Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.03.2011 11:04 - Ревю на "Загадки на анхиалското монетосечене"
Автор: d3bep Категория: История   
Прочетен: 39570 Коментари: 90 Гласове:
46

Последна промяна: 15.03.2011 12:01

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
image


Коментар и предговор за книгата от автора на блога

Излезе новата книжка на баща ми - загадки на Анхиалското монетосечене. Фокусът е Рим, анхиалските колониални монети до Гордиан III.
Той вече е издавал няколко нумизматични брошури, но тази е много интересна за мен и различна от останалите. Освен че вече има вид на книга, с луксозна хартия, за разлика от другите, представляващи класификатори и каталози - стандартно в нумизматиката, тази разглежда през призмата на нумизматиката историята на Анхиало и търси мястото му в древния свят. Монетите са път, а не самоцел тук.
Както много от вас знаят, на територията на България има 13 селища, оторизирани да секат колониални монети, от които 4 са концентрирани около днешният бургаски залив - Аполония, Месемврия, Анхиало и Деултум.
Анхиало е много интересно поради очевидната му тракийска история; в района има няколко десетки тракийски могили, като най - голямата е била разкопана и изнесена секретно директно от хитлеровите войници през втората световна война, като за спомен са ни оставили върху нея охранителни бункери. Въпреки това за нас е останала друга уникалната за света тракийска могила, отворена за посещения, за съжаление частично унищожена от некадърни консерватори, чиито дизайн напомня входа на александрийските катакомби, погребения на благородници, коне, колесница, и дори златно съкровище на тракийска принцеса, намерено в района и представено в бургаския исторически музей.
Очевидно дори по римско време Анхиало е било тракийски град, доста голям,  вероятно и свещена зона, в която са се погребвали тракийските благородници от Месемврия, Аполония и околностите.Съдя за това по големият брой тракийски погребения, а отношенията с Рим са видими например по това, че благородника в оцелялата могила има тракийско, недоразчетено име, но римска титла. В римско време тук има почти само тракийски ритуални погребения.


Колониалните монето като исторически източник за града

В римското монетосечене има ясна местна следа. Обичайно на аверса на монетата , сечена в колониите, имаме император или политически деец, член на "кралското" семейство. За провинцията почти всичко може да се разбере обаче по реверса на монетата. Там стандартно има изписано името й, както и местни божества или образи от местният бит. Именно към този анализ се е насочил баща ми, без да разделя разбира се монетата.
Важен момент в анхиалското монетосечене е "хиатусът". Допуска се, че Анхиало пряко е подкрепило Гета като император на Рим, в следствие на което правата му за колониални монети са били отнети задълго от Каракала. Това не е изненада, за разлика от днешното Поморие, Анхиало е било фактор в древен Рим. Според описанието на Овидий, укрепено с крепостна стена и почти двойно по - голямо от Помпей например, то е приютявало и римски легиони.
Основно търсене, което баща ми провежда , е търсене на монета, легитимираща древният солодобив. Макар че е очевидно че солодобивът се е правил именно тук и така Анхиало далеч е подминало и засенчило метрополията си - Аполония, все още липсва пряко доказателство. Има следи на човешка дейност в районите на солодобива, имаме и инструменти, универсални по своят характер, но изображение би оставило въпросът извън съмнение. За съжаление търсенето му засега е напразно. От друга страна това не е голяма изненада. солта е златото на късната античност, а и златодобива се държи в тайна и никой не краси с него монетите си.

Езикът на местното население

Баща ми до голяма степен се числи по - силно към старата, гръко-римска школа, макар че определено има жив интерес към Тракия и е виждал много, дори уникални техни находки, но той е човек с десетилетия в нумизматиката, а тя е с ясен акцент.
При все това е отбелязал доста интересни факти.
Например, за монетосеченето на римски монети в Анхиало е съществено това, че името се пише ВИНАГИ НА ГРЪЦКИ. Както си спомняте неведнъж съм споменавал ясната теория, че гръцкият е основен език на тракийското население в района и ТО ГО НАЛАГА ВЪВ ВИЗАНТИЯ. Ето тук виждате едно от основанията за такова твърдение.
Второ, на монетите, макар и римски, Анхиало се пише по два начина:
АГХIAЛEΩN и
АNХIAЛEΩN.
Откъдето е очевидно, че местното население ползва два варианта на гръцки правопис, които приема за литературни. Интересно е не толкова това, колкото фактът, че това е легитимирано от римската империя: не само гръцки език, но и разновидности, което пък изключва евтини теории, като правописна грешка или малограмотност. Има основание да се пише на "двуезичен гръцки".

Анхиалски пантеон

Важна класификация, която се прави в книгата, е тази на боговете. Редом с някои гръко - римски ясно са дефинирани голям брой тракийски божества ,сред които най  -често Дионис и Тракийският конник, както и нерядко присъствие на египетски божества. Последното  изобщо не е изненада, тъй като в Анхиало е имало храмове на Изида и Серапис(Озирис). Още по - интересна е ситуацията с монетата на Максимин Трак, която изобразява свещеното животно на фараоните - щраусът, чиито пера са символ на тяхната духовна власт. Изненада е да видим щраус, изобразен в Поморие, още повече символично.

Поминъка от древността

Повечето монети са свързани с морето, пресъздават риби, богове и делфини, както и риболов. Една голяма част са директно посветени на лозарството и винарството - Дионис бере грозде, гроздове, гроздове в кошница, чаша с вино и прочие, което показва, че историята на поморийското винарство изобщо не е случайна. Присъства и интересен опит да се дефинира сортът с помощта на професионални лозари. Голяма любов в монетосеченето тук има към богини, класифицирани като Деметра и Кибела, еманации на Изида - богини, очевидно свързани с житните култури.
Анализът на поминъка започва от гроздобера и минава през лова, като има интересни доказателства, че освен риба са се ловували и делфини (китоподобни). Това, комбинирано с "веслолюбието" и намерените, пребиваващи по настоящем в бургаския музей тракийски морски съдове(части от лодки и кораби) изобщо не оставя съмнение в това, обичали ли са траките морето.

Нумизматичната хипотеза за произхода на името на града

На база на монетите баща ми е изградил доста интересна хипотеза за произхода на името.  Приема се, че черноморските гръцки колонии са преимуществено милетски. Дотук имаше някои странни хипотези: че Анхиало е основано от някой си Анхиал, беглец от троянската война. Очевидната несъстоятелност се допълваше и от факта, че според мита единственият беглец е Еней. Трансформацията стана бързо и Анхиало се "курдиса" на Анхиз - бащата на Еней, с което обаче много трудно да обясним как Еней, носейки на ръце баща си избягал за Рим, а баща му цъфнал в Анхиало.
По - смислена теория изходи от факта, че в Одисея се говори за съратник на Одисей, Анхиал, чиито син предприема пътешествие в чужди земи с много народи, говорещи един език, които той нарича "веслолюбиви". Тя е и теорията, която баща ми защитава и я подкрепя с монета с името "Анхиал" и неизвестно божество - монета на Гета.
Но като че ли най - близка до нас е теорията за това ,че градът е именуван на гръцки вариант на малоазийската Кибела/велика майка. Според тази традиция Анхиала е нимфа, дъщеря на титана Япет, сестра на създателя на човечеството - Прометей, която има собствен народ и дори основан град в Мала Азия със същото име и липса на гръцка връзка.. Ясно основание за такова твърдение дава фактът, че на някои монети не пише името на града, а само и простичко АNХIAЛА - името на майката. В книгата са преведени за пример такива монети на Комод.

Урбанизация и инфраструктура

Анализът на монети продължава към разказ за структура а на града - изобразените порти със статуи на входа, крепостната стена, петоъгълник с пет врати общо, за която знаем и от литературата, но още не сме успели еднозначно да локализираме, двете пристанища - търговско и военноморско, характерни за големите морски градове, шестколонните храмове по монетите и многото разновидности говорят и за активен духовен живот. Главната порта има очевидно повдигащо съоръжение - или за самата порта, или за мост пред нея.

Анхиало като провинция на Рим

Голямо внимание се оказва в книгата на хиатуса в анхиалското монетосечене), като в анализа се доказва, че той вероятно е предизвикан от Каракала в следствие на подкрепа за Гета. Поморие има много монети на Гета , а на Каракала има монети само в младежка възраст.
Този хиатус е преустановен от дивия по характер и иначе лош и жесток като император Максимин Тракиецът, който върнал на тракийско Поморие отнетите му права, оттам и следващите често срещани тук монети са неговите. За 3-те години, за които е управлявал, императорът има повече анхиалски монети от други за 30 години. Разбира се, това може да значи и инфлация, но при всички положения показва и акт на уважение и ентусиазъм. При положение че управлението му е около 2% от времето, за което Анхиало е имало права за сечене на монети, монетите му гонят 20% по описанията на Щрак.

Завършекът на историята

Може би това е и гибелта на монетосеченето в Анхиало. Монетите окончателно изчезват след добрият император - Гордиан трети. Доста вероятно е допускането, че Анхиало е повторило "Гетовата" си грешка - пак е взело участие в междуособиците в империята ,заради което е било, вече окончателно наказано. Има и свидетелство ,че Гордиан е бил в Анхиало, бил е триумфално посрещнат и подкрепен. И то в момента, когато Филип е правил всичко възможно да го отдалечи от Европа и е забърквал интриги и преврат. Има дори монета, Гордиан, потеглящ за Персия, триумфално стъпил на носа на кораб. Заедно с това има и негови медальони, свидетелстващи за пребиваването му в града. Наследникът му, Филип Арабина, е прочут като отмъстителен, поне колкото Максимин Тракиец.  Местното монетосечене се измества напълно и окончателно към Месембрия.
Като цяло Анхиало разполага с богата колекция монети, преди всичко от великата римска династия на Антонините, и после от бурните събития в началото на войнишките императори. Монетите ясно сочат силно предпочитание към тракийски, малоазийски и египетски божества, и ясно допълват картината на градоустройството и поминъка на населението.
Във финала на книгата имаме и класификатор.

За книгата

Книгата се разпространява от книжарница "Хеликон", books.bg и книгосвят.
Считам ,че е интересна дори не толкова за нумизмати, колкото за любителите на древната история на нашите земи.
Всичко, което мога да му пожелая във връзка с тази книга, е тя да не остане последна по тези въпроси(макар че според мен той има и солидна нумизматична подготовка ,а също и историческа за Аполония и Месамбрия). Иска ми се да виждам повече такива книги, ако и в България всичко да е опорочено и печатането на книги да е освен загуба на труд и време за автора, и загуба на пари. Все пак книгата е съществена и открива широк кръгозор за анализ на местното население през римската епоха.

Послепис

Благодаря на всички за търпението в "минутката за реклама". Искам само да кажа, че целта на съобщението ми не е толкова рекламна - то ще си и проличи по смешната цена за луксозното печатно издание със снимки в малък тираж, колкото да запозная аудиторията с някои основни изводи от работата, които и на нас може да са ни от полза. Не държа да купувате книгата, колкото изводите от нея да станат обществено достояние.

Поздрави на всички!




Гласувай:
46


Вълнообразно


1. анонимен - бургас
15.03.2011 11:31
хубав пост,поздравления!нека повече поморийци го прочетат и да забравят вече гръцкият си произход,с който претендират и стават направо смешни,поморийските физиономии нямат нищо общо с гръцките,нека отидат в гърция и да сравняват.и твоят пост малко или много доказва това.това се отнася и за созополлии!
цитирай
2. get - - Искренни поздравления за книгата !!
15.03.2011 11:45

- А към автора на поста - Защо не "задълбаеш" в таласократията и един местен причерноморски, посветителски култ, на т.нар. Кира Таласия ?(Мисля, че от това ще излязът доста интересни неща ?!)

С уважение !
цитирай
3. kosara2008 - !!!поздрав и от усмихваща се София...
15.03.2011 11:53
прочетох с удоволствие анонсът ти и пожелавам попътен вятър на този толкова увлекателен и смислен труд, богат на инфо и съчетал мистика с реалност, нека повече такива автори и техни книги!!!специален поздрав и

тенкс
цитирай
4. d3bep - хубав пост, поздравления!нека ...
15.03.2011 12:44
анонимен написа:
хубав пост,поздравления!нека повече поморийци го прочетат и да забравят вече гръцкият си произход,с който претендират и стават направо смешни,поморийските физиономии нямат нищо общо с гръцките,нека отидат в гърция и да сравняват.и твоят пост малко или много доказва това.това се отнася и за созополлии!

Благодаря ти!
Всъщност в поморие има доста гърци, гръцка кръв има почти всек исвързан с града...
Причината е разселването на гърци около освобождението, а не това че траките са гърци ил иче е колония на Милет било тука някога си...
цитирай
5. d3bep - - А към автора на поста - Защо не ...
15.03.2011 12:49
get написа:

- А към автора на поста - Защо не "задълбаеш" в таласократията и един местен причерноморски, посветителски култ, на т.нар. Кира Таласия ?(Мисля, че от това ще излязът доста интересни неща ?!)

С уважение !

Здрасти!


Но ще се радвам да чуя за тая Кира Таласия коя е тя и дали съм на прав път... Май тя минава после в популярната Тетида, ахиловата майка...

Не съм сигурен името, коеот цитираш откъде произхожда, но със сигурност мога да кажа, че черно море е второто място , след арабско ,засвидетелствано като център на култа на т.нар. Изида Морска - изида, покровителка на корабоплавателите. Има нейни пристанища и храмове.
После, в гръко - римскяи период култа се разнася и Павсании описва доста храмове на Изида морска и в Гърция.

Същата я има в египетския музей, сама, запрятаща си полата, като даже има статуя, на която напълно си е запретнала полата или статуи, на които е наметната отгоре, и гола отдоле...
Ако това ти говори нещо.

Макар че да ти кажа честно, считам острата дискусия на базата на езотериката за щуротия... За тея пещери, дето обсъждате, няма никакво доказателство за човешка дейност, а още по - малко за това ,че е сакрално светилище на траките... Иначе ми добре дошло, аз най ясно ще го дефинирам.
цитирай
6. d3bep - прочетох с удоволствие анонсът ти и ...
15.03.2011 12:50
kosara2008 написа:
прочетох с удоволствие анонсът ти и пожелавам попътен вятър на този толкова увлекателен и смислен труд, богат на инфо и съчетал мистика с реалност, нека повече такива автори и техни книги!!!специален поздрав и

тенкс

Благодаря искрено от името на автора. Хм...
Мистично? Така ли звучи?
Може би причината в коментатора.
Единственото мистично в книгата е в заглавието :)
цитирай
7. karambol5 - ПОздравления за автора на книгата ...
15.03.2011 13:09
ПОздравления за автора на книгата !
Искрено се надявам да се радва на голям успех !
цитирай
8. d3bep - ПОздравления за автора на книгата ...
15.03.2011 13:21
karambol5 написа:
ПОздравления за автора на книгата !
Искрено се надявам да се радва на голям успех !

Благодаря от негово име, дано :)
цитирай
9. solinvictus - Поздрав и от мен! Това е интересна ...
15.03.2011 13:57
Поздрав и от мен!
Това е интересна теза развита от баща ти ,но има няколко неща които убягват от грцката митология.
Каракала,Комод и Максимиан са си митраисти отсякъде даже каракала убива гета на връх Сатурналията .
Странните надписи на грцки ,който и грците не разбират се нарича "феномен" ,защото знем че "траките"TRAX- така го изписват са безписменни.
Как тоя зъл трак Максимиян(набил германи,перси и кой дет е искал) ще издава грцки монети?-това ми се струва нелогично!

После и за причината Симеон да се бие за това малко и без значение място(негличирано и необясняео логически) от майсторите историчари.
Ако видиш монети от баш грцко ще видиш каква е разликата!
цитирай
10. magicktarot - Поздрави за Автора на книгата и успех! Темата е интересна
15.03.2011 14:07
и дава много познания, за жалост аз не съм много дълбоко в нея, даже и на плитко не съм... Благодаря ти за постинга!
цитирай
11. get - - Какво да ти кажа ?
15.03.2011 14:29
d3bep написа:


Здрасти!

Но ще се радвам да чуя за тая Кира Таласия коя е тя и дали съм на прав път... Май тя минава после в популярната Тетида, ахиловата майка...

Не съм сигурен името, коеот цитираш откъде произхожда, но със сигурност мога да кажа, че черно море е второто място , след арабско ,засвидетелствано като център на култа на т.нар. Изида Морска - изида, покровителка на корабоплавателите. Има нейни пристанища и храмове.
После, в гръко - римскяи период култа се разнася и Павсании описва доста храмове на Изида морска и в Гърция.

Същата я има в египетския музей, сама, запрятаща си полата, като даже има статуя, на която напълно си е запретнала полата или статуи, на които е наметната отгоре, и гола отдоле...
Ако това ти говори нещо.

Макар че да ти кажа честно, считам острата дискусия на базата на езотериката за щуротия... За тея пещери, дето обсъждате, няма никакво доказателство за човешка дейност, а още по - малко за това ,че е сакрално светилище на траките... Иначе ми добре дошло, аз най ясно ще го дефинирам.

- Чакай за пещерите Там ! - за талазите дай да говорим Тук ... също и за таласократията и кира-та.
- Но това с вдигнатите поли мисля го има и при Пазаний, ликийките мисля така успокоявали(според др. версия плашели) морето, за да могат да се върнат мъжете им с корабите :)) ! Така че, кира Таласа може и да е арабка ??!

- А относно Великата богиня и Изида дай да не правим такива формални алюзии - там по внимателно :) - нещата не са толкова еднозначни ! ... поне така мисля ?

от Гет ктист - биволар сред царете и цар на биволарите - Хаха !

П.П. Дали Кира-та е Тетида(пелеева) или Скитската майка с която преспал Херакъл - не знам ? - Ти какво мислиш ?
цитирай
12. d3bep - Поздрав и от мен! Това е интересна ...
15.03.2011 14:43
solinvictus написа:
Поздрав и от мен!
Това е интересна теза развита от баща ти ,но има няколко неща които убягват от грцката митология.
Каракала,Комод и Максимиан са си митраисти отсякъде даже каракала убива гета на връх Сатурналията .
Странните надписи на грцки ,който и грците не разбират се нарича "феномен" ,защото знем че "траките"TRAX- така го изписват са безписменни.
Как тоя зъл трак Максимиян(набил германи,перси и кой дет е искал) ще издава грцки монети?-това ми се струва нелогично!

После и за причината Симеон да се бие за това малко и без значение място(негличирано и необясняео логически) от майсторите историчари.
Ако видиш монети от баш грцко ще видиш каква е разликата!

Здрасти.
От трите императора само за Комод се твърди, че е митраист, за Максимин е сигурно, че не е, а за другите няма свидетелства да са "покръствани" в митраизма а се съди именно по изображенията на монетите, които могат да са доста подвеждащи. Всъщност за всеки император, който се твърди, че е митраист, има добавката, че няма свидетелство кога и как е приел религията...

Едно нещо мога да ти кажа... Град, двукратно по - голям от Помпей, и то разрастващ се град, в центъра на залив, с военно и търговско пристанище и два пристанищни града около себе си, ограден с петоъгълна охранителна стена...
Няма как да е малко и незначимо място...

Анхиало дълго е бил вторият град на черноморието, след Константинопол... И пътят за константинопол...
И не само Симеон се е бил за Анхиало.
цитирай
13. d3bep - и дава много познания, за жалост аз ...
15.03.2011 14:44
magicktarot написа:
и дава много познания, за жалост аз не съм много дълбоко в нея, даже и на плитко не съм... Благодаря ти за постинга!

Благодаря и аз :) Написах го по - публично уж, н оза съжаление темата наистина е малко стеснена...
цитирай
14. d3bep - - Чакай за пещерите Там ! - за та...
15.03.2011 14:47
get написа:

- Чакай за пещерите Там ! - за талазите дай да говорим Тук ... също и за таласократията и кира-та.
- Но това с вдигнатите поли мисля го има и при Пазаний, ликийките мисля така успокоявали(според др. версия плашели) морето, за да могат да се върнат мъжете им с корабите :)) ! Така че, кира Таласа може и да е арабка ??!

- А относно Великата богиня и Изида дай да не правим такива формални алюзии - там по внимателно :) - нещата не са толкова еднозначни ! ... поне така мисля ?

от Гет ктист - биволар сред царете и цар на биволарите - Хаха !


Ами дай ми източника на тая Кира и да мислим.
Таласийска ще рече демек морска.

А на мен системата и организацията на култовете тук ми е горе долу ясна. Да не говорим , че тая твоя Кира не знам дали е не Кир михалаки, или е просто някой неправилен прочит на КОРА - Персефона(кора значи и девица), за която вече неведнъж доказвах че е криворазбран култ на траките, и че е Изида...
Ти не си ме разбрал отде и как стигнах до тея заключения, но те са логични.

А за да те разбера и аз, дай ми я тая "кира" в оригинал и кажи какво имаш предвид.

ПП. А що се отнася до великата мама, нещата са ужасно еднозначни. По целия свят.
цитирай
15. solinvictus - Здрасти. От трите императора ...
15.03.2011 15:41
d3bep написа:

Здрасти.
От трите императора само за Комод се твърди, че е митраист, за Максимин е сигурно, че не е, а за другите няма свидетелства да са "покръствани" в митраизма а се съди именно по изображенията на монетите, които могат да са доста подвеждащи. Всъщност за всеки император, който се твърди, че е митраист, има добавката, че няма свидетелство кога и как е приел религията...
.


Ми ако чакаме грцко потвърждение естествено е ,че няма да имаме !
Каракала е абсолютен митрист ,даже баните му са превърнати в нарицателни.
Пък за тоя Максимиян е бил един най свирепите войни(бойци) биел ги е наред и за това е станал Император!
А както и ти казваш това е военен култ,и не само (казвам аз)
цитирай
16. zelas - Браво на баща ти и браво на теб, че ни ...
15.03.2011 15:46
Браво на баща ти и браво на теб, че ни съобщаваш за тази хубава книга. Бих си я купил, ако бях на близо.

Когато четох, коментара ти за двойния правопис на Анхиало в мен се пробудиха "странни" мисли за този "гръцки" език. След това прочетох коментара на Сол и затова искам да те питам, какво е твоето мнение? Освен това сам излагаш теория за налагането на този език в Константинопол от черноморския район. Може ли малко да го развиеш този момент?

Благодаря.
цитирай
17. panazea - Поздрав за книгата !
15.03.2011 16:05
От една любителка !
цитирай
18. get - Е да така е, ама ...
15.03.2011 16:13
... не мога да видя в главата ти, Ка се движи мисълта ти по хилософско-историческите и религиозни ковнструкти ?

Пък тук ти поствам една изображение със "златокъдрият" Ахил - погледни изображението на щита му !! има и дЗвер :) и Тетида май !? - http://www.flickr.com/photos/mharrsch/561262540/in/pool-ancient/#/photos/mharrsch/561262540/in/pool-17949191@N00/

За кира Таласа го има споменато при Чони Чонев в "История на корабоплаването". Поне книгите му имат претенции за академичност !! ... има го и на др. места но ще трябва да търся из архивата !!
Ти от нас двмата нали си полиглота ? - имам една молба ! ... били се заровил, да изясниш думичката "таласа" има ли смисъл на някой от многото гръцки "езици" ?

от Гет ктист - биволар сред царете и цар на биволарите !
цитирай
19. d3bep - Браво на баща ти и браво на теб, че ни ...
15.03.2011 17:50
zelas написа:
Браво на баща ти и браво на теб, че ни съобщаваш за тази хубава книга. Бих си я купил, ако бях на близо.

Когато четох, коментара ти за двойния правопис на Анхиало в мен се пробудиха "странни" мисли за този "гръцки" език. След това прочетох коментара на Сол и затова искам да те питам, какво е твоето мнение? Освен това сам излагаш теория за налагането на този език в Константинопол от черноморския район. Може ли малко да го развиеш този момент?

Благодаря.

Най общо казано, моето мнение е, че гръцкият език и гръцката азбука са изначални за тракийското население, а не за гръцкото, а гърците оформят свой ватиант.
цитирай
20. get - Хм, едно питане дЗвер ?
15.03.2011 18:22
d3bep написа:
zelas написа:
Браво на баща ти и браво на теб, че ни съобщаваш за тази хубава книга. Бих си я купил, ако бях на близо.

Когато четох, коментара ти за двойния правопис на Анхиало в мен се пробудиха "странни" мисли за този "гръцки" език. След това прочетох коментара на Сол и затова искам да те питам, какво е твоето мнение? Освен това сам излагаш теория за налагането на този език в Константинопол от черноморския район. Може ли малко да го развиеш този момент?

Благодаря.

Най общо казано, моето мнение е, че гръцкият език и гръцката азбука са изначални за тракийското население, а не за гръцкото, а гърците оформят свой ватиант.

- Поддържаш тезата гръцки и азбука изначални ... тогава какъв е варианта по отношение на гърците, като вариант ?
- Пояснявам какъв е етногенезиса им ? ... само моля не ме контрирай с небивалицата(от учебниците по история), че са дошли от север !

С уважение !

от Гет ктист - биволар сред царете и цар на биволарите !
цитирай
21. d3bep - От една любителка ! Благодаря! ...
15.03.2011 18:33
panazea написа:
От една любителка !

Благодаря! Поздрави и на теб!
цитирай
22. анонимен - Елинистичната култура по черноморието
15.03.2011 18:43
Кира таласа, кира=госпожа, таласа=море, гръцката култура е навсякъде, 54.750 гръцки думи има по европейските езици!!!!!!!
цитирай
23. d3bep - . . . не мога да видя в главата ти, Ка се ...
15.03.2011 18:45
get написа:
... не мога да видя в главата ти, Ка се движи мисълта ти по хилософско-историческите и религиозни ковнструкти ?

Нали? А искаш постоянно това от мене... От нас?
Формулираш ясно и няма проблеми.

get написа:
Пък тук ти поствам една изображение със "златокъдрият" Ахил - погледни изображението на щита му !! има и дЗвер :) и Тетида май !? - http://www.flickr.com/photos/mharrsch/561262540/in/pool-ancient/#/photos/mharrsch/561262540/in/pool-17949191@N00/

Повече прилича на кака ти Горго.
http://www.flickr.com/photos/clagnut/41179806/
Любимо деити на траки и етруски, често изобразявано по щитовете. Според мен е тя, не майка му.
Личното ми мнение, че ако това е щит на ахил, много профанизиран... Обаче ако е етруски... Много тракийски? С тея дупки...

get написа:
За кира Таласа го има споменато при Чони Чонев в "История на корабоплаването". Поне книгите му имат претенции за академичност !! ... има го и на др. места но ще трябва да търся из архивата !!

Не твърдя да те е излъгал. Обаче питам за източника. Много може да се каже за култа по класификация на източника, история на находката и прочие... Иначе така става да се изказвам на базата на подхвърлено слово за нещо, коеот не съм срещал в този вид.

не излизатгръцки букви тук, но ТАЛАСОКРАТИЯ се превежда буквално като морско господство, каот се смята, че думата таласо е реликтна, първична за гръцкия за море.
Личното ми мнение е, че съм малко разколежбан е какво е, а чия е.
РИмляните викат "таласио" на празника, когато окрали сабинянките, и до днес викат тъй на сватба. Не знаят кво значи, смятат че е името на некой си Таласии, според мен първи и единствен с такова име в историята им.
Т.е. думата е много вероятно етруска, а защо не - и тракийска.

цитирай
24. d3bep - - Поддържаш тезата гръцки и аз...
15.03.2011 18:48
get написа:

- Поддържаш тезата гръцки и азбука изначални ... тогава какъв е варианта по отношение на гърците, като вариант ?
- Пояснявам какъв е етногенезиса им ? ... само моля не ме контрирай с небивалицата(от учебниците по история), че са дошли от север !

С уважение !

от Гет ктист - биволар сред царете и цар на биволарите !

Не се занимавам с история на лингвистиката, но предполагам ,че гръцкият език е едно, но гръцката писменост е адаптирана към него с пристигането им, все едно дали от север, от юг или от средата. Няма съмнение, че те са пришълци тук и като пришълци си оформят азбуката, няма я засвидетелствана другаде по света, че да са си я донесли.
цитирай
25. d3bep - Кира таласа, кира=госпожа, тал...
15.03.2011 18:52
анонимен написа:
Кира таласа, кира=госпожа, таласа=море, гръцката култура е навсякъде, 54.750 гръцки думи има по европейските езици!!!!!!!

Разбира се. А в древния гръцки тея думи дори са към 20 хиляди.
Все па ке добре да чуя, че насоката ми на мислене е правилна, и даже моята -по точно, вместо "Госпожа море"(без да говорим че "кир" е късна дума), "Морската дева" (Кора Таласия) като че ли седи по - добре...

Поздрави!
цитирай
26. анонимен - Кира таласа
15.03.2011 19:48
искам още да ти кажа че няма нито една дума на новогръцки език, която да я няма на древногръцки......А без да си учил древногръцки, можеш да разбереш от 30% до 100% каквото е написано на древногръцки на разни паметници по-музейте в целия свят, стига да знаеш новогръцки. Например думата "Метод' е "методос", което значи "отварям път", мет=чрез, и одос=път, с една забележка че "Т" е буквата "тита" дето няма на български. За това свети Методий значи човек който отваря духовно път на другите!!!!!!!!!!!!!!!!
цитирай
27. get - Добре де, ако кажа всичко няма, да е интересно, а ...
15.03.2011 19:50
... сигурно ще си разкървавим(виртуално) алабросите :))

Накратко за кира=господарка, Таласа "в по-късна форма и смисъл". :)
Аз профана лингвист(визирам се) се рових из гръцки речници. Питах един господин, който поназнайва и гръцки, даже стар такъв - той вдига рамене.
- Знам, че ще предизвикам присмех - ма що ми звучи толкова на български, като ... тласък.
Както и на вятъра дето духа вечер от морето и бързо изкарва лодките към брега и го наричаме "бриз" - на гръцки мисля, че го няма. На български можем да го приемем този който те "забързва" ... помага по-бързо и т.н.
- Относно култа към Кира Таласа - същият датира от късното средновековие в Несебър и Созопол. Има икони в нейна чест и (надписи) графити с оброци, обещания от моряци и рибари.
- Хм, относно Кира ... в главата ми се върти нещо относно - царица от анатолия ?!

- Бронзовият "Ахил и щита" му са от последната четвърт, на VІ-ти век преди Христа(намерени в област Умбрия, Италия).

Но искам да отбележа, че в най-старият "гръцки" срещам думи, които много ми звучат ... разбираемо - Защо така ??
Пример: Съпругът на Ниоба(дъщерята на Тантал) му викали ЗЕТ+ос, на момчето !! - Това лично име ли е или прилагателно за родство ?? ... на гръцки има ли смисъл думата ?? ... мога още ред др. такива имена-прозвища да изредя, които са разбираеми дори през съвременният ни български !! :))

- В ония времена, които ги наричат "тъмни векове" на гръцката история - май, май не ще да сме били твърде различни, едни на други ?? ... пък после пропагандата и въз основа на нея са си свършили работата !!

С уважение !

от Гет ктист - биволар сред царете и цар на биволарите ! :)

П.П. За египтяните засега няма ... да те хапя - Хехе !!

цитирай
28. d3bep - искам още да ти кажа че няма нито една ...
15.03.2011 20:01
анонимен написа:
искам още да ти кажа че няма нито една дума на новогръцки език, която да я няма на древногръцки......А без да си учил древногръцки, можеш да разбереш от 30% до 100% каквото е написано на древногръцки на разни паметници по-музейте в целия свят, стига да знаеш новогръцки. Например думата "Метод' е "методос", което значи "отварям път", мет=чрез, и одос=път, с една забележка че "Т" е буквата "тита" дето няма на български. За това свети Методий значи човек който отваря духовно път на другите!!!!!!!!!!!!!!!!

Въобще не ти се разбира основната мисъл, освен че искаш нещо да се преклоним пред гръцкия език. Не е лъжа, той илатинският имат оттенък в много съвременни езици . И какво?
Аз твърдя, че са си преписали чужда азбука. Само.
не че няма такъв език.
А думата таласо я няма в новогръцки.
цитирай
29. d3bep - . . . сигурно ще си разкървавим(в...
15.03.2011 20:03
get написа:


Накратко за кира=господарка, Таласа "в по-късна форма и смисъл". :)
- Знам, че ще предизвикам присмех - ма що ми звучи толкова на български, като ... тласък.
Както и на вятъра дето духа вечер от морето и бързо изкарва лодките към брега и го наричаме "бриз" - на гръцки мисля, че го няма. На български можем да го приемем този който те "забързва" ...

Но искам да отбележа, че в най-старият "гръцки" срещам думи, които много ми звучат ... разбираемо - Защо така ??
Пример: Съпругът на Ниоба(дъщерята на Тантал) му викали ЗЕТ+ос, на момчето !! - Това лично име ли е или прилагателно за родство ?? ... на гръцки има ли смисъл думата ?? ... мога още ред др. такива имена-прозвища да изредя, които са разбираеми дори през съвременният ни български !! :))


С тия въпроси към Спароток :)
цитирай
30. анонимен - Таласа
15.03.2011 20:17
d3bep написа:
get написа:


Накратко за кира=господарка, Таласа "в по-късна форма и смисъл". :)
- Знам, че ще предизвикам присмех - ма що ми звучи толкова на български, като ... тласък.
Както и на вятъра дето духа вечер от морето и бързо изкарва лодките към брега и го наричаме "бриз" - на гръцки мисля, че го няма. На български можем да го приемем този който те "забързва" ...

Но искам да отбележа, че в най-старият "гръцки" срещам думи, които много ми звучат ... разбираемо - Защо така ??
Пример: Съпругът на Ниоба(дъщерята на Тантал) му викали ЗЕТ+ос, на момчето !! - Това лично име ли е или прилагателно за родство ?? ... на гръцки има ли смисъл думата ?? ... мога още ред др. такива имена-прозвища да изредя, които са разбираеми дори през съвременният ни български !! :))


С тия въпроси към Спароток :)

Господине, кога ли посетихте психйатър за последен път???
цитирай
31. d3bep - До анонимния. Не е мястото тук да си ...
15.03.2011 20:20
До анонимния.

Не е мястото тук да си избиваш комплексите.
Може думата таласия да я има и в новогръцки в някаква форма, не споря, не говоря такъв език. Всъщност сещам се, че и днес ползваме названието "таласотерапия".
Но като цяло заядливите ти коментари не по темата изобщо няма да бъдат допускани повече.
без да говорим ,че никой не го интересува колко години и какво си учил... Ами като си учил, покажи се и умен.
Засега се показваш само ,че плачеш да те разкарам. И ще те.
Не си прави труда да се заяждаш в пореден пост.
Благодаря ти за поясненията на таласически понятия, обаче ти препоръчвам да си ги уточняваш с Гет на лични, мен изобщо не ме интересуват и не са ми предмет на темата, намери си друга трибуна.

Поздрави!

ПП. Последният ти пост го пускам сам оза да се види какви постове ми се налага да трия.
цитирай
32. анонимен - Таласа
15.03.2011 20:29
Добре, след като не увладяваш гръцки млъкни и не приказвай глупости, като не знаеш защо вземаш отношение? Не си ли се научил че "мълчението е злато"????????
цитирай
33. zelas - Най общо казано, моето мнение е, че ...
15.03.2011 20:32
d3bep написа:
Най общо казано, моето мнение е, че гръцкият език и гръцката азбука са изначални за тракийското население, а не за гръцкото, а гърците оформят свой ватиант.


Еми нещо такова ми се върти и на мен в главата, ама в моята е само въртележка!
Няма ли някой да седне да го хване този бик за рогата, ще разтресе земята!?
цитирай
34. анонимен - Таласа
15.03.2011 20:37
get написа:
... сигурно ще си разкървавим(виртуално) алабросите :))

Накратко за кира=господарка, Таласа "в по-късна форма и смисъл". :)
Аз профана лингвист(визирам се) се рових из гръцки речници. Питах един господин, който поназнайва и гръцки, даже стар такъв - той вдига рамене.
- Знам, че ще предизвикам присмех - ма що ми звучи толкова на български, като ... тласък.
Както и на вятъра дето духа вечер от морето и бързо изкарва лодките към брега и го наричаме "бриз" - на гръцки мисля, че го няма. На български можем да го приемем този който те "забързва" ... помага по-бързо и т.н.
- Относно култа към Кира Таласа - същият датира от късното средновековие в Несебър и Созопол. Има икони в нейна чест и (надписи) графити с оброци, обещания от моряци и рибари.
- Хм, относно Кира ... в главата ми се върти нещо относно - царица от анатолия ?!

- Бронзовият "Ахил и щита" му са от последната четвърт, на VІ-ти век преди Христа(намерени в област Умбрия, Италия).

Но искам да отбележа, че в най-старият "гръцки" срещам думи, които много ми звучат ... разбираемо - Защо така ??
Пример: Съпругът на Ниоба(дъщерята на Тантал) му викали ЗЕТ+ос, на момчето !! - Това лично име ли е или прилагателно за родство ?? ... на гръцки има ли смисъл думата ?? ... мога още ред др. такива имена-прозвища да изредя, които са разбираеми дори през съвременният ни български !! :))

- В ония времена, които ги наричат "тъмни векове" на гръцката история - май, май не ще да сме били твърде различни, едни на други ?? ... пък после пропагандата и въз основа на нея са си свършили работата !!

С уважение !

от Гет ктист - биволар сред царете и цар на биволарите ! :)

П.П. За египтяните засега няма ... да те хапя - Хехе !!


Тъмни векове и пространства има в твоята тъпа глава, егати славянската комплексарщина!!!
цитирай
35. анонимен - Елинистичната култура по черноморието
15.03.2011 20:58
Умираш от страх фукара....................глупако, истината пробива навсякъде......фукара славянин!!!
цитирай
36. анонимен - ЩАПАРОВ СТАРШИ
15.03.2011 21:02
батка не си специалт по еллиника глосса..АГ - това е БИЛО ВИНАГИ ТАКА - -от 5000 години---звука АН --СЕ ПИШЕ С ГАММА...АГ АГГЕЛОС-чете се АНГЕЛОС...АГХИАЛЕО
АНХИАЛО ИИИМНОГО ВСЕ ТАКА!!!
НЕУК ЛАИКОС.--ЛЮБИТЕЛЧЕ -ОТВОРКО (АМА НЕ СИ МИЛИОНЕРЧЕ :))))))
тез ваште вулгари много нарицателни песни мислят!
Поздрави, славяно-турчино!
цитирай
37. bgwest - Пожелавам успех на книгата. Нищо не ...
15.03.2011 21:29
Пожелавам успех на книгата.
Нищо не разбирам от нумизматика,извинявам се.Но парите са носители повече на символика отколкото на история,според мен.На сегашните банкноти има много интересни неща.Нямам впредвид само прословутия един долар с надписа"Нов световен ред" и всевиждащото око.....Ами нашите 20 лева...с Лъв с забито копие в гърба и разперените над него криле на орела/масонски символ/.Да не говорим за банкнотата от 2 лева.......
цитирай
38. анонимен - СПАРОТОК КАРАГЬОЗОВ
15.03.2011 21:31
таласса- море
понтос- пак море
Дзверос малакас вулгаракис - я да те питам отгде виь бугарите-татари имате тази дума ''ТАЛАЗ''?????????
на гръцки език талаз е - ФУСКОНО.....вие за милиарден път сте крали от ЕЛЛАДА!!!!
Я Я Я Я- както би казал чичо Адолфо!
цитирай
39. bven - Всичко, осветяващо скритите ни исторически факти, е необходимо в момента!
15.03.2011 21:40
Успех на книгата и комплименти за автора и d3bep!:)
цитирай
40. d3bep - Да си поживеят малко глупостите на ...
15.03.2011 22:08
Да си поживеят малко глупостите на анонимака, приедставящ се за елин, спароток и щапаров старши и после ше го трия.
цитирай
41. d3bep - батка не си специалт по еллиника ...
15.03.2011 22:10
анонимен написа:
батка не си специалт по еллиника глосса..АГ - това е БИЛО ВИНАГИ ТАКА - -от 5000 години---звука АН --СЕ ПИШЕ С ГАММА...АГ АГГЕЛОС-чете се АНГЕЛОС...АГХИАЛЕО
АНХИАЛО ИИИМНОГО ВСЕ ТАКА!!!
НЕУК ЛАИКОС.--ЛЮБИТЕЛЧЕ -ОТВОРКО (АМА НЕ СИ МИЛИОНЕРЧЕ :))))))
тез ваште вулгари много нарицателни песни мислят!
Поздрави, славяно-турчино!

Възможно е, дай други примери за такова изписване, няма проблем, може и да греша. Това за двузвучието е мой коментар към книгата, не е оригинално твърдение на автора. Макар че според мен то има смисъл, а не е просто тъй дошло, тъй го написали :)

Ако дадеш примери и на 5 хиляди години, още по - доволен ще бъда.
цитирай
42. d3bep - Пожелавам успех на книгата. Нищо не ...
15.03.2011 22:11
bgwest написа:
Пожелавам успех на книгата.
Нищо не разбирам от нумизматика,извинявам се.Но парите са носители повече на символика отколкото на история,според мен.На сегашните банкноти има много интересни неща.Нямам впредвид само прословутия един долар с надписа"Нов световен ред" и всевиждащото око.....Ами нашите 20 лева...с Лъв с забито копие в гърба и разперените над него криле на орела/масонски символ/.Да не говорим за банкнотата от 2 лева.......

Да ,в парите винаги е внасяна символика, разбираема и за низшите, иза висшите слоеве на обществото.
Поздрави иблагодаря за интереса!
цитирай
43. d3bep - Успех на книгата и комплименти за ...
15.03.2011 22:12
bven написа:
Успех на книгата и комплименти за автора и d3bep!:)

Благодаря, Бвен, позрави и на теб.
цитирай
44. bgwest - Пожелавам успех на книгата. Нищо не ...
15.03.2011 22:59
d3bep написа:
bgwest написа:
Пожелавам успех на книгата.
Нищо не разбирам от нумизматика,извинявам се.Но парите са носители повече на символика отколкото на история,според мен.На сегашните банкноти има много интересни неща.Нямам впредвид само прословутия един долар с надписа"Нов световен ред" и всевиждащото око.....Ами нашите 20 лева...с Лъв с забито копие в гърба и разперените над него криле на орела/масонски символ/.Да не говорим за банкнотата от 2 лева.......

Да ,в парите винаги е внасяна символика, разбираема и за низшите, иза висшите слоеве на обществото.
Поздрави иблагодаря за интереса!

Така е.Ще си я купя тази книжка.
цитирай
45. nestinar - - Поддържаш тезата гръцки и аз...
15.03.2011 23:09
d3bep написа:
get написа:

- Поддържаш тезата гръцки и азбука изначални ... тогава какъв е варианта по отношение на гърците, като вариант ?
- Пояснявам какъв е етногенезиса им ? ... само моля не ме контрирай с небивалицата(от учебниците по история), че са дошли от север !

С уважение !

от Гет ктист - биволар сред царете и цар на биволарите !

Не се занимавам с история на лингвистиката, но предполагам ,че гръцкият език е едно, но гръцката писменост е адаптирана към него с пристигането им, все едно дали от север, от юг или от средата. Няма съмнение, че те са пришълци тук и като пришълци си оформят азбуката, няма я засвидетелствана другаде по света, че да са си я донесли.

Това се казва логика![/quote]
Няма съмнение, че те са пришълци тук и като пришълци си оформят азбуката, няма я засвидетелствана другаде по света, че да са си я донесли

цитирай
46. get - Господине Вие ли сте образеца за изисканата и възвишена гръцка култура ? :))
15.03.2011 23:20
анонимен написа:
таласса- море
понтос- пак море
Дзверос малакас вулгаракис - я да те питам отгде виь бугарите-татари имате тази дума ''ТАЛАЗ''?????????
на гръцки език талаз е - ФУСКОНО.....вие за милиарден път сте крали от ЕЛЛАДА!!!!
Я Я Я Я- както би казал чичо Адолфо!


- След като сте толкова умен, Вие отговорете, откъде я има в гръцкият език думата ТАЛАЗ ? :))(защото българската "тласък" е доста близка) ... а ЗЕТос, а БРИЗ, ... ХРИЗ, ПРИЯМп ... да продължавам ли да изреждам ?
- Защо за Атина използват епитета АСТА.
- Защо срещаме двусмисленото изписване Хронос и Кронос - да, да за този, който бе осакатен (направен ХРОМ)
За Посейдон се използва ДиУЙА(тоест "дивия") ... това около 1 200-та година пр.Хр. - не говоря за 600-та година, когато едно население е дошло и се е омесило с местното анатолийско и балканско СЛОВО-ЕЗИЧНО население !!

- Бъдете здрав и по-малко расист и велико шовинист !!

от Гет ктист
цитирай
47. анонимен - земляк-приятел от фасебок-а..:)
16.03.2011 00:24
Крайно време е пъзела на историята ни да започне да се разнищва по всички показатели за конкретни региони..Похвално,чудесно е ,че допринасяте с тази книга нови факти за вашия град!Желая успех на книгата и с удоволствие лятото ще си я закупя,ако до тогава не е изчерпана от пазара..:)
Около Карнобат-крепостта Маркеле,години наред чака да проговори за своите предци,но за жалост,там босове на виннопроизводство командват,а те се интересуват единствено как да продават без бандероли...
С удоволствие чета всичко от теб,харесва ми стила ти на изразяване, информацията с която ни образоваш!Успех на книгата!
цитирай
48. d3bep - Така е. Ще си я купя тази книжка. :) ...
16.03.2011 08:18
bgwest написа:

Така е.Ще си я купя тази книжка.

:) Ако имате интерес в тази насока, книжката може да е доста полезна... Анхиало е една от енигмите на монетосеченето, а има доста интересни образци и монетите му разказват доста история.
цитирай
49. d3bep - Това се казва логика! Няма с...
16.03.2011 08:23
nestinar написа:

Това се казва логика!
Няма съмнение, че те са пришълци тук и като пришълци си оформят азбуката, няма я засвидетелствана другаде по света, че да са си я донесли


Поздрави!
Н отака мисля, да.
Няма съмнение че езикът им е различен.
Но азбукаа се появява скоро след каот някой изобщо чува за тях по тези земи.
Имат само заслугата, че страдат от графомания - пишат каот невидели ,за щяло и нещяло, и смислени и безсмислени неща, и преписват по стари неща, и си ги приписват.
Така че версията просто да са научили местна писменост е повече от вероятна.
цитирай
50. d3bep - от Гет ктист Гетски, Реше...
16.03.2011 08:33
get написа:


от Гет ктист

Гетски,
Решението на задачата ти е правилно, оговоръt и аз мисля че е верен, но вървял си по грешен път на решение.
В математиката такава задача се анулира, съвпадението на крайния резултат не е математическата цел :)

Ккаво имам предвид.
Имам предвид например че в твоя мит Зетят НЕ Е ЗЕТ, а брат му - АМФИОН.

Опасявам се че покрай безмислените сравнения изпускаме доста смислени неща, виж само в моя блог колко са показани - нестинарството, "троянската война", календарт от александрово, конете и прочие...
Съзнавам, че вероятно думешкият паралелизъм е лесната и достъпна "методика" за масите, но масово градената история не е винаги най - добрата, затова пък е винаги най - пропагандната.

Поздрави!
цитирай
51. анонимен - ФИЛОС ХИППОС=ПРИЯТЕЛ НА КОНЕТЕ-ОБИЧАЩ КОНЕТЕ
16.03.2011 08:36
абе гет , гледаи си спомкоино старините вав Варна ,дядо, гледаи си пенсията .НЕ ГИ РАЗБИРАШ РАБОТИТЕ, ТЪПАКО..СТИГА СИ СПАМИЛ НЕКОМПЕТЕНТЕ.....ИДИ НА ЧАСТНИ УРОЦИ,вземи знание от специалистите и ЧАААК ТОГАВА СЕДАИ ДА ПИШЕШ, ГЛУПАКО комплексиран....


КОЛКО ПАТИ ДА ПИША НА ТЕБЕ СПЕЦИАЛНО :
ктистос -ОСНАВАТЕЛ.......................дивос или( с малката омега-дабал у-w подобното,сети се за буквата....ДИОС ----ТЕОС---БОГ.....КАКВИ ДИВИЯ ИЛИ ДИВАЦИ МИ ПИШЕШ ПРОСТАКО НЕУК!!!!!
цитирай
52. d3bep - Крайно време е пъзела на историята ...
16.03.2011 08:39
анонимен написа:
Крайно време е пъзела на историята ни да започне да се разнищва по всички показатели за конкретни региони..Похвално,чудесно е ,че допринасяте с тази книга нови факти за вашия град!Желая успех на книгата и с удоволствие лятото ще си я закупя,ако до тогава не е изчерпана от пазара..:)
Около Карнобат-крепостта Маркеле,години наред чака да проговори за своите предци,но за жалост,там босове на виннопроизводство командват,а те се интересуват единствено как да продават без бандероли...
С удоволствие чета всичко от теб,харесва ми стила ти на изразяване, информацията с която ни образоваш!Успех на книгата!

Здрасти!
Моят град по = скоро е Бургас, макар че иамм някаква връзка и с Поморие, но истината е че Анхиало е силно подценено в нашата история .Тук подкрепям Сол Инвиктус, който едва ли не подигравателн осе отнесе с историческите подмятанки, че то едва ли не било село. Било е център, като нищо превъзхождащ Плиска и Преслав в онея години...

Маркели е също интересно място.
ТО е точката на сблъсъка.
Маркели е византийската крепост, мястото, което често минава в ръцете на византия, което служи за подстъп към въпросните Поморие, Дебелт, Несебър и Созопол.
Между тия 5 или малко повече крепости, се сформира "гореща точка Алфа" от българовизантийските отношения в т.нар. ранна българска държава.

Защото за да разерем важността на Анхиало трябва към сметката да добавим не само победите при Анхиало, ами и победите при Маркели.

Поздрави, ще се радвам ако решите в блога си или тук да пишете нещо по въпроса.
цитирай
53. анонимен - ЩАПАРОВ СТАРШИ
16.03.2011 08:42
дзвер, пусни ми коменатара за гет-а.МОЛЯ ТИ СЕ..ПРИЯТЕЛ.Обещавам ти, няма да пиша глупости повече!!
Поздртави и за книгата между другото..Дано да е със Успех!
цитирай
54. d3bep - До гръка, който ме спами в опит да публикува нещо
16.03.2011 08:51
СЪжалявам, "гръцки".
Засега още не съм ти изтрил коментарите за да си ги ползваш.
Но ще пусна нещо оттебе чак като:
- спреш да се представяш от чуждо име, най - дразнещо е особено като се представяш от името на анонимно пишещият щапаров, със спаро няма как да те объркаме....
- спреш да обиждаш - мизериите по адрес на гет няма как да ти ги пусна.
- и напишеш някой смислен довод. в цялата работа, написана някога от тебе аз не съм видял един смислен и мотивиран довод.

Поздрави!
цитирай
55. анонимен - Иво
16.03.2011 16:41
Здрасти, Стефане. Поздрави за книгата на баща ти!
Пишеш: „Но като че ли най - близка до нас е теорията за това ,че градът е именуван на гръцки вариант на малоазийската Кибела/велика майка.”

Кибела не е малоазиатска богиня защото я има издълбана на една до с.Кабиле яхнала лъв. Официалното датиране на светилището е на 2000 г.пр.Хр.... Тъй че не е възможно Кибела да е малоазиатска богиня , защото в Мала Азия е позната едва през 16-14 в.пр.Хр. и то при хетите,за които Херодот твърди ,че са „дошли от север”. А на север се са Балканите.

Вчера в един форум пуснаха монети на римски императори от тракийски произход с изображенията на Бал и на Кибела. Разгледай ги
http://forum.tisitova.com/viewtopic.php?f=16&t=393&sid=490954b77b4330f78555281358cb91c3&start=170

Книгата ме заинтригува и определено ще си я купя.
Поздрави. :))
цитирай
56. d3bep - Здрасти, Иво! Не съм много убе...
16.03.2011 17:06
Здрасти, Иво!
Не съм много убеден, че лицето, изобразено на монетата на Александър Македонски на трон, със скиптър и орел е точно Баал, особено при условие ,че александър се самоназовава навсякъде "Син на Зевс - Амон " и въвежда култовете към Дионис и Серапис, дори и в оригиналната Финикия.
Но не се хващам да споря, не съм нумизмат, само ще кажа че таквоа твърдение е доста пресилено за очевидно елинистическа монета.
Преливането на боговете е факт, но заключението за мен не е.

Поздрави!
цитирай
57. анонимен - Иво
16.03.2011 18:11
Здрасти, Стефане. Да знаеш че и аз хич лесно не се доверявам....... ))) ама това е друга тема.. виж как са изобразявали Бал на монети от Тасус през 4 в.пр.Хр. и ги сравни с тия от Балканите. http://forum.tisitova.com/viewtopic.php?f=16&t=393&sid=fa6a6138a08584ff49b8645d5f33411b&start=140
Изображенията са едни и същи.
А оригиналните монети на Бал са взети от този нумизматичен сайт
http://www.wildwinds.com/coins/greece/cilicia/satraps/mazaios/t.html
Забележи, че в обяснителните бележки за монетите никъде не пише Зевс..а Бал!!!!!!!
Я си спомни че малко по надолу от Тарсус се намира Палмира /Балмира/, където има един от най-големите храмове на Бал.
http://forum.tisitova.com/viewtopic.php?f=16&t=393&sid=fa6a6138a08584ff49b8645d5f33411b&start=100
Ако имаш време прочети темата...... има много интересни неща.
Поздрави!

р.р. Още ли си с брада?

цитирай
58. d3bep - Има няколко основн инеща в това т...
16.03.2011 18:37
Има няколко основн инеща в това твърдение.
Първо ,тея монети по почти целия свят се правят по гръцки, после по римски тертип.
Второ, класификацията е в 99% крайно свободна .На монетата обозначен ли е Баал?
Такава класификация без обозначение е общо взето приемлива ако Баал на монетата отговаря на Баал в изкуството, а такъв филм няма. Да не говорим ,че много образи са изрично обозначени другояче.
Оттам вече някой хавторитет свободно интерпретирал нещо си като баал, или който му било кеф, и оттам вече всички тръгват да се равняват по него, а половината се равняват по зевс или некой си друг.

Това е основна причина, поради която бягам от история, И ОСОБЕНО РЕЛИГИЯ, разчетени през монети, като дявол от тамян. Първо, волни съчинения, и второ - всеобща стилизация към шаблони. Които стават основа на доста грешни заключения и класификации.

ПП: Това ли е Баал?
http://www.historywiz.com/galleries/baal.html
http://www.ntoddblog.org/photos/atriots/baal.html
Немам нищо против това да е баал, но не го виждам на монетите...
цитирай
59. d3bep - Изображението на астарта ше ме д...
16.03.2011 18:41
Изображението на Астарта ше ме докара до самоубийство. Жена с кравешка глава, туника и систрум и растение в ръка...
Не ми се спори с професионални нумизмати, ше знайш . Това са пълни абсурди в класификациите. Добре ги познавам, повечето от тея хора са просто търговци и изобщо хабер си нямат от история, културология и религия. Без да ги обиждам. Знаят колкото да купят и продадат ида класифицират по цена.

Класификациите са АБСУРДНИ.
цитирай
60. анонимен - Иво
16.03.2011 19:17
Да. Това са статуетки на Бал с подобие на фригийска (бригийска ) шапка. Но монетите са си монети и там изображенията са други. Например Кибела на статуи се изобразява по един начин а на монети по друг. Същото важи и за останалите богове. Иначе си много прав за РЕЛИГИЯТА.. голяма тъпотия е като цяло.. а стъкмистиката е повече от явна.
Ама аз на друго да обърна внимание. Сигурно знаеш ,че в древността думата за Господ е била Баал, Бал, Бел, Абелион. Същия този Бал е анатемосан от евреите и така е станал на Ваал, който знаеш и до ден днешен е аналог на злото като Велзевул, Сатана, дявол и т.н.. Църковните простотии хич не ме интересуват ама благодарение на тях сме забравили че имаме връзка с Бал. Само си спомни как се нарича столицата на Македонското царство. Пела, нали? Ама като се сетиш, че гърците нямат „Б” и вместо него четат „мП” тогава прочита на столицата вместо Пела става на БЕЛА.. от Бал/Бел! Така нещата на монетите с македонските царе си идват на мястото. Ако ли пък тръгна да пиша за наши топоними с Бал/Бел ще ти изкарам една редица дълга от Бургас до Созопол :))
Тъй че не само монетите…… знаеш че най-устойчиви във времето са топонимите. А такива с Бал/Бел по нашите земи има ужасно много.
Поздрави!
цитирай
61. d3bep - Ами не съм крайно убеден в топони...
16.03.2011 19:58
Ами не съм крайно убеден в топонимията, знам Бела - сгийската теория, но какво ще кажеш за тоя тип фригийска шапка тогава ?
http://www.williamhenry.net/about_osiris2.jpg
Много мяза на баалската...? Да не кажа много повече от фригийската.
Да не говорим че някак с ии стилизацията е адски подобна, и трън си влачи човека във вдигнатата ръка...
Обаче, не се казва Баал и е по -стар от баал с минимум хилядарка...

А идеята че монетите и изображенията могат да имат каквито и да си искат разлики, отваря въпроса, как са разпознати монетите тогава?
Аз знам как са разпознати, точно затова не ги използвам.

Уважавам много това за коеот ги е използвал баща ми. Но ми се иска да разберете, че това да се направят общи изводи и да се допълни историята с тях е едно, но монетите не стават за културен и религиозен разчьот и дефиниране на култове.
Жална му майка на тоя, който слд години се опита да разбере нашата култура по образите от банкнотите...

Но преди да обява баал за фантасмагория(пречупена през мъртъв или полужив език), чакам отвъд топонимията ясен култ да се изведе,
Но това е отделна тема.
Култ засега няма, само натъманисани съвпадения... Ако изведете, добре. Култът на Баал е откриваем, поне в един от първообразите му, но засега оттам се бега(защо ли), само се кръстосват срички от трибуквена дума, която по принцип ще да има няколко хиляди съвпадения във всеки език, които не доказват нищо, и до там...

Това е абсурдно.
Вади се култа.
Сравнява се с култа на траките.
Ако има общо, имаме баал.
Иначе да се баал-амосваме с думични съвпадения е празна работа.

А, да, и монети на неизвестни божества... Без изобщо някой да пита кой е баал, от какво се е препитавал, как би следвало да го изобразяват... Ето, аз питам ,давам, ти ми казваш, няма значка, на монетите е друго... Не, не е така. Как ъй навсякъде е едно и също, само на монетите - тотално различно?

Например по тоя подход в нашия език всичко бело, дебело и прочие можем да пишем на Баал.
А като се замисля, и някои псувни.
А може би дори и федербаал - а....
Не е това пътят за мен и изобщо не мисля че е правилен.
Това не е история, а са детински игри на думи. Сор иза откровеността, н отова е моето мнение. Играят се от всички. И всички се чувстват в играта.
цитирай
62. kleotemida - Поздравления за автора на книгата и ...
16.03.2011 20:55
Поздравления за автора на книгата и попътен вятър за самата книга!
Дано следващият тираж да е за много по-голям тираж и финансиран по начина, по който се прави в "белите" държави! :)

Поздрави и на теб за чудесния анонс!
Винаги съм се радвала когато видя такава приемственост в интересите... :)))
цитирай
63. анонимен - Иво
17.03.2011 00:50
Нещо не си наясно с датирането на Бал. Когато хората напускат земите ни след потопа тогава поемат към Египет и Месопотамия. Това са тъй наречените ханаанци който в новите земи "водят" със себе си своите главни богове. Това на снимката е само весел полъх, останал от Бал. Както и да е да не мислим сега по този въпрос............
:)) Разбира се имаш право на свое виждане и нищо лошо не виждам в това. По абсолютно същата логика мога да ти изведа купища със становища за безсмислената и недотам стъкмена връзка между Египет и Тракия. Но няма да го направя защото ти така мислиш и това си е лично твоя работа какво да харесваш и устояваш. Тъй че всичко е О.К. Стефане . :))
цитирай
64. get - Хм, прав си, на Ниоба, "девер" и се пада момчето ... Зетя де !!
17.03.2011 03:22
d3bep написа:

Гетски,
Решението на задачата ти е правилно, оговоръt и аз мисля че е верен, но вървял си по грешен път на решение.
В математиката такава задача се анулира, съвпадението на крайния резултат не е математическата цел :)
...
Имам предвид например че в твоя мит Зетят НЕ Е ЗЕТ, а брат му - АМФИОН.

- Пояснявам, грешката я допуснах по причина, че тази информация я прочетох мимоходом, във връзка с проучванията ми за о.Самотраки и култа към Кабирите !
Това по повод с доказаната връзка м/у Хелис, Свещари (могилният к-с) и Самотраки.
- Интересното е че, при Тива(на която, Амфион и Зет изграждат стените) е имало свещенна горичка и храм посветен на култа, на Кабирите. ... относно жреците на този култ знаем, че са говорили на не-гръцки език, поне до времето на Юлий Цезар !!
....
d3bep написа:
Съзнавам, че вероятно думешкият паралелизъм е лесната и достъпна "методика" за масите, но масово градената история не е винаги най - добрата, затова пък е винаги най - пропагандната.

Поздрави!

- Така е ! ... ма много станаха съвпаденията ??! ... щот виж какво е написало паликарето ?!
анонимОС-51 написа:
... дивос или( с малката омега-дабал у-w подобното,сети се за буквата....ДИОС ----ТЕОС---БОГ...КАКВИ ДИВИЯ ИЛИ ДИВАЦИ

- Защото това е по превод на Чадуик от "Линеар В" ... не е по Елиники грамата и алфавито !! :)

поЗдрав

от ГетКан Евпатор - den Fanarioti i elliniki sovinistis
цитирай
65. d3bep - Поздравления за автора на книгата и ...
17.03.2011 08:15
kleotemida написа:
Поздравления за автора на книгата и попътен вятър за самата книга!
Дано следващият тираж да е за много по-голям тираж и финансиран по начина, по който се прави в "белите" държави! :)

Поздрави и на теб за чудесния анонс!
Винаги съм се радвала когато видя такава приемственост в интересите... :)))

Благодаря :) Поздрави и на теб!
цитирай
66. d3bep - Нещо не си наясно с датирането на ...
17.03.2011 08:26
анонимен написа:
Нещо не си наясно с датирането на Бал. Когато хората напускат земите ни след потопа тогава поемат към Египет и Месопотамия. Това са тъй наречените ханаанци който в новите земи "водят" със себе си своите главни богове. Това на снимката е само весел полъх, останал от Бал. Както и да е да не мислим сега по този въпрос............
:)) Разбира се имаш право на свое виждане и нищо лошо не виждам в това. По абсолютно същата логика мога да ти изведа купища със становища за безсмислената и недотам стъкмена връзка между Египет и Тракия. Но няма да го направя защото ти така мислиш и това си е лично твоя работа какво да харесваш и устояваш. Тъй че всичко е О.К. Стефане . :))

Можеш, но това ще са становища на неспециалисти, защото връзката между египет и тракия вече съм я обосновал, неоспоримо и на всички фронтове, а култовете съм ги извел от горе до долу, с доказателства в абсолютн овсички сфери докато баал си седи на ниво "желание", "мерак" и "що па да не е бал това на картинката".
И не съм само аз. Вече на траколозите им просветва че Гърция е евтина мъгла. А египетски египтолози почват да нахлуват насам. Тракийската култура започва живо да ги интересува.

И аз съм чел форумът "ти си това", харесвам ги момчетата, интересно дискутират и дават идеи, но... дотам.

Неведнъж съм казал.
Когато се появи някой познавач на ШУМЕР(защото няма такова животно еврейски Баал, има шумерски първообрази, които много кореспондират с египетските)...
Когато почне да извежда шумерската връзка на траките(а такава има безспорно)...
Аз ти обещавам първи да го позная.

Да не звучи като очакване на шумерски пророк, ако не се появи след Египет обещавам аз да се заема...
Но в "ти си това" има хубави идеи. Но разрешенията намирам често за любителски и недоизкусурени, даже предстои да видят по - нататък ,защо мисля така...

Затова казвам, докато не се изведе нещо смислено за Баал в тракия ни датировка ме интересува, ни донатъманисване от името българи например :)
Поздрави!
цитирай
67. d3bep - Гетски, Търсеше в мита, нали? ...
17.03.2011 08:42
Гетски,
Търсеше в мита, нали?
Разгледай го пак.
Легендата за тиванският Амфион(да не казвам Арфион) по нищо не се различава от тая за тракийският Орфей.
Аз го бях писал и на колегата Спароток, докато още беше вторачен в Кадъм(друга тиванска легенда). Всичките тивански легенди имат тракийска връзка - първият град в елада.

Орфей свири на лира и животните го слушат.
Амфион свири на лира и камъните го слушат и се местят и правят крепостна стена.
Орфей загуби жена си. Тя става безплътна сянка.
На Амфион убиват жена му. Превръщат я в бездушен камък.
Орфей отрекъл вакханките.
Амфион и Зет убили царица - вакханка, която се опитала да ги накара да убият майка си.
Орфей не почел Дионис и овчарките му го разкъсали на седем части.
Амфион не почел Аполон и Артемида(или майка им - Лето) и ония му изклали седем сина и седем дъщери. И според различните легенди се самоубил или зевс го пръснал с мълнията.

Ето ти нещо смислено, вместо да извеждаш шуреи от баджанаци на база на първични съответствия в алитерацията.
Ако в мита има поне капка истина, то тя ще да е тази.

Поздрави!
цитирай
68. get - - Благодаря за доразвитието на ... в тази насока !
17.03.2011 16:13
d3bep написа:
Гетски,
Търсеше в мита, нали?
Разгледай го пак.
Легендата за тиванският Амфион(да не казвам Арфион) по нищо не се различава от тая за тракийският Орфей.
Аз го бях писал и на колегата Спароток, докато още беше вторачен в Кадъм(друга тиванска легенда). Всичките тивански легенди имат тракийска връзка - първият град в елада.

Орфей свири на лира и животните го слушат.
Амфион свири на лира и камъните го слушат и се местят и правят крепостна стена.
Орфей загуби жена си. Тя става безплътна сянка.
На Амфион убиват жена му. Превръщат я в бездушен камък.
Орфей отрекъл вакханките.
Амфион и Зет убили царица - вакханка, която се опитала да ги накара да убият майка си.
Орфей не почел Дионис и овчарките му го разкъсали на седем части.
Амфион не почел Аполон и Артемида(или майка им - Лето) и ония му изклали седем сина и седем дъщери. И според различните легенди се самоубил или зевс го пръснал с мълнията.

Ето ти нещо смислено, вместо да извеждаш шуреи от баджанаци на база на първични съответствия в алитерацията.
Ако в мита има поне капка истина, то тя ще да е тази.

Поздрави!


- Просто идеята ми е - да не се търси конфронтирането и ...(!!) ... а аналогиите и сходствата !! ... това по отношение на някои "мега" кефалоси, отровени от шовинистичната пропаганда в, която е се е обърнала историята на балканските народи !

- Казвам, че това не е само мит - а в същият можем да търсим и намираме отгласи на материални-исторически процеси ставали на балканите и в Мала азия !!
- Това говори, че на балканите нещата съвсем не са така еднозначни, както ни е наложено в представите от политизираната история, от близкото и по далечно минало !!
- Това й за да отрезвя, опиянените от великонационализъм и шовинизъм на някои от пишещите в блогът ти !!

- Та това накратко !!

С уважение !

от Гет ктист~катарос
цитирай
69. solinvictus - Вече си доказал траки =егптЯни ?...
17.03.2011 23:24
Вече си доказал траки =егптЯни ?!?!
За коя "хилядарка"става въпрос?хехе
Виждам че тия истории с "митраистката "шапчица не са ви изяснени още!
Фригия е цънтъра на Митра.
http://www.media-freaks.com/work/leilei/smurfs/smurfs-01.jpg

п.п.тия размисли които си изложил за монетите са много "лаишки" монетите са символи и изобщо не са за пренебргване за сметка на "вкиснати" интерпретации!
цитирай
70. d3bep - Оф, не ми се спори с тебе, митра. Х...
18.03.2011 07:38
Оф, не ми се спори с тебе, митра.
Хилядарката е около 1-2 преди христа.
Изобщо не съм казал че моетите са за изхвърляне, а че на гилдията, кояот се занимава с тях, фокусът изобщо не е история и класификациите са мижи да те лажем. 90+% от нумизматите редят имена на богове един през друг и нищо не знаят за тях. Независимо от титлите си и общественото положение.
Точно с това според мен книгата тук е ценна.

Не знам дали е лаишка оценката, но е основана на това, че вероятно познавам доста повече нумизмати, отколкото ти.
Изобщо съм много далеч от мисълта безрезервн ода се доверявам на монетна класификация, дори и трима професори да са се подписал иотдолу.
И не виждам какво е чудното?
Ти с интернет познания не се доверяваш на цели надписи, аз трябва да се доверявам на съмнителни и стилизирани монети при условие че на повечето такива класификатори мога да им съм поне учител за религия и култура.

ПП. Смърфовете и те ли са митраисти? Или само татк осмърф, с червената шапка, а заедно с него Снежанка, дядо Коледа и седемте джуджета?
цитирай
71. martosblack - :)
18.03.2011 10:14
успех!
цитирай
72. get - - Хм, пак ставам свидетел на ялови спорове между ...
18.03.2011 11:10
... дЗверис І-ви и Митридавуш "Последни" :)) !

- Приятели мисля ... пропускаме нещо Много важно !
- Нещо, с което се сблъскахме и при Тервел и при Симеон, в странностите по отношение на тяхното поведение и политика спрямо Бизантион !!
- Това в темата за Голямата базилика, в блога на Солинвиктуса(с останал незавършен анализ) ... също и при т.нар. Римска теза.

- Нещо подобно ме интригува, на това, което ти казваш !
d3bep написа:
"... истината е че Анхиало е силно подценено в нашата история .Тук подкрепям Сол Инвиктус, който едва ли не подигравателн осе отнесе с историческите подмятанки, че то едва ли не било село. Било е център, като нищо превъзхождащ Плиска и Преслав в онея години...

- напълно подкрепям и заострям вниманието ти относно ... Анхиало е било, стопански, финансов център. Голям порт с оживен стокообмен с произтичащите от това митни сборове. След като, е бил силен икономически ... следва и политическата му сила ... от там и стратегически важно място. Та нали и от подобно позиции Бизантион ~ Константинопол се утвърждава, като град и в последствие столица на ИРИ ?(схващаш ли накъде върви логиката ми).
- Такава една даденост винаги е била "сочна мръвка" ... винаги се е явявал повод за раздори !! Остава да си отговорим - доколко, или имало ли е унитарност към този момент за това, което приемаме че е една (Империя) или две държави Първо българско царство и Византия(както ни е създадена представа от учебниците по история) ?? ... Друго в/у което трябва да обърнем вниманието и да си отговорим доколко е бил от значение и как е влияел етнонационалният фактор към него момент !! ... Най-общо казано - правим капитална грешка при подхода си и от там тълкуването на интересуващите ни исторически факти и процеси, които са се развивали към него момент !!?
- Ти като икономист-историк нямаш ли по-добре изграден поглед в/у стопанските предпоставки и живот и тяхното влияние, като цяло във вътрешно и външната политика на ИРИ ?

от ГетКан тауроскитский
цитирай
73. d3bep - успех! :) Благодаря!
18.03.2011 19:34
martosblack написа:
успех!

:)
Благодаря!
цитирай
74. d3bep - До Гет
18.03.2011 19:38
Гетск ивъпросите ти са готини, ама малко ти трябва да ме хвърлиш и в история на Истанбул :) За друго става дума тука ,аккв ода нищя на византия ?Ако ти се говори за византия, направи тема в твоя блог и покани който ти трябва и с иготов :)

Анхиало според мен не е сила заади митните сборове, а заради солта. Митни соборове са можел и ипо - големите и по - стари от него Месембрия и Аполония. Едното на северм другото на юг...
Поради това смятам и че баща ми търси сол...
Унитарност с византия е крайн оразтегливо понятие. Те курдисват и варвари, сключвайки "унитария" с тях , на пътя на "преселенията на народите".

Понятието "византийска дипломация" изобщо не е случайно.
А не един договор с тях е бил бучен на копие.
цитирай
75. solinvictus - Задавал ли си си въпросът, защо пък ...
18.03.2011 20:20
Задавал ли си си въпросът ,защо пък на копие ще го бучат ,а не на рогата на Сабазий примерно?

Гет-ски , обясненията за Тервел и Симеон ами при Крум Страшния?-та той си е правил митристки ритуали на лягане и на ставане!хехе
Това желание да забие копието си(ето пак)в "Златните врата" не е случайно ,както ти казах врата =порта=ИАНО=ЯН и това ритуално къпане в морето е много показателно!
Ако знаеха за митраизма щяха да го начупят тоя камън на 1000 хикяди пАрченца,
мдаа
цитирай
76. get - - Чакай, чакай въпросът ми е конкретен !
18.03.2011 22:20
d3bep написа:
Гетск ивъпросите ти са готини, ама малко ти трябва да ме хвърлиш и в история на Истанбул :) За друго става дума тука ,аккв ода нищя на византия ?Ако ти се говори за византия, направи тема в твоя блог и покани който ти трябва и с иготов :).

- Не намесвай Истанбул и Мехмед Фатих !
Да се спрем по-добре на Тервел ... гдето е хан, пък е и патриций и християнин. Бие се с Византия а я спасява от мюсюлманите араби. Пък после пак се бие и прави пограничен вал от Дебелт до Свиленградско, така известната ни Еркесия. Той почти едно към едно повтаря конструктивно подобни фортификацшионни съоръжения от Черняховска култура, строени на север от Дунав до централна Украйна.


d3bep написа:
Унитарност с византия е крайн оразтегливо понятие. Те курдисват и варвари, сключвайки "унитария" с тях , на пътя на "преселенията на народите".

Понятието "византийска дипломация" изобщо не е случайно.
А не един договор с тях е бил бучен на копие.

- Хм за униите и двуличната "византийска" дипломация ми е ясно. Мисля, че поради един такъв момент, се започва войната между гети-готи(наследници на бегълци от дунавски лимес) с българите население родствено но географски проживяващо по западно и северно причерноморие ... да си припомним Раковски и кимврите му ??!

solinvictus написа:
... обясненията за Тервел и Симеон ами при Крум Страшния?-та той си е правил митристки ритуали на лягане и на ставане!хехе
... врата =порта=ИАНО=ЯН и това ритуално къпане ...

- Соле това са си местни балкански вярвания, които от към първи век Рим виждайки силата и потенциала на местното население решава да ги направи в една официална имперска религия, която я свързва с Митра !
- Ако се заровиш в по-ранни вярвания, ще видиш, че това се открива и в местни традиции и религиозни култове ... именно по тази причина е и преплитането м/у християнство и митраизма, което на някои се струва много странно :) - защото не го прочитат през по-старите такива !!

от ГетКан БОУил тауро...
цитирай
77. solinvictus - Гет това си е една версия само и нищо ...
19.03.2011 01:06
Гет това си е една версия само и нищо повече .култовете били по стари но преписани на грцки с грцки герои и лехенди....
къде си се ровил в по стари вярвания ?-да кажем 700-800 г преди ристьо и как си ги припознал за наши?
официални "имперски""държавни" религиии има след като са изтрепали катарите заради богатството им и търговските им възможности
И се усещат ,че институцията е важна ,а не педофилите в нея!

Тервел бил "хан" тва пък що за глупотевина...дай ми местни култове които са подобни на Крумовите действия или някакви?
цитирай
78. d3bep - Ами ако разсъждаваме така, митр...
19.03.2011 07:57
Ами ако разсъждаваме така, митраизма е целият една фантастика. Няма запазено кьораво писание какво е представлявал ,ак кса се опосвещавали, няма свястна митология. Всичкото се крепи на някаква компилирана авеста и припознати изображения.
Всички до един, дето ги видят митраисти, са такива на око. Мисля че сам оза един, Комод, има написано потвърждение да е бил посвещаван.
Ненормалника, кото се радва да коли зверове и гладиатори.
Не знам колко голяма гордост е това за Митраизма и дали не можем да допуснем той да има такива неща във същността си.

И оттам нататък, пълна фантастика.

Вярванията на траките , религията им , е неоспоримо египетска. Поне майката, дионис, хероса и орфей, оттам нататъка не мога да докажа със сигурност.
цитирай
79. solinvictus - Ми като са египетски къде са муми...
19.03.2011 23:32
Ми като са египетски къде са мумиите ,пирамидите?
Къде са рисунките с Амона?
Къде са ийероглифите по тракийските могили или?
Как тая култура се е интергрирала в траките ...може би с помощта на евреите или те не са знаели до скоро?

п.п. или и един кадукес е достатъчен,а?
цитирай
80. argilos - индикация за производство и тър...
20.03.2011 01:56
индикация за производство и търговия със сол има, според мен:
Херкулес се бори с лъв (С. Северус) и
Жена седяща, облегната на Тимпанон, в краката и лъв
(С. Северус). Тя е интерпретирана като Кибела, но според мен е Селене, луната, която създаде лава от пяната на морето. Там където има емблема лъв, има и сол (Сол) - производство и/или търговия със сол, съотвтно богатство и могъщество благодарение на солта.
Короната (първенството) на Агхи-леон е поставена заради това на маса (монета С.Северус), а не на триножник/олтар или пиедестал.

интересна тема.
цитирай
81. d3bep - Здрасти, Аргилос! Кое те кара да ...
21.03.2011 11:19
Здрасти, Аргилос!
Кое те кара да обвързваш лъва със солта?
Лъвът е много рапространен символ в Нилската долина и Месопотамието, всъщност Гилгамеш се рисува често да поваля лъв...
И в двете долини, речни, сладководни няма грам сол.

Казвам го само като идея, но ще се радвам ако можеш да доразвиеш тезата си.
цитирай
82. shtaparov - Древните анхиалци не са били гърци
02.04.2011 23:30
Двата начина,по които е било изписвано името на града са сигурен белег,че жителите на града не са били гърци,а Траки/Бриги,Блъги/. Те веднъж са писали името така,както се чува,а втори път-както се пише. Сиреч-не са били сигурни в гръцкия правопис,нито в начина,по който трябва да се изпише името на един Тракийски град на официалния език,позволен за употреба в тези области на империята. С течение на времето обаче много от тях са погърчени под натиска на римските/ромейските/ власти-така,както на запад са били латинизирани галите и иберийците.
цитирай
83. shtaparov - Правилно или наопаки
02.04.2011 23:53
d3bep написа:
Ами ако разсъждаваме така, митраизма е целият една фантастика. Няма запазено кьораво писание какво е представлявал ,ак кса се опосвещавали, няма свястна митология. Всичкото се крепи на някаква компилирана авеста и припознати изображения.
Всички до един, дето ги видят митраисти, са такива на око. Мисля че сам оза един, Комод, има написано потвърждение да е бил посвещаван.
Ненормалника, кото се радва да коли зверове и гладиатори.
Не знам колко голяма гордост е това за Митраизма и дали не можем да допуснем той да има такива неща във същността си.И оттам нататък, пълна фантастика.
Вярванията на траките , религията им , е неоспоримо египетска. Поне майката, дионис, хероса и орфей, оттам нататъка не мога да докажа със сигурност.


За да не преобръщаме нещата наопаки е редно да уточним,че не Тракийските вярвания са "египетски",а египетските религиозни особености са несъмнено Тракийски. Доказват го стотиците индоевропейски /Трако-Български/ думи в
египетския и коптския език,доказват го генетичните маркери в костите на фараоните и русите,та дори и червени коси на повечето от тях. Доказва го приликата на най-старите египетски йероглифи с древните Български руни,
наченали своето съществуване преди времето на "Културата Винча" и на Варненската цивилизация в земите на Балканите,доказват го имената на
първите египетски фараони,доказват го и още много други феномени!
цитирай
84. анонимен - загадки на анхиалското монетосечене
29.05.2011 18:45
Не пишете, а крадете! В тази страна писателите са глупци, а умните крадци.
Информиран
цитирай
85. d3bep - Не пишете, а крадете! В тази страна ...
29.05.2011 18:52
анонимен написа:
Не пишете, а крадете! В тази страна писателите са глупци, а умните крадци.
Информиран

А анонимните провокатори какви са?
Елате, представете се, кажете кой е обран и от кого :) ТОва представлява евтин опит да се посее омраза.

Допускам коментара по изключение, много ми е интересно пък кой чутовен български учен е бил окраден с една от малкото локални български нумизматични книги, и то през съвършенно нов поглед....
цитирай
86. d3bep - Тъй катио знам баща ми от колко време ...
29.05.2011 18:54
Тъй катио знам баща ми от колко време се занимава с анхиало и нумизматите, и музея в поморие....
Би трябвало да го познавам тоз окраден капацитет.
цитирай
87. анонимен - СЪЩОТО
29.05.2011 18:58
АВТОРЪТ НА БЛОГА ДА НЕ СПИ ИЛИ УМУВА А ДА РЕШАВА

ПОСВЕТЕНИЯТ
цитирай
88. анонимен - СЪЩОТО
29.05.2011 19:06
ЯВНО НЕ СЪМ БИЛ ДОСТАТЪЧНО ЯСЕН нЕЩАТА БЯХА ПОСТАВЕНИ ПРИНЦИПНО -ЗА ПИСАНЕТО КАТО ПРОФЕСИЯ И ЗА КРАДЕНЕТО КАТО ТАКОВА АЗ БЕЗКРАЙНО УВАЖАВАМ ТЕЗИ КОИТО МОГАТ ДА ПИШАТ НО ЗА СЪЖАЛЕНИЕ НЕ ТЕ СА УВАЖАВАНИТЕ . СЪЩИЯТ
цитирай
89. d3bep - Аха. . . Аз друго разбрах от пости...
29.05.2011 19:13
Аха... Аз друго разбрах от постинга.
Тук може би сте прав, но пък честно казано за хората, които търсят знание и сччитат, че древното знание е всеобщо, радостта на тълпата е принципно безразличчна(тълпата се радва лесно на определени неща), а парите не са задължителна мотивация...
Нито масовост може да се постигне с тая литература, нито богатство, освен ако не залечеш некое изкопано злато....
Но не е и нужно, колега.

Във всек ислучай паметта на хората по - често остава тоя, който им е дал някоя идея или някакво знание, отколкто тоя ,дето най много ял, пил, имал най - голяма къща и карал най - хубаото бентли. Вторият най - бързо се забравя и заменя.
цитирай
90. анонимен - СЪЩОТО
29.05.2011 19:26
ПРАВ СИ! ТЕЗИ КАПАЦИТЕТИ СЕ ЧУВСТВАТ МОРАЛНО ОКРАДЕНИ ЗАЩОТО ТОВА БИ ТРЯБВАЛО ДА ГО НАПИШАТ ТЕ . НО ПО НЕЗНАЙНИ ПРИЧИНИ НЕ СА ГО НАПРАВИЛИ
СЪЩИЯТ
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: d3bep
Категория: История
Прочетен: 1719837
Постинги: 49
Коментари: 3300
Гласове: 5110
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031