Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.01.2012 08:45 - За гръцката погребална "култура" и "връзката" й с тракийската
Автор: d3bep Категория: История   
Прочетен: 39351 Коментари: 59 Гласове:
42


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Не искам никого да обидя с тази тема, макар че ще бъде трудно…
Трудно ще бъде преди всичко поради факта, че от поне пет десетилетия наши учени правят опит да паралелизират гръцката култура с тракийската.
И докато във времето преди 60 години това все още беше допустимо от гледна точка, че рядко имаше други, освен гръцки източници за траките, а и за древността изобщо и все пак някъде трябваше да се търси, днес това е недопустимо и говори по – скоро за слабо познание на компилаторите по отношение на древността изобщо, на Тракия и най вече на Гърция. Да, и на Гърция.
Единствено връзката съществува в използването на гръцка писменост за един от  тракийските езици. Казвам един, защото например фригийският се приема за тракийски, а е по – стар от гръцката писменост и е много вероятно свързващо звено между финикийския и гръцкия, т.е. може да се окаже че всъщност гръцката писменост произлиза от прототракийска такава и не е „гръцка писменост”, но това е съвсем отделна тема за разсъждения, която е просто идеен проект за мислене.
Отделно, че правилното място на гърците, като на военно – разбойническа гемиджийско търговска култура, която просто копира постиженията на целия свят и ги обявява за свои, все още не й е официално дадено…
Да се концентрираме върху фактите. Защо гръцката цивилизация е грешно набеденият роднина на тракийската. Тъкмо основанията за едно такова твърдение искам да ви покажа. Днес ще се позанимаем с това, защо Гърция не може да има каквото и да е общо с основен фундамент на тракийската култура.
Тракийската погребална култура.

Погребалната култура на древна Тракия


Какво си представяте, като чуете „древна Тракия”?
Обзалагам се, че най – сериозният образ в главата ви е този на големите и красиви гробници. Без да уточняваме дали са непременно гробници или надгробни храмове, мистериони
или помещение със смесени функции, те са най – крупното наследство на траките. В последно време съмнително отъждествяват с Тракия някои крепостни стени, носещи следи и от по – късно време, но на практика най – богатото наследство са именно гробниците.
Същите гробници, за които Херодот пише: ” Мъртвия излагат в продължение на три дни и след като предварително са го оплакали и са принесли в жертва всякакви животни, започват да пируват: след това го погребват, като го изгарят или без изгаряне го заравят в земята: насипват могила и уреждат състезания от всякакъв вид, в които най-големите награди се присъждат съответно за единоборство. Така се извършват погребенията у траките.
Действително, погребалната култура на Тракия е много богата. Имаме могили с храмови помещения под тях и такива без, но очевидно и двата типа са изкуствени насипи, използвани за погребения върху тях и в околността. Имаме документирани случаи на трупоизграяне, трупополагане и дори – мумифициране.  Отделно имаме зидани гробове, гробни саркофази,  гробни могили и прочие.
Сякаш „тракийската строителна индустрия” е строила повече за отвъдния свят, отколкото за този.
Още по – интересно е, че това, което Херодот казва за траките никога не е било гръцки обичай. При все това, то изумително прилича на погребението на Патрокъл от Илиада, „гръцкият герой”, който по някаква игра на съдбата е в лагера, който не се разбира добре със спартанци, микенци и типичния гръцки герой Одисей. Ето какво представлява всъщност погребението на Патрокъл по Омир.
Да не разпрягаме още конете си еднокопитни,
нека да се приближим с колесниците и със конете,
за да оплачем Патрокла - това е към мъртвите почит.
След като ний си наситим душата с ридание горко,
Там  ще вечеряме дружно, разпрегнали първом конете."
Каза така и застенаха всички, начело с Ахила.
Триж край трупа те кръжиха с конете си хубавогриви(Илиада, 23:7-13)…
Множество бели волове захъркаха диво под ножа,
много овце и врекливи кози бяха редом заклани,
много свине белозъби, лъщящи от сало дебело(30-33)…
…тука дърва да докарат и всичко, което е нужно
мъртвият да притежава, потеглил за мрака подземен
(50-51)…
Съдове пълни със мед и със масло постави в средата,
сведе към смъртния одър и стенещ дълбоко от жалост, четири хубавошийни коне върху кладата метна.
В къщи Ахил повелител отхранил бе кучета девет:
две той закла и ги хвърли със плач на печалната клада(170-175)…
С двойна обвивка от лой да ги вложим във златната урна, докато сам не отида и аз във подземното царство.
Моля, вдигнете за него не много голяма могила,
ала прилична. След време ахейци, които останат
при многовеслите кораби живи и здрави след мене,
тази могила, висока и ширна, за нас да насипят(243-248).
Но ги Ахил задържа и в широк кръг ги тури да седнат. Много награди изнесе от своите кораби витии(258-259)…
После Ахил се изправи и каза така на аргийци:
"Сине Атреев и всички вий, медноколенни ахейци!
Тези награди очакват най-бързите в бяг с колесници(270-274).
»
imageЧитателят трябва да е изключително предубеден или незапознат, за да не познае тракийското погребение, такова каквото го познаваме и каквото го описва и Херодот. Могилата, погребаните коне, кучета, златната урна, кладата, пиршеството, погребалните игри. Даже традицията приписва на Ахил една жестокост, свързана с отделни случаи при траките: в беса си той извършва над гроба на приятеля си и човешко жертвоприношение. Описват се и други характерни практики: петли и дори идеята, че в могилата след време може да намери покой и Ахил, т.е. тя не е лична за Патрокъл.
Едва ли е нужно да обяснявам приликата, вече в друга тема говорих за истинската троянска война и за факта, че в нея са участвали траки, но никакви гърци, а гърците после са се дописали, преместили са събитието и са се хероизирали, нямайки нищо общо с обичая. Виждате ясното потвърждение.
И дори трите дни на погребението – пирът и обиколката с конете, състезанието с колесниците и могилата с погребението, са изобразени като кръгове на тавана  на казанлъшката гробница.
imageИзглежда нещо подобно е имало  и на изтрития фриз от Александрово, а унищоженият стенопис от поморийската гробница е показвала погребални двубои.
Традиция, подкрепена от литературата и археологията… И нямаща я никаква при гърците.
Да идем и още по – нататък. Упоменатите от Ахил дарове за мъртвия са далеч надминати от траките по нашите земи. Едва ли е необходимо да ви представям тракийските златни съкровища. Даже и да допуснем, че в някои от тях може да има съмнение за автентичност или предназначение, за погребенията на траките няма съмнение: гигантски златни венци, диадеми и обеци, фиби, позлатени оръжия, златни нагръдници, златни маски и прочие… Златото е плътта на боговете. Златото е вечният метал, който не ще се разложи и ще е дом на душата в отвъдния свят.
Тракийската култура издига също така хероони на мъртвите, превръщайки ги в богове… Една култура, в която животът на Земята е неразделна част от вечният живот в отвъдното и един вид нещо като негова подготовка и гаранция.

Гръцко погребално… счетоводство?

Как седи въпросът при гърците обаче? Гърците, дето научили траките да бъдат хора, вдигнали им гробниците, направили им съкровищата и стенописите…
Ти си предубеден, ще кажат. Тебе няма за какво да те слушаме. Ти сега ще наклепаш гърците и ще си идеш.
Поради това в тази точка аз ще избягвам да говоря. Ще оставя да говорят … самите древни гърци.
И то ще оставя да говори най – страшният им фундамент:
ГРЪЦКОТО ПОГРЕБАЛНО ЗАКОНОДАТЕЛСТВО:
Откакто сиракузците сложиха край със закон на скъпите погребения, и приключиха даже с разходите по обичаите, изпълнявани в памет на мъртвия, законът даже им определи общата сметка на допустимите разходи за погребението.”(Диодор Сицилийски, Библиотека 11:38:2) Авторът говори за времето на сиракузкият тиранин Гелон, т.е. ранните години от съществуването на сиракузката държава от средата до края за шести век преди новата ера. Преди това всъщност по – скоро са оскъдни сведенията за гърци изобщо.
Изключително показателно е атинското законодателство, приписвано на Солон в Атина. Солон, живял в началото на 6-ти век преди новата ера, премахвайки драконтовите закони, буквално воюва с все още срещащият се все още погребален обичай в Гърция, включващ процесии и оплаквачки:
Когато те(оплаквачките на погребална процесия) излизали, не можели да носят повече от три ката дрехи, и не можели да носят храна или напитка(за жертвоприношенията), струваща повече от един обол (около 1/6 от драхмата), нито кринолин, по дълъг от един кубит…” (Плутарх, Солон, 21:4) По – нататък авторът продължава: „Забранено е жертвоприношението на вол, нито погребението на мъртвия с повече от три ката дрехи, както и изобщо е забранено да се ходи на гроба от други, освен от собственото му семейство, с изключение на денят на погребението”(21:5). Като цяло на Солон се приписва тежка война срещу задгробната култура, като дори е изготвил едва ли не допустимо счетоводство за погребенията, приравняването им и намаляне на почестите по всякакви начини. По – нататък той забранява жени да влизат при мъртвия, да участват в процесията, ако са по – млади от 60 години или не са роднини… И прочие.
В De Legibus(2:64) римският оратор Цицерон използва едно понятие за атическата погребална практика, което остава в историята с названието „post aliquanto”. Авторът най общо казано атрибутира погребална практика на древна Атина „известно време след Солон”, според която са регламентирани дори максималните размери на гроба и монумента(стелата, паметника).  Потвържение за подобен закон се среща в гробовете от периода, като има голям, спор кой точно е въвел законът, споменат от Цицерон. Най – общо казано, различните учени подкрепят различен законодател ,от самият Солон, през Пизистрат(следи за което се откриват и при Плутарх), Клистен и дори Темистокъл. Няма да навлизам в подробности кой и защо е бил, само ще обърна внимание на широкия спектър и голямата времева разпръснатост на следите от този закон, т.е. забраната на погребалните монументи и пищните погребения в Атина изобщо не е изолиран и отхвърлен акт. По скоро има „караница” в рамките на три века кой е най – успешният законодател против погребалните практики. Атина води очевидна война против богатите погребални практики, които счита за варварски и чужди и които й харчат парите, можещи да бъдат вложени в разкош, война или търговия.
Началото на тази практика се свързва с Питакус от Митилена – друг от седмината мъдреци. Животописът му, дело на Диоген Лаерции описва, как той забранил твърде скъпите погребения и да се отдават почести на гроба на непознат.
И това не остава изолирана практика - например на остров Кеос е намерена стела(Стела на Юлис), датирана от 5-ти век преди новата ера, но считана за упоменаваща по – стар закон, която третира погребалните практики.  Тя упоменава подобни правила за гробовете.
Това са законите по отношение на мъртвите: погребват мъртвите, както следва: в три бели облекла – долно, саван, и завивката, разрешават се и по-малко, на стойност не повече от 300 драхми. Мъртвият се носи на носилка, която не се покрива с дрехи.  Носят се не повече от 3  подноса вино на гроба и не повече от един  маслиново масло, и празните делви се връщат(!!! Контрол над амбалажа). Носете забулени трупа в мълчание по целия път до гроба. Разрешено е извършване на предварителна жертва според бащините обичаи. Носилката и завивката да бъдат върнати обратно в къщата(!!!).
……
Не носете злато на гроба…
Този закон е ратифициран от Съвета и хората.

В Гортън, Аркадия, е открит фрагментарно запазен законов кодекс също от времето около 5-ти век преди новата ера. Един от моментите, които третира законът, е погребението, макар че нещата около него фигурират във вторични надписи, описващи например пътя на погребания, кой и как да го носи,  и как да се направи пречистването и кой на кого дължи глоба, ако нещо не е както трябва.
Регулацията на Лабиядаи е от по – късно време и касае гръцката хегемония в района на светилището в Делфи. Ако и в по – раншно време да свързваме мястото с тракийски племена, и по принцип законът да е дело на видимо негрък по име, но човек с вероятно „духовен сан”, той носи очевидните черти на гръцката администрация за времето си:
Това е уредбата на погребенията. Не може повече от 35 драхми да бъдат вземани от дома или влагани. Наметката трябва да е в светъл цвят. Който наруши това, дължи глоба 50 драхми. .. Нищо да не се слага в ковчега… Погребалната процесия трябва да е в мълчание… Нито на следващия,  нито на десетия ден, нито на годишното отбелязване не трябва да има песни или вопли. Който наруши тези регулации…
В този аспект едва ли има нужда да обясняваме погребалните закони на Спартанския законодател – Ликург. Длъжен съм да спомена, че макар за някои съвременни автори Ликург и Солон да са митични законодатели, както например Тезей, законите им и спазването им са били несъмнено факт в древните общества, и ако действително лицата не са съществували, то практиката може да се отнесе например към приписваното родоначалничество на Спарта от Херкулес или пък идеята, че богинята Атина основала посветения на нея град. Има или ги няма тези законодатели, законите им, прилагането им и вярата на древногръцкото общество в тях са несъмнен факт.
Спарта е име, което говори само по себе си. Във всеки случай нека погледнем в Животописа на Ликург от Плутарх(27.1-2).
На второ място той забранил каквото и да е да се погребва с мъртвия, просто го покривали с лека роба и маслинови клонки, докато го изпращали. Да се пише името на мъртвия на гроба не било разрешено, освен ако не е паднал в битка, или жена, умряла в светилище.
Е, ами… в това миниатюрно ретроспективно законодателство мисля, че включваме Сиракуза, Атина, Спарта, други градове от същинска Гърция, егейските острови… Какво още? Много закони не са стигнали до нас, но ми се струва, че имаме панелинистична традиция.
На практика много малко са нещата, които реално обединяват гръцката култура от Средиземноморието.
Струва ми се, виждате едно от тях.
Ако искат, гърците са свободни да се отрекат от т.нар. "седем мъдреци", Ликург и писаните си закони, за да се приближат малко до Тракия.
Как ги отъждествяваме с траките като „гръцка субкултура” изобщо? Липса на познания?

Жените, ах, жените…

Древните гърци никак не обичат да работят. Обичайно те не само не погребват златото защото живеят само този живот и няма защо да губят ценния метал, но и свързват с истинска работа войната, кражбата или търговията. Останалото е за робите. Именно поради тази причина гръцки автор се кълне, че „тракийските жени са робини”, защото ги видял да работят на полето и да гледат добитъка(Платон). За него работата е робство. Гъркините, прислужващи голи на пировете, не са робини. Те не работят и имат свободна воля. Например могат да бъдат печелени на зарове – според които Пейритой поискал дори да му се достави жената на страшния Хадес - Персефона, или на томбола, като красивата Елена.
Но дали няма да открием разлика и тук? Между другото погребалните закони, които разгледахме  в 2/3 от случаите изрично упоменават и ограничават жените при погребения. В повечето случаи на законодателството по - горе жените биват ограничени от досег с дома на мъртвия, с тялото му, с процесията…
Как седи обаче въпросът с женските погребения в Гърция? Докато и при мъжете има някои пищни, при жените изобщо няма. Защо? Нима жените нямат душа? Защо „тракийските робини” споделят гробовете със съпрузите си или дори имат крупни собствени съоръжения, а гъркините нямат. Всъщност, какво имат гъркините?
От древния период имаме само две стели, включващи жена: Атинска стела с майка и дете и още една, с брат и сестра. Жената фигурира само като „притурка”. В класическия период се наблюдават вече някакви гробове и на жени, но както виждате закона за погребенията първо ограничава жените.
В по - късно време, към края на 5-ти век, така наречените dexiosis(двойни) стели на съпруг и съпруга зачестяват. В известна степен стилът наподобява някои персийски или в други случаи, египетски или етруски монументи. Самостоятелните дамски гробове отново са рядкост, бедни са, рядко придружени със статуи и то предимно при специални случаи – починала дъщеря на аристократ, неомъжена.
Прави извънредно впечатление, че настъпва известно отваряне на атическата култура към света и допускане на чужденци. В следствие на това през периода гробните паметници на презрените „метеки” и особено тези на жените им конкурират или дори превъзхождат атинските такива.
В Тракия е доста по – различно. Херодот свидетелства, че жените присъстват на погребението на мъжа и дори се карат коя му е любимата, за да се качи заедно с него на погребалната клада и да го последва в отвъдното, и после да му издигнат могила – обичай, който в по – късно време някак си попада при викингите(по Ибн Фадлан). Жените не са държани настрана и макар че рядко има погребения на „самостоятелни тракийски принцеси” – например в Поморие, казанлъшко, сливенско и прочие, жени с богато погребение до мъжете си изобщо не са рядкост.
Изглежда тази относителна равнопоставеност на половете в труда, боя и смъртта се е видяла екзотична на древните гърци, за да сътворят митовете за „амазонките”. Как иначе да обяснят, ако са яли бой от жени по време на някой от безкрайните си пиратски набези в Тракия и Скития…

Рекапитулация… Не счетоводна

Очевидно имаме не нещо друго, а една война на същинска Гърция срещу обичай, характерен за Тракия, Египет и в някаква степен за Персия. Идеята на гръцкото законодателство е очевидна: да не попадне народа под влиянието на „варварите” и дори, ако може този обичай да се подтисне и унищожи. Такъв момент се наблюдава при увеличаването на спектъра на действие на гръцката култура. Докато в древността – както видяхме, погребалната практика е затворена в типично гръцкия свят, по – късно превзема дори прочутите аполонови светилища, като Делфи и Гортън. В още по – късно време те ще инспирират реформите на македонския държавник Деметрий от Фалерум, а следите на такова законодателство се пръскат далеч извън Гърция, в паметници от Нисирос, Гамбрион, Аполония, Месемврия и прочие, където се забелязва „спазване на стандартите”. Това е – да я наречем, успешна битка, която води до победа в културно отношение на по-ниската култура в тази насока – Гърция. След което на нея започват да й се приписват заслугите за чуждите култури.
Веднага давам типичен пример. Известно ли ви е, че например на гърците се приписват красивите задгробни портрети?
Къде обаче, при такова вадещо очи законодателство?
Е как къде, във Фаюм. Гърците, които броели изпратените буркани на погребенията с обратна разписка, в крайна сметка се забили в оазис в централен Египет и там избухнала любовта им към отвъдния свят. Дето се вика, те пет века я носели в сърцата си и накрая, като се видели на скрито в оазиса, дарбата им избила… Почти като историята им за Илиада, дето 7 века си я наизустявали по сборове и по седенки, докато още нямало гръцки език и накрая я и написали, и се оказало, че там имало само гърци… Макар и с каквито и да е напъни да не можем да ги намерим тези гърци…
Изключено е разбира се, фаюмските портрети да са дело на една култура с 3000 години история в задгробното портретиране. Некое и друго гръцко име на някой фешън посетител дето решил да бъде интересен доказва със сигурност, че обичаят е гръцки. А мумиите под портрета също са гръцки обичай, който е бил държан в тайна даже от по – скъпите гръцки гробници… Веселба.
Току виж и рижият младеж от Оструша излезнал някой симпатичен грък…
imageКакто и Козимасис Хрестос - "майсторът, изградил Казанлъшката и Александровската гробница".
Ей го на.
Това е издрано отдолу на фриза. Долу в Александрово е имало стенопис, който е оттекъл с времето. Върху него е това „произведение на изкуството”, което видимо е написано даже след като картината се е саморазрушила и не е написано, а надраскано с нещо си. Това чудо на природата, вместо да го отдадем на гръцки вандализъм, на някой типичен гръцки селяндур, който попаднал случайно на мястото и съгласно „закона на предците си” е решил да се погаври с гробницата на „варварите” - което очевидно прозира в деянието, ние го пишем „строителя на гробницата”. Това вероятно е „рисувано”, дерейки по стената с ключ, или за да бъдем по – акуратни, с обола, който архонтите са дали на Кодзимасис, за да плати собственото си погребение. Кодзимасис бил „майстора”. Нарисувал цялата стена с невероятна красота, може би най – красивата европейска гробница, после вземал камъка и драл, драл... Та да се помни художественото му изкуство.
И такива гръцки „майстори” у нас – бол, и се приемат адски безкритично.
А в копието за 3 милиона долара скриха този надпис. Защо? За да не копират подписа на майстора, щяло да е измама…
За съжаление, всичкото ни е такова…
Но знаете ли къде ми се струва, че е истинската причина?
Че ако реално се изтъкне истината, че гръцкото законодателство е било в борба с гробниците, че Кодзимасис е някой глупав грък, минал дълго след като Александрово е била факт и  просто я е вандализирал, ще трябва да се признае неудобната истина…
Че тракийските гробници вече не могат да се съотнасят към гръцката „култура”, хеле пък просто за сметка на подобия на еленче с еленче и жезълче с жезълче… Ясно, че два съседни народа ползват често еднакви или подобни мини, подобни ресурси, търгуват, крадат, обменят майстори и ловуват сходни жиовотни… Но дотам.
Тракийските паметници, ако се признае тази фактология, започват да клонят към по – стари от същинска класическа Гърция като цяло. Преди периода, когато гръцката култура започва да се разпространява, да мери паметници и разходи.

И така, какво имаме?

От страна на Тракия имаме една богата и езотерична погребална култура, много от монументите на която могат да спорят по размери и на голямата част от пирамидите. Смъртта тук е вечен живот, обожествяване.
Нищо общо с така наречения „гръцки прототип”. Смъртта в Гърция е чисто счетоводно изживяване. Преди да погребеш баща си – данъчна ревизия, и жените и робите не влизат, за да не откраднат нещо. След погребението минаваш пред ареопага да се отчетеш. Върнал ли си бурканите, амбалажа, чорапите на мъртвия могат ли да се използват още… Най – вече колко пари си изхарчил за тоз непотребен боклук(трупа), за да не подбиеш капиталеца на града - държавица за гемиджийство и разбойничество. И в крайна сметка, минаваш и пред  тесмотетите, където обръщаш джобовете. Да не си прибарал нещо от погребението на баща ти, да си излъгал, че си погребал некой накит, златен зъб или друго и да си го турнал у джеба и да искаш да го прилапаш, с което да объркаш нещо гръцката сметна палата… И т.н.
Ето ги двете „производни” култури, една до друга. Мязат си, както виждате, като меч и мечка(женското на меча?)…
Е, ами освен... да даваме на гърците по един обол и да ги пращаме да пътуват…
Да продължават да вдигат микенски гробници, защото както знаем, в това много ги бива.
Докога?






Гласувай:
43


Вълнообразно


1. solinvictus - За много години Д3вер и Честита р...
16.01.2012 10:40
За много години Д3вер и Честита радост!Отдавна не бях те чел и се изненадах виждам голям прогрес...хехе много добър пост.Това с фригите което си обяснил е много добре остава да разнищиш и в тази "грцка" посока ...и после разбира се скитите (туркските КУРгани измислени от саветски олигофрени) ,но едно по едно !!!
цитирай
2. d3bep - Мерси, Соле :) Нямам вече много в...
16.01.2012 11:23
Мерси , Соле :) Нямам вече много време за блога за съжаление иначе имам доста идеи. За много години и на теб.

Стараем се прогресът да е постоянна величина, макар че и от другата връзка, кояот градя, прогрес има, само че е нагоре :)
цитирай
3. letopisec - Привет, ЧНГ
16.01.2012 12:14
Знаеш ли тази твоя статия е нещо като дознание...Нещо в стила на Дан Браун, а сега и Умберто Еко има нов роман. Просто искам да ти кажа, приятелю, че това не минава даже за есе, но може да стане добър роман...Не ме разбирай погрешно, но нито Ахил се появява за първи път в Илияда, а за него има култ като бог доста преди това. Нито пък Илиядата е тракийско произведение, дописано от гърци...Но като роман, замисълът ти би имал много по-голям успех...
цитирай
4. kagami5 - След като все по и по факти за очев...
16.01.2012 12:14
След като все по и по факти за очевадна несъвместимост на ''грък'' с ''гръцка'' култура, която е всъщност тракийска, излизат и като знаем, че днешния грък не признава да го наричат така, не ти ли минава през ума че всъщност '' грък'' е лош препис на ''трак'' ?
цитирай
5. kasnaprolet9999 - Ето нещо от наследството на трак...
16.01.2012 12:26
Ето нещо от наследството на траките- тракийска гробница в Поморие
http://kasnaprolet9999.blog.bg/history/2011/09/16/trakiiska-grobnica-v-gr-pomorie.820854

Също така и тук има интересни разкопки от тяхното време:
http://kasnaprolet9999.blog.bg/history/2011/09/20/razkopki-v-okolnostite-na-gr-pomorie.823241
цитирай
6. d3bep - Знаеш ли тази твоя статия е нещо като ...
16.01.2012 13:42
letopisec написа:
Знаеш ли тази твоя статия е нещо като дознание...Нещо в стила на Дан Браун, а сега и Умберто Еко има нов роман. Просто искам да ти кажа, приятелю, че това не минава даже за есе, но може да стане добър роман...Не ме разбирай погрешно, но нито Ахил се появява за първи път в Илияда, а за него има култ като бог доста преди това. Нито пък Илиядата е тракийско произведение, дописано от гърци...Но като роман, замисълът ти би имал много по-голям успех...

Здрасти :)
Всичко хубаво за новата годиан и на теб.

Благодаря ти за мнението, не искам и не мога да спра който и да е да си има мнение. Но по принцип етиката казва че за такъв тип мнение се изисква човек с повече или поне равни познания да дава оценки. Ти засега приятелю, по тея теми ме биеш предимно на количество. При това аз за разлиак от теб не пиша историоидни романи.

Не си ме изненадавал и не си показал да можеш да ме изнанадаш с напредничави познания,а за траките специалн овсички знаем и че нямаш кой знае какви като цяло. Вмесот това си се затворил в една ограничена култура и искаш да изведеш светът оттам, Успех. Кимерите, бащи на цивилизацията .Ахил, покровителят на скитите...

Не разбрах що си мислиш че аз не знам за т.нар. култ към Ахил на черноморските острови.
Но не разбрах и защо си мислиш, че:
- гръцкият свидетел е по - стар от Илиада????? Е тва не го разбрах.
- името е доверително. Че те на тракийския конник гърците са му прикрепили 450 имена, повечето на различни техни богове...

Но ако искаш мога да ти обясня що аз си мисля, че:
-всъщност ти не знаеш нищ оза култовете от региона - Истиря, Одесос и прочие;
-говориш празни приказки и изобщо никъде в същинска гърция няма древен култ към Ахил ,а и култ не се гради на базата на едно изречение.

Също тка мисля че:
- изобщо не си вникнал даже в заглавието на темата.
В тая тема много ясно обяснявам, че има чудовищна разлика между гръцка и тракийска погребална традиция.
В другата тема обяснявам, и в тая го допълвам ,че Илиада не е продукт на гръцкия гении, а късна кражба на египетско произведение за случка между хети и египтяни, С УЧАСТИЕТО НА ТРАКИ.
Тук ти го доказвам.

Мисля, че доказателството м ие достъпн оза петокласник.
Но ще го формулирам по - ясно ,за да не би дължината на поста ми да те е стреснала:
В ИЛИАДАТА СЕ ОПИСВА ПОГРЕБАЛЕН ОБИЧАЙ, КОЙТО ИЗОБЩО НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ ГРЪЦКИ, А Е НАПИСАН ЗА ГРЪЦКИ.
По долу ти е обяснено чии е всъщност този обичай и как археологията, историографията и културологията еднозначно го доказват. Ти пак си спори, щом ти е кеф.

Съответно това изречение:
letopisec написа:
. Нито пък Илиядата е тракийско произведение, дописано от гърци...Но като роман, замисълът ти би имал много по-голям успех...

Ясно показва, че изобщо не си разбрал в каква тема се намираш и го отдавам на продукт на тежкият ти антитракийски комплекс, който неведнъж си изявявал в блога си и с образуването на който аз изобщо нямам нищо общо...
цитирай
7. missionpossible - Чудесен постинг
16.01.2012 14:20
За много години и още много такива писания!
цитирай
8. kostas - За много години и поздрави . Цитирам те , за да го разберат и глухите...-НЕгърчета...
16.01.2012 14:33
* Хубаво де… Вие чули ли сте някой грък да се е наричал Омир? Не сте. Ὅμηρος (Омирос) на гръцки означава заложник. *
цитирай
9. gocho52 - Какво е
16.01.2012 15:39
Дзвер?
Вер(годината на дракона - древнобълг. календар)
цитирай
10. letopisec - 6. d3bep - Знаеш ли тази твоя статия е нещо като ...
16.01.2012 16:03
Наистина ме стресна дължината на поста ти, съжалявам, че си останал с впечатление, че не ми харесва. Аз даже гласувах за нея. Но не е достатъчно да не осъзнаеш жанра, в който пишеш, защото ако го осъзнаеш, ще разбереш, че историческите романи се четат повече от скучните статии...Ако пък представяш един жанр за друг, непременно губиш от това. Аз боготворя траките, но и българите уважавам, ето защо не бих искал да се смесват. Всеки със своето време..
цитирай
11. d3bep - След като все по и по факти за очев...
16.01.2012 16:58
kagami5 написа:
След като все по и по факти за очевадна несъвместимост на ''грък'' с ''гръцка'' култура, която е всъщност тракийска, излизат и като знаем, че днешния грък не признава да го наричат така, не ти ли минава през ума че всъщност '' грък'' е лош препис на ''трак'' ?

Здрасти :)
По принцип понятието "грък "е по - късн овъзникнало и аз го ползвам в доста по ... общ смисъл.
В смисъла и контекста на епохата и ресурсите, очевидно че не може да се сложи равенство между грък и трак, най - малкото защото гърците сегрегират траките по народ, по език, по обичаи... Наричат ги варвари. Описват ги като някавата супер екзотика...

Така че това не може да е за мен основание - "грешен правопис".
Заключението е възможно. Възможно е траки и гърци далеч назад в миналото да имат общ или сроден произход. Но не и на база на "грешно написан етноним".

Поздрави!
цитирай
12. d3bep - Ето нещо от наследството на трак...
16.01.2012 17:45
kasnaprolet9999 написа:
Ето нещо от наследството на траките- тракийска гробница в Поморие
http://kasnaprolet9999.blog.bg/history/2011/09/16/trakiiska-grobnica-v-gr-pomorie.820854

Също така и тук има интересни разкопки от тяхното време:
http://kasnaprolet9999.blog.bg/history/2011/09/20/razkopki-v-okolnostite-na-gr-pomorie.823241

Здрасти :)
За разкопките в палеокастро вече съм споменавал във връзка с разкрития там серапейон

http://d3bep.blog.bg/history/2011/10/20/egipetskata-religiia-sred-trakite-malka-sbirka-hramcheta.838239

За поморийската гробница, може би предстои.. Дължа го поне на община Поморие.
Поздрави!
цитирай
13. voulgaros - КОИ ВИ Е ПРОГРАМИРАЛ ТАЗИ ПАРАДИГМА ...
16.01.2012 17:56
КОИ ВИ Е ПРОГРАМИРАЛ ТАЗИ ПАРАДИГМА -(ХЕЛЛАС) ЧЕ ДРЕВНИТЕ ЕЛЛИНСКИ ОБЩИНИ-ДЕМОСИА, СА БИЛИ БЕЗ ГРОБОВЕ...БИЛ ЛИ СИ В ГЪРЦИЯ,ДЗВЕР..ВИДЯЛ ЛИ СИ НЕКРОПОЛИ В ТИВА,==СПЕЦИАЛНИ НАПРАВЕНИ ГРОБНИЦИ....АМИ МИКЕНА,..АМИ ДИОН..АМИ ВЕРГИНА...АМИ АТИНСКИТЕ НЕКРОПОЛИ..

МНООГО СЛЛЛААБА СТАТИЯ
цитирай
14. d3bep - Микена и подобните на нея нямат нищо ...
16.01.2012 18:19
Микена и подобните на нея нямат нищо общо с гърчуляците, скъпи Вулгарос. Прочети двете статии за "критската връзка", за "хиксосите" статията....

Вергина че ви спаси! От вергина предимно бой са яли гордите ти предци ,ама и вергина стана техна....
Александрия и Йерусалим нема ли да ме пратиш да ги видя?
цитирай
15. laik - :)
16.01.2012 18:23
Чудесно, но как тогава се прокарват връзките във вярванията?
цитирай
16. voulgaros - ЕЕЕ КОИ СМЕ НИЕ ГЪРЧУЛЯЦИТЕ. . . Н...
16.01.2012 18:27
ЕЕЕ КОИ СМЕ НИЕ ГЪРЧУЛЯЦИТЕ...НЕГРИ ЛИ БЯХМЕ,ЧЕ НЕ ПОМНЯ..
ЕБАТИ КОМПЛЕКСИТЕ ДЕТО ИМАТ ЕДНИ ВУЛГАРИ ОТ ГЪРЦИЯ.
цитирай
17. chitatel7 - Поздравления!!!
16.01.2012 18:34
Поздравления!!!
цитирай
18. get - - От мен едно - Браво ! ... и спирам по-нататъшните коментари :((
16.01.2012 19:15

- Горе долу сме изпднали с теб, като в библейската "Притча за "блудният" син" :))) - та ще кажа ... рано или късно "Той" се връща при корените на Баща си ???!

- Пожелавам ! - Новата година да ти наспори от всичко по-мноооого !! :))

ПоЗдрав !!
цитирай
19. d3bep - За много години и още много такива ...
16.01.2012 20:33
missionpossible написа:
За много години и още много такива писания!

Дай боже.. Макарче обективната действителност ме притиска, но каот цяло дай боже умни и критични читатели, повече писания.. И прочие.
За много години!
цитирай
20. d3bep - * Хубаво де… Вие чули ли сте някой ...
16.01.2012 21:36
kostas написа:
* Хубаво де… Вие чули ли сте някой грък да се е наричал Омир? Не сте. Ὅμηρος (Омирос) на гръцки означава заложник. *

Нема да разберат, оти нее патриотично, брадъре...

За много години.

Бая неща си остават във фантастиката, и въпрек итова стават "официална наука"......
цитирай
21. 4aiotgluhar4e - Браво! Беше ми много интересно и ...
16.01.2012 23:02
Браво! Беше ми много интересно и много неща научих. И благодаря :)
цитирай
22. lado - Здрасти, Дзерко!
17.01.2012 00:33
Правилна забележка - че си го написал като за петокласници :)))) Направи олекотена версия за Летописеца, а за гърци - комикси ...Забележително! Чудесно Достъпно! (харесах много, дори да ме помислят за човек с умствен багаж на петокласник :)))))
цитирай
23. aristotelis - НЯМА ПО ОВЧЕДУШЕН НАРОД ПО СВЕТА ОТ ...
17.01.2012 10:24
НЯМА ПО ОВЧЕДУШЕН НАРОД ПО СВЕТА ОТ БЪЛГАРСКИЯ !
НЯМА ДРУГИ ХОРА ПО СВЕТА С ТАКОВА НИСКО ДОСТОЙНСТВО !
НЯМА ДРУГИ ХОРА ПО СВЕТА С ТАКОВА НИСКО СЕБЕУВАЖЕНИЕ !
НЯМА ДРУГИ ХОРА ПО СВЕТА С ТАКОВА БЕЗХАБЕРИЕ ЗА БЪДЕЩЕТО НА ДЕЦАТА ИМ !
НЯМА ДРУГИ ХОРА ПО СВЕТА ТАКА ДА ТЪРПЯТ ДА ГИ ТЪПЧАТ, ОГРАБВАТ, МАМЯТ И И ДИСКРИМИНИРАТ !
НЯМА ДРУГИ ХОРА ПО СВЕТА ТАКА ДА СЕ ОСТАВЯТ ДА ГИ УПРАВЛЯВАТ КРИМИНАЛНИ МУТРИ, ГЬОН-СУРАТИ И БЕЗРОДНИЦИ !
НЯМА ДРУГИ ЕВРОПЕЙЦИ ТАКА БАЛАМСКИ ДА ПЛАЩАТ ТОК И ВОДА НА ЦИГАНИТЕ !
НЯМА ДРУГА НАЦИЯ ТАКА БЕЗХАБЕРНО ДА ПЛАЩА ДЕТСКИ И ДР. ПАРИ ДОБАВКИ И ДА ПОДПОМАГА ЦИГАНИТЕ ДА СЕ МНОЖАТ КАТО ХЛЕБАРКИ !
НЕЩО ПОВЕЧЕ В ГЪРЦИЯ ОТ 20 г. БЪЛГАРИН СТАНА СИНОНИМ НА ЧОВЕК БЕЗ ДОСТОЙНСТВО, РОБСКИ ЧОВЕК, ВТОРА РЪКА ЧОВЕК, ЖАЛЪК ЧОВЕК, ОВЧЕДУШЕН ЧОВЕК, МУХЛЮ ЧОВЕК !
Е, КАК ДА НЕ СЕ СРАМИШ, ЧЕ СИ БЪЛГАРИН КАТО БЪЛГАРИТЕ ОВЧЕДУШНО СЕ ОСТАВИХА ЗА 20 г. БЕЗРОДНИЦИ УПРАВЛЯВАЩИ ДА ГИ ТУРЦИЗИРАТ И ЦИГАНИЗИРАТ !
Е, КАК ЩЕ СЕ ВЪРНЕШ В ТАЗИ БЪЛГАРИЯ ПРЕВЪРНАТА ЗА 20 г. В МАНГАЛИЯ !
БЪЛГАРСКИ ГЕНЕРАЛ ПРЕЗ БАЛКАНСКАТА ВОЙНА БЕШЕ КАЗАЛ :
"БИХ МОГЪЛ ДА ИЗБИЯ ВСИЧКИ ТУРЦИ И ЦИГАНИ В БЪЛГАРИЯ НО МЕ СПРЯХА И ОСТАВИХ МАЛКО ЗА ДА РАЗБЕРЕТЕ СЛЕД ВРЕМЕ ЗАЩО СЪМ ГИ ИЗБИВАЛ !
НАЙ-ДОБРИЯ ТУРЧИН ИЛИ ЦИГАНИН Е МЪРТВИЯ !"
цитирай
цитирай
24. demokrat63 - за гърците
17.01.2012 10:26
Само колко точно си описал ги описал:
Отделно, че правилното място на гърците, като на военно – разбойническа гемиджийско търговска култура, която просто копира постиженията на целия свят и ги обявява за свои, все още не й е официално дадено…

Поздравления за статията. Продължявай така и втората преграда наречена " Гърция" по пътя на истинската ни история ще рухне.
цитирай
25. aristotelis - НЕ СМЕ НАРОД Не сме народ, не сме ...
17.01.2012 10:29
НЕ СМЕ НАРОД

Не сме народ, не сме народ, а мърша,
хора, дето нищо не щат да вършат.
Всичко тежко, всичко мъчно е за нас!
"Аз не зная! Аз не мога!" - общ е глас.
И не знаем, не можеме, не щеме
да работим за себе си със време.
Само знаем и можеме, и щеме
един други злобно да се ядеме...
Помежду си лихи, буйни, топорни,
пред други сме тихи, мирни, покорни...
Все нас тъпчат кой отдето завърне,
щот сме туткун, щото не сме кадърни...
Всякой вика "Яман ни е нам хала!" -
а всякому мерамът е развала...

Не сме народ! Не сме народ, а мърша,
пак ще кажа и с това ще да свърша.

1875г. П.Р. Славейкво из писмо до Васил Левски
цитирай
26. d3bep - Дзвер? Вер(годината на дракона - ...
17.01.2012 12:42
gocho52 написа:
Дзвер?
Вер(годината на дракона - древнобълг. календар)

Възможно е, колега, но не е това замисъла на ника ми :)
цитирай
27. d3bep - Аз боготворя траките, но и бълга...
17.01.2012 14:02
letopisec написа:
Аз боготворя траките, но и българите уважавам, ето защо не бих искал да се смесват. Всеки със своето време..

Ми идваш ,яхнал бика.. И какво очакваш?
Сега какво очакваш да ти кажа?

В смисъл държиш здраво на теорията ти, че нищо от огромният тракийски народ по нашите земи не се е добрало до българската народност, а само някакъв митичен народ от кимерийци или хуни, дошъл по нашите земи с войска от 10 до макс 50 000 човека, основал цялата държава, народ и традиция...

Я постни портетирането на Атила от Приск, да го поразгледаме.. Може да съвпадне с някои "черепни възстановки" на чъргубоили...
Или разкажи малко повече за хунските традиции...

ИМА ЛИ НЕКАКВА КОНКРЕТНА ПРИЧИНА, ПОРАДИ КОЯТО НЕ ХАРЕСВАШ ЙОРДАНЕС?
Например той нещо за хуните писал ли е? Дай цитат, или той не струва.

Вярно ли е твърдението на друг римски писател, че те не познават желязото?
Амиан го твърди. И се смята ,че горе долу Атила е въвел мечовете в употреба. Върховете на стрелите им били от животински кости. След каот бащицата Ром се намесва, задрънчават и железата.

Чувал съм , че ловели мишки и други гризачи и си правели от кожата им наметала и дрехи... Това вярно ли е и има ли го в българските традиции?

Или разкажи за хунската държавна организация...

Според теб хуните са велики, защото в продължение на 50 години и със спонсорството и въоръжението на две имеприи са били заплаха, коеот може да се превърне всеки многоброен селянин във време на интрига.
Според мен обаче, това изобщо не стига за да говорим за култура, народност и етногенезис.

Поздрави!
цитирай
28. d3bep - ЕЕЕ КОИ СМЕ НИЕ ГЪРЧУЛЯЦИТЕ. . . Н...
17.01.2012 16:23
voulgaros написа:
ЕЕЕ КОИ СМЕ НИЕ ГЪРЧУЛЯЦИТЕ...НЕГРИ ЛИ БЯХМЕ,ЧЕ НЕ ПОМНЯ..
ЕБАТИ КОМПЛЕКСИТЕ ДЕТО ИМАТ ЕДНИ ВУЛГАРИ ОТ ГЪРЦИЯ.

Не ми е известно да сте негри, между другото негрите имат доста висока и древна култура.
Не казвам че вие нямате. Казвам, че расовият комплекс явно не е при мене.
Но аз честно казано не виждам какво писнахте всички гърци и псевдогърци от поста ми.

Какво, нещо лъжа ли съм казал?
Законите на Солон, на Ликург, на Гелон и на седмината мъдреци - те ваши ли са, или си измислям?
Може би съм сложил.. Едно две определения за древните гърци от мене си в изводите,ама фактологията? Все си мисля тя е повече от бъзикните...

Кажете нещо по фактологията.
Аз съм ви икзарал негри. Напротив, аз съм ви цитирал ВСИЧКОТО ВИ ЗАПАЗЕНО ЗАКОНОДАТЕЛСТВО.
И отдолу съм написал с други думи въпроса "ДЕ СТЕ ТРЪГНАЛИ"?

?????
цитирай
29. d3bep - Поздравления!!! Благодаря, ...
17.01.2012 18:03
chitatel7 написа:
Поздравления!!!

Благодаря, колега. По принцип ще се радвам да напишете и нещо повече от това.. Не непременно суперлатив, но какво Ви идва на ум във връзка със статията например.
цитирай
30. d3bep - - Горе долу сме изпднали с теб, ...
17.01.2012 18:50
get написа:

- Горе долу сме изпднали с теб, като в библейската "Притча за "блудният" син" :))) - та ще кажа ... рано или късно "Той" се връща при корените на Баща си ???!

- Пожелавам ! - Новата година да ти наспори от всичко по-мноооого !! :))

ПоЗдрав !!

Гетски, зависи кво имаш предвид в отново двузначния си пост :)

Ако говориш за себе си ,аз не мисля че си блудствал някъде, това, коеот ме рпитеснява в теб е лиспата на чувство за мяра и винаги раздвоеното изказване, никакво позоваване на факти и само намеци ,вметки, подсещанки... Иначе аз не мисля че някога си бил дългосрочно спиран от блога ми.

Ако имаш предвид мене, аз не съм се завръщал :) Пак съм си там и ровя старите неща... Сходството именно в погребалната култура на тркаийските гробници с Егиепт е твърде очевидно.

В Египет няма "лимит на счетоводството "за погребенията. Напротив, само там има къде в древния свят да влезеш ида прочетеш буквално, тоз мотив, това свещенодействие, този проход, тази зала - какво се има предвид.
цитирай
31. d3bep - Браво! Беше ми много интересно и ...
17.01.2012 19:46
4aiotgluhar4e написа:
Браво! Беше ми много интересно и много неща научих. И благодаря :)

Радвам се че съм успял да бъда полезен :)
цитирай
32. ketcakuatl - И АЗ ТАКА
17.01.2012 20:23
Макар че интереса ми е повече от знанията. Но ти и Павел 'усилено' ни образовате. Има логика в разсъжденията и фактологията ти. Много неверни работи сме учили по история. Ама и тя като непрекъснато се политизира. На времето, в конспекта по история, за изпит във ВУЗ, фигурираше петия конгрес на БКП и други такива ,,исторически'' работи. Отделно, дето е казано, че историята се пише от победителите. И си е било така. Колко безценни свидетелства са били унищожени, за да се фалшифицира после. Както и да е, поздрави, уважение и признателност към труда и личността ти!!! (вчера нямах нет, за това пиша последен)
цитирай
33. d3bep - Чудесно, но как тогава се прокарват ...
17.01.2012 21:33
laik написа:
Чудесно, но как тогава се прокарват връзките във вярванията?

Те са също толкова "умряла работа".

Гърците вярват в семитски хитрости, като царство на сенките, не признават безсмъртието след смъртта и доколкото при тях се чуват таквиа неща, те са копирани ,а не истинските им вярвания.

Истинското им вярване е панелинистично и то е тъжното поле с асфоделите, от което никой не е излязъл и няма да излезе.
Това е и основанието на погребалната им култура и меренето на гробове, на разход и ипрочие. Икономическо за града - държава, и безсмислено - от гледна точка на истинското елинско вярване.

Неслучайно Дионис и Орфей не са допуснати нито на Олимп, нито в подземното царство...
цитирай
34. d3bep - Правилна забележка - че си го нап...
17.01.2012 23:18
lado написа:
Правилна забележка - че си го написал като за петокласници :)))) Направи олекотена версия за Летописеца, а за гърци - комикси ...Забележително! Чудесно Достъпно! (харесах много, дори да ме помислят за човек с умствен багаж на петокласник :)))))

Е немах чак такава обида предвид с тоя коментар :) Просот искам да кажа, че имаме нещо чсно и неоспоримо, ама просто има люде, дето не моат да не ритнат срещу ръжена. Като тоя хубавец отдолу...
цитирай
35. qbylkovcvqt - :( Само аз ли виждам квадрадчета и ...
18.01.2012 01:01
:( Само аз ли виждам квадрадчета и маймунки? Явно написаното е интересно. :(
цитирай
36. d3bep - НЯМА ПО ОВЧЕДУШЕН НАРОД ПО СВЕТА ОТ ...
18.01.2012 10:42
aristotelis написа:
НЯМА ПО ОВЧЕДУШЕН НАРОД ПО СВЕТА ОТ БЪЛГАРСКИЯ !

Батковче, само да те питам ,ти къде реши че се намираш.
- Нито си на митинг пред атинския парламент с група запалянковци с молотовки в ръце;
- Нито си на мач срещу Галатасарай...

Кви са тея лозунгарски постове, политикантска простотия...
Че и отгоре на това амнайсет лични съобщения си пратил. След второто не се хабих да ги чета, не си прави труда...

Вземи се в ръце, миличък. Тук говорим за история. Или участвай в разговора.
Или си отивай в агитките.
Пуснал съм ти постовете само по изключение!
цитирай
37. aristotelis - Доц. Надка Николова Шуменски Университет
18.01.2012 11:05
Гръцкият език се оказва в ролята на посредник в културната адаптация на българското общество към съвременната буржоазна цивилизация през първата половина на века.

Езиковата практика на д-р Петър Берон и на д-р Иван Селимински, а така също и на мнозина други българи, възпитани в духа на елинизма, са показателни за факта, че гръцкият език е бил езикът на образованието и културната комуникация за цяло поколение възрожденски интелектуалци.

За тях гръцкия език е бил културно есперанто, общият литературен и научен език на народите от Югоизточна Европа, подобен по значение на латинския език за западните страни.
Както казва проф. Ив. Шишманов, те са го владеели по-добре и по-свободно от матерния си език (Шишманов 1903: 430).

В “Книговище за прочитане” от 1874 г. Богоров споделя: “Още и до днес между нас има такива учени, на които, дотрябва ли нещо да напишат български, те го сключат изпървом на гръцки, а сетне го превеждат на български” (Богоров 1874/75: 2).

”Това е езикът, казва Р. Попович в предговора към Христоитията си от 1837 г., на който тогава всички образовани българи “хоратуват, и на всяк ден четат и пишат, и без него не можат (Родолюбивий 1992: 76).
На гръцки пишат художествени, научни и педагогически произведения, защото не са знаели писмен български език, мнозина от тях: Ат. Богориди (внук на Софроний Врачански), Александър П. Куртович (Зоирос паша от Пловдив), Никола Пиколо, Гр. Пърличев, братя Сим. и Мих. Христови от Стара Загора, Ив. Симеонов и Ант. Цанков, съставители на гръцки христоматии, и мн. др. (Стоянов 1978: 107).



цитирай
38. aristotelis - Магна Греция (латински Magna Gr...
18.01.2012 11:10
Магна Греция (латински Magna Graecia — Велика Гърция“, от гръцки Μεγάλη Ελλάς, Мегали Елас) е името
на част от древна Южна Италия
(Апулия, Калабрия, Кампания, Сицилия) която е колонизирана от древногръцки заселници през VIII век пр. Хр.

С тази колонизация гръцката култура е разпространена в Италия, като скоро се развива нова цивилизация, която по-късно си взаимодейства с местните италийски и латински цивилизации.

Много нови градове се развиват и замогват, като например Капуа, Неапол, Сибарис. Други важни градове в Магна Греция са Таранто, Локри, Регион, Кротоне и Турии.

През ранното средновековие гръцкото влияние остава силно, тъй като районът е част от Византийската империя или под силно Византийско влияние до края на XI век.

И днес населението в тези райони пази елински характеристики в културата. Местните диалекти (най-разпространени в Калабрия и Саленто) се наричат "грекана", "грико", "катоиталиотика" или "Калабрийски" и могат да бъде разбрани (до голяма степен) от други гръцкоговорещи.

Фолклорът на това население е различен от италийския и определено се свързва с гръцкия - характерната песен с танц "тарантела" се смята за остатък от древногръцките екстатични Дионисови чествания.
цитирай
39. aristotelis - Академик Васил Гюзелев "Опит за ново Похвално слово и употребата на гръцката азбука и писменост"
18.01.2012 11:14
Като се започне от началото на VIII в. (от надписите към релефа на Мадарския конник, печатите на хан Тервел и др.), дълго време в канцеларията на Българското ханство широко употребявани са гръцката азбука и писменост.

Повече от 100 са издадените от покойния проф. В. Бешевлиев "Първобългарски надписи на гръцки език";
три от тях са на прабългарски език, но с гръцки букви.
Три фрагментарни надписа на латински език от периода 866-870 г. (времето на пребиваването на латинското духовенство в България) документират употребата на "римските букви".

Наложилата се в езическа България традиция на употреба на гръцкия език и писменост може да бъде характеризирана като мост за прехода й от варварство към цивилизация, основа за преминаване от лапидарна към книжовна писмена култура.

Усвояването и широката употреба на гръцкото унциално (главно) писмо осмислили на българска почва бъдната славянска графическа система, която била близка по начертание както до "римските", така и до "гръцките" букви.
цитирай
40. tzarkarui - Архиепископе...
18.01.2012 12:04
Много точно казано:
Отделно, че правилното място на гърците, като на военно – разбойническа гемиджийско търговска култура, която просто копира постиженията на целия свят и ги обявява за свои, все още не й е официално дадено…


Древните гърци никак не обичат да работят. свързват с истинска работа войната, кражбата или търговията. Останалото е за робите.


10Х за поста
цитирай
41. anonymousbulgaricus - С този пост ме върна в първи курс, ...
18.01.2012 13:33
С този пост ме върна в първи курс, втори семестър, когато и по тракология и по стара история и по археология се занимавахме с тази проблематика, водени от различни по калибър и знания учени и откриващи, че представите ни за античния свят и старата история не са "Илиада" или "Старогръцките митове и легенди", а нещо много по-голямо, сложно и далеч от времето и възможността някой да му сложи голямата ТОЧКА! Благодаря за което!

Ще се опитам да дам една друга гледна точка на написаното от теб, всъшност и да дам въпрос за разсъждение.... В крайна сметка през 8-6 век по Егейското, Адриатическото и Черноморското крайбрежие се случва нещо, което променя както съществуващата ситуация, така и служи за начало за нещо, което в следващите векове ще се нарече "Класическа Гърция", "елинизъм" и т.н. Нещото е, че в противовес на развитието до този момент на хитерланда, се появява един народ или група народи говорещи сходен език, които създават в чист вид концепцията за държавнообразуание и живот под формата на "полис".

Кодифицирането на заканодоталеството, писмения език и т.н. са типична черта на етноотграничаващите и етнообразуващи процеси. Законите, знаеш, легендарни или не, не включват само погребалните обичаи, но и много други неща....

Та въпросите са... от кого се отграничават в рамките на един-два века този народ (народи), на какво се дължи този процес, сходната икономика, начин на живот и засилен културен обмен през морето ли правят тези процеси, макар и различни като изживяване и характеристики, то сходни като основа и съдържание..., полисът, морето, писмеността и разбойничеството ли правят елините елини, или това го носят те в себе си при идването в региона и в крайна сметка, защо след приемането на тези законови норми и не само следва един истински културен бум и експанзия културна във всяко едно отношение? И полисът ли прави ефтините и заемащи малко място погребения икономически и социално по-изгодни, а мислещия само в категорията един живот, човек по адаптивен?
цитирай
42. d3bep - Макар че интереса ми е повече от з...
18.01.2012 16:39
ketcakuatl написа:
Макар че интереса ми е повече от знанията. Но ти и Павел 'усилено' ни образовате. Има логика в разсъжденията и фактологията ти. Много неверни работи сме учили по история. Ама и тя като непрекъснато се политизира. На времето, в конспекта по история, за изпит във ВУЗ, фигурираше петия конгрес на БКП и други такива ,,исторически'' работи. Отделно, дето е казано, че историята се пише от победителите. И си е било така. Колко безценни свидетелства са били унищожени, за да се фалшифицира после. Както и да е, поздрави, уважение и признателност към труда и личността ти!!! (вчера нямах нет, за това пиша последен)

Благодаря ти :) Не приемай като някакво задължение да пишеш в блога ми, пиши ако ти е приятно, или ако решиш че по някакъв повод ти се пише :)
Цикълът при мен почва да се затваря ... Т.е. теорията придобива завършен вид.

Поздрави!
цитирай
43. d3bep - :( Само аз ли виждам квадрадчета и ...
18.01.2012 20:36
qbylkovcvqt написа:
:( Само аз ли виждам квадрадчета и маймунки? Явно написаното е интересно. :(

Само ти... Ако реално имаш такъв проблем , се опрвя вероятно от veiw - character encoding tools-encoding на интернет бразуъра ти.
цитирай
44. balkanec - Това с обичаите е безспорно
18.01.2012 21:33
а и се потвърждава от много други неща.
Данайците (гърците) все пак са участвали в Троянската война - като съюзници на ахейците, но ролята им е била странична.
цитирай
45. d3bep - ----Тъй вече повече ми ха...
18.01.2012 23:59
aristotelis написа:
----


Тъй вече повече ми харесваш.
Аз изобщо не оспорвам гръцкия като "лингва франка" на източното Средиземноморие.
Смо че бих добавил към твоите разсъждения сляедните въпроси:

1. Може ли да се твърди ,че гръцкия е гръцки или просот някакво шовинистично малцинство си го е приписало, използвайки неприязънта си към другите и последователната пропаганда...? След като древни езици от пред ида има гръцк исочат към него ,а единственото "доакзателство" , което сочи към гърците преди 7 век преди христа, това ръзиръш ли, била Илиадата, кояот била на чист гръцки, и те с ия разказвали и я учили наизуст, а Слепия Поет, Пияния Майстор и Котарака върху Чизми им пригласяли.
Сори приятелю, гърците са народа дето са ни оставили най много умотворения, ориентиран икъм собственото им величие в собствените им очи.
Имаме буквално литература, да изградим от нея тракийски гробници...
Едно нещо нямаме...
Напъните им да го създават тоя език... Ей.. Той им е даден свише и тайно са си го разменяли 7 века...

2. Не схващам що си изключил от сметката траките баткиш. Някакъв "гръцки диалект" пишат и българите от ПБД, това е вярно ама нещо си пропуснал че преди тях по тея земи го правят точно това ТРАКИТЕ и това е свързващо звено между двата народа на една земя, а не ги свързват галиполските гемиджии ,които по това време вече се трансформирали у банкери.

3. Колонизацията на Италия е факт. Факт е и че те са унйищожили местното население, а изобщо не са развили по - богата от неговата култура. Всъщност въпреки унищожението и узурпацията примерно имаме повече наследство на Етруските в италия, отколкот на Гърците.
Да'н излезат ся и етруските на гърци?
По - ги давам на русските, отколкото на вас.

Така че... "Кво ми ги Фалиш?"
цитирай
46. d3bep - Много точно казано: Аде бе царю ...
19.01.2012 15:27
tzarkarui написа:
Много точно казано:

Аде бе царю :)
Де се загуби?
Всички ме питат за тебе :)
цитирай
47. d3bep - Данайците (гърците) все пак са ...
19.01.2012 15:28
balkanec написа:

Данайците (гърците) все пак са участвали в Троянската война - като съюзници на ахейците, но ролята им е била странична.
Според Илиадата в гръцкия й вариант.

Поздрави :)
цитирай
48. d3bep - в следващите векове ще се нарече ...
19.01.2012 17:46
anonymousbulgaricus написа:

в следващите векове ще се нарече "Класическа Гърция", "елинизъм" и т.н. Нещото е, че в противовес на развитието до този момент на хитерланда, се появява един народ или група народи говорещи сходен език, които създават в чист вид концепцията за държавнообразуание и живот под формата на "полис".

Кодифицирането на заканодоталеството, писмения език и т.н. са типична черта на етноотграничаващите и етнообразуващи процеси. Законите, знаеш, легендарни или не, не включват само погребалните обичаи, но и много други неща....

И полисът ли прави .....

Здрасти!
Съгласен съм с теб по посочените въпрос, но бих дал и още неща за обсъждане:

1. Държавообразуването в района не започва с гърците, така че е според мен тая класификация е отживелица. Очевидно, че движението и на "траки", и на "гърци" "започва" от Мала Азия, там все си мисля че някой трябваше да е видял нещо от типа на Хети, Митани, Асирия, за да започва еволюцията обратно от маймуните, т.е. хайде първо закони, после полис, после и държава.

По скоро си има едни групи... шовинисти, които където и да ходят, все си правят градове държави и единствената тенденция да ги обединяват е с огън и меч... Даже и братски. На тях всеки им е враг.

2. Лиспва яснота откога траките ползват гръцкия, почти е сигурно, че не са имали гръцки школа и щатни преводачи и все па квладеят масово гръцкия език.
Но да хванем обратния върпос: А кое е реално обединяващото звено между гърците...? Кое е общото в културата примерно на Атина и Спарта, на Гиза и Милет? Как би го формулирал?
Каот махнем езика(който си е именно лингва франка на Средиземноморието и просто в един момент заменя акадския), и някои семитски вярвания за отвъдното, аз общо не виждам... В културен аспект какво ги обединява. А в езиков очевидно не сам оте говорят на гръцки... бар-бар... Хубаво, ама след като другите народи говорят барбар, откъде знаят гръцки?

Кое тогава е признакът, по който се обедиянват на "гърци", "елини" и прочие?
Аз съм тотално в несъстояние да го дефинирам... Богоизбраност?

3. Как точно се случва титаничната гръцка експанзия на миниатюрните полиси - като демография? И то, ръзираш ли , във време ,когато гръцките полиси са минало, разсипани са от сили ,каот Македония или Рим.... Не е ли по вероятно "синкретизмът" да е средство на узурпирането?

Ето неща, с които си блъскам главата... За мен отговорът не е ултимативен ,н оп о- скоро клони в обратната страна на везната.
Че цялата тая еуфория около гърците е нищо повече от признание на претенциите им за изключителност и че те са създали света около тях....

Вместо реалността, че в района има древна и сравнителн одобре интегрирана в различните общности култура, кояот гръцката пропаганда се опитва да си припише....
цитирай
49. anonymousbulgaricus - Съгласен за държавообразуването, ...
19.01.2012 18:53
Съгласен за държавообразуването, но то върви или от град към териториална държава или си е направо от племе или народи към териториална държава. Гърците, издигат полиса като своя форма на държавостроене и си остават на ниво полис до окончателното им завладяване от Рим. Т.е. от една страна изглеждат културо и политико-налагащи, а от друга изглеждат като изолирани от околния свят и процеси зад градските стени и общуващи основно по море....

И според мен движението е от Мала Азия към Балканите, както за траки, така и за гърци... Признакът - езикът - безспорно, морската търговия и сходния бит - вероятно, културния обмен чрез езика също... Фактът, че си остават изолирани в своя си свят и основно се борят помежду си в него и за морска и търговска хегемония, докато не идват перси, македони и римляни да им решат кои временно, кои окончателно въпроса...

Полисът и бита в полиса и вътрешня културен обмен между полисите вероятно създава в процес и общия пантеон и характерните различия в архитектура, урбанистика и т.н., които ги правят в собствените им очи, а и в очите на поне балканските и италийските народи донакъде по-напреднали. Те имат писано слово, обмен философски и научен, напреднало корабостроене и търговия, пари, архитектурни стилове, които развиват и т.н. Все пак в основата май са парите и паричните отношения. Те и финикийците контролират и се борят за надмощие в Средиземноморието и не само. Опитват се да се борят със сили като Персия, Македония и Рим и то само и защото имат флот, способни са да се сплотят до някаква степен пред външен враг и най-вече могат да си платят в дългосрочен план за своето оцеляване...... Големите държави си отиват, но те скрити зад стените на полиса и на корабите с парите и писаното слово.... остават, защото освен това докато едни народи правят история, те я записват....

Те да са създали света край тях... по скоро света край тях ги е създал, а те са му го върнали с лихвите както се казва... сложно е наистина:)
цитирай
50. d3bep - Ами и това е. . твърде мека почва. ...
20.01.2012 18:30
Ами и това е .. твърде мека почва.
Първо, е почти сигурно, че гърци, римляни ,а след тях и християните, са унищожавали наследство на "езическите култури". Съмненията за унищоженията в сегашн овреме са си отделно...

Второ, някои малки групи езици чакат на опашка. В тяхното число са:
- лувийския;
- фригийския;
- келтския от нашите земи;
- етруския;
- водещи български историци твърдят, че в Гърция се съхранява самотракийски надпис билингва на повече от 20 години. Двата езика били, цитирам: гръцки и тракийски. Повече от 20 години гърците ОТКАЗВАТ да го публикуват... Не дават и достъп преди публикацията, маакр че това определено се практикува при забавени публикации..

Така че.. Времето ще покаже. Че те са наложили филтър на другите езици и сега знаем само техния ,едно на ръка. Н отова може и да не остане вечно така.. А чудно м ие какво ли ще стане като спре да е така...

Аз личн оизобщо няма мсъмнение какво може да стане. За някои от тея народи имаме свидетелства, че са познавали и гърците, ама едва ли ще ни ги похвалят...
цитирай
51. анонимен - ВУЛГАРИИИИИИИИ ХЕТСКО ПИСМО ...
21.01.2012 11:50
ВУЛГАРИИИИИИИИ

ХЕТСКО ПИСМО ДО ЦАРЯ НА АХХИАВА---ВИЛУСА=Т.Е. ИЛИОН=Т.Е. ТРОАДА
Е ОБЩ ГРАД=МАРКЕТ=ЕМПОРИА НА ХЕТИ И АХЕИ.....

ВУЛГАРОС НАМИ МИНИ==МПАЛГАРИН ДА НЕ ОСТАНЕ НА ТАЗИ ГРЪЦКА ПЛАНЕТА=ГРЪЦКА ДУМА

И НЯМА ДА ОСТАНЕ!
цитирай
52. d3bep - ВУЛГАРИИИИИИИИ ХЕТСКО ПИСМО ...
21.01.2012 12:22
анонимен написа:
ВУЛГАРИИИИИИИИ

ХЕТСКО ПИСМО ДО ЦАРЯ НА АХХИАВА---ВИЛУСА=Т.Е. ИЛИОН=Т.Е. ТРОАДА
Е ОБЩ ГРАД=МАРКЕТ=ЕМПОРИА НА ХЕТИ И АХЕИ.....

ВУЛГАРОС НАМИ МИНИ==МПАЛГАРИН ДА НЕ ОСТАНЕ НА ТАЗИ ГРЪЦКА ПЛАНЕТА=ГРЪЦКА ДУМА

И НЯМА ДА ОСТАНЕ!


Ахой, ценен планетен кадър.
Имам следният въпрос към ценен кадър от планетарен мащаб като тебе:

1. ИЗВЕСТНО ЛИ ТИ Е, ЧЕ ГРАД ТРОЯ СЪЩЕСТВУВА? Имало го е и е посещаван от много известни личности от древните, които са вярвали в историята за троянската война.
2. Известно ли ти е , че град Вилуса СЪЩЕСТВУВА и е хетски съюзник, упоменаван неведнъж...

3. Известно ли ти е, че Вилуса е толкова достатъчн оспоменавана, че е установено неоспоримо, че ВИЛУСА И ТРОЯ СА НА СЪВСЕМ РАЗЛИЧНИ МЕСТА В МАЛА АЗИЯ И ГИ ДЕЛЯТ СТОТИЦИ КИЛОМЕТРИ РАЗСТОЯНИЕ? Докато Троя е близо до Дарданелите, Вилуса по - скоро гони Бодрум или Мармарис ,ако географията без уикипедия изобщо нещо ти говори като наука...

Как ще обясниш тая ... екстравагантност. Да разбирам ,че и ти си признаваш че измамата с Илиада е факт, ама искаш да я преместиш на друго място, не там където аз съм я "преместил" - в Кадеш?
Дерзай....

И ПП. Спри да ме псуваш на лични. Вече разбрах как така амнонимен коментар е допуснат, просто той е на регистриран кретенозавър.
цитирай
53. анонимен - bate Стефко. . на картите които аз ...
21.01.2012 15:27
bate Стефко..на картите които аз ползвам, Вилуса е дадена точно на Дарданелите=т.е. ХЕЛЕСПОНТА..Аз ли греша или картата???
И ти как доказа че вилуса и ИЛИОН СА ДВЕ РАЗЛИЧНИ НЕЩА????
Умник славянски=бивш котригуро-оногуро котраго ОГУРО-алтаиски

аххх славяни..аххх турци...аххх гифтус ....
цитирай
54. d3bep - Тя таз карта да не е правена от някой ...
21.01.2012 17:10
Тя таз карта да не е правена от някой гръцки учен в криза?
Айде порпочети малко повече за Вилуса и пак мини.

И пиши от ника си , ако обичаш...
Аристотеле.
цитирай
55. volkar - селско погребение
24.01.2012 17:37
Не знам дякой е ходил на селско погребение в днешни дни но ако не сте да знаете че обичаите са почти същите както ги описва Херодот .Има полагане на дарове при мъртвия има оставяне на храна и има и пир само дето няма надбягване с колесници по обясними причини.При оставянето на даровете се внимава да не види попа
цитирай
56. kagami5 - ... оставянето на даровете се внимава да не види попа
25.01.2012 07:20
Tова ми хареса. Поздрави.
цитирай
57. vmir - Чудесно разграничение!
25.01.2012 13:55
Поздравления!
цитирай
58. rosnalivada - Умник славянски=бивш котригур...
29.01.2012 22:02
Умник славянски=бивш котригуро-оногуро котраго ОГУРО-алтаиски
аххх славяни..аххх турци...аххх гифтус ....

Ето докъде ни докара "официалната" българска историческа наука - гърците да ни наричат котригури, а македонците татари. Срам и позор!
Стефане, чета те от много време, чета и други хора и източници, поздравления за поста! Рядко добре поднесена информация, с много паралели и цитати. Адекватни и добре изведени заключения, с пиперливо чувство за хумор. Много си приятен и полезен за четене. Вулгарос и Аристотелис трябва да ги баннеш (лично мнение), с нищо не допринасят за интересна и полезна дискусия, а обидите на килограм определено дразнят.
Поздрави!
цитирай
59. demograph - Същото което е написал Приск за погребението на Атила....Поздрави!
22.03.2012 23:34
Херодот пише: ” Мъртвия излагат в продължение на три дни и след като предварително са го оплакали и са принесли в жертва всякакви животни, започват да пируват: след това го погребват, като го изгарят или без изгаряне го заравят в земята: насипват могила и уреждат състезания от всякакъв вид, в които най-големите награди се присъждат съответно за единоборство. Така се извършват погребенията у траките.”
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: d3bep
Категория: История
Прочетен: 1717332
Постинги: 49
Коментари: 3300
Гласове: 5110
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031