Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.02.2010 14:05 - Зона Дом (Zona for Home) - Зоната на здрача - защо създадох този блог
Автор: zonazdrach Категория: Бизнес   
Прочетен: 98702 Коментари: 108 Гласове:
8

Последна промяна: 26.10.2012 12:15

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Преди повече от седем месеца имах нещастието да стана клиент на Зона Дом. Привлечен от голямата и лъскава сграда аз закупих един диван, произведен (или внесен) според документите, които получих от „Авъланш Груп” ООД. След разопаковането (което не можеше да стане в самия магазин тъй като без опаковка не може да бъде транспортиран) установих, че рамката му е силно усукана, което освен естетичните проблеми прави невъзможно неговото разтягане и съответно силно намалява неговата функционалност. Свързах се по телефона с техен служител – г-жа Мария Кюрчийска и и обясних случая. Тя провери в тяхната складово-счетоводна програма и потвърди, че имат на склад 3 неразопаковани и един разопакован модел (което лесно може да бъде потвърдено, ако се направи справка към съответната дата) и ми предложи да го докарам, за да ми го сменят още същия ден (събота). Закарах дивана до ZONA for home и се срещнах със служителката. Тя ме прехвърли към нейна колежка, която след половинчасово разиграване ме информира, че шефът и не бил съгласен смяната да бъде извършена в момента и трябва да дойда още веднъж през седмицата, в работното време на отдел „Рекламации”. За съжаление аз ходя на работа и работното ми време съвпада с това на отдел „Рекламации”, а и живея, и работя в другия край на София. Поради тази причина оставих дивана във фоайето на магазина (не получих рекламационен или приемо-предавателен протокол, тъй като служителите на отдела не работели в събота) и получих уверение, че ще ми се обадят през седмицата.

 

Изминаха две седмици, а аз все още нямах отговор. След десетки опити успях да се свържа с г-жа Невена Вълкова, завеждаща отдел „Рекламации” (по съвместителство и офис-мениджър, секретарка и асистентка на управителя), от която получих уверение, че проблемът ще бъде разрешен до няколко дни. След няколко дни получих по куриер препоръчано писмо с подпис, но без име на подателя, с което моята рекламация се отхвърляше необосновано – нито един техен служител дори не беше погледнал дивана и цитираха като единствен проблем „леко посукване на тапицерията”, а не реалното силно усукване на дивана. И разбира се, бях информиран, че не мога да предявя рекламация, тъй като не съм ползвал техен транспорт! Бях приканен да си взема дивана в едноседмичен срок, след което е трябвало да заплащам такса „магазинаж”, по 5 лв./ден.

 

Аз все още разчитах на цивилизованото разрешение на проблема – все пак до момента нито техния управител, нито техен служител беше поглеждал дивана. Аз изпратих официално писмо на г-н Мариян Якимов, в което му изяснявах проблемите. Говорих отново с дамата, отговаряща за рекламациите и получих нейното уверение, че казусът ще бъде разрешен до няколко дни. След още две седмици отидох отново до ZONA for home, където се срещнах с г-жа Вълкова, и с г-жа  Цветина Дакова - PR на съответната компания. Изнесоха дивана от склада и показах и на двете дами проблемите – силното изкривяване (което правеше дивана неизползваем) и ръждата (за чиято поява при умерен климат са необходими месеци), появила се на мястото на натиска. Получих поредното уверение за скорошно разрешаване на проблемите, но до момента нямам никаква информация, освен това, че те нямат технически грамотни консултанти, които да могат да определят на какво се дължи проблема, както и че не е тяхна работа и че не искат повече да бъдат занимавани с този казус...

 

А техния PR – г-жа Дакова ме информира, че техните служители са нямали право да поемат каквито и да е ангажименти към мене...

 

Управителят г-н Мариян Якимов се държи като комунист на разпит и освен, че отказва коментар, укрива и данните на вносителя - „Авъланш Груп” ООД. Най-вероятно такава фирма не съществува, а този момък сглобява изделията в задния двор на Зоната на Здрача - то за това и качеството е такова... За съжаление не съм единствената жертва на тази фирма. Потребителите се напатиха сериозно - не толкова от дефектите и лошото качество, колкото от неадекватното и безпардонно отношение на мениджмънта на фирмата. И резултатите се виждат -  в магазините почти не стъпват клиенти, паркинга отпред и винаги празен.

 

Това, което искам да постигна с този блог е да предупреждавам потенциалните жертви на Зона Дом за това, което ги чака. Аз се свързах с  Комисията за защита на потребителя (чакам решение на експертите), сега и моите адвокати подготвят гражданско дело. Нека всеки, който е жертва на Зона Дом да се свърже с мен, за да може да ги поставим на място!

 

 



Тагове:   дом,   зона,   мебелен магазин,


Гласувай:
8


Вълнообразно



1. анонимен - За такива магазини само "Господари на ефира"
19.02.2010 17:30
Нека случаят да се отнесе до тв предаването " Господари на ефира" да видим дали няма да се разреши казуса за часове....
Каквото повикало такова се обадило...
цитирай
2. aqualia - привет! Добро начинание!
19.02.2010 18:15
привлечете и други излъгани, не само от "Зона Дом", просто направете апел в блога, ще имате привърженици и това ще много полезно! Пишете на повече съблогъри лично, за да ви открият!
цитирай
3. анонимен - Точно за там!
19.02.2010 18:17
Както чичковците с дограмите, които вече даваха.
Не знам доколко ти се занимава с телевизии, но определено ще й се израдват на зоната и ефект ще има :)
цитирай
4. анонимен - Допълнение
20.02.2010 11:16
Те са някаква безумна перачница на пари - огромен магазин, дебел склад, сериозни разходи за отопление и осветление и никакви клиенти. Знам, че мястото, на което е изграден магазина е закупено от съмнителна офшорка...
цитирай
5. анонимен - Наистина са перачница!!!
20.02.2010 11:20
Не може нормален собственик на бизнес да остави такъ неадекватен мениджмънт! така отиват към фалит...
цитирай
6. анонимен - Pisna mi!
20.02.2010 13:38
Az sum ot Varna i imah problemi s tezi gadove! Kupih si trapezna masa (opakovana, razbira se) i kato ja dokarah v kushti i ja razopakovah vidjah che beshe puknata. Otkazaha mi reklamatsijata, zashtoto ne sum polzval tehen kamion! Objasnih im, che njama kak da e stanalo pri men, busa mi e goljam, edin kolega mi pomogna, ama na! Otsviriha me tupanarite... Mislihs li che moga da gi sudja - imam dogovor, kasova belejka, skladova razpiska..Kaji kak da se svurja s teb?
цитирай
7. анонимен - Абсолютно съм съгласна с Вас! ...
20.02.2010 14:18
Абсолютно съм съгласна с Вас!
Изключително некоректно работят тези хора.
Преди време су купих маса с 4 стола от тях. Столовете чаках 2 месеца, масата 6 месеца.
Никога вече няма да си взема нищо от там и ще препратя блога на всичките си познати.
цитирай
8. kuraev - Подкрепа
20.02.2010 15:41
Супер възмутен съм!
Не вярвам някой да тръгне да пише без да се е случило точно така. Аз също съм си имал разправии с такива изроди, като за съжаление съм установил, че в тази държава няма на кой да се оплачеш. Винаги се оказва, че тъпата мутра има връзки и в един момент някой познат чиновник ти обяснява, как е по-добре да не се занимаваш. В тази връзка подкрепям с всички сили инициативата на този пострадал наш съгражданин и нека всеки, който може да разпространи информацията по всякакви възможни начини за да не им стъпи жив човек в магазина на тия безпардонни, ояли се плъхове. А ако има съмнение, че е перачница, както чета в други блогове, нека се самосезират данъчни и икономически полицаи. Мястото на такива търговци е в затвора. Пожелавам на този търговец дълги проверки и безсънни нощи и накрая възмездие!
цитирай
9. velaskes - Безобразие!!!
21.02.2010 09:24
Това са самозабравили се търгаши! Не стига, че при тях не стъпва куцо пиле, но си позволяват да гонят и малкото останали клиенти. След като са взели парите смятат че всичко е приключило! Но има КЗП, има съд, но има и нещо по-страшно, което може да споходи тези нещастници - правилната комуникация! Това са форумите, глобалната мрежа, комуникацията "От уста на уста". След като се натрупат няколкостотин мнения в няколко сайта не само клиентите, но и доставчиците ще почнат да ги отбягват! И единствените, които ще ги спохождат ще бъдат данъчните и др. държавни контролни служби, ведомства и организации!
цитирай
10. obama - До За такива магазини само "Господари на ефира"
21.02.2010 09:40
На тези не им трябват "Господарите"... И без тях са го закъсали здравата! От близо година магазина е със затихващи функции. Мъчат се с някакви промоции да съживят бизнеса, ама вече е късно. Продават прашасали мебели (основно ниско качество от Китай или от закъсали родни предприятийца) , отегчените и неадекватни консултантки умират от скука. Моя позната ми разказа, че така го били закъсали откъм посетители, че карали служителите да паркират личните си автомобили на паркинга за клиенти... Не е зле данъчните да им сметнат разходите (въпреки мизерните заплати на служителите все пак има мениджмънт, ток, лихви, тежък мъртъв склад), да ги сравнят с приходите и да се замислят каква е тази офшорка, която може така зловещо да пере пари повече от година? До кога ли ще продължи тази агония? Колко ли клиенти и доставчици ще измамят?
цитирай
11. vidrica666 - Здравейте, Смятам, че е крайно в...
21.02.2010 12:56
Здравейте,
Смятам,че е крайно време този тип магазини, в които е важно само да ти вземат парите и не се интересуват от качеството на обслужване и качеството на предлаганите продукти да фалират или поне да бъдат поставяни на място.
Никога няма да постигнем нищо, ако не бъдат осъдени такива мафиоти.
Преди около година си купих кухненска маса от тях. Не съм доволна от обслужването, масата беше с лек дефект, но след като видях как бях посрещната реших да не се разправям, а сега съжалявам. Всеки ден аз виждам този дефект, а както разбирам от този блог те си живеят безгрижно и продължават да продават дефектни продукти без да се интересуват от мнението на крайния клиент.
Ще препратя този блог на познатите си, за да съм сигурна,че съм ги предупредила.
Желая успех!
цитирай
12. анонимен - Дай им да се разберат!!!!!
22.02.2010 09:23
И аз съм страдал - и от Зона Дом, и от други нагли търгаши. Ще помогна с най-голямо удовоствие да бъдат навряни в лайната. Моля дай телефон и имейл и съм сигурен, че ще събереш доста измамени техни клиенти. Заведете групово дело - ще имате минимални разходи, ще им създадете максимални проблеми, ще насъскате институциите срещу тях! Качи го в различни фоуми - кеф ти киноложки, кеф ти за млади майки, кеф ти готварски... Ще събереш сериозна подкрепа...
цитирай
13. dvoinikat - Започвам с разпространение на блога
22.02.2010 10:27
Колкото повече хора разберат за какво иде реч толкова повече гадния магазин ще го усети. Освен ако наистина не са перачница за пари, че тогава грам няма да им пука...
цитирай
14. zonazdrach - Защо се ангажирах
22.02.2010 11:32
Аз създадох блога и всеки желаещ може да се свърже с мен на: latchezar65@abv.bg. Разберете ме правилно какво ме принуди да се ангажирам - на всеки търговец може да се случи да продава некачествена стока. Всеки неособено коректен търговец би се пробвал да отърве рекламацията (или поне да я отложи). Но да ти продадат силно изкривен и на места ръждясал диван, да твърдят че нямат проблеми с качеството, а изложената мостра на втория етаж (която би трябвало да е перфектна) да е ударена и изкривена по подобен начин(дори и китайците се мъчат да изготвят поне мострите си качествено), и на всичко това да те разиграват... Аз имам над двадесетгодишен стаж като потребител, но никога не съм се сблъсквал с такава наглост, подлост и безочие. Четири пъти ходих до Зоната да се разправям, говорихме по телефона над двадесет пъти, и всеки път съответната дама от администрацията обещаваше да се обади до ден-два и да реши проблема... И след това се покриваха, лъжеха и плачеха по телефона, оправдавайке се с шефовете си. Тези хора са толкова онагляли, че дори не помнят какво са лъгали на предишната среща. Първо получих официално писмо, в което се твърдеше, че само тапицерията е изкривена (т.е. дори не си бяха направили труда да го погледнат). След това ме обвиниха, че съм го транспортирал неправилно - за да се получат такива щети трявба да съм го огъвал с преса и да съм го влачил. А до края не можаха да измислят как се е появила сериозна ръжда за един месец - и то на мястото на ударите и огъването. Аз ще си търся прават по съдебен път, но и ще напрая всичко възможно повече хора да разберат какво представлява тази фирма, тези консултанти, този мениджмънт. И ще събера подобни оплаквания, свързани с качеството и обсулжването. Разбира се, няма да се задоволя само с това - ще събирам и предавам където трябва всякаква интересна информация, до която успея да се добера - за условия на труд на служителите, данъци, осигуровки, двойно счетоводство... Вече започнах да получавам най-различна информация от бивши и настоящи
цитирай
15. zonazdrach - Защо се ангажирах - продължение
22.02.2010 11:38
техни служители, доставчици и клиенти. Разбира се Зона дом (т.н. Zona for home") не са единствените, които трябва да бъдат поставени на място! Нека не забравяме своите граждански права и да се обединим - обидно много са случаите, в които прецакания клиент се свива, защото не му се занимава, няма необходимите контакти или пари, или просто не си не си знае правата. А когато десет, измамени от един търговец клиенти се обединят и наемат общ адвокат и заплатят разходите за една независима експертиза ще станем европейци!
цитирай
16. анонимен - ZONA
22.02.2010 17:47
И аз съм им ял попарата на тия. Веднъж си купих една дефектна маса и не мисля НИКОГА ПОВЕЧЕ да си купувам каквото и да е от там. Независимо от това, че си реших бързо проблема с тях - отидох с дефктната масичка на място и им я оставих да се оправят, като им казах, че в "относително спокойно състояние" се намирам около един ден. Това значи, че на другия ден трябва да си взема читава маса. И стана ЧУДО - взех си масата. Но не мисля вече да влизам в този магазин.
цитирай
17. анонимен - Това е пълна кретения
22.02.2010 17:47
Докога ще търпим такива недорасляци и бездарници да се подиграват с нас.Аз също имам близък пряител,"награден" по подобен начин, от тях (Zona for home).Трябва да се сложи край на това безобразие.За съжаление все още всичко става по познатия ни ред: напишете , подпишете и изчакайте да ви се обадим.........
цитирай
18. monkado - Да подкрепим Зоназдрач и да се опълчим на простотията
23.02.2010 00:39
Уважаеми читатели и съмишленици, всички ние се възмущаваме искренно и роптаем; уговаряме свои познати да не ползват услугите на един или друг търговец, но това дали е достатъчно? Смятам, че е крайно време в тази държава да натиснем простаците и наглеците в ъгъла. Всички са виждали стикерите "паркирал си като идиот!". Да се обединим, да си съберем пари и да си направим и ние подобни, но огромни. Всеки от нас, ако има гражданска съвест и непоносимост към алчните очички на лапачите ще може да лепне такъв грозен стикер на магазина в който си е изпатил. Стикерът да гласи примерно: "Не влизайте! В този обект лъжат и лицемерничат, докато ви вземат парите! Нека да ги спрем!". Ако инстанции като Комисия за защита на потребителя не може да вмени на измамниците как да си коригират клиентското отношение, можем да изискаме от тях поне защита за свободно изразяване на потребителското си недоволстов. За всеки обект, за който има поне 3 или 5 сигнала, да осигурят полицейско присъствие при залепянето на стикера и акт на собственика, ако го свали по-рано от една седмица след това. Всеки от нас е губил пари, но не знаем дали това някога ще престане. Нека да вложим по малко всеки от нас, но с кауза. Ето "zonazdrach" e zagubil 500-600 лв. но нима някой ще му върне нервите и унижението??? Предлагам всеки, който е готов да похарчи време да изпрати съобщение до инициатора тук:zonazdrach със своето разочарование и да заведем групови дела за всички, като обаче ще искаме съдебно решение срещу тях за поне месец да не могад да отлепят стикера.
цитирай
19. анонимен - Бизнес решение
23.02.2010 09:10
Не съм имал удоволствието (или нещастието) да пазарувам от Зона Дом, но мениджмънта им не е твърде адекватен. За един диван, който струва не повече от 1 000 лв. си създадоха доста проблеми. Явно клиентът здраво е яхнал метлата (което можеше да бъде забелязано на по-ранен етап и от една проста продавачка) и да очакват сериозни проблеми (особено след седеммесечното чакане). Дори да се опитат да обвинят клиентите за изкривяванията на дивана (честа практика - предлагат скъп транспорт и ги отказват на сила, а после отказват рекламация) няма как да се оправдаят за ръждата - трябва година за да ръждяса - и то в мазе. И сега ще добият черен PR за 100 000 лв., ще имат проблеми и с клиенти, и с доставчици. А е твърде верочтно да ги погнат и данъчните, както и др. неприятни служби! Уви, вече е късно - машината е задвижена, и сега този пост (дори да е силно субективен) ще щъка из разни форуми... И всеки, ставал някога жертва на търговец ще се отъждествява с автора и ще го подкрепя! Успех и на Зоната, и на клиента...
цитирай
20. анонимен - Оферта
23.02.2010 09:49
Аз пък още чакам оферта за един холен ъгъл с лежанка(2 месеца) можеха просто да ми кажат, че не им се занимава..
цитирай
21. анонимен - магазин Зона
23.02.2010 14:07
След всички прочетени оплаквания, а също и личния ми опит искам да приветствам всички бъдещи потребители-Хора не купувайте от този магазин!
Шанса да се опарите е голям!
цитирай
22. анонимен - по-различен коментар
24.02.2010 02:14
Напълно разбирам фрустрацията Ви и естествено подкрепям желанието да търсите и отстоявате правата си. И аз съм била жертва на некоректни магазини, арогантни търговци и знам каква мъка е разправията и колко нерви коства търсенето на най-естествени и елементарни права, които има всеки клиент.
Не мога обаче да си изкривя душата и да кажа, че съм недоволна от този магазин. По стечение на обстоятелствата покрай обзавеждане и ремонт на апартамента ни точно в този магазин открихме мебелите, които търсехме и не мога да се оплача нито от обслужване, нито от качество на продуктите. От там в последната една година сме закупили - детско легло, спалня, нестандартен (по поръчка) матрак, холна модулна секция, маса, аксесоари за дома. Дори при закупуването на модулната секция бяхме приятно изненадани, тъй като бяхме избрали модела от сайта на магазин Арон, в който и отидохме да я поръчаме, но по абсолютно непонятни за нас причини консултантът там ни отказа - първо с антиреклама на секцията и второ с безумното си отношение към нас. Намерихме същия модел в Зона, поръчахме го, доставиха го седмица по-рано, монтираха го и вече почти една година му се радваме - моделът е прекрасен. Почти идентична бе ситуацията и с нестандартния матрак, който първоначално поръчахме от Лабиринт. Поръчката от там закъсня с повече от месец, матракът бе ужасен, а и газовите амортисьори не работеха. Няколко пъти говорихме за смяна, смениха ги, но отново имаше същия проблем. За жалост обаче нямах възможност и сили да се "разправям" и няколко месеца по-късно изхвърлихме матрака и поръчахме нов от Зона. Доставиха го на време и нямаме никакви оплаквания. При закупуването на останалите мебели не сме ползвали тяхна доставка, но също не мога да се оплача.
цитирай
23. анонимен - опаааа
24.02.2010 14:28
Каква е тази дума "фрустрация". Тук личи западно влияние:) Да не работим в маркетинг отдела на Зона!?
Магазинът е пълна отврат!
цитирай
24. анонимен - Каква е тази дума "фрустра...
25.02.2010 00:29
анонимен написа:
Каква е тази дума "фрустрация"


Ако не знаете значението на дадена дума, моля, ползвайте Гугъл поне.
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A4%D1%80%D1%83%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%8F

анонимен написа:
Да не работим в маркетинг отдела на Зона!?

Не знам Вие къде работите, но аз нямам нищо общо с маркетинга, а работата ми няма никаква допирна точка нито с този магазин, нито с който и да било друг магазин за мебели.

анонимен написа:
Магазинът е пълна отврат!

Имате право на Вашето мнение, аз - на моето. Или е забранено да се изказва различно мнение?
цитирай
25. анонимен - Подкрепа
25.02.2010 13:09
Напълно одобрявам усилията на ощетения от въпросния магазин клиент. Независимо дали продаваш канапе или кило череши, щом стоката не струва и е дефектна, трябва да си коректен и да върнеш обратно парите на клиента. Изобщо, такива селски тарикатщини трябва да останат завинаги в миналото.
цитирай
26. анонимен - До: Не знам Вие къде работите, но аз нямам нищо общо с маркетинга, а работата ми няма никаква допирна точка нито с този магазин, нито с който и да било друг маг
25.02.2010 14:36
Хитрата сврака с двата крака... Признай си, дъще - нямаш ли срам от Бога! Аз влизам в този блог, защото сте постъпили несправедливо с мой приятел и ми е кеф да чета как ви насират! Ама ти да не работиш за онези мазни селяни и да влизаш всеки ден в някакво мижаво блогче... Просто не е за вярване - каква наглост! И на отворена ми се правиш... Прав е Лъчезар - повечето сте тъпи и комплексирани патки! Нищо лично - знам, че имате шефове, които ви начукват канчетата и ви карат да пишете глупости, ама поне забърсвайте екскрементите с повече финес... Ясно е, че нямата нищо общо с маркетинга - това е наука и няма как да е ясно на тлъстите ви шефове какво да правят като им запари под краката... А когато всичко се е скапало се търси добър PR... ама на вас ще ви трябва ликвидатор...
цитирай
27. анонимен - сбъркал сте адресата
26.02.2010 03:40
Не се хабете напразно. Обвиненията, а и обидите Ви, не ме касаят по никакъв начин, тъй като не се отнасят за мен, нито за хора, които познавам. За щастие от повече от 10 години работя единствено и само за себе си и семейството си, нямам шефове и работата ми е на светлинни години отдалечена от търговията. Доста забавен е фактът, че във връзка с работата ми обикновено аз изобличавам мними търговци, представящи се за потребители (това, в което ме обвинявате), което си е законово нарушение е ясно формулирано като "нелоялна търговска практика" и е наказуемо.

Желая Ви успех в битката с нелоялните търговци и по-малко хабене на излишни нерви - те ще са Ви нужни за борбата с тези, които са виновни за неуредиците и проблемите!
цитирай
28. анонимен - Възмущение
26.02.2010 15:42
Бих помогнала на всеки изпаднал в такава ситуация, още повече на близък човек....За съжаление обаче в нашата страна е много труден и бавен процеса на взимане на конкретни мерки и прилагането им върху така наречените "нелоялни търговци". Тук е мястото сигурно да спомена, че и Комисията за защита на потребителя не подхожда адекватно към подобен вид проблеми, които наложително се нуждаят от намесата им, а се занимават с абсурдни за мен казуси.......очакващи корупционно решение. Бих направила всичко, което е по силите ми за да съм в помощ на начинанието ......
цитирай
29. 4itanka - Подкрепа
28.02.2010 17:54
Само така! Докога ще търпим мърляво обслужване и некачествени стоки ? Намерих един адрес, дано да ви е от полза - особено частта с оказване на съдействие при завеждане на съдебно дело. Ето го http://www.aktivnipotrebiteli.bg/?page_id=9
Успех!
цитирай
30. анонимен - primat-наблюдател
03.03.2010 13:54
Абсолютно съм съгласен с вас.За съжаление такива екземпляри са недосегаеми,за щастие всеки такъв получава участа,която заслужава!Имам наблюдение върху цялата верига перални ZONA.Най-хубавото,което можеха да получат клиентите,беше от бургаския магазин.Нищо общо с останалите от веригата.Отгледан прецизно от тухла,отличен и добре обучен персонал,отлични условия за работа и свежа атмосвера,стотици доволни клиенти...но не благодарение на тези,за които е направен този блог.За съжаление приказката,която Ви разказах вече не е приказка,а част от въртележката ZONA for home...
цитирай
31. анонимен - за какъв PR говорите?
03.03.2010 14:21
анонимен написа:
Не съм имал удоволствието (или нещастието) да пазарувам от Зона Дом, но мениджмънта им не е твърде адекватен. За един диван, който струва не повече от 1 000 лв. си създадоха доста проблеми. Явно клиентът здраво е яхнал метлата (което можеше да бъде забелязано на по-ранен етап и от една проста продавачка) и да очакват сериозни проблеми (особено след седеммесечното чакане). Дори да се опитат да обвинят клиентите за изкривяванията на дивана (честа практика - предлагат скъп транспорт и ги отказват на сила, а после отказват рекламация) няма как да се оправдаят за ръждата - трябва година за да ръждяса - и то в мазе. И сега ще добият черен PR за 100 000 лв., ще имат проблеми и с клиенти, и с доставчици. А е твърде верочтно да ги погнат и данъчните, както и др. неприятни служби! Уви, вече е късно - машината е задвижена, и сега този пост (дори да е силно субективен) ще щъка из разни форуми... И всеки, ставал някога жертва на търговец ще се отъждествява с автора и ще го подкрепя! Успех и на Зоната, и на клиента...

Какви 100 000,познавам PR-ката от години,все с една и съща рокличка крие бричовете си?!На всичкото отгоре,през 3 дни я уволняват и после пак я назначават,да не говорим,че нищо не струва
цитирай
32. анонимен - RE :primat - наблюдател
03.03.2010 14:54
Май приказката в ZONA Бургас наистина е свършила.Магазинът прилича на склад,атмосфера няма никаква,някакви младежи ходят с ръце в джобовее след продавачките,странна картинка.Отговорничката на залата гласово коментира пред клиентите неприятните килограми на собственника....не зная какъв коментар да направя!
цитирай
33. zonazdrach - Уточнение
05.03.2010 12:07
Явно и вносителите на проблемните дивани имат сериозни проблеми, щом се е наложило да си преименуват фирмата. Вече не са: „Авъланш Груп” ООД, а мебелна ф-ма "ЛАЗУР", със следните контакти: 052/74 81 75 и 052/75 40 22 с управители Димитър Бахнев и Емил Ковачев.
Всеки, който търси лошо обслужване и некачествена стока е добре дошъл!
Техният рекламен слоган е: "С Мебели Лазур се работи лесно - Вие мечтаете, ние реализираме вашите мечти." С мечтите ги бива, ама резлизацията им куца...

цитирай
34. анонимен - пояснение
08.03.2010 17:25
Здравейте! Аз съм бивш служителна въпросната фирма и искам само да внеса малко пояснение какво е трябвало да направи конкретния клиент, а и да знаят бъдещите клиенти. Първо при самото приемане на закупената стока тя се разопакова пред стадставител на фирмата (в случая предполагам на шофьора) и се оглежда за дефекти, ако има такива вие сте в правото си да не приемете стоката - т.е. не се подписва приемо предавателния протокол а се пише забележка за рекламация на самия него. Второ - фирмата е собственост на г-н Йордан Ковачев, който обедини чрез съдружие няколко фирми - във Варна, в Бургас и Пловдив. Тази във варна е Аваланш и е собственост на майката на Митко Бахнев, а те внасят от Китай 90% от стоката си, поради тази причина предполагам е издадена и фактура на тази фирма. Относно магазинажа - за съжаление те са прави, защото реално стоката не е тяхна собственост, и поради факта, че са искали да се отърват леко са ви "притиснали" за него. Четвърто - има огромно количество подадени молби в Комисията за защита на потребителите за Зона Дом, дори една от предходните управителни беше станала кажи речи "приятелка" и "служител" на същата - висеше все там и все пак нещата в повече случаи са били решавани в полза на фирмата. Това, което аз съветвам е - наеми си добър адвокат и ги съди не само за дивана, но и за нанесени емоционални, психологически проблеми и финансиви разноски. А и да не забравя - Мариян Янакиев - е "неформален" управител - т.е. той не е на трудов договор там, а е поставен от съпругата на г-н Ковачев като такъв, тъй като й е братовчед.
цитирай
35. анонимен - анонимен/не ми се вярва
09.03.2010 15:08
Имах проблем с покупка от Зоната в Пловдив - искам да ви кажа, че там има обсолютно нормално и професионално отношение към подобен род казуси.
Пратиха ми на място човек, който да констатира нещата още на следващия ден след моето обаждане и една дама май е някаква управителка там...... обсолютно нормално и вежливо ми обясни как ще процедираме и нещата бяха откорегирани в законовия срок от ЗЗП.

цитирай
36. renatkabg - български ужас
11.03.2010 08:23
Мръсни гадове! Човек отива да си купи диван, за да си се излежава спокойно и да си мързелува, а те му скъсват нервите с простотията си и еснафските си маниери. Нямам опит с точно този магазин, но имам горчивия вкус на това да си клиент у нас - всички ти създават впечатлението, че си им длъжен, а те ти правят огромна услуга. Не знам дали този кошмарен сън скоро ще свърши!??
цитирай
37. анонимен - Булгаристан
12.03.2010 22:35
Жалко zonazdrach и всички ние които живем в Булгаристан. Изход от създалата се ситуация би имало,ако продавачи на мебели и едра домакинска техника доставят дадената стока до дома на клиента,но не до входа,а до самият апартамент,помещение,и то безплатно с техни служители,а не наети външни фирми.Тогава всеки от техните служители би трябвало да носи отговорност. Ако ли не, нека ги оставим да си продават стоката другаде,но не и тук в Булгаристан.Тази страна ще продължи да носи това име за мен докато не се променим самите ние.
цитирай
38. анонимен - Подкрепа
13.03.2010 01:34
Некоректните търговци трябва да бъдат санкционирани. Не може човек да си плати и да бъде разиграван по този начин. Нека всички пострадали от такива да си търсят правата, въпреки че в държава като нашата едва ли това може да се случи, без нови сътресения. Но ако бъдат оставяни така, без последствия ще стават все по нагли. Щетите, които са Ви нанесени не са само материални, но и психологически. Били сте подложени на силен стрес, причинен от тяхното бездействие и неадекватно действие. Съдете ги и за това и за пропуснати ползи, породени от загубата на време. И нека не забравяме, че когато се обединим сме по-силни. Желая Ви успех и решаване на проблема.
цитирай
39. анонимен - комисия за защита на потребителя
13.03.2010 09:37
http://www.kzp.bg/index.php?mode=viewd&group_id=12&document_id=19
цитирай
40. анонимен - Подкрепа
13.03.2010 14:25
Е, какво се получава?! За всяко нещо ли трябва да има проблеми, адвокати, разправии, нерви, ходене по мъките?! Нищо не се е променило за толкова години. И аз съм имала проблеми при закупуване , прекарване на мебели- толкова нерви и разправии и накрая нищо. А и тая комисия с какво и на кого е помогнала незнам. Така, че подкрепям ви за блога и се надявам да успеете.
цитирай
41. анонимен - Идея
13.03.2010 16:02
Предлагам да се направи регистър на некоректните търговци, който да бъде публично достояние. И в този черен списък да се включват и техните доставчици! Ясно ми е, че за някой това може да изглежда твърде крайно, но има самозабравили се монополисти, кото са изключително безочливи. И това ще ги заболи, защото има немалко доставчици, които не биха искали да се обвързват - нито техните фирми, нито продуктите, които предлагат с ужасни компании като Зона Дом. И ако всеки разпрати този списък до 20 души от адрес бука си, посланиет ще стигне до десетки хиляди... И дори управителите на Зона Дом да са абсолютно неграмотни (което е видно), все някой доставчик ще им подскаже, че не са желани на пазара!!!
цитирай
42. анонимен - Добро начало!
13.03.2010 17:07
Знам ги тези - гадни типове, които продават основно китайска и индонезийска стока. Нормално е дивана да е смачкан - особено ако има в контейнера има разнородни боклуци. А и продавачите им са едни мързеливи неприятници, постоянно мрънкащи колко малко им плащали.... Хубаво е, че сте ги насмели, ама не са само те - бая фирми са навързали и въртят едни пари, като не са и техни....Айде, успех - дано да ги разнищите!
цитирай
43. анонимен - За магазина в Люлин ли става дума? ...
13.03.2010 19:18
За магазина в Люлин ли става дума? Той е много голям, чист и светъл и е пълен със стока. Като го отвориха имаше много хора, но сега когато мина покрай "Орион" на паркинга им има само по една -две коли. Явни кризата ги е треснала. Цените са добри, ама продавачите са много смотани, даже се покриват като влезе клиент. Не знам как е качеството - само съм разглеждала, нямам и познати, които са пазарували.
цитирай
44. zonazdrach - Защо така се получава
15.03.2010 15:34
Прилагам едно любопитно писмо, което получих от настоящ служител на Зона Дом. Естествено, че не мога да му цитирам името, но му благодаря от сърце. Имам още няколко писма, които ще кача в блога в средата на другия месец - трябва да проверя и уточня някои детайли.

Служителят цитира някои връзки, но за съжаление има и такива, които не може да посочи (та те са се оплели като свински черва)! Писмото обяснява и до голяма степан как навързаните фирми са организирали абсолютен монопол (т.е. съответните организации трябва да се самосезират) и могат да си позволят некоректно отношение както към клиентите, така и към доставчиците.

"Привет!

Сега ще направя родословно дърво на ZONA ,с което се надявам да намерите отговор на проблема си.

1.ZONA DOM-София-собственик Йордан Ковачев

2.ZONA for home-Севлиево-собственик Йордан Ковачев

3.ZONA for home-Бургас-70% собственик Ковачев-30%-г-жа Бахнева,Татаров/собственици-МП Лазур-Варна/

1.1 ПАРАЛЕЛ ЕООД СЕВЛИЕВО-производство дивани-Йордан Ковачев

1.2 МАТРАЦИ НАНИ СЕВЛИЕВО-Йордан Ковачев

2.1 МП ЛАЗУР- Варна-собственик г-жа Бахнева,Татаров

2.2 АВАЛАНШ ГРУП-ВНОС КИТАЙ-БАХНЕВА,ТАТАРОВ



ТОЧКА 3 ТРЯБВАШЕ ДА ОБЕДЕНИ ВСИЧКИ ТОЧКИ ВЪВ ВЕРИГА И СЪДРУЖИЕ, НО ТОВА НЕ СЕ ПОЛУЧИ, ЗАЩОТО ТЕЗИ ХОРА НЕ ЗНАЯТ КАКВО Е БИЗНЕС. ВСЕКИ ДЪРПА КЪМ НЕГОВАТА СИ ЧЕРГА. ДИВАНЪТ ВИ НЕ Е БИЛ ПОДМЕНЕН,ЗАЩОТО НЕ Е НА ПАРАЛЕЛ!

ОТ ЦЯЛАТА НЕДОМИСЛИЦА ZONA СТРАДАТ ПОТРЕБИТЕЛИТЕ И СЛУЖИТЕЛИТЕ"

Знам, че в "Зона Дом" все още работят служители, които не са мотовирани и се чувстват използвани, пренебрегнати, обидени и недооценени. Знам, че не са малко тези, които няма към кого да се обърнат и да потърсят справедливост и законност, или поне да споделят с някой проблемите си. Нека тези от тях, които следят блога да разкажат за него на техните колеги, и да го използват като място, където могат да получат разбиране и подкрепа. Ще получат и сериозно съдействие - и от нашите адвокати, и от държавни органи, които могат да бъдат много ефективни.

цитирай
45. анонимен - Попаднах в блога през фиатския ф...
18.03.2010 09:21
Попаднах в блога през фиатския форум и прочетох коментарите...

Или т.н. "Зона Дом" е най-ужасния мебелен център на света, или на собствениците/администрацията не им пука какво пишат за тях(освен ако са неграмотни и не могат да четат:-(). Всеки мениджър би трябвало силно да се разтревожи, ако прочете нещо подобно за управляваната от него фирма - още повече, че блога е посетен от над 1 000 души. А и има доста препратки за него по другите форуми - аз лично попаднах на три. Ако изнесената информация не е вярна би трябвало да поискат блога да бъде спрян и да се разправят с автора по съдебен път! А ако всичко, посочено в блога и в коментарите е вярно, и ако това при тях е практика явно здраво са го закъсали...
цитирай
46. анонимен - за бога братя не купувайте от там
19.03.2010 15:44
Заинтригувана от споделените неволи влязох в сайта на "Зона Дом" да видя какво предлагат. Наскоро обзавеждах детска и знам какво има на пазара и на какви цени са. Първо- 90% от мебелите им са китайски -евтини плоскости и шперплад. Второ -същите ги има в "арон" и "явор". И трето, но не на последно място по значение в гореспоменатите вериги цените им са с 100-120 лева са по-ниски.В сайта им може сами да се убедите.Аз си купих от "АРОН" гардероб "Индиана" с две врати за 299 лева, а в "Зона" същият е на 399 лева; Легло с ракла без матрак го взех за 329 лева, а в "Зона" го виждам за 439 лева; скрин с 4 чекмеджета го взех за 199 лева, а в "Зона" цената му е 299 лева.А може би в "Зона" слагат по висока надценка на мебелите, защото финансират обучение на служтелите си :"КАК ДА ЛЪЖЕМ И МАНИПУЛИРАМЕ КЛИЕНТИТЕ СИ УСПЕШНО" или "ПО-МАЛКО КЛИЕНТИ ,ПО-ВЕЧЕ СВОБОДНО ВРЕМЕ ЗА НАС" или "ПРОГРАМАТА "3 в 1"-ХЕМ ПАРИТЕ ДА ИМ ВЗЕМЕМ,ХЕМ СТОКАТА У НАС ДА ОСТАНЕ И ДА ГИ ИЗНУДИМ ЗА МАГАЗИНАЖ"
цитирай
47. анонимен - Лавина
22.03.2010 17:44
Абе, че продават не особено качествена стока - няма лошо. Не са единствените. Лошо е, че не са разбрали че комунизма свърши и вече има и избор, и пазарна икономика. Клиентите вече не влизат на юруш да плащат, а първо ходят, гледат и сверяват цени, материали, качество на изработката... Планират покупките, допитват се до близки и познати за съвет. Ползват интернет, четат мненията по форумите (както и аз като млада майка:-)). И дори един недоволен клиент може да предизвика сериозен дискомфорт - ще каже на десет познати, всеки от тях още на по десет... Ако авторът на блога го е приел на вътре (изглежда ми ерудиран) и призове познатите си от "Фейсбук" и прочие социални мрежи да разпространят апел за бойкот, тези от Зоната здраво ще го закъсат. И би било добре - лично аз не съм пострадала от Зона Дом, но един подобен шамар би поразтресъл хипермаркетите и би ги понаучил на обноски!

Успех!
цитирай
48. анонимен - Не ставайте поредната жертва на Зона Дом!!!!!
13.04.2010 19:57
Тези мошенници от Зона Дом трябва да бъдат наказани.Не се доверявайте на услугите и мебелите им, за да не бъдете измамени!!!!
цитирай
49. анонимен - Порочната практика
22.05.2010 12:38
Това е нормалната (уви) порочна практика на големите вериги. Продават малко по-евтино, продавачите са смотани и незаинтересовани, ако откажеш техен транспорт (който е неоправдано скъп) губиш шанс за рекламация. Всичко е добре обмислено е отработено. Разиграват те колкото могат (с надеждата да ти писне) и накрая прехвърлят проблема при производителя/вносителя. Ама в дадения случай те са здраво свързани, така че човека ще си вземе парите само след съдебно дело. Ще минат месеци, дори години. Те трябва да бъдат осъдени - и то не само за нанесените щети, но и за пропуснатите ползи за периода. Най-вероятно те са си калкулирали загубите от 2-3 дела годишно, като се надяват повечето клиенти да се откажат...
цитирай
50. анонимен - Читател
24.05.2010 00:24
Страшна работа - просто не трябва да се пазарува от големите вериги - те ти калкулират и разходите по рекламата, и високите наеми, и тежкия мъртъв склад... А тези от "Зона Дом" са пълни идиоти - алчни, нагли и тъпи ...
цитирай
51. анонимен - Хм...
04.06.2010 14:26
Като чета и не мога да повярвам, че говорим за един и същ магазин... Дори преди малко се чухме да проверя до къде са стигнали поръчките ми...
По принцип само там накмерихме нещо на горе-долу смислена цена, което да ни хареса... Дивана е на Паралел, трапезната маса и столовете са на друга българска фирма. Първоначално обявиха срок за доставка 30-40 дни заради столовете, сега като говорих с тях, казаха че столовете и масата са в склада, чакат дивана. Доставката е след седмица с техен транспорт и 20-30 лв за поръчка около 1500лв не ми се струват безбожно много... Китайските боклуци там не ни харесаха, но като гледам мненията тук, явно и за тях си има клиенти...
цитирай
52. анонимен - Поръчката дойде и всичко е перфектно
07.06.2010 11:57
Мебелите са само български и дойдоха една седмица предсрочно... Не знам аз ли съм късметлия или вие нямате късмет...
цитирай
53. анонимен - До анонимен - Хм...
09.06.2010 14:18
Явно сте извадили късмет - първо сте поръчали български, второ - нямат видими дефекти. По принцип Зона Дом са луксозен склад с некадърни продавачи. Не им пука за мнението на клиентите - най-важно е да пробутат залежалата стока. И ако се откажете от транспорта ВИНАГИ опаковат дефектни мебели и после ви гледат сеира! Нещо изключително важно - купувате ли от Зона Дом ЗАДЪЛЖИТЕЛНО използвайте техен транспорт (колкото и да е скъп), или на място разопаковайте стоката - по-добре да рискувате за една - две драскотини при транспорта, отколкото да си купите дефектна стока! Поне ще ви е яд само на вас самите!
цитирай
54. анонимен - Илиенци ряпа да яде...
10.06.2010 13:41
Какви са тези европейски магазини в които има основно китайска и малайзийска стока (и то некачествена). Нима само това може да поеме нашия пазар? Какво стана с десетките български предприятия, които работеха за износ? И сега трябва да плащаме за китайски боклуци + дебел транспорт+ мита + комисионни....
цитирай
55. анонимен - Учуден
10.06.2010 19:27
Тези още ли не са фалирали? Каквато и перачница да са, не могат да наливат пари безкрайно! Скоро ще изгърмят със страшна сила - или ще им спрат кранчето, или данъчните ще ги изхващат...
цитирай
56. анонимен - Явно от този магазин не трябва да се ...
14.06.2010 17:50
Явно от този магазин не трябва да се пазарува. След това, което прочетох няма и да стъпя там!
цитирай
57. анонимен - Някой знае ли?
12.07.2010 11:59
Вчера се връщах от морето и видях няколо билборда за страхотни намаления и разпродажби - тези да не затварят?
цитирай
58. анонимен - Адрес на "АВЪЛАНШ ГРУП" ООД
31.08.2010 17:06
Това е адресът на фирмата, взет от Търговския регистър: БЪЛГАРИЯ област Варна, община Варна гр. Варна 9027 район р-н Младост ж.к. МЛАДОСТ, бул. СЛИВНИЦА, ет. 2, ап. Офис 7 ДИМИТЪР ТИХОМИРОВ БАХНЕВ ЕМИЛ ХРИСТОВ КОВАЧЕВ За жалост телефони няма, но може да се издирят от Справки във Варна.
цитирай
59. анонимен - "Преживявания"
31.08.2010 17:18
Някъде към края на Август посетихме магазин Zona for Home на бул. Сливница № 282 в София. Там ни хареса мебел за коридор, който решихме да си купим. Той беше наличен на склад, само трябваше да платим съответната стойност, която бе записана в договор; бяха съгласувани и също записани в договора и времето и датата за доставка. Договорът беше подписан и подпечатан от техния служител. В уречения ден и час, никой не се появи да ни достави закупената стока, нито някой благоволи да ни се обади. След като намерих телефони за контакт (телефонът, посочен в договора, случайно или не не функционираше), попаднах най-накрая на служителка, която „най-спокойно” ме уведоми, че стоката не е тръгнала и няма да тръгне, докато не платим и за транспорт и с пожелание за приятен ден, най-спокойно ми затвори телефона. Грубо погазване на няколко закона: Търговския и За защита на потребителите, тъй като в договора е записано, че транспортът е безплатен, а цялата искана сума е платена. Е, ако искахме да си получим стоката трябваше да платим и „транспорт”, иначе нямаше да се разберем. Естествено, не връщат и спестените от вас пари за мебели обратно, веднъж дадете ли им ги. А, сумата за транспорт, могат да си измислят всякаква, защото това не е мебел, който може да си качиш в колата и да си го закараш в къщи. Подадох рекламация до Невена Вълкова, която уж отговаря за това в магазина, но така и не благоволи да ми отговори. Естествено се оплаках и в Комисията за защита на потребителите, откъдето след 2 месеца (не след 1, както е по закон), колкото и удивително да изглежда, ме информираха, че според служителите в магазина Zona for Home са прави - не според закона, не според Комисията, а според магазина!. Досега си мислех, че законът трябва да урежда спорове между страните - уви, оказва се, че съм се заблуждавал! Исках да споделя това с вас, за да внимавате във въпросния магазин Zona for Home, тъй като дори и да си платите стоките, може и да не си ги получите на платената от вас цена.
цитирай
60. анонимен - "Преживявания" 2
31.08.2010 17:19
Може да се наложи да доплащате, колкото те ви поискат, за да извършат нещо „допълнително”, въпреки че в сте се договорили и записали друго и вие коректно сте си изпълнили задълженията.
цитирай
61. анонимен - Не пазарувайте в "Zona for Home" на бул. Сливница № 282 в София.
20.09.2010 21:10
Като чета този блог си казвам -"Всичко, което хората- потребители на тази "Забранена Зона" ми се случва и на мен. Загуба на време, пари нерви. Неравнопоставеност на продавач и потребител и престава за недосегаемост от управляващите. Некомпетентност, некоректност, неангажираност на човешките ресурси на така известнната в правния мир-"Зона Дом" ООД. Закононарушения.Игра на котка и мишка, на "доброто" и "лошото" ченге. Изразявам готовност за участие в тази "борба". Може пък да трябва ВВВ да се намеси.
цитирай
62. анонимен - Селски номерца...
27.09.2010 14:51
Тези нещастници от мебелните магазини не разбраха ли, че ИКЕА идва в България! Ясно им е, че до две години ще хлопнат кепенците и затова са се разбързали да забогатеят - и то не оборот, а от дебели цени! Разпродават, каквото имат на склад (най-често внос от Китай), и за това не могат да поемат рекламациите, предпочитайки съдебно дело. А консултантите им взимат по 400-500 лв, така че не очаквайте да влагат ентусиазъм (да не говорим за знания). Ходила съм в "Зона Дом", така че не ме учудват реакциите на пишещите...
цитирай
63. анонимен - Поредните измамени от магазин зона
15.10.2010 13:50
Ние също бяхме измамени от магазина,но не с мебели, а с фалшив договор за извършена строителна дейност.Вече и ние 3-та година неуспяваме да си вземем дължимото.Подкрепяме идеята за общо дело срещу тях,ако някой е заинтересован да пише на bibsan_f@abv.bg!
цитирай
64. анонимен - измама
20.10.2010 00:11
С фирмата работихме от 2006 год. имат верига магазини в Севлиево,Бургас,София .Участвали сме в изграждането на магазините.Бургаската Зона ни дължи 35 000 лв. за тях имаме договор.От 2007 се борим да си вземем парите ,но собствениците не си вдигат телефоните или техните служители казват,че са в чужбина,и така с неуспех до сега.Пращахме нотарялна покана,но никакъв отговор.Имаме необходимите документи за извършване на работата ни и фактури.
цитирай
65. анонимен - ЗОНА ДОМ - БОКЛУЦИ ПРОДАВАТ БОКЛУЦИ!
21.10.2010 16:03
БЯГАЙТЕ ДАЛЕЧ ОТ ТОЗИ МАГАЗИН! ТОВА СА МОШЕННИЦИ СЕЛЯНДУРИ И ЛЪЖЦИ!
цитирай
66. анонимен - възмездието рано или късно ще дойде
21.10.2010 16:41
няма смисъл да описвам неприятностите си с тези измамници. няма да е нещо различно от написаното преди мен. аз лично мога да кажа, че продавачките са точни. имам предвит магазина на сливница. но слададжиите са мошенници от най-долен тип. предполагам че и шефовете са най-обикновени престъпници. най-добре не влизайте в този магазин!
цитирай
67. анонимен - Впечатления от Зона Дом
22.10.2010 08:55
Продавачите са любезни и възпитани, но за съжаление нищо не зависи от тях. Племенникът ми работи там няколко месеца - голяма мизерия. Заплата под 400 лв, разиграват го и го овикват за всичко.Старае се колкото може, ама няма мотивация. Казва, че проблема е в шефа, и аз го посъветвах да си търси друга работа. Няма смисъл да се мъчи...
цитирай
68. zonazdrach - Лични нападки
29.10.2010 09:46
Уважаеми блогъри,
Аз създадох този блог, за да предпазя невинните клиетни от контакти с така коментираната "Зона Дом" - най-ужасното място, на което съм попадал като потребител. Проблемът не е толкова в качеството на мебелите, колкото в безпардонното отношение на служителите в тази фирма. Няма нищо против консултантите - те не са виновни, а следват фирмената политика. Разбира се, ще направя всичко възможно да създам максимален дискомфорт и на собствениците, и на мениджмънта на компанията. Но не трябва да се преминават някои морални норми. Моля ви да не допускате лични нападки, дори и да са обосновани! Все пак тези служители имат семейства, приятели и кариера! Блогът не е жълт вестник и не бих искал да стане популярен благодарение на лични драми и недоказуеми истории
цитирай
69. анонимен - един недоволен гражданин
29.10.2010 19:39
не само зона дом,а и всички магазини от този тип шуробаджанащина са такива.некадърници с роднинска или друга връзка на някакви си постове, а кучетата си лаят кервана си върви,тези хора не осъзнават ли че с този комунистически метод дето нашите са наши няма да стигнат до никъде или това не им е преоритет, трупат пари набързо а хората на вън мислят с преспектива, явно на управниците и на някой служители им е все тая клиента дали е доволен важното е да вземат някой лев
цитирай
70. анонимен - Urok za tehnite "Menagers"
24.11.2010 19:45
http://www.manager.bg/news/10-te-bozhi-zapovedi-v-rabotata-s-klienti
цитирай
71. анонимен - Мнение
02.12.2010 14:27
За шест месеца ходя два пъти - едни и същи прашасали мебели и едни и същи отегчени продавачи... Времето е спряло и нищо не се случва!
цитирай
72. анонимен - Клиент
03.12.2010 17:28
Много е сложно с рекламациите - на посочените в сайта телефони за рекламации и логистика никой не вдига, а ако се свържеш с магазина не могат да ти помогнат. Три пъти се разкарвах, за да ми сменят едно шкафче. Да знаете - имате право при рекламация да им се обадите, те трябва да пратят техен служител за оглед и да го сменят, като осигурят ТЕХЕН транспорт! А ако вие сте го докарали и им покажете документ за разход (такси, фактура от транспортна фирма) трябва да ви възстановят парите. Уви, в големите магазини е по-евтино, но продават сумай ти боклуци, продавачите не разбират и не им пука! А и имат връзки в Комисията за потребителите и ви разкарват. За това не приемайте на доверие нищо, което ви кажат по телефона - особено онази Невена Вълкова - пращайте писма (става и електронни, но по-добре препоръчани)! Лъжат и се правят на луди - надяват се да ви писне и да се откажете...
цитирай
73. анонимен - А мазният селяк Якимов?
07.12.2010 16:26
Магазинът е хубав, и колегите са читави, ама всичко лошо идва от Мариян Якимов! Тъп, надут и самовлюбен. Половината момчета напуснаха заради него... Ама го държат, щото е рода на собствениците...
цитирай
74. анонимен - Пълна отврат!
14.12.2010 10:40
Няма да стъпя там повече! Егати идиотите!
цитирай
75. анонимен - На вниманието на собственика на магазин "Зона за дома"
16.01.2011 16:24
Колега,защо си пропуснал името на А.Ангелов,който активно приглася на М.Якимов,не го пренебрегвайте така момчето,то толкова тича като ХА-ХО по етажите и клюкарства все едно е на мегдана на село и води клиенти само на една единствена колежка/всички знаем коя е тя/.Не знам кога ще му се отворят очите на Г-н Ковачев и кога ще ги изхвърли тези двамцата,дето така старателно си треперят за местенцата и не се интересуват какво става по етажите.
цитирай
76. анонимен - Дърводелска сага
17.01.2011 13:26
Абе то е нормално - големи магазини, много персонал, малко клиенти - колегите се "налазват" като за последно (някои по любов, други по страст или похот, от скука, а при някои добре познати колежки е и кариерообвързано). Не латиносерал, ами и порнофилм може да се заснеме - през седмицата като няма клиенти (и разбира се където няма камери) пламват едни чувства... Добре че мебели бол :-) И никой не се чувства виновен - били им малки заплатите, не могат да отидат дори на кафе и затова директно се награбват - нещо като бонус... Няма лошо - и служителите доволни, и клиентите получават "проверена" стока!
цитирай
77. анонимен - На тия верно им е зле обслужването. ...
19.01.2011 10:15
На тия верно им е зле обслужването. Аз също си купих диван оттам и му няма нищо, даже е мн качествен, пупу. Обаче трябваше да ходя 5 пъти на другия край на града, щото не издавали фактури, не можело да се плаща по банков път, не можело без аванс и т.н. Накрая ми дадоха 2 месеца срок на доставка, а ми звъннаха 1 месец по-рано, че ако не си го взема до 3 дни, ще плащам магазинаж. Аз им викам, добре ми ако съм в чужбина, или правя ремонт и нямам готовност да го взема, тогава кво. Хич не са гъвкави. Като пример за перфектно обслужване при рекламации мога да дам МБриколаж. Връщал съм какво ли не, дори да не е дефектно, просто не ме кефи, връщам го и ми връщат парите.
цитирай
78. анонимен - Аз преди известно време купих шкаф ...
19.01.2011 10:30
Аз преди известно време купих шкаф за обувки от Зона за дома и като се прибрах в къщи да го сглабям хоп - изненада. Липсваха ми 8 винтчета някъде и един специфичен щифт за захващане на плоскостите. Още на следвашия ден отидох и съвсем нормално им обясних проблема. Вече не помня в каква поредност се развиха събитията, но първоначално искаха да им покажа какво точно ми липсва. Е да де ама като говоря с мацката дето е на етажа тя ме гледа като теле в железница и не разбира. Тя само продава. Търсихме сумати време разголбени мебели, за да покажа, тъй като този модел се беше изчерпал, а от другите от които можеше да се види са опаковани. По едно време тръгна да ми търси отвертка да разгобля една от мострите и да й покажа. Викам как ли пък не, после да ми триете сол на главата, че нещо съм го повредил. След това реши, че ще търси мостра от същия шкаф, за да ви взема от там. Е да ама както вече установихме тоя модел се е свършил. В крайна сметка въртя разни телефони на разни техници да дойдат и да установят и те, че тоя модел е изчерпан. После записа на едно хвърчащо листче какво ми трябва и каза, че ще ги препрати към отдел рекламации и те ще ми се обадят когато ги получат. Питам колко време горе долу отнема тази процедура и отговора беше "седмица". Криво ляво склонявам, че ще чакам седмица. Така или иначе няма какво да направя. Търсих въпросния щифт ама никъде няма същия. Аз имах някакви, но се оказаха като във всички магазини. Всичките бяха по-дебели. Дори на едно място ми казаха, че такъв ако не отида на стругар няма да намеря. Те се правят конкретно за модела и тези, които са универсални няма да станат.
След седмица никой не ми се обади. Изчаках още 1 ден и се обадих аз. Оказа се, че въобще не е предадено в отдел рекламации. И от тук нататък започна да тече нова 1 седмица след която звъня вече директно в отдел рекаламции. От магазина ми дадоха телефона им. Отговориха ми, че нямали още доставки от тези шкафове, съответно няма и отделни части за тях. Плюс това не било
цитирай
79. анонимен - продължение
19.01.2011 10:32
сигурно дали ще могат да ми осигурят защото те пристигали опаковани и каквото включва окомплектовката това е. Няма излишни. Поисках да се срещна с представител на отдел рекламации. Казаха ми да дойда на следващия ден и датърся г-жа ХХХ (не помня вече името). Отивам на следващия ден и търся г-жа ХХХ. Появява се тя и започва да ми обяснява същите неща. На мен вече доста ми се изчерпва търпението. Вече 2 седмици аз не мога да си сгобля шкафа и само го прескачам у нас. Отново същите успокоения, че ще поръчат със следващата доставка. Ама кога ще дойде тя един господ знае. Казах им "добре тогава извикайте някой техник да ми разголби някаква мебел и да ми даде тоя щифт. Винтчетата не ви ги ща. У нас си имам такива". "Ама господине как така ще разголбим някоя мебел да ви го дадем", "Ами много лесно", казвам аз, "Разглабяте го, взимам си каквото ми трябва, тъй като съм го платил, пък като ви дойде доставката на следващите шкафове ще си сголбите разголбената мебел". Тогава се обади на един от техниците. Дойде човека и ми каза "елате". Влезнахме някъде навътре по едни коридори, по едни стълбички и се озовахме в стаята, в която си оставят хората личните вещи когато са наработа. Там ми извади една бая голяма кутия, изсипа я на пода и ми каза "дайда видим сега какво търсиш". Показах му аз това което си носех за мостричка и започна да търси. След няма и 15 секунди вече ми беше дал 3-4 такива щифта и една шепа болтчета. Поне той беше свестен и аз съвсем съвестно му каза, "Абе само един шифт и 8 винтчета ми трябват. Пази ги другите да може да оправиш и друг проблем ако се появи, за да не се налага да ти трият нещо сол на главата", а той ми отговори "Абе взимай бре, виж тука колко имаме. Ако нещо има проблем пак идвай и ще намерим още. Все остават от тук, от там". В крайна сметак така ми се реши проблема. Имало и свестни хора ама въпрос на късмет е да попаднеш на тях.


цитирай
80. анонимен - И аз имам негативно приключение с ...
19.01.2011 10:34
И аз имам негативно приключение с въпросната "Зона".
Поръчваме комбинация за антре. Всичко платено, техен превоз.
На въпросната дата звъня, казват ми, че следобяд ще дойдат. Чакам до 17 часа, пак звъня, пак успокояват, че "току-що са тръгнали" или подобно клише за отсвирване на досадни клиенти. Както и да е, денят изтече, антрето не пристигна.
На следващия ден звъня и тук започва интересното - казват ми ... че са го доставили. Вече по телефона не може да се уреди работата, отивам на крака на Орион. Информационната им система давала, че било излязло от склада антрето. От този на онзи началник. Накрая им предложих, да намерят протокола, на който съм се разписал, че съм го получил (може и фалшификация да е станала). Още час търсене, час и от моето работно реме. Така или иначе, протоколът не се намери. дотогава имах презумпция за виновност - крадец на антрета. Оказа се, че антрето е изписано за Showroom-a и кротко си стои там (т.е. всички го пробват, цапат...), а не - у дома. След всичко това - нито дума за извинение.
В края на деня ми доставиха антрето - пак не разписах никакъв протокол, така че спокойно можех по съдебен път да си изискам още едно антре

цитирай
81. анонимен - Бойкот на веригите
03.02.2011 11:36
За съжалени подобни български фирми, които нямат адекватен мениджмънт и дългосрочна стратегия често се подиграват с клиентите. За тях е важна моментната продажба и не се интересуват дали клиента ще се върне. Стоката е опакована, като дефектите (за които често търговеца знае) са умело прикрити. Разбира се, клиентите имат право да разопаковат мебелите, но тогава ще имат сериозни проблеми с транспорта. А дори да открият проблем, то получават нов, а стария се преопакова и отива в следващия баламурник. И това го правят не само в Зона Дом, но и в "Лазур" - Варна! И за съжаление клиентът е безсилен...
цитирай
82. анонимен - Не купувайте от Зона! Никога!
09.02.2011 10:30
Аз съм една от потърпевшите от тази верига.За съжаление, прочетох форумите постфактум.Купих си диван от магазина в Пловдив.Доставиха ми го пред блока на два огромни пакета и ме накараха да подпиша, че всичко е наред.Доставчикът си тръгна, а когато разопаковахме дивана се оказа, че едната седалка е надрана/диванът е кожен/.Обадих се, дойдоха и я демонтираха.След половин час ми се обади по телефона госпожа, която се представи за управителката на магазина, и буквално ми се разкрещя- как можело да ги обвинявам, това аз съм си го била направила и т.н.Тонът, отношението, начинът на изразяване бяха невъобразими!След 2 дни получих и писмо,явно от същата госпожа Калина Симеонова, съдейки по стила и многото правописни грешки.Уведомяваше ме, че ако искам диванът да бъде ремонтиран, трябва да внеса капаро.Ремонтът, на стойност 100лв, щял да бъде за моя сметка.Платих, какво да направя, няма да стоя с половин диван!Подадох жалба в Комисията за защита на потребителите, но явно и те нищо не могат да направят-проверките им са по документи.Отгоре на всичко има и други дефекти - недостатъчно пълни възглавници на облегалката, които клюмват.На това ми отговориха - такъв е моделът!Ужасни хора, лошо качество и обслужване ,ужасно отношение, особено от така наречената управителка Симеонова!Нима сме безсилни пред тях?!
цитирай
83. анонимен - Случаен
11.02.2011 14:23
Прегледах коментарите и се удивих! Явно за съжаление за големите фирми и вериги като "Зона Дом", "Аваланж" и "Лазур" - Варна е по-изгодно вместо в повишаване на качеството на стоките и услугите да инвестират в "абонамент" в Комисията за защита на потребителите. И за това простаци като г-жа Калина Симеонова, г-дата А.Ангелов и Мариян Якимов и една камара саморасли"мениджъри" могат безнаказано да се гаврят с клиентите и да продават боклуци! Наистина това е пълно безобразие - такива фирми трябва да се огласяват в черни списъци, а мениджмънта им да бъде овалван в катран и перушина! Жалко, че в европейска България няма комитет или организация, която да огласява подобни случаи. Защото каквито и перачници да са, ще ги заболи като останат без клиенти...
цитирай
84. анонимен - Гледам и не вярвам на очите си! Егати ...
12.02.2011 00:03
Гледам и не вярвам на очите си! Егати пазарната икономика... Кой ги търпи тези... Наистина е зоната на здрача...
цитирай
85. анонимен - мнение на търговец Чудесно си то измислил приятелю!А сега моля, измисли и как безброй многото /повярвай много са/ клиенти, които лъжат, мамят или сами си уврежд
18.03.2011 15:24
monkado написа:
Уважаеми читатели и съмишленици, всички ние се възмущаваме искренно и роптаем; уговаряме свои познати да не ползват услугите на един или друг търговец, но това дали е достатъчно? Смятам, че е крайно време в тази държава да натиснем простаците и наглеците в ъгъла. Всички са виждали стикерите "паркирал си като идиот!". Да се обединим, да си съберем пари и да си направим и ние подобни, но огромни. Всеки от нас, ако има гражданска съвест и непоносимост към алчните очички на лапачите ще може да лепне такъв грозен стикер на магазина в който си е изпатил. Стикерът да гласи примерно: "Не влизайте! В този обект лъжат и лицемерничат, докато ви вземат парите! Нека да ги спрем!". Ако инстанции като Комисия за защита на потребителя не може да вмени на измамниците как да си коригират клиентското отношение, можем да изискаме от тях поне защита за свободно изразяване на потребителското си недоволстов. За всеки обект, за който има поне 3 или 5 сигнала, да осигурят полицейско присъствие при залепянето на стикера и акт на собственика, ако го свали по-рано от една седмица след това. Всеки от нас е губил пари, но не знаем дали това някога ще престане. Нека да вложим по малко всеки от нас, но с кауза. Ето "zonazdrach" e zagubil 500-600 лв. но нима някой ще му върне нервите и унижението??? Предлагам всеки, който е готов да похарчи време да изпрати съобщение до инициатора тук:zonazdrach със своето разочарование и да заведем групови дела за всички, като обаче ще искаме съдебно решение срещу тях за поне месец да не могад да отлепят стикера.

цитирай
86. анонимен - Идва "Икеа"
09.07.2011 10:00
И тогава комунистическите перални ще хлопнат кепенците И мазните търгаши ще разберат, че клиентът е Бог и те трябва да му служат, а не той на тях! А за съжаление Зона Дом не са единствените алчни и тъпи дебили на пазара. След два месеца Икеа ще отвори, а Зона-та (и др. подобни) ще се превърнат в поредния "Музей на тъпия и ограничен мениджмънт", пълен с мухлясали мебели...
цитирай
87. анонимен - Zona търси парньорство с дизайнери и дизайнерски студия
14.07.2011 09:06
"Zona търси парньорство с дизайнери и дизайнерски студия" - Да, сега този банер виси на сайта на тези измамници... Нормално е да търсят нови партньори след като не плащат на старите. Висят ми повече от година с над 40 000 лв., и се оправдават с кризата, със закъснели доставки от Китай и Индонезия, поскъпнал транспорт и какви ли не глупости. Просто фалират, но се мъчат да преточат до последно контрагентите си и да прехвърлят парите в свързаните дружества - абе омотали са се като свински черва. Тези наглеци ми казаха, че ако не им досаждам щели да правят частични плащания - когато и като можели... Писна ми и завеждам дело - като им приберат задграничните паспорти ще размислят :-)
цитирай
88. анонимен - Ikea идва, Зона Дом фалира
02.09.2011 10:29
Отварят ИКЕА в София, цените замразени за 1 г.
1 септември 2011 / News.dir.bg
Повече от 330 ще са служителите на първия магазин ИКЕА у нас, съобщи управителят на магазина у нас Тео Муратидис.
Обектът ще бъде официално открит в 10.00 часа на 20 септември. Той е 326-ти поред от веригата по света, предаде БТА.

Магазинът ще предлага около 7500 продукти, които да отговорят на всяка нужда от мебели за дома. Ще бъде разположен на площ от 29 000 кв. метра, ще разполага с 1200 паркинг места и 19 каси. В него ще могат да се видят 55 аранжирани стаи и три изцяло обзаведени домове.
Каталогът на предлаганите стоки и техните цени се разпространява безплатно от днес. Стойността на продуктите няма да се променя до август 2012 г.

Над 20 са българските производители, които доставят за ИКЕА по целия свят, каза Муратидис, но не се ангажира колко ще бъдат те за магазина в столицата. По думите му в страната ще бъде открит и втори обект - във Варна.

Пазарният дял, към който се стреми софийският магазин, е 10 на сто, коментираха от ръководството. Амбицията е през първата година посетителите да достигнат 1,5 млн., без значение какъв ще е оборотът, който ще направят.

Магазинът на ИКЕА в София се намира на Околовръстен път и Бистришко шосе. Строежът му трябвало да започне още през 2002 г., но се е забавил заради липсата на конкретни ангажименти от държавата за изграждането на инфраструктура. Първата му копка бе направена на 3 юни 2010 г. лично от премиера Бойко Борисов.

Шведска верига "ИКЕА" е световен лидер в сферата на търговията с домашно обзавеждане.
Различно и ново, при това на ниска цена. С тези си качества IKEA вероятно ще привлече голяма част от българските потребители.
Прогнозата е, че тя ще размести мебелния пазар и вероятно ще промени интериора на много български домове. Това вече се е случвало в десетки държави и няма никакви основания България да очаква да е първото изключение.

цитирай
89. анонимен - Не съм съгласен с вас
08.11.2011 11:56
Клиент съм на Зона в София и Бургас.НИКОГА не съм имал проблеми,обслужвали са ме ВИНАГИ перфектно,стоката е идвала в срок и вече доста време я ползвам без никакви проблеми.Не се и съмнявам че при около 30-40 000 клиента годишно ще има и недоволни.Като не ви харесва отидете на друго място.Аз съм ДОВОЛЕН и открито мога да ги препоръчам!!!
цитирай
90. анонимен - si
08.11.2011 12:02
А за Икеа,мисля че е несериозно да се сравняват двата магазина.Лично аз не бих си обзавел жилището с такива боклуци(направих вече такава грешка -Икеа Истанбул,след 1 година паднаха вратички,панти се разкърцаха,столове се разчекнаха).Икеа=Практикер=Бриколаж!!!!За тези търсачи на евтини мебели мога да кажа само едно-какво искате от диван за 200-300лв или от маса за 60лв,качеството струва пари!!!!
цитирай
91. анонимен - Май наистина са Зоната на здрача ...
21.11.2011 14:45
Аз не съм си пазарувала от ЗОНА-та, но днес имах "удоволствието" да изпитам лично "любезното" и "отзивчиво" отношение на персонала им. Става въпрос за играта, която тече в момента "Моят дом" - участниците изпращат снимка от своя дом и останалите потребители на сайта гласуват. Първите седем снимки с най-много гласове печелят награди. Та реших и аз да се включа. И то не заради наградите - аз съм карък и не печеля по принцип. Но за първи път изпитах желание да участвам в нещо подобно, защото имам вече свое жилище, което след месеци на ремонт и обзавеждане, най-сетне има приличен вид. Приятно ми е, комфортно ми е в него и имах огромното удоволствие да споделя снимка от него. И така - регистрирах се. Качването на снимката обаче се оказа мисия невъзможна. Изискванията бяха големината й да е под 7 МВ, а формата: jpg, jpeg или png. Моята снимка беше с размер 1,96 МВ, във формат jpg. При активиране на бутона "изпрати", обаче излизаше все едно и също съобщение - че формата на снимката не е коректен или размера надвишава максимално допустимия. Сменях формата на снимката, намалявах още размера, но ... резултатът беше все същия. Писах съобщение на имейла за връзка - отговор и до днес няма! Накрая се обадих на посочения телефон. Вдигна един доста отегчен господин, който "най-любезно" ми обясни, че определено аз не правя нещата правилно. При тях всичко си било ОК. Прати ме да се съветвам с компютърен специалист. След като вече го бях сторила още преди да му звънна (тъй като реших, че наистина може да бъркам някъде), реших да се посъветвам и с друг (слава Богу имам такива близки). Проблем при мен нямаше! Питам се дали това не е начин да се ограничи броя на участниците в конкурса? Що се отнася до мебелите им - бях си харесала там една маса. Въпрос на време беше да си я взема. След това отношение на този така "отзивчив" младеж обаче със сигурност не бих се обърнала към тях! Защото може нещо да ми е харесало ужасно много, но ако срещна кофти отношение - няма начин да си го купя!!!
цитирай
92. анонимен - Играйте ТОТО
21.11.2011 14:55
Наистина или Вие сте извадили голям късмет, или В Бургас по някакво чудо се е закрепил свестен мениджмънт. Няколко пъти, и то 3 години съм ходила в Зона Дом в София и Ви казвам - нещата са трагични...
анонимен написа:
Клиент съм на Зона в София и Бургас.НИКОГА не съм имал проблеми,обслужвали са ме ВИНАГИ перфектно,стоката е идвала в срок и вече доста време я ползвам без никакви проблеми.Не се и съмнявам че при около 30-40 000 клиента годишно ще има и недоволни.Като не ви харесва отидете на друго място.Аз съм ДОВОЛЕН и открито мога да ги препоръчам!!!

цитирай
93. анонимен - Икеа=Зона Дом?
21.11.2011 17:23
Сравнението е некоректно, защото Икеа е хипермаркет за модули и "полуфабрикати" (с различно качество, разбира се), като клиентите трябва да притежават определена сръчност или общи умения, за да сглобяват по-сложните конструкции, и да могат сами да си изберат и конфигурират интересуващите ги елементи. Но Зона Дом има КОНСУЛТАНТИ, които би трябвало да са ако не грамотни, то поне любезни и да са в помощ на клиентите! Да, ама не са!Там лениви и сенилни консултанти гледат тъпо и се скатават при всяка възможност. Може би ги е срам от боклуците, които продават?
анонимен написа:
А за Икеа,мисля че е несериозно да се сравняват двата магазина.Лично аз не бих си обзавел жилището с такива боклуци(направих вече такава грешка -Икеа Истанбул,след 1 година паднаха вратички,панти се разкърцаха,столове се разчекнаха).Икеа=Практикер=Бриколаж!!!!За тези търсачи на евтини мебели мога да кажа само едно-какво искате от диван за 200-300лв или от маса за 60лв,качеството струва пари!!!!

цитирай
94. анонимен - Цена-качество
23.11.2011 10:12
За съжаление тези от Зона Дом не са пазарно ориентирани. Не може да продават индонезийски и китайски боклуци на цените на истинските мебели. Загледах се в едно канапе миналата седмица и естествено попитах продавача къде е направено. Той ми отговири: "Ми те нали си имат гаранция". Попитах го отново, а той се почеса, помисли и каза - "Май в Китай или там някъде". След това се вгледах по-внимателно и, какво да видя - евтин фазер, зле опъната дамаска, изкривени шевове, колелата от сега се клатят. Питам аз: "Какво покрива гаранцията?". Отговор: "Ми то имате пълна гаранция, ама трябва да ползвате наш транспорт". Питам аз:"Ами тези шевове са тръгнали да се късат". Експертът отговаря: "Ами ако само си седите нищо няма да им стане" Егати катилите...
цитирай
95. анонимен - Благодарско за информацията!
12.12.2011 10:20
Довършваме ремонта на апартамента и ще трябва да сменяме мебелите в хола и детската. Бяхме планирали уикенда за посещение на мебелните магазини, но благодарение на прочетеното Зона Дом отпадна от шортлиста. Отидохме в ИКЕА и намерихме всичко необходимо, и то на прекрасни цени! Предполагам, че Зона Дом не са единствените мошеници, така че е добре да има изнесена повече информация в Мрежата. И черните списъци на фирмите, предлагащи стоки и услуги трябва да се актуализират и развиват. От всяко мнение има полза, дори и да е субективно!
цитирай
96. анонимен - скъсаха ми нервите тези
14.01.2012 20:24
Изключително некоректни, до момента на плащане на цената всичко е ОК ,само дето платих остатъчната сума (искаха предварително заплащане на цената -което търговския закон определя като капаро и получилия сумата ако е в неизпълнение дължи в двоен размер -имам късмет ,че съм запозната с правата си , а в моя случай става въпрос за 2x4100 = 8200) и започнаха проблемите -след 5-10 мин. ,аз вече пътувам в колата , звънят да ме информират като мн загрижени, да не се изненадам ако скрина не си го получа с доставката на другите мебели, а договора и поръчката са направе%E
цитирай
97. анонимен - the ascapid
14.01.2012 20:34
не ми изпрати цялото мнение- но проблемите ми с тези ,,търговци,, ми нанесоха мн отрицателни емоции, ако решите нещо съвместно ,,Господари,, или нещо подобно пишете ми- sofia_petrova@mail.bg ,имам доказателства за цялата одисея
цитирай
98. анонимен - Не се хабете...
24.01.2012 17:53
От КЗП не може да направят нищо - зартупани са със сигнали, ходят веднъж седмично (поне)... Пращат една млада юристка, тя проверява документацията, черпят я кафе и вода и си тръгва. Предполагам, че от Зона Дом и плащат повече, отколкото от КЗП...
цитирай
99. анонимен - Клиент
18.06.2012 16:21
Ееее това са най-големите мошеници в този бранш. Ние си закупихме ъглова гарнитура с уверението за доказано "качество", която на 3тия ден от ползването й започна да боядисва всичко,което се докосне до тапицерията. Вече 8 месеца от както сме предявили рекламация и нищо. Те искат само да продават боклуците на хората и да им прибират парите, а че имат недоволни клиенти не ги интересува изобщо. "Добронамерени" служители от магазина пък ни обясниха, че цялото КЗП било обзаведено с мебели от зона и нямало смисъл да си губим времето...Вече се свързах с адвокат,който каза да изчакаме да видим дали ще има резултат от жалбата ми в КЗП и ако няма ме увери, че имам шанс на 100% да спечеля делото срещу тях, а също и да ми платят обезщетение за причинено неудобство.Аз съм сигурна, че ще стигна до края с този случай и края ще бъде в моя полза.Колкото и каквото и да ми струва това. Те са безсрамни и прости и трябва да бъдат наказани.
Стоките им са изцяло китайски боклуци, но жалко, че го разбрах твърде късно. Така, че доволните клиенти просто са късметлии, че и техните боклуци закупени от магазина на Зона все още са здрави - там няма качество, нито в стоките, нито в служителите!
цитирай
100. анонимен - клиент
18.06.2012 17:16
И вие си мислите, че Паралел е българско производство ... ? Да така е с китайски платове и материали.
цитирай
101. анонимен - Мизерници!
23.06.2012 08:59
Ходих миналата събота - има доста стока, но малко клиенти. Повечето им мебели са "бюджетни" - не толкова като цена, а като използвани материали. Кофтито е, че продавачките са едни отегчени и мърляви лелки, които явно се мислят за "Отдел за борба с клиентите". Помолих една да ме консултира за цветовете на канапетата, а тя направо се засегна, че я накарах да си вдигне задника от стола. Измуча ми исканата информация и през цялото време ме гледаше все едно съм и изял закуската. Едвам ме изтърпя две минути и си би камшика...
цитирай
102. анонимен - Отпадъци продават боклуци...
29.07.2012 19:02
Грозна история - как още им се връзват...
цитирай
103. анонимен - ДАЙТЕ НЯКОЙ АДВОКАТ ЗАЕДНО ДА СЪДИМ МАГАЗИНА ЗОНА ДОМ
03.10.2012 13:00
ИМАМ ПРОБЛЕМ С ЪГЛОВА ГАРНИТУРА С ЛЕЖАНКА МОЛЯ СВЪРЖЕТЕ СЕ С МЕН НА ТЕЛ.0885267673
цитирай
104. анонимен - Патил до 0885267673
09.10.2012 09:34
Минахте ли през Комисията за защита на потребителите (КЗП)? Те са длъжни да проверят сигнала, да изпратят техен служител и да Ви защитават правата! Ако тези мошеници успеят да подкупят експертите от КЗП (което става все по-трудно), тогава се обърнете към адвокат. Ако покажате сериозни намерения и адвокатът им потропа на вратата (желателно е да подготви иск не само за нанесените щети, но и за пропуснати ползи) ще клекнат веднага и ще Ви платят всичките разноски. Просто трябва адвоката да подготви правилните документи!
цитирай
105. анонимен - За зона дом
09.10.2012 09:38
Тези още ли не са фалирали?
цитирай
106. анонимен - Zona for home-мошеници
11.10.2012 21:16
Сблъсках се със"Зоната на здрача".Някой може ли да ми каже за продължението на неговата лична сага след жалбата при КЗП? Дали има някакво развитие по въпроса?
цитирай
107. анонимен - Прецакан от КЗП
26.10.2012 14:06
Има ли начин независима комисия да провери колко сигнала има подадени към КЗП, и на колко от тях е извършена адекватна проверка? Не става дума само за измамниците от "Зона Дом". Повечето големи вериги си плащат данък "Спокойствие"!
цитирай
108. indiajane - настоящ клиент
22.10.2013 12:59
Здравейте, с ужас прочетох блога и коментарите. Преди повече от месец си почърах диван, малко по-късно и фотьойл от Зона, които са производство на севлиевската фирма. Диванът трябваше да бъде доставен на 17 окт. тази година, на 15 се обадих да проверя какво става - Дааа, разбира се , че ще го доставим до крайния срок, госпожо. Става 17-ти, никой не звъни. Когато им се обадих - ами няма да можем да го доставим, във вторник ще пристигне дивана. Днес е вторник. След приличен скандал обясниха че доставката щяла да стане следващия вторник. Сега обмислям какво да правя, понеже мениджмънта им явно не струва, а си имам адвокат. Предвид горните коментари се чудя и дали диванът ми ще пристигне читав.
цитирай
109. indiajane - настоящ клиент - продължение
23.10.2013 16:48
За да съм коректна, реших да напиша, че диванът ми пристигна един ден, след като публикувах тук горният пост. Диванът е супер, никакви забележки, персоналът в магазина беше любезен, калкулираха ми и намалението за закъснението, сега ще си чакам и фотьойла, дано да не закъснее. Реших вместо да позлвам техен транспорт, да ползвам мой, като при получаването на рампата помолих да го отворят и го огледахме добре, за да проверим за евентуални дефекти, за щастие - никакви проблеми. Друго необходимо уточнение - аз пазарувах от магазина в Пловдив и ако трябва да съм точна, хората в магазина бяха винаги любезни, въпреки фала със закъснението и доста острия ми тон по телефона. Като ми пристигне и фотьойла, пак ще пиша тук. Смятам, че освен да критикуваме, трябва и да хвалим, ако има за какво, така че се стремя да бъда обективна, доколкото мога като страна :)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zonazdrach
Категория: Бизнес
Прочетен: 136335
Постинги: 1
Коментари: 108
Гласове: 10
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031