребения, в района на гр.Провадия - какво ще кажеш ?! :):)

ГетКан кХемски
цитирай
67. d3bep - Ше видим, Знам я тая теория за дър...
04.02.2011 10:51
Ше видим, Знам я тая теория за държавата Еврия, най старата държава в европа, между варна и бургас.

Проблемът не е дали евреите имат стари деди, естествено че имат, като всички.
роблемът им е в начина на дейстие.
Те имат една култура... Компилация между Вавилон, малко скрит Египет и много отявлен Антиегипет.
И се опитват да я проектират назад във времето и да изкарат, че тея култури, че и предците им, те с ги създали.
Малко ги затрудни древноегипетския, тъй и не го проговориха и прописаха правилно... Нищо че им е "майчин"...

Но който се съмнява в начина им на действие, да си разгледа картата на държавата Еврия, основател на тракийската култура...

http://pics.livejournal.com/istinata/pic/0001hh2x/

Сега гледам една книжка за шумер, на която отгоре пише семити и има нарисуван по източен маниер един голям керван с магарета и номади, и се хиля....
Може би е редно да закрият тия пропагандни исторически комитети тея хора и да се концентрират върху ЕДНА теория?

Иначе накрая ше излезе че са основали всички, ама те самите не се знаят отде са.
цитирай
68. get - За съжаление тя истината е пред очите ни, но-о-о ... пропагандната страна по ...
04.02.2011 11:42
d3bep написа:
Ше видим, Знам я тая теория за държавата Еврия, най старата държава в европа, между варна и бургас.
....
...Малко ги затрудни древноегипетския, тъй и не го проговориха и прописаха правилно... Нищо че им е "майчин"...

Но който се съмнява в начина им на действие, да си разгледа картата на държавата Еврия, основател на тракийската култура...

Сега гледам една книжка за шумер, на която отгоре пише семити и има нарисуван по източен маниер един голям керван с магарета и номади, и се хиля....
Може би е редно да закрият тия пропагандни исторически комитети тея хора и да се концентрират върху ЕДНА теория?

Иначе накрая ше излезе че са основали всички, ама те самите не се знаят отде са.


- Като за начало вземи потърси статията на Том Сегев "Изобретението, нареченo " еврейски народ "-"An invention called 'the Jewish people" Tom Segev - авторът и ако и да не е историк, но казва истината едно към едно.
- В основната си част те са едно към - първите ни братовчеди ... хазарите, населявали прикаспието ... в отделни периоди стигащи до Азов ! - Близо 80-85% от тях в момента, представляват етническият субстрат на съвременните "евреи".
- Това се опитвах да загатна в блога на Сол - за периода на Тервел, сватбите помежду им, и "ромеина" - Значи към него време, между нас тях и ромеите е имало пренебрежимо малки различия !
- Второ обяснявайки тези и други факти и връщайки се по този начин на времето в един момент ще лъсне ИСТИНАТА - че съвременните евреи нямат нищо общо със семитите - а и самата Библия ще се окаже, че на 90% е събрани от тук и от там(от различни времена) отгласи за станали различни събития, без връзка помежду си. Каква е връзката - Наличието на "богоизбран народ" в тях !
- Тук искам да ти подскажа защо постоянно те подкачам на тема хиксоси-хананити-филистимци - в Царства на Библията е описан факта, че когато Исус Навин пленява няколко колесници - Той не знае какво да прави с тях ?!

По този начин разкъксваш връзката на Долен Египет(народът, който го е поселявал) с народи от които произлизаме и ние с теб ! - Разбираш ли откъде се проявява моят антогонизъм, по отношение на твоят "абсолютизъм", когато ни излигаш тезата си за Египет ?!

от ГетКан кХемски
п.п. За Шумер и Акад - нещата са подобни - е-е-е ... не трябва да изпускаме и географските и исторически своеобразности :):)
цитирай
69. d3bep - Разделението на горен и долен ег...
04.02.2011 11:59
Разделението на горен и долен египет приятелю е съвременна трактовка на старо административно деление на номите по поречието на нил.

Етнокултурното деление е отделна работа, аз това се опитвам да ти кажа, че адски опростяващ нещата.
Озирис и Амун - Ра и производните му като се изобразяват само с короната на горен(южен) египет - да не би да са негри? Или семити там какви са...?
Ми що храмовете им са в долен египет? Кви са тея хелиополиси и прочие? Досвидяла им се е короната да им добавят или що?

Знаеш ли акква цифра изображения имаме на фараона с едната ил идругата корона? Даже откровено абсурдни. Приемрно фараон нанася поражение над врагове в северен египет... с короната на южен или пък с короната само на северен.
Е какво , да не се е отказал от поданниците си?

На Изида каот храма й е в Горен египет да не е негърка? Що я пращат във финикия?

Опростяваш неща ,които не стоят така и в резултат на повърхностният поглед на нещата, продиктуван от информация оттук - оттам.
Изобщо не сме сигурни какво казват двете корони, На всички други корони смисълът е божествен и символичен.

Идеята за обединението на двете земи е "преразказ с елементи на разсъждение" именно на любимите ти историчари... Изобщо не сме в състояние да изведем две отделни царства. Нито отделни царе на южен и северен египет. Освен може би Озирис и Сет? Ама и за тях не е отбелязано Сет да е бил цар. На юг е имало руси. На север е имало негри...

По скоро като видя тая елементаристична трактовка се подсмихвам и я подминавам, отколкото да нямам какво да кажа.
В крайна сметка аз търся нас, не съм апологет на египтологията.
Но цялата идея оттук още е грешна.

Второто грешн онещо е дуализмът, противопоставянето... Той за египтяните не съществува.
цитирай
70. get - Добре де, добре ! - Не исках да придавам такъв краен характер, на ...
04.02.2011 13:34
... твърдението-делението си !
d3bep написа:
Разделението на горен и долен египет приятелю е съвременна трактовка на старо административно деление на номите по поречието на нил.

Етнокултурното деление е отделна работа, аз това се опитвам да ти кажа, че адски опростяващ нещата.
...
Знаеш ли акква цифра изображения имаме на фараона с едната ил идругата корона? Даже откровено абсурдни. Приемрно фараон нанася поражение над врагове в северен египет... с короната на южен или пък с короната само на северен.
Е какво , да не се е отказал от поданниците си?

На Изида каот храма й е в Горен египет да не е негърка? Що я пращат във финикия?

Опростяваш неща ,които не стоят така и в резултат на повърхностният поглед на нещата, продиктуван от информация оттук - оттам.
Изобщо не сме сигурни какво казват двете корони, На всички други корони смисълът е божествен и символичен.

Идеята за обединението на двете земи е "преразказ с елементи на разсъждение" именно на любимите ти историчари... Изобщо не сме в състояние да изведем две отделни царства. ...

По скоро като видя тая елементаристична трактовка се подсмихвам и я подминавам, отколкото да нямам какво да кажа.
В крайна сметка аз търся нас, не съм апологет на египтологията.
Но цялата идея оттук още е грешна.

Второто грешн онещо е дуализмът, противопоставянето... Той за египтяните не съществува.


Това не е елемтаристична трактовка ... по скоро ти си потънал в разглеждането на Египет ... от позиците на неговият разцвет и могъщество ... себедостатъчен и унитарен ... звучи ми досуш, като позицията на "богоизбраните" !
Поставяш го в някакво приоритетно положение по отношение на останалите - културиь народи ! ... етномонолитен и т.н.
Пък за мен м/у него и другите култури-религии могат да се датира взаимодействие и взаимствани още от палеолита. Пък ти ми го представяш ... нищо монолитно, като гранитна скала ?! ... това за мен е прекалено ! ... пропагандно :):)

от ГетКан кХемски :)
- Погледни от тоз ъгъл!
цитирай
71. d3bep - И туй твърдение на какво се крепи? На ...
04.02.2011 13:46
И туй твърдение на какво се крепи? На това, че като ме бутате, не падам по гръб?
Задавате ми ясни върпоси за египет, отговарям.
Къде съм казал ,че няма взаимодействие?
Ам итогава общите неща с тракия, които са неоспорими, ак кса се получили?

ПО скоро изхождането от идеята за някакъв ... пантракийски национализъм е проблемът в случая.
За мен траките не са преселени сподвижници на фараона, а са по - скоро население със същия или близък произход като египетското.
Само че изхождането от трактовката:

"Ний сме дали културата на Египет".
В крайна сметка естествено води до ясен отговор.
А ако успеете пък да го докажете, знаеш ли какво следва?
Че Ний сме дали и културата на Шумер. Щото приликата е очевидна.
На Африка, щото е ясно че те преразказват Египетската.
На Индия, щото тя е късна компилация.
И в крайна сметка и на Китай, чиито будизъм и прочие също не е далече.

Аде след тов ада скочим и през океана...
В крайна сметка...?
В края на това уравнение ние по какво ще се различаваме от евреите, които така усърдно презираш?
По името... Ние ще сме евреите, скитниците по целия свят, носили култура на всички.

Учудващ ли би бил тогава техният интерес към това да се идентифицират с нашата култура?

Моята теза е ясна.
Културата е единна, с общ произход.
Към твоята имам следните въпроси:

1. Какво значение има кой на кого е дал културата, дори и да можехме да го докажем? Тебе сега ако те повикат на симпозиум и ти дадат почетна титла и нобелова награда, това означава ли че българите, оцелели след 5000 години, всите са за нобелова награда заради тебе?
Не забелязваш ли, че точно тука "сте лапнали яко въдичката" и приемате по подразбиране идиотски подход за доказване на богоизбраност? Не аз, вие, че и мен дефинирате с него. Кой на кого дал, кой първи бил... Ами не си ти! Ако най умния насвета човек е българин ,а аз съм най - простия, това че той е българин мен прави ли ме по - умен?
2. Какво значение има чия култура е по стара ,след като сте на светлинни години от ясна концепция за тракийска култура? Още виждаме камък и го наричаме майка, виждаме дърво и му викаме баща и се гордеем с откритията си!
3. При положение че точка 2 е факт, колко струват предположенията ви по точка 1 - че ние сме дали култура на света, кояот изобщо не можем да формулираме обаче...?

Въпроси, въпроси.
цитирай
72. get - Не-е-е ! - Моля-я-я ... не ми преписвай фундаментализъм или шовинизъм !!!
04.02.2011 17:26
Наречи го евроцентризъм ! ... но нищо повече от това !
Но и това понятие е подвеждащо !
Мога да ти посоча палеоконтакти ... сочещи за оживен както стопански, така и културен обмен м/у това, което ти приемаш да го наричаш тракийско и Нилска култура ! С доста ясни изразени общи черти и аналогии.
Да ти говоря ли за фараона бик и ред други неща, които сигурно ще те накарат ... ще те доведат до състояние ... червен плащ пред Торо - :):)
Не ти говоря за ... Коя е по стара от двете !
Говоря, че и двете към този етап ... някъде към енеолит са се познавали достатъчно една друга и са обменяли всякакви достижения !
Това като антитеза на твоята "затвореност" и едва ли не изначалност на египетската култура ! ... такива неща според мен не е имало а и не бива да се твърдят ... защото именно тогава изпадаме в положението, в което ме обвиняваш ?!
Не съм толкова навътре в материала, колкото ти за Египет ... но в по-късен етап от развитието на Египет, като държава, става това затваряне на база създаване, на теократична държава - ДОМИНИРАНА от жреческата класа, с единна икономика, управление и т.н. за мен, говорещо за тоталитарност и абсолютна монархия !
Примера за кхему е именно това - един цар - един народ !
Направо ми звучи: Когато кажем Ленин, ние мислим за Партията, когато кажем Партия разбираме Ленин ! - ще прощаваш малко нескопосният опит-пример за да илюстрирам това, което се опитвам да ти обясня !
Да не говоря за наследственото предаване на властта ! Вътре династичните бракове и ред др. смущаващи, специално мен неща ! ... Няма да правя аналогии, на това и за кого ме подсеща за едни "други" или "друго" ??!

от ГетКан кХемски
цитирай
73. d3bep - Ами едва ли ще м икажеш нещо за еги...
04.02.2011 17:37
Ами доколкото те познавам, едва ли ще м икажеш нещо за египет, коеот не знам, по скоро може да ми кажеш нещо погрешно.
Кой е този фараон бик?

Идеята за жреческа доминация е аде да не казвам на кои.
Кажи им, че книгите им спрях да ги купувам , предпочитам тоалетна хартия.
В късното царство повечето жреци обичайно имат и друга обществена служба.
Работят като жреци 2 месеца в годината. Като това е документирано. Не знам братът на фараона като жрец дали не е бил на постоянна длъжност, н окато цяло идеята че това са едва ли не некакви, дето целият народ им лази в краката и им ближе подметките и те контролират всичко, дори и фараона.... Ами....

Аде молетиса с тея глупости за жреците, дето се карали ,биели и си скубели брадите! Разделили египет на богчета. И всеки дърпал към него си.
Смешници са твърдящите това.
И така де. По тоя начин егиепт е оцелял 3000 години.

И разбира се ,след всеки завоевател египет веднага е възстановявал не друго, ами... пак тая система на пълен хаос. В абсолютно същият ред.

Некои хора не подозират колко са смешни!
цитирай
74. d3bep - За вметките не знам какв ода ти кажа. ...
04.02.2011 17:44
За вметките не знам какв ода ти кажа. "Кръвосмешенията" - няма да се разбереме там :) Комбинирайки няколк озанаята аз по скоро си мисля че ние сме заблудените в това отношение.

Докато разсъждаваш за Египет от гледна точка на съвременната идея за управление на маси, роби, абсолютни монархии и други глупости, аз съм в АБСОЛЮТНО НЕСЪСТОЯНИЕ ДА ТИ ПОМОГНА.

Имаш л иобяснение как да подходим по казуса, че Египет май май няма нито една известна ни гражданска война? Ако елиминираме събитията около Изхода...
А не че ен е имало повод. Например царица ил ифараонса ил итам каквато искаш абсолютна монархка я наречи, Хатшепсут, един от най успешните фараони, е узурпирала властта от Тутмос, следващият успешен фараон. Тутмос през цялото време живее под крилото й( а тя е управлявала цифра години) и дори не я обича много, знае се че като тя умряла той й поизтрил някои от подвизите....

Как става тъй? В Коя съвременна държава има такива работи? Ленин, Сталин и другите дет ми ги призоваваш ка кса се оправяли в подобни ситуации?
цитирай
75. get - Дано да си прав ?! ... но предполагам, че по времето на когато Египет е и ...
04.02.2011 20:12
... ИМПЕРИЯ се употребява понятието за БИК на монарха !
d3bep написа:
За вметките не знам какв ода ти кажа. "Кръвосмешенията" - няма да се разбереме там :) Комбинирайки няколк озанаята аз по скоро си мисля че ние сме заблудените в това отношение.

Докато разсъждаваш за Египет от гледна точка на съвременната идея за управление на маси, роби, абсолютни монархии и други глупости, аз съм в АБСОЛЮТНО НЕСЪСТОЯНИЕ ДА ТИ ПОМОГНА.

Имаш л иобяснение как да подходим по казуса, че Египет май май няма нито една известна ни гражданска война? Ако елиминираме събитията около Изхода...
А не че ен е имало повод. Например царица ил ифараонса ил итам каквато искаш абсолютна монархка я наречи, Хатшепсут, един от най успешните фараони, е узурпирала властта от Тутмос, следващият успешен фараон. Тутмос през цялото време живее под крилото й( а тя е управлявала цифра години) и дори не я обича много, знае се че като тя умряла той й поизтрил някои от подвизите....

Как става тъй? В Коя съвременна държава има такива работи? Ленин, Сталин и другите дет ми ги призоваваш ка кса се оправяли в подобни ситуации?


- Да, да ! по времето ... предполагам на "любимият" ти Рамзес ІІ-ри.
Традицията по изписването на хоровото му име(като на Хор) е «Могъщият бик, възлюбен в истината» Ка-нехет-мери-маат, също й - Ка-нехет-мери-Ра "Могъщият бик възлюбен в Ра".
Експанзията по земя(до Сирия) и море(монопол и овладяване търговията в изт. средиземноморие) пак същото време ... на Рамзес. - Странно ? - по твоята логика, Египет, винаги е бил "жертва" на завоеватели, и чужда експанзия, които е обръщал чрез добронамереност и вяра в бога, в своята религия - Но тук, като че ли наблюдаваме нещо по различно ?! - Ако се бъркам, моля поправи ме ?!

от ГетКан кХемский
п.п. Държа и др. "тузове" в ръкава си :):) !
цитирай
76. d3bep - Много отдавна съм писал, че в края на ...
05.02.2011 09:58
Много отдавна съм писал, че в края на новото царство, при Тутмос, Рамзес и прочие, Египет приключва с политиката си на миролюбива държава и атакува, по някаква причина все в посоката на "изходилите се" "хазари" и хиксоси.
Натам са всичките походи.
По някаква странна причина египтяните ги кръщават "умиротворяване". Еди кой си умиротвори хетите например... Малко прилича на съвременното ООН като идея, те май и затва имат плочка от Кадеш но малко ме съмнява да е 100% същия смисъл, най малкото това е пропагандно за пред света ,а египтяните са го написали тъй ,че другите не могат да го четат...

Спорно е какв осе случва там, поради тая причина, че египтяните са такива. Може да напишат 20 декара надпис, обаче вътре няма да има клюкарска история, рецепта, технология, а ще е някакво си канонично писание, дето само като видиш картинките и можеш да кажеш какви общо взето данни ще има вътре, а точно това ни липсва за епохата на Рамзес, клюкина.

И все пак казвам пак. ТУтмос е първообразът на размес. За десетки години узурпирана власт, нито той убива Хатшепсут, нито тя него, и двамата са били в състояние , идвамата са имали повече от мотив, и двамата са сред първите величия на световната имперска епоха....

Що се отнася до имената, заблуждаваш се. Всеки фараон има по няколко такива, не виждам какво толкова те смущава такова прозвище. Биковете в Египет отдавна съм ги дефинирал :) Пак ги чупиш през незнам си къде май.... Аз разбирам в Египет нищо да не казваха за бика, ама там има такъв масов култ и ясно божествено и жертвено предназначение, че....

ПО скоро на солето ги покажи имената, може да възлюби Рамзес като потенциален митраист : ) Хаха! На него това му стига!

Поздрави!
цитирай
77. get - Не знам d3bep !? ... просто не искам да приемаш коментарите ми, като ...
05.02.2011 19:06
d3bep написа:
И все пак казвам пак. ТУтмос е първообразът на размес. За десетки години узурпирана власт, нито той убива Хатшепсут, нито тя него, и двамата са били в състояние , идвамата са имали повече от мотив, и двамата са сред първите величия на световната имперска епоха....

... някаква форма на заяждане или псевдоинтелектуално себедоказване !
Тези въпроси ме смущават а и движен отделно от опасението да не се самозаблуждаване питам !
Например в книгата на М. Елиаде "История на религиозните вярвания и идеи" в главата "Религиозните идеи и политическите кризи в древен Египет", той разглежда нещата през различна от твоята гледна точка ! Това не е само при него . Ако трябва да бъдем коректни - нещата не са толкова еднозначни, както на нас би ни се искало да бъдат !
Второто, което ти повтарям и-и-и ... дълбоко подчертавам, в доста постове е че, ние правим грешка, когато разглеждаме нещата, малко или много пречупени през призмата на съвременните национални държави и религия !! - Не мислиш ли ?
От същото мисля, че страдат и моите трактовки на някои основни исторически въпроси-проблеми ... в същата каша е "затънал" и Сола ! :) - Харесал си е "митраизма" за българска религия и-и-и ... като магаре на мост - ни напред ни назад !
Пък на практика към него исторически момент, митраизма е по-скоро римски религиозен култ ! - Поне така мисля - Знам ли ??!

С уважение !

ГетКан тауроСкитский
цитирай
78. d3bep - Кой беше Мирчо Илиаде? Бил ли е той ...
05.02.2011 23:32
Кой беше Мирчо Илиаде?
Бил ли е той изобщо в египет?
Защ осе смята че е писател фантаст?

Изобщо не четеш правилния човек приятелю.
На база на цоганската религия, кояот той се опитва да постави в центъра на всичк отой създава световна религиозна концепция, през кояот чупи всички останал ина базата на половинчати знания.

Може би е малко оправдан от факта, че по негово време Египет не е бил това, коеот е бил днес...
Н одаже и за неговото си време няма правото да говори...

Ако ще бориш или ще възприемаш египет, стъпи на по -здрав темел приятелю...
Този е считан за фантастик и създател на "глобални теории" от локални места.
Поставяш ме в положението да шляпам втори автор, като Мелхиседек...
Е не искам да се карам с всички и с войнствата и сектите им ,обаче призовавам към сериозен подход към сериозните проблеми.

Вземи , купи си чети нещо - превод на папируси, на митове, на храмове.
Чети разбери вникни.
после говори.
Тея Мирчи... Мир вам!
На празни приказки мога да ги бия всичките, ама техните са по - добре платени...
цитирай
79. get - Дай да не бъдем тесногръди сектанти и доктринери !
06.02.2011 11:20
d3bep написа:
Кой беше Мирчо Илиаде?
Бил ли е той изобщо в египет?
Защ осе смята че е писател фантаст?

На база на цоганската религия, кояот той се опитва да постави в центъра на всичк отой създава световна религиозна концепция, през кояот чупи всички останал ина базата на половинчати знания.

Защо му отричаш правото на Мирча, да пречупва историята на Египет през неговата си гледна точка ?! - Плюс това е преподавател в Сорбоната ? Трето - дали той не ползва същият модел на фундаментализъм - ползван и от египетските попове ... с малко изместена поанта, той си защитава негово вместо египетското. Какво да се прави - може би учителите на "богоизбраните" са самите египтски жреци с техните концепции ?! - Какво ще кажеш за тази възможност ?

d3bep написа:
Н одаже и за неговото си време няма правото да говори...

Ако ще бориш или ще възприемаш египет, стъпи на по -здрав темел приятелю...
Този е считан за фантастик и създател на "глобални теории" от локални места.
Поставяш ме в положението да шляпам втори автор, като Мелхиседек...
Е не искам да се карам с всички и с войнствата и сектите им ,обаче призовавам към сериозен подход към сериозните проблеми.

Вземи , купи си чети нещо - превод на папируси, на митове, на храмове.
Чети разбери вникни.
после говори.
Тея Мирчи... Мир вам!
На празни приказки мога да ги бия всичките, ама техните са по - добре платени...


Защо така приятелю - отнемаш му правото на мниение на човека ?!
Колко царства и колко междуцарпствия имаме в Египет ?
Фараоните от една и съща династична линия ли произлизат, като почнем от Менес, та до последният Птоломеид ??!
Династите(фараони) да не са избирани от "общонародно" събрание или общият анклав на жреците ?
Колко случая имаме при подмяна на династите - същите с оръжие в ръка да доказват "единството" на Египет ... съответно в нетяхната половина от царството ?
Дай да не бъдем тесногръди сектанти и доктринери !

от ГетКан кХемски
цитирай
80. d3bep - ТОест, целият ти горен пост озна...
06.02.2011 12:05
ТОест, целият ти горен пост означава, дай да изказваме мнение за Египет без изобщо да познаваме фактите. Имаме 30 и кусур фараона и 3000 години, каквато и глупост да кажем все някога ще се е случвала....

Еми не знам... Опасявам се дали тоя подход не може да почне да се прилага при всички, а не само при Египет? Как мислиш?
цитирай
81. get - Разбирам опасението ти, което изразяваш чрез последният пост !?
06.02.2011 12:25
d3bep написа:
ТОест, целият ти горен пост означава, дай да изказваме мнение за Египет без изобщо да познаваме фактите. Имаме 30 и кусур фараона и 3000 години, каквато и глупост да кажем все някога ще се е случвала....

Еми не знам... Опасявам се дали тоя подход не може да почне да се прилага при всички, а не само при Египет? Как мислиш?


- Но не искам да идеализирам, даден народ религия, място и роля на човек или общност и ред още подобни неща ... когато разглеждаме исторически процеси !
Ако аз например - сторя това, то това ще е за мен самият, че не съм обективен в преценките си !
- Това дори съотнесено и към нас самите българите ... не искам да идеализирам - Искам истината ! - хубава грозна, каквато и да е ... но истината !
На мен интересите ми не са толкова печупени през историята, по-скоро през културология и социалната антропология.
Но-о-о ... Въпросът на въпросите, Който ме вълнява е - ЗАЩО !?? - защо в смисъл дори и напълно съвременен . Тоест "Защо са такива нещата в страната ни?". Това е в резултат на допуснати или съзнателни грешки. На случайно станали събития или процеси или на съзнателно организирани и т.н. !!
Ако не разсъждавам от тази позиция - заниманията ми с история или каквато и да е социална наука, ще бъдат самоцелни и без всякаква полза, както за мен, така и за близките ми ... сънародници - Аз просто съм Родолюбец ! - като такъв искам истината, за да можем да сложим диагнозата - да назовем нещата едно към едно ... пък ако не желаят да се чуват това няма да е по моя вина !!
Много ми харесва максимата - Спасението на давещите се е в техните ръце !! :):)

С уважение - ГетКан кХемски
цитирай
82. d3bep - Да назовем нешата 100% точно така ...
06.02.2011 13:07
Да назовем нешата 100% точно така както са бии едва ли някога ще можем.
Макар че вече страдам от доста кораво убеждение, че сред траките се е "изовядвало" масово египетко разбиране за Бога и отвъдното и божества, известни ни каот масови там, никак не мога да кажа, че това важи за всеки трак и всяко племе и група по отделно. Да, така е и доказателствата за това вече не са само Орфей или Озирис..... Но мене ако питаш, няма да се учудя сред тях да са се появили и юдеи в п о- късно време.... Както и "елини"....

На върпоса "защо" отговорът е ясен.... Ами защото. Защо се подправя историята? А защо се крадат пари? Защо се избиват дилърите на наркотици?
Някои хора просто мислят само така.... Едни творят, други крадат....

За идеализиране едва ли можем да говорим ,амкар че според мен това коеот пропускаш в случая е, че религията във всичките й форми пресъздава идеали.
Даже и "лошите" религии.
Така че елементите на това, което наричаш "идеализация" са неразделни от нея... Няма как да изучаваш религията иначе.

Но на мен ми се иска пък ние да извлечем от тях нашето и универсалното.
Важното.
Изтърваното.
цитирай
83. get - Въпроси, въпроси ... въпроси ???! - Хм !!?
08.02.2011 12:52
d3bep написа:
Да назовем нешата 100% точно така както са бии едва ли някога ще можем.
Макар че вече страдам от доста кораво убеждение, че сред траките се е "изовядвало" масово египетко разбиране за Бога и отвъдното и божества, ... Да, така е и доказателствата за това вече не са само Орфей или Озирис..... Но мене ако питаш, няма да се учудя сред тях да са се появили и юдеи в п о- късно време.... Както и "елини"....

На върпоса "защо" отговорът е ясен.... Ами защото. Защо се подправя историята? А защо се крадат пари? Защо се избиват дилърите на наркотици?
Някои хора просто мислят само така.... Едни творят, други крадат....

- Но ти ми пречупваш дотук нещата от позиция на история и религиознание ??!
Пък аз мога да говоря от позиця и на културология и социална психопатология ! ... и тогава те добиват двусмислено значение ! ... излизаме от категоричността на изводите, което ни се дава през тези две науки ?!
За траки и ... египетски вярвания - извинявай но за мен това е ограничително разглеждане на проблема, който ме вълнува !

d3bep написа:
За идеализиране едва ли можем да говорим ,амкар че според мен това коеот пропускаш в случая е, че религията във всичките й форми пресъздава идеали.
Даже и "лошите" религии.
Така че елементите на това, което наричаш "идеализация" са неразделни от нея... Няма как да изучаваш религията иначе.

Но на мен ми се иска пък ние да извлечем от тях нашето и универсалното.
Важното. Изтърваното.


Тук мнението ми отново се отдалечава от твоето по отношение на религията - За мен тя е социо-културна надстройка на по-стари вярвания ... преди те да се утвърдят в КАНОНА ! ... От тук задължително отиваме пък и на феномените описани в социалната-психология !?
Не е ли странно описването на едно и също събитие, в две различни групи източници египетски-юдейски.
За едните е "Изход" от плен" ... за другите прогонване на "прокажени" !!?
- Прокажени в прекият смисъл ли да го разбираме или ... ??!

от Гет ктист
цитирай
84. d3bep - Те точно позицията на културоло...
08.02.2011 13:31
Те точно позицията на културологията, религията и обвързаната с тях история е моята позиция.
За другото кво да ти кажа....
Срещат се далеч по - "широки" спектри на разглеждане от моя(макар че досега общо взето се сблъсквам със слабо познание, да не кажа обхватно незнание, на широки проблеми), не знам какво искаш и очакваш от мен.

Аз продължавам...
Ти си свободен Гет, можеш да се ориентираш към всичко, що те кефи и не ти е тесногръдо.
цитирай
85. d3bep - ? Ами че са доста зле обяснени през ...
08.02.2011 14:24
nestinar написа:
?

Ами че са доста зле обяснени през християнството някои от експонатите, колега.
И че на почти никой не се разбира кой е и откъде е... Аз повечето ги знам де....
После, аз не обича мда повтарям готови заключения или да разсъждавам повърхностно... ОСтавям го на който има мерак.
За мен една флейта в една комплексно символична картина идентична с друга флейта от съвсем друго време и друг контекст изобщо не означава съвпадение 1:1. Извинявайте, в барелеф с 1000 действащи лица някъде си имало флейта, и то не същата, ами подобна...

Ако означаваше, досега да съм ви засипал с думи и наименования от истински, и то добре запазен език. Такива "меки" съвпадения може и китайци да ни изкарат.

Най - лошото е, че някои от картините дори на първо четене мога да дефинирам сходство на картинните със съвсем други култове, различни от християнството... И според мен, по - удачно.

Извинявайте, не разбрах първоначално въпроса, а и ми се загуби сред многото писане.
цитирай
86. rizar - Здравей , дЗВЕР
12.02.2012 17:25
Няма никакъв Баккиос на кръст, това е просто един жалък компилативен опит на гностическата мафия да разбутва историята на Християнството. Знаем много добре ,кои Ложи имат интерес от това .
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: d3bep
Категория: История
Прочетен: 1717184
Постинги: 49
Коментари: 3300
Гласове: 5110
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031