Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.10.2011 08:30 - Папирусът (който щеше да бъде) с истинското име на българите?
Автор: d3bep Категория: История   
Прочетен: 36717 Коментари: 50 Гласове:
60

Последна промяна: 13.10.2011 11:38

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Според разглежданата у нас теза първите българи били изписваните в античните извори "Вулгари". Тази теза доста справедливо породи отговорът на Боцмана и неговата римска теза, зад която без да съм седял някога напълно, уважавам в принципа. В действителност приетото от нас понятие "вулгари" може да се отнесе и просто към превод, нещо като "простолюдие", "народ" - което изобщо не е етнически термин, и етносът му е доста спорен. По тази причина аз лично намирам другият му паралел - римският, за удачен и възможен, докато се крепим на такава несигурна лодка.
Но имаме ли по добър паралел?
Може би, щяхме да имаме...

Наглостта не признава граници и както видяхте в една държава като Египет, с три хилядолетия писана история изведнъж "се изшиват" някакви гърци, които "дават азбуката". Демотиката на Египет била гръцка азбука. Твърдението щеше да е смешно ако не беше трагично...
Но как е възможно това? Смислената теория просто би гласяла, че египтяните са си развили писменост за по - широк кръг хора, а гърците са я откраднали все тъй, както са откраднали от тях философия, религия и какво ли още не и както са крали от много други и са обявявали за свое...
Но как? Много просто.

Изчезването на един народ

Не, това не са траките... Всъщност траките са гръцко понятие, конгломерат от много племена, които определено не са един народ, изобщо не могат да претендират за етнос и в някои случаи дори не са обединени от един език. Траките са условно понятие, както го въведе покойният А. Фол.
Ако в архаичният свят има една държава, която може да претендира за народ и етноси, това е със сигурност Египет - никой друг повече от него. Това е държавата, съхранила и развила език хиляди години, с народ, обитавал територията непрекъснато хиляди години, с религия, обичаи и канон, останали почти непроменени като философия хилядолетия, и завладявани най - малко десет пъти и винаги успешно съхранили своята идентичност, даже в много случаи завоевателят им почва да ги копира далеч по - успешно, отколкото им налага своите култове. Друга държава не може да се похвали с такова нещо. Удавен в прахта, Египет се въздига винаги, акто легендарният си Феникс.
През 7 век от новата ера, след 4000 години и поне 10 поробвания, обаче тоя народ просто изчезва. Е така. Фрас, и толкоз.
Ролята на братята християни и евреи, техните убийства, войни и пожари е несъмнена, но е малко съмнително че народ, видял вече две и двеста, натрупал философия и знание да обърне света, просто взел та изчезнал. Магът Астор замислено се чеше по темето.
Но на, това е. Изчезнал, така казват. А тоя лаф май сме го чували и за други? Айде, траките нямат ясна национална идентичност. Ама как така египтяните перси, евреи, асирийци и прочие ги владяха, клаха и в крайна сметка египтяните оцеляха, а завоевателите им възприеха частично или напълно религията, а в крайна сметка, изведнъж... фрас?
Между другото именно това твърдение засега е от нещата, правещи египетската история толкова желана и харесвана. Включително от мен. Че там не може да се изтапанчи някой чукундур и да каже - на, аз съм наследник на Египет, връщайте си ми го. Опита една група, но опита неуспешно. Така че и черното си има бяла страна.
Това прави египетската история силно деполитизирана...
Но и много удобна за крадене от гърци и гръкоиди... Докато някой се сети да я защити от посегателството, се иска време и учене, а за да откраднеш, се иска просто желание...
На коеот между другото някои от вас помагат, с една доста безумна "етиопска теория" за гърците...
Както и да е.

Първото споменаване на българите

То, според битуващата между нас версия било в така нареченият анонимен римски хронограф. Датирано е с невероятна точност, 354 година, макар че остава отворен въпросът как се датира анонимен хронограф, и то особено хронограф, в писанията на който си личи че доста неща са добавки от по - късно време, тоест в най - добрият случай нечий късен препис с добавки. Но да оставим този въпрос така. И да минем на другия - че българите се оказват Вулгарес, някаква странна дума, която може да кореспондира дори с думи за "простолюдие", т.е. може и да става дума за народ, но етнодефиницията седи малко спорна.
"Българистиката" обаче тъй го прие и тъй го остави.
Какво обаче не прие науката за произхода на българите...?

Изненадата

Преди доста години в оазисът Фаюм в среден Египет, място далеч дори и от Нил, коптска твърдина, бяха открити голяма група папируси, изписани на някаква форма на гръцки език. Папирусите поради коптския, използван в тях, контекста на намирането, папирусите и прочие са датирани във времеви отрязък 4-6 век от новата ера.
Един от тях е малко фрагментирано парче с липсващи думи, попаднал с много други в личната сбирка на Ерцхерцог Райнер и подарен в крайна сметка на Виенската библиотека и мисля, че е включен в "кодекс Виндобонензис".  Tози папирус е една невзрачна част от ценностите на Египет за Виенската библиотека, включила го там под най - обикновен каталожен номер G02132.
Дали и за нас е толкова невзрачна ,ще оставя вие да прецените.
Текста по виенският каталог:

[ -ca.?- ]σ̣χ[ -ca.?- ]
[ -ca.?- ]ας̣[ -ca.?- ]
[ -ca.?- ]  ̣λ  ̣[  ̣  ̣]μεγ[ -ca.?- ]
[ -ca.?- ]ν ἀπὸ τῆ[ς -ca.?- ]

5[ -ca.?- ] Βουλγαρικ̣[ὸς -ca.?- ]
[ -ca.?- υἱὸς -ca.?- ]λαμίου
(*) α[ -ca.?- ]
[ -ca.?- ]  ̣ ἐγρά[φη -ca.?- ]
[ -ca.?- μηνὶ Φ]αρμοῦθι ι [  ̣ ἰνδικτίονος -ca.?- ]
(hand 2) [ -ca.?- †
Κύ]ριλλ̣ος [ -ca.?- ]
10[ -ca.?- ἀπ]είλ[ηφα -ca.?- ]
[ -ca.?- καὶ π]αρὼ[ν ἀπέλυσα -ca.?- ]

В текста става въпрос за някакъв (Ки)рилос и за някакви, съвсем ясно четими "Булгарик", допълнени от четящия до булгарикос.
Няма вулгари, няма унгари.

И тъй, в оазисът Фаюм, през 4 до 6 век след н.е. имаме някакви булгарикоси, барабар с някой си Кирил... Странно.
Хайде сега при извънземните... В смисъл не се плашете, просто да знаете, че понякога българите са извънземни.

Как бе преплют папируса


image
Публикуван е за пръв път от SPP VIII 1124, Wessely, C., Leipzig 1908 и по - късно препубликуван от Diethart, в публикация с многозначителното заглавие  „Bulgaren“ und „Hunnen“, S. 11 - 1921. Въпреки това папирусът не стига много бързо до родна публика.
"По пътя" един учен, Моравчик, стига и по - далеч при превода. Той разчита в откъсите и думата "Пояс" и включва в теорията ново сведение(Mauricii Artis mllltaris libri duodecim, Xll (ed. Scheffer), p. 303) , където се казва, че пехотинците трябвало да носят "ζωναρία bм λιτά, xal βουλγαρική cay ία" - т.е. смята, че става дума за носен в Египет от военните "български пояс"(сведенията за публикациите дотук са по Иван Костадинов).
Вдясно виждате лична снимка. Коптска носия от 4-ти век н.е. Пази се в етнографския музей на александрийската библиотека. По необходимост за пустинния климат е от лен. Оттам вече аналогиите оставям изцяло на вас.
Папирусът "идва в България" късно. По спомени казвам ,че мисля, че първият публикувал го е доста уважаваният Иван Дуриданов, който с радост представя на българската публика вече 4 деситилетия предъвкваният от западната лингвистика български папирус. Той публикува радостна статия, с която приветства откритието.

Обаче България пак била в преход, тоя път към социализъм, а в древен Египет славяни трудно се намират... Веднага срещу папируса скачат... Разбира се, нашите. С гениални извънземни заключения преди това.
Дуриданов, той... Ае не беше лошо момче, ама сега кво се нагълта със папируси?
Още първата статия, скоро "след Освобождението" носи гръмко име от типа "За фалшивото споменаване на българите в един папирус от Египет". Ха честито. Фалшификатори гадни!
И тая част от нашата история, която западните учени прилежно градят, реставрират и възстановяват е майсторски унищожена на наша почва. В Битката се включва Дечев, който става централния апологет на простотията. Макар да не е известно лицето да е знаело друго, освен латински, той компетентно започва да описва Египет, първоначално заявявайки с целия си авторитет, че ИМЕТО БУЛГАРИК НЯМАЛО КАК ДА Е БЪЛГАРСКО, А ЩЕ ДА Е ГЕРМАНСКО, а в публикация от 1954 г. дори го допълва като БУЛГАРИКС. Ако били българи, вулгарикос щяло да пише на чист гръцки, а  в Египет се срещали чат - пат и германски имена. Да им се чудиш на тея тъпи копти, ако са писали папируса по византийско, след като сами знаят че без гърците са за никъде, че гърците дойдоха и им дадоха цялата азбука - както видяхме от предната тема, закво не са писали на правилен гръцки? Как не ги е срам... А и вероятно гърците са им изкопали оазиса, тръгнали са си и са им го оставили, и тея само това са чакали, за да почнат да пишат гръцкия с правописни грешки... Едни вулгари да не могат да изпишат... Срамота. Ето сега заради тях няма българи, Ако си беха писали на гръцки... Ех, мечти...!
Тъй папирусът приключва за българската историография, по - успешно отколкото ако го бяха дали на Дечев да го скъса.

А вий познавате ли гала Българикс?

Аз си го представям като некой по -малкичък и мургав братчед на Астерикс и Обеликс. Разбира се това изобщо не го прави анимационен герой... Още повече че той май е измислен преди да е измислена анимацията...

Същото и с датировката. Скъсаният и изтрит папирус се оказва... Ластичен, поне що се отнася до датировката.
Първоначалната датировка слага папируса в 6-ти век, като в последствие различните анализатори проявяват склонност да го "свалят във времето" - до към 4-ти век. Намират и няколко "Кириловци", всичките в периода 4-6 век. Папирусът остава недатиран точно, с официално възприет 6-ти век.
Докато стигнал до у нас. Тук папирусът автоматик скача в седми век. Даже се дават примери и аналогии, които - аха, и ще го дръпнат и в осми...
Така де... Зер братя славяни... С още малко напън, току виж сме познали връз него и почерка на Кирили Методий. Това е страхотен модел на унищожение между другото, и чудесен начин свидетелството да влезе в ГИБИ с "гриф" - "нищо особено".
Скъпи приятели, не забравяйте обаче че Българикс е седял много малко време у Фаюм.  И после на негово място идва друг гало-германец. Арабикс.

Омар и Арабикс

След като Кирил и Булгарикс се изнасят, идват Омар и Арабикс. Вас шега, мен истина. Както и да се датира тоя папирус, не бива да се забравя, че в началото на седми век Египет е вече завзет от мюсюлмани - араби, които имали доста... напредничави идеи, като тази да се опитат да взривят пирамидите, да се напънат да съборят александрийския фар, и в крайна сметка, след като се оказало, че във фенотипа им магарешката им хаплогрупа е доста... завишена(което ги прави некадърни дори за разрушение почти колкото български министър пред мавзолей), просто събрали папирусите, които можали и ги изгорили в баните... Лесно и бързо.
Та същия тоя Арабикс дори и днес не мисля да знае много добър коптски.
За древногръцкия му не знам, не съм го питал...
Просто се опитвам да намекна, че каквото и да правят гениите на българската историография, все пак да се опитат ако ще има пълководци на име Кирил и коптски папируси, да не ги слагат след тридесетте години на седми век.. Ако е възможно.
Не за друго, но пак ще излезем по стенвестниците, ако не го направят.

Тоест, този папирус, ако споменава името на българите - а той май е най - добрият най - ранен кандидат за ТОЧНО ИМЕ, а не недомълвени преводи, със сигурност предхожда примерно с поне около век възприетата дата за основаването на българската държава... Каквито и напъни за "окъсняването му" да се правят, той подир арабското нашествие не може да слезе, а то е преди 681 г.  В лошият за него случай е написан ПРЕДИ основаването на българската държава, в добрият конкурира по време "анонимният хронограф". Името на българите е изписано както си трябва... "Бетата" е коптска буква и звук, четяща се в началото на дума Б, а във вътрешността - Б или В... И макар и да няма точна дата, текстът е от несъмнен период и произход и със сигурност не е късно поправян, дооправян и натъманисван.
Единственият проблем е.. Че ние не го щеме, щото явно не ни трябва. Закво па ни е сега и папирус?

Как ви се вижда това? На какво ви прилича? 
На мен ми прилича на прословутата българска учтивост.
Не разбрахте ли защо? Може би не съм го обяснил добре. Почвам отначало.
Да приемем че аз съм станал за 15 минути Слави Трифонов и сега завършвам предаването с "история от живота":

---------------------------
И така, скъпи зрители, времето е началото на 20-ти век. В царският дворец в София група учени от БАН пият коктейл.
Вратата изненадващо се отваря и при тържествена обстановка влиза германо - австрийска делегация.
Мълчанието разчупва възрастен, среден на ръст, леко пълен германец, с брада, източена напред в правилен трапец. Къдравата му бяла коса крие плешивина, умело стегната под капитанска шапка. Той целият е в изряднобяла военна униформа с пискюли, маншети и пагони, както и над 40 златни медала, като надолу носи ботуши за езда, очевидно окаляни от дълъг път, но незасегнали чистотата на дрехите му.
"Скъпи български колеги" - гласът му изпълва залата - "от повече от век историческият архив на Райха и великата австроунгарска империя съхраняват древен папирус. След като надлежно го реставрирахме, консервирахме, възстановихме надписа, преведохме го, сравнихме го с други подобни, датирахме го и го описахме в контекста, ние от:
- Министерство на пропагандата на Райха;
- Арманенорден;
- Аненербе;
- Клуб за арийско наследство на древногерманската нация;
- Великоавстрийско министерство на историята и германистиката;
- Университета във Виена...
Единодушно решихме, че в този папирус се касае за Вас. Поради това, за мен, професор доктор на историческите науки и ориенталистиката, фелдмаршал Барон фон Дюбел, е истинска чест да ви връча тази реликва и да ви приветствам сред великите народи на древността."

При тези думи адютантът изнася напред тежко метално ковчеже. Фон Дюбел и млад австриец с плюшена пелерина с огромен диамантен герб и яка от норка, пристъпват напред и си разкопччават първите копчета на ризите, вадейки ключета на златни верижки. Единият отключва сандъчето от едната страна, другият от другата и адютантът маха капака.
Оттам фон Дюбел вади древен папирус. Намазан с нещо, което го прави да изглежда като пластмасов, с осветляла хартия и потъмнели букви, папирусът е доста повреден, но на него ясно се чете "Боулгар".
Фон Дюбел подава папируса на българите.

Най - предният от тях с плясък по ръката отстранява пресегналият се към папируса съсед. После приближава и взема папируса с трепереща ръка. Вади от джоба очило, от онези, моноокулярните, само за едното око, популярни още от Шерлок Хоумс и внимателно оглежда. Почуква папируса два пъти нервно с бастуна си и се връща в българската група. Всички се събират и почват да шушукат и да надничат през рамо.

След две минути българинът се връща с папируса в ръка....
"Скъпи ми господни фон Дюбел" - казва той, "Скъпи делегати!
За нас е истинска чест, какво говоря, също удоволствие да получим от ръцете на германската нация такова признание за арийската ни същност. Обаче не можем да го приемем, за съжаление!"

"Защо така?" - смръщва се фон Дюбел...
"Ами защото тука не пише за нас. За вас пише. Ние четеме тука некой си Булгарикс. Тоя е от вашите. Германец. Не можеме ний току така да се окичиме със сславата на хилядолетния Райх!"

С тези думи българинът мушка папируса в джоба на фон Дюбел и цялата българска група се врътва и напуска залата, оставяйки само ставите да държат ченетата на смаяните германци и австрийци.
---------------------------

Както виждате, извода е ясен. Чиста учтивост си е било, нема какво да се чудиме...


Какво ще правите със сведението нататък... Вие, скъпи читатели ,сте разумни хора и съм сигурен ,че ще измислите какво. Аз ли съм нагъл, глупав ли съм или има нещо много сбъркано... Мислете.



Гласувай:
60


Вълнообразно


1. germantiger - ...
13.10.2011 12:05
Дзверче, доживях и аз да гласувам ЗА твой постинг!

Изненадваща история (всъщност очаквано), явно сред бгисториците винаги е имало дезертьори и подлоги (каквито има сред всички народи и по всяко време).

Какъв ти е източника на това знание и няма ли продължение?
Сега някой пита ли за този пзпирус, изисква ли го за изследвания, коментира ли го?
Въобще има ли последователност, упоритост и сериозен интерес към него (явно трябва)!
цитирай
2. d3bep - Не. . . Папирусът е във виенската ...
13.10.2011 12:14
Не... Папирусът е във виенската библиотека и според мен към днешна дата за аншите историци е забравен.

Н ов каталога й, дори онлайн, можеш да го намериш и той фигурира като "източници за българите", а транслитерацията е директно копирана оттам, от официалното място.

Всъщност то по тоя папирус ние нямаме кой знае каква работа.
ВЪпросът е, че очевидно са ни дали парче от пъзела, което на тях не им върши работа... Очевидно трявба да се прегледат и останалите папируси, поне от района, и то доста подробно, а споменаването ан оазисът Фаюм... Изобщо не е случайно, но ще си проличи по друг повод.

Но е толквоа абсурдна историята - германо австрийската школа в дните на най - върлия национализъм(дето ако на гълъб да намерят го проверяваха за германска царевица, дето се вика) ни дава папирус, и казва че е наш, а ние им го връщаме, и казваме че е ... техен... ТОтален абсурд, същински виц...
цитирай
3. d3bep - А иначе на папирусът попаднах сл...
13.10.2011 12:20
А иначе на папирусът попаднах случайно преди няколк омесеца, ровейки книжки от 40-те за етнографията на един български район. И сред тях беше поместена прословутата статия "ЗА ФАЛШИВОТО СПОМЕНАВАНЕ..." - която буквално накара комбалите ми да изхвръкнат.
цитирай
4. anonymousbulgaricus - Чувал съм за нещо подобно от колеги, ...
13.10.2011 12:43
Чувал съм за нещо подобно от колеги, които се занимават с произхода на българите, но понеже към тази тема аз имам друго отношение, а и от чуването в последствие не видях нищо написано или показано съм го забравил напълно. То нали явно си е общо забвение и е хубаво че го постваш тука. Поздравления.

Хубаво е в този смисъл да се направи специализирано проучване на всичките папируси във Виена и наистина ако има нещо друго да се извади. Но и да няма, не са чак толкова много преките засвидетелствани на името "българин" по такъв категоричен начин и отнесено към този период, за да се оставя в страни от българската историография. Винаги съм твърдял, че макар и загубени тепърва ще излизат много още неща за българите от най-неочаквани посоки и ако предположенията ми са верни с най-неочаквано съдържание.

В крайна сметка, независимо от модата на темата за произхода и кавгите между привържениците на различните теории за това, нищо ново няма в тези спорове. Те са в един контекст, една парадигма, работят, корумпирайки едни и същи извори и изсмукват по същество едни и същи доказателства с една и съща псевдонаучна стойност, логическа конструкция и отправна точка.

Ако в писание на тракедонец смениш думата "трак" с "тюрк", "хун", "татарин", "самоед", "германец", "македонец", "хун" все едно и също се получава и обратното, само трябва да наместиш по угодния начин географскката локализация и тълкуването на изворите. Е, някой даже ако иска да пробва - в пост на гуруту с потника да смени "трак" с "тюрк" или ся не се сещам в чий тук да смени "тюрк" с "трак", мести Кавказ където е удобно за тезата и всичко друго си е същото, чак им се чудя колко не виждат, че преписват един от друг и все антибългарски глупотевени ръсат. Антибългарски не в контекста на съвременния смешко-нацинализъм, а отнесени към тия там дето са били българи преди около 2000 години някъде и в следващите доста векове и са създавали история, своя, на околните им народи и нацелия евразийски свят!
цитирай
5. anonymousbulgaricus - Всъшност коя история на "б...
13.10.2011 12:57
Всъшност коя история на "българите" е скрита, фалшифицирана, недоизказана и недоказана, за нея даже не се и говори много, а уж с нея най-много се гордеем? Дали е тази на несъществуващите "траки" или пък на появилите се след нас тюрки от които обаче произхождаме, все едно биологична майка може да бъде родена от своята дъщеря, или пък на дръпнатоочите татари и монголи... или на морето от "славяни"...?
Хич не е тази! И преди и сега в тази история най-много съсредоточие има. Ама я си прочетете учебниците и книжките за историята на българите от въпросния хронограф от 4 век до 1018 г.? Или пък тази от Асеневци натам..., че даже не знаем и кога сме паднали по Османско владичество, ама нали голямо реване и зор да е 500 години - 400 малко ли са, не стигат ли? Явно за нациолизъма и националния дух на днешните българи не стигат, повече им трябват!

Извинявам се за лирическото отклонение, но то е важно в контекста на темата. Не случайно все повече хора, четящи историческа литература и изворите от периода си задават въпроси за това кои са всъшност тия Кирил и Методий и каква е тази азбука, която са създали, за кого са го направили и за какъв език е предназначена като графема... Официалния разказ, общоприетия и утвърден политически в целия свят е толкова прозрачно съшит с бели конци и толкова устойчив същевременно, че в сравнение с него гьобелсовата пропаганда изглежда като упражнение на некадърен петокласник.
Какво е прикрито обаче зад тази фасада, че азбуката е написана на друго място и в основата й не е гръцката, нито митичното "славянско солунско" наречие - да, че Кирил и Методий, ако въобще са съществували в този вид и комбинация са имали неизбежни контакти с българския двор и той е знаел какво вършат - да, че българите официализират езика на който говорят - да и още други неща са прикрити със сигурност, много неща, ама кое е това дето най-много прозира зад тези неща?
цитирай
6. yotovava - Мдаааа
13.10.2011 13:00
истината е някъде там... И проблемът е, че е неудобна.
Но си мисля най-вече заради самите наши светила, които ще я потъпкват... докато им е удобно.

поздрав, прочетох с интерес.
Валя
цитирай
7. anonymousbulgaricus - Идеята, че в античния и среднове...
13.10.2011 13:06
Идеята, че в античния и средновековния свят хората са тъпи и поради тъпотата си не могат да общуват пълноценно е вярна, но само до някъде. Човечеството виждаме, поне в този цивилизационен ареал се е стремяло да намери форма за лесно общуване. Нито френския или сегашния английски са големите достижения в това международно общуване. Независимо от превратностите хората по това време винаги са намирали начин да говорят и да се разбират чрез "международни" езици. Езици, които се познават от елита в близките общности и са достатъчно малко на брой, за да може знаейки три до четири езика да може да си говориш с всички владетели или търговци в цяла Евразия.
През средновековието за народите на запад това са латинския и по-късната лингва франка, за ИРИ това е гръцкия, за мюсюлманите - арабския... и за..........? кой...?
Въпросът какъв е езика, на който говорят по-голяма част от народите в Източна и част от Централна Европа по това време, някои до 19 век, а други и до днес! Ей това е едно от нещата затрупани с всичкото друго и забулено в мъглата на пренията и препирните между различните "донисти", потънало в навика да се повтарят клишета и догми вкарани ни отвън като разбиране за собствената ни история в противоречие със собствената ни историческа памет и в услуга на всеки друг от научна гледна точка, но и от политическа също, но не и на тези дето още носят името българи.

Поздрави!
цитирай
8. d3bep - anonymousbulgaricus
13.10.2011 13:32
Съгласен съм с теб за някои неща, за други не съм, но ще ги оставим така.
Ще отбележа само следните подробности:

1. По връзката на коптския със :кирилицата" са работерли и български учени, обаче имената им се потулват. Иначе според мен в нормалните държави се гледа насериозно за възможността.
2. За тюрките ще пиша по - нататък един "помирителен" пост. Чудя се да се съглася или да не се съглася с мнението ти. Имайки предвид това, до което аз съм стигнал, по скоро следва да се съглася. Имайки предвид че ти си стигнал до него обаче, по - вероятно следвайки линията на българската псевдоисторическа папагалщина за тюрките, съм склонен направо да го отхвърля.
ФОРМИРАНАТА ТЮРКСКА ТЕОРИЯ в българия е тотален отпадък.
Всмисъл в нея има известен фундамент, който е верен фактологически и тълкувания ,дето плачат за боклука на науката... Ние имаме по - умряла тюркология, отколкото тракология. Причината: от една страна политическа, и от друга - факта, че върхушката е узурпирана в много случаи от народ, който е приел историята за статукво и бащиния.
Замислил съм още няколко поста по египетската материя.
После мисля и един за тюркологията...
Ще говорим пак.

3. Всъщност теорията за тъпите древни, дето слезли от дърветата изобщо не е вярна. Даже да не показвам монументалното им строителство.
Международна азбука (и език) е:
- шумерският клинопис. Шумер, акад, асирия, урарту, митани, хети, палестина, халдеи, малдеи и кво ли още не щеш, даже в амарнските писма или в личната кореспонденция за чужбина от Египет често се ползва. Това е език, дето е обхващал целият развит свят.
- очевидно египетската димотика представлява напън в тая насока, който твърде вероятно е получил малки вариации по места и пропагандата го е докарала до нас като "чист гръцки"...

Поздрави!
цитирай
9. kagami5 - Ми аз си изхабих суперлативите в...
13.10.2011 13:40
Ми аз си изхабих суперлативите вече, ша трябва да ги повтарям, или да измисля нови - звер от сой си. Поздравления!
цитирай
10. d3bep - истината е някъде там. . . И пробл...
13.10.2011 14:00
yotovava написа:
истината е някъде там... И проблемът е, че е неудобна.
Но си мисля най-вече заради самите наши светила, които ще я потъпкват... докато им е удобно.

поздрав, прочетох с интерес.
Валя

За съжаление в науката има и светила, които я пишат, но в нашата страна "ИСТОРИЯ" е ПОЛИТИЧЕСКО ПОНЯТИЕ, и това я УНИЩОЖАВА.
цитирай
11. bozman - Много хубаво нещо. Да си жив и з...
13.10.2011 14:03

Много хубаво нещо. Да си жив и здрав.
Ще се опитам да видя оригиналните парчета - АКО ги намеря естествено.
Поздравления.

https://sites.google.com/site/proishodanabulgarite/koptskia-papirus
цитирай
12. letopisec - d3bep
13.10.2011 14:34
"Публикуван е за пръв път от SPP VIII 1124, Wessely, C., Leipzig 1908 и по - късно препубликуван от Diethart, в публикация с многозначителното заглавие „Bulgaren“ und „Hunnen“, S. 11 - 1921."

Жалко че сега веднага не мога да проверя, но мисля, че точно в този оазис е заточен патриарх Несторий и от откритите едва през 20 в. негови писания, става ясно, че той е приписвал победата на хуни и българи през 447 г. начело с Атила, като божие наказание за противнизите си.
d3bep, не може да го няма тоя текст по нета, потърси ли го, има ли време да се подготвиш както трябва за тази статия, иначе всички сме "вкокалени"
цитирай
13. kosara2008 - !!!
13.10.2011 15:52
тази ленена везана дреха, тези пъстротъкани черги...невероятно Е!!!
б л а г о д а р я ти
- аналогията е светкавична и безусловна!!! не мога да спра да съзерцавам това...
цитирай
14. d3bep - Ми аз си изхабих суперлативите в...
13.10.2011 17:12
kagami5 написа:
Ми аз си изхабих суперлативите вече, ша трябва да ги повтарям, или да измисля нови - звер от сой си. Поздравления!

Абе суперлативи :) Благодаря, аз просто съм "търсач на силни усещания" в историята...
Не съм го открил аз тоя папирус, въпросът е по - скоро че трябва въпросите около него да се съживят.
цитирай
15. balkan1 - Фаюм
13.10.2011 17:21
http://biology.clc.uc.edu/fankhauser/College/Rare_Books/rare_books.html
цитирай
16. shtaparov - Стари диалектни названия на народностното ни име
13.10.2011 17:42
Трябва вече да си го поискаме. Големи глупаци са били онези които са го върнали,най-големите джуджета на науката! Но Българското име има много лица,а онова което всички знаем е най-късното от тях. Не забравяйте и сигурно доказаните в писмени паметници форми Бургари,Ургари,Вургари,Волгари,Блъгари,
Вулгари и пр. Истинската форма на това хилядолетно име никога не може да е само една- прадедите ни все пак не са били някакви островни меланезийци или папуаси,за да не могат за няколко хиляди години да измислят поне още 10-20 дуалектни варианта на народностното си име. "Анализът" ги е открил всичките- не се съмнявайте в това,и тези алтернативни наши народностни имена всъщност са доста повече от няколко десетки. Поздравления!
цитирай
17. d3bep - Много хубаво нещо. Да си жив и з...
13.10.2011 17:53
bozman написа:

Много хубаво нещо. Да си жив и здрав.
Ще се опитам да видя оригиналните парчета - АКО ги намеря естествено.
Поздравления.

https://sites.google.com/site/proishodanabulgarite/koptskia-papirus

БОцко, направо ме срамиш :) Аз не за да ме препубликуваш те викам тука, знаеш че рядко ти се рекламирам, ами просто предположих, че идеята може да е интересна и в тон с твоите търсения.

Между другото не знам дали вица точно пасва на твоя сайт, ама нейсе :)

Иначе за другото ,адски точно си попаднал в целта.
Именно затова те извиках. Понеже те знам че ги ровиш и четеш, че и оътуваш в посоката.
И понеже аз много рових пшапируса и не можах да намеря снимка, даже и в старите статии. Айде, да кажем че тогава олимпус не е бил още много модерен.

Ама днес е буквално кощунство. Имаме максимум 4-5 източника с името ни от периода и си позволяваме да ги "оакваме" и дори да нямаме снимка... Бе къвто ще да е, ако ще и бен Ладен да го е преправил, бива ли да нямаш снимка на такова чудо бре...
Та ако го снимаш... Златен ще си...
цитирай
18. d3bep - "Публикуван е за пръв път от ...
13.10.2011 18:27
letopisec написа:
"Публикуван е за пръв път от SPP VIII 1124, Wessely, C., Leipzig 1908 и по - късно препубликуван от Diethart, в публикация с многозначителното заглавие „Bulgaren“ und „Hunnen“, S. 11 - 1921."

Жалко че сега веднага не мога да проверя, но мисля, че точно в този оазис е заточен патриарх Несторий и от откритите едва през 20 в. негови писания, става ясно, че той е приписвал победата на хуни и българи през 447 г. начело с Атила, като божие наказание за противнизите си.
d3bep, не може да го няма тоя текст по нета, потърси ли го, има ли време да се подготвиш както трябва за тази статия, иначе всички сме "вкокалени"

Здрасти.
Ами по принцип тоя пост е от, да го кажем серия, която не намира пряко място в моите изследвания, но пък е от група ,която определено си заслужава да се спомене и изучи.

Аз, както предполагам вече ти е ясно, рова повече в паралела на тракия и Египет, и там оазисът фаюм.... Е оазис, дето се вика...

Но отново ще кажа, че траки не е етноним.. .И хуни - тоже. От тая гледна точка за мен търсенията в такава древност следва да са по - скоро насочени към културата и науката на древните, към това кое какво е и как и откъде се е развивало, отколкото към ... съмнителни етноними.
Тъкмо поради тая причина тоя папирус, който за някой е флагмандско знаме, за мен е не чак толкова важно познание.

Но да ти кажа честно, ще се радвам ако изровиш нещо по въпроса...
Дерзай, ако знам нещо или попадна на нещо, ще помагам. Виж в едната от пубикациите - кръстена "Българи и Хуни" - може да намериш нещо интересн оза тебе, ако я откриеш.
цитирай
19. d3bep - http://biology. clc. uc. edu/f...
13.10.2011 19:07
balkan1 написа:
http://biology.clc.uc.edu/fankhauser/College/Rare_Books/rare_books.html

Здрасти, колега.
Поразгледах линка веднага, щом успях.
Много хубав сайт.

Но сигурен л иси че папирусът е тук? Би ли ми дал директен линк, че аз не го откривам?
Само ще вметна, Фаюм е истинска мина за късният египет.
Аз го вметнах, но не знам дали се е разбрало.
Папирусът не е намерен сам и по другите около него, по езика и прочие са направен идатировките кой ,защо и от кога д окога ги е събирал...
Да не излъжа, но съм почти сигурен, че само в неговата група бяха над 100 папируса.

А коптските папируси от фаюм са хиляди вероятно.
Търсим конкретен :)
Поздрави!
цитирай
20. get - ЦИТАТ: “St. Macarius was born in 301 ...
13.10.2011 19:28
ЦИТАТ: “St. Macarius was born in 301 A.D. in Egypt, on the western shore of the Nile, in a pious family. Having dedicated himself to a truly Christian life from childhood, upon the death of his parents he departed into the DESERT OF NITREA ?!?! , and from thence, in obedience to an angel’s revelation, into the ... S-C-Y-T-H-I-A-N D-E-S-E-R-T ??? !!! , where he excelled in prayer and monastic life. ... “

- DESERT OF NITREA = S-C-Y-T-H-I-A-N D-E-S-E-R-T ... намира се на западният бряг на река Нил ?
- Както четем, това е през ЧЕТВЪРТИ ВЕК ?!
- Четем, че от скит се превръща в а-скет ?!
- Жилищата, които са обитавали също са наричани СКИТОВЕ !!
- Веселото в цялата тази работа, че братята католикоси не са били така ревниви, като фанариотите та да редактират това ранно християнско житие :)))
- Питам се още скит религиозен епитет ли е или етноназвание ?
- Накрая какво става, имаме скити на север от нас и в северна Африка ! - Въпросът ми има резон, тъй като за да поправят впечатлението от тези жития за скити в Египет, по късните редактори пишат следното за пустинята ... За да няма “объркване“ !! “... The Scythian monks were a community of monks from the region around the mouths of the Danube, who played an influential role in Christian theological disputes between the 4th and 6th centuries. The name Scythian comes from Scythia Minor, the classical name of the modern Dobruja region in Romania and Bulgaria, at the time a Roman province. The monks were raised not only from local Christian elements, but also from immigrant Christians who came to live ascetic lives.

- Житието се намира на адрес: http://www.holy-transfiguration.org/library_en/saints_makarius.html

- Простете ако до тези ми изводи, ме води “прекалената“ ми мнителност !! ... какво може да се очаква(?) от едно проЗдо ченге :)) !
цитирай
21. d3bep - Трябва вече да си го поискаме. Го...
13.10.2011 20:03
shtaparov написа:
Трябва вече да си го поискаме. Големи глупаци са били онези които са го върнали,най-големите джуджета на науката! Но Българското име има много лица,а онова което всички знаем е най-късното от тях. Не забравяйте и сигурно доказаните в писмени паметници форми Бургари,Ургари,Вургари,Волгари,Блъгари,
Вулгари и пр. Истинската форма на това хилядолетно име никога не може да е само една- прадедите ни все пак не са били някакви островни меланезийци или папуаси,за да не могат за няколко хиляди години да измислят поне още 10-20 дуалектни варианта на народностното си име. "Анализът" ги е открил всичките- не се съмнявайте в това,и тези алтернативни наши народностни имена всъщност са доста повече от няколко десетки. Поздравления!

Здрасти :)
Връщането е хипербола и , похват за вица :)
Не е имало връщане, нито връчване.

Просто нашите със закъснение са го публикували и веднага щом са го публикували е станала модерна славянската теория и на практика са си обърсали... Да не казвам каквото с тоя папирус.
А тея неща са светини, който би следвало не да публикуваме, ами да киснем пред вратите на тея дето ги имат, поне докато не ни разрешат да им направим по някое копие да си го имаме в музея.. Че ако не сме ние - кой? За австрийците това е един полуунищожен папирус, на който пише за някакви си идиоти, които дори им се правят на умни и говорят, че не пишело за тях....
цитирай
22. d3bep - Гетски,
13.10.2011 20:42
Опасявам се че малко следва да те разочаровам. В текста ти пише:
Той отишъл у Нитрея,
и ОТТАМ В СКИТСКАТА ПУСТИНЯ.

Не пише двете да са едно и също, изобщо.

После.
Какот вече казах, етнонимите ползвайте за следа, ама недейте ги лапа като муха син камък.

В късната античност понятието скити е адски широко и изобщо означава номади. Даже определени юдейски племена клонят към скитите, както показва и така любимият ти Скитополис.
Изобщо ако при гърците не можеш да кажеш... кой скит, кой... трак;
то в късната античност е просот убийствена мешавица.
Днешната археология е направила също каквото може по въпроса. Поради тая причина всички съседи на дадено племе, които имат някакъв предмет, дето по нещо прилича на съседния, не се пита крали ли са го, продали ли са го, ами направо се изшиват скити.
Днес има "научни клонове", дефиниращи като скити:
- тюрки;
- японци и корейци;
- та до британци и германци...

Очевидно нещата се превръщат в скудоумица и се клони към превръщането зорлям на скитите в най - големия народ на света изобщо, макар че е ясно, че даже в древността не е бил един народ и че японците нема как да не са същите като тюрките и инглизите.

По - "обещаващото" обаче в твоята теория е следното.
СКИТСКА ПУСТИНЯ е идиоматичен израз.
Мисля че даже беше употребен по нашите земи от прокопии .По памет нещо от типа "Нахлуващите племена обърнаха цветущата провинция на СКИТСКА ПУСТИНЯ".

Демек кракът т ида не стъпва там.
И точн отакива изказвания са основата на глупостите, че "траките отмрели"...
Така че според мен... Абе с две думи, не бързай да се радваш на скитската пустиня.
цитирай
23. ketcakuatl - ЧЕТОХ С ИНТЕРЕС
13.10.2011 21:26
Харесва ми образния и цветущ език който използваш за ,,сухи теми". Sparotook не може да пише така, на теб ти идва отвътре. Езика е много, представи го като новела. Лесно смилаемо за лаици като мене. Естествено не мога да коментирам същноста на темата защото нямам познания. Просто ми е интересно. Ами поздрави за което...
цитирай
24. d3bep - Харесва ми образния и цветущ език ...
13.10.2011 23:34
ketcakuatl написа:
Харесва ми образния и цветущ език който използваш за ,,сухи теми". Sparotook не може да пише така, на теб ти идва отвътре. Езика е много, представи го като новела. Лесно смилаемо за лаици като мене. Естествено не мога да коментирам същноста на темата защото нямам познания. Просто ми е интересно. Ами поздрави за което...

:)
ТИ като някакъв исторически романист ме представи :)
Ами ок, така да е, поздрави .Радвам се че е разбираемо, така и трябва да бъде...

То няма много за коментиране. Нещата са очевидни... Единствено е добре да се довърши инициативата - да се снима(или да се намери снимка на) папируса и евентуално да се разчете.

Поздрави, отдавна не бях те мяркал по тея ширини :)
цитирай
25. germantiger - ...
14.10.2011 00:02
2. d3bep - Не. . . Папирусът е във виенската ...
12:14

Но е толквоа абсурдна историята - германо австрийската школа в дните на най - върлия национализъм(дето ако на гълъб да намерят го проверяваха за германска царевица, дето се вика) ни дава папирус, и казва че е наш, а ние им го връщаме, и казваме че е ... техен... ТОтален абсурд, същински виц...

...

Ето значи как постъпват днешните автохтонисти, на гореспоменатото ми приличат аргументите им ;)
И пак от германците се учат, та толкова ли са ялови "ората"-автохотн?!

Сега сериозно - простете горното зевзечене!
Чудя се, защо няма инициатива, защо няма интерес сред отделни бгисторици, не в "системата" - там вероятно е очаквано да няма?!
anonymousbulgaricus, надявам се, прави изключение!

И още веднъж дзвер - поздравления за изненадващия и надявам се, истинния ти постинг, забележителен!
цитирай
26. d3bep - Ето значи как постъпват дне...
14.10.2011 11:51
germantiger написа:


Ето значи как постъпват днешните автохтонисти, на гореспоменатото ми приличат аргументите им ;)
И пак от германците се учат, та толкова ли са ялови "ората"-автохотн?!

Сега сериозно - простете горното зевзечене!
Чудя се, защо няма инициатива, защо няма интерес сред отделни бгисторици, не в "системата" - там вероятно е очаквано да няма?!
anonymousbulgaricus, надявам се, прави изключение!

И още веднъж дзвер - поздравления за изненадващия и надявам се, истинния ти постинг, забележителен!

Абе недей бърза да режеш местната теория за произхода :) Има очевидни податки че населението на тая земя е било свързано съз земята и предците си .Такива хора рядко се местят.

ПОстингът според мен е любопитен :) А дали е истинен: дал съм ви почти цялата информация .Проверете. Аз ще се радвам ,ако някой открие още нещо.
цитирай
27. virtu - Много ценна находка !
14.10.2011 13:07
Благодаря !
Възхищавам се на постингите ти !
цитирай
28. magnoliya - Ех,
14.10.2011 14:59
просто не е за вярване!
Прочетох с интерес и все още не мога да си представя, че такава постъпка може да е истина . . .
Поздрави, приятен ден!
цитирай
29. d3bep - Благодаря ! Възхищавам се на п...
14.10.2011 17:25
virtu написа:
Благодаря !
Възхищавам се на постингите ти !

Благодаря ти, Вирту :) Старая се да пиша все пак когато има мкакво, но идеята не е да стана известен, а да се пребори мза една.. Да не ч наричам истинна, но по - обективна поне ИСТОРИЯ.
цитирай
30. d3bep - просто не е за вярване! Прочетох с ...
14.10.2011 18:28
magnoliya написа:
просто не е за вярване!
Прочетох с интерес и все още не мога да си представя, че такава постъпка може да е истина . . .
Поздрави, приятен ден!

Здрасти, и благодаря за отзива...

Мен друго ме притеснява.
Не е толкоз чудно, че има различни мнения по дадена история и артегакти. Без такива сигурно аз щях да съм изгорил всичк иисторически книги досега, те създават огъня и интригата...
Проблемът е, че ок.. Но даже и да опровергаеш определен докумен т ил исвидетелство, бе ма*а му стара ,все пак той касае твоята исотрия и минало .Абе съхрани го, дай гласност на спора... Реакцията е почти все едно е измислен документ, който не съшествува... А той съществува! Само дето нещо не е стигнал до нас...
цитирай
31. merlin68 - Имаме надпис датиран между 4 и 6, та ...
14.10.2011 19:49
Имаме надпис датиран между 4 и 6, та дори 7 век в който се споменава за българи и за Кирил. Това е интересно сведение, но изводи от него могат да се правят какви ли не:)
Например, бихме могли да го свържем и с една част от готите:) Какво би се получило тогива?!
цитирай
32. d3bep - Имаме надпис датиран между 4 и 6, та ...
14.10.2011 20:52
merlin68 написа:
Имаме надпис датиран между 4 и 6, та дори 7 век в който се споменава за българи и за Кирил. Това е интересно сведение, но изводи от него могат да се правят какви ли не:)
Например, бихме могли да го свържем и с една част от готите:) Какво би се получило тогива?!

Ами свържете го бре колега, кой ви спира :)
Кирил Милчев писа за хуните, вие пишете за Готите...
После ще кажа какви изводи могат да се направят, първо го напишете.

Като цяло аз засега свързвам траките с Египтяните и преливането на тракийската култура в българсакта ,така че за мен това е точно у целта и изобщо не е изолирано явление...
Но ако вие имате по - добро обяснение... Път широк :) Даже много широк.
цитирай
33. merlin68 - Имаме надпис датиран между 4 и 6, та ...
14.10.2011 21:39
d3bep написа:
merlin68 написа:
Имаме надпис датиран между 4 и 6, та дори 7 век в който се споменава за българи и за Кирил. Това е интересно сведение, но изводи от него могат да се правят какви ли не:)
Например, бихме могли да го свържем и с една част от готите:) Какво би се получило тогива?!

Ами свържете го бре колега, кой ви спира :)
Кирил Милчев писа за хуните, вие пишете за Готите...
После ще кажа какви изводи могат да се направят, първо го напишете.

Като цяло аз засега свързвам траките с Египтяните и преливането на тракийската култура в българсакта ,така че за мен това е точно у целта и изобщо не е изолирано явление...
Но ако вие имате по - добро обяснение... Път широк :) Даже много широк.

На база този надпис - толкова:)
Що се отнася до свързването на траките с египтяните, то със сигурност връзки между тях е имало, но едва ли нещо по-сериозно:) Но разбира се това си е само мое мнение.
цитирай
34. d3bep - Що се отнася до свързването на ...
15.10.2011 10:41
merlin68 написа:

Що се отнася до свързването на траките с египтяните, то със сигурност връзки между тях е имало, но едва ли нещо по-сериозно:) Но разбира се това си е само мое мнение.

Разбира се :)
цитирай
35. styv - 1. В Египет има един оазис Бахара, ...
16.10.2011 21:01
1.В Египет има един оазис Бахара,който е бил известен с винопроизводството си.Погребенията на местните жители показват,че са били много богати и са поддържали висок жизнен стандарт.Те са отглеждали лозя и са изнасяли вино и грозде,които са били много ценени стоки.

2.Съществува очевидна връзка между коптския и българския език.

3.сходството в носиите е забележително.
цитирай
36. d3bep - :)
16.10.2011 22:31
Изтрит е дублетният пост.
Колега, благодаря за коментара!

За коптския и българския не съм в състояние да коментирам засега, као езици, близки ли са, далечни ли...

Но за Бахара ще коментирам.
Струва ми се че тук рискуваме да стане омешване.
Бахара на АРАБСКИ означава МОРЕ и е много разпространена из региона дума.
Доста подходящо име за голям оазис...
Така че не прибързвайте с етимологията.
Ако думата е арабска, то тя е на хора, коиот изобщо неса виждали древността на тези земи.

Поздрави!
цитирай
37. gepard96 - ГИБИ, том 3
18.10.2011 14:03
Въпросният папирус е включен в поредицата Гръцки Извори за Българската История - ГИБИ, том.3, и са дадени всичките възможни тези за тълкуване. Да приет е като един от първите извори където се споменава българския етноним. Д.Дичев, наистина е твърдял друго, но останалите автори са публикували всичките тълкувания в ГИБИ-то. Може да отворите и да видите.
Това е дало основание на папиролога К. Wessely, а след него и на унгарския византолог G. Moravcsik да предположат, че тук стои прилагателното bulgarikos и че това е едно от най-ранните споменавания нa българското народностно име.
Българският учен Д. Дечев предполага обаче, че в случая става дума за лично име bulgarikos, което според него е от германски произход.

Ние даваме тук и двете предлагани тълкувания на текста.

Първо тълкование

От български

пояс1...

написа

през месец фармути2...

Кирил3, по божия милост стратилат4

Прие и

лично освободи...



Второ тълкование

...Булгарик5 или на Булгарик, син

На ... ламий, от село (град) или

От същото село (град)6

1 Според Moravcsik, Der Name der Bularen in cinen griechischen Papyrus. KOrdsl Csonia- Archivum, I. Erganzimsband, 2 Heft, p. 123, това сведение показва, че в Египет, преди завземането му от арабите в 641 г. са се носели български пояси. За сравнение той привежда и друг един откъс от Mauricii Artis mllltaris libri duodecim, Xll (ed. Scheffer), p. 303, където ce казва, че пехотинците трябвало да носят български по тип пояси, като предлага четенето да бъде c преместване на запетаята.

2 Фармути е бил осмият месец от египетското леточисление. Той започвал от 27 март на юлианската година и имал 30 дни.

3 Не е известно кой е този пълководец Кирил, тъй като през V, VI и VII в. е имало много пълководци с това име в Египет.

4 Длъжността стратилат е била тъждествена с magister militimi - главнокомандуващ койсаите. Срв. Е. Hanton, Titres byzantius dans le Recueil dea inscriptions grecquea d'Asie Mineure, Byzantion IV (1926), p. 124.

5 Има няколко мнения относно произхода на българското народностно име. Общи посочвания вж. Moraucsik, Byzantlnoturcica, I, pp. 11 — 119. Срв. също Стр. Лтиее, Българите и българското народностно име в Европа около началото на V в., ИИБИ, V (1954), стр. 351 — 37а Тълкувайки го като германско, Дечев, пое. съч., стр. 191, привежда николко примера за съществуващи имена от германски произход в Египет през VII в.

6 Дечев, пое съч., стр 190, предлага това четене, като взима под внимание съдържанието на папирусите от онова време.



Използвана литература:
ГИБИ, съставена от:
Дуйчев, Иван; Геновева Цанкова-Петкова и др. Извори за българската история. Гръцки извори за българската история : Т. 3 / Състав. Иван Дуйчев, Геновева Цанкова-Петкова, Василка Тъпкова-Заимова, Любомир Йончев и Петър Тивчев. - София : Издание на Българската академия на науките - Институт за българска история.
цитирай
38. d3bep - Призовавам към малко повече обективност, скъпи колега.
18.10.2011 14:28
Аз не съм казал друго, но ми се вижда, че попреиначавате случката.
Ето мой цитат от статията, която не е едитвана.
d3bep написа:
Докато стигнал до у нас. Тук папирусът автоматик скача в седми век. Даже се дават примери и аналогии, които - аха, и ще го дръпнат и в осми...
Така де... Зер братя славяни... С още малко напън, току виж сме познали връз него и почерка на Кирили Методий. Това е страхотен модел на унищожение между другото, и чудесен начин свидетелството да влезе в ГИБИ с "гриф" - "нищо особено".

Четохте ли го?

Ето линк към ГИБИ.
Папирусът е там.
Курдисан е седмио век ,без "право на отказ" и без изясняване кой и как(макар че в оригиналното му местоположение пише ШЕСТИ век, а в много източници за него пише 4-6 век, и никъде седми - обърнахте ли внимание на този "дребен" ФАКТ?):

http://www.kroraina.com/knigi/gibi/3/gal/3_024.html

Интересното в случая е че преиначавате доста нещата.

ОТ ВСИЧК ИБЪЛГАРСК ИУЧЕНИ СЕ ЦИТИРА САМО ДЕЧЕВ.
Прочетете си коментарите под линия по - обстойно. Написали сте ги, н ото въпросът не е само да ги препишеме, а и да ги прочетеме, скъпи приятелю :)
САМО ДЕЧЕВ.

ОСТАНАЛИТЕ СА УПОМЕНАТИ КАТО СЪЩЕСТВУВАЩИ, НО САМО ДЕЧЕВ СЕ ЦИТИРА.

Отгоре на това, аз мога да изкарам статии против папируса, коиот НЕ СА НА ДЕЧЕВ и съм ги упоменал по - горе, ако искате, държите и не ми вярвате.

После ми вкарвате в устата - във странните ви дублирани постинги - презумпции, които не съм имал :)
Аз не съм казал че изворът е унищожен или укрит и на, сега аз го вадя.
Аз казвам ,че изворът е неглижиран, манипулиран ,грешн одатиран, изритан в чекмеджето.
И при това няма индикации изобщо да разполагаме поне с негова:
- снимка;
- анализ на голямата библиотека съпътстващи го папируси...

Надявам се сега да схващате. Подходът Ви е меко казано странен, доколкото погледнах.

Като цяло ми се струва че говорим за едно и също, предадено от двама ни по различен начин...

Но кой е по обективен?

Поздрави!
цитирай
39. gepard96 - отговор
18.10.2011 14:51
Кое преинчавам, че папируса е включен в ГИБИ-то като реалн документ.
По-кой начин искате да се претълкува от българските историографи, аз ще сваля постинга, но е некоректно това отношение!
Българските историци са се разделили на две - едните приемат разчитането на чуждите автори и го публикуват като реален извор. Поместват и тезата на втората страна....
цитирай
40. gepard96 - Всички документи и извори за историята се включени в ГИБИ
18.10.2011 14:55
Първо преди дадения папирус, има мноооого други извори. През 6-7 век откогато е датиран този папирус вече българския етноним е дълбоко засвидетелстван, имаме българска държава, от началото на 7 век.
Този папирус няма как по-двайсет начина да се претълкува, едните историографи са го приели разчитането от западните им колеги а комунистическите подлизурковци не са.
Важното е, че е включен като реален източник в който се споменава българския етноним, а за съжаление няма как да се използва по по-удачен начин.
Папирусът е датиран не от българска страна, а от чуждестранните колеги. Затова седи безапелационно. Ние няма как по-копие да извършим анализ за по-раншно датиране.

ПП. От блога на приятелката ми писах първоначално, съжалявам.
цитирай
41. d3bep - Папирусът е датиран не от бълг...
18.10.2011 15:05
didi96 написа:

Папирусът е датиран не от българска страна, а от чуждестранните колеги. Затова седи безапелационно. Ние няма как по-копие да извършим анализ за по-раншно датиране.

А именно за това говорим.
Ние нямаме не копие, ами май нищо нямаме на тоя папирус, освен препубликуване на чужди публикации.

Въпреки това сме извършили "предатиране".
Което изглежда кара някои колеги, каот Гепарда да се възхищават и да плюят "критиците".

Ето го в предния ми пост гибто със седми век

А ето тук други датировки:
http://www.trismegistos.org/tm/detail.php?tm=36579
http://papyri.info/ddbdp/stud.pal;20;133

Датировките са от края на пети до седми век. Като в изследваняита на групата папируси, в коиот е намерен, има и по - стари датировк, а те са по - меродавни, тъй като папирусът сам по себе си няма с какво да бъде датиран точно.
Ние, безапелационно, сме шляпнали най - невъзможната, акто определено много от "германските имена" с които се сравнява, са от свидетелства от по - късно време...

Как се получава тоя трик, и най - вече защо.
????

Иначе има свидетелства за българите, дали са за българите, дал иса народ, но принципно има 5-6 свидетелства. Не м ие идеята обаче да спорим за това кое какво е, а по - скоро как се действа :)

ПОздрави!
цитирай
42. d3bep - Е, и какво колега? Не сте прочели ...
18.10.2011 15:12
Е, и какво колега?
Не сте прочели хубаво статията, че и аз съм писал че папируса е в ГИБИ... Откъдето между другото можехте да си направите извода, че гола препубликация на ГИБИ не е много надежден път към победата.... Предпоалга се че и аз съм я мярнал...

И така, вкаран е в ГИБИ - няма как и да е другояче, при положение че сериозни учени са го публикували международно.

И какво ?ТОва е всичко. ТОва изчерпва върпоса, всичко е наред покрай тоя папирус и вече нашата историография го е приела, изучила и разбрала????
Има го в ГИБИ, значи край...
Има го и във вестниците и списанията, както сам споменахте. Аз не казвам ,че това е първата публикация за него у нас. първата, както съм писал, е на Дуриданов.

И?
Аз по - скоро бих употребил термина, "УСПЕШНО ПОГРЕБАН ВЪВ ГИБИ"... Ако ви харесва.
цитирай
43. gepard96 - Без коментар... Изучавайте го 'колега', Успех.
18.10.2011 15:41
цитирай
44. d3bep - Абе щях да пиша нещо, ама се отк...
18.10.2011 16:10
gepard96 написа:

Абе щях да пиша нещо, ама се отказах, видях че сте си изтрил и постовете :)

Както и да е.
КОлега, Вие да не сте някоя нова... инкарнация на небезизвестният Маркнатан?
Много ви мяза стилът му. Само изчистен от подигравките.

Поздрави!

ПП. Като цяло създавате с поведението си лошото впечатление, че любителската история е място за сектанти, вманиачени в една ил идруга хипотеза, което предполага война със всички останали.
Поздрави и успех в това коеот се опитвате да докажете, но сте тръгнали по пътя да останете безвъзвратно сам.
цитирай
45. kagami5 - За носията
19.10.2011 11:56
Първата ми реакция беше ''македонска'' , втората - берберска, което е по- близо. Нищо чудно в това, берберите живеят по- тези земи от време оно, поне няма съмнения в това твърдение и не се различават от европейците генетично: https://www.facebook.com/photo.php?fbid=219274868098534&set=a.219272904765397.75564.121334807892541&type=3&theater
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=126931623999526&set=a.126912924001396.22866.121334807892541&type=3&theater
цитирай
46. d3bep - Първата ми реакция беше ''макед...
19.10.2011 15:10
kagami5 написа:
Първата ми реакция беше ''македонска'' , втората - берберска, което е по- близо. Нищо чудно в това, берберите живеят по- тези земи от време оно, поне няма съмнения в това твърдение и не се различават от европейците генетично: https://www.facebook.com/photo.php?fbid=219274868098534&set=a.219272904765397.75564.121334807892541&type=3&theater
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=126931623999526&set=a.126912924001396.22866.121334807892541&type=3&theater

Мария , знаеш отлично че в моите очи от Северна Африка ни отделят.... Предимно предубежденията.
Независимо от кой и как е тръгнала традицията, тя е обща и следите й са проследими. Лошото е, че ние сме заразени с... добре познатият европейски шувинизъм...

Малко повече за върпосите относно връзките със Севрна Африка и Македония.... Утре сутринта.

Поздрави!
цитирай
47. kagami5 - връзките със Севрна Африка и Мак...
20.10.2011 11:39
d3bep написа:
[quote=kagami5] връзките със Севрна Африка и Македония.... Утре сутринта.

Поздрави!


Радвам се, че мислиш така и нямам търпение за продължението. Поздрави и от мене!
цитирай
48. volkar - А помислихте ли....
24.11.2011 16:38
че през този период в Африка господстват вандалите . Според някой учени и разни пирати те са готи а готите както бе доказано са траки не е лошо да се погледне пубикувания от Орбини кратък вандалски речник.
цитирай
49. dolsineq - Страхотен постинг!
07.07.2012 00:23
"...Единодушно решихме, че в този папирус се касае за Вас. Поради това, за мен, професор доктор на историческите науки и ориенталистиката, фелдмаршал Барон фон Дюбел, е истинска чест да ви връча тази реликва и да ви приветствам сред великите народи на древността."
..............................
d3bep, кой има интерес да е "УСПЕШНО ПОГРЕБАН ВЪВ ГИБИ" този папирус...? Липса на воля и нежелание за работа от страна на българските историци, безразличие или нещо друго ги прави да са апатични към този артефакт?
цитирай
50. d3bep - А в блога на Спаро не ти л иказаха :) ...
07.07.2012 08:53
А в блога на Спаро не ти ли казаха :) Злите учени са виновни :) По принцип са те...

За съжаление верният отговор е думичката ИНТЕРЕС.

По времето на Дечев вероятната причина е конкуренцията и стремежът всеки учен да е по - по най... После идва комунизма и такива неща твърде рядко пътуват от запад на изток...

Но ако някои секти псуват комунизма, истината е че за науката той беше благодатен, спорямо ужасът, който е днес. Сектите ги гонеха, не можеха да лъжат баби и лековерни за наследствата. Но наука имаше.
Вярно, имаше и цензура. В общия случай с книга за древността беше достатъчно да напишеш в увода Маркс и Енгелс, със или без повод, и в заключението, примерно ако е за траките, нещо за борбътъ на пролетариата срещу буржоазните царе... И оттам нататъка книгата минава, и повечето книги си бяха научни и изследователски както си трябва...
Защото тогава се даваха пари за наука и не се чакаше непременно да се върнат.

Това време днес умре, виждате го в Бойковата магистрала. При Дрен. Там върви епохално откритие. Не ми е по вкуса, защото ще възроди една стара и идиотска теория. По това, коеот виждам от снимките, не знам защо го наричат Халщат, не е Халщат. Но е епохално откритие.
Само че е култура, от която чакаш грънци с човешки прах, някоя счупена ваза и евентуалн онякоя разтопена недогоряла гривна... Не се очаква да излезе панагюрско съкровище там ,а идеята че имало гроб на Филип изобщо не може да хване дикиш.
И като се знае това ,се почна. Махайте се ,работете и нощно време, и зимата работете... Един багер паркира неправилно и събори половината резерват... И т.н.
Знаеш л изащо изобщо Бойко го разкопава? Защото закона го задължава. И защото мястото е отдавна разгледано, сондирано и описано. Законът изисква пр итакова устрояване архитектурни, природнии прочие ценности да се пазят, а Дрен всъщност е отдавна известен и няма как да каже че там няма нищо. Не е копан досега, зщаото няма интерес да се харчат пари, това е бедна култура от бедна епоха. Знаят я и не я копаят, но когато минава магистралата всички археолози са на нож....

.... Същото между другото и с Бургаската селищна могила. Тя дори може да се окаже по - епохална, понеже е гигант и като нищо може да бие Караново и очевидно е също така дълго обитавана... Ама е един баир, от който ще излезат изгорели тухли и стратиграфия, а нашите ги интересува злато, кинти веднага, нещо такова, не ги интересува че могат да пренапишат архаиката. Те не са по писането, по четенето са. Четат пачки...

Така че, дай Боже още магистрали, и в Бургас, и през други могили. И дай Боже да не се сетят да променят закона...

Изобщо не бих се учудил ако магистралата е минала през нещо дето още археолозите не го знаят, никой да не им и каже...

Това е ужасът днеска. Науката е инвестиция с неясен край. А олигофрените гледат нещото и мисля "ся колко пари ше изкарам".
Колко туристи ще докарат счупените вази? Ми нема да са много.
А колко ше докара папирусът - още по - малко.
Ми тогава кво да се разправяме.

Тва е... То в нашата държава предател изсипа по телевизията че сме получили История славяноболгарская, та не можаха дори да я изкопират.
Как си пресдставяш да се разправят с някого заради тоз папирус?

Нямаме волята ,а и той се смята в пари днес. Няма шанс. Ако беше през комунизма можеше и да има някакъв шанс, днес изобщо... То ние съкровища имаме в Британския музей, Хитлер е изнасял тракийскъ съкровища и вероятно още са в германия... И кво, някой да ги е потърсил или поискал? Че за скъсаният папирус....
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: d3bep
Категория: История
Прочетен: 1719905
Постинги: 49
Коментари: 3300
Гласове: 5110
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031