Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.06.2012 08:45 - Пирамидите в Гиза: чие дело са те и как са направени?
Автор: d3bep Категория: История   
Прочетен: 66981 Коментари: 105 Гласове:
44


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

imageНе можем да разглеждаме сфинкса и проблемите му, без да упоменем и пирамидите, както ясно си показа предходната тема. И докато за Сфинкса горе долу нещата са ясни и е очевидно вече че той е неделим от епохата на пирамидите, а датирането му по "дъждове" е точно толкова съмнително, колкото и свързването му с лицето на Хефрен - т.е. твърде съмнително, да видим как седят нещата при пирамидите.

При сфинкса всъщност атакувахме основната теория и идентификацията му. Но как седи въпроса с пирамидите?
Основната и странна атака при пирамидите е за "начина, по който са строени" всъщност повечето алтернативни теории говорят за извънземна технология, рязане с лазер или по - малко невероятните, но също доста неверни изливания на бетон, гигантски плочи и прочие. Истина, мистификация или измама?

Кои са пирамидите?

В очите на незапознатият съвременен човек пирамидите са три големи съоръжения в близост до сфинкса с прилежащ комплекс и няколко помощни пирамиди.
Това обаче не е цялата истина. Пирамидите в Египет са повече от сто и петдесет са обединени в няколко комплекса, само един от които е този в Гиза. Други известни комплекси са Дашур, Сакара, Меидум, Лахун и прочие. Има и "Самостоятелни" пирамиди. Има редица по - стари и по - нови комплекси от Гиза, като най - новите са извън чертите на Египет, в района на Мерое, където е имало кушитски център, управляван вероятно от последните свободни египетски фараони от кушитски произход, след нахлуването на Асирия и превръщането на Египет в "губерния". Повечето пирамиди обаче са събрани в район до няколко десетки километра от Кайро(Хелиополис).
Стандартният комплекс на пирамидата в Гиза включва: пирамидата, обходна стена в непосредствена близост, като крепидите при могилите(макар че в Египет може да са служели за различни неща, вкл. и за да пазят шествието, което ги обикаляло, и даровете от вятъра и пясъка, да пречат на затрупването на пирамидата и пр.), заупокоен храм - в непосредствена близост, долинен храм, до който води процесийна алея, и евентуално една или няколко сателитни пирамиди и поставки за свещените ладии . Във вътрешността си пирамидите имат често различен комплекс от коридори и камери, саркофази и погребален инвентар.
Около нея се "присъединяват" множество гробове на висши служители, които считат за толкова по - голяма чест колкото по - близо до свещеното място им е гробът. Подобна тенденция се наблюдава и при "гробът на Озирис" в Абидос.

Това между другото е мощен довод за възрастта на пирамидите, защото при тези в Гиза комплексът погребения около тях е предимно 4-5-6 династия, а ако бяха от времето, преди Египет(както претендират някои фантасти), комплексът щеше да е запълнен доста по – рано.
Т.е. за разлика от пирамидите в останалата част на света, в Египет пирамидата обичайно не е самодостатъчна.  Тя е центърът на истински "свой град"(всъщност на йероглифика мястото е назовано „пирамиден град” – пирамида с детерминанта за град) и голям брой задължителни помощни атрибути, и немалко такива, изпълнявани доброволно в следствие на почитта и култа към нея и собственика й.

В плен на хиляди заблуди


За съжаление повечето хора научават първо за пирамидите от сензационни източници и автори, търсещи известност, без непременно да е комбинирана с обективност или здрав разсъдък, така нахлуват хиляди заблуди.
imageОсновната заблуда, с която работят сензациите, е че пирамидите се появили от нищото, станали гигантски веднага, и после изчезнали, следващите били евтини  имитации.
Пирамидите имат поне няколкостотингодишна история преди Гиза. Тя е добре илюстрирана от Марк Ленър. Пирамидите тръгват от мастаби, това е доста очевиден факт в Египет. Мастабите преминават в стъпаловидни imageпирамиди и оттам - в правилни пирамиди. При това имаме комбинации, нямаме прекъсване. Имаме комплекси от стъпаловидна пирамида с мастаби, от правилна пирамида с мастаби, от правилна пирамида със стъпаловидни пирамиди и прочие. Изобщо няма такова нещо като прекъсване на връзките.
Истината е, че и пирамидите не изчезват. Пирамиди се правят почти до новата ера, в мероитският период. Има сравнителна непрекъснатост в строежа им, като модата и видът се сменят, но идеята и ролята се запазват. Монументалността също е невярно твърдение; действително, гигантски пирамиди са тези в Гиза, но не са например  изписани. Има пирамиди, богати предимно с заклинания и текстове, които са ценени много от древните. Не са и с най - голям подземен комплекс. Не са и с най - голям комплекс изобщо, например пирамидата на обожественият фараон от средното царство Сенусерт има общо десет прилежащи пирамиди, повече от всички прилежащи на трите велики пирамиди заедно. Не са и с най - пищните храмове. Всъщност след ерата на гигантските пирамиди Египет започва да залага на други неща, започва се строителството на красиви храмове и канали по Нил и се преустановява безсмисленото трупане на камъни за сметка на общественополезни монументи. Но идеята, че Египет е изостанал доста назад след Гиза е просто безумна. Правилно е да се каже, че всеки фараон след това е търсил п о- скоро лично поле за изява и малко по малко е променял правилата, вместо просто да се надпреварва еднопосочно, например в размера.
Това води и до основната заблуда. Пирамидите изобщо не са канонични. Следват пирамидалната форма и имат вътрешен комплекс... И дотук, Общото свършва. Някои са построени от кирпичени тухли, други от варовикови блокове, някои от малки, други от големи , трети от смесени. Обичайно не са чисто каменни, както си ги представят хората отстрани, във вътрешността имат и доста пълнеж от чакъл и пясък. Има най - различни опити. Има дори различни опити за различни пирамиди на един и същи строител, например Снофру. Това показва ясно: пред фараона е седяла общата идея какво да направи. Как да го отбележи ,за да е по - величествено, за да се отличи,  и как точно да го построи става негов обект на решение, и разбира се на неговите архитекти. И в голяма степен строежът на пирамида е бил експериментаторски.
Основен въпрос е поставен и от Ханкок и Бовал с позциониранеот към Орион. Макар че личното ми мнение е, че това е лесна мистификация(Орион се движи по небесната сфера и едновременно се върти с перцесията и това да се намери кога е бил в дадена точка е просто въпрос на изчисления, с такъв подход с лекота мога да кажа че Статуята на свободата е на 12000 години, защото примерно преди толкова е "гледала" към Орион), не мога да не спомена, че все пак Орион е упоменат в текстовете на пирамидите или поне идентифициран с "персонаж" там. Въпросът за Орион е в минимална степен отворен пред египтологията, доколкото се смята , че познавайки геометрията египтяните са можели да определят световните посоки изследвайки движението на дадени звезди в  определени часове и Орион е доста подходящ, а не че извънземни дошли оттам, или че там се намира съзвездието на земните души. Все пак обаче идеята за Орион не е напълно отхвърлена, но тя произхожда от египтологията, не от Бовал или Ханкок, които я мистифицират.

Толкова много загадки

А загадки, има. Например, при над 2,3 милиона блока с различна големина на Хеопсовата пирамида, ако приемем теорията за 23 годишно управление на Хеопс го чакат около и над 100 000 блока годишно, независимо от големината, което прави над 250 блока на ден или поне по един блок да бъде отчупван, пренасян, отмерен и слаган на мястото му всеки 5 минути. Това при 24 часов работен ден, и без право на грешки. Изглежда твърде тежка задача дори за Египет.
Твърди се и имах възможността лично да се убедя, че саркофагът във високата зала на хеопсовата пирамида не може да мине през коридорите. За съжаление поради трафика не успях да взема мерки от коридорите, на места може и да успее да премине, но коридорът е наистина тесен. Този въпрос обаче е лесно решим ако се приеме, че при вдигането на пирамидата саркофагът е бил донесен и поставен преди да бъде завършен "етажът му", Саркофагът обаче е учудващо безименен.
През 1980 г. изследване е установило със сигурност източникът на материала за много от пирамидите.Въпреки това продължава да се лансира „бетонова теория”.
Сериозен проблем формират и т.нар. въздушни шахти - малки отвори в пирамидата, където не може да се промуши човек, и които са много дълги и започват на различни места. Наричани "отдушници", серия проучвания обаче показаха, че тези отдушници никъде не виждат повърхността. За пред публиката Захи Хавас видя в тях коридор за отвеждане на душите. След което ги заключи безвъзвратно за посетители. Очевидно това обаче изобщо не го задоволяваше и пратиха робот - Упауеут (отварящият пътищата на египетски, епитет на Анубис), който започна да пробива затварящите пътя на коридорите каменни плочи. Повториха го през 1992 под ръководството на Райнер Щаделман и го правиха пак наскоро. Идеята е роботът да си пробива път през пречещите му плочи, за да се разбере, води ли тунелът нанякъде. Поне споделените с публиката резултати все още са незадоволителни. По описанията всеки път роботът прави премиаване на предната граница и стига до нова.
На пирамидата на Хеопс е правено микрогравиметрично проучване, служещо за военни цели(подземни военни бази се откриват така). То открива няколко аномалии, които може да се тълкуват като скрити зали. Пробити са дълбоки дупки, като в повечето от тях се стига до пясък и после отново до варовити блокове, в една обаче не стигат до края което поражда спекулациите за скрита камера. През 1987 г. университета в Токио прави собствено проучване и установява точно същите аномалии, като добавя и възможен тунел, влизащ под пирамидата от южната страна. Това не е невъзможно, нерядко пирамидите имат повече от един вход.
През 1990 г. френски изследователи откриха, че високата "царска камера" леко едностранно потъва. Не успяха да уточнят причината, направиха сондаж, но не откриха нищо за това странно явление. И все пак за сравнително видимо и бързо потъване се очаква кухина.
Очевидно търсенето продължава, и това, което е възможно за Хеопсовата пирамида е дори доста вероятно и за останалите две. За съжаление в това отношение египтолозите сами разпалиха страстите. Ограничавайки залите за посещение в пирамидата до една, самият Хавас с години наред твърдеше, че под сфинкса коридори няма. След това изведнъж призна, че имало "някакви малки отвори", а накрая за капак позира на медиите и дори снима филм в коридорите на сфинкса за National Geographic  и това става пред очите на хора, които преди това са спорили с него по тези въпроси. Респективно мнителността на обществото и дори на учените по отношение на голямата пирамида е силно провокирана.
Но е и факт, че комитетът по старините е длъжен да я пази от посегателства на иманяри и твърде любопитни туристи.


Доказателствата за това чии са пирамидите

 

Тук имаме голямата битка. Сензационерите много обичат да оспорват принадлежността н пирамидите. Започвайки от „борба с имената на собствениците”, търсейки там съществуващи и несъществуващи празни места, те стигат едва ли не до фантастични изводи, като това, че пирамидите са атлантски или извънземни, или пък до обратните фантастики, че пирамидите са фалшификати, построени от арабите. Нека разгледаме кой кой е и къде е в тази борба.

Пирамидата на Хеопс(Хуфу)

Най - висока от всички ,с липсващ връх и състояща се от огромен брой не много големи камъни, с три сателитни пирамиди, и пълен комплекс, макар и погребален храм с 4 вместо с 5 елемента, тя е най - известната постройка на древен Египет. Специално при хеопсовата пирамида преките  доказателства(от самия комплекс) са твърде бедни. Съществуват редица графити на работници в пирамидата, има дори и органични материали, на които е правен радивъглероден анализ. Но за обвързването й с Хеопс има единствено един графит върху камък в пирамидата, където е изписано името на Хеопс и то с правописна грешка и без картуш. Изказани са съмнения, че надписът е мистификация на ранен археолог, което е напълно възможно.
Пирамидата не е сама. Като всички пирамиди от епохата, тя има "Заупокоен храм", "Долинен храм" и павиран път. Проблемът е обаче, че само пътят е частично оцелял, двата храма са буквално сринати до кота нула. Останало е толкова, че да имаме ясната представа за съществувал заупокоен храм, идеи за структурата му, но толкова.
Всъщност от човека ,на когото приписваме най - великата пирамида, имаме най – малко изображения. Това е една миниатюрна, 6-7 сантиметрова статуя, намерена в Абидос и днес в кайровския музей.
Присъствието му обаче е несъмнено. В старото царство той е имал голям погребален култ, който е продължил дълго и поне косвено свидетелства за възможността големите монументи на епохата да са свързани с името му. В туринският царски списък той е упоменат с 63 години управление, и макар че Манетон и Херодот му дават по - скоро малко над 20, той присъства и на други места ,включително и на откъслечния царски лист от скалните надписи на Вади Хамамат.
imageГолям корпус от надписи на сателитните гробници, както и литературата на древен Египет наричат мястото Ахет, и най - вероятно се "обръщат" към пирамидата с името Ахет Кхуфу - хоризонтът на Хеопс. Тук ще публикувам малка част от тези корпуси, които изобщо не оставят съмнение.
imageЗащо в самата пирамида няма такива надписи, е нещо, което едва ли има за какво да се обсъжда. Защо в тракийските гробници няма. Защо повечето гробници в Египет са празни. В зависимост от това, как се е писало - например върху замазка тя може да бъде похабена и да изчезне за хиляди години, В Египет не е необичайно по - късен владетел да се опита да "открадне" гробница, приписвайки си славата на старото време и не между другото, изтривайки всички надписи и нанасяйки свои. Въпреки това традицията ясно ни сочи "собственика".
Една от сателитните пирамиди също ни помага, тя се оказва на царица Хетепхереш, обвързана с Хеопс.   Първият надпис, излязъл от пирамидата, бил картуш на Снофру, но в последствие нови разкрития изяснили самоличността на собственика. И доколкото царицата е във връзка с Хеопс, нейната пирамида служи като очевидно потвърждение за това, че голямата пирамида е на Хуфу - Хеопс.
Същата „инвентарна стела” ,която описахме в предната статия, отлично кореспондира и с великата пирамида:
"Hufu(Heops), цар на долен и горен Египет, даряващият живот. Той откри дом на Изида, господарката на пирамидата, до дома на Хоремахет(сфинкса), на севрозапад от домът на Озирис, властелинът на Расетау. Той построи и пирамида край храма на тази богиня, и построи и пирамида за царската дъщеря Хенутсен край този храм. "
Извън Херодот, това е сравнително най - широкото свидетелство, прието за произхода на пирамидата .В някаква степен странно, защото както упоменах в предната статия, същото директно(и за мен необосновано) се отхвърля за Сфинкса. Напълно приемливо е да се смята , че Херодот в много случаи е ползвал свидетелство през ръка и именно въпросната инвентарна стела, очевидно известна в късния Египет(култът на платото Гиза е бил възстановен).
Папирус Весткар, от друга епоха, разказва подобна история. В нея Хуфу търси древен магьосник, за да открие тайното число на Тот, което да използва при строеж. Хуфу успява да накара магьосника да му помогне в търсенето на тайната ,койот е скрита в тайна зала на Тот до Хелиополис(днешно Кайро, където е и Гиза). Оттам идва и споменаване на Ахет Хуфу - хоризонтът на Хеопс, възприето като име на пирамидата.
И така, какво имаме: една пирамида с разрушен ритуален комплекс, несъмнено егиептска и несъмнено от така наречената четвърта династия. Името  е безспорно свързано с пирамидата. Текстове с изобщо не си противоречат: уликите сочат Хеопс. Разбира се, това може да се окаже и вярване; все още дискусията не е окончателно приключена. Би могло под Хеопс да се разбира просто обожествен владетел. Би могло да не се сочи точно тази пирамида, или да се е случила някаква "заменка", "престрояване" или нещо друго.
Но това е история от преди 5000 години, и много неща няма и да стигнат до нас. Историята е винаги обречена да работи в някаква степен на несигурност.
Правилният въпрос, който следва да се зададе не е "има ли къде да изровим точки за спор" - сигурно има. Правилният въпрос е, можем ли да подкрепим алтернативна теория с повече, или по - сигурни доказателства.
Отговорът е твърдо не засега, повечето алтернативни теории са спекулации, основани на "представете си, че...", докато тук имаме масивен обем физически доказателства.


Пирамидата на Хефрен(Хафре)

Пирамидата на Хефрен или Хафре, е малко по - малка, но изглежда по  -голяма понеже е поставена по - нависоко. Малко по - стръмна е.  Древните строители дори са й изрязали легло в скалата, вероятно за заравняване и повече стабилност, което я е намалило по височина с още 10-тина метра. Тази пирамида носи ясните следи на различни типове градеж и дори се предполага хиатус в строенето й. Ясно показва, че строителството не върви от цимент и изливане на бетон, а от различни налични материали. В горната й част са използвани малки блокчета и има ясната представа че са носени по - големи блокове, трошени са на части и после са наставяни. За разлика от пирамидата на Хеопс, където блоковете варират малко по тегло, тук има редица блокове от по някокостотин тона . Има известно разминаване в ъглите на върха и на основата, почти невидимо, но подкрепящо теорията за дострояване. Видимо отвън е била покрита с красивият Турахски варовик, постоянно упоменаван в текстовете на погребаните, но той е окраден и е останал малко само на върха.
Камерата отново има саркофаг и вероятно е имала изчезнала ракла за канопически съдове, както говорят останките, което потвърждава идеята за възможно погребение. Намерени са кости в саркофага, но за съжаление се оказват на бик(символ на фараона), може би добавени в по - късно време.
Директно до пирамидата седи погребалният храм. Той е първият с пет елемента: Вход, Хипостилна зала, ниши за статуи, складови камери и вътрешно светилище. Това става правило по – късно.  Интересно е, че са намерени голям брой статуи, надписани на Рамзес II и очевидно узурпирани(Рамзес II е популярен крадец на чужди колоси, надписи и прочие и дори е имал система за това, т.е. чудовищната му строителна програма е малко под въпрос). Тези статуи отлично пасват на поставките в погребалния храм .Също така дават сходства и с изписаните с името на Хафре статуи, намерени в долинният му храм. Двата храма са строени по подобен начин, от мегалитни плочи, което е спасило в голяма степен долинният му храм. Има и оцелели надписи в храма с името му, както  и с посвещения на боговете.
Респективно, макар че смятам ,че твърдението за Сфинкса - строен от Хефрен ,  е за оборване, в случая с пирамидата вече имаме сравнително неоспорими доказателства. Древните я наричат "Ур Кхафре", т.е. "Хефрен е велик", но поради богатият набор доказателства за името на собственика в комплекса ще спестя и допълнителната древна литература(каквато има).

Пирамидата на Микерин(Менкауре)

Строена от различни камъни, и недовършена от самият него, пирамидата е също едно от чудесата на древния свят. Пирамидата има три сателитни пирамиди: две стъпаловидни и една чисто пирамидална, които показват, че стъпаловидните пирамиди не са отживлеица, а може би са натоварени с някаква специална идейна функция.
В този случай името е неразривно свързано и със самата пирамида и каквито и да е спекулации са изключени. В пирамидата е имало красив каменен саркофаг, и макар че вътрешните му части липсвали, имало и останки от кости на мъж, но прибраните английски археолози го натоварили на кораба "Беатриче", който потънал; въпреки това пак в пирамидата е намерен и дървен саркофаг и то надписан на Менкауре. Този саркофаг се превърна в една от загадките на египтологията.  Странното било, че саркофагът дава признаци на изкуството на Саитският период, което е много късно спрямо Микерин. Още по - странна била - по принцип трудно достоверната напълно, но все пак използвана често в Египет - радиовъглена датировка на тялото, намерено в горната камера, която дала още по - късна дата.  Радиовъглена датировка на труп в една от сателитните пирамиди пък дала по - раншна дата на погребението там.
Пирамидите със сигурност са били разграбвани още в древността. Може би тук имаме вече една друга форма на "узурпиране", характерна за късното разбиране: царят се превъплъщава в който бог си пожелае. Ако в случая идеята е някой властимащ да се превъплъти в Микерин в качеството му на бог, той получава и правото да ползва вечния му дом, разбира се.
Въпреки всичко въпросите остават. Вероятно пирамидите и тяхната свещена система е много по - комплексна, отколкото си представяме и не става въпрос точно за личен гроб, а може би за по - сложна и устойчива на времето култура за отвъдното.
И в долинният, и в заупокойният храм са намерени статуи на Микерин, включително  и семейна статуя, което превръща неговата пирамида в доста "твърдо ядро на идентификацията".  Микерин е навсякъде и то без алтернатива. В погребалният храм е намерен и нож , надписан, който определя Хамерернебти като майка на фараона Менкауре.
В текстовете неговата пирамида се адресира като "Нечер ер Менкауре " - "Менкауре(Микерин) е Бог "(или пък бог бди над него) - но както уточнихме, тези текстове в случая са само допълнително украшение. Пирамидата има достатъчно собствени доказателства за принадлежност.


Как са вдигани пирамидите?

Добре, да кажем че са египетски и че имената и епохата им горе долу отговарят. Така е, имаме списъци на сравнително последователни фараони, които и самите египтяни са обвързали с пирамидите, при това имаме сходство в начина на строежа на пирамидите в Гиза, както и малки разлики - добавяне, отнемане на нов елемент, което показва съвсем очевидната еволюция, към която трябва да добавим обаче твърде еднородната ориентация, структура, подобните комплекси и вярванията. Т.е. ситуацията на неопределеност безвъзвратно умря.
Но как са строени? Един въпрос, който се струва на лаика нерешим. Ето, тук се смята че е нанесен последният удар на теорията за египетското строителство... Глупавите египтяни, а и древните изобщо , не са можели, нямали са технологията и прочие.
За съжаление обществото е "образовано" по въпроса с пирамидите не от смислените изследвания, а предимно от някои сензационери, които разказват на обществото разнообразни митове.
Например , митът за гладките полирани камъни. В повечето случаи пирамидите са строени преди всичко от груби изсечени камъни.
Или митът за "бръснарското ножче". Много автори твърдят, че между камъните не можел да мине дори бръснарски нож, което било показател за лазерна технология на рязане, или технологично полиране и прочие. Първо, повечето камъни са очевидно грубо напаснати, но е очевидно че под голямата маса, температура и хилядите години дори скалата леко сляга, и второ, в много малко случаи имаме наистина идеално напасване, и в тези случаи имаме очевидна причина - по голям камък не е влизал на мястото, бил е натрошен и частите му - сглобени. Но дори и без тази подробност, всъщност и днес като поставите две павета едно върху друго, между тях не можете да прокарате нито нож, нито лист. Естествено, в това е смисълът на "поставянето". Ако можеш, значи не е налице поставяне.
Една интересна теория, дори сред египтолозите, беше за "излятите камъни на пирамидите". Според тази теория е използван особен вид бетон за направата на пирамидите.
Тази теория обаче също граничи с фантастиката. Защо: първо , ако човек може да излива, той би излял големи и гладки структурни единици, а не "павета", които да се чуди после как да сглобява, подрежда под ъгъл и полира. Изливането на паветата всъщност не улеснява строителя изобщо. Той трябва да  произвежда(често чрез горене и стриване), транспортира във височина огромни количества цимент, да ги излива и после да се чуди как да ги реди ,за да донади ъгъла на наклона на стената на пирамида. Разликата е само, че вместо камъни ще транспортира например сух цимент. Но това са камъни от по няколко тона, и строителят трябва да е доста самоотвержен за да пренесе милиони тонове цимент в торби по няколко килограма, напротив, той пак би опитал с волски впряг с голям товар например. Т.е. улеснението е нулево и може да се мисли дори дали не говорим за непреодолимо усложняване на процеса.
Смъртоносният удар върху тази теория обаче са самите пирамиди. Говорим за пирамиди, но те са общност като форма. Няма два камъка в пирмаидите, които да са еднакви. Няма две пирамиди, строени по един начин. Няма една пирамида, строена само с един и същи тип камъни. Респективно теорията за изливането освен откровено безмислена като функционалност изисква да няма два камъка, излети по един и същи начин, т.е. за всеки камък трябва да се прави отделен калъп. Отгоре на това се сблъсква с проблема, че самите камъни не са еднакви, има различни типове варовик, дори гранит и изобщо камъни от различни места. Това не може да бъде цимент, циментът би имал пълно съответствие в химическия състав и хомогенност.
Отгоре на това за много от камъните, както споменах, източникът е намерен, древните кариери са известни , или пък са камъни, налични на самото плато Гиза. Леснотата ,с която се работи, очевидно не оставя каквато и да е необходимост от бетон.
Сечивата също са намерени. Оказва се че в много случай египтяните са маркирали множество дупки в камъка и после са използвали тежки камъни, повдигани посредством специални сечива -  като чукове, използвайки ги за трошене по предварително създадени слабости в материала.
imageКак обаче са го правили? Картината тук може добре да ви ориентира. Египтяните не са секли отделни камъни, а са отваряли улеи в скалата и са ги разширявали с помощта на лостове, може би и по химически път. По този начин са правили каменоделски тераси, близки до някои съвременни форми на добив на камъни.
За ъгъла на пирамидата ,който е близък до ъгъл на равнобедрен триъгълник, египтяните е било нужно да ползват просто подходящ "мастар" при реденето и да следят отстоянията.
Стара заблуда беше  и тази за "робския труд". Според нея пирамидите, и изобщо строителството в Египет било робска работа. Фантастиката почива в голяма степен на Стария Завет и писанията на Йосиф Флавии в старозаветен дух. Египет е познавал робството, но не е бил изразено робовладелско общество. Нещо повече, прецизното строителство, меренето до милиметър, изключителната, недостижима и днес математическа точност. Вие на кого бихте го поверили? На отвлечен от селото му дивак, когото го бият редовно, за да се сеща да работи, или на отлично мотивиран професионалист, желаещ да запише името си в историята?
В Египет са намерени много градове на работници и пирамидите не правят изключение. Хора със собствени жилища, с предоставено им общо стопанство и далеч не толкова бедни. Именно на човек от погребение в работнически град принадлежи и операцията, която изуми съвременниците. Човекът е имал лошо счупване на кост на крака(вероятно премазване), за да зарастне костта е била отрязана над и под травмата и кракът е скъсен и отново събран, и така е зарастнал, а после човекът е умрял и ние сме намерили следите на операцията post mortem, зарастващи. Той не е бил везир, но бил ли е роб?
Със сигурност строителството е имало и много общи работници, но строеж от такъв тип едва ли е бил за всяка бригада и всеки работник. Отделно стои въпросът с тайната(скритите зали и охранителните мерки) и охраната, които нищо не струват, ако са поверили строителството на хора от къра или отвлечени насила роби. Имаме всички основания да смятаме, че фараонът е поддържал "държавни архитекти и бригади", именно за такива операции и дори ги е предоставял на приближените си в знак на особено благоволение.


Транспортът

Най - същественият проблем. Как , защо и дали е възможно. 
В коментарите към предната статия показах транспортирането на обелиска на Хатшепсут, тежащ около 1000 тона, описано в храма й. Повечето камъни на пирамидите са близо сто пъти по - леки и при това никой не се бои да ги нарани(както е с обелиска, който ако бъде дори пукнат, бива изхвърлен).
imageНо ето ви още по - добра картина. Египтяните вероятно са използвали човешката сила предимно за гигантските статуи, за грубите материали волът би свършил чудесна работа. Тази статуя е около 60 тона и балансът е изключително важен и не може да се повери на волове. Виждате я качена на шейна, дърпана от работници(които изобщо не са роби, изобразени са с националната египетска перука, която не е била и много евтина). Шейната е стандарт при транспорта, както ще видите и в долната картинка. Един работник седи  на статуята и излива вероятно олио, за по - добро плъзгане. Тук не е видимо добре, но в друга репродукция част от работниците носят нещо твърде интересно, което може да бъде изтълкувано като рампа. Нещо, което се поставя на стълбите пред храма(вероятно се прави за всеки отделен случай", и създава подобие на съвременните рампи за инвалиди, по които статуята може да бъде придвижена дори по стълби нагоре.
В статията "Как са слагани долмените" описах пък египетските строителни скелета. Ако я прегледате, тя дава само част от проблема. Намерени са и основите на обиколни рампи, вероятно спираловидни около пирамидите, които решават проблема с качването на тежести във височина.
Горе пък видяхте изображение в една от най - богато изписаните и стари пирамиди, тази на Унас. Превозват се две гигантски и дори вече украсени колони за храма на фараона пред пирамидата. Както виждате, преносът дори в дълбока древност е бил факт.
В крайна сметка имаме и древноегипетската литература. В своята древна надгробна биография Уени, благородник от 6-та династия, е написал:
егово величество ме прати към Йебу(Елефантина в Асуан, известна древна каменоделна с гранит) за да му донеса фалшива врата от гранит, жертвеници за възлияние и гранитни носещи колони за горната камера на пирамидата "Меренре се показва в пълния си блясък". "
В случая дори говорим за изключително тежки структури от гранит – най – големите камъни в пирамидата са именно тези в залите, там се използват и могъщи носещи греди, за да предпазят чудовищната маса от имплозия. И нещо повече, в своят разказ благородникът е описал и това, което трябва да направи: не просто транспорт, а транспорт от Асуан до Кайро по съвременни понятия. Стотици километри.

Той описва още показаните от мен в „Как се слагаха долмените” трупчета за транспортиране, наричайки ги изрязани дънери от ливански кедър, на които транспортират материалите, и описва как използват пълноводието на реката и правят дори временни канали до мястото на доставка, за по – лесен транспорт.
Една съвременна експедиция, "НОВА", се опита да изясни как са се правели пирамидите. Макар че, предимно по финансови причини не успя да вдигне пирамида, тя доказа обективно възможността да се отсичат такива камъни и с примитивни сечива, и то не за невъобразимо време, възможността да бъдат транспортирани и редени. Работеше се изцяло и само с ръчен труд, което според мен в Египет не е било практикувано, но дори и така доказаха обективно че е възможно да се строи в големи мащаби.
imageИ ако това всичкото, съвсем ясно, картинно и текстово не стига, има и още.
Странни съоръжения са намерени от археолозите при разкопки около пирамидите. Възстановките до една ги определят като улеи за въжета. Това са очевидните деди на макарите, само  че са каменни.
Комбинация от две такива макари правят добре познатата ни полиспастна система, която, както знаем, намалява тежестта наполовина.

Текстовете от пирамидите


Цяла композиция сборници са направени от тези текстове. Те упоменават пирамидите, фараоните, тяхната роля... Те са сюжетно композирани в няколко жанра. Няма да ги разглеждам подробно, те твърде очевидно потвърждават теорията за египетските пирамиди, говорят за "стълба към небето", която може да кореспондира със стъпаловидните пирамиди.
Ще спомена само едно популярно заклинание от така наречените "проклятия":
"Който вдигне пръст срещу тази пирамида и моят храм, който принадлежи на мен и моят двойник: Той ще бъде осъден от Енеадата богове, той ще бъде никъде и къщата му ще бъде никъде. Ще бъде извън закона, ще трябва да изяде себе си."
Текстове на пирамидите говорят ясно за пирамидите и предназначението им. Може би то се различава малко от предназначението, което искаме да чуем - дали е "гробница" или "храм", т.е. физическото предназначение на сградата, а по - скоро ги описват като място за трансформация, отправна точка към божественото превъплъщение, без да се занимават с нашата "терминология", но смисълът е напълно ясен.

Дотук. Мисля , че останаха много малко въпроси по разумната теория и твърде много въпроси по неразумните.

Египетските пирамиди са безспорно египетски. Тези на Гиза са в един период със Сфинкса, и нито пирамиди, нито мастаби потвърждават "буйните дъждове по сфинкса". Периодите на пирамидите са лесно, и най вече, многостранно доказуеми. Могат да бъдат оспорвани точните години по нашето летоброене, но не и принципното поставяне на пирамидите в периодиката на Египет.  Отворен остава обаче въпросът с точното предназначение и евентуалното му вариране през епохите. Имената на „собствениците” им са сравнително добре известни и слабо оспорими. Да, може да става дума за вярване, но какво от това, никой не очаква храмът на Ра да е строен лично от слънцето, нали? Важното е, че египтяните така ги приемат. И че очевидно те са ги строили.

 И най – вече, пирамидите са място на много загадки, в които е добре обществото реално да се фокусира и да не допусне да бъде заблудено, вместо богатият набор евтини булевардни заблуди, които му се представят като загадки.




Гласувай:
46



1. penchoan - Пирамидите са строени от посветени ...
28.06.2012 09:33
Пирамидите са строени от посветени египетски жреци като храмове за посвещение и запазване на много тайни за вселената. Методът на строеж е в повишаване на вибрациите на каменните блокове чрез звукове със строго определена честота и повтаряне на мантри. В един момент каменните блокове стават пластични и по-леки от въздуха. Те се поставят на определено място, при което тежестта и твърдостта им бавно се възвръща. Така между блоковете не остават фуги. Пирамидите променят енергетиката на ниски равнинни полета, където липсват планини.
цитирай
2. horbat - Стефане, навлизаш във хлъзгава територия!
28.06.2012 10:06
Ще успееш ли да преминеш?
цитирай
3. d3bep - Пирамидите са строени от посветени ...
28.06.2012 12:03
penchoan написа:
Пирамидите са строени от посветени египетски жреци като храмове за посвещение и запазване на много тайни за вселената. Методът на строеж е в повишаване на вибрациите на каменните блокове чрез звукове със строго определена честота и повтаряне на мантри. В един момент каменните блокове стават пластични и по-леки от въздуха. Те се поставят на определено място, при което тежестта и твърдостта им бавно се възвръща. Така между блоковете не остават фуги. Пирамидите променят енергетиката на ниски равнинни полета, където липсват планини.

За това кой ги е строил, сме общо взето на едно мнение, но за методът на строеж.... Трудна работа, колега.
Методите на строеж в древен Египт са вече отлично изследвани, продължават няколко хилядолетия и изобщо не свършват и не са най - сложни при порамидите :) При пирамидите само купчината камъни е най - голяма :)

Поздрави!
цитирай
4. d3bep - Ще успееш ли да преминеш? Не ти ...
28.06.2012 12:05
horbat написа:
Ще успееш ли да преминеш?

Не ти разбирам заплахата ,Емо :)
Виж, в картинката с преносът на статуята на Джехутихотеп умишлено разливат олио, за да хлъзга :)

Бъди по - конкретен :)
Отново ти казвам, че има няко9и неща около Орион и Сириус, които си заслужават проучването, но определено не мисля че важи за цялостните теории на Бовал и Ханкок, а по - скор оза теориите на хората, ан които са стъпили :)
цитирай
5. penchoan - В първата половина на 20 век в САЩ ...
28.06.2012 12:45
В първата половина на 20 век в САЩ един американец, не си спомням името, но случаят е известен, си построява къща с огромни камъни. Камъни с тегло от няколко тона са повдигани нощно време, за да не го гледат съседите, без използуване на механизация, по метода на пирамидите. Той умира през шестдесетте години на 20 век, но къщата му е запазена. Може да се открие в интернет информация за него.
цитирай
6. penchoan - http://translate. google. bg/...
28.06.2012 12:48
http://translate.google.bg/translate?hl=bg&langpair=en%7Cbg&u=http://www.rense.com/general39/coral.htm
цитирай
7. d3bep - Не знам какво да ти отговоря. Освен ...
28.06.2012 13:30
Не знам какво да ти отговоря.
Освен да отговоря, че разумните методи са насърчавани не само от египтолозите, а и от самите древни египтяни.
Както ясно се вижда в статията, аз съм стъпил 99% на извори, а не на тълкувания на египтолози.
А много от изворите са и очевадно нагледни, да не вземе сега някой да му дойде на ума че и преводите са измислица :)

Сега следващата теория трябва да е, че и египтяните лъжат, и не са ги носили тези камъни май, а са ги телепортирали :)
Поздрав! Нема лошо всеки да си има идеи и да вярва в разни неща...
цитирай
8. dolsineq - Загадка са си или пък ние си услож...
28.06.2012 13:34
Загадка са си или пък ние си усложняваме мисленето, търсейки нещо изключително в строежът им. За мен специално пирамидата олицетворява вечността, а точно това са искали и тези древни хора. Да останат във времето с нещо, което няма да изчезне никога т.е. с камъка и в никакъв случай с варианта "цимент". Те не са познавали часовника, та времето едва ли е имало някакво значение за тях...
цитирай
9. d3bep - Именно, ние се опитваме да си пре...
28.06.2012 13:42
Именно, ние се опитваме да си представим нещата от някаква съвременна монументална гледна точка и всъщнсот бъркаме повече каши, отколкото проблеми решаваме.

Всъщност имат голям брой слънчеви часовници от периода :) Следяли са времето и именно оттам идват теориите за "космически ориментири" в египтологията.
Но каот цяло, както казват днешните араби, "всеки се бои от времето ,а времето се бои от пирамидите"....
Те наистина са строени за анд времето. За да го .надживеят".

В следващите периоди на египет храмът, който съпътства пирамидите, понякога се нарича "дом за милионите години"... Т.е. идеята е доста ясна.
Поздрави!
цитирай
10. chitatel7 - Много дълго за четене това! Но пък ...
28.06.2012 14:10
Много дълго за четене това! Но пък седи добре мотивирано!
цитирай
11. dolsineq - А, не, в никакъв случай не умалов...
28.06.2012 16:02
А, не, в никакъв случай не умаловажавам древните познания, но как си представяш да си сложат слънчевият часовник на ръката примерно и да мъкнат камъните? Знанията са били достояние на малцина, а за останалите времето е било само нощ и ден, Слънце и Луна, и безприкословна вяра в задгробният живот.
цитирай
12. apostapostoloff - Пирамидите са построени от българи, а не
28.06.2012 17:38
от македонци!
цитирай
13. d3bep - А, не, в никакъв случай не умалов...
28.06.2012 18:31
dolsineq написа:
А, не, в никакъв случай не умаловажавам древните познания, но как си представяш да си сложат слънчевият часовник на ръката примерно и да мъкнат камъните? Знанията са били достояние на малцина, а за останалите времето е било само нощ и ден, Слънце и Луна, и безприкословна вяра в задгробният живот.

Не е бил на ръката, н оса били много, намерени са цели групи каменни слънчеви часовници...
Вероятно на публични места са ги слагали, така че поне някаква идея за часа са имали хората :)
Иначе аз и сега не нося часовник :)
цитирай
14. d3bep - Пирамидите са построени от бълг...
28.06.2012 18:32
apostapostoloff написа:
Пирамидите са построени от българи, а не от македонци!

Щом казвате, колега... Изобщо не мога да се противя на такваз категорична констатация. Явно имате предпочитание сред водещите теории за произхода на пирамидите...

Поздрави!
цитирай
15. d3bep - Много дълго за четене това! Но пък ...
28.06.2012 18:34
chitatel7 написа:
Много дълго за четене това! Но пък седи добре мотивирано!

Ами... Мислех по - дълго да го направя, накрая взех, че го съкратих...
Има още доста да се пише, просто реших да огранича това което искам да изразя...

Явно .. не съм го ограничил съвсем добре, хихи...
Нищо, то остава, по доста от въпросите край пирамидите има задаена фактология, рано или късно може да потрябва на някого.
цитирай
16. tit - Здравей!:)
28.06.2012 19:58
Твърденията, че Пирамидите са дело не на египтяните, а на...каквото и да било друго са забавни, но ми приличат на опитите да се наложат "доказателства", че Жана Д`Арк е била благородничка, а не обикновена френска селянка. Има една такава тенденция ли е, що ли е, сред някой среди да омаловажават и неглижират делата на обикновените хора. Исках да кажа - необикновените дела на обикновените хора!:))
Не, логично е, плановете и строежите да са правени и ръководени от начетени хора, както и днес. Но - хора!:)
цитирай
17. kostadin - Да Егихтяните направили пирами...
28.06.2012 20:52
Да Егихтяните направили пирамидите ,китайците също си направили пирамиди.О нищо ,че в тях мумиите не са на китайци Индиянците за да не останат по назад и те си направили пирамидки и още на колко ли места са си играели на тази игра.Остава да разрешиш въпроса с следите от дисковите пили по разрязаният гранит.
Използването на бетонни блокове не пречи на хипотезата за високоразвитата цивилизация .Интересно къде е изчезнала цялата тази технология за добиване на огромни каменни блокове ,та се е налагало ремонтите да се извършват с подръчни късове безразборно събрани камъни или тухли.Още по интересно е ,че високотехнологично обработените блокове са винаги под по новите зидове ,с които съораженията са ремонтирани
Би могъл да дадеш и подходяща технология за изработка на предметикато вази сдълги и тънки гърла от камени породи по твърди и от гранита.И това се вижда на много места.
Да не говорим за основите на Балбек...
Пробите отпочвата около пирамидите показват увеличено съдържание на желязо ,никел и други специфични материали ,които ги няма в пробите от околността
Известно е ,че даже кирпичени постройки са се запазили по тези сухи места Тогава за какво са били предвидени водоотточни отверстия по съоръженията Сигурно в онази епоха за разлика от общоприетият от историята период са валяли даже и дъждове.
цитирай
18. godlieb - КАК ОТ КОГО - ОТ КЕМЕДОНЦИТЕ - БА!?!
28.06.2012 21:27
СЪЩЕСТВУВА ПОДЗЕМЕН КАНАЛ МЕЖДУ СФИНКСА И ПАРЛАМЕНТА В СКОПИЕ - НИМА НЕ ЗНАЕТЕ!?!
цитирай
19. raders - Много смислена статия. Наистина ...
28.06.2012 23:31
Много смислена статия. Наистина няма какво да се прибави.
цитирай
20. borjanmljakov - Трънски майстори. Въпросът отд...
29.06.2012 01:59
Трънски майстори. Въпросът отдавна е решен. Просто не следите научната периодика. Вероятно ползвате само руски.
цитирай
21. submarine - Хубав постинг.
29.06.2012 07:57
Поздравления. Според новите схващания не само са строени от работници, но мисля че бяха открити и сведения за нещо като древна стачка. За неизплатени надници на строителите.
цитирай
22. d3bep - Твърденията, че Пирамидите са дело ...
29.06.2012 10:50
tit написа:
Твърденията, че Пирамидите са дело не на египтяните, а на...каквото и да било друго са забавни, но ми приличат на опитите да се наложат "доказателства", че Жана Д`Арк е била благородничка, а не обикновена френска селянка. Има една такава тенденция ли е, що ли е, сред някой среди да омаловажават и неглижират делата на обикновените хора. Исках да кажа - необикновените дела на обикновените хора!:))
Не, логично е, плановете и строежите да са правени и ръководени от начетени хора, както и днес. Но - хора!:)

Ами то лошото е, че битката в тази насока игнорира свидетествата на самите египтяни.
Това се е случило преди около 5 хилядолетия.
Естествено, нямаме плановете на всяка постройка.
Но както виждате, имаме идеите как са строили ралзични неща. Обелиск, храм пред пирамидата на Унас, друга пирамида как са строили...Имаме план как са строили гробница на цар запазен.. И още много неща, и сигурно и още много ще излизат.

Проблемът е, че странните теории елиминират не само някаква заговорническа банда на учени - манипулатори, както си мислят...
Те с лекота елиминират и древните свидетелства. Описанията на самите египтяни.
всъщност, тея теории боравят повече с изкуството на невежеството...
цитирай
23. d3bep - Да Егихтяните направили пирами...
29.06.2012 10:56
kostadin написа:
Да Егихтяните направили пирамидите ,китайците също си направили пирамиди.Индиянците за да не останат по назад и те си направили пирамидки и още на колко ли места са си играели на тази игра.


Мисля, че статията ясно описва нещата, скъпи колега. При египтяните ИМАШ ОЦЕЛЯЛА ПИРАМИДА. Но всъщност говорим за пирамиден комплекс, в който пирамидата е по - скоро място за мистерии ,отколкото публично място.
Докато при Маите например е точно обратното, нямаш комплекс и пирамидата е публичното място.
Общността е лесно обяснима, доколкото се смята че индианските народи идват от Азия.

kostadin написа:
Остава да разрешиш въпроса с следите от дисковите пили по разрязаният гранит.

Не знам де ги четете тея щуротии.
По принцип в около четвърт милиард блокчета - колкото ще да включват всички пирамиди, все може да се срещне и един с интересна форма.
Само че камъните не са рязани със флекс, криви са. Един камък може да е интересен, но не е строителство, но дайте да го видим.

kostadin написа:
Интересно къде е изчезнала цялата тази технология за добиване на огромни каменни блокове ,та се е налагало ремонтите да се извършват с подръчни късове безразборно събрани камъни или тухли.


Прочетете предходната статия и няма да говорите подобни щуротии.
Искам само да питам:
Това на изчезнала технология ли ти мяза?

http://www.egyptpyramidhistory.com/july/images/4delb.jpg

http://totravelin.com/wp-content/uploads/2012/02/abu-simbel-1.jpg

Имаш ли идеи:
1. Какво ти показвам.
2. Какви са мащабите му.
3. Каква е орнаментиката и изкуството му.
4. Какви са МЕТОДИТЕ на строителството му.
5. Колко време го дели от епохата на пирамидите?

Верният отговор го знам. Не знаеш. Но за сметка на това си убеден :)



kostadin написа:
Още по интересно е ,че високотехнологично обработените блокове са винаги под по новите зидове ,с които съораженията са ремонтирани

Някакъв пример за таквиа епохални и великолепни твърдения? каква точно невероятна технология има, която не можем да сравним със издялването на няколко декара храм от планина? Кое толкоз точно развито в куция сфинкс е било неясно после при строителството на Джебел Баркал примерно? 1500 години по късно, когато извънземните вече са се прибрали :)

kostadin написа:
Би могъл да дадеш и подходяща технология за изработка на предмети, като вази с дълги и тънки гърла от камени породи по твърди и от гранита.


Бих. Но това могат да ти го покажат по - добре мангалите в Египет. Там всеки втори има фабрика, в която демонстрират правенето на предмети с древните сечива на живо.
И между другото египтяните предпочитат алабастър, понякога базалт за вази.. не знам кой са ти "каменните породи, по твърди от гранита".


kostadin написа:

Пробите от почвата около пирамидите показват увеличено съдържание на желязо ,никел и други специфични материали ,които ги няма в пробите от околността


Кой го твърди това нещо, за желязо и никел.
за пробите на сфинкса, където както казах и преди, НЯМА ПОЧВА, съм писал в предната ми статия.


kostadin написа:
Тогава за какво са били предвидени водоотточни отверстия по съоръженията Сигурно в онази епоха за разлика от общоприетият от историята период са валяли даже и дъждове.

Отново е вписано в предната ми статия.
изобщо препоръчвам да четете подробно и после да коментирате.
Каналите на Нил и те са за отвеждане на дъжда сигурно.
Каналите служат за нещо, дето ще ви избоде очите.
без каналите Египет е пустиня.
За какво ви служат на вас водопроводните тръби ? За да отвеждате дъжда, който при нас със сигурност е повече отколкото в Египет в която и да е година след Мезозоя?


Като цяло, уважавам всяка форма на знание...
За съжаление, приятелю, съвременната форма например на астрологията не е знание.
Тя е извратена форма на правене на пари, която счита че е много важно да бъде скарана с науката, иначе няма как...
Древната астрология обаче също е наука, и това, че съвременната изобщо не прилича на нея, никак не я прави по - добра, напротив...
Препоръчвам, започнете войната от някъде другаде.. Тая битка е срещу вас си. Няма как да я спечелите, ако разбира се целите това , което се декларира.. Ако се цели това, което редица измамници целят - хората да си останат балами, мен не ме намесвайте и толкова.

Поздрави!
цитирай
24. d3bep - СЪЩЕСТВУВА ПОДЗЕМЕН КАНАЛ МЕЖДУ ...
29.06.2012 11:22
godlieb написа:
СЪЩЕСТВУВА ПОДЗЕМЕН КАНАЛ МЕЖДУ СФИНКСА И ПАРЛАМЕНТА В СКОПИЕ - НИМА НЕ ЗНАЕТЕ!?!

Не. А за какво им е точно сфинкса.
Те си имат всичко.

Ето тук се вижда, как четири различни раси антички македонци отиват при фараона
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/cb/Egyptian_races.jpg
цитирай
25. d3bep - Рамзес втори порти си отвори. Ег...
29.06.2012 11:23
latinka13 написа:
Рамзес втори порти си отвори.Египетските пирамиди всеки иска да ги види.Но уханието древно е зловредно.Излъчват камъните вещество , опасно за човешкото ви общество.Полето е наситено с аргон, така запазва се там всеки фараон.В зидовете има скрит пирит.И от слънце и вода получава се мъгла.Въздухът човек замайва и след време се разбира фараонът там ни депресира.Величествени пирамиди сред пустиня,строени са не с голите ръце, а с умове на същества развити , заточени са тук от свят далечен. Пирамидите – останки са от цивилизация , дошла тук след евакуация от планета с вулкани.Пирамиди са строени не за слава, а да пазят древните от лава.Изкуство е с камъни да си играят и тези паметници да ни завещаят.Египтяните са преселени , от друга планета са изселени.Планета с вулкани, подгонва ги и тук в пустинята започват да строят си храм.Фараоните са им водачи , с мозъци като бръсначи.Тук при земните условия ставали са своеволия.Тъмнокожите човеци се променят.В пустинята настъпва глад, случва се обрат.

http://latinka13.blog.bg/lichni-dnevnici/2012/05/02/drevno.948703


Много забавно стихотворение, колежке, браво. Имате гласче от мен.
цитирай
26. d3bep - Много смислена статия. Наистина ...
29.06.2012 11:24
raders написа:
Много смислена статия. Наистина няма какво да се прибави.

Благодаря :) Хм. Всъщнсот има още много неща, но тук съм се постарал да дам една базисна група знания... Иначе още много върпоси са разгледани, не са блогерите първите, които са се сетил ида изследват въпросите около пирамидите :)

Поздрави!
цитирай
27. d3bep - Трънски майстори. Въпросът отд...
29.06.2012 11:26
borjanmljakov написа:
Трънски майстори. Въпросът отдавна е решен. Просто не следите научната периодика. Вероятно ползвате само руски.

Не съм ползвал руски автори, колега, извинете... Предложението за трънските майстори е логично и добре обосновано, но руското би звучало ясно и точно, че пирамидите са праславянски заострени кургани...

Шегичка :) Руснаците имат между другото и редица добри египтолози.
цитирай
28. d3bep - Поздравления. Според новите сх...
29.06.2012 11:31
анонимен написа:
Поздравления. Според новите схващания не само са строени от работници, но мисля че бяха открити и сведения за нещо като древна стачка. За неизплатени надници на строителите.

Да, от доста по -късна епоха...
От времето на "последният герой на Египет". Рамзес трети, с който епохата на фараоните герои - богове се закрива ....
Бях писал даже някъде за тази стачка, но не мога да се сетя къде....

Строят му гробница, и плащането им е забавено и затова стачкуват, а той им е дал и собствено стопанство. Т.е. те не гладуват, но не си получават заплатите.

Въпреки твърденията на някой елементи ,че Египет бил мракобесническа нация и тормозел и тероризирал хората си ,решението рядко се среща и днес. Везирът на фараона веднага им доставя всичко , което искат и дори май беше наложил някаква глоба на този ,дето не им дал нещата навреме....
цитирай
29. kostadin - УФ!
29.06.2012 12:26
УФ!Това възклицание не е за тебе .Не ми се ще да превращаме общуването в обсъждането на неща които вече многократно са предъвкани.
В момента има един изследовател -Скляров и там има достатъчно много съвремени картинки и коментарии .Но даже и за това не ми се говори .
Би могла да сеп замислиш за нещата съобщени от свидетели ,които историята пренебрегва -Платон.
Мнението ти за обработката на твърдите породи показва ,че изобщо не си се насочила към евентуално необходимата технология за обработгване на такива предмети и те не са само в Египет.

Ако трябва едно по едно да се правят коментарии то нека го направим за
http://www.egyptpyramidhistory.com/july/images/4delb.jpg
Гробницата на фаронът Жена е хубав Но той е по силите на технологията по това време-Вгледай се в блокчетата от които е направено всичко и материала му.Това може да се обработва с пясък или бронз.(Разбира се ако не те впечатлява ,факта ,че бронза е сплав от мед и олово ,а оловото е получено много по късно,Но само историцитке знаят колко трудно са определили времената от историята на Египет -просто са дали на всеки от фароните в списъка от някакъв не датиран документ по 30 години и са съставили историята на Египет)
Изчетох те до края и ще трябва да добавя отново УФ!!! и този път е за тебе.Страшно е ,но е удобно да се криеш зад лозункга -аз съм прогреса.Къде е астрологията къде е археологията Отлична слаба тактика!
От написаното следва ,че изобщо си слабо запозната с съществуващите по настоящем становища.Няма значение.Когато станеш готова ще се видим отново в блогчето ти.Доводи те ти са оборими ,но са на ниво на ученик от отделенията-точно тогава системата поставя основите на това , което и трябва,като изискване от интелектуалците.Карай по официалният друм нищо ,че той е прокаран от еволюционистите и расиста Дарвин
цитирай
30. podvodni - Кой може да каже колко му остава да ...
29.06.2012 13:36
Кой може да каже колко му остава да живее?
Много странен въпрос, когато иде реч за пирамидите. Да, ама не? Защото един фараон, независимо че има божествен статут, също не знае продължителноста на своят живот, съответно продължителността на своето царуване. Поради тази пренебрежимо малка причина се спъва цялата тоерия за произхода на пирамидите. То и за това не се взима впредвид.
И така, фараонът и идея си нямал колко ще живее. Но нали всеки фараон имам манията за величие и първичност (сиреч, от него започва света) та решава да увековечи своята особа. Поради факта че ако остави писменни източници за себе си, следовниците му могат чисто и просто да ги изгорят, решава да построй огромни мегалитни здания. Според общото схващане, което найстина е вярно, пирамидите са съпътствани от спомагателни съоръжения които не отстъпват по своята монументалност. Речено - сторено. Първа копка, менче с вода, тържества, речи и обещания за километри магистрали. Това последното е нововъведение на съвременните наследници на фараоните.
Обаче възникват няколко съществени проблема. Фараонът е поставил задача една петилетка да се побере в 3 години. Или с други думи, иска построяването на съответните посткройки да се извърши от днес за вчера. Щат не щат, царските проектанти и инвеститори трябва да се съгласят, нали все пак това е божия заповед. Обаче настъпва втори проблем - липса на матриял. Ама не камъне и дръве, а бачкатори. Поради факта, че нйенте роби то трябва да се наеме работна ръка. Ама за ипълнението на грандиозният проект трябват бая хора. И не само хамал делукс а специалисти и логистична подкрепа, Като се апочне от къртачи, тласкачи, бутачи, кранисти, лодкари, инструменталисти, начолници, експери, ТРЗ, медицински персонал, готвачи, снабдители и пр., та се стигне до обикновенни клатикурци известни днес като маркетинг и мениджъри. А, да не забряваме че се бачка само в светлата част на деня. И така цифрата на людете набъбва до няколко ститици хиляди.
цитирай
31. podvodni - Та тези хора трбва от време на време и ...
29.06.2012 14:03
Та тези хора трбва от време на време и да папкат, за което трябва и съответните продукти. Доказано е, че работниците са добре хранени. Значи някой требва да отгледа някаква кльопачка. И тук требват ора. Та реално тези ора требва да бъдат няколко пъти в повече от строителите. Обаче, нали Моше е отвел чифутите от Гипта, то остават самите гиптяни да се погрижат за всичко. А като се вземе предвид, че фараоните са водили и някоя и друга войница, ей тъй от скука, то нещата яко загрубявят. Войската също иска лапане, снаряжение и пр. Да не говорим, че трябва да има някакъв оперативен резерв от хора, както за войската така и за пирамидостроителите, щот и при едните и при другите има загуба на жива сила поради естеството на работата, то положението става наистина напечено. То, реално, проблемът е разрешим донякъде, обаче остава проблема с кинтите за заплати. И тук трябва здрава и процъфтяваща икономика, щото и за целта си требват бая хора които да носят и произвеждат някакви кинти. Абе направо - майка плаче - грамофон свири.
А за капак на всичко техническите проблеми са толкоз много които трябва да се решат с чук и длето.
Направо да се гръмне фараон. Но въпреки всичко решили да пробват. Почнали да дялкат за обелиска, в една от кариерите в Асуан, стигнали до някъде и там и запенцали, щото рабрали че мисията леко не им е по силиците.
Последва ли ли са наказания за излъганите надежди на фараоните? Няма начин да не са се търкулнали нечии шишарки.
А на фараона е останала въможността да си припишат по някакъв начин построените от незнам си кой и незнам си кога пирамиди. Или да се задоволят със сравнително по-малки и непретенциозни пирамидки изградени от керпич.

Забравих да спомена, че тъй като са използвани вдсякакъв впрегатен добитък и тук има не малко проблеми.
цитирай
32. kostadin - Най - големият проблем е, че с медни ...
29.06.2012 18:04
Най - големият проблем е ,че с медни пили и триони и длета гранит не може да се обработва.Да не говорим и за рязането на по твърди породи от гранита.Но с труд и постоянство с камък са чукали и са изваяли тези неповторими по красота и гладкост на шлифоването неща.
А тук ще видите нещата през погледа на инжинерните науки:
http://www.youtube.com/watch?v=4SDknt2vsGA
цитирай
33. d3bep - Подводни :)
29.06.2012 19:36
Всъщност има отговори и на твоите въпроси, но не знам дали ще ти харесат.
За някои пирамиди има свидетелства. Когато един фараон прави реконструкция или довършителна работа , той пише "паметен надпис". И има такива, как един е строил пирамидата на друг. Да не седи недовършена.
Има и незавършени пирамиди.
Т.е. това е отговорът на въпроса ти...

Що се отнася до останалото ,ако искаш мога да ти пратя книжки и ли да ти дам линкове към древноегипетската икономика. Естествено, че я е имало :) Ти как мислиш. какот казах, имал иса цели градове и стопанства работниците. Естествено, че някой е работил в тея стопанства. Принципно логиката ти е вярна, единственото невярно в цялата работа е, че приемаш по подразбиране, че цялата тая работа изобщо не се е случвала или не е засвидетелствана.
Имаме даже цени на туй онуй... Идеи за инфлацията...

Поздрави!
цитирай
34. d3bep - Коце...
29.06.2012 19:45
Първо, не знам защо реши че съм жена ,явно хич не си внимателен читател.

Второ, теорията ти е сбъркана във фундамента.
Първо, бронзовожелезната теория е силно европейска и ние приемаме едва ли не че това е носител на културата по света .Глупости ,чисто и просто е имало различни реения на един и същи проблем. Без да говорим ,че концепцията за бронза и желязото все повече търпи изменения.

Второ, ти не си чел. Теорията за медните сечива на Египет е много отдавна мъртва.
Вече се доказа безспорно, че една голяма част от сечивата са КАМЕННИ.
И се допуска с голяма вероятност, друга част от "счеивата" да са ФИЗИКОХИМИЧНИ.
Не зна мдали ме разбираш, но теориите ти пътуват в небитието.

Не знам кой те е подлъгал за филма. Публицистичен филм на ЛАБОРАТОРИЯТА ЗА АЛТЕРНАТИВНИ НАУКИ, направен от известният УФОЛОГ АНДРЕЙ СКЛЯРОВ, не само че не е инжинерна, но и по определение не е научна работа.

Нещо ,едновременно научно и практическо, би могло да бъде например това:

http://www.pbs.org/wgbh/nova/ancient/who-built-the-pyramids.html

Поздрави :)
цитирай
35. kostadin - Да си забелязал, че няма нещ6о от...
29.06.2012 22:29
Да си забелязал ,че няма нещо открито от човеците ,което първоначално да не е било оплюто от официалната наука .Та нейното първо задължение да брани завоюваният плацдарм в обществото ,което ги издържа тези обявили себе си пазители на истината .
Ти пък защо си мислиш ,че може да си мъжвъв всеки от нас има женско и мъжко начало ,а в начина ти да оспорваш нещата има нещо женско -така ми харесва и друго няма.
За малко ще те препратя в Перу мисля бяха тези гигантски камъни напасвани индивидуално един към друг -въпреки неправилната им форма .В града на Боговете пък са свързвали камените блокове с метал отливан в канал свързващ двата блока и явно на място са получавали необходимата висока около 2000 градуса температура...Знае се ,че чугунът може само да се лее но в Русия са го и ковали .Нямат край чудесата стига да можеш да ги виждаш и оценяваш.За какви вимани говорят индийците и то съвсем технически и технологично обосновано?Сигурно и при тях е използван физикохимичен метод.
За Скляров не съм очаквал ,че ще кажеш нещо друго -той не се вписва в научната догма Но следите от инструментите няма как да се подправят .Как ще обясниш работата по създаване на макаричките от обсидан или тръбичката от нефрит с дебелина на стената 1,5 мм. и т .н.
Има още една теория и тя от части е разкрита във Ведите ,а те наистина не са били само във Индия.На земята е имало развити цивилизации.Желязо и чугун е получавано и в предпотопната епоха .
За съжаление хората бавно включваме ,макар ,че всички научни теории Са взаимствани частично или изцяло от древните легенди ,сказания и митове.
Добре е да опишеш белезите за които говори Скляров ,като резултат от физикохимично вэздействие,което е използвано от тези които разбират тези неща.Мисля ,че би могъл да обясниш показаните неща във филмчето
В цялата човешка история се намесва още един фактор-че историята се пише от победителите, а те са били заинтересовани да се обърка хронологията.Или може би са познавали антигравитацията или са знаели ,че всичко е мая и са можели да заповядват на материята да приема каквато им се поиска форма...
PS=
Запознах се и с предлаганата статия Установих ,че тези "учени "изобщо са си губили времето да доказват неща с предмети създадени от варовик и с тегло или големина по малка от 60%.Можело е да си подтвърдят казаното и като използват най- обикновен тебишир и да работят в мащаб още по миниатурен.
Поставят се въпросите за употребените дървета и дебелината на въжетата или материала от коъто са ги правели.Сметките показват ,че това е нещо неизпълнимо за тогавашният Египет.
Изчисленията показват ,че монтирането само на блоковете в съоражението трябва да е ставало на всеки 5 минути в продължение на 20 години деноношно.Но това е бюл кахър пред рязането и шлифоването на гранитните скали-става въпрос ,че има голям брой гранитни елементи изрязани и шлифовани еднотипно с известни кривини,да не говорим за това ,че цялата облицовка е имала също вдлъбнатина ,която може да се постигне само механически машинно.
На някой твой забележки като тази за водосборните канали и отверстия е смешно да отговарям на сравнението им с каналите за воза от Нил-Можеш сам да си ги намериш и да се посмееш на написаното от тебе.
Вложеният материал по обем е повече от този ,които е използван за строителство на цял Лондон -около 2000 година.Значи англичаните са много по - мързеливи от египтяните живеещи със спомена за африканското слънце
цитирай
36. podvodni - Подводни
30.06.2012 02:39
Въобще не се съмнявам , че има необходимите документи. Но се съмнявам в тяхната достоверност. Самият ти загатна ,че е необходимо на всеки 5 минути да се монтира готов блок, и то при 24 часов работен ден. Обаче тогава се е работило само в светлата част на деня, освен ако не е имало изкуствено осветление. А тук вече опираме до едни наистина неудобни изображения. Но това е друга тема.
Та в светлата част на деня трябва времето за поставяне на камъчетата драстично да се скъси. Което създава проблеми от всякакво естество. Ако се увеличат хората, то има огромна опасност те да започнат да си пречат, което е нежелателно. От своя страна това би довело до нарастване на логистиката, което е найстина грандиозен проблем.
Да не за бравяме и техническата страна на въпроса. Ако блоковете от външната страна на пирамидите търпят някакво отклонение в прецизността на оформянето и са малки по размер, то във вътрешността има блокове, не един или два, които имат внушително тегло, а прецизността на оформяне и напасване буди не само учудване но и искренно възхищение. Камъкът е интересен материал, но и много капризен в своите изисквания за обработка и строителство. Във всеки един каменен къс винаги има точка на напрежение, което предполага, неговата прецизна обработка когато става въпрос за такива строежи. Също така има и нишка - дамар която е важна при неговото отделяне от основният масив. Ама много важна. Прецизността на обработка на блоковете във вътрешният скелет на пирамидите варира между 7-ят и 10-ят знак след десетичната запетая. Това и в днешно време е трудо достижимо с нашата съвременна техника, а как са го постигнали тогава едвали ще разберем.
Проблемът на цялата тази шумотевица е, че не знаем действителното предназначение на пирамидите. От там и произлизат всичките грешни изводи за строителството от преди 4 - 5 000 години. Тайната е в камъка. А основният камък е гранит. А основното в гранита е силицият. Не зная защо но нещо наелектризиращо има в цялата тази работа.
Поздрави
цитирай
37. d3bep - Koce...
30.06.2012 09:45
Много подробно ти отговорих и първият път, но оставам с впечатлението ,че почваш да ми губиш времето... Аз нещо не успявам да те убедя, че не съм жена, не знам за пирамидите има ли как някой да те убеди в нещо.
В смисъл, твърдоглавството е ценно качество ако не е бариера пред разума... Тука се очертава трети пост, в който сега сипочнал да ми обяснявапш ,че съм духовна жена... Чудесно.

Бъди здрав, твоите твърдения не ме занимават, дал съм ясни доводи. Когато ти излезеш с по - ясни, можем да коментираме.
Дотогава, преливаме от пусто в празно с дискусията помежду ни.
цитирай
38. d3bep - Подводни
30.06.2012 09:56
Здрасти.
Е как си представяш работата? Някой съвременен да фалшифицира архитектура и папируси ли :) Бая зор ще види.
Има доста широк спектър доакзателства на теориите. Виждаш горе надписа на човека, който е отишъл имаенн оза твоите масивни камъни до Асуан.

Освен това ти показах снимка на каменна кариера, древна.
Има и по - лошо, намерени са "транспортните легла" - улие, по които са пренасяни камъните до и от нил...
Всичкото това е датирано по всички възможни методики, всъщнсот всичко ,което знаем за датировка на археологията е прилагано първо, ил ипоне основно и масово в Егиепт. Те си имат инсталации за радиодатировка, дендрохронология, ясна стратиграфия и отделно от това цифра надписи и списъци...

За въжетата също има доста изписано, но не ми се търси в момента, вероятно следващият път. И този въпрос не е нерешим ,а горе дадох линк към експедицията "нова", те май използваха конопени въжета и постигнаха успешно СКОРОСТНО теглене ОТ ХОРА на еднотонен блок....
Так аче не е нерешим.

За предназначенеито на пирамидите съм препоръчвал, и сега ти препоръчвам, ТЕКСТОВЕ НА ПИРАМИДИТЕ.
Нещата са доста ясни там.
ТОва е място за обожествяване и трансфорация. Има редица допълнителни идеи, като "стълба към небето" и "хълм от подземното царство".
Т.е .това не отговаря точно на нашите представи за "храм" или "гробница" и това е ЕДИНСТВЕНИЯТ ПРОБЛЕМ с предназначението им.
Но има вторични белези, по които можем да съдим -запечатано л ие било, или все оак е влизал някой... Ида разберем дор ии нещата ,които ни интересуват от нашата гледна точка.

Поздрави!
цитирай
39. kostadin - Много подробно ти отговорих и пъ...
30.06.2012 13:45
d3bep написа:
Много подробно ти отговорих и първият път, но оставам с впечатлението ,че почваш да ми губиш времето... Аз нещо не успявам да те убедя, че не съм жена, не знам за пирамидите има ли как някой да те убеди в нещо.
В смисъл, твърдоглавството е ценно качество ако не е бариера пред разума... Тука се очертава трети пост, в който сега си почнал да ми обяснявапш ,че съм духовна жена... Чудесно.

Бъди здрав, твоите твърдения не ме занимават, дал съм ясни доводи. Когато ти излезеш с по - ясни, можем да коментираме.
Дотогава, преливаме от пусто в празно с дискусията помежду ни.

Погледни какво питам аз и какво ми отгонваряш.Това си е типично по женски В този смисъл Бойко е женичка ,а Илияна Бачовска е мъж.
Разбирам ,че така виждаш нещата ,но това си е твоето съзнание и колкото може толкова ще те води.

цитирай
40. kostadin - За Подводни
30.06.2012 13:58
Съществува и българска книга от проф. Ервин Ферденантов-"Великата пирамида и законите на радиооптиката"Обосновано е всичко показващо едно от възможните технологични свойства на т. н. Хеопсова пирамида .
Чел съм и книга от германски автор ,които е измервал силата на лъчеизпускането на пирамидите.Върху долната част на пирамидата е имало схеми изпълнени с мраморни плочки ,които са пренесени в същият порядък за да се направи пода на една известна джамия в Кайро,но да се запази и смисълът на картината.
Не знам коя снимка е показал Дзвера ,но все си мисля ,че има един обект с заготовка за обелиск който не е изваден .Сигурен съм ,че дзвер няма обяснение защо ъглите на изкопа в скалната гранитна маса са обработени с едно и също закръгление ,а околният трап е с много малки размери за да се чука в дълбочина с твърда порода камани .При това снимките около този обект са забранени и се охраняват-Защо ли ?
Възможно е пирамидите да са дело и на извън земни ,но възможно е и да са си на земните жители ,но тогава нещо е сбъркано в хронологията.
В ерата на фароните работниците да драскат по блоковете не е било позволено.
Ето още едно мнение:
http://www.kladina.narod.ru/hancock/chast1.htm
цитирай
41. d3bep - Печелиш. Аз съм жена, заедно с Бойко ...
30.06.2012 18:01
Печелиш.
Аз съм жена, заедно с Бойко Борисов, а пирамидата е мъж.
Излъчва енергия, понеже ФерДИНАНДов доказал че всяка правилна форма била кристална, което е гениално откритие.
Другото невероятно откритие било идеалното заобляне на леглото на пирамидата ,кояот била вкопана. И коя е тя - пирамидата на Хефрен разбира се... НАЙ КРИВАТА ОТ ТРИТЕ.
И разбира се ред други фантастики, от човек, който не може да посочи египет на картата, но за сметка на това много е чувал и чел... Дивотии на евтини правячи на пари.
На печалбари от човешката ГЛУПОСТ.

Вземи и прочети научната литература. няма да ти навреди,
Най - малкото там са описани мерки, форма на бокловете, размери ,отклонения и прочие.
ТАМ Е ЕДИНСТВЕНОТО МЯСТО , КЪДЕТО ТЕЯ НЕША ЗАСЛУЖАВА ДОВЕРИЕ.
Тея работи, дето четеш, са ЕВТИН ИИЗМАМИ, МАНИПУЛАЦИИ И ФАНТАСТИКИ, за които нямам време да губя. Те никога не са показали кой точн окамък и къде са го измерили. НЕЩО ПОВЕЧЕ, ТЕ ИЗОБЩО НЕ СА ПОКАЗАЛИ РАЗРЕШИТЕЛНО ДА ПРАВЯТ РАЗКОПКИ ПО ПИРАМИДИТЕ. Как тогава изобщо са ровели, обръщали и снимали, след като при това ти самият заяви, че сниманетои не бил оразрешено(което не е верно, но след като се позоваваш на тях, имаме очевадно противоречие, коеот сами си слагат).
После няма да приказваш откачени работи за загладени блокчета, лазери и енергии.
Или пък иди да видиш пирамидите сам, то ше си покаже.
Ако не можеш да ги видиш, мини през фейсбук, там съм сложил некоя и друга снимка на пирамидите в Сакара и Мемфис, лично мои, понеже не давал ида се снима разираш ли :)

Виж сега.
Идваш тук да ми продаваш евтините си съждения.
Почнал си да ми оакваш и старите теми.
От друга страна нямаш нищо създадено по въпроса.

Обявяввам , че оаквачи не са добре дошли тук.
Следващ твой пост системата няма да види. Нито редакция на стар.
Напиши нещо смислено в твоят си блок и после скачай на дебат тук, вече те изтърпях достатъчно, толерантността ми свърши.
Аз не пиша за милионите читатели и не мисля, че съм магьосник да обръщам всеки , предал богу дух от четене на щуротии.

Аз пиша за който ме разбира.
И предпочитам ДА ДИСКУТИРАМ С КОЙТО МЕ РАЗБИРА.
Дотук, достатъчно ти беше толкова.
цитирай
42. d3bep - Не се хаби да пишеш, особено след ...
30.06.2012 18:09
Не се хаби да пишеш, особено след като не четеш.
Последният ти постинг е изтрит, защото дойде една минута след моя и е "отговор" при това. Очевидно е че не четеш, следователно - няма за какво да пишеш тук.
Приемам дебат по моите постинги, а не по всяка скудоумица.

OОтивай си в блога на МЕНТОРА ти - SPAROTOK или в твоя си блог и си стой там.
Като цяло не оценявам високо наплива на заболели, желаещи да гласуват в моя блог след поредната изцепка по мой адрес и по адрес на хората тук от страна на МЕНТОРА, но ако желаете, мога да почна да го връщам и аз където трябва.

Капиш?
цитирай
43. podvodni - Писах че се съмнявам, и продължавам ...
30.06.2012 22:38
Писах че се съмнявам, и продължавам да се съмнявам. Фалшифицирането на документи никога не е било трудно. Особенно в днешно време.
На всеки 2 минути - камък !?
Не, че не е възможно, но не и във времената на 4-тата династия.
Между другото в гранитните камъни от вътрешната конструкция липсва дамар и център на напрежение. Което е изключително рядко явление при естествените породи. Всъщност никога не се е срещало.
Относно въжета и експедицията с теглене на еднотонен блок.
а еднотонен блок - да. Ами по сериозните тежести? Говоря за блоковете от десетки тонове. До колкото си спомням има блокове, и то не малко на брой, които тежат от по 50 или 60 тона.
Камъчетата не са малки, а доста сериозни и скоро колата ще бъде прекатурена.
И наистина, пирамидите са място за обожествяване и трансформация, но не в смисъла на фараонско погребение.
Поздрави

Обещавам да ти изпратя едно наистина подробно, от техническо естество и не само, обратно становище.
цитирай
44. argilos - при транспортирането може да е п...
01.07.2012 15:03
при транспортирането може да е прилаган и живак. в една лаборатория по физика, cе балансираше варовиков или гранитен блок, който плува върху дървено тяло, поставено върху живак, изпълващ малко по-голяма от дървото вана.
при египтяните, ролята на вана може да са играели транспортните улеи, а
за изолация на живака да е използвана вода или олио. живакът е познат на
египтяните още от старото царство и може би са го добивали от вносен (и скъп) цинобарит.
така че теоретично има технологични възможности в рамките на 4. династия.

поздрави за много добре поднесената, изобилна информация, нагледния материал и за трезвото му осмисляне в статията, д3бер!
цитирай
45. d3bep - при транспортирането може да е п...
01.07.2012 19:40
argilos написа:
при транспортирането може да е прилаган и живак. в една лаборатория по физика, cе балансираше варовиков или гранитен блок, който плува върху дървено тяло, поставено върху живак, изпълващ малко по-голяма от дървото вана.
при египтяните, ролята на вана може да са играели транспортните улеи, а
за изолация на живака да е използвана вода или олио. живакът е познат на
египтяните още от старото царство и може би са го добивали от вносен (и скъп) цинобарит.
така че теоретично има технологични възможности в рамките на 4. династия.

поздрави за много добре поднесената, изобилна информация, нагледния материал и за трезвото му осмисляне в статията, д3бер!


Здрасти и мерси за поздравите!

Мда, ти като ми каза и се заинтересувах, действително има живак открит в Новото Царство.

Живакът доколкото знам има добър вискозитет, така че е подходящ кандидат, но ми се струва, че е доста токсичен и че биха се искали доста големи количества, които щяха да се усетят и при анализа на почвата...
Лично според мен шейната, и ако на съвременните транспортни легла е имало ... хм, някаква облицовка, плъзгането пак ще се постигне - напълно достатъчни са :) Вярно, колкото по - добро плъзгане, по - леко, но според мен те не са пестили и от труд :)
По - ми е чудно например как биха качили и свалили такъв титан от сушата на кораб.... Ето това ми е най - странното и то речен кораб, и няма л ида се обърне кораба.

Поздрави!
цитирай
46. d3bep - Писах че се съмнявам, и продължавам ...
01.07.2012 19:47
podvodni написа:
Писах че се съмнявам, и продължавам да се съмнявам. Фалшифицирането на документи никога не е било трудно. Особенно в днешно време.
На всеки 2 минути - камък !?
Не, че не е възможно, но не и във времената на 4-тата династия.
Между другото в гранитните камъни от вътрешната конструкция липсва дамар и център на напрежение. Което е изключително рядко явление при естествените породи. Всъщност никога не се е срещало.
Относно въжета и експедицията с теглене на еднотонен блок.
а еднотонен блок - да. Ами по сериозните тежести? Говоря за блоковете от десетки тонове. До колкото си спомням има блокове, и то не малко на брой, които тежат от по 50 или 60 тона.
Камъчетата не са малки, а доста сериозни и скоро колата ще бъде прекатурена.
И наистина, пирамидите са място за обожествяване и трансформация, но не в смисъла на фараонско погребение.
Поздрави

Обещавам да ти изпратя едно наистина подробно, от техническо естество и не само, обратно становище.


Здрасти.
Има теория, че не само втората, но и първата пирамида е строена на части. И няма да е толкова чудно... Запазили са името на първоначалният строител, но не е била строена от един - доста вероятна версия.

Фалшифицирането на документи, направо ти казвам, не е опция. Египет е с повече от половината документи от античността спрямо целият свят. Ако документите на Египет са фалшифицирани, историята не съществува. Но няма кой и защо да фалшифицира, ако го правеше, нямаше да излизат постоянно потвърждения от земята.

За по - тежките материали, отговорите са два:
- по дебели въжета(плетат ги);
- и повече въжета.

Не забравяй, че теориите за камъните са с определена допустимост.
- Броят е приблизителен ,все повече се налага мнението за значението на пълнежа. Вече приемат за неоспоримо, че пирамидата съдържа около 10% пясък;
- структурата е на око. Никой няма да свали опорна греда на пирамидата и да я натроши ,за да види, има ли или няма дамар, и ако няма какво и как са го решили :)

Така че не забравяй тези неща. Несигурност някаква определено има, но както винаги съм казвал, тя не прави странните теории вярно решение. Не знайно за мен защо, щом се изсипе примерно голото твърдение, че извънземни или антигравитация са строили пирамидите, и намерят една слабост в някое от милионите научни доказателства за процес, който е бил гигантски и ние смислено възстановяваме, и веднага едва ли не по презумпция следва да допуснем че извънземните остават единствена опция.
Демек , ако науката има някои слабости, извънземните нямат. Това е всичката логика на тези теории. Те, извънземните, могат да правят каквото си щат. Или там богове, магьосници и какъвто си искаш там паранормален заместител им сложи... На практика, това е твърдението.

Това са пълни глупости. Извънземни, антигравитации и прочие СЕ НУЖДАЯТ ПЪРВО ОТ СОЛИДНИ ДОКАЗАТЕЛСТВА ЗА ТЕОРИИТЕ СИ.
Идеята ,че ние не можем да изкараме всеки камък от пирамидата и че въпросите са много при изследването, включително и сигурността на конструкцията, ИЗОБЩО НЕ ДОКАЗВА ТЯХНАТА ТЕОРИЯ, а най - много да подобрява официалната.
Алтернативните теории на практика НЯМАТ ТЕОРИИ.
Те са голи твърдения, тип "сътворение на Пирамидата". И сега, вярваш или не.

Поздрави!

ПП. Изпрати, няма лошо, но отсега ти казвам, че очаквам да ми изпратиш заяжданки с някоя от научните теории и после прием по презумпция ,а не доказатеслтво за методика и завършена теория.
А лошото доказателство дори е винаги по -добро от никаквото доказателство.
цитирай
47. marknatan - тамън наскоро четох за хипотезата ...
02.07.2012 09:13
тамън наскоро четох за хипотезата че сфинкса е представител на най-старата слънчева религия изобщо и предшества пирамидите и на практика е най-ранния представител на такава религия (Свеждат се до две най-общо земна и слънчева)

Интересни неща са обелиските . На върха е имало медни сфери и наистина може да са с цел привличане на електричество
цитирай
48. d3bep - Сфинксът е в предходната статия :) ...
02.07.2012 09:31
Сфинксът е в предходната статия :) Той Е слънчева религия, макар че има очевидни инсигнии на фараона :) Сфинксът е по - скоро символ на военната мощ на Египет, в случаите, когато сфинксът не лежи, а е станал, винаги е изобразен да мачка по няколко врагове във всяка ръка.

Облицовката на върха не е била сферична ,а пирамидална. Описана е от Хатшепсут, която си е сложила такива на големите обелиски в Карнак .Нейните са били от Електрон(злато и сребро , самородна сплав).

Няма никакво съмнение в слънчевата символика, тъй като първообразът на обелиските е центърът на слънчевите храмове на ранните династии . Вече има спорове различни, включително и идеята обелискът да е ползван като СЛЪНЧЕВ ЧАСОВНИК(египтяните са имали доста слънчеви часовници).
Но там , където ги слагат, обелиските едва ли могат да служат за антени, те са често дори извън храмовете, на гола скала, кояот да им понесе тежестта. Пъкй и във вътрешността им няма нищо, облицован е само върхът, и то не е сигурно дали на всички обелиски :)
Надолу със сигурност не е бил облицован ,защото там са надписите.
цитирай
49. d3bep - До argilos
02.07.2012 11:15
ПП. Колега, ти доста рядко се вясваш тука, но се вижда едно доста систематично ниво на познание, дори от откъслечни приказки...

При това без да е сигурно ,че имаш пряко общо с египтологията.
Да не си "от кариерата"? Имаш ли нещо общо с доброволческата археологическа мисия в Аргилос?
цитирай
50. atil - http://atil. blog. bg/history...
02.07.2012 12:06
http://atil.blog.bg/history/2012/04/19/v-quot-dolinata-na-myrtvite-care-quot.942386
В този и следващия след него пост се съдържа отговора на въпроса в заглавието .
Но преди това е необходимо за обща култура и за да се направи причинно-следствената връзка е наложително да се знаят нещата които се осветляват тук:
http://atil.blog.bg/history/2012/04/18/zagadkata-na-egipetskoto-pismo.941830
Иначе ще продължавате да си играете на игрички и да си правите алхимични исторически упражнения безкрай. Вземете г-да може би тракосани, да ми прочете блога и да се освестите най-подир..Да замязате на нормални и адекватни хора, и то българи ,както ви се иска или ,кой знае, може би друго ви се иска и други ви са скритите мераци? Оня отгоре обаче всичко вижда и за него скрито-покрито няма! На някого пак може да му се стори, че "скачам на бой" или съм рязък, но търпението ме отдавна се изчерпа . И по този и по много други поводи от окаяния живот в тази република. За някои от вас , които живеете в някакви "паралелни" светове и вселени , това са сигурно неразбираеми и непонятни изблици, но това означава ,че сте много далеч и встрани от живия живот на този народ. Катво в настоящето , така в миналото му.
цитирай
51. d3bep - http://atil. blog. bg/history...
02.07.2012 12:59
atil написа:
http://atil.blog.bg/history/2012/04/19/v-quot-dolinata-na-myrtvite-care-quot.942386
В този и следващия след него пост се съдържа отговора на въпроса в заглавието .
Но преди това е необходимо за обща култура и за да се направи причинно-следствената връзка е наложително да се знаят нещата които се осветляват тук:
http://atil.blog.bg/history/2012/04/18/zagadkata-na-egipetskoto-pismo.941830
Иначе ще продължавате да си играете на игрички и да си правите алхимични исторически упражнения безкрай. Вземете г-да тракосани, да ми прочете блога и да се освестите най-подир..Да замязате на нормални и адекватни хора, и то българи ,както ви се иска или ,кой знае, може би друго ви се иска и други ви са скритите мераци? Оня отгоре обаче всичко вижда и за него скрито-покрита няма!

По принцип не си струва да ти пускам шантавите истории, но пускам всякакви теории за сравнение.

Пуснах те вече във фейсбука, видяхме те колко струваш, псувни и ругатни, не мисля че тук ти е мястото пак да ти изтървавам каишката, ама хайде да опитаме. Във всеки случай ако мислиш че ти ще ме обиждаш, а аз ще те жаля, нема да те жаля.

макар че твоето не е теория, а сектантска история. Да започнем с основното изречение "ЕГИПТЯНИТЕ ПРИЕЛИ ОТ ПРАБЪЛГАРИТЕ ДРЕВНОБЪЛГАРСКИЯТ ТАНГРИЗЪМ".
"Всъщност египетското общество взело на воъръжение изпитаната обществена идеология на древнобулгарското тенгрианство."

Всъщност, не.
Това си го сънувал някъде. Вероятно след злоупотреба с аптечен асортимент.

И прикриваш шашавите твърдения зад горе долу вярна, но очевидно преписана отнякъде статия за разчитането на йероглифите... Мноо хубуу, ма като шибна и тангризма отгоре на пирамидите, и сирената на четвърти километър зави на избягал затворник.

Иначе не знам кого наричаш "тракосани" но ти по нищо не се различаваш от шантавата пантракийска идея.
А, различаваш се по едно. Заменил си названието "траки" с "прабългари" и приемаш названието траки за вражеско, пък то същата история. Дали траките или прабългарите ще са основали Светът.. Де е разликата?
Тангра рече, да бъде светът, и прабългарите омесили земното кълбо. Тангра рече, да бъде пирамида у Египет...

Тук приятелю се занимаваме със сериозна наука. Може да има и по - сериозна от моята, но изобщо понятието наука не ти е по силите, ти зарибяваш за някаква несъществуваща религия, нищо повече.
Пак, заслужаваш адмирации че зарибяваш явно, за разлика от други блогери, които зарибяват тайно...

Поздрави!
цитирай
52. d3bep - Гледам ти собствените ти коментари ...
02.07.2012 13:21
Гледам ти собствените ти коментари под проницателната ти статия в блога.
atil написа:
Утре към обяд (21 април) ще разберем за тайната на Хеопсовата пирамида...!


И кво стана на 21 април бате? Отвори ли се небето, подаде ли се Тангра оттам да ви разкрие тайната на хеопсовата пирамида?

Отворило се е гледам. И какво излязло оттам?
"Тук, както и в тракийската или ахейската и вообще като цяло, в културата върху цялата обширна територия на Рания Самар(Шумер), виждаме и религиозната философия на древната тенгрианска небесна вяра.Тук пък става въпрос за две от човешките същности според тенгрианския шаманизъм - за "искрата божия"(тялото) и сянката "Ка"(душата) от общо четирите. В примитивните племена (за които днес простите учени твърдят,че съхранявали тенгрианството и че то от тях тръгнало..?!) древнобулгарското духовно наследство те са го съхранили в още по-опростен и вулгарен вариант."

Очевидно египтяните се паднали от по - простите тенгрианци, защото от общо 4 духовни тенгриански същности те успели да схванат само две... Поне аз така разбира дълбокото разсъждение тук :))))

Египтяните изглежда са били добри лечители, ама имало заболявания, дето от тях вдигали ръце...

Ти не си за тая дискусия в бате... Опитай в другите блогове. Има и по - подходящи. НЕ знам как са ти другите исторически познания, ама така като те гледам ако това наричаш познания....
цитирай
53. letopisec - Хареса ми
02.07.2012 15:38
хареса ми
цитирай
54. d3bep - хареса ми Благодаря, радвам се.
02.07.2012 19:43
letopisec написа:
хареса ми

Благодаря , радвам се.
цитирай
55. stoineff - Чак сега дочетох
02.07.2012 20:28
всичко. Не съм чел толкова изчерпателен материал за пирамидите, но съм сигурен, че това е не само най - разумната, но и единствената теория, на която вярвам. Операцията на крака ме втрещи обаче ... още не мога да го осъдная как е възможно. Саркофагът, за който пишеш предполагам е сложен преди да се построи пирамидата, а по късно е поставено тялото в него - за това е по - голям от коридорите.
цитирай
56. d3bep - всичко. Не съм чел толкова изчер...
02.07.2012 21:08
stoineff написа:
всичко. Не съм чел толкова изчерпателен материал за пирамидите, но съм сигурен, че това е не само най - разумната, но и единствената теория, на която вярвам. Операцията на крака ме втрещи обаче ... още не мога да го осъдная как е възможно. Саркофагът, за който пишеш предполагам е сложен преди да се построи пирамидата, а по късно е поставено тялото в него - за това е по - голям от коридорите.


Здрасти!
Що се отнася до именуването, няма много по - различни теории, но да кажем ,има варианти на тази.
За операцията да ти кажа, има доста написан оза медицината в Егиепт, продължават и лекари да се чудят. Поне две медицински лица в България са издал икниги за египетската медицина.. Тя е странна смесица от баене и заклинания, използване на различни възли - по торса, по ръцете(за които градя теория че са свързан ис мартеницата) и изведнъж в допълнение някакви чудовищни операции ,като тази, или кръгли трепанации.. Кръгли, днес трудно се решават на такива, а тогава, почти без упоика...

Иначе може за някои от нещата да съществува и по -смислена теория :) Битката не е завършила .Египтологията продължава да се развива. Инак ще умрем от скука.

Но се радвам ,че статията ти е харесала. Постарах се да дам една сравнително съвременна, модерна визия от новата литература по въпроса, кое ка ксе е случвало, комбинирана с мои идеи.

Поздрави!
цитирай
57. stoineff - d3bep
02.07.2012 21:37
Обичам да чета. Не съм фанатик на тема Египет, но има някаква мистика, легенди, страхопочитание... интересно ми е определено .. въобще историята ми е интерсна като наука именно заради манипулациите и интерпретациите в нея.. дори нещо което се е случило преди 5-6 дни ако го чуеш разказано от 3-4 човека ще чуеш във всяка история нещо различно... като го умножиш по 2000 години ... се получават митове, легенди, поуистини и т. н. така, че имаш бая да ровиш в Египет да осмисляш ... пък аз наготово ще чета.. в интерес на истината и съвременната ни история се изкривява да не говорим за древната.. и документите се тълкуват кое на който както му падне, но това е друга тема .. успехи!
цитирай
58. argilos - 3драсти D3ber, не, не съм от &quo...
03.07.2012 05:41
3драсти D3ber,

не, не съм от "кариерата". с този проект никът ми не е свързан, нито пък със селището.

Поздрави !
цитирай
59. nemak - вметка
03.07.2012 13:32
само да вметна, че пирамидите не са били гробници ! в нито една на е открита дори част от мумия, а само в голямата пирамида има саркофаг с неясна цел ;) гробници на фараоните има в долината на фараоните и по разни други места, но не и в пирамидите :)
цитирай
60. d3bep - Обичам да чета. Не съм фанатик на ...
03.07.2012 17:14
stoineff написа:
Обичам да чета. Не съм фанатик на тема Египет, но има някаква мистика, легенди, страхопочитание... интересно ми е определено .. въобще историята ми е интерсна като наука именно заради манипулациите и интерпретациите в нея.. дори нещо което се е случило преди 5-6 дни ако го чуеш разказано от 3-4 човека ще чуеш във всяка история нещо различно... като го умножиш по 2000 години ... се получават митове, легенди, поуистини и т. н. така, че имаш бая да ровиш в Египет да осмисляш ... пък аз наготово ще чета.. в интерес на истината и съвременната ни история се изкривява да не говорим за древната.. и документите се тълкуват кое на който както му падне, но това е друга тема .. успехи!

Да, Егиепт е истински ребус :)
Но фалшификациите.. Какво да ти кажа. Може вероятн ода се излъже малк оза конкретен обект, но цялостната фалшификация е адски трудно нещо ,да не говорим че става дума за десетки декари надпис на камък само на един храм.

По - вероятното да срещнеш в Египет е натъманисан или сбъркан превод. ТОва може, езикът е тежък и е с 3000 години история, търпи изменения и може да се получат недоразумения..
Но в случая имаме толквоа елементарен текст, че чак аз съм си позволил да участвам в превода...
Че отгоре на това на най - дългото изречение отдолу имаме илюстрация. Комикс.

Поздрави!
цитирай
61. d3bep - 3драсти D3ber, не, не съм от &quo...
03.07.2012 17:15
argilos написа:
3драсти D3ber,

не, не съм от "кариерата". с този проект никът ми не е свързан, нито пък със селището.

Поздрави !

Ок, дано не съм бил нахален с въпросите :)
цитирай
62. d3bep - само да вметна, че пирамидите не са ...
03.07.2012 17:18
nemak написа:
само да вметна, че пирамидите не са били гробници ! в нито една на е открита дори част от мумия, а само в голямата пирамида има саркофаг с неясна цел ;) гробници на фараоните има в долината на фараоните и по разни други места, но не и в пирамидите :)

Това е типичен градски мит, не е вярно :)
Действителн оповечето от гробниците са били ограбени през древността, а някои - и реизползвани.
Но тела има. Сега ак очакате мумия с бинт във саркофаг, заключен със скарабей и до нея, отворена книга на мъртвите над заложен капан с проклятие, нема да намерите :)

Но даже в тази статия ясно си пише: В една от пирамидите има човешки останки.
В някои от сателитните - също.
И на пирамидите ясно им личи, че са .. ошушкани. Така че липсата на нещо в някои от тях е лесно разбираема.

А в повечето пирамиди има саркофази :)
Все си мисля, че не е съвсем случайно, че текстовете от пирамидите в следващия период преминават в текстове от саркофазите :)

Поздрави!
цитирай
63. atil - Майтапа е много голям, но толкова ви ...
04.07.2012 03:02
Майтапа е много голям, но толкова ви е нивото, толкова възможностите за нормално мислене а сте и предубедени, освен това сте надменно високомерни и със самочувствие без покритие..Това е много смешно, но и жалко. Обичате да се кичите с гръмки фрази и една от тях е "наука", но при вас науката се вясва много рядко.
Египет не го познавате, не познавете тенгрианството и затова гледате на нещата като слепи. А отношението към мен само ме развеселява..Всеки народ на определен етап от историческото си битие си заслужава и политиците и учените и милиционерите.
Вообще не ме е грижа какво ще пускаш или не, но заради "научната" статия и още "по-научните" коментари отива в този пост:
http://atil.blog.bg/history/2012/07/04/.838155
цитирай
64. d3bep - Майтапа е много голям, но толкова ви ...
04.07.2012 08:01
atil написа:
Майтапа е много голям, но толкова ви е нивото, толкова възможностите за нормално мислене а сте и предубедени, освен това сте надменно високомерни и със самочувствие без покритие..Това е много смешно, но и жалко. Обичате да се кичите с гръмки фрази и една от тях е "наука", но при вас науката се вясва много рядко.
Египет не го познавате, не познавете тенгрианството и затова гледате на нещата като слепи. А отношението към мен само ме развеселява..Всеки народ на определен етап от историческото си битие си заслужава и политиците и учените и милиционерите.
Вообще не ме е грижа какво ще пускаш или не, но заради "научната" статия и още "по-научните" коментари отива в този пост:
http://atil.blog.bg/history/2012/07/04/.838155

Ама ти ме обърна на платформа за реклама на блога ти. Браво! Само не злоупотребявай с търпението ми.
Благодаря ти за оценката за познанията ми, тя показва че съм на изключително прав път, ама искам да те питам следното нещо:
Бре майна, ти като написа ТАЯ ТИ СТАТИЯ ЗА РАЗЧИТАНЕТО НА ЕГИПЕТСКИТЕ ЙЕРОГЛИФИ....
ТИ НЕ ДОПУСНА ЛИ ВЕ БАТЕ, ЧЕ ТЕ МОЖЕ НЕ САМО ДА СА РАЗЧЕТЕНИ, АМИ И НЕЩО ДА ПИШЕ ВЪТРЕ?
А?

Или докат ме е нямало египтоложката експедиция, начело със хунът Атил, откриха и разчетоха древноегипетски папирус, на който пишеше(превод Атил):
"И РЕЧЕ ФАРАОНЪТ ДЖОСЕР: ОТ СЕВЕР, ОТ ВЕЛИКА БОЛГАРИЯ, ДОЙДЕ ВЕЛИК НАРОД. ТОЙ НИ ОБУЧИ У ТЕНГРИЯНСТВОТО, КОЕТО Е ИСТИНСКАТА РЕЛИГИЯ. ПОЗНАХМЕ НИЕ ТАНГРА! СЕГА НАЙ - ПОСЛЕ И НИЕ ЩЕ ИМАМЕ ПИРАМИДИ!".

Не знам дали забелязваш, ама основната причина да ти допускам постовете тука е, че забавляваш мене и аудиторията...
цитирай
65. nemak - само да вметна, че пирамидите не са ...
04.07.2012 11:53
d3bep написа:
nemak написа:
само да вметна, че пирамидите не са били гробници ! в нито една на е открита дори част от мумия, а само в голямата пирамида има саркофаг с неясна цел ;) гробници на фараоните има в долината на фараоните и по разни други места, но не и в пирамидите :)

Това е типичен градски мит, не е вярно :)
Действителн оповечето от гробниците са били ограбени през древността, а някои - и реизползвани.
Но тела има. Сега ак очакате мумия с бинт във саркофаг, заключен със скарабей и до нея, отворена книга на мъртвите над заложен капан с проклятие, нема да намерите :)

Но даже в тази статия ясно си пише: В една от пирамидите има човешки останки.
В някои от сателитните - също.
И на пирамидите ясно им личи, че са .. ошушкани. Така че липсата на нещо в някои от тях е лесно разбираема.

А в повечето пирамиди има саркофази :)
Все си мисля, че не е съвсем случайно, че текстовете от пирамидите в следващия период преминават в текстове от саркофазите :)

Поздрави!


не знам колко е градски мит, но както самия твой текст казва човешките останки в дървен саркофаг открити в Микериновата пирамида са датирани от различен период сравнение с времето на предполагаемия строеж ;) Тоест фараон погребан в пирамида НЯМА! В нито една от 3те пирамиди в Гиза няма открити надписи (само гол камъняк) ! късният опит за надписване в хеопсовата пирамида не се брои :) надписи има в заупокойните храмове в близост, както и в истинските гробници_примерно тази на Тутанкамон, в която съм влизал и все още съм жив :)
Също така в надписи , за които се говори за пирамиди въобще не става ясно, че са използвани за гробници. Така че , поне за мен Пирамидите Не са били гробници, поне до намиране на достатъчно добро доказателство, което да ме убеди :) Поздрави , понеже статията ти ми хареса - Египет винаги ми и бил слабост
цитирай
66. d3bep - Намери текстове от пирамидите и ги ...
04.07.2012 12:05
Намери текстове от пирамидите и ги попрочети :)
После ако искаш ела да ги обсъдим.
Аз ги имам в няколк оварианта, на различни преводачи и ако не успееш да ги намериш, мога да опитам да ги пратя, но са тежки файлчета.

Или евентуално Ancient Egyptian Literature на Lichtheim или Ancient Records of Egypt на J.H. Brested. Двете са непълни , но все пак могат ясно да ти очертаят връзките, както и безспорната връзка откъм пирамидните текстове към тези на саркофазите.
В една от картините, които съм дал по - горе, ако си чел внимателно, лодката с експедицията казва, че отива към пирамидата на Хеопс, и добавя "към Гробницата".
Мисля, че разумно е да се допусне смесено използване(храм + гробница) и възможно да е била използвана неколкократно като гробница всяка от пирамидите; но да се говори , че изобщо не е била гробница, не е състоятелно.

Що се отнася до проклятието на Тутанкамон, то е измама :) Погребалните проклятия са по - скоро към периода ,когато все още е имало пирамиди, по времето на Тутанкамон те са изобщо отживелица. Проклятие няма...
Или има едно проклятие всъщност.
Казват го, сто(100) долара вход :)
Баш на Тутанкамон си е.

Поздрави!
цитирай
67. nemak - имах предвид че няма надписи в 3те ...
04.07.2012 12:55
имах предвид че няма надписи в 3те пирамиди на платото в Гиза, а не в пирамидите изобщо! чел съм разни текстове на разните му египетски мантри, мерси че ми ги предлагаш, но нямам време за тях точно сега :) за връзката между пир. текстове и тези по саркофазите съм съгласен. Това с лодката, която отива към хоризонта на Хеопс и гробницата е двусмислено понеже може да става дума за две различни неща разположени в близост. Няма ли черно на бяло - еди кой си фараон намери вечен покой в еди коя си пирамида не го вярвам :)
а за Тутанкамон, по времето когато ходих (2001) беше под 10тина долара, а най дебело беше при Нефертити 35 долара, понеже съвсем скоро я бяха открили за туристи :))
цитирай
68. d3bep - Не ме разбираш какво имам предвид ...
04.07.2012 15:09
Не ме разбираш какво имам предвид явно :)
В текстовете от пирамидите е обяснено предназначението на пирамидите и то не е различно от предназначението на гробниците в по - късно време :)

Има извесн онесъответствие межд утяхното и нашето разбране за гробница, но това не променя нещата .За нас гробницата е хранилище на трупа :)
За тях, това е мястото, където Ба се свързва с мъртвия, където мъртвия се трансформира.
ТОва е безспорна функция на пирамидата. И тъй, каот бато има нужда от защитено място, в коеот да е трупа, да си го познае и да "каца на него", ето ти я пирамидата приятелю :)

Отново ти казвам ,че лиспата на трупове не е доакзателство. ТО в гробниците пък почт ивсичк имумии са от хранилища :) Май има по - малко гробници в които има останки на царе, отколкото пирамиди, в които има останки на царе :) Но това не значи ,че гробниците не са бил игробници, нали :)
цитирай
69. kostadin - Правилно и напълно материалист...
06.07.2012 09:53
Правилно и напълно материалистично обяснение на същността на пирамидите Карл Маркс и Ленин не напразно твърдят ,че религията е опиум за народите .Пирамидите са строени от религиозни фанатици.Така фарона е отварял клапана от който се изливало желанието на народа да прояви енергията си.Какъв ентусиазъм е имало едно време!
Все пак това още веднъж подтвърждава еволюционната "теория" на Дарвин .Това днес е видимо ,защото религията на финасовата олигархия е помогнала днес хората да си дават живота за хартиики наречени банкноти.
цитирай
70. d3bep - Зависи какво наричаш еволюционна ...
06.07.2012 10:26
Зависи какво наричаш еволюционна теория,Коце.
Еволюцията е факт.
Има обаче един съществен проблем.
Еволюционната теория Дарвин я е преписал и май - май просто й стопанисва авторските права... Той беше писал иначе едни откачени трактати....
В резултат на това, както е със всяко добре преписано нещо, той не я е разбрал.

В следствие на това обществото има ПОГРЕШНА ПРЕДСТАВА за това какво е еволюцията и какво следва да представлява.
Ако говори мза представата, и може би за представата ти за еволюция, твърдението не е вярно, а най - вероятн оза това говорим. Яз ясно съм показал, че системата изобщо не върви към вечен ръст на пирамидите :)
Ако обаче говорим за законът и феноменът на еволюцията, да ,естествено че такъв е налице и че човешкото общество, съзнавайки го или не, се вписва в него.

Макар че в случая за такива кратки периоди говорим не за еволюция, а по - скоро за... нагаждане?
Поздрави!
цитирай
71. kostadin - Представяш ли си в каква необятна ...
06.07.2012 11:41
Представяш ли си в каква необятна област попадаш,включвайки религиозното предназначение на пирамидите?
Преди 15 години синът ми създаваше разни неща за обслужване на информационата система ,базирана на двоичната система.Не е важно точно какво и защо го е правил,но от някой от създадените неща неминуемо се стига да една нова парадигма,че разумът във вселената е най - обикновеното и често срещано нещо .Достатъчно е да има начин да се откриват движенията ,а тяхното анализиране и вземане на решения -включително нашите емоции е плод на създаването на програма за прихващането им ,разбира се в даден интервал от честотният интервал.Ако виждахме в безкрайния честотен спестър съществуващ във вселената щяхме да виждаме не само преплетени настоящето ,миналото и бъдещето ,а можеби и самият властелин създал вселената(За последното не съм много сигурен ,но поне щяхмеда усетим вмешателството му в живота на вселената.За нея той все пак е външно лице и проникването или управлението на вселената би могло да става с инструмент имаш поне два пъти по - малка дължина от нейният размер.)
Мога да зарежа казаното и да добавея ,че над 80% от наблюдаваната запрашеност в космоса съдържа клетки на вече създаден живот.Нашите клетки са пълни с т. н. боклуци ,които напоследък е установено ,че играят роля на материал ,които може да се използва за изменение на програмата създаваща белтъци при изменение на околната среда .В това се крие приспособяемостта на бактериите и вирусите, а донякъде и на живи сложни организми -месоядни гущери при липса на насекоми се преустройват на генетично ниво и започват да консумират растения.
Установено е ,че генетическата информация ,чиито носител е ДНК не е достатъчна за да се определи видовото съответсвие на създанието .Информацията за това може да се променя ,чрез изменения излъчвани от източници в процеса на развитие на зародиша.Най грубият пример е влиянието на радиоктивността ....
Няма как несъгласието ни да не е плод на нещо, което хората още не са разбрали
цитирай
72. kostadin - Няма място и сега продължавам на...
06.07.2012 12:04
Няма място и сега продължавам накратко
Теорията за големият взрив не е нищшо повече от1/2 от древното знание на Ведите за възникването на вселената. и така е с всички идей довели до бума на технологиите в наше време ,който се използва неправомерно от официалната наука ,но това е друга работа.
Важното е ,че е установено ,че информацията може да се предава мигновенно из цялата вселена ,чрез етера
Основното е цикличността в развитието на земният живот и това се е повтаряло от както свят съществува.Преминавайки ,земята,през различните области на галактикатаводи до това ,че гените на съществата могат да се изменят.Това позволява да се получава информация ,която за египтяните не е разрешена ,но за техните предшественици е била напълно достъпна.
Многобройните артефакти стигнали до нас от преди милиони години говорят за множество цивилизации ,включително и такива овладели космическите пътешествия.
Това ,че има надписи и то не е доказателство ,че пирамидите са строени за съхраняване на трупове.
Основната ми мисъл е ,че въпросите свързани с пирамидите не могат да бъдат разрешени от представителите само на историческите науки и няко методи измислени за датировка на древността.
Пречка за това се явяват такива на пръв поглед откъснати отисторическата действителност парадигми на които е построен дарвинизма или грешната хипотеза на Маркс за принадената стойност -Човек не е в състояние да произведе нещо което има по голяма стойност от това което е съдала природата Ние сме ползватели в момената ,за да не казвам парзити ,а трябва да сме наблюдатели т. е. да си живеем живота ,ако не искаме да се вглъбим в собствените ни възможности закодирани от природата.
цитирай
73. kostadin - Майтапа е много голям. . . . . . . А о...
06.07.2012 12:57
atil написа:
Майтапа е много голям.... ... А отношението към мен само ме развеселява..Всеки народ на определен етап от историческото си битие си заслужава и политиците и учените и милиционерите.
Вообще не ме е грижа какво ще пускаш или не, но заради "научната" статия и още "по-научните" коментари отива в този пост:
http://atil.blog.bg/history/2012/07/04/.838155


Атила стига си мърсувал по блоговете.Първо си отвори твоят блог за коментарии за да видиш отношението на хората спрямо писанията ти
цитирай
74. d3bep - Коце, Длъжен съм да обърна внимание ...
06.07.2012 20:16
Коце,
Длъжен съм да обърна внимание на следния факт :)

Мен наричаш еволюционист, а всъщност тези със свръхестествените сили, намеси и информация до един сте еволюционисти, и то от лошият тип.

Защо:
Защото вашата логика е , че древните - египтяни, маи, или каквито и да е било там ,са били тъпи. Много по -тъпи от нас, или във всички случай - поне малко по - тъпи от нас. Друг вариант няма.
Следователно те са сполучил ида направят техните неща посредством извънземни, дивайн инспирейшън, господ слязъл на земята, Атлантида им дала разум.. И т.н.
Всичкото това добавя един малък сътворителен ефект, но общо взето СИ Е ЕВОЛЮЦИОННА ТЕОРИЯ.

А истината ква е.
Древните са били по - умни от нас. Ние сме пълни гьонове.
Ако ти кажат, строй пирамида, ти ще попиташ, има ли подходящ кран ?Ако няма, ще чакаш да изобретят. И после ще си кажем: бре, египтяните имали ли са такъв кран? Нямали са. Значи не са можели да вдигнат пирамидата - край.
Проблемът обаче че ние все повече ставаме ПОТРЕБИТЕЛИ на блага на разума, отколкото творци. Превръщаме се в готованци!
Изобретател да си, ми той чака да получи готовите чертежи на обекта, готовите чертежи на клапи, бутала и цилиндри и той само да ги копира и нагажда. И "изобретява". От типа "Искам да летя, искам сега. Дай ми крила!".

Ние имаме едно единствено предимство пред дневните: много акумулирана и достъпна информация. Но умствено, като интелигентност, е спорно дали ги бием.

Спорно е дали бием хората ,вдигнали големи строежи през различни времена и епохи, като пионери. Спорно е дори дали бием човека, който е на 100 % с акъла си всеки ден за да оцелява.
Това са само нашите, или по - точно вашите еволюционни представи.
Понякога обаче нещата стават по - добре с труд и акъл, отколкото само с труд :)

За митовете, кво да ти кажа. Вярно е, митовете са претворени навсякъде, но не бива да забравяш, че митове има и без това за всяко нещо по два пъти, така че това не винаги е доказателство, а и митът може да е остатък от нечие знание.

Поздрави!
цитирай
75. kostadin - Здравей, и можеби си късметлия з...
06.07.2012 23:51
Здравей ,и можеби си късметлия защото писах повече от половин час и всичко избяга
Едно е да си религиозен другое е да си представител на религията призната за официална в дадено общество.
Във всички случай възникването на религията и науката в нашата цивилизация е плод на развитието на човечеството след подивяването на човечеството след някой катаклизъм.Върховите представители на тези две общности винаги са се стремяли за собственото си добруване.Спора между тях е безпредметен ,защото самата наука е много млада ,а това което е останало от миналите познания на човечеството постепено се е изродило до образите на световните богове използвани от човечеството ,когато иска някой да го защити или когато искат да кажат ,че нещата от Бога на татъка не са известни на хората.Разбира се има и по стари мисли във ведите които твърдят ,че най- сктрашно е когато боговете умират.
Нашият прогрес в научните търсения е базиран на идеите дошли до нас през вековете. И т са специално приспособени за тази цел.
Това са Атом ,Хаос,Както горе -така и долу и др.Това са знания компресирани до нивото на тяхната ентропиина функция и няма как човеците да ги сбъркат с нещо друго .
Няма как да си мисля ,че хора можещи да пътуват между галактиките са били тъпи.
Дали си забелязъл ,че ти написах-Разумът е най - често срещаното явление във вселената или нещо подобно
Можеш ли да твърдиш ,че хронологията в списка с династиите на фароните е доказана?А на царете полубогове преди тях и ...?
цитирай
76. lado - Екипът на Скляров е съставен от х...
07.07.2012 19:06
Екипът на Скляров е съставен от хабилитирани учени - специалисти в областта на технологиите, физици, химици...Филмите му са отлични. Поради това,че едва ли някога лично ще мога да погледна там, където те са успели, бях изключително доволен от тях. Авторитетни заключения, базирани на личен поглед, лабораторни изследвания и анализи. Засега за мен те са най-меродавни. Поздрави!
цитирай
77. kostadin - Екипът на Скляров е съставен от х...
07.07.2012 20:40
lado написа:
Екипът на Скляров е съставен от хабилитирани учени - специалисти в областта на технологиите, физици, химици...Филмите му са отлични. Поради това,че едва ли някога лично ще мога да погледна там, където те са успели, бях изключително доволен от тях. Авторитетни заключения, базирани на личен поглед, лабораторни изследвания и анализи. Засега за мен те са най-меродавни. Поздрави!

Да напълно си прав ,но и официалните историци не са по малки професионалисти.Но те без да искат се въртят вкръг ,захапали опашката си ...На въпроса, как определят възрастта на слоевете в които правят откритията си ,те отговарят по останките намерени в тях ,а когато ги попитате как датирате останките в слоевете ,те отново без да се колебаят казват по слоевете.
Малко не добре се получава .

Мисля ,че няма историк който да е наясно с летоброенето и неговите изменения в локален и световен мащаб,а става дума за около 6000 години преди новата ера .Разбира се кога е започнала тя никой не може да каже с точност.
Все си мисля ,че не са виновни хората ,защото те така са обучавани ,възприели са някаква парадигма и я следват ,а съгласно нея нещата които не могат да бъдат изяснени просто са случайности и това е причината за изчезването на много експонати от изложбените зали даже и в Кайрският музей.
цитирай
78. d3bep - Екипът на Скляров е съставен от х...
08.07.2012 20:51
lado написа:
Екипът на Скляров е съставен от хабилитирани учени - специалисти в областта на технологиите, физици, химици...Филмите му са отлични. Поради това,че едва ли някога лично ще мога да погледна там, където те са успели, бях изключително доволен от тях. Авторитетни заключения, базирани на личен поглед, лабораторни изследвания и анализи. Засега за мен те са най-меродавни. Поздрави!

Има голем игрупи хабилитирани учени, неуспели реално в попрището като посредствени или слаби,и се заели с магарии.
Скляровщината не е изключение.
Неговото са глупости които винаги ще забавляват народа, ама има едни други, които започват опасна офанзива...

Едните искат да съкратят егейската история с 300 години, щото не излизала на гърците - имало тъмен период.
И на египтяните май май можел ода имагрешка и това е цялото им основание, мани ти че има 100 култури, които трябва да се предатират, ман иче има асирия и вавилон и че цели периоди в Троя трябва да се зачеркнат.

Другият е още по - луд пък, искал 800 години, и той с огромна група последователи...

Така че това че са учени нищо не значи. Аз не съм учен - хабилитиран историк, но имам самочувствието че знам достатъчн оза да мога да заявя кога се говорят пълни глупости :)

И тука така.
А иначе на теб, Ладо, ти се виждат учени доколкото не си запознат с трудовете на истински учени :)

Поздрави!
цитирай
79. d3bep - Коце, В историята няма абсолютно ...
08.07.2012 20:54
Коце,
В историята няма абсолютно сигурни неща макар че на доста историци им се иска да има.
Датировката на египетските епохи е категорично едно от нещата дето не е твърде сигурно. Щото египтяните датират времето по това колко години ги управлява царя и ние правим списъци и сборове, И един натиска че не бил итолкоз годините, по - малко били.. .Друг намира фараон ,дето още го няма в списъка. Така че нашето летоброене не е техното и има голяма условност :)

Но отва не значи че останалите неща са условни.
Ил иче шашавите сътворенчески теории за пирамидата имат по - реално основание :)

Ай че затънх д огуша в следващата стати.

Поздрави!
цитирай
80. kostadin - Попаднах на" антинаучно &...
08.07.2012 21:31
Все пак историците твърдят за начало на историята някъде от преди 6000 годиниЗа по назад нямали факти.Може и да съм сбъркал с някоя хилядарка ,но говорим за историческа грешкап на научните работници от порядъка на 12000 години считано приблизително от сега
Попаднах на" антинаучно "историческо филмче.Ще ми бъде интересно да чуя мнението на професионалист

http://www.youtube.com/watch?v=Xl_qyGp0yaQ&feature=related
цитирай
81. d3bep - Със професионалист не разполаг...
08.07.2012 23:34
Със професионалист не разполагаме, но ако искаш скромното ми мнение, търси и филмчета за славяно - етруски поризход.
Това тук са евтини имитации .Там е голямата теория, че етрусски, ето русские.
Оттам вече етруски - рим, етруски европа и квото още не щеш.
Имаше даже научна теория че етруския бил къв ли не беше сибирск идиалект, така че....
цитирай
82. kostadin - http://www. youtube. com/watc...
12.07.2012 00:25
http://www.youtube.com/watch?v=6NxrBM2Dymk&list=PL3DFDCAECD84073D1&index=158&feature=plpp_video

http://www.youtube.com/watch?v=GXZenu5u82Q&feature=relmfu

Ето още едно професионално мнение .Но в крайна сметка не сваля изобщо мнението на Скляров или моето мнение ,защото циклопски строежи има на много места в света.
Сигурно още не сме в състояние да отговорим на въпросите свързани със пирамидите и всички останали обекти от далечната за нас и историята древност
цитирай
83. d3bep - Баце, немма време за щуротии :) М...
12.07.2012 11:25
Баце, немма време за щуротии :) Мисля че ясно ти показах че разговорът ни по тая тема приключи, от филмчетата видях заглавието и спрях.

Смяташ ли че реално знаеш колкото мен или повече по въпроса?
Все едно какво смяташ, аз се отказах да те убеждавам.
Но не знам кое ти дава тая увереност, че ще ме убедиш ти.
Със свалени от ютубе сектантски филмчета, които щели да разнищят голямата ложа на масоните, построили пирамидата...
Извинявай.

Ай ак оте интересува другат атема каои искаш заповядай там и считай по тази разговорът н иза шриключен, не знам как по - ясно да ти го кажа.

Поздрави!
цитирай
84. kostadin - Много набързо претупа темата. М...
12.07.2012 20:37
Много набързо претупа темата.Мислех че си поне последователен.Ха по живо по здраво и без нас ще се съмне
цитирай
85. brig - ...
14.07.2012 17:13
Надписите в голямата пирамида са правени много след като устроиството вече не е функционирало. Графитите надраскани с охра са сравними с надрасканото "Кодзимахос Крестос' в тракийската гробница.
http://www.youtube.com/watch?v=DHrSulXPYu4&NR=1&feature=endscreen
цитирай
86. d3bep - има обективна невъзможност да д...
14.07.2012 17:22
има обективна невъзможност да датираме точно графитите, писал съм в статията за това.
Но има друг момент.
Графитите са в силно.. недостъпна камера. Което ги прави или хитроумна злоупотреба, или истински :)
Аз лично по - скоро съм склонен да не ги считам за истински, но както ясно показах, само във филмите на нейшънъл джиографик пирамидата на Хуфу се крепи на тези графити.
Има доста ясни доказателства, че са я наричали още в древността на него, пък графити който каквито ще да си графисва :)
цитирай
87. анонимен - Според мен,
21.10.2012 10:40
пирамидите са построени от праисторически бай хуйове.
цитирай
88. tzarkarui - Накратко
21.10.2012 10:44
Ако пирамидите са гробници, то и (повечето) български църкви също са гробници - щото имат под олтарите погребани църковни "светила", или пък около църквата - пълно е с надгробни плочи - не е ли така?
Не се наемам да ти "обърна мнението" (щото с убеден човек не се спори), но ще спомена само едно име - атланта Тот (и неговата претенция за строежа на сфинкса и 3те велики пирамиди, барабар с предназначението им).
Deep ‘neath the image lies my secret. Search and find in the pyramid I built. Each to the other is the Keystone; each the gateway that leads into Life. Follow the Key I leave behind me. Seek and the doorway to Life shall be thine. Seek thou in my pyramid, deep in the passage that ends in a wall. Use thou the Key of the Seven, and open to thee the pathway will fall.


Браткиш, Коцето какво нещо те обърка със "жрица на любовта" нещо... хехе Направо се изгаври с теб - Архиепископ Поморийски на Светата Църква на НемаТод (...Името Му). Обаче нЕма на се притесняваш - Трижди Великия НемаТод си знае работата. Пък и ни Е казал:
Knowledge is regarded by the fool as ignorance, and the things that are profitable are to him hurtful. He liveth in death. It is therefore his food.


:) Да не съм се объркал - това май беше от Тот (атланта, дето построил пирамидите), а пък ние сме НемаТодисти, и имаме 10 НемаТодистки заповеди (които при Тот са отрицания, и са 12 - пред Озирис) - няма да ги цитирам. хехе
Привет браткиш
цитирай
89. d3bep - пирамидите са построени от праи...
21.10.2012 13:24
balevindia написа:
пирамидите са построени от праисторически бай хуйове.

Хм, и защо праисторически, не може ли направо исторически :)
Мерси за бъзикнята.
цитирай
90. d3bep - Царю :) Тод. . . Не е от Нематод :...
22.10.2012 18:00
Царю :)
Тод ... Не е от Нематод :)
Книгата на Тот е едно менте, като на Стивън Гайд библията бесика. Има свидетелство, че с таквиа писания Снофру мисля че беше вдигнал пиорамидата ,и някой фанал, та написал книга на Тот, че да си я има Снофру.
Истинската книга на Тот не е намерена, за съжаление.. Може и да е легенда, може и да е истина...
Дано е истина и дано я намерят.
Но книгата на Тод и писанията на Ехнатон, наемрени чак в Тибет, са евтина езотерика, а не истински документи баце.. Зад тях реален древен документ НЕ СТОИ...

Коцето жени м уса в главата баце :)

Иначе аз съм убеден, прав си. От друга стран в живота си съм бил убеден във вече доста и разнообразн инеща, та нищо чудно и в друго да се убедя, ама засега си мисля, че тази теория за пирамидите е напълно приемлива и разумна :)

Поздрави!
цитирай
91. tzarkarui - Вярата
25.10.2012 10:03
Да, нета е пълен с ментета на Тот. И тези ментета се произвеждат абсолютно умишлено (и донякъде съм съгласен с това "производство"). Нещо (много) подобно се случи и с първата книга на д-р Хулда Кларк - (малко нескромничко) Аз бях първия в нета, който я сканирах (в pdf) и я пуснах из нета. Когато (много по-късно) съпоставих българския превод с оригинала ми побеляха намсиколко косъма от главата - пълно с огромни и фундаментални грешки - в честотите (най-важното бяха те) - объркани Hz - и на вместо да убиват патогените (не ги знам дали са обрязани)... Да я карам по-накратко - фалшименто. Та така и със скрижалите на Тод - ментета навсякъде, цитати от оригинала навсякъде - и така от векове. :) Да, ама дядо Каруцар е от стара баня тас - има инфо, което може да се докопа само със login/password.

Ся, хич не ме интересува "кой/какво/как" би казал за възрастта на пирамидите. Имам "акъл" в главата и не го оставям да бездейства. "Башка" че много-много не разчитам на лявата му половина. За това "КАК" са направени пирамидите думата би трябвало да имат първо инжинерите, а след това "учьоните". Археолозите да си вземат един сладолед на пръчка (кво шъ го праят си е тЕхна работа).

Та - само да те попитам браткиш (ние с теб тези въпроси трЕбва да ги разискваме изключително и само по време на БогуСлужение НемаТоду...Името Му) ЩО АДЖЕБА БРАТКИШ ПИРАМИДИТЕ СА ПО ТРИ? По тройки браткиш - даже и тези, дето ги откриха на дъното на Бермудския триУГОЛЬНИК са 3 (ТРИ). Кво ШЪ каиш? Е, има и дребни изключения (стъпаловидната-БълГарска, и още някои), ама тези ми ти single пирамиди са баш с друга форма и геометрични размери. Що тъй? Великото археолог що не се изцъква по въпросчето? А? А плещят тинтири-минтири за религии/митологии и обреди/погребения. Баш в тази област археолозите на НогУ неграмотен браткиш. Защото киризят дребните детайли без да видят голямата картина. А Истината браткиш е не в листата, а в Гората.

(Това за "троицата" пирамиди - секретчето можеш да намериш в Тесла)
Привет :)
цитирай
92. d3bep - Не браткиш, друго имам предвид. . . ...
26.10.2012 10:41
Не браткиш, друго имам предвид...
Не съществува антично произведение "скрижали на Тот" или "книга на ТОт".
В смисъл може и да съществува, но не и за нас. Ние нямаме образец.
Има намеци че е имало нещо такова в други древни произведения, казах ти приказката за Снофру.
Но положението е точно като с нашата "библия бесика". Писал Йорданес навремето за такава... Няма я. Обаче Стефан Гайд "я намерил" и "превел" от тракийски и египетски и къв ли не щеш език, без да покаже оригинала и без да има такава находка реално.
И, между другото напрайл секта и обрал на 50 бабички имотите.

"произведението" на Тот Атланта е менте във всичките му форми браткиш...
Това е несъмнен факт.
Отвори го и ще видиш.
То няма снимка на реално произведение. няма текст на такова.
Няма автор - пишат за автор... ТОт Атланта.
Няма преводач от египетски.. ТОт Атланта го е писал директно на английски да не си губи времето... Или на нас да не ни го губи...
В него пише това, коеот ИСКАМЕ да четеме... За съжаление обаче не винаги в древните произведения пише това...


Аз не мога(а и не сикам) да ви спирам да вярвате в произволноизбрана възраст на пирамидите браткиш... 10 500 години - щом искате, ок. ДОакзателствата сочат друго. Абсолютна истина няма, но засега доказателствата изобщо не клонят в тая посока, за 10 500 години.
И аз съм ти писал в статията. Архитекти също са анализирали пирамидата, макар че тя не е кой знае какв оархитектурно чудо, архитектът се интересува от плана на носещата конструкция, тя пирамидата по замисъл като геометрична фигура си е царицата на всички носещи конструкции - долното й ново носи повече, отколкото е гофното и тежестта й постепенн осе разпределя надоле.
Но тя е ръчкана от археолози, геолози, геодезист ии прочие... Включително и от група маймуняци, които показаха с голи ръце че механизмът за строеж би сработил.
Има още въпроси, далече съм от мисълта че всички върпоси са окончателно решени, но да ти кажа върви се в правилната посока и няма защо да се почва отначало наново.

Това че са по три - принципно троицата е свещено число в Египет и повечето градове си иамт върховни триади богове, ти това добре го знаеш.
Но в случая е подвеждащо.
Гизините пирамиди са девет.
причината да са толкова е, че толкова е събирало платото.
поради тая причина пътечките им са сместени и под ъгъл и пирамидите са различни по размери.

На Сакара например пирамидите са 17.
На Дашур... Над 5 са.
В Мейдум е една.

Очевидно принципът не е в бройката на пирамидите ,а и разположението им е различно.
Това са свещени места, карат по тях докато ги запълнят успешно :) Пирамидата с храмовете, после гробниците и така... като е по - голямо платото, събира повече пирамиди, като е по - малко - по малък брой и прочие. ГЛедат да не ги сбиват твърде много и те така :)

Освен това имаме и друга причина...
Едн, две.. Максимум три пирамиди могат да бъдат използвани обществено - за култа към предците ,за празници и прочие...
10 пирамиди нито има смисъл да поддържаш, нито вече ще впечатляват хората и ще им обръщат внимание...

Поздрави!
цитирай
93. tzarkarui - За Тот ще дискутираме на друго място и време
27.10.2012 11:27
Обаче за тройката пирамиди и формата им ти куца логиката. Тези тинтири-минтири за култовете ги остави на маймуняците. Тяхната презумица е, че "видиш ли - древните били ужасно тъпи и неграмотни". Тези маймуняци или сега започват инкарнационния си процес като ХОРа, или са (все-още) животни в човешки тела.
Тези същите маймуняци (дето се барат за археолози) имат един метод на датиране (който м/у другото не е съвсем без основание) - културния. Обаче така и не могат да намерят 1 мозъчна гънка (поне) да обяснят защо "аджеба" шарките по килимите (да речем Чипровските) ги намираме не само в БълГария, но и при гипетските копти (пък и на други места) - и то от намсиколко хилядолетия. Така, че браткиш (знаеш - уважаваме се) тези маймуняци не могат на завързано магаре слама да донесат. Познавам (лично) една такава "археоложка", от Поморие, знам и акъла и умствения багаж (дето го е назубрила) - и им "кроя шапките" и на останалите.

Ся, браткиш, ако река да строя къща СЪС СИГУРНОСТ няма да поканя за архитект археолог, а за строител - историк (на БАН).
За структури се питат инжинери и архитекти - не археолози. А АРХИТЕКТИТЕ И ИНЖИНЕРИТЕ СА СИ КАЗАЛИ ДУМАТА МНОГОКРАТНО! И тази дума не е баш в полза на археолозите. Те и затова си мълчат като пръднали. Особено оня - какмубешеименцето - на гипетското културно министерство - арабелка, завършила масонско у-ще у Лондон. Голям скандал имаше преди време с него.

И винаги има 1 "Обаче"...
И това "Обаче" се нарича
Abd'El Hakim Awyan
Arheologist and Indiginous Wisdom Keeper
Та въпросния АбдЕл има намсиколко световни университета, копт (с бълГарски корени), и живее в Akhmim
https://lh6.googleusercontent.com/-JO5YDqWH9_I/S2VRiwlBAFI/AAAAAAAAAyw/Db4IpsrZBhk/Akhmim.jpg
Ся, няма да ти разказвам подробно - в нета има негово инфо - потърси го.

(Преди няколко месеца всички световни лидери отидоха в Афганистан да киризят Виманата дето са я открили - до сега 12 човека в кома - щото са опитали да я изнесат от пещерата. Комент?)
Привет браткиш :)
цитирай
94. d3bep - Еми бате, аз другата логика я знам ма ...
27.10.2012 12:03
Еми бате, аз другата логика я знам ма тя за мене не бива.
Изобщ оза другата логика трябва да се фанат древните съзвездия - щото в Егиепт са познавали съзвездията и има цифра звездни карти, да ги анализрат, да видят кое съзвездие кое е и да видят впъросните три звезди едно съзвездие ли са за египтяните и точно три ли са и оттам да се мисли кво м уе значението.

Щото просто ей так, извинявай ,ама е гьонсуратлъщина. Фанал извездите от "колана на Орион" - хубаво, ама това е ДНЕШН съзвездие. Те нямат някаква особена математическа или друга връзка помежду си, нито пък са близо една до друга реално, просот така сме ги съединили. Изшили ги на земята и съчънили, че това са пирамидите...

Бе много хубуу ама това трябва да започне с изясняване на трите звезди и позицията им в мирогледа на древните. Иначе аз сега мога да хвана пирамидите и да ги наложа върху картата на Ню Йорк и пак да излезе нещо ,ама това не значи че древните строители са бъразли да посетят ню йорк.
Това са хиляди видими звезди приятелю, в постоянно движение.
Знаеш ли колко подобни теории с други три звезди мога да изкарам ,че и по - добри?
Сигурно милиони, със съвременните модели на небето...

И какво произлиза от тях е въпроса...
Засега, обикновена спекулация :)
Поздрави!


ПП. Иначе е съвсем очевидно че не всичо се описва добре от рационалните закони, които познаваме.. Но товеа не е причината да отхвърляме всички закони в някакво направление, фактът, че имаме необяснени неща.

Поздрави!
цитирай
95. voulgaros - ЦАР ЛИ СИ, ПДИШАХ ЛИ СИ, , НЕЕ ТЕ ЗН...
27.10.2012 20:12
ЦАР ЛИ СИ , ПАДИШАХ ЛИ СИ,,НЕ ТЕ ЗНАМ--АМА СА ТИ БЛЪСКАЛИ ГЛАВИЦАТА У СТЕНАТА КАТО МАЛЪК ДОСТА ЧЕСТО И ИНТЕНЗИВНО..

ЧИПРОВСКИТЕ ШАРКИ И ТЕЗИ ПРИ ЕГИПЕТСКИТЕ ЦИГАНИ=ГИФТОС=КОПТОС---ИМАТ ЕДИН ИЗТОЧНИК===ВЕЛИКА ЕЛЛАДА..

НИЕ ДАДОХМЕ НА КОПТИТЕ ГРЪЦКАТА АЛФАВИТА--- И ПО КОНКРЕТНО ВЕЛИКИТЕ ГЪРЦИ-МАКЕДОНИТЕ СА ГИ УЧЕЛИ...НИЕ ГИ НАУЧИХМЕ И ДА ПИШАТ ОТ ЛЯВО НА ДЯСНО-ВМЕСТО ОСТАНАЛИТЕ СИ РОДНИНИ--АРАБИТЕ И БЕРБЕРИТЕ--..... И ДА ИМАТ ГРАФИКОС СИМВОЛОС =АЛФАБЕТА=А НЕ ИЕРОС ГЛИФОС ИЛИ СЕМИТСКИТЕ АБЖАДИ И ЛИГАТУРИ.
НИЕ--ЕЛЛИНИТЕ ДАДОХМЕ АЛФАБЕТАТА СИ----- 20 ЕПИСТОЛИ=БУКВИ----И НА ВАС ТУРКО-ОГУРО-КОТРИГУРО-ОНОГУНДУРИ-- ОМЕШАНИ С СЛАВЯНИ И ЦИГАНИ.

ИМЕТО НА СТАРА ПЛАНИНА=МПАЛКАН-- ''ХЕМОС ИЛИ ХЕМУС''---- НИЕ СМЕ И ГО ДАЛИ---АИДЕ СТЕФАНАКИ---ВИЖ КАКВО ЩЕ РЕЧЕ ХЕМА И ОТДЕ ИДЕ ИМЕТО И ''ЕМОС''...аиде ще ти дам дзокер--ИМА НЕЩО ОБЩО С ХЕМАТОМ , С ХЕМОГЛОБИН, И С ХЕМОФИЛИА....ВЕЛИКИ ГРЪЦКИ ДУМИ.

ВУЛГАРИ-----СЛАБИ СТЕ----НИКАКВИ СТЕ!!!
цитирай
96. tzarkarui - Еми бате, аз другата логика я знам ма ...
31.10.2012 14:16
d3bep написа:
Еми бате, аз другата логика я знам ма тя за мене не бива.
Изобщ оза другата логика трябва да се фанат древните съзвездия - щото в Егиепт са познавали съзвездията и има цифра звездни карти, да ги анализрат, да видят кое съзвездие кое е и да видят впъросните три звезди едно съзвездие ли са за египтяните и точно три ли са и оттам да се мисли кво м уе значението.

Щото просто ей так, извинявай ,ама е гьонсуратлъщина. Фанал извездите от "колана на Орион" - хубаво, ама това е ДНЕШН съзвездие. Те нямат някаква особена математическа или друга връзка помежду си, нито пък са близо една до друга реално, просот така сме ги съединили. Изшили ги на земята и съчънили, че това са пирамидите...

Поздрави!


Браткиш, никой не ти говори за съзвездия. Така, че не ми отговаряй нещо, което не съм питал. За инжинери и архитекти говорих, не за астрономи.
:) Обаче понеже го обърна на тема астрономия ще ти опонирам.
Ами знаем браткиш как е изглеждал небосклона от всяка точка на Земята преди 10 000 години, и преди 20 000 знаем. Наричат се швейцарски еффемериди - таблици браткиш - няколко гигабайта таблици с дата - аджеба коя звезда/планета къде се е намирала едикога си. Имам ги, използвам ги в астро програмите си - невероятно са точни. Та, кажи ми кога и от къде искаш да изкиризиш небето - и ти пращам веднага една небесна снимка с изглед.
Недей да се изказваш неподготвен - пада ти гарда.

Как ще коментираш, че (почти) всички пирамиди вътре в тях имат пукнатини - аха - разцепил се гранита? Any comment?

:) Я, па тоя грчуляшки маймуноид от къде се излюпи?

Да не ти е приятелче браткиш? Поморийско аверче? хаха
цитирай
97. d3bep - Вулгароса ли ? Той не е гърче, те са по ...
01.11.2012 08:03
Вулгароса ли ? Той не е гърче, те са по - прагматични и хитри. Не знае и гръцки. СПоред мен е нечии втори акаунт използван за простня.
Ако те дразнят писанията муи ще ги изтрия маакр че пр инего най - доброто е да не му обръщаш внимание, иначе "пали".

А и аз това казвам ,браткиш. Има даже програма, мери перцесията и наклона на земната ос. на практика ако ти трябват три точки, можеш да ги изкараш по хиляда начина.
Именно за това теория за възрастта на пирамидите на база на подредбата на три звезди и само на това, е гола вода, спекулация. А оттам идват 10 500 - те години като "датировка".
Без да говорим че някои астрономи са отхвърлили теорията като невярна астрономически.

За инжинерите аз ти казах.ТО египетските инженери си ги е бивало, и мини, и фортификации и какво ли още не.. Говори се буквално за "китайска стена" към братята с газелевите носове от североизток.
Но пирамидата ен е кой знае какво гениалн окаот инженерна конструкция.
най - сложното там е сводът за вътрешните помещения, всичк оостанало се държи по определение и няма нужда от кой знае какъв инженер.
Виж горе, даже за тоя камък, който може да срути пирамидата, изпращат някакъв обикновен сановник да го надзирава, дето даже не е ясн ода е голям инженер или нещо подобно.
Гениалните неща са прости.

За кои пукнатини говориш, браткиш? Дай яснота.
Гранитът също може да се спука с времето, все пак имай предвид че вСсахара дневните амплитуди могат да достигнат 60 градуса, което може да спука големи скали за дни, камо ли за хилядолетия. Поради това сахара е пясък.
А повечето камъни на пирамидата са изложени освен това и на сериозна точкова тежест. Т.е. те имат поне две добри причини да не са вечни.

Поздрави!
цитирай
98. ivansimeonow - Булгарос, приятелю, намери начин ...
01.11.2012 14:29
Булгарос, приятелю, намери начин да прехвърлиш величие от Магна Гърция към съвременната, че не само и е дефицит, ами изцяло й липсва. Странни неща стават в тоя свят- някога много велики, а пък сега-хич.
Ами и ние какви сме? Възхищаваме се от величието на роба Спартак, както казва духовния ти брат Аристо, а забравяме хитрия Одисей с коня. Ами от деликатност приятелю, защото сетя ли се за Одисей, веднага правя аналогия за магаретата на германците. Как се менят времената. Знаеш я тази история,да ти я припомням ли, дори и гърци могат да станат за смях, нали така?!Хайде , момче от Пловдив си, няма да те поставям в неудобно положение да се срамиш за други, нищо, че ги смяташ за свои
цитирай
99. ivansimeonow - Вулгарос, не мога да повярвам, че ...
01.11.2012 16:51
Вулгарос, не мога да повярвам ,че можеш да напишеш такава дивотия, свалям ти коефициента с две единици. Мога да приема само Балкан - Вълкан - Валкан, зер братята ти имат едно фъфлещо Б, което е далече от нашето, нямат и Ъ и резултата е Валкан, демек от вълк. Да, там има вълци, виждал съм ги, дано не ги срещнеш
Виж ти колко щедри били древните елини. Сега правят демонстрация на максимата-Дай , за да получиш. Виж какво нещо е геният, още тогава са били наясно какви ще са им наследниците сега и давали, давали, ама хитро, като Одисей. Ако не беше ме подсетил, изобщо нямаше и да се сетя. Та, благодарствено в случая
цитирай
100. voulgaros - ДЯДО ИВАНЕ---НА ВСЯКА АРМИЯ ВАР...
01.11.2012 18:16
ДЯДО ИВАНЕ---НА ВСЯКА АРМИЯ ВАРДЕЩА ОТБРАНИТЕЛНА ЛИНИЯ---ДА И ПУСНЕШ В ТЪМНА НЕПРОГЛЕДНА НОЩ--СТАДО МАГАРЕТА С ФЕНЕРИ---ВСЯКА АРМИЯ ЩЕ СТРЕЛЯ И ЩЕ СЕ РАЗКРИЕ ЗА МЕРАЧИТЕ И ЛОГИСТИКАТА НА ВРАГА..И ЩЕ ГИ МАРКИРАТ.
ДА НЕ ГОВОРИМ ЧЕ СЛУЧКАТА СТАВА В НАЧАЛОТО НА 1941 Г.--ТЕХНИКАТА И ТЕХНОЛОГИЯТА ГИ НЯМА ОЩЕ ЗА НОЩНО НАБЛЮДЕНИЕ--НИТО ОЧИЛА--НИТО СКЕНЕРИ--НИТО ДАТЧИЦИ--НИЩО НЯМА--КАКТО Е ДНЕС.

АИДЕ СЕГА МИНИ ГРАНИЦАТА--ДА ВИДИШ КАКВО ЩЕ ТИ СЕ СЛУЧИ--ТОЕСТ МИНИ ЛИНИЯ КАДЕТО ИМА ПОСТ И ДЖИПОВЕ-- ДА ИМА АНАЛОГИА ВСЕ ПАК СЪС СЛУЧКАТА... А НЕ ПРЕЗ ЧУКАРИТЕ,КАДЕТО НЯМА ГРАНИЧНИ СЛУЖБИ.

ЗАЩО ТОЛКОВА ГО МИСЛИШ--- НА СМЕШНИК МИ ПРИЛИЧАШ.
цитирай
101. ivansimeonow - Едва ли мога да съм ти дядо, дори и да си бедно студентче. Мисли за Златко, за срещата с него
01.11.2012 20:43

Прав си Вулгарос ама донякъде. Защо този номер не е приложен веднаж на руснаците. Само не ми казвай, че от водката зрението им е два пъти по-силно. Просто твоите любимци са стреляли без да гледат. И германците прекрасно са знаели това.
Честно да ти кажа ,ако не бяхте Аристо и Евклидовия кръг около него, щях да си остана с мнението за Елада от ученическите години- прекалено уважително. Вие ме накарахте да погледна критично, на нейната история, както на нашата и в двата случая да намеря страшни несъответствия и разминавания в различни посоки. При нас от минус към плюс , при гърците , за съжаление от плюс към минус Така, че да има такова раздвижване , заслугата е ваша




цитирай
102. d3bep - Моля ви, да се придържаме към темата ...
01.11.2012 20:45
Моля ви, да се придържаме към темата на темата и свързаните с нея теми :)
цитирай
103. d3bep - До Царкару :)
03.11.2012 20:34
Приятелю :)
Използвам случая и да ти се извиня че в последните дни не намирам време да ти пиша отговор на последното лично, със сигурност ще мога да взема отношение чак другата седмица.

Но понеже говореше за инженери използвам случаят да те почерпя с първият том на една възможна за намиране поредица на популярният египтолог Бадоуи.

Заповядай ,качил съм ти първото томче тук

http://www12.zippyshare.com/v/50356988/file.html

Лицето е сторителен инжинер. Първо. Дипломиран архитект и именно инженерското му образование го запалва по архитектурата на древен египет.
В крайна сметка е защитил дисертация по египтология, после доцент, професор...
С допълнение мога да кажа ,че той е голям пробив в науката ,защото самият той е по произход египтянин, а такива рядко пробиват на запад.

Мисля, че томчето отговаря на много от въпросите за строителството и методите му, които те интересуват :)
Не знам дали ще ти хареса, той е земен, не е неземен.
Но пак си струва и е интересен :)

Понеже смяташе че такива отсъства :) Не отсъстват, има редица инженери изследователи, а някои пишат и томове, както виждаш :)
цитирай
104. bojinkata - Много смислена статия. Наистина ...
26.10.2015 12:02
Много смислена статия. Наистина няма какво да се прибави.
цитирай
105. elcho - Интересното е, че....
04.04.2016 21:16
Много пътешественици по времето на пирамидите, когато са преминавали през Египет, не са споменавали че са видели пирамиди !?! Но не след дълго, пак същите пътешественици ,като отново отиват в Египет и с въодушевление разказват за изящността на пирамидите !
Това води , че те са построени за много кратък период от време !,а не както го описват 2-3 династии.
Изобщо, темата е много дълга. Има като, че ли замесени и извънземни.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: d3bep
Категория: История
Прочетен: 1719792
Постинги: 49
Коментари: 3300
Гласове: 5110
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031