Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.08.2011 18:29 - Търся издател за книга на историческа тематика
Автор: d3bep Категория: История   
Прочетен: 10993 Коментари: 19 Гласове:
31

Последна промяна: 16.08.2011 18:33

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Здравейте, колеги.
  Както знаят по - старите посетители на блога ми, от доста време пиша по трако - египетската връзка, чета, ровя и пътувам в тази насока.
Напоследък обаче не пиша много тук. Причината е, че започнах и завърших оформянето на материалите си в книга, допълних ги, завърших ги и ги редактирахме с общи усилия.
В резултат: книгата е готова, многостранно и добре обоснована.
Книгата е историческа/културологическа. Смея да кажа, доста повече задълбава от блога, а мисля, че и блогът не беше съвсем слабо оформен. Но със сигурност книгата е с по  -ясна научна нотка.


И тук идва проблемът.
Трябва ми издател.
Бях говорил предварително с няколко издатели, но очевидно нещата не са такива, каквито се очакваше.
Та Ви моля за съдействие, ако познавате някой, ако сте издател и прочие. Трябва ми явно контакт или препоръка, с писане на мейли и въртене на шайби не става.

Държа да кажа, търся или издател, който да вземе правата или такъв, който да поеме разходите до колкото е възможно повече. Също така ми трябва издател, който да разпространи книгата, а не да ме кара да си я нося на гръб до книжарниците и "каквото стане".
Издатели, които ще ме карат след като съм инвестирал няколко хиляди лева в създаването на книгата, да инвестирам още повече в печатането, след което ще ми дадат 50-60% от приходите, от които ще трябва да платя и данък, НЕ МЕ УСТРОЙВАТ и предпочитам изобщо да не ме търсят. Аз съм бивш маркетингов мениджър, фирмата имаше и печатница, имам известни идеи за пазара и печатница винаги мога да си намеря; търся издател, не печатница.
Без да говорим, че тези идеи не устройват и евентуалните читатели, защото заради такива идеи книгата ще трябва да излезе на невъзможна за продаване цена.
Да не говоря, че от разговорите с някои издателства добих съмнение, че има даже такива, които искат да им пратя книгата, без изобщо да имат намерение да я публикуват, но да я имат... Аз съм си обезпечил правата по друг начин, но... Буквално е плашещо.

Та моля, ако имате познати в сериозни издателства. Каквото мога, ще направя, за да Ви се отблагодаря. Добре съм наясно какво се случва, но мисля че 500-1000 бройки са реалистично възможни на пазара, все пак, ако издателят прецени и той плаща, издава колкото реши. Аз богат не очаквам да стана, добре ми е ясно, че даже само транспортните разходи едва ли ще ми се изплатят. Но и да правя издателства богати в тая криза , като ме цицат с комисионна от всички възможни комисионерски игрички, също няма как да стане.
А тъй, като очаквам и дете, самостоятелното разпространение също не е нещо, с което бих се захванал, макар че  повечето издателства имат създадена дистрибуционна мрежа по подразбиране.

Благодаря Ви предварително за отзивчивостта, може да се свържете с мен и на лични.
Поздрави на всички!



Тагове:   траки,   Египет,   история,   книга,   издател,


Гласувай:
31


Вълнообразно


1. d3bep - Безмислени и подигравателни ко...
16.08.2011 19:03
Безмислени и подигравателни коментари ще трия.

Още повече ако са насочени към Спароток.
Чуваш ли, Джойси? Тук питам нещо конкретно.
Аз. Аз не съм Спароток.

Питам нещо конкретно и по работа, и то по работа, която съм свършил, ако можете, помогнете, ако не, поне не пречете.
цитирай
2. d3bep - На поставеният въпрос от колегата Борис
16.08.2011 19:43
Отговарям тук, понеже е съществен. И по принцип е важен за издателите.

Книгата е 265 страници А4 формат Times New Roman 12, (1,5) междуредие, (2,5) поле, отстъп (1,25).
Това предпоалгам на издателя трябва да му дава идея за размера .Може би ако се печата на популярния формат, около 500 страници.
Книгата има около 50+ илюстрации.

Половината са цветни, но повечето мога да ги жертвам(каот цвят) ,като все пак остават 2-3 страници, които ми се иска да имат малко цвят.
Илюстрациите са В текста и се коментират от текста.

Разходите не съм оторизиран аз да ги виждам, това е работа на издателя.
Също така, доколкото искам да ми се издаде книгата с разход от издателя, изобщо не мога да предявявам претенции за лукса по книгата. Естествено, че ми се иска да е гланцирана и с дебели корици и всичко цветно, ама това едва ли е възможно при издателски разходи и криза. Така че мога само да помагам с насоки, кое какво е и как е, да давам идеи за оформлението, но не и да съм крайна инстанция.

Поздрави!
цитирай
3. анонимен - Всеки труд трябва да се уважава. ...
16.08.2011 22:09
Всеки труд трябва да се уважава. Пожелавам ти да успееш да издадеш книгата си! Представам си колко усилие ти е коствало събирането на материалите и всичко останало.
цитирай
4. martosblack - искам книгата,
16.08.2011 22:35
знам това,има много издателства,поразрови се!
цитирай
5. d3bep - Всеки труд трябва да се уважава. ...
16.08.2011 23:41
kushel написа:
Всеки труд трябва да се уважава. Пожелавам ти да успееш да издадеш книгата си! Представам си колко усилие ти е коствало събирането на материалите и всичко останало.

Благодаря ти.
Беше мъчно и скъпо начинание, бутан осамо от един интерес и идея.

Обаче изобщо не мислех че ще е чак такава мъка точно накрая.
цитирай
6. d3bep - знам това, има много издателства, ...
16.08.2011 23:44
martosblack написа:
знам това,има много издателства,поразрови се!

Пиша ви именно за да ми помогнете, ак ознаете издателство, което би се заинтересувало.
Не си мисли ,че писах тук и чакам на вас.
Напротив, ровил съм сума ти места, сега чакам и огромна сметка за телефона освен всичко друго.

Не се получава по този начин, ако можете да помогнете, помогнете... Иначе, съветът е добър, но в моя случай, излишен. А и не мога да си изпратя книгата на хиляда знайни и незнайни издателства просто ей така....

Ако някой има познат, ,оля да помогне. Не е нужно непременно да поиска да ми изкупи правата, но поне да не ме върти от пусто в празно за да ме изнудва.
цитирай
7. letopisec - аз като човек, който е учил за литературен агент в САЩ и има издадени 20 книги,
17.08.2011 10:54
бих те посъветвал да пробваш във Военното издателство, там издават сериозна историческа литература, каквато сигурно е твойта книга, но имат условие - поне две рецензии, но не от съблогери, а от значими български историци с титли. Ако пък искаш да издадеш книгата си в САЩ, е необходимо да имаш литературен агент, който също трябва да е име в бранша. Дори Гришам не е успял да издаде без литературен агент първата си книга. Успех.
цитирай
8. anonymousbulgaricus - Да се издаде книга на днешно време, ...
17.08.2011 11:26
Да се издаде книга на днешно време, особено с историческа тематика и особено ако не си финансиран от някой от "донорите" или не си Божо си е тегава работа. Още повече, че не си професионален историк, работещ в някой университет, та да може поне да ползваш условията и капацитета на университетските издателства.

Както и да е. По същество - основният проблем при издаването на научна литература в момента, е че ако наистина няма "донор", издателя търси от автора елемент на съфинансиране - било чрез собствени средства, било чрез намиране на спонсор. И едното и другото не би следвало да са обект на работа на даден автор, но това е положението в общи линии на пазара. Така си покриват просто риска от пазарен неуспех и част от разходите за редактиране и предпечат.

Мога и можеш да се свържеш с големите издателства, но едва ли много ще ти се зарадват, ако нямаш солиден финансов и/или политически гръб. По-малките издателства са по-склонни да пускат нови неща, но при тях има проблем с финансирането.

Аз бих ти препоръчал да пробваш две от тях и да видиш какво може да ти предложат или да преговориш. Едното е "Иврай". Препоръчвам ти го, защото са специализирани в издаването на историческа литература и доста са агресивни при търсенето на спонсори и работа по някакви проекти за издаване на такава. (Иврай не идва от евреи:).

Другото, ха де... с него се занимава Ани Бонева, която е известна в публичното пространство като втората онкоболна жена след Теодора Захариева, която успя да осъди държавата. Името на издателството ми избяга, но гарантирам, че са много съвестни, сериозни и гъвкави и добре се справят с разпространението. Ако проявяваш интерес, може да ти дам координатите им.

Третият вариант е, наистина с тази книга да кандидатстваш по проект. Има достатъчно "гранове" и всякакви проекти и проектчета, дето като изпишеш бумащината и я прегледат инстанциите има добър шанс да стане.

От полза ще ти е качествен ПР, дето разбира от това, още преди отпечатването обаче!
цитирай
9. d3bep - бих те посъветвал да пробваш във ...
17.08.2011 12:26
letopisec написа:
бих те посъветвал да пробваш във Военното издателство, там издават сериозна историческа литература, каквато сигурно е твойта книга, но имат условие - поне две рецензии, но не от съблогери, а от значими български историци с титли. Ако пък искаш да издадеш книгата си в САЩ, е необходимо да имаш литературен агент, който също трябва да е име в бранша. Дори Гришам не е успял да издаде без литературен агент първата си книга. Успех.

Ами аз досега съм говорил с трима учени, съвсем достатъчно сериозни за да няма по сериозни даже...

Обаче ако мислиш, че и там не опират нещата до пари... Напротив, опират...
Ще ме рецензират... Ако поема хонорара.
И редактор ще с инамеря, пак при същите условия.

За САЩ ще мислим ако стане работата у нас. В крайна сметка книгата ми е българска историческа и ми се иска първо да видя реакциите на родна аудитория, после да търся държавата , в която не знаят де е България, пък за тракия - още по - малко....
Повечето издателства предлагат и превод, Тангра Таннакра дор иима двуезичн икниги, но за момента са само албуми тея книги и нямат смислена чуждестранна аудитория каот обем, струва ми се.

Като цял оможе и без всичко това, може дори сам да се издам, но мни се иска да придам по смислен вид на книгата.
Ако обаче разликата ще е само в парите, ще предпочета самостоятелния вариант пред това да ме изтискат като парцал, и дори да рискувам да ме откраднат...
цитирай
10. d3bep - Аз бих ти препоръчал да пр...
17.08.2011 12:36
anonymousbulgaricus написа:



Аз бих ти препоръчал да пробваш две от тях и да видиш какво може да ти предложат или да преговориш. Едното е "Иврай". Препоръчвам ти го, защото са специализирани в издаването на историческа литература и доста са агресивни при търсенето на спонсори и работа по някакви проекти за издаване на такава. (Иврай не идва от евреи:).

Другото, ха де... с него се занимава Ани Бонева, която е известна в публичното пространство като втората онкоболна жена след Теодора Захариева, която успя да осъди държавата. Името на издателството ми избяга, но гарантирам, че са много съвестни, сериозни и гъвкави и добре се справят с разпространението. Ако проявяваш интерес, може да ти дам координатите им.

Знам го това, и да ти кажа, аз има мчувствот, че повечето издателства ми търсят не съфинансиране, ами яка надценка. СОри, дават ми някакви "евтини цени" от по 10 лв на книжка, себестойност. Като го умножа по 3,5 аз на 40 лв книга ще мога ли да продам?
От тях 20% ДДС. 25 -30% за разпространителите. 10 лв. за издаването.. И аз, ако след години успея да си събера всичк идължими пари от книжарниците, се боря за максимален марж от 25% при десеторна инвестиция, ако разбира се не се наложи да направя някоя отстъпка...

Луда работа, а съм сигурен че това не е себестойност, а тарикатлък...
Съфинансиране е да кажат, трябва да добавиш 2-3 хиляди лева за това, това и това(приемрно твърда корица, или луксозна хартия), в следствие на което ще вземеш на 15, а 20%.
Никое не е казало нещо такова.

Изобщо не ме питай.
Направо ако имаш идеи, ми ги давай и да действам...
цитирай
11. d3bep - Писах на Иврай, до някой ден ще им се ...
17.08.2011 13:00
Писах на Иврай, до някой ден ще им се обадя, идеята като цяло е добра, издателството драпа точно в моята насока, но не знам дали не е малко за да работи със случайно попаднали му автори...

Поздрави!
цитирай
12. yotovava - Не мога много конкретно да ти помогна,
18.08.2011 12:41
но мисля, че има издателства от религиозните общности, които биха се нагърбили.

Валя
цитирай
13. d3bep - поне някаква насока? Но моята ...
18.08.2011 13:49
поне някаква насока?
Но моята книга няма общо пряко с религиозните общности .... Това отделен проблем де, все пак всеки възможен помощник е добре дошъл...

Идеята е че не знам дали те ще издадат такава литература, а не че аз ще се откажа щото те пишат религиозни книги...

Все пак предпочитам ако имате идея за издателство, коеот би се нагърбило да ми издаде книгата. Иначе аз писах на повечето, с които ме свързахте, зам омента поддържаме доста активна кореспонденция с някои от тях...

Поздрави!
цитирай
14. anonymousbulgaricus - Писах на Иврай, до някой ден ще им се ...
19.08.2011 13:12
d3bep написа:
Писах на Иврай, до някой ден ще им се обадя, идеята като цяло е добра, издателството драпа точно в моята насока, но не знам дали не е малко за да работи със случайно попаднали му автори...

Поздрави!


Доста са активни при търсене на финансиране на техни издания, както от частни донори, така и от различни програми. Дано нещо излезе. Аз пратих запитване до другото издателство, за което писах, ще видя какво ще ми отговорят. Иврай не идва от евреи, а от първите срички в имената на съдружниците. Ще е хубаво ако ти предложат нещо добро да работиш с тях, защото са специализирани в издаването на такава литература и имат и подхода и редактори и т.н. Естествено, сигурен съм, че ще поискат някакво съфинансиране, но знае ли човек. Хубавото при тях е, че са агресивни и при реализацията на тиражите. Освен стандартното разпространнение постоянно ходят по големи фирми да им предлагат техни издания за закупуване като коледни подаръци, фирмени подаръци и т.н.

За програмите, преди няколко месеца имаше в София една дето беше насочена към показването на културно историческото и наследство. Даже с едни познати мислехме да кандидатстваме с проект за Константин Велики и Сердика, ама мина срока..., ама бяхме пропуснали срока. Сега четох, че са раздали наскоро бая пари по общини със същата цел, а в тях има и проекти за издаване на книги, но тая работа с този тип проекти иска много следене и четене, за да не се изпусне нещо...
цитирай
15. d3bep - Благодаря ти, бугларикус. В мом...
19.08.2011 13:16
Благодаря ти, бугларикус.
В момента активно си пиша с Райна. Предполагам, Ива и Райна?
Принципно жената е съгласна да помогне, доколкото им стигат силите, изпратил съм анотация и имам надежди :)

Виждам че си вътре в нещата и ги следиш. Моля те ак очуеш нещо и не те домързи, драсни някой ред. Вече се свързах с общинари... Шансовете са малки, в момента са пред избори, ама да видим...

Поздрави!
цитирай
16. draconist - Издател?!
26.08.2011 12:07
Привет,
Чета те с удоволствие, въпреки че не пускам коментари под статиите ти и много бих искал да прочета, и книгата ти. Не знам до колко ще съм ти полезен, тъй като нямам връзки с издателства.
Но бих ти предложил да се свържеш с Булга Медиа ЕООД.
Град: София
Адрес: ул. Бигла № 42
Телефон: 02862697

Те издават книги на подбна тематика.

Или, ако си от София, може да се разходиш до книжарница "Български книжици" (ул. Аксаков - на Кристал) и да попиташ за издател.

Дано съм ти полезен.

Успех! Надявам се скоро да държа книгата ти в ръце ;)
цитирай
17. d3bep - Благодаря, колега :) В момента ч...
26.08.2011 12:23
Благодаря, колега :) В момента чакам едн ионеща да се случат иако не се случат, непременно ще пробвам препоръчаният начин!

Благодаря още веднъж!
Поздрави!
цитирай
18. anonymousbulgaricus - Ако с Иврай не върви, получих отг...
26.08.2011 12:26
Ако с Иврай не върви, получих отговор от другото издателство, та направо искат среща, така че имаш алтернативи явно:) С общоблогърска подкрепа ще я видим тази книга отпечатана май:)
цитирай
19. d3bep - Ако с Иврай не върви, получих отг...
26.08.2011 13:59
anonymousbulgaricus написа:
Ако с Иврай не върви, получих отговор от другото издателство, та направо искат среща, така че имаш алтернативи явно:) С общоблогърска подкрепа ще я видим тази книга отпечатана май:)

Рая замлъкна за няколко дена, може би има работа, но пиши ми на лични ако не те затруднява...
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: d3bep
Категория: История
Прочетен: 1719864
Постинги: 49
Коментари: 3300
Гласове: 5110
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031