Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.11.2011 08:30 - Тракия и Египет: Критската връзка, 20-13 век пр. Хр. или египетските властелини на Крито - Микена
Автор: d3bep Категория: История   
Прочетен: 34954 Коментари: 54 Гласове:
46

Последна промяна: 10.11.2011 09:34

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Видяхте една гъста редица от категорично неоспорими неща дотук. Неща, които поставят един основен въпрос: как при такава очевидна и яка връзка между Тракия и Египет досега Египет е държан настрана и е насаждан само елинизъм?
И ако дотук клатехме стола, време е вече да го събаряме.
 
Връзки от преди 35 века
Някои от привържениците на елинизма или просто от противниците на египетската култура(макар че такова противене няма съвсем смислено обяснение) изтъкнаха, че това видиш ли била македонската епоха, или класическият елинизъм. Вярно е, съвременната класификация така ги е нарекла, макар че следите на Египет са незаличими. Но и досега за вече повече от година в над 30 статии ви дадох много доказателства за древни културни сходства между Египет и Тракия. imageТъй като обаче на българина това не му стига и освен култура винаги иска да чува и думата "народност",  нека слезем с вас в по - дълбоки дебри. Да преоткрием връзката между траките и Египет във времето около 15-ти век преди новата ера. Преди да се е чувал гръцкият език. Преди дори допуснатите дати за Троянската война.
И ще го направим на едно необичайно място... Средиземноморски острови, преди всичко близки до Египет - като Крит, Кипър и прочие.

Крит е мощно окупиран от гърците, които се опитват да го прокарат като протогръцка култура. Че е повлиял късната антична Гърция, спор няма, но чий е той? Можем ли да говорим за самотен остров в океана, който гърците - култиватори, заселили и облагородили даже и с писменост, едната, от които писмености не разбират и до днес...?
За това, какви хора са "откривали" и класифицирали Микена, вече писах в една друга статия за Троя. Интересно е да се отбележи обаче, че като изключим великогръцките аспирации, още сър Артур Еванс е забелязал сходства с Египет, макар че той не е специалист по Египет.

  Траките в Крито-Микена imageОще Александър Фол генерира едно много интересно понятие - Микенска Тракия. Макар и в това понятие да се включва по - скоро идеята за тракийска  "диаспора" през микенската епоха, все пак тази идея обхваща и нещо, което той нарича "етнокултурна общност", имайки предвид разбира се общността с гърците. Основание да се говори за "микенска Тракия" дава сходството в керамиката и погребалната култура, която и до днес кара много учени да класифицират тракийски гробници като "микенски тип". Сходствата с погребенията, стенописите, оръжията и керамиката с тракийската култура са неоспорими. Ако има нещо, което учените не могат да класифицират обаче е това, къде изчезва култа към отвъдното в същинска Елада и как при траките мъртвият става Божество, а при гърците - тъжен посетител, приклещен в царството на сенките, и особено как при такова положение и очевидна водеща култура за отвъдното в тракийските разбирания, двете станаха "една култура" или наследници на една и съща култура. imageДревните митове, преразказани през гръцки източници също говорят за тракийски царе, като Терей, Ликург и прочие в предгръцка Елада. Така микенска Тракия получи една много сериозна аналогова и литературна подкрепа. Остава обаче най - важното : Ономастиката. Доколкото в науката траките се разпознават по тракийските имена и ономастиката, то най - сериозно такова доказателство за присъствието им в Крит и микенската култура би било именно това. В списъците на табличките от Линеар В, (публикувани например у К. Порожанов, Общество и държавност на траките, БАН, 1998 г.) ясно се вижда, че тракийска ономастика има в Крит и имена като Рескупор, Битюс, Котис и прочие доминират XIV-XV век на Крит. Даже едно от имената директно кара професор Димитър Попов да твърди в книгите си, че в Микенската култура вече се среща понятието "одриси".
Към тази сметка следва да добавим  и типичните тракийски образи на грифона, и доста характерните критски прически, които сякаш кореспондират с тракийския чумбас и определено не са гръцки.

Египетската следа в Крит imageМрънкайки постоянно за линеар В, който бил "гръцки" и разбира се, за линеар А, който обаче не ставал за отлично четене през гръцки, съвременните критоизследователи забравиха, че това не са първоазбуките на Крит. Точно така, линеар А не е чак толкова интересна, защото не е първоазбука. Има предшественик.
Първозабуката се нарича "критски йероглифи". И от къде тези йероглифи на Крит? И защо НИКОЙ НЕ ГОВОРИ ЗА ТЯХ? И защо приличат толкова много на египетските, а виждате лабриси, мабриси сред тях...?
Е, някои специалисти заявяват, че египетският йероглиф нямал нищо общо с критския. Нещо, на което и първокласник в египетския йероглиф ще се смее, но... Ще чакаме тогава да ги преведат през гръцки йероглиф, все някога ще успеят. imageСъвременната наука изобщо не отрича обаче, че горе долу по същото време, началото на второто хилядолетие пр. хр. на Крит изведнъж "избухват" египетски артефакти. Няма и как да се отрече, освен ако божествата крокодили и  хипопотами не се обявят за морски зверове. Появяват се и сфинксове(например Малия), скарабеи в светилищата, като амулети и прочие.
Изключително ясно е съответствието с Египет - познайте къде? В погребалната култура разбира се, където по - старите гробници на Крит имитират мастабите, вътре се срещат алабастрови вази, козметика, палитри, египетски музикални инструменти за отвъдното - като систруми, глинени хлябове. Даже и ясната египетска идея, че мъртвият пътува по вода е подкрепена от глинени модели на корабчета(обичайна практика в Египет), миди и черупки. Стенописите са като египетските и дори демоните по тях понякога са… магарета. Като Сет.
Критската култура не е приела директно египетската на политическо ниво. Това ще рече, че липсват царските инсигнии и директното приемане на култовете. На  народно ниво обаче нещата седят по друг начин. Хората масово използват египетските животински амулети и печати и ги носят, включително и в отвъдното. Изглежда сякаш, въпреки че лидерите налагат по - различен култ от египетския, на общонародна основа вярванията се запазват. Макар че в храма не се почитат официално египеткси божества, в отвъдното се "ходи" по този образец. В изследването си "Egypt and Crete in the Middle bronze Age" авторът - професор L. Watrous е публикувал над 30 египетски амулети от Крит.     Египетска Крито – Микена, или как „древните гърци” облицоваха публичните си сгради с фараонски фаянс Нещата не свършват тук. В Кносос, централният дворец, била намерена египетска статуетка(M.M.II.b.) от египетски диорит и с египетски надпис на нея, която идентифицира египетски висш служител, Себек - Усер(Напред с бога - Крокодил), роден от лейди СатХатхор(Щерка на Хатхор). Какво точно прави египетски висш служител в централния дворец на Кносос - загадка. Засега. Важното е на този етап да отбележим, че докато Линеар А не го четем, но твърдим, че като нищо бил гръцки, египетските йероглифи поне със сигурност ги четем.
imageВ книгата "Egypt, the Aegean and the Levant" (Луиз Шефилд и Вивиян Дейвис – редактори) авторите(книгата е сбор на студии от конференция) пространно са изследвали голям брой материали, характерни за Египет, но неналични в Крит, които материали обаче масово се срещат в готови продукти на Крит. Характерни за Египет минерали, алабастър, слонова кост и прочие. На съдинките - ритони дори бива разпозната рядка суданска птица.
И понеже четем египетски, за разлика от Линеар А, за кратко ще скочим и до Египет, за да „отворим” гробницата на Рекхмаре, везирът на Тутмос III. На стената везирът се е титуловал:
"Велик водач на Крит (Кефтиу - старото, местно Египетско название на Крит), и на островите сред зеленото море".
"Зеленото море" или "Великото Зелено море" е идиом на Египет за Средиземно и Егейско море. В предупрежденията на Ипувер от XII династия пише, че "Благородниците на Египет се басламират с техните масла чак до Крит(Кефтиу)". Египетските благородници са в Крит. Със сигурност и там. И поне няколкото чисто египетски погребения в района го доказват. Можем да заковем пирончето с прочутия егейски лист на imageАменхотеп III. В заупокойния си храм той е записал пътешествие, в което упоменава Аминос, Фестос, Кидония, Микена, Месана, Тива, Науплион, Китера, Ликтос, Кносос. Пътешествието започва и свършва в Крит. Имената действително са възстановени, оригиналното египетско звучене е близко, но не е същото. Но такова съвпадение на над 10 имена, при това описващи пътешествие и даващи доста смислена траектория не може да бъде случайно. Направо си прилича на ритуалната обиколка по земите, така добре известна ни. Едва ли е точно екскурзия в чужбина на безвизов режим. Даже и за някое от имената да се греши, очевидно египтяните са били доста... фамилиарни с "голямото зелено море" - или както го викат по - късно, егейско. imageИ ако имаме съмнение, вижте страхотната картинка. Това са две плочки, фаянс, намерени чак в Микена и съхранявани в Атинския археологически музей. И двете са възстановени. На лявата пише името на фараон, с прозвището „великолепен бог”:
НЕБМААТРЕ(Господар на справедливостта на слънцето).
На дясната пише името на фараон, с прозвището „син на слънцето”: ИМЕНХОТЕП ХЕКАУАСЕТ(може и да посбъркам превода, но означава нещо като „Умиротворяващият Амон властелин на Силата”). И двете, повтарям, и двете имена са официалните имена на египетския фараон, известен като Аменхотеп III. Не го ли споменахме тук вече? От Микена! Къде отиваш, Крито - Микена… Каква е тази уникална гръцка култура? Какъв е този санитарен фаянс?
Може би, сред прагърците е било модерно да си украсяват обществените сгради с тежкотоварен фаянс с имената на фараони - курортисти?
А от друга страна, Аменхотеп и той човека. Понеже му харесало в Гърция, то не е сиртаки, узо, маслини... Ухилени гъркини във бузукито, та изписал своят вечен дом и колосите, оставени за поколенията, с имената на "гръцки" градове, коиот се надявал няко да се излъже, че са му владения.
Светна ли ни?  
За Финал За да не обидят гърците някои хора говорят загадъчно за писмеността на Крит, забравяйки за критските йероглифи и обявяват повсеместното разпространение на древноегипетски артефакти за "търговия", а сходството в архитектурния и погребалния стил за "харесване". Харесали критяните Египет... За мен обаче, на базата на написаното тук, което е малка част от цялата картина, изводът е ясен. Периодизацията е 1. Египет 2. Траки и чак накрая 3. Гърци. Това е то за остров Крит. И за така наречената прагръцка цивилизация изобщо. Няма такъв филм.
Единствените безспорни владетели на градовете на "миньойската цивилизация" , които имаме, са от египетските анали и са египтяни, а следите им са навсякъде из района. Само те не подлежат на съмнение и тъкмо поради това може би се правим ,че изобщо ги няма, и говорим за търговии и алъш - вериш(внос на плочки с фараонски картуши, може би, или на трупове на египетски благородници за погребение), докато далеч по - несъстоятелната от периода "гръцка цивилизация" обявяваме за цивилизатор на Крит.
Не ми е известно дали тези, що наричаме траки, са били някога част от народа на Египет или са отделен народ, дошъл по - късно. Дали събитията относно Крит и отпадането му от Египет са дело на народ отвън, на собствения му народ или пък продукт на съжителството на различни народи на една територия - отделените острови... Не знаем.
Може да е имало война, може дори следегипетското население да са завоеватели, очевидно е, че странят от египетският култ.
Но очевидно е, че стават или остават доста близки и то на народно ниво, възприемат нелесния за възприемане дори днес египетски погребален ритуал и очевидно до голяма степен взаимстват и си влияят с Египет още в тези твърде ранни епохи.
Знаем само, че в края на 19-та династия в Египет вече не се говори за Крит и името изчезва, за да се появи в по - късните източници като библейският Кафтор.
В допълнение говорим за критски и египетски лабиринт, говорим за изключително взаимно влияние в архитектурата от периода, което по - вероятно идва от Египет, отколкото от сравнително новата и лишена от ресурси Критска държава.
В Крит има папируси. Крит пише основно на папируси. Крит разпространява папирусите из цяла Гърция.
Очевидно, има не само търговия, но има пряка връзка на Крит с Египет. Дотолкова, че има ясни следи, че Крит е бил векове наред в Египетската държава.
Какво няма в Крит в този период? Няма гърци. Освен ако не признаем щраусовите яйца, вградени в ритони на остров Крит за дело на гръцки кокошки.
И така, тракийска връзка и тракийска ономастика се среща в района на Египет още 15 века преди Христа. И много векове преди гърците.
А връзката с Египет е факт, който зорлям натикваме в десета глуха.



Гласувай:
46


Вълнообразно


1. balkan1 - ИНТЕРЕСНА писменост ...
10.11.2011 10:42
... на народ с интересно име БАТАК от Северна Суматра -
http://www.wdl.org/ru/item/2895/
цитирай
2. ili4e - Мед ми капе на сърцето! Благодаря ...
10.11.2011 11:28
Мед ми капе на сърцето! Благодаря ти!
цитирай
3. get - ако дотук клатехме стола, време е ...
10.11.2011 11:48
d3bep написа:

ако дотук клатехме стола, време е вече да го събаряме.

- Ами да го събаряме стола ... но няма да ти стане приятно, щот си "седнал" на египетски такъв !?!!
d3bep написа:

Видяхте една гъста редица от категорично неоспорими неща дотук. Неща, които поставят един основен въпрос: как при такава очевидна и яка връзка между Тракия и Египет досега Египет е държан настрана и е насаждан само елинизъм? ... древни културни сходства между Египет и Тракия.

- За "елинизма" ШЪ съ съглася ... но той е доста късен от времевият период, който разглеждаш в поста си ??!
- И тъй като, отново настъпи времеви и фактологично-исторечиски хаос - Един въпрос от вида "Право куме в очи !" - Какво ти е становището относно тази общовъзприета "истина" от египтолозите ? "ОКОЛО 3100 Г. ПР. Н. Е. ЦАРЯТ НА ГОРЕН ЕГИПЕТ МЕНЕС ПОКОРИЛ ДОЛЕН ЕГИПЕТ И ПОСТАВИЛ НАЧАЛОТО НА ЕДИННА ДРЕВНОЕГИПЕТСКА ДЪРЖАВА." !!!! - Ако е - ДА !! - спирам защото, ще кажа неща, които няма да са ти угодни и-и-и ... Що да се караме ? ... всеки от нас има право да си вярва в нещо си ! - в това отношение аз съм либерал и не страдам от велико държавен ЕТАТИЗЪМ !!
- Предвид изброените неща, считам че извеждането на етносност е твърде опасно, кога говорим ... ТРАКИЙСКИ и "египетски" етноси към тези твърди ранни епохи в човешката история !!

- А относно късните културни и политически влияния м/у Египет и Крит(Мино"Й"ски) - Хм, същото като Минес, не Менес - Как ли е правилното изписване/произнасяне ? ) ... Та относно късните влияния Египет-Крит ... това е вече епохата на ИМПЕРСКИят Египет започваща от Тутмос Първи ... който стига до горното течение на Нил, Ефрат и Сирия ... бие се с Либия, която вече е колонизирана от цар Батус родом от о.Тера !!

- Трудна тема с много връзки и взаимовлияния ... бъди внимателен, за да не изпаднеш в положението на Колю Панайотов(ма той, поне е на "хранилка" при "богоизбраните")

- Така че, ако ще изясняваме "етносност" ... трябва да почнем от натуфийската култура ?!!
цитирай
4. letopisec - това не е от мен, но ти го пращам за сведение...
10.11.2011 12:11
«В газете "Советская Россия" от 29 апреля 1984 года была опубликована статья О. Плахотной "Праславяне на Крите?" - о наивной и совершенно фантастической гипотезе Г.С. Гриневича. "Племя (народ) русичей, - говорится в статье, - вынуждено было оставить свою прежнюю Родину - Русиюнию (Русь-Рысь)... Новую Родину русичи обрели на Крите". Автору следовало хотя бы знать, что праславяне - это предки всех славян (и западных, и южных, и восточных), а не только русских. И вопрос, который был поставлен в статье - "Где находилась Русь четыре тысячи лет назад?", - звучит не менее нелепо, чем вопрос о том, где четыре тысячи лет назад находились Франция или Болгария. Кстати, подобный же вопрос, поставленный одним нашим писателем, привел его к выводу о том, что "русичей" в догомеровскую эпоху следует искать не на Крите, а под Троей. В частности, Ахилла этот писатель объявил "русским князем из-под Керчи". А в XIX веке писали, что другой герой древнегреческого эпоса - Менелай - вообще изъяснялся только по-русски. На него якобы греки под Троей были разгневаны, так как из-за его неверной жены Елены он были вынуждены десять лет осаждать Трою - вдали от родного дома. Обращаясь к тому или иному греческому воину (по-русски) Менелай будто бы просил его: " Ты мя не лай" (= не ругай меня). Отсюда - и его имя (!).
К сожалению, публикация статьи "Праславяне на Крите?" дана под рубрикой "Авторитетное мнение" со ссылкой на положительный отзыв ученого с весьма почтенными степенями. Между тем, ложнопатриотические тенденции, отраженные в известной формуле "Россия - родина слонов", еще в XIX веке были осуждены выдающимся специалистом по русскому и славянскому языкознанию Ф.И. Буслаевым. "Славянские фанатики, - писал он, - вместе с Данковским греческий текст Гомера читали с славянским словарем и с славянскою грамматикою, почитая певца Илиады своим соотечественником, или вместе с Колларом пробегали по этрусским и римским развалинам, отыскивая под ними следы древнейшей цивилизации славянской". Если надписи на Фестском диске предлагали читать по-лувийски, по-фински, по-семитски, то почему бы ни попробовать прочитать ее по-русски? Пытался же один дешифровщик читать недешифрованную карийскую надпись... по-украински, обнаружив в ней "украинское" имя Микифор!» (ОТК, с. 3-4). Как видим, здесь к Г.С. Гриневичу предъявлен целый пакет обвинений, и главное из них не неверное чтение, а неверные выводы и его "лжепатриотизм", хотя бы в виде тенденции.
Я занимаю среднюю позицию, и полагаю, что неправы оба исследователя. Неправ Г.С. Гриневич, когда свои сиюминутные лабораторные опыты чтения Фестского диска, неверные по методике и давшие весьма несъедобный эпиграфический продукт, поспешил объявить последним словом эпиграфической науки и оповестить о нем всю российскую общественность. Фестский диск, равно как и надпись на секире тем же письмом дают очень ограниченный по количеству слов текст, который объективно трудно прочитать, и метод акрофонии от русских слов можно назвать лишь одной из отчаянных попыток решить задачу в лоб, заранее зная, что вероятность успеха ничтожно мала. Да и полученный текст ЦЁ ГОСЫ ЧЕИ БЯ ЖЕ НИ ЩОШЪ ЦЁ ГОСЫ ННО ПО ЧЕИ ВЪ МЯСО НОУВЫЙА ЩЁ ВЫ ЙУ ОЩЁ МСЯ ЧВЁ ВЫ... трудно назвать русским или праславянским.
Но неправ и Ю.В. Откупщиков, полагая, что те славяне, которые жили и на Балканах, и на Апеннинском полуострове до прихода греков и италиков, не могли говорить по-славянски. Согласен, что вопрос о том, где была четыре тысячи лет назад Франция или Болгария, звучит нелепо, ибо Франция появилась в результате распада империи Карла Великого, и примерно тогда же, в конце первого тысячелетия н.э. возникла Болгария. Но не Русь, сведения о которой имеются в различных тысячелетиях. Другое дело, что в 80-х годах ХХ века эти данные еще отсутствовали. Согласен и с тем, что праславяне являются предками всех славян, и что на Крите жили не праславяне, а вполне конкретный славянский этнос. У меня есть данные и по названию этноса, и по названию государства того периода на Крите, однако я не хочу повторять тактики Г.С. Гриневича и публиковать первые выводы без солидного научного обоснования. Иными словами, название античных этносов как "пранародов" с моей точки зрения некорректно, и тут я могу согласиться с Ю.В. Откупщиковым. Что же касается "славянского фанатизма" Яна Коллара, в котором его обвинил Ф.И. Буслаев, то, на мой взгляд, он гораздо полезнее "славянского предательства" И.В. Ягича, ибо Ян Коллар не просто "пробегал по этрусским и римским развалинам, отыскивая под ними следы древнейшей цивилизации славянской" (имеется в виду, видимо, его книга "Староиталия славянская"), но и создал исключительно интересный отчет о славянских богах Ретры; если мне представится такая возможность, я охотно переиздам обе книги Коллара на русском языке.
Короче говоря, сама возможность существования славян ранее Средневековья, возможность, которую у нас окончательно отняла немецкая историческая школа XIX века во главе с Густавом Коссинной, вызывает теперь возмущение современной русской исторической науки, воспитанной на идеях первых "русских" историков Миллера, Байера и Шлёцера. И я вслед за Колларом в монографии об этрусках (ЧУЭ) как раз "пробежался по этрусским и римским развалинам", показывая по преимуществу русские надписи на этрусских изображениях. И никакого "лжепатриотизма" тут нет, как его нет у любого другого читателя, который читает русский текст на кириллице по-русски.
Письмо типа "черт и резов". Основным достижением Г.С. Гриневича является продвижение в исследовании славянского слогового письма, которое он называл "письмом типа черт и резов", опираясь на словосочетание черноризца Храбра, болгарского монаха Х века. Правда, Храбр, говоря о "чертах и резах", как раз отрицал наличие самобытного славянского письма до деятельности Кирилла и Мефодия, что, как мы теперь знаем, было совершенно неверной, антиславянской позицией.
цитирай
5. d3bep - Кирил Милчев
10.11.2011 12:45
Първо на тебе отговарям :)
Не виждам идеята на тая статия. Освен да се посмеем на еквилибристиката ,която доскоро твърдеше че етруские - ето руские, а сега обявила, и че Менелай било "Не Ме Лай" и че линеар А па кбило преведено през съвременен славянски.... Ми хубуу, и аз какво общо имам?
Та, ще ми поясниш ли?
цитирай
6. anonymousbulgaricus - Тук вече е топлото и горещото! С и...
10.11.2011 13:53
Тук вече е топлото и горещото! С интерес ще следя дискусията. С ясната уговорка, че "траки" е условно название, въпреки че май към този исторически период е единствено коректно и отнасящо се към реален народ или народи, поселяващи южните Балкани, островите в Егейско море и части от Мала Азия.

Поздрави!
цитирай
7. d3bep - . . . на народ с интересно име БАТАК от ...
10.11.2011 14:07
balkan1 написа:
... на народ с интересно име БАТАК от Северна Суматра -
http://www.wdl.org/ru/item/2895/

Честно казано колега, нищо не знам по въпроса...
Ако имате повече информация, пишете...
цитирай
8. letopisec - да, дзвер, за да се посмее ти я пуснах, няма връзка...
10.11.2011 14:24
d3bep написа:
Първо на тебе отговарям :)
Не виждам идеята на тая статия. Освен да се посмеем на еквилибристиката ,която доскоро твърдеше че етруские - ето руские, а сега обявила, и че Менелай било "Не Ме Лай" и че линеар А па кбило преведено през съвременен славянски.... Ми хубуу, и аз какво общо имам?
Та, ще ми поясниш ли?

цитирай
9. d3bep - Мед ми капе на сърцето! Благодаря ...
10.11.2011 15:24
ili4e написа:
Мед ми капе на сърцето! Благодаря ти!

Благодаря за добрите думи. Няма за какво да ми благодариш, просто тук пак се налага да отупваме праха от добре потулена истина.
Очевидно е че имаме само едни, правилно и двустранно документирани владетели на Крито - Микена, останалите са просто допустими.

При това положение в носа ни се бутат спекулативните теории, а реалните преспиват по музеите, пръснати, сякаш "без връзка".

И е очевидна ономастиката. Тя не е моя. Професорите Попов, Фол, и Порожанов даже са зад нея и стъпват на преводите на Линеар Б.

Съответно, какви елини, какво второ хилядолетие изобщо.
цитирай
10. d3bep - . Гетски, 3 пъти ти чета поста, 3 пъти ...
10.11.2011 16:46
get написа:

.

Гетски,
3 пъти ти чета поста, 3 пъти не разбирам тезата му изобщо.
Отхвърляш туй дето аз съм казал, ама какво казваш ти?

Светът още чака случаите, в които Гет:
- Ще каже ясно тезата си;
- Ще спре да задава безбройни несвързани въпроси;
- Ще отговори ясно на въпрос, зададен към него.

Иначе аз сериозно съм намислил занапред да ти викам Гетове, мн.ч.
Сериозно, ти имаш няколко образа под една или друга форма .Дали са реални лица... или нереални, но за ме не твърде уморително да ти обяснявам едни и същи работи, след коеот ти да се върнеш на другия ден и да ми ги обясниш ,все едно не сме ги говорили, или пък още по - странното, постоянно да отговарям по един и същи начин на едни и същи въпроси.

------------
По въпросите ти.
Не ти виждам идеята.
Пояснявам.

Менес е гърцизиран превод вероятно на египетското Мин или Мен, нещшо подобно.
В Египет има такъв бог.
За съжаление обаче Фараон не е засвидетеслтван никъде, и се появява за пръв път 3000 години по - късно, евентуално при Херо и Манетон.

Дали е грешка или не, египтологията НЕ ПРИЕМА МИН, А НАРМЕР, чиято "обединителна плочка" се пази. Не знам кои са твоите египтолози, дето се кланят на Мин .Естествено, опозиция винаги има, но в най - добрия случай при египтолозите ще срещнеш нещо от типа "Мин , по едикой си, който отговаря на реално познатият фараон Нармер."

Толкоз по тоя въпрос.
По другия, не те разбирам какво търсиш и какво искаш, но ми се струва ,че знанието не достига и се заменя от .. думизматика. Аналогистика.
И ако Минос е Менес, кво печелиш ти в отритването на мойта теория? Доказваш я на 100 %. Минос носел египетско име. Брей ,че страшно....

ДОбре е да знаеш ,че също:
Минос е живял 3 поколения преди Илиадата. Според гръцките източници.
Менес - 2 хилядолетия по -рано.
Според гръцките източници Минос на практика произхожда от ... Финикия.
Откъдето египетското изобщо няма за какво да го доказвам ,то си е доказано.
А и не знам има ли смисъл да доказвам критският култ към слънцето... Или ония полубожества с кравешките глави. Или че Минос за гърците е чужд деспот...

ВИнаги съм можел да скрепя и занитя теорията си и с тея "контрадоакзателства", които ми предлагаш(и явно не познаваш добре).
Но ги считам за слаба ракия пред неоспоримите по - горе. Защото, най малкото, браткиш, Минос е при гърците. При критяните Минос още не е изведен. Т.е. дали е верен или не... Радикално има да се спори.
Какво оспори?
цитирай
11. kosara2008 - !!!
10.11.2011 16:49
текстовете ти ги чета на един дъх, не съм излизала от блогът ти, направо съм пленена...тенкс!

сега ще изчета и коментарите, които ,сами по себе си, са също чудесно четиво...
цитирай
12. d3bep - Що се отнася до връзките
10.11.2011 16:57
Такива със сигурност СА налице, и във времето и другите народи са влияели на Египет.
Но колко и как, и то на негова територия :) ???
Тази дискусия я приемам с някой, що знае какво е египетска писменост, какви са й фазите и най - вече защо. Който има ясна представа от египетска култура, а не да къса някакво парче от някъде и да го обхявява за "свое" макар че своето си изобщо не може да докаже.
Египетската култура не е доминирана от селяни с геги или от масови винопойци и тъкмо заради това и ти, човек, дето обича да чете и да се рови ,гледа на йероглифите й като на китайски йероглифи, че чак се чуди това писменост ли е и чете ли се.

Това дето правиш, да късаш от Египет за да градиш нещо дето го няма и без него няма и да го има, се вика ,рязане на клона на който седиш.
При богоизбраните има опастност да попаднеш ти, с твоята всеобща тракийска култура. Ти си направо готов кадър. Те търсят точно такива култури, празни от съдържание , дето обаче дали културата на всички...
За да се внедрят вътре.
Което става после лесно.
Защото им градите готов и евтин приемник. Кух балон, на който могат да се увесят и да летят, а могат и да го гръмнат ако не им отърва.
Така че Еврия да не те учудва ,следваща е тракийската мегакултурна теория.

Аз, едва ли :) Егишет, изобщо...
Личи си че не знаеш нищо за Египет, но очевидно гледайки косъма в моето око не виждаш треската в твоето.

Поздрави!
цитирай
13. get - - Първо ме каниш за комент, после изригваш в "справедлив" гняв - Що ? - бе брате "агюптски" ?
10.11.2011 18:07
d3bep написа:

Не ти виждам идеята.

- Кой бе този дето от "първата ни среща"(виртуална) настоява и те дразни с тезата си, че туй отпреди "велик" Египет имаме общност, тоест, произход от И"дна култура ??! - пък после става(ме) на "богоизбрани" ... Един цар(фараон) ! - една държава ! - Един бог !! ... то взе да ми звучи не по "краля Слънце" ами направо, като програмна реч на "Форера на германският народ" ?!

- Пък ти недей да сквернословиш по отношение на предците си по китовско-фоловски !!
d3bep написа:

Египетската култура не е доминирана от селяни с геги или от масови винопойци ...

- Грех си вземаш на душата !!
- Тези селяни, са я нямали централизираната и строго диференцирана социална функция на агЮптите ... щот са знаели вероятно, че не е необходимо да ходиш да плащаш на жреца или на фараона за ... да си в Бог !!
- Тези същите развиха едни от първите, много висока както духовна и материална култура ! Създадоха уседнало земеделие ! Специализация на оръдия на труда ! Одомашниха добитък и земеделски култури ! Създадоха едни от най-ранните урбанизирани поселища ! Опитомиха коня и създадоха транспорта ! ... ма не магарешкият, като на богоизбраните ??
- Откъде отиде при любимите ти египтяни, технологията на бронза ... желязото и ред други ??!
- Що не искаш да ме разбереш, че като говоря за Мин-Менес-Геб-Себес ... това е равно на Сабазий-оСвободен(ият) - в същото време Какво намираме в религията на Египет ... доктринери и догматици, които правят пари и стоят на върха на социалната пирамида поради това си качество !! ... ай стига засега, че пишейки тези редове ... започва да ми се счува словесната канонада, която ще последва от твоя страна :))) !!

- от Гет ктист-скит(свободен човек, вярващ в бесмъртието на човешката душа) ... свободен от религиозни доктрини и всякакви попщини ... дори под вида им на фараони или жреци на култа му !!:(((
цитирай
14. voulgaros - ПЕЛИКАНОС ЛЕБЕДОС
10.11.2011 18:30
Колега дзвер, искам да се снабдя с книгата ти..или , още не си я почнал )))..
КАТО СИ ФЕН НА ЕГИПЕТ---ША ПИШОШ КЕ-МЕ-ПТАХ ИЛИ КЕМЕТ...НЯМА ДА МИ ПОЛЗВАШ ГРЪЦКАТА ВЕЛИКА ЦИВЛИЗАЦИЯ... НИЩО ОТ НЕЯ...ЗАБРАНЯВАМ ТИ СПЕЦИАЛНО НА ТЕБЕ--ЗАЩОТО СИ ЕДИН СМЕШНИК..

НИТО ЕДНО ТЕРМИНЧЕ И ДУМИЧКА ОТ ЕЛЛАДА И ПАН ЕЛЛАДКСТА КУЛТУРА ДА НЕ СЪМ ВИДЯЛ ДА ПОЛЗВАЛ..
ОПРАВЯИСЕ БЕЗ ЕЛЛАДА И ЕЛЛИНИЗМА!
цитирай
15. lado - Дзверко, ше изтрепете грците с п...
10.11.2011 20:12
Дзверко, ше изтрепете грците с постовете си, бре! Едни ше погинат от дамла, други от инфаркт, трети ще се задавят в бясната пяна на слюнките си :))))
Иначе на какво съм бил свидетел - в Софийското поле, в енеолитни пластове , един от директорите на Археологическия (Сашо Бонев - лека му пръст) , извади идентична с цикладските идоли фигурка.
цитирай
16. get - - Хехе lado - отне ми с изказването си следващият ми довод ! - като как е ставало пренасянето ...
10.11.2011 21:23
... на културата от ТРЕТО ХИЛЯДОЛЕТИЕ в Източно средиземноморие - от Север на Юг !!
- Па после ще да го попитам и за така наречената археологическа "култура Сескло" от сев. Гърция ... сескло съществува неолитно селище с датировка v – iv хил. пр. н. е., по която се определя среднонеолитният период в гърция. на север в тракия новокаменната епоха завършва между 4 500 и 4 000 г. пр. н. е. - тоест "Маришка" и "Сескло" култури са идентични ... ма нашите историци, не обичат твърде да говорят за това !! :((
lado написа:
Дзверко, ше изтрепете грците с постовете си, бре! Едни ше погинат от дамла, други от инфаркт, трети ще се задавят в бясната пяна на слюнките си :))))
Иначе на какво съм бил свидетел - в Софийското поле, в енеолитни пластове , един от директорите на Археологическия (Сашо Бонев - лека му пръст) , извади идентична с цикладските идоли фигурка.


- Пък "малаката" с ник "voulgaros" - Ще да попитам - Защо на български се римуват двете думи "Малаче-Даначе" ?! - Бухаха - както се изразява колегата дЗвер ! - щот Малакх, което граЕците го превеждат нещо като "мръсник-боклук" е с идващо от ЮДЕЙСКОТО наименование(смислово значение) на НЕСЕМИТСКИЯТ бог Малакх-Молокх-БаалЗебуб-Бяал"зе"Бул - "БЯЛ"БИК" ... като богът Бел(таурус)-Боуса-Була-Бика(от което е производно, титлата БОУил), който е и Марс-Арес-Ярес, като Ярост-Ярко-Райко-Светъл-Слънчев ... повече по въпроса, потърсете в лингвистичната компаритивистика ??! ... високообразований уважаеми южни съседе Вулгарос, с отровено от късно фанариотско-византийската пропаганда съзнание !!

- от боу"ил Гет ктист, Кан таурос-скитский
цитирай
17. d3bep - Гете, взимам си почивка от стран...
10.11.2011 21:34
Гете, взимам си почивка от странните ти доводи и въпроси, пиши си каквото искаш. Докато не се научиш да комуникираш, няма да ти отговарям, а честно казано не виждам как ще се научиш след каот аз не мисля да т изадавам повече въпроси. Може би с ясни , а не мъгляви изказвания?

Иначе фантазиите ти са много симпатични обаче аз не можах да си представя добре културата ,която била превъзхождаша на Египет и била му предала през 5-тото хилядолетие преди христа цивилизацията от север на юг. Би ли ни я представил на всички тая северна на Египет, превъзходаща цивилизация, до която все пак подозирах че ще стигнеш по някое време...?

Иначе останалото в постовете ти е съпоставка на шмайзери и чепици... И по - добре не става. Респективно ще си пестя силите, пести си и ти въпросите към мен.
цитирай
18. d3bep - Тук вече е топлото и горещото! С и...
10.11.2011 23:39
anonymousbulgaricus написа:
Тук вече е топлото и горещото! С интерес ще следя дискусията. С ясната уговорка, че "траки" е условно название, въпреки че май към този исторически период е единствено коректно и отнасящо се към реален народ или народи, поселяващи южните Балкани, островите в Егейско море и части от Мала Азия.

Поздрави!

Има и по - конкретни, но го държим така за напрежение :) Пък ине всичко от чак такава древност е запазено за да имаме пълна акртина.

Поздрави и мерси!
цитирай
19. solinvictus - Прасни му един БАН на Гет-ския той от ...
11.11.2011 00:00
Прасни му един БАН на Гет-ския той от мумии не разбира!

Изключително ясно е съответствието с Египет - познайте къде? В погребалната култура разбира се, където по - старите гробници на Крит имитират мастабите, вътре се срещат алабастрови вази, козметика, палитри, египетски музикални инструменти за отвъдното - като систруми, глинени хлябове. Даже и ясната египетска идея, че мъртвият пътува по вода е подкрепена от глинени модели на корабчета(обичайна практика в Египет), миди и черупки. Стенописите са като египетските и дори демоните по тях понякога са… магарета. Като Сет.

Въпрос към научната ти теза ....къде в Тракия,двете Мизии и Скития съществуват подобни аналози?
Разбира се ,че не е необходимо да разбереш въпроса и още повече да му отгиовориш ...разбирам ,че монолозите ти са приветствани от много почитателки!!! хехе
ПоЗдрав!
цитирай
20. d3bep - текстовете ти ги чета на един дъх, не ...
11.11.2011 00:17
kosara2008 написа:
текстовете ти ги чета на един дъх, не съм излизала от блогът ти, направо съм пленена...тенкс!

сега ще изчета и коментарите, които ,сами по себе си, са също чудесно четиво...

Направо ще ме накараш да се възгордея :)
Ами радвам се че те увлича идеята. По принцип макар че не всичко удря центъра на идеята, нещата в блога ми са свързани и последователн ии за търсещите има материал... надявам се :)
цитирай
21. get - - Говориш за погребални практики и ...
11.11.2011 07:51
- Говориш за погребални практики и съоръжение ИДЕНТИЧНИ между минойци и египтяни - Дай ги видим ?!

- Но преди това, да поразсъждаваме върху ... КУПОЛНАТА ГРОБНИЦА-СВЕТИЛИЩЕ в м.Мишкова нива. http://www2.burglib.org/html/images/kupulna_grobnicaV.jpg - ТОВА Е ПРИМЕР ЗА КУЛТОВО СЪОРЪЖЕНИЕ, КОЕТО ЕВОЛЮИРА (!) от мегалитен паметник – тоест от ДОЛМЕН в такъв с крепида и земен насип, в КУПОЛООБРАЗЕН ХРАМ(вероятно хероон?) !! - За мен това е една много стара и преходна форма - Защо са го датирали, толкова късно ? - Не знам, следва да попитаме "учЕните" ?!! :)))

- Да видим - Как изглежда МАСТАБАТА, схема С КОНСТУКТИВНИ ОСОБЕНОСТИ на същата - http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/6d/Mastaba.jpg

- После да се пренесем в Арголида (Пелопонес), център на критско-микенската култура - http://www.cromwell-intl.com/travel/greece/mycenae.html
която се отнася до историята и цивилизацията на западното (Микена, Тиринт, Пилос, Аргос, Беотия) и източното (Троя, Анатолия) крайбрежие на Егейско море през късно III–II хилядолетие пр. Хр. Високо развитие на медната металургия, търговия с обсидиан, културно посредничество между Мала Азия, Египет и Европа (цикладска култура ІІІ в.пр.Хр.). Строителство на градове, крепостни стени от огромни каменни блокове (циклопски градеж). МОРЕХОДСТВО - с качествен скок в корабната архитектура и корабоплаването !!
Добив на метали и развитие на бронзовата металургия, идолна пластика, поява на ръчното грънчарско колело, богато изрисувани глинени съдове. През късно III хилядолетие пр. Хр. - укрепени селище, през II хилядолетие пр. Хр. - Микена столица на държавата на ахеите. Пълен разцвет през 15-13 в. пр. Хр. Около 1100 пр. Хр. - унищожена от пожар. При разкопките, са открити крепостната стена (циклопска зидария) с "Лъвската порта", дворецът, шахтови гробници (ТОЛОСИ), сгради, златни маски, златни и сребърни съдове, оръжия и др. През 1952 са открити глинени таблички с линейна писменост.

Да видим и погребалните им ПОДЗЕМНИ ГРОБНИЦИ ТОЛОСИ - http://www.cromwell-intl.com/travel/greece/pictures/mycenae-dscf2118.jpg

- Ще упомена само, да не се увличаме само по Крито-мекинската култура, наред с нея се развива и т.нар. МИНИЙСКА - с присъщите и МОГИЛИ - КУПОЛООБРАЗЕН ХРАМ(които гърците ... кой знае защо, наричат "моугули" ... защо ли ? - Хаха !), която пък кореспондира с занаятчийските си произведения(примерно) грънчарството - едно към едно с Маришката култура !!

от Гет ктист ... от "Скитската ал"уади"
цитирай
22. d3bep - Колега дзвер, искам да се снабдя с ...
11.11.2011 10:25
voulgaros написа:
Колега дзвер, искам да се снабдя с книгата ти..или , още не си я почнал )))..
КАТО СИ ФЕН НА ЕГИПЕТ---ША ПИШОШ КЕ-МЕ-ПТАХ ИЛИ КЕМЕТ...НЯМА ДА МИ ПОЛЗВАШ ГРЪЦКАТА ВЕЛИКА ЦИВЛИЗАЦИЯ... НИЩО ОТ НЕЯ...ЗАБРАНЯВАМ ТИ СПЕЦИАЛНО НА ТЕБЕ--ЗАЩОТО СИ ЕДИН СМЕШНИК..

НИТО ЕДНО ТЕРМИНЧЕ И ДУМИЧКА ОТ ЕЛЛАДА И ПАН ЕЛЛАДКСТА КУЛТУРА ДА НЕ СЪМ ВИДЯЛ ДА ПОЛЗВАЛ..
ОПРАВЯИСЕ БЕЗ ЕЛЛАДА И ЕЛЛИНИЗМА!

Отивай в книжарницатаи чакай...
Но да ти кажа, не знам точно ти дали да си я купиш... Може да не ти хареса....

Иначе за пан гръцката мръцка цивилизация, брей... Немаме оправя без вас.
Известно ли ти е че в класическата Египтология периодът на елинизма буквално се отхвърля и египтолозите изобщо не ползват и цитират гръцките писания?


Все пак по темата не те чух.
Какво ще кажеш по очевидниоте доказателства, че крито - микенската култура е изградена с пряка и неоспорима намеса на Египет - единственият безспорен кандидат.
А най - спорният кандидат - във ваше лице, тъй каот великичт ви език се появява 15-тина века по -късно, вземал, че си я приписал????

Също ще се радвам да чуя мнението ти и по оняденшната сензация.
Че вашите хора открили в гърция гроба наАлександър македонски(който е в Александрия), и под него открили кивота на завета.
http://www.mediapool.bg/%D1%81%D0%B2%D0%B5%D1%89%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%8F%D1%82-%D0%BA%D0%B8%D0%B2%D0%BE%D1%82-%D0%B1%D0%B8%D0%BB-%D0%BE%D1%82%D0%BA%D1%80%D0%B8%D1%82-%D0%B7%D0%B0%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%BE-%D1%81-%D0%B3%D1%80%D0%BE%D0%B1%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D0%B0%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D1%81%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D1%8A%D1%80-%D0%BC%D0%B0%D0%BA%D0%B5%D0%B4%D0%BE%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D0%BD%D0%B0-%D0%BE%D1%81%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%B2-%D1%82%D0%B0%D1%81%D0%BE%D1%81-news186147.html

Значи интересува ме какъв е случая:
а) не са копали по - дълбоко за да открият и вавилонската кула отдолу(требвали им 16 000 евра, чух);
б) или е некаква... антикризисна мярка.

Всичките ви открития са толкоз баткищ. Имате едни самовъзвеличаващи писания от 5 в.пр.н.е. и оттам назад вече само фантастика.
цитирай
23. d3bep - Дзверко, ше изтрепете грците с п...
11.11.2011 12:05
lado написа:
Дзверко, ше изтрепете грците с постовете си, бре! Едни ше погинат от дамла, други от инфаркт, трети ще се задавят в бясната пяна на слюнките си :))))
Иначе на какво съм бил свидетел - в Софийското поле, в енеолитни пластове , един от директорите на Археологическия (Сашо Бонев - лека му пръст) , извади идентична с цикладските идоли фигурка.

Гърците не са ми приоритета на мене да ги мисля :)
Връзката с Микена да ти кажа е ужким добре засвидетелствана у нас, а виж какви "дреболии" се пропускат.
Все повече оставам с впечателние че така наречената гръцка история е по - скоро международно съглашение за "верните факти", отколкото обективно пресъздаване на събитията.
цитирай
24. anonymousbulgaricus - Чудя се на Гет, то верно той не прави ...
11.11.2011 12:43
Чудя се на Гет, то верно той не прави особена разлика и връзка между хилядолетия, епохи, народи и т.н. Ама все пак се чудя, дзвер ви дава и сам си го казва възможност да вържете балканските култури и любимите ви "траки" към нещо синхронно, стабилно, лесно проследимо в хилядолетно развитие, а вие му скачате и се опитвате от 100 кладенеца вода да извадите, за да се отграничите от това или да изкарате нещо от преди това.

Само дето ако е имало нещо от преди това, то синхронно трябва да се съпостави с това дето го е имало и на другите места и така да се изследва. Иначе е пълна дупка и каша и въздушни кули.

Отделно, като как си представяте да убедите когото и да е било в правотата на тезата си, като тя е извън възможностите за разбиране и възприемане дори от чисто човешката сетивност?

Хванете и четете и си изясненете периодиката в историята и историческото развитие в тоя географски ареал, за който говорите и по-добре се дръжте за дзвер, че ви води към нещо дето може и да видиш и да пипнеш и да докажеш, а не към абстрактни фантастики от типа имам комп и бира в изобилие и време за ровене и писане из нетя!

Поздрави!
цитирай
25. get - - Така да е щом казвате ?!
11.11.2011 13:49
anonymousbulgaricus написа:

Чудя се на Гет, то верно той не прави особена разлика и връзка между хилядолетия, епохи, народи и т.н.

Поздрави!


- Ще се опитам накратко(поради което ще пострада обективността на тезата ми !) да обясня какво имам в предвид !
- Имам в предвид, че генезиса на това което ще го нарека праевропейци е започнал от едно място !
- От това пранаселение датира и един общ език !(ностратическа теория)
- От тогава датира и една обща култура и вярвания ... за това можем да съдим в общност най-вече на символността, която се използва за да предадат тези свои вярвания !!
- От там т този първи повратен момент в историята на праевропейците започва разделянето ми, както в географски така и в етносен аспект ! - сложно ли е за представяне ?
- Та разселвайки се тези вече хора "сапиенс" овладяват не само територии но и извършваг един културен скок ... който се характеризира с преминаване от номадство към уседналост и от ловци-събирачи в земеделска култура със всички произтичащи от това неща !!
- Поставям въпросът в контекста на гореказаното - Кога според вас и къде е настъпило това качествено израстване на протоевропейското население ?!
- Държа дебело да подчертая, че моят подход не противоречи на дЗвер ... по скоро той е настроен(неразбираемо за мен) към една такава трактовка на нещата ? ... вероятно за това му пречи египто-центризма, който е възприел ?

- Дано не съм го казал/написал сложно ?!


цитирай
26. liliyanaandreeva - Да!
11.11.2011 14:02
Вярно ли е, че Северна Африка е изконна европейска територия, от която сме изхвърлени след поредица от набези на индо-арабските мургави племена? Ако е така - горенаписаното има обяснение! Сега впрочем ще ни изхвърлят и от Европа!
цитирай
27. anonymousbulgaricus - Да приемем, че тази теория е вярна - ...
11.11.2011 14:13
Да приемем, че тази теория е вярна - нострадическата, за нуждите на обективен научен разговор. Та да допуснем, че е. Допускайки го ще трябва да отговориш на няколко въпроса, преди въобще да стигнем до казуса описан в поста на дзвер:
1. Кога се е случило това (генезиса на праевропейците), в кой исторически период и какви са доказателствата за това.
2. Очевидно за теб арела на праетноса са балканите, но все пак може ли по-конкретно коя част, целите ли и като как това отговаря на наличния археологически материал, климатология, биология и преди всичко познания и възможности за култивиране на растителни видове?
3. Кога е станало предполагаемото разселване и откъде и накъде и по какви причини?
4. Усядането става и преминаването към земеделие става преди или след разселването?
5. Населвайки се на новите места тези преселници завари ли са други човеци на някакъв етап от историческо развитие или са отишли на голо поле?
6. Какъв спомен за битността преди разселването си имат и разбиране за общност с другите преселници, които са отишли на други места?
7. Като как това се отнася към Египет, който познаваме и за който говори дзвер?
8. Каква е връзката на тези първопреселници с балканските народи и в какъв исторически период от време и по какво се съди за нея?
9. Какво този евентуален етап от човешкото развитие, свързан с предполагаемо разселване на суперетнос в различни посоки и преминаване от събирачество и лов към уседнало земеделие има общо с познатите цивилизации, автори на моументално строителство, сложни писмени, религиозни ситеми, астрономически познания, пътища, технологии и т-н-?
10. Каква е връзката и какво общо има всичко това с нещото, което в науката се нарича "траки" и на историческата сцена по косвени данни се появява някъде в описвания в този пост на дзвер исторически период от развитието на човечестветото и региона?
Подреди времево и пространствено решетката и тогава може да говорим за някакви причинно следствени връзки, с първоначалния допуск!
цитирай
28. get - - Ще отговоря !
11.11.2011 15:16
anonymousbulgaricus написа:
Да приемем, че тази теория е вярна - нострадическата, за нуждите на обективен научен разговор. Та да допуснем, че е. Допускайки го ще трябва да отговориш на няколко въпроса, преди въобще да стигнем до казуса описан в поста на дзвер

- Когато чуя откровенното Ви становище по така гениално-просто поставеният впрос ?!
liliyanaandreeva написа:
Вярно ли е, че Северна Африка е изконна европейска територия, от която сме изхвърлени след поредица от набези на индо-арабските мургави племена? Ако е така - горенаписаното има обяснение! Сега впрочем ще ни изхвърлят и от Европа!


- Поздрав !
цитирай
29. d3bep - Прасни му един БАН на Гет-ския той от ...
11.11.2011 16:29
solinvictus написа:
Прасни му един БАН на Гет-ския той от мумии не разбира!

Отговарям ти , макар че и двамата знаем че ако с Гета нещата не са добре, с тебе са дваж пъти по зле, но като цяло зададе интересен за аудиторията въпрос.

Та.
По сходството на египетските и тракийските гробници вече много съм писал, ти специалн отрябваше да си чел.
Имам и статия ,която няма да публикувам засега.
Има и статия, която ще публикувам , мислч че след две статии третата се пада.

Дотогава, отговарям:
Куполните гробници на траките се водят "микенски тип".
Имат доста сериозни сходства в конструкция, разположение, че дори и в стенописи с микенските гробници и това е масово явление. Това че ти не го знаеш, показва че просто не си чел археологическа литература.

Респективно след катосъществува следната връзка:
1. Египетски към микенски гробници.
2. Оттам микенски към тракийски.
И това се счита за факт, аз не виждам какъв е точно проблема.

Освен може би в това да осъзнаеш ,че между 2500 г.пр.н.е. и 500 г. са все пак 2000 години и за това време нещата търпят известни промени, където и да е, дори в една и съща държава.
цитирай
30. d3bep - Чудя се на ГетНема какво да се ч...
11.11.2011 17:27
anonymousbulgaricus написа:
Чудя се на Гет

Нема какво да се чудиш, човекът е ясен ,аз скоро ще почна да му викам Гетове.
За мен той има някаквалипса на идентичност като при това очевидно изпълнява някаква, или нечия мисия.
От една страна се декларира адск ипротивник на пансветовните теории. Но стига разбира се да се съгласиш ,че цивилизацията е тръгнала от европа, а европейската от България.. макар и изобщо да си нямаме понятие какви ги плещим.

Например по отношение на културата която ми я цитира.
http://en.wikipedia.org/wiki/Sesklo
1.Сбъркал е официалната дата на Сескло с около 3 хиляди години. Не е много, особено при условие че за тази култура очвидн ое правено радиовъглеродно проучване, а за нашите по принцип се правят проучвания и датировки на око...
2. Мишкова нива изобщо не знае кое е. ТОва, дето е дал, не е снимка от мишкова нива, и мишкова нива изобщо не е била никога мегалит, а тея циклопски строежи може да ходи да ги приказва в блога на тартора си. Крепиди, мрепиди... Човекът изобщо не знае кое откъде е и най - вече кога се появява, каот само между другото" мишкова нива никога не е имала крепида, а има две близки външни стени.
3, Наредил е свободни съчинения за миньойската култура, базирани на копи пейст от сайтове и евтини курсови от помагало.цоп. Изобщо не вдява че културната му "нишка" не е единствена и че именно там са разликите между египетската и неговите културни разбирания.

Оттам вече не знам дали обективността на "тезата му" - страда или не страда... Страда ли?
цитирай
31. d3bep - anonymousbulgaricus
11.11.2011 17:38
Да се държат ил ида не се държат, те си решават, аз изобщо не съм стълба срещу смерча ,дето да им гарантира че ще удържи .Напротив, аз съм сравнително начетен в египтологията и тракологията и смятам че съм поне на едно основно научно ниво и в двете.
Но далеч не им гарантирам победа.
Това, което правя и бутам за траките, нямада се хареса първо на класическите египтолози. Разни елементи, каот Гета и СОла внушават, че едва ли не те ми плащат и изпълнявам поръчка. Истината е, че когато разберат че работата им се изпозлва за да се взаимообвърже с такава... размита и неосмислена, да я наречем племенна общност, без история, култура и ареал, те ще скочат да ме смачкат и мен точно техният удар повече ме плаши отколкото глупостите на които и да е други ,защото там имаме реална наука, милиони артефакти, и много от тя хдори непубликувани още... И ударът може да е много добре премерен.
Така че даже и на 100% да съм прав(а сигурно не съм) за египтолозите аз съм апокриф, нещо в коеот не искат да се забъркват.

ТОва за съжаление е истината.
Но по лошата истина е ,че алтернативните търсачи на тракия ,преводачи на древн иезици през съвременен българск ии прочие историчари буквално водят доста богатата и интересна тракийска култура към пропасттана световната наука и я засилват вътре с шут.
От тая гледна точка дали са по поръчка или просто с промити мозъци, няма значение....

Има значение само че не вдяват, че партия шах се печел ипърво с ходове на пешките, а не първо като откраднеш царя и царицата на противника, и второ като си замениш на дъската топа с черешово топче....
Това коеот правят те, не е нито история, нито наука, нито подход, нито дори познание...
То е политическа цел.
цитирай
32. anonymousbulgaricus - То не зная, точно има ли теза. Досега ...
11.11.2011 17:47
То не зная, точно има ли теза. Досега и аз съм разбрал това за суперетноса разселил се от днешна България преди неясно колко години и дал цивилизация на света, след което днешните българи се върнали и са най-близо като език, култура и традиции до този суперетнос...

На тази основа съм забелязал, че се пали като "балканче", ако някой каже нещо по повод на тия от преди няколко хиляди години, все едно става въпрос за близък роднина по пряка линия и го избива на български национализъм с 6-7 хилядолетия давност... Към това естествено трябва да се добави характерната ксенофобия и антисемитство и антиелнизъм, но това е обичайно из блока.

Най-същественото обаче е пълната каша при боравенето с историческите периоди и съответно следи от народи оставили ги там. Ама това каменна, камено-медна, бронзова, ранножелязна, желязна... епохи, са като две кликвания на мишката, ей такова им е разстоянието и всичко е миксация и всичко е едновременно едно и също и различно, според зависи....

И разбира се, навика да отговаря на въпроси с въпроси и да дава загатки или да взима твой аргумент и да го изказва като свой с обвинителен към теб тон, все едно ти не го знаеш и никога не си го казвал.

Ето, и сега попитах, а той ми отговори с въпрос, на който многократно му е отговаряно. Даже в едни други коментари му цитирах български автор, световно признат палеобалканист, ама той пак го замете и иска отговори. Все пак има голям бонус 25 коментар си е почти човешки - без енигми, загаки, намеквания, подсказки и др. характерни:)

Поздрави!
цитирай
33. get - - Да питам куполните гробници в сев.Българие и над Черното море и те ли са от "микенски тип" ....
11.11.2011 18:16
... щот такива се наброяват около 3 000 броя ? :)) - Кви са те микенци дето са ходили, чак до съвременна южна Екрайна и Краснодарският край(знайш ли къде се намира той ?) ??
d3bep написа:

Куполните гробници на траките се водят "микенски тип".
Имат доста сериозни сходства в конструкция, разположение, че дори и в стенописи с микенските гробници и това е масово явление. Това че ти не го знаеш, показва че просто не си чел археологическа литература.

Освен може би в това да осъзнаеш ,че между 2500 г.пр.н.е. и 500 г. са все пак 2000 години и за това време нещата търпят известни промени, където и да е, дори в една и съща държава.

Цитат по статията за културата Сескло по викито !! - http://en.wikipedia.org/wiki/Sesklo - The oldest fragments researched at Sesklo place the civilization's development as far back as 6850 BC with a +/- 660 year margin of error. ... край на цитата. - Мисля, че писалите статията в Уикито малко надценяват с Къде илядо години същата ?!

-Второ - Значи още държиш, че микенската куполна е продължение на египетската "мастаба" ?
d3bep написа:

Респективно след катосъществува следната връзка:
1. Египетски към микенски гробници.
2. Оттам микенски към тракийски.
И това се счита за факт, аз не виждам какъв е точно проблема.

- Ами поне да си бе направил труда да погледнеш адресите на които съм ти постнал конструктивните особености на "мастаба" и "микенско куполно" не "шахтово" погребение ?!!

- Относно праобраза на тракийската куполна гробница от М. Търново ... може и да бъркам относно дали е точно в местноста "Мишкова нива" ... но това не може да ме разубеди, че е свързващо звено между мегалитни долмени и по-късните тракийски храмове !! ... датировката и е поне с две хилядолетия сбъркана !!
- В заключение - минойските куполни гробници ... резонно е да са по-стари от микенските - То на практика така са датирани и съответно тези две култури Минойска па после Микенска !!
- И моля без шизофренни внушения "египтофиле" за поръчки и др.п. !!!!
цитирай
34. d3bep - Вярно ли е, че Северна Африка е из...
11.11.2011 18:45
liliyanaandreeva написа:
Вярно ли е, че Северна Африка е изконна европейска територия, от която сме изхвърлени след поредица от набези на индо-арабските мургави племена? Ако е така - горенаписаното има обяснение! Сега впрочем ще ни изхвърлят и от Европа!

Такова чудо, като "европейска територия" е рожба на евтин евроцентризъм.
Както съм писал в статията, възможно е критско - микенските "траки" да са сходен или дори същият народ с египтяните, но възможно е е най - доброто, коеот мога да кажа.
цитирай
35. get - - Благодаря Ви anonymous, че ми обяснихте, защото аз до момента просто не знаех - Какво мисля !
11.11.2011 19:55
anonymousbulgaricus написа:
То не зная, точно има ли теза. Досега и аз съм разбрал това за суперетноса разселил се от днешна България ...
На тази основа съм забелязал, че се пали като "балканче", ... Към това естествено трябва да се добави характерната ксенофобия и антисемитство и антиелнизъм, но това е обичайно из блока.

- Вече казах становището си ако ще говорим за етнос и географски център на генезис - Следва да отговорим, какви народи поселяват "Плодородният полумесец" и още най-малко М.Азия и Балкани ?
- :)) Паля като "балканче" защото съм изчел и преценил достатъчна част от простотиите, които са изписани за супер-народи и тяхната "богоизбраност" ! ... от историци !!

anonymousbulgaricus написа:
Най-същественото обаче е пълната каша при боравенето с историческите периоди и съответно следи от народи оставили ги там. Ама това каменна, камено-медна, бронзова, ранножелязна, желязна... епохи, са като две кликвания на мишката, ей такова им е разстоянието и всичко е миксация и всичко е едновременно едно и също и различно, според зависи....

И разбира се, навика да отговаря на въпроси с въпроси и да дава загатки или да взима твой аргумент и да го изказва като свой с обвинителен към теб тон, все едно ти не го знаеш и никога не си го казвал.

- Тази каша не съм я създал аз ... а други много преди мен, в напъните си да нагодят фактите към историческите си претенции ... като почнем от потопа и Ной ! Гърция люлката на европейската цивилизация ! Русия наследница на Византия ! и разни други ... по-по и най-високохуманни и научно "издържани" теории !!

- В заключение се питам - Защо за момент не допуснете хипотетичната възможност за единен център на генезиса на културата и езика, който е дал по късно езиковото дърво от който са произлезли ЕВРОПЕЙСКИТЕ ЕЗИЦИ ! ... и др. производни на цивилизацията неща ! - с това не бързайте да ми вменявате идеята, че това са го създали българите ? - Не ... просто ние сме исторически и културно, най-близко до това НАЧАЛО !!
цитирай
36. d3bep - Ами например защото не е тема на п...
11.11.2011 20:08
get написа:

В заключение се питам - Защо за момент не допуснете хипотетичната възможност за единен център на генезиса на културата и езика, който е дал по късно езиковото дърво от който са произлезли ЕВРОПЕЙСКИТЕ ЕЗИЦИ ! ... и др. производни на цивилизацията неща !

Ами например защото не е тема на постинга?
Когато започна да говоря за 10, 20 и повече хиляди години, а мога да набълвам доста лафове, тогава моля заповядай с тая така важна и цветуща теория.

И защото за момента тероията ти не ме интересува, Гетски ,а и Мисля две неща:
1. Не мисля че от тая тема може да излезе нещо смислено като знание, а само евтина патриотарщина до второ нареждане от археологията;
2. Не мисля че ти си човека дето да я разбутва тая тема.
Но ако мислиш че си ти чвоека по точка 2, почвай темата в твоя блог, развий я и я раздувай ,а не ми пробутвай навсякъде тоз твой лек срещу рак, уроки, алергия и херпес.
цитирай
37. d3bep - То не зная, точно има ли теза. Гета е ...
11.11.2011 23:34
anonymousbulgaricus написа:
То не зная, точно има ли теза.

Гета е човек с мисия в блог беге :) Да не пояснявам ,че пак ще бъда обвинен. Ама точно в моят блог мисията му ще бъде прекратена.
Спирам да допускам коментари -заяжданици и не по темата. Това означава, че коментарите със страничн ивъпроси и неясно съдържание по - добре изобщо да не се пишат.

Както вече неведнъж отбелязах, появи ли се Гета и всичко изчезва от блога ми. Е, аз не пиша блог за него. Да си ходи при другарчетата.

В тая връзка на Сола един коментар отпадна. Мерси за милите думи Соле, а това че с инаписал цял коментар за да ми обясниш че статията ми не ти е интересна, изобщо не ме касае. "Прочутият ти" въпрос за мумиите и пирамидите в Тракия всички го знаем, ти го въртиш като латерна и каквото и да ти отговоря, няма значение, пак го задаваш следващият път.. Като не ти е интересна статията,прави като мене с твоя блог - не го посещавай.

Принципно аз съм сравнително разумен човек и рядко пиша на всички статии в блог беге, които не са ми интересни, че не са ми интересни.

ПОздрави!
цитирай
38. zelas - Стефане, да знаеш, че не коменти...
12.11.2011 00:26
Стефане, да знаеш, че не коментирам, обаче чета с интерес.

Ето ти нещо във връзка с темата (ако не си го чел вече)

Crete: the Egyptian island of the dead?
http://www.philipcoppens.com/crete_dead.html

Заглавието подсказва основната теза на статията.

Поздрави
цитирай
39. d3bep - Стефане, да знаеш, че не коменти...
12.11.2011 10:36
zelas написа:
Стефане, да знаеш, че не коментирам, обаче чета с интерес.

Ето ти нещо във връзка с темата (ако не си го чел вече)

Crete: the Egyptian island of the dead?
http://www.philipcoppens.com/crete_dead.html

Заглавието подсказва основната теза на статията.

Поздрави

Здрасти, Зелас и благодаря :)
Ами аз нямам нищо против и да коментирате, дор ии когато не сте съгласни. В крайна сметка това е и тест за теорията. Просот има хора, дето... нито по същество, нито знаят кога да спрат.
И ми налагат да се занимавам с щуротиите им, вместо с темата.

Благодаря за линка. Преди време го бях шибнал на Гета за да види прехвалената му критска култура, но той го проспа :)
Иначе е хубав и написан на популярен език.

Поздрави!
цитирай
40. voulgaros - дзвер. . . парво--НЯМА КРИТО-МИ...
12.11.2011 12:32
дзвер...парво--НЯМА КРИТО-МИКЕНА..НАПРАВИЛ СИ ДИВАШКА ГРЕШКА...КРИТ И МИКЕНА СА 2 РАЗЛИЧНИ СВЯТА.
СПОРЕД МЕН, КАКТО СПОРЕД НАИ-МАИНСТРЕАМ ТЕОРИАТА...КРИТО-МИНОИА СА МИКС ОТ ЕГИПТЯНИ И ФИНИКИ..ГОВОРЯ ЗА ОРИГИНАЛНИТЕ АВТЕНТИКОС КТИТЯНИ НА ОСТРОВА..НАИ-ВЕРОЯТНО ЖИТЕЛИТЕ НА САНТОРИНИ СА КОЛОНИА НА КРИТ..СИГУРНА ЗНАЕШ ЗА ВУЛКАНА И ЗА ДИАЛОЗИТЕ НА ПЛАТОНАС ЗА ИЗЧЕЗНАЛА НАПРЕДНАЛА ЦИВИЛИЗАЦИЯ...
ЗАЩО СПОМЕНАХ И ФИНИКИ-ТОЕСТ ВИД СЕМИТИ..АМИ ЗАЩОТО МИНОС РАДАМАНТ И САРПЕДОНА СА БРАТЯ+КАДМОС И ТАСОС И ЕВРОПА..ТОЕТС МИНОИЦИТЕ ОТ КРИТ СА КРЪСТЕНИ НА ФИНИКИЕЦ...А НЕ НА ЕГИПТЯНИН...ЗА МЕН ''МИНОИЦИ'' Е МЕХАНИЧЕН ИЗКУСТВЕН ТЕРМИН БЕЗ АВТОНОМНА АВТЕНТИЧНОСТ..ТОЕСТ НЕ ЗНАЕМ ЕНДО-НИМОС=СОБСТВЕНОТО ИМЕ НА КРИТО-МИНОИЦИТЕ...
ЗАСЕГА ТОЛКОВА...
ЩЕ МИ ПРАТИШ ЛИ КНИГАТА СИ---МОГА ДА ДАМ КООРДИНАТИ??
цитирай
41. d3bep - дзвер. . . парво--НЯМА КРИТО-МИ...
12.11.2011 12:41
voulgaros написа:
дзвер...парво--НЯМА КРИТО-МИКЕНА..НАПРАВИЛ СИ ДИВАШКА ГРЕШКА...КРИТ И МИКЕНА СА 2 РАЗЛИЧНИ СВЯТА.
СПОРЕД МЕН, КАКТО СПОРЕД НАИ-МАИНСТРЕАМ ТЕОРИАТА...КРИТО-МИНОИА СА МИКС ОТ ЕГИПТЯНИ И ФИНИКИ..ГОВОРЯ ЗА ОРИГИНАЛНИТЕ АВТЕНТИКОС КТИТЯНИ НА ОСТРОВА..НАИ-ВЕРОЯТНО ЖИТЕЛИТЕ НА САНТОРИНИ СА КОЛОНИА НА КРИТ..СИГУРНА ЗНАЕШ ЗА ВУЛКАНА И ЗА ДИАЛОЗИТЕ НА ПЛАТОНАС ЗА ИЗЧЕЗНАЛА НАПРЕДНАЛА ЦИВИЛИЗАЦИЯ...
ЗАЩО СПОМЕНАХ И ФИНИКИ-ТОЕСТ ВИД СЕМИТИ..АМИ ЗАЩОТО МИНОС РАДАМАНТ И САРПЕДОНА СА БРАТЯ+КАДМОС И ТАСОС И ЕВРОПА..ТОЕТС МИНОИЦИТЕ ОТ КРИТ СА КРЪСТЕНИ НА ФИНИКИЕЦ...А НЕ НА ЕГИПТЯНИН...ЗА МЕН ''МИНОИЦИ'' Е МЕХАНИЧЕН ИЗКУСТВЕН ТЕРМИН БЕЗ АВТОНОМНА АВТЕНТИЧНОСТ..ТОЕСТ НЕ ЗНАЕМ ЕНДО-НИМОС=СОБСТВЕНОТО ИМЕ НА КРИТО-МИНОИЦИТЕ...
ЗАСЕГА ТОЛКОВА...
ЩЕ МИ ПРАТИШ ЛИ КНИГАТА СИ---МОГА ДА ДАМ КООРДИНАТИ??

ТОзи път съм общо взето съгласен с тебе, маакр че личн оаз не хващам много дикиш на вулканската теория, защото преди историята съм обичал преди всичко геологиятаи палеонтологията.
Именн оотва е истината за крит. Египетско и друго население. ФИникискоот там е засвидетелстван ооще от митовете.

За Крито - Микена си прав отчасти.
Крито -Микена е старото име.
Сега са модерни нови понятия, някои от които ти ги нареди Гета.
Обаче аз нарочно ти връщам старото понятие, коеот мецду другото и в момента се ползва.

Не забелязваш ли, че следите , че Аменхотеп III е владял едновременно Крит и Микена са преки, неоспорими ,и едновременно в Крит, Микена и Египет?
Колко ше да е различна тая култура?
Без да говорим за свидетелствата на тея преди него.
Очевидно "медиацията" - а то изобщо не е посредничество ,а директна общност между двете - са налице.
Така че, може би е време да се позамислим нужна ли е чак такава дълбока фрагментация. Вярно, миньойската се приема за п о -стара, микенската за по - нова.... Но...
Но достатъчно основано ли е културата на една държава да се дели на различни култури защото гении на измамата, като Шлиман, го заслужавали?

ПП. За имената дай да не спорим, позлваме общоприета терминология. Никой нее казал че миньойци е вярното име, нито пък гърци, траки, египтяни, византийци и прочие, просто така са известни.
цитирай
42. voulgaros - чакаи бе бате--те с си различни бе. . ...
12.11.2011 13:09
чакаи бе бате--те с си различни бе...МИКЕНА И КРИТ СА РАЗЛИЧНИ...ЕДНИТЕ СА ПРОТО-ПАЛЕО ЕЛЛИНИТЕ--ВЪВ ВИД НА АХЕИТЕ,ЕОЛИИЦИТЕ И ИОНИИЦИТЕ....ДОРИАНИТЕ СА 4-ТА ЧАСТ ОБАЧЕ ТЕ СЕ ИЗСЕЛВАМ ОТВЪН И ПАК СЕ ВРЩАТ И ТЕ СА ШРИЧИНА ЗА ГРЪЦКАТА ТЪМНИ ВЕКОВЕ..ТЕ СА НА ХЕРАКЛИС ДЕЦАТА. И МАКЕДОНИТЕ НА КАРАНОС СА ДЕЦА НА ХЕРАКЛИС...КОГАТО ИДВА И 4-ТО ПЛЕМЕ--ДОРИИЦИТЕ...ТЕ ИЗТЛАСКВАТ АХЕИТЕ В МАЛА АЗИА И КИПРОС..А ВЕЧЕ В АРХАИЧНАТА ЕПОХА НА ЕЛЛАДА И НАДОЛО--ГЕОМЕТРИЧНА,КЛАССИКОС,И ЕЛЛИНИСТИКА---ЕОЛИЦИ,ИОНИ И АХЕИ НЯМА......ИМА ТЕСАЛИА,,ЕПИРОС,АТИНА И ПЕЛОПОНИСОС..ЗАЕДНО С ЧАСТИТЕ ИМ В МАЛА АЗИА,КИПРОС И ВЕЛИКАТА ПАН ЕЛЛИНСКИ АПОИКИИ И ЕМПОРИОНИ=АПО ОИКОС=ДАЛЕЧ ОТ ДОМА=КОЛОНИА ЛАТИНИКА..ЕМПОРИА=ПАЗАР ТЪРГОВСКИ ПОСТ..
ОИКОС НОМИА=ОИКУМЕНОС=ОИКО ЛОГИА=ЕКОЛОГИА=ЧИСТОТА ВКЪЩИ...ИКО ИКО ИКО...ДА ТЕ ПРАЩАМ ЛИ НА ГРЪЦКИ УЧИТЕЛ ДА РАЗБЕРЕШ ГРЪЦКИЯ
ТОЧНО МИКЕНА СА АХЕИТЕ...И ТЕ МАЧКАТ И ЗАТРИВАТ КРИТО-МИНОАНЦИТЕ...
цитирай
43. d3bep - ТОва е ТЕОРИЯ за микенците, но както ...
12.11.2011 17:48
ТОва е ТЕОРИЯ за микенците, но както виждаш, май има осезаеми доказателства че трябва да бъде допреразгледана.
Докато теорията, че Микена е била владяна от египет не почива на аналогии, а на веществени доказателства.
Иначе не отричам идването на ахеите по някое време както и вероятното завладяване , напускане или каквото и да е на старото население.
По - скоро се опитвам да покажа(но ти трудно ще го приемеш) че такова чудо, като автентична гръцка култура няма и те са по - скоро наследници, узурпатори или каквото и да е на по - стари култури. А не да ти обяснявам ,че няма ахеи, или че етносът на ахеите е египетски. Не, бога ми, напротив :) Убеден съм че не е така, н одокато ти плачеш за елините и елинската империя мен ме интересува... "културният империализъм".

В него елините са документирани преписвачи и приписвачи, но не и източници :)
Без да те обиждам.
Самият аз съм с две баби полугъркини.
цитирай
44. kosara2008 - НАПРАВИ ГО :) ти си точно там, където трябва - в светлината на Пътя...тенкс
12.11.2011 20:51
d3bep написа:
kosara2008 написа:
текстовете ти ги чета на един дъх, не съм излизала от блогът ти, направо съм пленена...тенкс!

сега ще изчета и коментарите, които ,сами по себе си, са също чудесно четиво...

Направо ще ме накараш да се възгордея :)
Ами радвам се че те увлича идеята. По принцип макар че не всичко удря центъра на идеята, нещата в блога ми са свързани и последователн ии за търсещите има материал... надявам се :)

цитирай
45. chitatel7 - само минавам на оглед...
13.11.2011 17:08
Поздрави за поредния стойностен пост в блога ти!
А сега малко разстрел с въпроси от мен, за да не ровя в тежките книги:
От кога са датирани гърците? Нещо се обърквам – изобщо имало ги е по това време на света, да не говорим за тяхна цивилизация?
Всички ли тракийски горбници се определят като гробници от микенски тип?
Какъв е култът, налаган от владетелите в Крит, какви са разликите му с египетските култове и вярвания в разглеждания период?
цитирай
46. d3bep - ---- Мерси още веднъж. Макар че ...
13.11.2011 21:01
kosara2008 написа:
----

Мерси още веднъж. Макар че се считам за сравнително подготвен, моята самостоqтелна сила е малка и се надявам с времето натискът в тази посока да стане по - последователен, обоснован, и най - вече по - голям, защото първо посоката си заслужава, и второ - следите й са очевадни, но заравнени от нечии крак - може би за да се пробутва "гръцкия произход".
цитирай
47. d3bep - Под ред на номерата
14.11.2011 00:10
Отговарям....
chitatel7 написа:

От кога са датирани гърците? Нещо се обърквам – изобщо имало ги е по това време на света, да не говорим за тяхна цивилизация?


Всъщностсвидетелства за гърците има не по - рано от 7-ми, максимум-8-ми век преди новата ера. Преди това свидетелствата са просто спекулативни. Писмените им свидетелства са от тогава. Назад вече са свидетелства по аналогия. Следва да допуснем, че 10 века цивилизацията им е била безписмена и после изведнъж е избухнала в писание подир писание.

chitatel7 написа:


Всички ли тракийски горбници се определят като гробници от микенски тип?


Не би трябвало или зависи каков значи гробници. Могилите се определят като такъв тип гробници, и имат редица общи неща с микенските, включително и това, че последните не винаги са с документирано погребение.
Иначе в Тракия имаме доста видове гробници;
- зидани гробове;
- саркофази;
- директно трупополагане върху могила или направо в земята;
- могилно погребение.
Имаме и голяма разлика на ритуалите, каот се започне от трупополагане, през трупоизгаряне, опити за мумифициране и прочие...

chitatel7 написа:


Какъв е култът, налаган от владетелите в Крит, какви са разликите му с египетските култове и вярвания в разглеждания период?

Въпросът е труден ,тъй като документално не са възстановени култове.
Но според гърците, почитат Деметра(изида), и дамата с змиите(статуетка, с змии, наподобяващи египетски аксесоари) го потвърждава.
Извеждат и композитни божества по подобие на египетските, но променени, например имат жена със соколска глава.
Считат се и за едни от родоначалниците на "пещерните храмове", в които са намерени посвещения и статуетки на богове, вкл. египетски.

Като цяло това е коеот знаем ,като елиминираме гръцките и египетските "податки" за острова и тоталното обсебване на техният култ. Техният култ представлява повлиян стил, но с очевидно усилие да бъде различен и вероятно със собствена история. Но не мога да го възстановя в цялост.
цитирай
48. letopisec - d3bep
15.11.2011 11:44
поздравявам те за тази статия...
цитирай
49. tzarkarui - Поклон браткиш!
15.11.2011 11:51
Направо ги разби грчулята. Щото баш грците са САМО в Атина и свирят САМО сиртаки, чернилки са, и с рязани пластелинчета - от ДАНовото хебрейско племенце.

Много смислена и аргументирана статия си написал - Браво!
(щъ звиняваш на него - щото дълго не се обаждах като магаре от коневръза - ама българския език го бях изключил от употреба за някое време)

Сега ако направиш връзка с грчулята, Hebrew, и циганьорите, барабар с Индустан, Еджипт, небрамина Авраам, хабирите (дето са пастири - ще ги намериш в Атинския музей), сички семръсни...
Привет браткиш

Цар Кару І - ecce Inquisitor Curiae
цитирай
50. d3bep - поздравявам те за тази статия. . . ...
15.11.2011 18:55
letopisec написа:
поздравявам те за тази статия...

Благодаря :) Поздрави и на теб и се концентрирай в историята, защото си захванал интересен казус и ъгъл. Лично на мен ми прави впечатление че не тракийската теория, а изобщо почти никой не се занимава с арабски свидетелства ,все едн оса второкласни или несъществуващи. Така че обвинениеот можеш да отправиш към българската исотриография изобщо. Нещо подобно се случва и с Египет - просто го прескачат и пат, в "еллада".

Вдигай си къщата, войната няма да ти допринесе да вдигнеш по -голяма къща :)

Поздрави!
цитирай
51. d3bep - Направо ги разби грчулята. Щото баш ...
15.11.2011 21:41
tzarkarui написа:
Направо ги разби грчулята. Щото баш грците са САМО в Атина и свирят САМО сиртаки, чернилки са, и с рязани пластелинчета - от ДАНовото хебрейско племенце.

Много смислена и аргументирана статия си написал - Браво!
(щъ звиняваш на него - щото дълго не се обаждах като магаре от коневръза - ама българския език го бях изключил от употреба за някое време)

Сега ако направиш връзка с грчулята, Hebrew, и циганьорите, барабар с Индустан, Еджипт, небрамина Авраам, хабирите (дето са пастири - ще ги намериш в Атинския музей), сички семръсни...
Привет браткиш

Цар Кару І - ecce Inquisitor Curiae

Здрасти :)
Абе не е задължително да ме хвалиш, но е добре да се навърташ наоколо.
За евреите няма да пиша, те пишат за себе си достатъчно.
За гърците - може и да пиша по принуда, че ми ги пробутват в Египет.

Но подозирам че вдругиденшната ми статия може да ти е интересна башкъ по тея теории и идеи ;)

Поздрави!

ПП. А тебе що те домързява да пишеш?
цитирай
52. miminaydenova1 - ..."А и не знам има ли смисъл да доказвам критският култ към слънцето... Или ония полубожества с кравешките глави......
26.11.2011 15:07
Поздрави отново- за написаното..В контекста на тая тема искам да ти задам един личен въпрос-Имаш ли някакви сведения, откъде започва сакралното отношение към кравата/не към бика/ ?Дали началото е в Египет или в древни култури по нашите земи, защото тук се откриват много сакрални изображения/на кравешки глави/ в праисторически гробове и тракийски гробници?
Ако тези материали, които публикуваш в блога са излезли вече в книга, напиши ми как е озаглавена, за да я потърся.
цитирай
53. malkiatprintz - Все повече оставам с впечателние че ...
05.12.2011 03:06
d3bep написа:
Все повече оставам с впечателние че така наречената гръцка история е по - скоро международно съглашение за "верните факти", отколкото обективно пресъздаване на събитията.


То май една твърде голяма част от историята по принцип е плод на международно съглашение за верните факти... Поздрави, Дзвер.
цитирай
54. anonimen65 - za egipet
16.07.2018 12:55
kato abonat na sotsialisticheskoto spisanie arheologia sam prochela che balkanskata teritoria na sever ot egea se sovela goren egipet ili zemia na tsarete
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: d3bep
Категория: История
Прочетен: 1717157
Постинги: 49
Коментари: 3300
Гласове: 5110
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031