Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.03.2013 01:58 - Истината за мартеницата
Автор: horos Категория: История   
Прочетен: 16053 Коментари: 10 Гласове:
10

Последна промяна: 08.03.2013 02:00

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Вече няколко години наред чета из интернет пространството разни версии за произхода на мартеницата. Нито една от тях не е вярна, защото всеки чете и преписва познати клишета. 
Ето какво пише във Википедия за мартеницата:



"Мартеницата (марта, мартичка, гадалушка, кичилка) e обредна по смисъл украса от усукани конци, които се слагат на 1 март за здраве. Мартеницата е малко украшение, изработва се предимно от вълнена или памучна прежда в два основни цвята ­- бяла и червена, с което българите се закичват всяка година на 1 март - празника Баба Марта.

Разпространение:

Този обичай е характерен за Балканския полуостров и се е превърнал в балканска традиция. Той присъства в Румъния и Молдова, където мартеницата се нарича mărţişor(мърцишор). С мартеници се закичват и в българските етнически територии, останали в пределите на съседните страни - Западните покрайнини, Република Македония (наричана мартинка), Северна Гърция (марти) и областите Голо Бърдо и Преспа в Албания (моняк).

Обичаи:

В класическия си вид мартеницата представлява усукани бял и червен конец, най-често вълнени. Цветовете имат строго определен смисъл: червено - кръв, живот; бяло - чистота, щастие. Традицията е на първия ден от март най-старата жена в семейството да връзва на ръцете на децата пресукан бял и червен конец за здраве и противуроки. Затова с мартеница се украсяват сватбените китки и сватбеното знаме; с мартеница се кичи котлето, в което се дои първото мляко на Гергьовден; с мартеница се завързват събраните на Еньовден билки.

Мартениците се носят до появата на първото цъфнало дърво или на първата прелетна птица, тоест до настъпването на пролетта.[2] След това се поставят на дърво или под камък. В последния случай по тях може се гадае. Ако след един месец под камъка има мравки, годината ще е плодородна и удачна. Друг обичай е мартениците, носени до първа пролет, да се завържат след това на клончета от цъфнало дърво или храст. Така на много места в България традиционно се виждат окичени с мартеници дървета и храсти. Друг обичай е мартениците да се носят докато се видят първите щъркели и чак тогава да се закичат на дърво. В някои краища на България с мартеници се окичват и домашните животни и плодните дръвчета. Понякога мартеницата се пуска в най-близката река „че да върви, както тече реката“. Традицията гласи още, че щастие и късмет носи онази мартеница, която ти е подарена. Затова всички окичват на роднините и приятелите си мартеници и досега. В Шоплука и Мелнишко вместо бял конец в мартеницата се вплита син конец (против уроки), а в Родопите се слагат още няколко цвята.

Празникът на Баба Марта в българските традиции е символ на пролетта и носи пожелание за здраве и плодородие в началото на новия цикъл в природата. Първи март бележи идването на Баба Марта, митологичния образ в българския фолклор, олицетворяващ променливия месец март. Традицията е свързана с древната езическа история от Балканския полуостров, свързана с всички земеделски култове към природата. Някои от най-специфичните черти на първомартенската обредност и особено завързването на усуканите бяла и червена вълнени нишки, са плод на многовековна традиция, която е била присъща за тракийски (палеобалкански) и елински.[3]

Легенда възникнала през 30-те години на 20-ти век свързва появата на мартеницата с прабългарите..."

Има и прабългарска версия за произхода на мартеницата:

"Как се е появила първата мартеница...

Според легендите първата мартеница е направена от Ахинора, жената на хан Аспарух, през втората половина на VII век, когато Аспарух преминал Дунава и открил за българите земите около Балкана. Ахинора дълго чакала своя любим и накрая завързала на крачето на лястовичка пресукан бял конец и пуснала птичката да предаде посланието ѝ за здраве и любов.

Птичката дълго пътувала, а конецът наранил крака ѝ и се обагрил в кръв – така добил червения си цвят. В крайна сметка тя намерила хана и кацнала при него точно на 1 март."

Във "Веда Словена" на Веркович мартеницата е наречена "МАРИНКА". Какво означава тази дума, прочетена по първия сричков език?

Ма + ар + ин + ка

ма - роден
ар - човек
ин - материя, Земя
ка - душа.

Така в самата дума "маринка" можем да открием цяло едно пожелание, към детето, на което се е връзвала мартеницата:

"РОДЕНИЯТ ЧОВЕК на ЗЕМЯТА (да намери своята) ДУША!

 

Ка — в религиите на древните египтяни - душата на човека, същество от висш порядък, олицетворената жизнена сила, считана за божествена. Частицата на Озирис, която се събужда при човека за да се превърне в ХОР-РА, се нарича Ка. 

Вижте каква корона носи Хор, синът на Озирис:

image

Случайно тя да ви прилича на мартеницата?

След победата на Хор във войната му със Сет, той освен бялата корона, която била символ на владеенето на Горен Египет (Небесното царство), получава и червената на Долен Египет (Земното царство).

image

Виждате откъде идва мартеничката. От Древен Египет! 

Тя е символ, с който пожелават на децата да се превърнат в Хор - Христос на Земята. 
Всеки има тази възможност, но малцина са тези, които го постигат.

Когато погледът ви се спре на мартеничката която носите, се замислете и си задайте въпроса:

"Какво правя, за да стана като Хор-Христос?"

И не чакайте лястовичката (или щъркелът) да отнесат мартеницата (посланието ви) до Боговете. Започнете от този момент да работите за своята Ка (Божествената душа).

Това е истината за мартеницата и се радвам, че достигна и до вас.

А защо е разпространена на Балканите и най вече в България? -  то сами си отговорете на този въпрос. 
Ние БЪЛГАРИТЕ сме дали на света Хор-Христос и отново ще им го дадем.
Само ние се наричаме ХОР-РА.

Никога не забравяйте това?



 

 

 

 




Гласувай:
10



Следващ постинг
Предишен постинг

1. get - - Безрезервно щях да възприема тезата ви ако ... ?
08.03.2013 11:23
... в античността(преди елинизма на птоломеите) поне, да се упоменаваше(малко от малко, факт), че египтяните са се кичили с мартеници ?

- Второ, което буди недоумение у мен е ?
horos написа:
свързана с древната езическа история

- Какво трябва да разбирам(?), какъв е смисъла на термина ЕЗИЧНИК ? - Кога и в контекста на какво се появява, относно кои и къде се локализира ?

- Казвате !
horos написа:
... откъде идва мартеничката. От Древен Египет !

- Но в най-старият космогонично-религиозен пласт ... Мисля (?) Хор и Сет са братя(вероятно с идея за две противоборстващи си начала ?)
Дотук всичко щеше да е О.К. - Ако ... ?
- Легендата за основателя на Молдова (Драгош или Другош), за който се казва, че идвал от "Марамуреш"... (във връзка с последното това "Марамуреш")как следва да го ризбираме, като северната географска и планинска област на (съвр.)Румъния или, като калка на по-старото име на Балтийско море(море мороз) ?
- Другото, което буди при мен недоумение - това е СМИСЪЛА(?) на използваната в румънският "език", дума за зима "ЯРА".
- Още по-странно е че, на о.Аркона(балтийско море) - поне до 9-ти век, съществува "езическо капище"(храм ?) на бог Яро-Марс(чията природа е двойнствена, подобна на "двуликият Янус").

- С уважение и дано не сметнете всичките ми възпроси, за нахалство ?
цитирай
2. balkan1 - ЖИВОТ И ЗДРАВЕ ЗА МНОГО ГОДИНИ!
08.03.2013 20:22
Това е послание на предците ни от хилядолетия.
БЯЛОто е живота
ЧЕРВЕНОто е здравето
Многото обороти при усукването са многото години.
Сурвакницата с двата чатала потвърждава това. При нея се забелязва такова усукване като осмица и е символ само на една годино от Пролетно равноденствие до следващото такова, а и наричането е за Сурва Весела ГОДИНА!
http://balkan1.blog.bg/history/2012/10/17/martenicata.1010510
цитирай
3. horos - Скъпи get
09.03.2013 01:03
(((... в античността(преди елинизма на птоломеите) поне, да се упоменаваше(малко от малко, факт), че египтяните са се кичили с мартеници ?)))

Не мога да ти разбера въпроса.

(((свързана с древната езическа история

- Какво трябва да разбирам(?), какъв е смисъла на термина ЕЗИЧНИК ? - Кога и в контекста на какво се появява, относно кои и къде се локализира ? )))

Тази статия за мартеницата не съм я писал аз, а съм я копирал от википедия. Темата ми не е за езичеството и не искам да бягам от нея.

(((- Но в най-старият космогонично-религиозен пласт ... Мисля (?) Хор и Сет са братя(вероятно с идея за две противоборстващи си начала ?))))

В човека дуализмът присъства още от самото му раждане. Борбата между Хор и Сет се води вътре в нас. Това е божественото ни начало (ХОР) и материалната ни същност (СЕТивния свят). Победата на Хор настъпва тогава, кохато хармонизираш тези начала. Христос казва: "Кесаровото на кесаря, а божието на Бога!".

А що се отнася за областта Марамуреш, то в интернет има доста за нея:

http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9C%D0%B0%D1%80%D0%B0%D0%BC%D1%83%D1%80%D0%B5%D1%88

Ето това например.

цитирай
4. horos - balkan1
09.03.2013 01:14
(((ЖИВОТ И ЗДРАВЕ ЗА МНОГО ГОДИНИ!))), казваш.

(((Това е послание на предците ни от хилядолетия.
БЯЛОто е живота
ЧЕРВЕНОто е здравето
Многото обороти при усукването са многото години.
Сурвакницата с двата чатала потвърждава това. При нея се забелязва такова усукване като осмица и е символ само на една годино от Пролетно равноденствие до следващото такова, а и наричането е за Сурва Весела ГОДИНА!
http://balkan1.blog.bg/history/2012/10/17/martenicata.1010510)))

Знаеш ли? Гробищата са пълни с живи и здрави дълголетници, които не са "живяли" и една година. Целта на живота на Земята не е живота, здравето и дълголетието, а нещо друго. Не си ли съгласен с мен? В историята на света и на малка България имаме доста примери на ХОРА, които са живели малко, с лошо здраве, но са оставили ярки следи за останалото човечество. Сет иска да си жив и здрав и дълги години да се радваш на СЕТивата си, но ХОР желае да се завърне колкото се може по-скоро в неговият си дом, който не е Земята. Дано да ме разбереш! Ти си прав от позицията, на която си, а и аз съм прав от моята. Животът всеки го гледа и описва от собствената си камбанария, нали така?
цитирай
5. buda1 - Поздрав
25.03.2013 13:05
Хорос( Благо) много здраве и любов и честит ти празник !!!
цитирай
6. horos - Благодаря ти!
25.03.2013 20:42
Само ти се сети да ми честитиш празника, за което много ти Благодаря. Другите само четат, но никой не ме поздрави. За сметка на това хората които ме познават и са около мен не пропуснаха случая. Честито на всички, защото Благовещение не е само празник на именниците, а на всички хора.
цитирай
7. volkar - mars
08.05.2013 17:45
Няма да е лошо да се замислите за бог МАРС (така се нарича на латински, рутуала по честването започваше с МАРТнещо си) той се е чествал на 1 март както междувпрочем с него е започвала римската нова година .Имал е съпруга наречена БЕЛОНА . И най- важното е бог, който според древните римски и гръцки автори е роден на планината ХЕМУС и е закрилник на траките.
цитирай
8. oris - Тълкованието на мартеницата от ...
13.06.2013 11:32
Тълкованието на мартеницата, от Спас Мавров: http://www.iskri.net/articles.php?lng=bg&pg=23
цитирай
9. horos - Благодаря ти!
13.06.2013 15:54
Прочетох го и ми хареса.
цитирай
10. atil - Следите остават, само че Египет е ...
23.06.2013 10:39
Следите остават, само че Египет е производно название от древнобългарската дума - Ег-кепе. А самата държава и древна култнура идва от древнобългарските булгари(черноглавите , вълчи хора).
http://atil.blog.bg/history/2012/04/16/egipet-dar-na-reka-nil.940744
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: horos
Категория: История
Прочетен: 1661824
Постинги: 275
Коментари: 691
Гласове: 1502
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930