Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.09.2014 13:45 - Шотландия след референдума - ужас без край или безкраен ужас
Автор: podvodni Категория: Политика   
Прочетен: 1985 Коментари: 2 Гласове:
16

Последна промяна: 21.09.2014 17:13

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Тюх да му се не види, взех, че не познах за Шотландия. Великобритания остана цяла, Дейвид Камерън остана в историята като премиер който е преодолял разцепването на Обединеното кролство, лирата си върна позициите, банките си останаха по местата и избегнаха разходи по изтегляне от Шотландия, не се наложи на Британските ядрени подводници и бойни глави да си търсят ново пребиваване и т.н.. НАТО и ЕС си отдъхнаха облекчено, а на Барозу не му се наложи да се чуди и мае дали Шотландия да остане в ЕС или не, защото от Брюксел не са предвидили подобен сценарий.  Абе приказката продължава.
Да де, ама .......
Колкото и да ми е антипатично Обединеното кралство не съм толкова голям садист та да предвидя такъв наистина садистичен сценарий подготвян за Великобритания и аглосаксонският свят и проект (НАТО, САЩ и ЕС) като цяло.
Защото на пръв поглед напрежението да е потушено, ситуацията е далеч по-напрегната.
И така, Шотландия не успя да се отдели от Обединеното кралство, но шотландците са вече разделени. И не в някаква пропорция която дава превес на една от двете страни, а почти 50/50. Разликата от 10% между двата лагера всъщност се крепи на някакви си 5% които спокойно могат да влезат в графа сктатистическа грешка. Постигнатото разделениен обществото на  Шотландия и произтичащите от това последствия бяха загатнати вчера в Глазгоу. На централният площад си дадоха среща фенове на двата отбора - Шотлондофили и Англофили. Срещата завърши на равно с9лед спешна намеса на полицията подкрепена с хеликоптери. Ситуацията силно напомня един познат рефрен получил общото название Майдан. А има всички индикаций, че подобни срещи ще бъдет все по-чести и все по - напрегнати.
Защо?
Преди провеждането на референдума в Шотландия, Дейвид Камерън и политиците от Лондон вадеха обещание след обещание отправени към Шотландците само и само да останат в Обединеното кралство. Сега ще трябва да си ги спазят което е също толкова опасно колкото и да не си ги спазят.
Обещаните увеличените правомощия ще допринесат повдигането на жизненият стандарт на Шотландия, което ще бъде един плюс в мелницата на радетелите на независимостта. Т.е. все някой ще се сети да изкаже тезата, че разширяване на провамощията доведе до повишаване на жизненото ранище, но това положение, че и далеч по-добро може да бъде и при независимост. Или още по-лошо, въпреки изпълнението на обещанията от Лондон които са напълно козметични, няма да доведат до съществена или никаква очаквана промяна , Шотландците ще разберат, че са били доста неприятно излъгани.Коет по същество е равносилно на неспазване на обещанията. Но Камерън предупреди - Повече никакви референдуми! Забравете!
От друга страна, през 2015 година ще се проведат избори за парламент в Англия. А дали някой от Англичаните няма да изкаже мнение, че тези които са гласували ЗА отделяне на Шотландия от Обединето кралство нямат моралното право да гласуват за Английски парламент. И т.н и т.н.
Всъщност, ако привърженците на независимост на Шотландия бяха спечелили референдума, раздялата щеше да бъде далеч по-безболезнена и цивилизована след 2 години на преговори.
Но някой, някъде не е толкова добронамерен.
Но Шотландският референдум има и силно въздействие далеч зад пределите на Велигобритания.
Много анализатори тръпнеха с очакване какъв ефект ще окаже крайният резултата от референдума в ЕС и близките околности.
Само че, не отчетоха факта, че не крайният резултата ще е определящ за настроенията в редица области със сепаратистки нагласи , а факта, че това е първият такъв референдум в границите на ЕС, което е прецедент и своеобразен старт на серия подобни референдуми. Ако референдумите в Косово и Крим се разглеждат като изключение (Косово) и незаконен ( Крим), то Щотландия си е отправна точка за бъдещо напрежение в ЕС. 
Каталония е на път да взриви и ще взриви радостта в Бруксел от Шотландското НЕ. А след Каталония ще последват и други области не само в ЕС но и в САЩ и станите извън ЕС но в Европейският континент. В Македония възкръсна идеята за създаване на независима държава на македонските албанци Илирида. 
Турция си издейства малко спокойствие в Кюрдистан постигайки освобождаване на 49 турски граждани като заложници на ИДИЛ, давайки обещание за неучастие в ударите на САЩ срещу ИД.
А пътят към признаване на независимост на Луганск , Донецк и други части ( Не само рускоговорящи ) на Украйна е далеч по-гладък.
И така, не познах за по-лесният безболезнен път на отделяне на Шотландия от Великобритания, защото те си избраха ( или им избараха) далеч по-болезнения. 




Гласувай:
17



1. tzarkarui - Ами фалшифицираха изборите, MI5 ...
22.09.2014 13:03
Ами фалшифицираха изборите, MI5 доста работа свърши - в yt има билюк филми-доказателства за фалшификацията. Но иначе статията ти е добра - поздравления.
цитирай
2. podvodni - Ами фалшифицираха изборите, MI5 ...
22.09.2014 13:57
tzarkarui написа:
Ами фалшифицираха изборите, MI5 доста работа свърши - в yt има билюк филми-доказателства за фалшификацията. Но иначе статията ти е добра - поздравления.

Точно това писах и аз - избраха им.
Поздрави и на теб.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: podvodni
Категория: Политика
Прочетен: 3690705
Постинги: 304
Коментари: 4467
Гласове: 3151
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930